Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Sunday, October 4, 2015

10 SIFAT LELAKI YANG HARUS DI FAHAMI


10 SIFAT LELAKI YANG HARUS DI FAHAMI


Memang sukar untuk mendekati lelaki pendiam dan pemalu namun sifatnya sama seperti lelaki lain cuma dia agak kurang bercakap dan kelihatan sangat diam. Memang banyak cabaran untuk mendekati lelaki pemalu dan pendiam ni.

Cik iena sendiri telah melalui nya. Cara pertama anda nak mendekatinya. Kenali dulu siapa sahabat si dia. Risik-risik lah sudah berpunya ke belum. Kalau sudah berpunya mohon jangan teruskan step mendekatkan diri sebabnya tak baik rampas kesayangan orang tau hehe. Cari yang Single la takmau yang dah berpunya. Okay kalau dia masih single jom teruskan usaha. Siapa kata perempuan tak boleh mengorat haha. Cuma jangan lah over okay.

Kalau nak tunggu si pemalu dan pendiam mengorat korang memang tak lah jawabnya. Dah dizahirkan dia pendiam dan pemalu memang ade intan berlian dalam mulut dia. Jika berkawan dengan lelaki pendiam atau pemalu jika anda benar-benar suka kan nya anda sendiri harus bertindak.


Ketepikan Ego. Zaman sekarang ni perempuan ramai dek non. Kalau lambat melepas lah haha.
Dan lelaki juga harus tau, perempuan ni ada yang pemalu dalam soal ni. Kalau suka , terus terang lah sebelum orang lain take action. Takkan perempuan nak bagi tau dulu kan. Tapi kalau kes lelaki pemalu & pendiam ni haha memang perempuan la yang kene bertindak dulu kan. Bukan lah maksudnya bertindak tu pergi melamar. Bertindak tu maksudnya bagi hint. Insya Allah dia faham.

Ehh ni tips sebelum ni yang pernah cik iena share

http://www.ienaeliena.com/2015/05/mengenal-hati-budi-lelaki.html

http://www.ienaeliena.com/2014/11/berhadapan-si-pemalupendiam.html

Hampir semuanya berkesan. Cik iena google n research sebab cik iena nak kenali si pendiam dan pemalu lah. Pada awalnya memang makan hati la kan. Korang kene banyak bersabar dan Alhamdulillah Hasilnya Positif. Tapi sangat makan masa, setahun lebih T___T.
Alhamdulillah Cik iena berjaya mendekatkan diri dengan dia dan kami semakin rapat sekarang. Memang cik iena tak tunjuk siapa dia. Sebab dia sangat pemalu dan pendiam. Tapi kalau dengan cik iena tak pendiam dah. cik iena mestilah boleh buat dia berkata-kata tanpa henti. Cuma kalau ada orang lain dia jadi pendiam. Kalau berjumpa dengan dia pun kami berdua memang takkan pegang phone. Masa dimanfaatkan untuk berborak sama-sama.
Okay walaumacam mana pun cik iena masih berusaha untuk memahami hati lelaki ni. Okay jom baca 10 sifat lelaki yang harus di fahami.



10 SIFAT LELAKI YANG HARUS DI FAHAMI



1. Bila si dia sibuk
Jangan pula anda terhegeh-hegeh meminta si dia menjemput anda di tempat kerja ataupun menemani anda  pergi membeli-belah.
Kata Cik iena :  cik iena memang tak kacau dia kalau tengah sibuk. Kalau baru balik kerja cik iena suruh dia rest dulu nanti baru msg.

2. Bila si dia ego
Jangan sesekali anda mempersoalkan tentang keegoan bila sikap sebegini sedang menguasai dirinya. Lelaki amat payah untuk mengakui dirinya ego sebaliknya berpendapat ianya ketegasan.
Kata Cik iena : hehe tak berani lagi nak tegur pasal ego-ego ni. Bersabarlah wahai hati :) 

3. Bila si dia romantik
 Ajaklah si dia bersiar-siar ataupun makan malam di tempat yang romantik sambil mengenangi saat-saat manis pertemuan pertama.
Kata Cik iena :   okay sekarang dia memang sangat romantik. Cik iena pun terkejut emm si pendiam & pemalu ni rupanya lagi romantik okay and bila si dia romantik ni ahh pandai-pandai lah ambil kesempatan tanya awak sayang saya tak? and his answer "SAYANG". Okay melting.. Alhamdulillah berjaya buat si pemalu & pendiam jatuh tangga kat kita..eh tapi korang jangan la tanya banyak kali, dah faham kan sifat lelaki pendiam pemalu macam mana :)
 

4. Bila si dia panas baran 
Jangan membuat sesuatu yg boleh menyemarakkan lagi perasaan marahnya. Cuba anda berdiam diri dulu sampai kemarahannya reda.
Kata Cik iena :   Alhamdulillah si dia bukan panas baran orangnya. Sangat cool . Bahkan si dia yang suka cool kan cik iena kalau cik iena ada masalah.

5. Bila si dia penat
Jangan mengadu perkara ataupun bercerita tentag hal yg remeh. Dalam saat sebegini si dia hanya perlu rehat yg secukupnya dan jgn memaksa dia membuat sesuatu yg boleh menambah kepenatan.
Kata Cik iena :   ouh cik iena tak kacau si dia kalau si dia penat. Tapi si dia memang selalu penat pon. Si dia aktif bersukan. Kalau time dia tengah berehat masa bersukan tu boleh lagi message. kalau dah balik rumah cik iena tak message sebab kesian dia nak tidur.

6. Bila si dia pentingkan diri sendiri
Cuba berterus-terang dan meluahkan rasa tidak puas hati anda tentang sikapnya itu. Anda patut bersikap terbuka dan memintanya supaya mengimbangi pendapat anda juga. Jgn lupa utk bertoleransi antara satu sama lain.
Kata Cik iena :   hmm ade sekali cik iena berterus terang. tapi dia diam, biasalh si pendiam kan tapi selepas tu dia okay dia faham. dia tau cik iena merajuk sebab ...... kemudian dia nampak berusaha untuk mengambil hati cik iena. Alhamdulillah.

7. Bila si dia mengongkong
Kalau anda memberontak, pasti akan dimarahinya. Tapi kalau menurut saja katanya takut menjejaskan diri sendiri. Utk itu, anda perlu berkata padanya utk membiarkan anda membuat keputusan sendiri asalkan tidak menjejas hubungan anda berdua.
Kata Cik iena :   dia tak pernah mengongkong :)

8. Bila si dia selamba
Cuba tarik perhatian si dia. Contohnya membuat sesuatu yg boleh menarik minatnya. Orang yg selamba ini selalunya ingin kita yg memulakan dahulu. Oleh sebab itu, kamu patut merancang sesuatu bagaimana utk menarik perhatiannya.
Kata Cik iena :   betul tu orang selamba ni nak kita yang mula dulu :) 
dah kata si dia pendiam n pemalu kan memang cik iena la kene mula dulu. Menyakat ke ape lepastu huh lagi teruk dia menyakat kita (^_~)

9. Bila si dia curang
Jgn tuduh tanpa usul periksa. Jika benar si dia curang, bersemuka dan tanya dengan si dia mengapa bersikap begitu. Tapi kalau si dia tetap dengan keputusannya, eloklah kamu sendiri yg berundur dulu sebelum makin parah kelukaan hati.
Kata Cik iena :   hihi inchik buah hati cik iena sungguh pun pendiam dan pemalu tapi sifat nya yang sangat bertanggungjawab dan rajin menolong orang membuatkan dia ramai perminat.. cik iena kene jaga elok2 lah kalau tak kene kebas T________T

10. Bila si dia lurus bendul
Memang kamu boleh mengambil kesempatan ke atas dirinya tetapi jgn sampai memperlekehkan setiap tindak tanduknya. Kamu patut menjadi perangsang padanya dan mengatakan yg si dia mampu membuat keputusan sendiri tanpa mengharapkan org lain sangat
Kata Cik iena :   ouh si dia tak lurus bendul. Cik iena tak suka yang lurus2 bendul ni haha nanti cik iena yang buli dia pulak kan. Alhamdulillah si dia tak lurus bendul haha



Sumber : azhaan.com

10 SIFAT LELAKI YANG HARUS DI FAHAMI
Terima kasih encik pendiam dan pemalu kita walaupun sibuk kerja,bawak cik iena makan n tengok wayang. Hehe kebiasaannya weekend cik iena sibuk tapi weekend ni cik iena memang duduk rumah je buat kerja opis bila bosan cik iena cakap dekat inchik buah hati. Sebenarnya kesian sebab dia baru balik kerja petang tp lepas dia rehat. Malam kami jumpa. Nah jemput baca movie review dr cik iena. Cerita kegemaran inchik buah hati. Sebelum ni ada juga tengok movie dengan inchik buah hati tapi tak update ler semuanya kan. Sikit2 je cerita (^_~)



Nota Blog : Dari tahun lepas cik iena cuba memahami encik buah hati ni. Alhamdulillah dari apa yang di research dari google ada manfaatnya. Yang penting kita harus sabar je dengan sifat ego lelaki ni. INgat tau lelaki memang tak suka di paksa. Jadi bersabarlah selagi terdaya sekiranya anda benar2 sayangkan nya. Lambat laun dia akan sedar pengorbanan anda. Pstttttt nak bagi tau yg encik buah hati da sedar kot. ahaha kalau sebelum ni dia buat tak tau je. now dia dah ambil berat dah.Memang nampak perbezaannya . Memang mencabar sungguh berkawan dengan lelaki pendiam dan pemalu ni tau (^_~)




iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

4 comments:

  1. Cik ina...mia nak tnye la...kalau lelaki jnis macho,ego tapi dye cakap dye malu..malu nak text,malu nak sweet dgn kita,malu nak tunjuk dye hargai kite...tapi mia tgok dye selamba je...kdg kdg xnak mgalah langsung..cakap sikit merajuk...suka diamkan diri kadang kadang sampai 20 hari kalau kite xtgur...kalau kit etgur bru dye bls msj...bg cik ina mcm mana tu yea...plz bg pendapat???

    ReplyDelete

Facebook Comment