Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Saturday, August 30, 2014

Done: Passport renewal at Jabatan Imigresen Malaysia UTC plaza rakyat


Yeayy akhirnya setelah hampir 6 jam, passport siap  2.52 pm
Kurang 3 minit..sejam selepas pembayaran.
Tak sampai sejam la utk tgu passport siap..
yang lamanya nk queue utk ambil number
and nk tgu number giliran dipanggil.
siap blh balik rumah lg.
Alhamdulillah 6 jam je
last week member cik iena pergi
10 jam kate nye
huh lagi la lama kan..





okies nk story, td cik iena balik rumah siap makan n tido lg tau
dtg utc balik,
Sampai dalam pkl 1 .
Number masih jauh lagi
ade 30 number lg
my number 1182
Current number 1152

Lama jugak tu 30 number kan
sambil2 layan cerita 
rindu awak 200%
Hehe siap download tuk tgk kt phone lg

Hurmm awak awak awak
kite rindu awak 500 %
Tapi kenapa awak sombong
T_______T
kite tunggu awak msg tp awak x msg kite pon
kite sedey tau
kite nk cakap kite rindu awak
tp kite malu
hehe
Smg Allah dgr doa saya
hari ni awak pergi melaka kan
take care tau

hehe moody kejap
lalalala

Eyhh
sambung gedik la
nak selfie





Hehe
selepas 40 minit nombor cik iena d panggil
yeayy
1182 kaunter 7

AlhAlhamdulillah laju je staff de key in data
Yg tgu lama tu org ramai kot
sb servis dorang ok je 
key in data kejap
cek cap jari
amek gambar
sign form
dh siap

haaaa
skrg x yah amek gambo kat lua dah tau
datang tadah muka je
hahaha



Haaa
canggih kan kan

Kejap je kt sini

selepas check document n sign
kene tunggu giliran tuk bayar plak



dalam pkl 1.55 pm
nombor cik iena dipanggil yeayy



Okies da bayar dia tulis td kene tunggu dlm sejam
baru passport siap..
cik iena tny ngam2 sejam ke?
Hehe sejam ++ la de cKp
okies need to wait lg
nk g oversea kan kan kan



Cik iena taip blogpost ni pn
masa menunggu giliran tuk amek pasaport yg dh siap.
Gunakan masa sebaik nye yeayy
pastuh kan batri phone low
powerbank pn da abes.. 
guna dr pg td kan lalalalaa
hehe kene off kejap..
nty jap g dh siap on balik 
sambung update






 Okay sambung balik
tp kt rumah la
td bateri habis
balik charge phone
then terlelap
haha ngantukssss
weekend jela blh tdo puas2 kn


tak sampai sejam pun tgu passport siap
kurang 3 minit sejam
ok la tu kan

hehe selama tempoh menunggu tu 
cik iena tulis blogpost ni la
alahaiii payah nye la update blog
guna henset
mmg kene bnyk sbar
dekat sejam menaip nye haha

nahhh da ciap

sebelah kanan yg lama
yg da renew yg blah kiri





passport baru 
gambar black n white je


Klu yg lama comey sket ade warna




Pstttttttt
nmpk tak beza passport lama n baru selain black n white color




Wokiesss
nak magrib da

mlm ni nk jahit manik yeayy
celebrate merdeka kt umh sensorang je
T_______T






read more

Queue for number : Passport renewal at Jabatan Imigresen Malaysia UTC plaza rakyat


Assalamualaikum..selamat pagi yeayy
Today cik iena pergi renew passport. Nasib la kat UTC sabtu ahad bukak kan.
kalau nak pergi hari biasa rugi cuti je hehe..
Last week member renew passport kt sini dia cakap 10 jam..
wohooooo lame nyeeee

Hope tak lama la mcm yg member ckp kan
cik iena sampai sini pkl 9
sb member ckp utc bukak pkl 9
haha sekali tgk situ 
Pkl 8.30 la
ok.xpe 
kite beratur je dlu




Panjang la jugak kan.. cik iena baris kedua
kene pusing okeyh 
hehe

tp dgr cerita akak yg queue tu de pergi
utc sentul lagi ramai dr kt sini
tu dia dtg sini

takpe2 sabar cik iena
nak pergi oversea kan
haha




Wokies
setelah 42 minit queue dpt la nombor
org tu kate dtg dlm masa 2 jam sengah ke tiga jam

so cik iena balik umah la

Pergi makan dlu then nak g bayar bil2
nie pun update blog time dlm lrt nk balik 
hehe
bosan Sensorang
(^_~)

Ok tuan tanah nak gedik selfie



Hehe gedik sangat
ok nak makan dlu
nanti sambung story Ye
dlm kul 12 sengah ke 1 cmtu cik iena kene g utc balik
hope tak lama la
(^_~)



Jemput makan
hahaha
tak jamah lg nie
nak update blog nye pasai
pstttt cik iena mmg suka sayur
bukan diet eyh
Sape kenal cik iena tau la mcm mane cik iena makan
sayur yg utama

daaaaaa









Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Wednesday, August 27, 2014

Travel Log : Check in at HYUNDAI RESIDENCE Chungmuro 5(o)-ga, Jung-gu, Seoul, South Korea --> Myeongdong

                                                                         

Sambung story smlm yeay 
Dari airport ke tempat penginapan kami naik Subway je.
 1st Subway: Incheon Airport Station to Seoul Station
2nd Subway: Seoul Station to Dongdaemun Cultural Park Station (Exit 6)
Walking distance 15 minutes to the west, then arrive to destinaion
Hyundai Residence Hotel
Gather at lobby for check in process Yeayy
Tapi masa ni takde gambar la
Cik iena jejak kaki kat korea terus demam
Mood bergambar kurang
Hensem tak mamat korea kat atas
(^_~)
 
 
Ni lah tempat cik iena beli sarapan, 7 eleven

eyhh bergambar dpn signboard hotel, tp ni bukan masa check in





Wokeyhh lepas check In
kami pergi jalan2 dekat  Myeongdong
jalan2 cari makan
(^_~)







Dari Chungmuro  ke  Myeongdong
kami jalan kaki je
cuaca pulak hujan renyai
sejuk woo



Time ni blh la nk bergambar sb tak bawak beg yg beso beso
haha masa nak check in tadi
beg punye lah beso kan
mmg tak boley la nk pegang henset amek gambar
Nasib lah ramai hero2 nak tolong angkat beg time naik turun tangga

Setiba nya di Myeongdong
fist sekali cari tempat makan yg halal
Lama jugak lah carik
Akhirnya jumpa






Pstttttt ini first time cik iena makan kimchi
and this is my first meal setibanya di korea
Errrr pedas gile kimchi nye

kat korea dia serve air masak je tau,  mmg order makan ape2 pn dia akan bagi air masak
tapi kalau korang nk request air lain boleh je
Patut lah kulit org korea chantek2
dorang banyak minum air masak
(^_~)

Okies sampai sini je utk hari ini
next update
hari yang sama
pergi Gyeongbokgung pulak
Nak tau ape ade kat Gyeongbokgung
tunggu eyhhh
kat situ banyak siket gambar
(^_~)
 
 
 Nota : korangg yang pic mamat korea kat atas tuh, haha bukan lah mmat korea pon, masa upload kt fb ckp mamat korea sume percaya. Maap maap, tu officemate cik iena. Tapi dia bukan org Malaysia lah. Dia org German. Kalau nk borak ngan dia sila jangan cakap bahasa melayu dia tak paham.But now dia dah belajar sikit2.
 
Prev Travel Log :  http://www.ienaeliena.com/2014/08/travel-log-arriving-at-incheon.html
 





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Tuesday, August 26, 2014

Travel Log : Arriving at Incheon International Airport -> Airport Railroad & City Airport Terminal - South Korea



Throwback blogpost  
(^_~)
2 November 2013 My First time menjejakkan kaki ke korea.
 
Setibanya di airport cik iena kene tahan sebab demam.
Haishh lama la jugak dia tahan, kene isi borang itu ini.
Biasalah nak masuk negara org kene la ikut prosuder dia kan.

Masa cik iena pergi musim luruh
autumn in my heart gituh
(^_~)
setibanya di sane suhu dalam 13°
 

Pukul 8.20 KST.
perbezaan masa kat korea
Malaysia cepat dua jam
if kt korea pukul 8.20 AM
kat malaysia
dalam  10.20 AM
lebey kurang mcm tu lah
(^_~)

Perjalanan dari malaysia ke korea memakan masa 7 jam setengah




  

Selepas selesai cik iena kene cek itu ini di sebabkan demam.
Kami pun memulakan tugasan masing2

Kami pergi tanpa travel agent,
pergi sendiri je.
So memang kene berdikari & semua nye uruskan sendiri la

Nasib baek lah boss pernah pergi korea kan
adelah pengalaman.

If korang pergi korea
Perkara pertama perlu buat
hahah pergi sewa modem dulu kat airport okeyh

ia nya bagi memudahkan kite berinteraksi dengan team kita.
sewa lah dua ke 3 modem
satu modem blh share dalam 3 orang 
and make sure jgn berjauhan dari si pemegang modem.

if tak beli modem kalau korang nk beli simcard korea n subscribe data plan pon boleh
Tapi lagi tinggi la kos sebab setiap org kene beli kan
So kami prefer sewa modem sahaja

Hah itu pasai la time tu cik iena sentiasa update cik iena kat mane
terus upload kat fb
cik iena pun bijak
cik iena pegang modem tu lalalalalalalla

selesai sewa modem tu
mulakan perjalanan okeyh
takde naek2 bas mcm dgn travel agent
ni sendiri je
naek subway 
kalau kat malaysia panggil LRT and komuter


dorang punye tren mmg banyak and serabut gile la kan
sure pening punya lah

LRT kat malaysia nie ada

Aliran kelana Jaya
&
Aliran Ampang

Kat Korea 
ahahah
ada lima aliran if tak silap

errr berpinar mata tgk map dia
setiap station pulak exit dia bukan satu bukan dua
memang banyak exit
mcm tuk ke hotel cik iena (Hyundai Residence)
dkat Dongdaemun Cultural Park station ,
kene ikut exit 6
if tak silap lebih dari 6 exit lah

Then korang kene sentiasa alert setiap station
jangan sampai terlepas

almaklumlah 
bahasa korea n english jauh beza bunyik nye

tulis laen
sebutan laen
haha

Then tren kat airport tu kemain la jauh nun d bawah tanah.
if kat malaysia cik iena rasa escalator kat dang wangi n masjid jamek tu da panjang da tu,
jauh ke bawah tanah kan.

tren kat korea berganda2
masa nk naek tu, dua tiga ecsalator yg panjang dr kt malasysia tu la kena redah dulu kan
masa tu ekpresi muka sangat jakun

haha ape ade hal
kat korea meh
xde org kenal
muka teruja 
lalalallaaaaaaaa

Lagi Satu,
if nak pergi korea korang kene tau serba sedikit bahasa korea
sebab orang korea tak pandai cakap English

Huh memang macam ayam dgn itik lah masa nk tawar menawar kat market

cik iena pulak bukan lah kaki tgk cerita korea kan..
tau yg basic2 je la








next blogpost cik iena sambung story eyh
last skali cik iena share full Itinerary kami
blh la korang buat rujukan
bagi yg berniat nak ke korea  
(^_~)
 



 





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Monday, August 25, 2014

iena you looked very cantik today !


 
Ehh Blushing kejap,
iena : ouh tommy just today cantik??
tommy : i said today very cantik, every day cantik (^_~)
 
 tgk muka bese je as usually, without make up pergi kerja,
dah la ade parut budak nakal kan haha
cuma baju agak gedik siket nak pakai baju raya haha
selalu g keje pakai baju bese je
kadang2 t shirt n jeans je
org tgk pon mesti mcm keje bese je tau
hahaha opsss
jangan pandang programmer sebelah mata
mmg encik dan cik programmer pergi keje sempoi2 je
mcm g keluar bese je
pakai t shirt & jeans
tapi hakikatnye mereka adalah programmer
bukan lah pekerja biasa
lalalalallaa
 
gambar kt atas tu current pic cume pakai jaket kt opis sb sangat sejuk okeyh
 
harini kene bahan la dgn budak office sb pakai baju cantek kn
selalu comot je
(^_~)

ade yang cakap cik iena baru kawen ke
haha
ok ni belum pakai baju yg lagi banyak manik
nie baju nie cik iena jahit manik sndri tau
hasil tangan sendiri
(^_~)
opss ni pic baju ni tp bukan yg tgh pakai la
kang nak selfie dgn baju kang kene gelak satu opis
(^_~)
beza nye hari ni versi x de mekap
& inner tudung tu kale pink


Blog entry yg cik iena beraya pakai baju nie

http://www.ienaeliena.com/2014/08/majlis-perkahwinan-my-friend-amyra-amer.html



http://www.ienaeliena.com/2014/08/open-house-kak-hayat-bussaina.html


http://www.ienaeliena.com/2014/08/raya-with-baby-afif-alma.html







 
okeyhh feeling gediks lalalallaaa
nak update belog jugak
tak suke takyah baca
lalalallaa
okay nak sambung keroje
(^_~)


Nota : tommy tu dari german, hehe dia baru belajar bahasa malaysia, pandai pulak dia cakap cantik (^_~). good good, nak kawen dgn org malaysia la tu belajar bahasa malaysia
 






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Trick eye museum korea ♥


 
Wo0ps, ini story tahun lepas.
Last year tak berblogging so this year bru nak share kt blog.
Siapa yang pergi korea, mesti singgah trick eye museum tau,
memang best sangat.
Secara jujurnya sangat best dari trick eye museum kat i city shah alam 
(^_~)
Bila da pernah pergi trick eye museum kat korea then pergi yg kat i city tu
memang terasa beza gila la hasil lukisan yang kat korea n malaysia
kat malaysia ni tak berapa nak 3d la..
Wokiess
jom layan pic yg sempat cik iena amek..
time ni da malam da
kepenatan
tak larat nak bergamba sangat
(^_~)
Tapi maap la pic kurang cantek sebab amek gune henset note 2 je 
(^_~)
 
Mcm biasalah bile story da basi
tak reti nak describe each gambar
kita biarkan gambar berbicara
haha
 







































 
 
Nota Dinding : cik iena g korea dengan kawan2 opis yer
mohon jangan salah sangka g ngan bf ke haha
 
ermm Insya Allah next year nak pergi lagi
if ade kawan2 nak join roger2 lah
boleh pergi sekali
(^_~)
sekali korang pergi korea mesti nak pergi lg tau
(^_~)






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Facebook Comment