Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Friday, January 6, 2012

Nufnang Blog Analystics (Last week & this week-30dec-4 jan)

Last week (22 dec 2011 to 28 dec 2011)


This Week (30 december 2011 to 4 januari 2012)
wahh this week menaik lorhhh from 724 unique visitor kepada 1292 unique visitor (^_~) naik 568 unique visitor ;) hurmm peningkatan yg bagus. hihihi chaiyok2.. jgn luper click nuffnang cik iena huhuhu nk kumpul duit angpau rayer cine
read more

Thursday, January 5, 2012

Jawapan Lengkap Nur Amalina Che Bakri

Source From www.hazrey.com

Semalam, bermula jam 5.17 petang, sekumpulan wartawan tempatan berada di rumah ibu pelajar cemerlang 17A1 pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2005, Nur Amalina Che Bakri bagi mendengar sendiri jawapannya terhadap semua isu yang tersebar di media sosial.

Perbualan melalui sidang video Skype lebih sejam sangat mesra malah penuntut Universiti Edinburgh, United Kingdom itu menjawab setiap persoalan yang diajukan kepadanya.

Kini berusia 24 tahun, gadis yang lahir pada 7 Disember ini sekali lagi menjadi tajuk utama akhbar tempatan semalam; genap setahun selepas kisahnya dipaparkan mengenai dakwaan dia gagal dalam pengajiannya di luar negara  dan pulang senyap-senyap ke rumah ibunya.

Khabar angin itu bagaimanapun tidak benar. Sekali lagi, minggu ini, kisah gadis pintar ini hangat diperkatakan.

Media sosial sejak beberapa hari lalu hangat memperkatakan tentang isu gambar Nur Amalina mengenakan ‘legging’ yang diambil dari arkib foto akaun Facebook miliknya.

Mungkin ini harga yang perlu dibayar menjadi seorang ikon yang cemerlang dalam pendidikan sehingga menjadi rutin tahunan yang perlu dihadapi keluarganya.

Sebelum mendengar penjelasan Nur Amalina, perkembangan terkini gadis ini harus diberi perhatian kerana kini turut terlibat dalam menyediakan kertas penyelidikan untuk dimuatkan dalam jurnal perubatan di Eropah.

Apa yang membanggakan, selain pengajian perubatan, Nur Amalina yang memperolehi keputusan cemerlang, turut ditawarkan mengambil ijazah tambahan dalam bidang farmakologi dalam tempoh setahun berbanding empat tahun.

Pastinya bukan mudah untuk bergelut dengan dua ijazah apatah lagi di negara asing. Berikut adalah cerita Nur Amalina:

 

Sesuai dengan anugerah sebagai pelajar cemerlang, Nur Amalina juga bijak menangani isu yang menyelubunginya dan tak mudah melatah. Langkah pertama dilakukan ialah menghubungi ibunya, Sabariah Hasaan bagi mendapatkan nasihat.

Ini pula penjelasan Nur Amalina terhadap isu foto ‘legging’ dan bersama rakan lelaki yang tersebar luas di internet. Antaranya foto yang tersebar adalah koleksi peribadi dan diambil tanpa kebenarannya dengan niat tidak baik termasuk untuk mengaibkannya:

Menganggap dirinya sebagai seorang yang ekspresif dalam fesyen, ia tidak pula dianggap sebagai lesen untuk dia melampaui batas. Legging itu tampak seperti mendedahkan kulitnya, walhal ia dibeli oleh ibunya.

Nur Amalina turut dikecam kerana didakwa melucutkan tudung sebaik menjejakkan kaki di perantauan. Ramai menganggap Nur Amalina sengaja menanggalkan tudung bagi menyesuaikan diri dengan negara Barat. Seeloknya, kita dengar apa justifikasi Nur Amalina:

Menurut Nur Amalina, dia bersedia untuk menerima teguran yang diberikan untuk dijadikan panduan serta bimbingan hidupnya namun biarlah ia dilakukan secara berhemah. Dia turut memohon agar semua foto milik peribadinya dibuang dari internet kerana ia boleh menimbulkan pelbagai persepsi mengaibkan apatah lagi jika yang melihatnya tidak menerima gambaran sebenar dan lebih jelas.

Nur Amalina melanjutkan pengajian ke United Kingdom sejak lapan tahun lalu bagi menduduki peperiksaan A Level melalui tajaan Bank Negara Malaysia.

Disebalik khabar angin berniat negatif mendakwa pelajar itu sudah pulang ke Malaysia kerana gagal dalam penganjiannya pada 2009, Nur Amalina terus memperolehi pelbagai kecemerlangan dalam bidang yang dipelajarinya. Antaranya:

June – sekarang:

Medical Research Intern

Edinburgh Breast Unit WGH & Cancer Research UK, Edinburgh

Feb – May 2010

ERASMUS Research Intern

CHDR, The Netherlands

Aug – Sept 2009

District Medical Officer

Meru District Hospital, Tanzania

Bertugas di wad bersalin, pediatrik, HIV dan kecemasan.

Pada ketika kita mencemuh tentang betapa tidak Islamnya Nur Amalina, dia turut melakukan khidmat masyarakat mengajar Bahasa Inggeris bukan di kondominium mahupun banglo berkolam renang, sebaliknya di Orphanage, Tanzania dan Zanzibar, pada 2009.

Dia juga mengajar bahasa yang sama sejak 2008 hingga kini di Bergamo Scuole Elementare, Itali.

Bagi kerja kerja penyelidikan, Nur Amalina kini giat menyiapkan draf bagi bab terakhir kertas “Reproductive: Obstetrics and Gynaecology” in ABC of Medically Unexplained Symptoms 2011/2012

di bawah seliaan Dr Andrew Horne, Consultant Gynaecologist, Royal Infirmary of Edinburgh, University of Edinburgh.

She is writing a book chapter on medically unexplained symptoms in obstetrics and gynaecology, which involved chronic pelvic pain, dyspareunia and vulvodynia.

Sementara kita semua hanya hebat menulis di blog/twitter/facebook seperti aku, Nur Amalina juga dalam proses menyiapkan manuskrip untuk satu terbitan dalam Journal of Clinical Oncology bagi kajiselidik “The resection of lymph nodes and the consequences in survival rate of patients with breast cancer (2011/12)” di bawah pengawasan Prof Mike Dixon, Professor of Surgery and Consultant Surgeon, Edinburgh Breast Unit, Western General Hospital.

Hakikatnya, disebalik sifat rendah diri yang ditonjolkan Nur Amalina sepanjang video chat itu, aku terasa kita seharusnya menyokong dan sentiasa mendoakan kejayaan dia kerana dia adalah harapan untuk generasi akan datang.

Dan pada Nur Amalina, aku sendiri berharap dan berdoa akan terus tintakan dalam hati dan ingatan – ajaran agama serta budaya kita dengan menjadikan kes-kes terdahulu sebagai teladan.

Dan pada yang terus mencemuh gadis ini, adakah anda semua tahu akan pencapaian gadis ini? Makan atau tidak gadis ini di perantauan? Siapa yang menjenguk dirinya bila sakit? Bukankah kita semua belajar itu semua sebagai sebahagian dari adab kita?

Nur Amalina, I know you are reading this – my doa for you and cekalkan hati serta ingat untuk terus menjaga nama baik keluarga dan agama kita. Thank you for the wonderful chat that we had yesterday ! – www.hazrey.com


read more

Cuaca Panas ptg2 Nie SeDap Minum CenDol..


Cuaca Panas ptg2 Nie SeDap Minum CenDol..
nYumMMmyyyyy (^_~)

hihi cendol nie sgt sedap..
dkat area UIA PJ..
first time dtg sini..
kak mazlinda mat derus yg bwk..
Rojak nyer lagi super duper sedap....
ops lupe amek gmbr da..
nty amek cik iena post kt blog lg eyh (^_~)

kalau cik iena g KKM Bhgian Perkhidmatan Farmasi KAt PJ and PPUM..
wajib singgah tau (^_~)

hihi g sane ats urusan kerja..
bukan jenjalan hokeyh:)

jemput2 makan..
hihihi

read more

Tuesday, January 3, 2012

Celebrate Bday Adek @ Dusun (1st nite) 23/12/2011

Tanggal 23 Disember 2011 adalah hari ulang tahun adek lelaki cik iena yg ke 19 tahun :) Seperti biasa xde la buat majlis besar pun..sekadar celebrate dgn family je (^_~) walaupun xde birthday party ke ape tp tetap best meluangkan masa bersama family tercinta.. Tanggal 9 Januari pun bday adek perempuan cik iena.. memandangkan pd tarikh tersebut jatuh pd hari isnin dan adek cik iena ade exam.. so mak cik iena pn ckp celebrate sekali je.. So cik iena pn beli kek letak la nama kedua2 adek cik iena.. yeahh seperti biasa kek secret recipe menjadi pilihan.. nyummyyy jum tgk pic Choc Cheese berry cake

Nyummy cedap.. menu mlm tu xde la bnyk BBQ jer ayam + kerang Macaroni Goreng simple tp sedap.. hehehhee okies jum tgk telatah adek cik iena ptg kek

hurm mcm2 ragam kan:) opsss cik iena pon nk bergambar juga.. hihihi

mlm nie kami bermalam kt dusun.. cik iena sempat snap pic adek cik iena dgn cik boypren pasang khemah..

yeayyyyyyy da ciapppp

ape lg.. dh siap.. meh cik iena nak rasmi:)

okiess cik iena pn sempat je snap2 pic adek n kwn2 adek bakar ayam :)

haa lepas bakar ayam.. kite masak kerang pulak.. tp sebelum tu kene la turun sungai basuh kerang kan (^_~)

Masa untuk masak kerang:)

nyummy ape lg da masak kiter mkn laaa

Dah kenyang perut.. mata pun mengantuk.. cik iena ,mak n deqnor pn tidur la... adek2 lelaki cik iena dgn cik boypren xtido lg.. dorang g memancing.. hihihihi bangun je pagi cik iena tgk kt hp ade msg dr cik boypren.. "I DAPAT IKAN..I JUARA " hahahahahah cik boypren msg mlm td la bg tau mancing dpt ikan tp cik iena tertidur tak sedar bunyi msg.. pagi kul 7 bru sedar.. maap la cik boy pren ye.. hihihi dorang siap amek gmbr lg tau almaklumlah cik boypren bru first time memancing.. dpt ikan pulak tu kn excited giler la dia

haaa tgk betapa excited nye siap amek gmbr ikan tu lg.. melentok2 ikan tuh.. aiyooo.. okiesssss entry utk the next day akn menyusul kemudian.. daaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa
read more

Mini Lazada