Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo

Memahami Alahan




Apa itu Alahan?



PERKATAAN alergi berasal dari perkataan Greek “allon argon” yang bermaksud tindak balas berlainan dan bila berlaku terhadap seseorang dikatakan alergik.

Istilah alergi makanan atau alahan makanan merujuk kepada tindak balas keimunan yang advers (kurang baik) terhadap komponen tertentu dalam sesuatu makanan, biasanya protein tertentu di dalam komponen makanan tertentu.

Asalnya ia tidak berbahaya dan boleh diterima badan tetapi protein ini kemudiannya dianggap penceroboh berbahaya kerana mencetuskan tindak balas keterlaluan. Masalah alergi makanan hendaklah dibezakan daripada reaksi luar jangkaan yang tidak berdasarkan mekanisma imun seperti nyahtoleran yang disebabkan kekurangan enzim penghadaman, kesan farmakologikal makanan dan reaksi toksik.

Mekanisma imun di sebalik alahan makanan masih belum diketahui sepenuhnya tetapi boleh dibahagikan kepada reaksi yang berkaitan dengan IgE antibodi dan yang tidak berkaitan.





~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Bagaimana Alahan Terjadi

Secara saintifik, sensitiviti-secara-bilazim (hypersensitivity) badan membabitkan tiga komponen asas iaitu alergen makanan (bahan yang menyebabkan alahan), antibodi (terutamanya immunoglobulin E) dan sel tertentu seperti sel ‘mast’ dan basofil (sejenis sel darah putih).

Apabila seseorang yang mengalami masalah alahan memakan sesuatu komponen alergen makanan, sistem kelalian atau kemanglian mereka akan dirangsangkan untuk menghasilkan antibodi IgE tertentu terhadap komponen makanan itu.

Berjuta-juta antibodi kemudiannya mengalir dalam saluran darah, sebelum antibodi itu melekat kepada sel darah putih atau akan masuk ke dalam tisu badan dan seterusnya melekat kepada sel ‘mast’.

Pada umumnya, sel ‘mast’ boleh dapati di tempat di mana tubuh kita didedahkan kepada persekitaran seperti kulit, paru-paru dan gastrousus. Basofil dan sel ‘mast’ menghasilkan dan menyimpan bahan seperti ‘histamine’ (histamina – bahan dalam tubuh yang menghasilkan tindak balas alahan.

Apabila antibodi IgE pada permukaan basofil dan sel ‘mast’ terdedah kepada alergen makanan, sel-sel ini akan membebaskan histamine yang seterusnya menyebabkan berbagai-bagai simptom reaksi alahan.

Kebanyakan reaksi kurang baik terhadap bahan tambahan dalam makanan disebabkan intoleran dan bukan alahan. Manakala, protein dari ayam, kambing, beras dan tepung ‘carob seed’ dianggap rendah dalam kandungan alergen. Dipercayai makanan seperti kiwi, betik dan mempelam boleh menyebabkan sensitiviti yang sebelum ini tidak diketahui.

Prevalen (kelaziman) dan skop masalah alahan makanan semakin meningkat di seluruh dunia dan ia mencerminkan corak pemakanan tempatan.

Perlu diketahui, simptom alahan makanan bergantung kepada peringkat umur ketika ia mula muncul. Contohnya, dalam umur beberapa minggu pertama kehidupan, simptom kebiasaannya adalah muntah dan cirit-birit. Dalam usia menjangkau beberapa bulan atau tahun pertama pula, bayi akan berhadapan dengan masalah kulit seperti atopik ekzema.

Simptom saluran pernafasan (bronkiolitis) kemudian timbul dalam bentuk asma dari umur 3 tahun dan ‘rhinitis’ dari umur baligh. Masalah yang timbul mungkin serius dan kadangkala tidak. Contohnya kegatalan sekitar mulut, kegatalan dan radang pada kulit, simptom gastrousus (muntah dan cirit-birit), simptom saluran pernafasan dan simptom sistem jantung yang mungkin boleh membawa maut.

Walaupun sesuatu makanan tertentu boleh mencetuskan reaksi dalam satu atau lebih organ, ia jarang menyebabkan asma, ‘rhinitis’ atau ‘urticaria’. Ekzema yang dirangsang oleh makanan dan beberapa penyakit gastrousus adalah berdasarkan mekanisma imunologi IgE dan non IgE. Masalah alergi makanan kronik dan subakut muncul sebagai reaksi gastrousus dengan simptom seperti perut sakit, muntah, cirit-birit dan tumbesaran yang terbantut.

Kebanyakan alahan makanan kanak-kanak akan hilang apabila anak-anak mula membesar, kecuali alahan terhadap makanan seperti kacang tanah dan makanan laut. Bayi dan anak-anak kecil yang memperlihatkan masalah alahan makanan lebih cenderung mengalami masalah alahan makanan yang lain dan alahan saluran pernafasan apabila mereka membesar.

Dalam 20 tahun kebelakangan ini, kelaziman alahan meningkat dengan kadar yang mendadak sehingga ke tahap Organisasi Kesihatan Sedunia (WHO) sudah mengisytiharkannya sebagai antara epidemik kurun ke 21.

Dengan mengambil kira semua jenis alahan dan simptom, jumlah kes berlipat ganda dalam 10 tahun yang terakhir ini. Anggaran kelaziman global alahan makanan adalah lebih kurang enam hingga lapan peratus. Ini mengenal pasti alahan, khususnya alahan makanan, sebagai satu dari penyakit yang paling lazim di kalangan bayi dan kanak-kanak dan membabitkan kos kesihatan yang tinggi di samping ketidakselesaan kepada anak dan keluarga.

- Faktor yang mempengaruhi alahan

Ciri-ciri protein


Jumlah pengambilan


Jenis dan tahap respon sistem imun


Sensitiviti organ sasaran


Kecenderungan genetik.

Mengapa Berlakunya Peningkatan Kes Alahan ?

- Tiga faktor utama yang berlainan memainkan peranan dalam peningkatan kelaziman alahan sejak dua abad kebelakangan ini:-

Peningkatan pendedahan terhadap penghasilan hama dalam habuk rumah.

Peningkatan pencemaran spesifik dari enjin diesel yang mencetuskan perengsaan (irritation) bronkial dan menyebabkannya lebih mudah diresapi oleh alergen paru-paru.

Pengurangan frekuensi penyakit yang tidak berbahaya semasa bayi. Ini menyebabkan sistem sel ‘T helper’(sejenis sel darah putih) beralih daripada sel Th1 ke sel Th2(yang memainkan peranan dalam tindak balas alahan).

PENINGKATAN kelaziman alahan yang mendadak ini menegaskan bahawa langkah pencegahan primer untuk mencegahnya perlu diambil secepat mungkin.

Seseorang itu akan menghadapi risiko lebih tinggi terhadap alahan makanan jika ia mempunyai kecenderungan genetik terhadap alahan yang diwarisi daripada ibu bapa dan seterusnya dia didedahkan kepada sesuatu alergen pada umur kritikal tertentu.

Secara praktis, pencegahan primer bertujuan mengelak daripada pendedahan dan simptom di kalangan individu yang berisiko.

Pencegahan sekunder pula menumpukan untuk mengawal simptom yang timbul pada individu yang sudah terdedah terhadap alergen.

- Makanan yang menyebabkan alahan:

Putih telur


Susu lembu


Soya


Gandum


Kacang tanah


Buah-buahan citrus


Biji bijan

Ikan


Sotong.


Reaksi alahan terhadap bahan tambahan dalam makanan ( food additives) dan coklat adalah amat jarang.

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

- Alahan makanan



 Boleh menyebabkan bibir, kerongkong, muka dan lidah menjadi bengkak/sembap selain perut meragam,muntah,kejang,ruam,ekzema dan lelah.



 Contoh makanan yang biasa menyebabkan alahan adalah susu, soya,telur,kekacang,gandum,ikan dan kerang.



Ia lebih kerap terjadi di kalangan kanak-kanak tetapi boleh juga dialami oleh orang dewasa.



- Alahan serangga



Satu dalam setiap 10 orang alah kepada racun yang disuntik oleh  lebah dan tebuan yang mengandungi alergen.



 Bagi mereka yang tidak alah kepada sengatan tersebut mungkin mengalami bengkak dan gatal-gatal kulit biasa selama beberapa jam.



 Seseorang yang mengalami alahan serangga cenderung mempunyai ruam yang besar,mengalami bengkak dan gatal-gatal dari beberapa hari ke

minggu.



 Bagaimanapun, tindak balas boleh bertukar kepada kejutan anafilaktik bagi sesetengah orang. Oleh itu, mereka yang sensitif kepada

sengatan serangga perlu berjumpa doktor dan mendapatkan rawatan.



- Alahan ubat



 Ia bukan satu fenomena biasa tetapi boleh menghasilkan satu tindak balas yang tidak menyelesakan malah mengancam nyawa.



 Alahan penisilin misalnya boleh menyebabkan gejala-gejala seperti ruam yang ringan hingga kepada kejutan anafilaktik,dalam masa beberapa minit. 

 Ubat-ubatan lain yang boleh menyebabkan tindak balas alahan adalah seperti antibiotik,sulfa,antiepileptik dan insulin.



- Alahan kulit



 Sangat biasa terjadi kerana kulit saban hari terdedah kepada pelbagai jenis alergen dan terutamanya sangat sensitif disebabkan oleh sejumlah besar sel mast dan T yang terdapat di dalam tisu-tisu kulit.



Gejala: Bengkak, ruam, gatal-gatal dan kulit kemerah-merahan.



 Alahan biasa yang dikenali sebagai dermatitis sentuhan disebabkan oleh tumbuh-tumbuhan, sesetengah bahan cucian, krim dan barang kemas. Ruam juga boleh disebabkan oleh ubat-ubatan serta makanan tertentu.





Merawat dan menguruskan alahan




 Langkah pertama adalah dengan mengenal pasti jenis tindak balas alahan yang anda alami, sama ada mata berair, bersin atau kesukaran

bernafas.



 Keduanya, cuba kenal pasti pencetus atau situasi yang menjurus kepada gejala-gejala.



 Tanya diri anda beberapa soalan seperti di bawah:



 Di manakah tindak balas berlaku? Di dalam atau di luar rumah?



 
 Apakah yang anda lakukan dalam masa yang sama?Adakah anda makan atau minum?

  Ingat persekitaran anda - adakah terdapat sebarang serangga atau binatang berhampiran anda?



 
 Cuba jejak kembali tindakan anda di dalam kepala - adakah anda memakai sesuatu yang baru? Adakah anda menggunakan sabun atau bahan

pencuci baru?



 Doktor akan melakukan ujian alahan dengan pelbagai alergen biasa bagi mengesahkan alahan anda.



 Sebaik dikenal pasti, uruskan alahan andadengan beberapa tip mudah berikut:



- Hindari alergen yang diketahui



- Elakkan asap rokok atau lain-lain bahan yang merengsakan/miang



- Selalulah berjumpa doktor



- Jaga kesihatan anda.

 





Survey Harga Gubahan Hantaran (FRESH FLOWER)


Wah excited nye g survey harga yer..
cik iena sgt suka fresh flower..mase merisik aritu pn guna all fresh flower..
so on my e-day n wedding pn nk guna fresh flower..
mcm nk tempah je sb klu nk wt sndri cm bz kn..
klu nk ikutkn cik iena mmg pandai je cuma takot xcukup mase...
so g la survey2 dlu kn..
hurmm fresh flower deco ni xramai yg buat..
so nk survey harga tu mcm susah la kn nk jmp bnyk tempat..
cik iena jmp satu tempat nie..
hihi nie har ganye
siap amek gmbr tuh..huhu
hurmm leh thn:)

1 dulang gubahan hantaran = rm120
and yg simple 1 dulang hantaran RM80
sireh junjung RM200
hihi harga ni for deco sahaje tau
brg2 hantaran atas tu sndri punyer la kn:)


9 dulang dlm pic ats nie RM 1040

hihihi cik iena kene simpankn budget tuk hantaran deco je lebih kurang RM1000
huhuhu duit owh duit...

tp xper cantik punyer pasal kn..
pelamin pun harus fresh flower
hahaha maap la yer inchik bakal suami
cik iena suka fresh flower
huhuhu hantaran mahal sket la ye..hahahahha werkkk :p

jom2 cuci mate cket tgk fresh flower nye deco yg cik iena google









:)



 

 

ღ♥Jom Baca Latest 20 Entry By Cik iEna♥ღ

Cup cakes dari allcupcakestory.blogspot.com yg tak comel(tidak memenuhi citarasa yg d inginkn)

Assalammualaikum,salam berbloging dr cik iena.wah title blog post cm marah je kn.




Iyer cik iena sgt marah ,xpuas aty n bengang gile dgn satu blogshop yg jual cupcakes.




Alkisah nye gini,utk majlis merisik cik iena,cik iena n inchik lurve nk wt cup cakes jd buah tgn.cm hantaran la kn.kami g la cari kt kdai cake tp malangnyer kebanyakn kdai cake xde cupcakes.sb besenye cupcake ni home made kn.yg kmi pegi lnsg xde la display cupcakes.ade satu kdi ni dia ckp blh pilih gmbr dr katalog.tgk la kn.ingtkn katalog hasil keje dia,rupenye. Buku cupcakes.siap ade resepi lg tau..tny harga rm2.8 sebiji.ok la kn tp kami xbpe yakin dia blh wt mcm dlm katalog tu sb tu buku punye.bukan hasil kerja dIa.ade kdai lg satu lak display xde gmbr pn xde.so cmne nk tempahkn.

So kami pn blogwalking la.tibe2 tejumpe design comel cantek sgt wlupn simple.
http://allcupcakestory.blogspot.com/2010/12/engagement-cupcakes.html
minat design nie..


we all pun contact lh owner blog..
nk tmpah..
we all siap lukis lagi nk bg tau owner blog tu placement tuk cup cakes tu..then dia cume perlu ikut placement tu dan tambah deco ikut kreativiti dia sndri
tapi malang nyeeeee
dia cuma tiru sebijik sebijan mcm gmbr yg kami buat without any deco
mase tempah tny harga sama mcm dlm blog ke..dia senyap xreply
time nk amek cup cake tu dia ckp RM45
perghhhhhhh jatuh rm5 sebijik
tapi rupa cup cakes tu tak cantek
tak seperti yg di inginkan...basic design yg kami sndri lukis :(
sgt frust tau..tak menghargai customer btol
tak pikir panjang lansung..kami bru merisik..if dia wt betul2 tentu utk tunang n kawen kmi akn amek dia kn
hurmmm da jd mcm nie mmg tak la kn...
teruk giler
da la dia suh adek dia yg pas kt bwh..
kami tny kenapa harga tak sama..dia jawab "TAK TAU TANYA KAKAK"
hurmm stupid btl...
pastuh dpt duit xde nye nk say thanks kt customer pon padahal kite da byr dia
bese klu kite beli ape2 kt mane mesti penjual ckp terima kasih kan
hah nie lansung xder...

mmg xpuas aty

meh cini nk tunjuk siket basic design yg kami anta..siap lukis tu + email + hasil yg tidak memuaskan

Nie yg kami lukis tuk placement ayat & lain2







nie email yg dhantar
jelas dinyatakan disitu "SELEBIHNYA UNTUK LAGI MENARIK BUAT LAH IKUT KRATIVITI U,YANG PENTING TEMA FB ,SUSUNAN DAN KALE TEMA"



huh...
saya sangat frust sb yg dpt sebijik sebijan dlm desing withaout tambahan ape2 yg menunjukkan ke kreatif an dia


|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|


tengok !!!!!!!
basic desing yg d lukis kn..
takde ikut yg tulis dlm email mintak selebihnya ikut kreativiti dia utk mencantikkan cup cake tu
huwaaaaaaaaa burok..xsukeeeee
memandangkan majlis esoknye mmg xsempatla nk tempah laen kn
terpakse amek wlupn tak suka













hurmm pastu box dia pon HODOHHHHHHHHHHHHHHH

kt blog dia,dia bg org lain box yg cantek
kt kami sgt super duper hodoh plus harga yg sgt mahal utk design cap ayam simple giler tu
kt tempat lain mcm nie Rm2.50 ke RM3 je sebijik
kami dh survey tny tmpt laen sblm blog ni d post
ahad lepas pun cik iena attend kelas buat kek dkat batang kali

tunjuk kt cikgu dia pun ckp ni simple design ..harga around RM2.50 to RM3
tanya member pon same
huh menyesal menyesal..
moh sini tgh dia tulis harga kt blog dia murah je dr harga yg dia charge kami
sebelum dia tuka harga kami print screen dlu


























HUh hati sgt panas tau x..
pic cupcakes hodoh yg dia buat tuk kami xder nye nk masuk blog die
tgk update blog dia yg org laen nye yg testimoni ok dia masukn plak kn
cup cake hodoh kami yg dia buat xde plak nk ltak kn
sn ape sb kami xpuas aty kan..
so org laen tentu xsuke ak kn

owne blog cupcake pilih kasih

mmg hati panas sgt la
da la cupcake nye foundant dia cair..
kale melekat kt gigi
tulisan pon terputus..blm bg kt pihak lelaki lg..bru dpt da putus..
sgt nipis..
huh cik iena bertambah saket ati tgk blog dia
dia masukkn cupcake org laen yg dia buat cantek
box pon cantek
kami punye box murahhhhhhhh
cup cake hodoh dgn harga RM 5 sebiji
kami sendiri pick up kt rumah
tiada delivery
super duper cekik darah !!!!!!!!!!
mengambil kesempatan
ko x knal cik iena lg kn
salah org la beb
huh memandang kn cup cakes nye huduh..cik iena terpakse letak deco manyak kasi cun
nie pic selepas cik iena add fresh flower




hihihi chantek kn..tp cup cake tu tak cantek

PESANAN TUK OWNER CUP CAKE TU JGN LA NK PILIH KASIH SGT
BUAT CUP CAKE ORG LAIN CANTEK2..

BOX PON CANTEK KAN..YG TESTIMONI OK LETAK KT BLOG
YG CUP CAKE HODOH XNK PLAK LTAK KN
SANGAT PILIH KASIH
BLOG WALKING NYE CUSTOMER PON ADE ATI DAN PERASAAN GAK TAU

HUH MMG SALAH ORG LA KN..
IKUT SUKA ATI CIK IENA LA NK TULIS APE NIE BLOG CIK IENA

SEGALA BUKTI ADA KT KAMI ..

EMAIL YG KAMI ANTA SUH IKUT KRATIVITI SNDRI UTK NMPK LG CANTK JELAS TERANG N NYATA..

CUME ORG TU WAT TAK KESAH SB CUSTOMER BLOGWALKING KAN

HUH D BAGI NYE BETOL2 MCM YG D LUKIS TANPA MENUNJUKKN KREATIVITI SNDRI NK CANTEKKAN + HARGA SUPER DUPER MAHAL RM 5 SEBIJI UTK CUPCAKE YG HARGA DLM RM2.50 ke RM3
SEMOGA ALLAH MENURUNKAN BALASAN SETIMPAL BUAT KAMU !!!!!!!!


insyaallah for our engagement & wedding cup cakes will b sponser by
meltingbites.blogspot.com/
hihihi tersenyum lebar kejap ade org nk sponser(^_~)
mekasih bnyk2 yer meltingbites.blogspot.com/

haaa cik iena nk citer sket tentang meltingbites.blogspot.com/.
meltingbites.blogspot.com/ ni bukan kat KL tau
dkat Penang..cik iena sgt terharu n sgt appreciate them sb sanggup sponser & turun KL nty for our engagement & wedding..
hihihi ter baek la meltingbites.blogspot.com/
insyaallah soon meltingbites.blogspot.com/ akn d buka d area KL katenya..Tapi masih dalam perbincangan...
jom kiter tgk sket hasil2 dr meltingbites.blogspot.com/


























































heheh adehhh penat la copy2
ape kate terjah je blog dorang
ade bnyk lg pic

meltingbites.blogspot.com/



hahaha cik iena penat sudaaa
masa utk mkn..
wokiesss sebelum nk fullstop nie
kasi tunjuk sket intro pic merisik




wll update soon :)

daaaaaaaaaaaaaaa




Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve