Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog



ZTE Blade V7 Lite Only RM 499

Flash Plus 2 2GB/16GB RM599 | 3GB/32GB RM729 Lazada Malaysia
Lazada Malaysia

cosmoderm

Friday, March 5, 2010

Tips menjaga keselamatan tayar



aha...cik iena kiter ni biler tayar dah botak baru lah terhegeh2 nk bace tips menjaga keselamatan tayar..
haha..bese lah tu..
tadi search2 pasal tayar.. terjumpa lah tips nie..
walaupun korang dah tau..nak post entry gak kat blog nie
hehe..
jom layan









SELAIN enjin dan brek, tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya.
Owhh iena tak degil..nak tukar dah..tp bru berniat..hehe
 



Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Lazimnya, pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. 



Berikut adalah antara beberapa panduan berguna:



• Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Tayar begini mudah tergelincir, terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Dalam keadaan jalan basah, kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu.hurmm tayar keter iena dah botak cket..kene tuka da

• Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan, keselesaan, kawalan dan ekonomi. 

Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Periksa tekanan tayar sekurang-kurangnya dua kali sebulan, ketika tayar dalam keadaan sejuk. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar.haha sb tu post entry kat fb nk tny pendapat org tayar ape yg owkay

• Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. takot..tanak drive klu tayar rosak

• Segera baiki tayar tidak normal. Biasakan memeriksa tekanan, penjajaran dan pusingan tayar. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju, membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. haha iena ingat tips nie..jgn nak pecut jerk..kn da cepat botak tayar kete

• Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi aha..xreti nk cek..rase nye ok2 je kot.

• Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. Pada kelajuan tinggi, keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. owh..akan ku ingat

• Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara.tak pernah sentuh la pulak..haha

• Jangan biarkan tayar lebih muatan. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. tak berani gi pam sendiri..takot pecah..haha

• Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. Ia bermakna, anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru aha snang jer..jangan beli tayar secondhand..huhu




aha tips ni credit to :http://kakikereta23.blogspot.com








JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more

Owh TaYaR KeReTaKu...




OwwHH tayar keretaku...
sudah sampai masa nyer untuk di tukar baru...



hurmm..
masih memikirkan tayar brand apekah yang owkay..

bridegstone

dunlop

silverstone

sime tyre

continental

goodyear

Maner yg okay yer

iena post entry kat fb pasal tayar keter...

 

hurmm bagus gak fb nie..boleh bertukar pendapat..

ramai yg cakap bridegstone owkay..

lepastu iena berterima kasih sangat dgn tips yg d beri oleh

Lutfie Lobby


Lutfie Lobby mana2 tayar pun ok.... asalkan berjenama, lain jenama lain lebih n kurangnya.... besenye harga tayar tu +- RM100-RM180..... satu lagi, dekat tayar tu ada tarikh buatan,,, cthnya dia tulis 0310.... 03 tu mggu tayar tu di buat, 10 tu tahun tayar tu dibuat.... dlm erti kata lain... tayar tu di buat pada mggu ke-3 tahun 2010.... kalu kedai tayar tu bagi tayar 5409 atau xx09.... mintak2 la diskaun sbb tu tayar tahun lepas....
 

 











JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more

Spice Boyz ala2 Spice GirL

ahaa..
jom merehatkan otak seketika..
terjumpa video ni kat fb..
huhu entah anak saper lah..
tp xper la..boley membuatkan iena tersenyum..
lawak jer wat cmtu..
woops sblm tu stop kan dulu lagu iena kat atas tu yer..
atas sblh kiri anda








Original Artist: Spice Girls
Song title : Wannabe






Yo, I'll tell you what I want, what I really really want,
So tell me what you want, what you really really want,
I'll tell you what I want, what I really really want,
So tell me what you want, what you really really want,
I wanna, I wanna, I wanna, I wanna, I wanna really
really really wanna zigazig ha.

If you want my future forget my past,
If you wanna get with me better make it fast,
Now don't go wasting my precious time,
Get your act together we could be just fine

I'll tell you what I want, what I really really want,
So tell me what you want, what you really really want,
I wanna, I wanna, I wanna, I wanna, I wanna really
really really wanna zigazig ha.

If you wanna be my lover, you gotta get with my friends,
Make it last forever friendship never ends,
If you wanna be my lover, you have got to give,
Taking is too easy, but that's the way it is.

What do you think about that now you know how I feel,
Say you can handle my love are you for real,
I won't be hasty, I'll give you a try
If you really bug me then I'll say goodbye.

Yo I'll tell you what I want, what I really really want,
So tell me what you want, what you really really want,
I wanna, I wanna, I wanna, I wanna, I wanna really
really really wanna zigazig ha.

If you wanna be my lover, you gotta get with my friends,
Make it last forever friendship never ends,
If you wanna be my lover, you have got to give,
Taking is too easy, but that's the way it is.

So here's a story from A to Z, you wanna get with me
you gotta listen carefully,
We got Em in the place who likes it in your face,
we got G like MC who likes it on an
Easy V doesn't come for free, she's a real lady,
and as for me..ah you'll see,
Slam your body down and wind it all around
Slam your body down and wind it all around.

If you wanna be my lover, you gotta get with my friends,
Make it last forever friendship never ends,
If you wanna be my lover, you have got to give,
Taking is too easy, but that's the way it is.

If you wanna be my lover, you gotta, you gotta, you
gotta,
you gotta, you gotta, slam, slam, slam, slam
Slam your body down and wind it all around.
Slam your body down and wind it all around.
Slam your body down and wind it all around.
Slam your body down zigazig ah
If you wanna be my lover.







JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more

SiRaP BanDuNg CiNcAu




JoM MinuMmmmm...



SiRaP BanDuNg CiNcAu

Restoran Ayahanda Pandan Indah










JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more

Thursday, March 4, 2010

Blog Tutorial-Network Blog Facebook

owkay..
selain follower kat blog ni
ade juga gadget lain utk follower..
saper2 yg ader facebook blh lah add gadget ni yer

NETWORK BLOG

klik link atas ni pastu install dlu yer utk yg x install lg


klik allow


pastu akan kuar la page ni

korang kene pilih blog maner yg nk follow..
ni blog yg berdaftar dgn fb..
klu x nk ..g bawah skali klik next..
ahaa iena prefer NEXT jer..

pastu kuar page nie..
ha yg ni mane2 member fb korang yg da ader blog..
korang boley follow..
nk follow klik je follow


pastu kt bawah skali klik NetworkedBlogs Home Page
kuar la page ni
klik register a new blog


pastu page nie kuar..isi la ape yg patot eyy


ni contoh yg iena isi

pastu klik next

page ni kuar..klik next lg


kuar la page nie...ha ni lah step tuk letak kt blog

klik YES


pilih
Use our widget to verify ownership (instant, but some technical skills required)

kuar page nie..

Copy the following HTML code:

ehh sblm tu bukak blog korang dlu..
kat atas tu ade menu customize..
klik customize



klik add gadget


pilih HTML/javascript

copy coding kat fb tadi..pastu klik save


ha pastu nk pastikan ade ke x..
klik la view blog
tgk dah ader


next step g balik kat fb tadi
klik verify widget

pastu klik next



untuk allow facebook publish automaticly any new entry kat blog
klik feed Setting


dkat bhagian Personal Facebook Profile..tick Auto-publish to personal profile
popup new window

Klik ALLOW PUBLISHING -> KLIK ALLOW
pastu boleh klik publish test post..
boleh la tgk kat profile kiter eyy...

owkay..
harap2 korang fahan eyy..
cik suzie klu x paham tanyer iena yer..









JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more

Blog Tutorial- Follower



Apa itu follower?
ahaa..follower tu adalah kiter nyer pengikut lah..
saper2 yg follow kiter akan dapat update lah klu kiter post new entry..

kalau korang nk follow mane blog senang jer..
ader dua cara..

satu..klik follow kat sini..



ataupun dkat atas skali ade menu follow



aha lepastu ikut je step dia..
boleh follow secara private atau public..

klu private nie..org len takkan tau la kiter follow dia..
klu public..org akan tau sb gamba kiter akan kuar kt follower tu
uhuuuu..

xder la print screen lg..
nti klu iena nak mem follow blog org iena print screen n tunjuk kt sini eyy

Sambungan


dah ader org yg nk d follow..
so nie cth dia yer..
kalau kiter belum follow dia lg..
button follow akan ade
klik follow


popup new window

klik follow this blog..

kuar page ni

klik DONE




pastu nanti window tadi akan close sendiri n blog yg kite follow akan d refresh/reload..
kuar lah cmni..
menandakan kiter dah pun menjadi follower dia













JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more

Wednesday, March 3, 2010

Blog Tutorial-How to create blog

Hye..
mlmnie iena nk wat entry mcm mane tuk create blog..
memandangkan ramai jugak member fb iena yg berminat nk buat blog cm iena..
hehe..
so klu nk jawab bnyk kali soklan cm ne nk wat blog tu cm lecah la plak kn citer benda yg same
so..mlm nie iena wat tutorial utk anda2 d luar sane yg belum ade blog & berminat nk buat blog..

owkay mule2 g daftar dlu kat sini

tekan sini yer

klik create a blog




lpastu akan kuar page nie




ha pastu isi la form ni eyy..
d isi klik CONTINUE

step 2- name kn blog anda



mcm bese lah da isi klik CONTINUE..

haa..pastu choose template



dah tu CONTINUE lagi

Your blog has been created!



klik start blogging



haa..nie ruangan tuk masukkan entry..
korang wat la entry yg pertama..
pastu klik publish post



untuk view ape yg korang tulis..
klik view post..



ahaaa nie lah view dia..
ni blog yg baru d buat..
masih tak cantik lagi..
step seterus nyer..
korang kene lah mekap2 sket blog ni..
dkat atas skali sebelah kanan klik CUSTOMIZE



kat sini lah korang nk mekap2 blog korang
korang leh ADD GADGET..
korang gak boleh alih2 tempat gadget tu...
just drag n drop je..
mudah kan..

klu korang klik add a gadget
new window akan kuar
korang leh pilih gadget2 yg d sediakan



ahaa cam malas lak nk menerangkan sume gadget yg ader..
next time iena story eyy...

lpastu nie penting gak tau..
mencantiks kan blog dgn background yg comel2...
eheee..

korang leh g website ni
cari lah design yg korang suker..
lepastu ikut je arahan dia..
nanti dia akan ajar nk letak coding kat maner..
:)
http://www.thecutestblogontheblock

WoOps..

Entry tambahan..

so sorry..blog yg iena create mlm td yg utk tutorial tu ..iena guna email lain..tp luper lak email tu adalah alternatife email iena..

kehkeh..

so...pagi ni bukak blog ..

tgk blog bru buat tu masuk dlm account yg blog iena eliena...

patut lah rase mcm ade step yg kurang..

but dont wory..step nyer lebih kurang sama..

cume lepas isi borang yg mule2 tu

blogspot akan mintak verification number..

woopsss..verification number ni dia tak anta kat email tau..

dia akan bg dua options..

1.SMS...2.VOICE CALL..

ahaa iena prefer VOICE CALL sb dia akan terus call..

klu SMS kadang2 lambat..

tapi kene dengar betul2..dia speaking English tau..

ahaa agak2 x reti BI tu guna la SMS yer..

:)



JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more

Nando yg comel


bru je balik dr lunch td..
bukak fb kejap..
ahaaa ternampak la gambar nando yg sgt comel nie..
jom kiter menjamu selera tgk kucing yg sgt comel nie..
pic nie iena amek dari fb kak erin

kak erin fb

 


nando said : ape tengok2..
iena : nk tgk nando yg comel




nando g playground



nando nk men nyorok2 ker



comel nyer nando



nando pandai panjat pokok..
hero sejati beb



yeahh nando da smp atas pokok



nando tgh usha aweks nie..line clear je dr atas pokok tau



aweksss....nyummy



ops..ader awek cun lah..
nando nak turun nak kejar




jap2..usha line dlu..
lek dlu eyy



opss jom



adoii penat nyer nk naik benda nie..
berat badan nando nie..



ala cedih nyer..x sempat g jmp awek td..
haha..
nando hanya mampu merenung



merenung again..




comel giler nando nie..
untung kak erin dpt nando..

aha...
sekian entry ari ini
:)








JIKA RAJIN..SILA KLICK..





read more