Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Tuesday, September 30, 2014

Apa Yang Menarik Di Busan



 Sejak beberapa tahun lalu, fenomena budaya masyarakat Korea Selatan atau K-Pop membawa pengaruh besar terhadap industri perlancongan.
Korea merupakan salah satu destinasi percutian yang menjadi pilihan ramai terutamanya dikalangan rakyat Malaysia.  Pengaruh cerita- cerita Korea dan K Pop telah menjadikan  korea sebagai destinasi pelancongan kegemaran rakyat Malaysia berikutan tertarik dengan lokasi menarik yang dipaparkan menerusi drama serta rancangan Korea.
Sejak daripada itu , Korea semakin menjadi kegilaan masyarakat Malaysia baik yang tua mahupun muda.
Selain Seoul,Busan merupakan tempat menarik yang perlu dilawati di korea.
Dimana Busan merupakan Bandar kedua terbesar di korea selepas seol.
Diantara tempat menarik di Busan yang perlu dilawati adalah

1. Gwangalli Beach


'Gwangalli Beach'  popular di kalangan penduduk tempatan terutama pada hujung minggu Pelbagai acara kebudayaan dan muzik kerap diadakan di tepi pantai. 
Gwangalli Beach terletak di Gwangan 2-dong, Suyeong-gu, Busan Metropolitan City, di sebelah barat  'Haeundae Beach'.


2. Haedong Yonggungsa

Haedong Yonggungsa adalah kuil Buddha yang unik di Busan. Ini kerana ia tidak terletak di pergunungan, tetapi  ia terletak di pinggir laut. Ia diasaskan pada tahun 1376, semasa Dinasti Goryeo, 


3. Beomeosa 



Beomeosa adalah sebuah Kuil yang  terletak di pinggir Gunung Geumjeong,  gunung ini terkenal di Busan. Kira-kira 1,300 tahun yang lalu kuil Beomeosa telah dibina oleh sami Ui Sang.    
   
4. Taejongdae Park


Taejongdae adalah sebuah taman di Busan, Korea Selatan dengan tebing yang indah menghadap laut terbuka di hujung selatan pulau Yeongdo-gu.


5.Yongdusan Park



Yongdusan Park adalah sebuah taman yang terletak di Jung-gu, Busan, Korea Selatan.Menara Busan yang berketinggian  118 meter terletak di sini.

"Yongdu" ertinya kepala naga, dan "san" bermaksud gunung.Taman  ini menyerupai kepala naga yang baru muncul dari laut.






6.Busan Aquarium



 Busan Aquarium  terletak di Pantai Haeundae, Korea Selatan. Terdapat kira-kira 250 spesies dan sehingga 35,000 haiwan marin yang dipamerkan.




7. Haeundae Beach



Pantai Haeundae merupakan pantai yang mempunyai ramai pengunjung terutama pada musim panas. Pusat kota, bangunan tinggi dan hotel hotel berdiri teguh di sepanjang persisiran Pantai Haeundae. Pemandangan di pantai ni memang sangat cantik tak kira waktu pagi atau malam dan pastinya waktu matahari terbenam.



8. Busan Lotte Town Tower

Busan Lotte Town Tower masih didalam pembinaan, ia terletak di atas tapak kawasan dermaga yang terkenal,  Busan Lotte Town Tower bakal  menjadi pintu masuk ke Asia Timur. Berdiri di ketinggian 510 meter,merupakan bangunan pencakar langit supertall memegang luas, Kelebaran 362,000 meter persegi yang terdiri daripada pejabat, kondominium, ruang hotel, runcit dan hiburan, dan tempat letak kereta bawah tanah. 


9. Chungnyeolsa



Chungnyeolsa adalah sebuah makam  yang didedikasikan kepada pejuang patriotik yang meninggal dunia ketika menentang penceroboh Jepun di kawasan Busan semasa pencerobohan Jepun 1592-1598. Pemain pertahanan Korea tidak bersedia, disertai oleh ramai sukarelawan, berjuang dan meninggal dunia heroically dalam peperangan menentang tentera Jepun berangka unggul bersenjatakan senapang matchlock revolusi dalam serangan yang dilancarkan oleh Toyotomi Hideyoshi selepas dia bersatu domain feudal Jepun.





10. Sajik Baseball Stadium



Stadium Besbol Sajik terletak di Busan .Terletak di sebelah Stadium Sukan Asia Busan. Stadium Besbol Sajik dibina pada tahun 1985 dan digunakan untuk permainan besbol dan kadang-kadang bola sepak atau hoki. Stadium ini boleh menampung sehingga 28,500 penonton. Stadium besbol adalah rumah kepada Giants Lotte. The Giants Lotte adalah salah satu pasukan besbol yang paling popular di Korea Professional Baseball.


11. Busan Tower 




Busan Tower, terletak di dalam Taman Yongdusan, ia merupakan salah satu tempat terbaik untuk melihat seluruh bandar. Walaupun tidak setinggi Menara Seoul, pandangan dari Busan lebih baik dan pencemaran yang kurang bermakna kurang jerebu. Pada 120 meter (kira-kira 394 kaki), ia adalah tanda yang paling jelas dan terkenal di Busan, dan terletak di dalam Taman Yongdusan

12. Busanjinjiseong Castle .


Busanjinjiseong Castle  adalah kubu utama Busan. Baki pintu timur dan barat dan astaka pada tarikh tapak ini kembali ke Tempoh Joseon. Semasa Imjinwaeran, tentera Jepun menyerang sementara menduduki istana dan apabila serangan itu ditangkis, ia telah diduduki oleh tentera Ming China. Semasa penjajahan Jepun di Korea pada abad ke-20, ia sebahagiannya dirobohkan untuk peluasan bandar Busan.




13. Busan Marine Natural History Museum



Busan Marine Natural History Museum diwujudkan bagi  menggalakkan kepentingan kepelbagaian biologi dengan mengumpul, memelihara, mengelaskan, mempamerkan, membuat ujikaji pada, meneliti, mengkaji dan mempamerkan barang-barang yang berkaitan dengan kehidupan marin dan sejarah alam marin. Muzium mempamerkan kira-kira 21,000 item laut dari 100 negara di seluruh dunia dan muzium marin ini telah menjadi paksi tengah rangkaian semua muzium maritim di negara ini. Dewan pameran muzium juga disewa pada masa-masa untuk pameran atau acara-acara khas. 






14. Busan Asiad Main Stadium




Busan Asiad Main Stadium adalah sebuah stadium yang dibina khas untuk Piala Dunia FIFA 2002 dan  Sukan Asia 2002. Stadium ini terletak di Busan di kaki pergunungan. Stadium ini merupakan stadium terbuka yang mempunyai tempat tinggal bumbung azab yang meliputi kerusi. Stadium Sukan Asia boleh menampung sehingga 55,500 penonton dan tahan sehingga 80,000 jumlah penonton. Kawasan di mana stadium ini terletak dipanggil Kompleks Sukan Busan. Kawasan ini mula membangun sebagai kawasan sukan di awal 80-an dan kini merangkumi Stadium Sukan Asia Busan, Sajik Kolam Renang, Gimnasium Sajik, Stadium Besbol Sajik (rumah kepada Lotte Giants) dan banyak kemudahan lain.


Menarik kan ?
Terdapat banyak lagi tempat yang menarik disekitar kawasan kawasan yang disenaraikan diatas.
Nak tau tak kenapa entry ini ditulis ?

Jom teruskan membaca






Cabaran Winter In Busan

 
Sekiranya anda telah membaca sampai disini, pasti anda beranggapan cik iena pernah bercuti di Busan, Korea Selatan.Sebenarnya cik iena masih belum menjejakkan kaki ke  bandar kedua terbesar di korea selatan iaitu Busan,
Pada tahun 2013 cik iena hanya menjejakkan kaki ke Seoul iaitu bandar terbesar di Korea Selatan. Cik iena harap kali ini cik iena dapat lah menjejak kan kaki ke bandar kedua terbesar di Korea Selatan , iaitu Busan.
Cabaran Winter Di Busan Korea adalah anjuran Bloooger.com dan Majalah Libur.
Memang untung siapa yang berjaya menang hadiah “Trip Ke Busan Bersama Man RajaLawak”. Cik iena harap cik iena lah orang yang beruntung tu.
Insya Allah kalau ada rezeki .
Cik iena menaip entry ini disaat saat tarikh tutup penghantaran hampir tamat.
Sebelum ni ada terlihat rakan blogger (acul) post mengenai cabaran ini, tetapi cik iena tak pasti cara nak join.Cik iena dapat tahu details mengenai Cabaran Winter Di Busan Korea daripada Bro Framestone pagi tadi sewaktu dipejabat. Memandangkan waktu bekerja cik iena perlu fokus bekerja. Maka cik iena mulakan menulis selepas waktu bekerja.


Task 2 : Kenapa Saya Nak Bercuti Di Busan?







Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

CABARAN 30 HARI | DAY 30 : PERKARA MENARIK YANG ANDA BERBANGGA TAHUN INI


#cabaran30hari  #kelabbloggerbenashaari 
Hari ke 30
 
PERKARA MENARIK YANG ANDA BERBANGGA TAHUN INI. 


BEST CATWALK 2014 OF MUSLIMAH FASHION SHOW COMPETITION BY MIDA'R 
pada 4 Januari 2014




Menarik ke?
Untuk cik iena yang dah lama tak mengaktifkan diri dalam bidang ni kira menarik lah 
dan bangga jugak lah. lalallalaaaa.
Cik iena stop selama dua tahun sebab enchik bekas tunang tak suka cik iena jadi model
T_____T

roomate yg sentiasa memberi support


Sebelum ni cik iena tak pernah masuk competition pun
selalu catwalk untuk event je.
tapi entah macam mana nak join pulak
Alhamdulillah walaupun tak menang tempat pertama , kedua or ketiga
cik iena dapat menang kategori Best Catwalk

Bersama event organizer, kak mida

 
Okies setakat ini je yer
bz gile kat office nie
 
Selamat bekerja cik programmer
(^_~)





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Monday, September 29, 2014

CABARAN 30 HARI | DAY 29 : BUNGA KEGEMARAN DAN ERTINYA UNTUK ANDA


Cik iena memang peminat bunga,
 lagi2 "Fresh flower"
Cik iena pun selalu buatkan fresh flower decoration untuk hand bouquet majlis pertunangan, pernikahan atau persandingan kawan2 terdekat.

Bunga yang Paling cik iena suka ialah
Bunga Mawar atau ros
 
kedua2 hand bouquet diatas, cik iena buat sendiri untuk bff dan cousin

 
APA ERTI BUNGA NI UNTUK CIK IENA,
 
Cik iena memang suka fresh flower.
So dah biasa dah la.
Kalau tanya erti bunga ni utk cik iena.
Tak tau nak jawab apa haha

Kalau bunga tu diberi daripada seseorang
maybe ianya akan ada makna
tapi kalau dah cik iena yang deco nye sendiri..
Makna nya cik iena sayang kepada penerima gubahan bunga tersebut la kot
Jom tengok pic fresh flower yang cik iena buat
Yang ni untuk my bff kak lieya di hari pertunangan kak lieya


sirih junjung deco by cik iena untuk sepupu nikah

hantaran deco by cik iena

fresh flowe deco untuk maksu sempena mothers day

hantaran deco untuk sepupu

hand bouquet deco for my cousin


fresh flower deco for my mum sempena mothers day

Kesemua bunga diatas adalah bunga segar
cik iena minat bunga yang fresh je
artificial flower kurang sikit
(^_~)
Actually banyak lagi fresh flower deco yang pernah cik iena buat.
Tapi malas nak cari gambar.
Pelamin fresh flower pun cik iena pernah buat.

Kalau bagi fresh flower tangan ni reti lah nak deco

sila jangan bagi artificial flower/ bunga tiruan/bunga mati
memang kaku lah tangan nak men deco nye
(^_~)

Apakah Maksud bunga Di Sebalik Pemberian?


Maksud Disebalik Warna:


  • Merah - lambang cinta , keberanian , penghargaan , romantik , dan kehangatan.
  • Kuning - lambang kegembiraan , kebahagiaan , kebebasan dan persahabatan.
  • Putih - lambangkehormatan dan kesucian hati.
  • Merah Jambu - lambang bergaya dan kesyukuran.
  • Merah Jambu Pekat - lambang terima kasih.
  • Merah Jambu Cair - lambang sedih , simpati dan persahabatan.
  • Jingga - lambang teruja dan bangga.
  • Biru - lambang misteri , khayalan dan mengharapkan peluang baru.
  • Gabungan Merah dan Putih - lambang penyatuan.
  • Gabungan Merah dan Kuning - lambang setia dan gembira.


Maksud Disebalik Bilangan:



  • 1 ros - cinta pandang pertama , kamu adalah orang yang ku tunggu-tunggu.
  • 2 ros - saling mencintai antara satu sama lain.
  • 3 ros - I LOVE U.
  • 6 ros - aku ingin menjadi milikmu.
  • 7 ros - aku tergila-gilakan kamu.
  • 9 ros - sebuah cinta yang kekal kekal bersama selagi kita hidup.
  • 10 ros - you’re perfect!
  • 11 ros - kamu adalah amat berharga bagi ku , dan adalah orang yang paling aku cintai.
  • 12 ros - be my steady.
  • 13 ros - secret admirer.
  • 15 ros - aku benar2 menyesal . maafkan aku!
  • 20 ros - percayalah, aku ikhlas terhadap mu.
  • 21 ros - aku tercipta hanya untuk kamu.
  • 24 ros - tidak berhenti memikirkan kamu… 24 hours tau..
  • 33 ros - untuk mengucapkan ‘ I LOVE YOU ‘ dengan penuh kasih sayang.
  • 36 ros - aku akan kenang saat romantis kita.
  • 40 ros - cintaku padamu adalah BENAR!
  • 50 ros - aku takkan pernah menyesal dengan cinta ini.
  • 99 ros - aku mencintai mu selama hayat ku.
  • 100 ros - akan kekal hidup bahagia bersama sehingga 100 tahun , kekal bersama sehingga hari tua.
  • 101 ros - you are my one and only one.
  • 108 ros - please marry me honey????
  • 365 ros - tidak dapat berhenti memikirkan kamu setiap hari.
  • 999 ros - cinta kita kekal abadi selamanya.

SUMBER : http://www.hadiahbunga.com/2012/07/25/maksud-bunga-di-sebalik-pemberian/







Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

CABARAN 30 HARI | DAY 28 : 5 PERKARA BERMULA DENGAN ANDAINYA

"Andainya hatiku bersuara
Pastinya ia akan berkata
Cukuplah sayang aku tidak berdaya
Mengharungi segala sengsara
 
Berapa kali harus aku terluka
Barulah kan ku sedar
Cintaku tidak layak untuk dirinya
Mengapa masih aku setia disisnya
Tidak ku mengerti ,tidak ku fahami"
 
 
ehhhh ini lirik lagu..
tajuk cabaran 30 hari hari ke 28 
 
5 PERKARA BERMULA DENGAN ANDAINYA
 
hampir terlupa hari ni ,
dah  pukul 12 mlm dah..
fikiran serabut hari ni
keluar cari ketenangan
T___T
 
  
::YANG PERTAMA::
 
Andainya dapat di putarkan masa , cik iena tak nak bertunang dengan enchek bekas tunang.
taknak kenal dia..Dia punca nama cik iena blacklist sebab dia menggunakan kad kredit cik iena dan menggunakan nama cik iena untuk buat personal loan.
 
 
::YANG KEDUA::
 
Andainya cik iena ade rezeki lebih, cik iena nak bawak mak and abah menunaikan haji .
 
 
::YANG KETIGA::
 
Andainya ada rezeki cik iena nak bukak butik sendiri dengan rekaan baju sendiri.
hehe dulu bercita2 nak jadi fashion designer
tapi ter jadi programmer pulak
(^_~)
  
::YANG KEEMPAT::
 
Andainya cik iena dapat memiliki hati seorang insan yang cik iena suka ,
cik iena akan bahagia kan dia dan takkan sakiti dia.
 
Opss susah betul nak ambil hati dia, 
  tak tau lah dia suka perempuan macam mana hehe.. 
kita ni biasa2 je..serba serbi kurang
 T___T 
 
 
::YANG KELIMA::
 
Andainya cik iena berkahwin,
Cik iena nak anak lima 
Lalalalalaaaaaaa
 
 
Task hari ke 28 ni macam mencabar sikit.
Cik iena tak tau nak tulis apa sebenarnya..
haha
ini lah jadi nya tulis time ngantuk
time nak tidur
ini pun taip kat handphone je
sambil baring2 nak tidur
nite alll
ehhh
layan lagu ni kejap
lirik dia buat cik iena nangis..
sesuai sangat dengan kisah cik iena
T____T
 
 
 

Lirik Andai Hatiku Bersuara - Chomel

Oh Tuhan, berikanlah aku
Kekuatan menempuhi dugaanMu
Aku percaya ada hikmahnya
Di setiap dugaan yang ku terima
Andainya hatiku bersuara
Pastinya ia akan berkata
Cukuplah sayang aku tidak berdaya
Mengharungi segala sengsara

Berapa kali harus aku terluka
Barulah kan ku sedar
Cintaku tidak layak untuk dirinya
Mengapa masih aku setia disisnya
Tidak ku mengerti ,tidak ku fahami
Seperti insan biasa aku ingin bahagia
Menyintai dan dicintai tiada duanya
Andai terlampau permintaanku ini
Maafkanlah kasih
Seperti insan biasa aku ingin bahagia
Menyintai dan dicintai tiada duanya
Andai terlampau permintaanku ini
Maafkanlah kasih
Oh Tuhan, berikanlah aku
Kekuatan menempuhi dugaanMu
Aku percaya ada hikmahnya
Di setiap dugaan yang ku terima

 






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Saturday, September 27, 2014

CABARAN 30 HARI | DAY 27 : MOOD ANDA HARI INI


Assalamualaikum..
tajuk cabaran 30 hari hari ni macam memahami je cik iena yang tengah bersedih 
dan memerlukan tempat nak meluahkan apa yang terbuku di hati.


Mood hari ini sangat sedih tapi nak buat macam mana
kita hanya mampu merancang tapi Allah penentu segalanya

Sabar cik iena, sesungguhnya Allah takkan menguji di luar kemampuan hambanya.

Nanges jugak cik iena hari ni
tak pelah nangis tu satu terapi jugak kan

moga esok memberi sinar kebahagiaan buat cik iena..

Nak story lebih2 it to personal
haha 
tp awak awak walaupun saya cakap 
"saya ok je"
 tp hati saya tak ok pon..
saya cuma nak awak happy dgn kwn2 awak dan saya taknak awak rasa saya menyemak And menyusahkan awak 




tapi jauh d sudut hati saya berharap awak faham..
nampak nye macam tak je
hurmmm

saya pon tak faham kenapa saya boleh bersabar menanti awak
haishh ketuk kepala laju2 kat dinding karang
T___T

Ok nak sambung terapi menangis
nangis lah puas2 cik iena








Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Friday, September 26, 2014

CABARAN 30 HARI | DAY 26 : GADGET KEPUNYAAN ANDA



Hampir terlupa cabaran 30 hari kelabbloggerbenashaari
task hari ini,

 GADGET KEPUNYAAN ANDA



Cik iena ada satu je gadjet.
Handphone ..
hehe takde laen dah.
Tapi ada dua handphone je



hehe yg ni main phone la
nombor digi

phone ni la nak update blog
(^_~)

COmel tak baru beli baju dia
tapi tak secomel yang beli kat korea ritu

err rindu hello kitty kiter
hilang masa kenduri kawen sepupu dekat kedah
T____T


Ha ni lagi satu
ni nombor celcom








Nieh hello kitty kesayangan cik iena
hilang mase kenduri kawen sepupu
sedih sangat hello kitty hilang

nak cari yang sama memang tak jumpa la
sebab beli kat korea
material dia tak sama dengan yang cik iena baru beli nie
 





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
read more

Mini Lazada