Maskara Dan Fungsinya



Maskara Serlakahkan Penampilann anda dengan berfungsi melebatkan ,memanjangkan dan melentikkan bulu mata.

1. Melebatkan Bulu Mata


Jika anda inginkan bulu mata lebih tebal pilih maskara yang agak tebal dan penuh.
Ini akan  membuatkan semakin banyak cairan maskara menempel pada bulu mata.

2. Memanjangkan bulu mata


Bagi yang ingin memanjangkan bulu mata pilih berus berukuran kecil dan berbulu tebal.
Maskara jenis ini berfungsi mencapai bulu mata sehingga kekawasan akar bulu mata.

3. Menjadikan bulu mata lebih lentik


Untuk mendapatkan bulu mata lentik tanpa menggunakan penyepit bulu mata.
Gunakan maskara yang berusnya sedikit bengkok.Mascara jenis ini boleh mencapai ke setiap helai bulu mata termasuk yang pendek dan kemudian mengangkatnya menjadi lebih lentik


*********************************

korang pakai mascara ape?
cik iena ade ke tiga2 jenis mascara diatas
cik iena guna mascara jenama MAC,Maybelline,Silky Girl,Elianto & Lancome
huhuhu FAV mascara Maybelline..







♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Jawapan Soalan Semalam(WHERE IS THE MISSING RM1?)


Okies this is the answer for my question yesterday.
this question is intended to confuse you, the formula is just plain irrelevant, and straight wrong
(^_~)


own RM :  50(Mother),50(Dad) 

spend : 97, left 3 

spent = 97 

spent + leftover = owe 
97 + 3 = 100

97 + 1 (leftover, in your pocket) = (50 - 1) + (50 - 1) 
98 = 49+49
98 = 98




the prev formula is just to confuse you, and it's wrong as well.


hahaha finally yeahhh i got the answer

pening kan fikir jawapan nie
secara logiknya memang ini lah jawapan nya
formula yg diberikan tu salah..ianya hanya nak tengok sejauh mana kemampuan kita berfikir
kalau kita belajar math pon
ade rules nye
nk selesaikan sesebuah soalan
antara tambah darab bahagi tolak dan sebagainya ade rules yg mana perlu diselesaikan dahulu
bukan hentam kromok ikut bace yg depan dulu
(^_~)
cm gitu la kesimpulan nya
cik iena berpuas hati dgn jawapan member cik iena nie
soalan ni d post dkt our group
1charity
dan yg jawab soalan nie beliau merupakan doktor volunteer utk 1charity
(^_~)


Okies nie question semalam



You saw a shirt for RM97. You didn't have the cash, 

so you borrowed RM50 from your dad and another RM50 from your mom.


RM50 + RM50 = RM100


You bought the shirt, and had RM3 change. 




You gave your dad RM1 and your mother RM1. 



You kept the other RM1 for yourself. Now you owe your dad RM49 and your mom RM49. 



RM49 + RM49 = RM98 + your RM1 = RM99

Tell me, WHERE IS THE MISSING RM1?







♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Khasiat Dan Manfaat Limau Bali / Limau Tambun


Hampir semua orang kenal buah limau bali. Isi buahnya yang segar dan banyak mengandung air, boleh terus dimakan setelah dikupas atau sebagai campuran salad maupun rojak. Buah limau bali [bahasa Inggeris: Pomelo) bermanfaat bagi kesihatan. Kandungan pektinnya lebih banyak dibandingkan dengan limau jenis lain. Pektin inilah yang dipercayai mampu menurunkan kolesterol sekaligus mengurangi risiko sakit jantung.




Fakta Ringkas Limau Bali
Nama Tempatan: Limau Bali, Limau Besar atau Limau Tambun
Nama Saintifik: Citras grandis Osbeck
Keluarga: Rutaceae

Asal:
Limau bali berasal dari asia tenggara. Penanamannya didapati meluas di Indonesia, China dan Thailand.

Kawasan Utama Tanaman:
Di Malaysia, limau bali banyak ditanam di Perak, Kedah, Melaka, Kelantan dan Johor.

Kegunaan:
Ia biasanya dimakan segar atau diproses menjadi jus.










Khasiat dan Manfaat
Buahnya yang berwarna putih (ada yang merah) dapat dijadikan manisan setelah dibuang bahagian kulit luarnya yang banyak mengandung kelenjar minyak. Di Vietnam, bunganya yang harum digunakan untuk membuat minyak wangi ( perfume ). Bukan hanya itu, kayunya juga sering dimanfaatkan untuk membuat perkakas alat dapur.
Buah limau bali amat bermanfaat menurunkan kolesterol dan melawan penyakit jantung.Selain itu, limau bali juga baik untuk kesihatan gusi kerana kadar vitamin C-nya tinggi. Hal ini dibuktikankan oleh pengkaji di Universiti Friedrich Schiller, Jerman, yang menemukan kaitan kesihatan gusi pada mereka yang banyak makan buah limau bali.
Penelitian melibatkan 58 responden yang mengalami kerosakan gusi yang cukup parah. Kenyataannya, limau bali membawa kesan positif setelah dimakan setiap hari selama dua minggu. Bahkan, kesan positif itu juga berlaku bagi perokok maupun bukan perokok. Seperti diketahui merokok adalah salah satu penyebab utama kerusakan gusi.
Manfaat lain limau bali, ianya mampu membersihkan sel darah merah yang telah tua di dalam tubuh dan menormalkan hematokrit (percentage sel darah per volume darah). Sekaligus sebagai sumber antioksidan bagi penyakit kanser.
Selain dimakan buahnya, limau bali sering diolah dalam bentuk jus. Semasa membuat jus, anda boleh mencampur limau bali dengan bahan atau buah lainnya, sehingga rasanya jadi lebih nikmat.


#Sumber vitamin C dan menurunkan kolesterol
Makan dua “ruang” (ruang dalam buah) limau bali ukuran sedang setiap hari untuk mendapatkan manfaatnya secara maksima.


#Minuman antioksidan dan antikanser
Ambil satu biji limau bali ukuran sedang yang telah dikupas dan dibuang isinya. Masukkan ke dalam blender, tambahkan air secukupnya. Boleh juga ditambahkan satu sudu teh madu dan buah lainnya seperti mangga atau pir.
Cara lain, ambil satu biji limau bali ukuran sedang yang telah dikupas dan dibuang isinya, dan 1 cm halia yang telah dibuang kulitnya. Masukkan seluruh bahan tersebut ke blender dengan ditambah sedikit air.


#Manisan
Potong-potong bahagian kulit limau bali (kulit luarnya dibuang) berbentuk kiub, rebus dengan api kecil selama 60 minit. Buang air rebusannya, tapiskannya, lalu ditimbang. Siapkan gula pasir sama beratnya dengan berat kulit limau yang telah direbus.
Masukkan kulit limau bali yang telah direbus dalam periuk, tambah air hingga terendam seluruhnya, tambahkan gula pasir. Rebus di atas api kecil sambil sesekali dikacau sampai menjadi sirap pekat. Angkat, biarkan kulit limau tetap terendam dalam sirap semalaman.
Esoknya, masak lagi di atas api kecil hingga sirap gula hampir habis. Keluarkan kulit limau dari sirap, hamparkan di atas nyiru, jemur hingga setengah kering. Potong-potong kecil panjang, masukkan ke dalam bekas tertutup. Agar tahan lama (1 bulan), simpan di dalam almari.
Selain dimakan begitu sahaja, manisan kulit, limau bali boleh dicampurkan ke dalam adunan kek, terutama untuk menggantikan manisan yang lain atau kulit limau purut. Manisan kulit limau yang dicampur manisan kering buah-buahan akan memperkaya cita rasa fruitcake.
Perokok juga dianjurkan untuk makan buah limau bali dua “ruang” (ruang dalam buah) setiap hari. Peningkatan kadar vitamin C di dalam darah mampu memperbaiki jaringan yang rosak, bahkan kanser, disebabkan ketidakstabilnya molekul radikal bebas kerana rokok dan polusi udara.


Sumber:panduanpercuma.info

Actually ini autopublish nye entry
most of my entry dh d schedule kn kecuali entry join giveaway & entry yg ade tulis kt bwh tu publish via blogger droid..huhuhuhu
cik iena dah taip berminggu2 sebelum..
huhu kebetulan mase wedding kawan cik iena baru2 nie
cik iena dapat makan buah limau bali nie
nyummmmyyyyyy sedapnye
alhamdulillah ..
rezeki..kakak pengantin baru balik dr perak..dia beli kt sane
:)







♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Siapa boleh jawab soalan nie



You saw a shirt for RM97. You didn't have the cash, 

so you borrowed RM50 from your dad and another RM50 from your mom.


RM50 + RM50 = RM100

You bought the shirt, and had RM3 change. 




You gave your dad RM1 and your mother RM1. 



You kept the other RM1 for yourself. Now you owe your dad RM49 and your mom RM49. 


RM49 + RM49 = RM98 + your RM1 = RM99

Tell me, WHERE IS THE MISSING RM1?


Actually before this bnyk kali jmp this question but cik iena sndri xblh nk answer
hahaha i hate math auchhhhhh
sampai lah member post skali lg kt fb dan ade sumone yg jwb..huhuhu
if nk tau jawapan nye nantikan next entry yer(^_~)

korang tau tak jawapan nyer ??
share lahhh nk tau gak ape jawapan nye 
(^_~)



♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Segmen : Ain nak review blog korang

Yeayy nak join segmen nie pulak
cik iena tau dari


tq tag cik iena
tugasan dh selesai
(^_~)

Kepada anda2 yg nak join



♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


www.careeron9.com

www.careeron9.com Merupakan sebuah Portal mengenai Jawatan-jawatan Kosong .
Portal ini akan mengiklan kan tentang jawatan kosong yang ada.Disamping itu portal ini juga memberikan tips tips kepada umum bagaimana untuk menghadiri sesi temuduga.

Kepada anda-anda diluar sana yang masih belum mempunyai pekerjaan atau ingin mencari pengalaman baru untuk bekerja ditempat baru.Anda boleh lah melayari www.careeron9.com



Teristimewa Untuk Blogger-blogger ,www.careeron9.com ingin memberi hadiah buat anda
RM200 Mungkin bakal milik anda.

dan
cik iena blogwalking dekat blog aen comel dan jumpe mengenai GA nie
and
cik mimi  plak ade inform cik iena..dia komen kt blog post cik iena(^_~)
mekasih dear:)
cik iena dah buat tugasan nie
If korang tau dari cik iena hope korang inform ler blog cik iena ni yer
(^_~)



Cik iena nak tag anda2 yg sedang baca entry ini 
Terutama sekali 
anda2 yang tersenarai dibawah
(^_~)

  1. http://bertuahx.blogspot.com
  2. http://storycikhoneybee.blogspot.com
  3. http://dayang73.blogspot.com
  4. http://juzzkstuffz.blogspot.com
  5. http://liltingmelody.blogspot.com
  6. http://testingsaja-saja.blogspot.com
  7. http://pnatnyetaip.blogspot.com
  8. http://dhirastories.blogspot.com
  9. http://wirdword.blogspot.com
  10. http://nurdinifarzanah.blogspot.com


Anda2 yg d tag diatas
dan anda2 yang cik iena blogwalking  blog anda dan tag beserta tinggalkan link


dan anda yg baca !!!!!!
jom la join:)

hihi if korang ade contest nk tag cik iena

tag jer
insyaallah ade mase cik iena akn buat tugasan tu & cik iena takkan lupe inform nama korang as referral(^_~)













♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Exclusive Giveaway By Cik Bunny


yeayy GA time
cii iena dijemput oleh
utk join GA nie
If korang nak join
mudah jer okeyh
hihi if korang tau dari blog cik iena jgn lupe inform tau dr blog cik iena yer
if cik iena tau any contest yg cik iena join dr korang pun cik iena pasti akan inform + tag
(^_~)

Giveaway ini dianjurkan oleh Inspire Bunny ditaja bersama NMA ShopButikpinkkuBunny Inspired dan Heart Inspiration (boutique) 

if korang nk tag cik iena utk any contest or GA
tag saje
insyaallah if ade kelapangan pasti cik iena join
(^_~)

opss
sape yg tak join GA cik iena
moh ler join yer








♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


PANDUAN MEMILIH KACA MATA HITAM



Tip kaca mata hitam

1. Periksa labelnya


Kaca mata hitam yang baik bertanda menyerap 99 sehingga 100 peratus sinar UV, terutama UVB. Lapisan penahan sinar UV boleh didapati pada semua jenis lensa dan warna. Frekuensi cahaya yang pada keadaan tertentu membuat pemandangan menjadi kabur. Kebanyakan jenama tampil dengan rekaan dan pilihan warna kaca mata hitam yang mampu melindungi mata daripada masalah berkenaan.

2. Selesa apabila dipakai

Ada kaca mata hitam yang menyebabkan rasa sakit pada sisi wajah dan juga hidung.


3. Tentukan tujuan membeli kaca mata hitam

Jika untuk beriadah atau bersukan ada kaca mata hitam yang disediakan khusus bagi pengguna yang aktif.

4. Elak beli jenama tiruan

Kaca mata tiruan pelbagai jenama terkenal yang lazimnya dijual dengan harga semurah RM10, berisiko dua kali ganda mengalami barah mata kerana tidak dilengkapi pelindung, berbanding produk tulen. Kaca mata hitam tiruan juga mendedahkan seseorang kepada masalah kerosakan penglihatan pada jangka panjang.




Penyesuaian bentuk muka

1. Bentuk muka terbahagi kepada lima iaitu bujur sirih, panjang, bulat, empat segi dan berbentuk hati.

2. Mereka yang memiliki bentuk muka bujur sirih amat bertuah kerana kebanyakan bingkai kaca mata sesuai digayakan selagi saiz bingkai berkenaan tidak terlalu besar daripada wajah.

3. Muka panjang memiliki dagu dan pipi dengan kelebaran yang sama. Ini bererti, bingkai perlu menutupi sebanyak mungkin bahagian tengah wajah bagi mengurangkan jarak panjang itu.

4. Wajah bulat, pilihlah bingkai berbentuk lebar atau sudut tajam bagi mengurangkan bentuk bulat. Bingkai berbentuk empat segi tepat adalah paling ideal. Warna gelap seperti hitam atau bumi juga dapat mengurangkan bentuk wajah yang bulat.

5. Untuk wajah berbentuk empat segi, pilihan bingkai sesuai ialah berbentuk melengkung manakala pemegang bingkai atau pelipis cermin mata perlu terletak sedikit tinggi daripada bahagian pelapis agar rahang tidak terlalu menonjol.


6. Bingkai berbentuk bulat dan bujur sirih sesuai sekali untuk wajah empat segi.

7. Wajah berbentuk hati memiliki dahi luas dan kecil pada bahagian mulut dan dagu. Bingkai nipis atau tanpa rim membantu mengimbangi bahagian bawah wajah. Pilihlah bingkai berbentuk empat segi pada bahagian bawah untuk diseimbangkan dengan bentuk wajah. Bingkai tidak sepatutnya terletak terlalu tinggi di bahagian atas muka. Sebaiknya, elakkan bingkai yang besar.





♥♥ Info Menarik ♥♥









Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


TIPS MENGHADAPI TEKANAN

KITA adalah sebaik-sebaik makhluk ciptaan Allah, namun kita masih tidak terlepas daripada tekanan ketika bekerja. Pelbagai tekanan yang dihadapi menyebabkan hati menjadi runsing dan semua kerja tidak akan terlaksana. Tidak mustahil bagi individu yang berhadapan dengan masalah ini akan terbawa-bawa ke rumah hingga anak-anak pula menjadi mangsa.

Namun, hati akan menjadi tenang sekiranya kita kembali kepada Allah. Apa jua yang dilakukan mestilah berdasarkan kepada Al-Quran dan Al-Sunnah disertai dengan niat ikhlas semata-mata untuk mendapat keredhaan Allah.


Terdapat beberapa tips yang kita boleh amalkan bertujuan mengurangkan tekanan hidup, antaranya ialah :
Biasakan diri berada dalam keadaan berwudukJiwa kita akan menjadi tenang jika kita membiasakan diri mengambil wuduk sebelum melakukan pekerjaan. Kerja yang susah akan menjadi senang dan mudah diselesaikan. Para pelajar misalnya, disarankan agar membiasakan diri mengambil wuduk sebelum mengulangkaji pelajaran agar apa yang dibaca akan mudah diingati.



Perbanyakkan membaca Al-Quran
Ganjaran yang besar akan diberikan Allah bagi sesiapa yang membaca Al-Quran walaupun satu ayat. Waktu yang sesuai bagi kita untuk membaca Al-Quran ialah selepas solat lima waktu dan waktu-waktu lain seperti ketika berehat dan sebelum tidur. Oleh itu, jadikanlah Al-Quran sebagai teman paling akrab sepanjang waktu.






Banyakkan solat sunat
Sebagai makhluk paling mulia di sisi Allah, kita disuruh membanyakkan amal ibadat kita sehari-hari. Antaranya dengan mendirikan solat sunat. Solat sunat hajat, solat sunat taubat, solat sunat tasbih adalah antara pelbagai solat sunat yang terdapat dalam Islam. Kita bangun sepertiga malam dan mendirikan solat-solat sunat tersebut agar beroleh ketenangan dan kekuatan daripada Allah.



Selalu berdoa kepada Allah
Allah telah berpesan iaitu jangan menyembah selain daripadaNya. Ini bererti kita disuruh berdoa hanya kepada Allah Yang Maha Esa dan dilakukan secara berterusan. Waktu-waktu mustajab berdoa adalah pada malam Jumaat, tengah malam, pagi sebelum waktu Subuh, malam hari raya, ketika waktu azan dan iqamah. InsyaAllah, Allah akan memakbulkan doa setiap hambaNya yang benar-benar ikhlas. Namun, kita perlulah sedar bahawa sebarang rezeki tidak datang bergolek sekiranya tanpa usaha yang bersungguh-sungguh. Maka kita perlulah berusaha supaya mencapai sesuatu di samping berdoa hanya kepada Allah yang Esa.



Bersangka baik dengan Allah
Kita sebagai manusia biasanya tidak akan terlepas daripada berhadapan dengan ujian dalam hidup. Semuanya itu adalah ujian daripada Allah yang berkuasa bertujuan menguji keimanan kita sebagai hamba Allah. Oleh itu, kita mestilah bersangka baik dengan Allah dan janganlah menyalahkan-Nya jika terjadi sesuatu ke atas diri kita. Musibah berlaku selalunya juga adalah kerana kezaliman diri sendiri. Sentiasa bermuhasabah dan kita juga mesti percaya bahawa tentu ada hikmah di sebalik kejadian itu.



Lakukan kegiatan luar seperti bersukan
Orang ramai selalu berkatan bahawa badan cergas akan membentuk otak yang cergas. Segala tekanan sewaktu bekerja akan dilupakan apabila kita melakukan aktiviti-aktiviti luar yang dapat menyihatkan tubuh badan seperti bersukan. Situasi akan menjadi lebih menggembirakan jika kita meluangkan masa membawa keluarga pergi beriadah. Ikatan kekeluargaan juga akan bertambah erat dan kukuh.



Amal diet dengan disiplin yang kuatPengambilan makanan yang berlebihan dan tidak seimbang juga merupakan salah satu faktor tekanan sewaktu bekerja. Oleh itu, cara untuk mengurangkan tekanan adalah dengan mengamalkan diet dengan disiplin yang kuat. Diet yang tidak tidak terkawal akan menyebabkan kegemukan dan menimbulkan penyakit kronik yang lain seperti lemah jantung, darah tinggi dan kencing manis.



Menangis dengan sepuas hatiTekanan yang dihadapi sekiranya melibatkan individu yang lain dapat diredakan melalui luahan hati kita dengan menuliskan rasa ketidakpuasan hati kita itu dalam sehelai kertas. Sikap cuba menyimpan perasaan tersebut dalam hati boleh menyebabkan diri merana. “Luaran lain hati lain” - ada sesetengah individu apabila mereka mengalami tekanan, mereka seolah-olah tidak menunjukkan permasalahan itu. Sebagai contoh, bila dilihat bersama-sama rakan-rakan ‘cool’ sahaja, tetapi dalam hatinya hanya Allah yang Maha Mengetahui. Menangis dan berkongsi masalah bersama sahabat yang dipercayai boleh mengurangkan tekanan yang dihadapi di tempat kerja.



Hargai kebolehan diri sendiriKita perlu mempunyai satu sikap yang dipanggil yakin diri. Apabila kita mempunyai keyakinan diri, maka kita tidak akan mempunyai masalah untuk melakukan sesuatu pekerjaan yang disuruh oleh pihak lain sewaktu bekerja. Kita yakin bahawa kita boleh melakukan kerja yang disuruh dengan mudah dan tiada sebarang masalah yang dihadapi. Apa yang penting ialah kita mesti menghargai kebolehan diri sendiri dan memulakan hidup yang lebih ceria.



Cintai diri sendiri“Cintailah diri kamu sendiri sebelum mencintai diri orang lain”. Kita dapat memahami bahawa kita perlu mencintai diri sendiri terlebih dahulu berbanding orang lain. Diri kita yang selama ini masih pada tahap lama dalam pekerjaan perlu dipertingkatkan dengan cara yang dinyatakan di atas. Kita perlu memulakan kehidupan kita dengan ceria dan penuh dengan senyuman.



Kesimpulannya, tekanan kerja bukanlah satu bebanan yang sukar untuk diatasi. Dengan usaha yang gigih dan kesabaran yang tinggi serta jalan penyelesaian yang jitu, bebanan yang kita alami pastinya akan dapat diselesaikan dengan jayanya.





♥♥ Info Menarik ♥♥









Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Punca Mata Berair Hadapan Komputer

Berdasarkan pada riwayat pekerjaan, kemungkinan disebabkan menderita Computer Vision Syndrome (CVS). CVS adalah salah satu bentuk dampak negatif akibat pemakaian komputer atau video display terminal (VDT). Menurut The American Optometric Association adalah CVS adalah suatu kumpulan gejala yang bermanifestasi pada gejala okular dan non-okular.


Gejala CVS terjadi pada kurang lebih 75% pekerja yang menggunakan komputer selama 6-9 jam setiap hari. Patogenesis terjadinya CVS belum sepenuhnya diketahui, tetapi secara garis besar hal disebabkan oleh: mekanisme yang berkaitan dengan perubahan permukaan okular, mekanisme akomodatif, dan mekanisme yang berkaitan dengan ekstraokular.

Gejala CVS yang melibatkan okular adalah asthenopia (mata lelah), eyestrain, dry eye (mata kering), iritasi mata (mata merah, rasa terbakar), serta penglihatan buram. Sedangkan gejala non-okular berupa sakit kepala (daerah frontal dan oksipital), nyeri otot leher, dan punggung. Dari berbagai gejala tersebut eyestrain dan mata kering merupakan keluhan terbanyak.

Pengguna komputer sering mengeluhkan gejala mata kering (dry eye), mata seperti berpasir dan mata terasa berat setelah bekerja beberapa waktu di depan komputer. Pada CVS, mata kering adalah penyebab utama kelelahan pada mata. Beberapa faktor yang mempengaruhi terjadinya mata kering diantaranya adalah: faktor lingkungan, seperti penggunaan air conditioner, kipas angin, debu, dll,serta penurunan refleks kedip, dan juga peningkatan paparan permukaan okular. Keadaan ini biasanya lebih banyak terjadi pada wanita.

Produksi air mata akan menurun seiring dengan bertambahnya usia. Keadaan ini dapat diperberat oleh beberapa penyakit sistematik atau lokal yang juga dapat berkaitan dengan dry eye antara lain riwayat penyakit sindrom Sjogren, arthritis rematoid,serta penyakit autoimun lainnya. Beberapa pengobatan sistematik (diuretic, anti-histamin, psikotropik dan anti-hipertensif) serta penggunaan lensa kontak dapat menyebabkan timbulnya dry eye.

Huruf pada layar komputer sangat berbeda dengan teks pada kertas karena terbentuk dari titik-titik kecil yang tersusun membentuk huruf atau angka. Telah dibuktikan bahwa mata lebih sulit untuk fokus pada tulisan ini sehingga mata akan terus berakomodasi secara berulang-ulang agar tulisan menjadi jelas yang akan menyebabkan eyestrain.

Posisi Sehat Di Depan Komputer:

Ketika kita menggunakan komputer dan kadang-kadang kita merasakan rasa lelah, nyeri khususnya dibagian tangan, atau mata terasa penat, Hal tersebut bisa disebaban karena kita salah didalam mengatur posisi anggota tubuh kita. Kita harus mengatur posisi sehat di depan komputer, seperti pada tulisan sebelumnya mengenai lelah ketika mengetik di depan komputer yang ‘diadopsi’ dari posisi ketika bermain piano.

Mungkin ada baiknya kita mulai sekarang mengatur letak komputer atau posisi tubuh kita ketika menggunakan komputer, apalagi jika kita rutin menggunakannya dan cukup lama penggunaannya. Bagaimana sich posisi sehat tersebut? Berikut ini beberapa kiat yang bisa kita terapkan.

Posisi tubuh: Badan pada posisi tegak didepan komputer dan jarak pandang antara mata dan monitor sekitar 45-70cm.




Letak posisi komputer: Bagi pengguna komputer desktop, sesuaikan posisi keyboard, monitor, dan mouse agar kita bisa mendapatkan posisi yang cocok untuk tubuh kita:



Mengatasi Mata Berair:

Mata kita bisa menjadi berwarna kemerahan, mengeluarkan air mata dan terasa gatal yang disebabkan oleh banyak faktor allergen seperti terkena polusi, debu, serbuk sari tanaman, kotoran binatang, dan lain sebagainya. Walaupun tidak menular ke orang lain, gangguan mata tersebut cukup mengganggu aktivitas kita sehari-hari.
Untuk menyembuhkan gejala alergi pada mata tersebut ada beberapa cara yang disarankan, yaitu :

1. Gunakan obat tetes mata yang dijual bebas sebagai air mata buatan yang mampu melembabkan serta menenangkan mata kita.

2. Memberi kompres waslap dingin ke mata yang mengalami alergi mata / allergic conjunctivitis.

3. Minum antihistamine atau obat tetes mata khusus yang diberikan oleh dokter.
Selama gangguan terjadi jangan gunakan contact lense / lensa kontak dan gunakan kacamata sebagai penggantinya. Jika gejala alergi mata.







♥♥ Info Menarik ♥♥










Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Petua Hilangkan Gatal-Gatal

Tepung Sagu:



Ambil sesudu makan tepung sagu dan campurkan dengan sedikit air. Titiskan cuka sebanyak empat titis. Setelah dikacau, sapukan bahan itu pada bahagian yang gatal. Lakukan setiap hari sehingga bintik-bintik gatal akibat peluh itu hilang dari tubuh anda.

Daun Kunyit;

cari daun kunyit, daun asam jawa dan daun pokok duri keman - tumbuk sehingga lumat dengan campuran sedikit garam,kemudian disapu pada tempat gatal. Insya Allah!"

Gambir;

Sekiranya ada masalah gatal pada kulit dan kelenkang, cuba petua ini. Ambil sekeping gambir, masukkan kedalam piring kecil kemudian basahkan gambir dengan sedikit air supaya ia kembang. Kemudian sapu pada bahagian gatal. Selamat Mencuba.

Garam Kasar;

Bagi menghilangkan kesan daripada gigitan nyamuk dan menghilangkan gatal-gatal pada kulit, campurkan garam dan air, jangan biarkan garam itu terlarut. Kemudian sental garam tadi di bahagian yang kena gigitan. Selepas itu, anda tidak akan terasa gatal-gatal lagi dan kesan gigitan juga hilang.

Daun Rambutan:

Daun rambutan juga boleh mengatasi masalah kulit kepala yang gatal, caranya masukkan daun rambutan dalam satu bekas yang berisi tiga gelas air, hancurkan daun rambutan , setelah itu perah dua biji limau nipis serta kacau hingga sebati. Selepas itu tapis air tadi, sapukan rata-rata biar ia menyerap pada kulit kepala. Sebaik-baiknya hendaklah amalkan dua minggu sekali.








♥♥ Info Menarik ♥♥










Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


yeay my bff nk nikah~suraya smk syed mashor

tahniah sue..ko suke wt surprise kt aku tau..g tau last minit.bff nye pasal tolak sume job mekap this week.musim cuti skolah ni bese ler bnyk kenduri kawen..


At last bertemu jodoh juga ko dgn abg senior kt skola dlu..haha dlu kt skola kwn2 gitu je..bercintun dgn org lain kn.hihi aku la peneman ko g dating..hoho ponteng skolah tu nk g jmp boy pren ko.haha sabo jela..noty btl time skolah..


so spt biasa klu my bff kawen..cik iena mmg akn tido umh pengantin dr ari jumaat lg..bnyk bnda nk buat ..bnyk story nk share..hihi mengimbau kenangan silam..


to all our friend smk syed mashor sorry ni majlis nikah je ahad ni..nty insyaallah lepas raye wt majlis persandingan..nty korang sume wajib hadir tau...


yeayy today nk g amek brg hantaran kt rawang n nk g beli door gift tuk esok..hihi pengantin yg sempoi...esk nk kawen arini bru beli..hihi u

still same as b4 suraya..


ape2 pun tahniah my dear friend..

love u so much.

miss all the time we had together..


Published with Blogger-droid v2.0.4


Kelebihan berpuasa di bulan Rejab



Maksud Rejab adalah Ta'azim yang bermaksud kebesaran, keagungan dan kemuliaan.

Kelebihan berpuasa di bulan Rejab:
  • Hari 1 : Seperti berpuasa 40 tahun dan mendapat keredhaan Allah serta syurga yang tertinggi.
  • Hari Ke-2 : Mendapat kemuliaan besar daripada Allah dan dilipat gandakan pahalanya.
  • Hari Ke-3 : Dijauhkan dugaan dunia oleh Allah, dijadikan sebuah parit panjang  yang menghalangnya ke neraka.
  • Hari Ke-4 : Di selamatkan drpd seksaan akhirat kelak serta fitnah Dajal.
  • Hari Ke-5 : Aman dari azab kubur.
  • Hari Ke-6 : Di bangkitkan dari kubur dengan muka b'cahaya.   
  • Hari Ke-7 : Allah mengunci tujuh pintu neraka jahanam baginya.
  • Hari Ke-8 : Allah membuka lapan pintu syurga baginya.
  • Hari Ke-9 : Keluar dari lalu menyeru "Laailahaillallah" dan idak ditolak dia dari memasuki syurga.
  • Hari Ke-10 : Allah memperkenankan semua permintaan dan hajatnya, dijadikan hamparan perhentian di titian Siratul Mustaqim setiap satu batu dan dijadikan dua sayap untuk terbang seperti kilat di titian Siratul Mustaqim.
  • Hari Ke-13 : Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 3000 tahun.
  • Hari Ke-14 : Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 10,000 tahun.
  • Hari Ke-15 : Allah mengampunkan semua dosanya yang lalu disamping menggantikan amalan kejahatan dengan amalan kebaikan. Saidina Ali berkata bahawa fadilatnya seperti puasa 100,000 tahun.
  • Hari Ke-16 : Dapat melihat wajah Allah dalam syurga dan orang pertama menziarahi Allah di dalam syurga.
  • Hari Ke-19 : Di bina sebuah mahligai di hadapan mahligai Nabi Ibrahim dan Nabi Adam.
  • Hari Ke-20 : Allah mengampunkan segala dosanya lalu dan melakukan amalan baik dengan baki umurnya.
  • Berpuasa 3 ari dalam bulan Rejab dan beribadat pada malamnya seperti dia berpuasa 3,000 tahun, diampunkan baginya 70 dosa besar setiap hari, ditunaikan 70 hajat ketika keluar nyawa dai jasadnya, 70 hajat ketika di dalam kubur, 70 hajat ketika terbang suhuf (ketika al-Quran dinaikkan ke langit), 70 hajat ketika ditimbang amalannya di Mizan, dan 70 hajat ketika melalui titian Siratul Mustaqim.
  • Berpuasa pada 27 Rejab (Hari Israk dan Mikraj) seperti berpuasa 60 bulan pahalanya, jika disertai dengan sedekah seumpama puasa 1,000 tahun.
--------------------------

Hari ini hari keempat cik iena berpuasa.Semoga cik iena diberi kesihatan yang baik untuk berpuasa keesokan hari dan hari2 mendatang(^_~). Same² lah kter mencari keredhaan Allah sebagai umat yang sentiasa ingin mendapat tempat di sisinya. InsyaAllah. Mudah²an Allah mudahkan segala urusan untuk kter dn diterima semua amalan kebaikan dari kite. Amin.







♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Doa Penerang Hati

Wahai Tuhanku,
Lapangkanlah bagiku  dadaku dan mudahkanlah bagiku urusanku dan bukakanlah simpulan dari lidahku supaya mereka faham ucapanku. 

Sumber : Tanyalah Ustazah

Kepada mereka yang ingin berubah..,
Jangan kalah & rebah jika diuji dengan kritikan, yakin Allah berada disisi..teruskan mncari penghayatan dan perbaiki diri.sungguh bukan manusia yg menilaimu, pndangan Allah lebih utama. Sesungguhnya, tiada perkara yg mustahil jika Allah inginkan. Jika kmu berusaha di jalanNya, Dia pasti akan menolongmu.teruskan mnghayati dan teruskan berusaha.Mujahadah itu pahit, kerana syurga itu manis




♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Halal Dan Haram Dalam Rempah Dan Cili Boh

Halal Dan Haram Dalam Rempah Dan Cili Boh

Tahukah anda ada diantara pewarna dan pengawet yang digunakan dalam pemprosesan Rempah ,cili boh dan cili giling  adalah beracun dan membahayakan kesihatan.
Kandungan pewarna Sudan (Sudan Dyes) yang digunakan sebagai pewarna untuk rempah,cili giling dan cili boh adalah beracun dan boleh menyebabkan penyakit Kanser.Pewarna sudan ini biasanya digunakan untuk pewarna bagi beg plastik dan pewarna bagi kasut.
Untuk mengesan penggunaan pewarna sudan ini perlu menjalani proses pengujian di makmal.Pihak pengusaha/pengilang tidak akan memaparkan kandungan ini pada produk tersebut kerana  PEWARNA SUDAN diharamkan di Malaysia  merujuk kepada Peraturan-Peraturan Makanan 1985.

Penggunaan Pewarna Sudan ini adalah untuk menarik  perhatian pengguna/pembeli dimana warna yang dihasilkan sangat menarik dan menampakkan kelazatan sesuatu rempah /cili giling/cili boh tersebut.

********************************************

Menarik isu ni kan.Cik iena baru je tgk tv Al-Hijrah.Kalau dkt rumah mmg jarang tgk tv.Kat rumah mak ni tgk la TV AL-HIJRAH..hehe channel kegemaran mak (^_~)
24 Mei 2012 dlm kul 10 kot citer tu..huhuhu bru first time nengok

Kalau pewarna sudan ni susah nak kenalpasti melainkan melalui proses ujian di makmal
so kite sebagai umat islam dan pembeli perlu lebih prihatin.
Pemilihan produk amat penting buat kita.Pastikan ada tanda Halal daripada JAKIM baru boleh beli.
Jangan nak murah punyer pasal beli yang jenama biasa2 yang tiada logo Halal.



Ingat tau kandungan pewarna sudan ni boleh menyebabkan Kanser (^_~)
Penentuan halal haram sesuatu produk makanan ni bukan sahaja dilihat dari sumber halal or haram tetapi
di dlm islam makanan yg memudaratkan kesihatan juga tidak digalakkn sama sekali(haram)

Cik iena jarang gune rempah :)
haa korang guna cili giling jenama ape?
cik iena gune Adabi ..
hihi alhamdulillah nasib baik tersenarai dalam produk halal JAKIM

Nak tgk halal ke tidak produk yg kiter guna jom cek kat website JAKIM
http://www.halal.gov.my

Sumber : TV AL-HIJRAH








♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


Powered by Jasper Roberts - Blog