Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo

Golf ala Bloggers - KBBA Blogger's Day Out



 Permainan pertama  adalah Golf ala blogger di Driving Range..Ini merupakan kali pertama cik iena bermain Golf . Pukulan pertama cik iena sudah pasti lah tak kene pada bola golf. Maafkan saya team rumah biru. Kalah menang tak penting yang penting kerjasama antara ahli kumpulan
(^_~)


Golf ala Bloggers - KBBA Blogger's Day Out




Golf ala Bloggers - KBBA Blogger's Day Out

Golf ala Bloggers - KBBA Blogger's Day Out
Geng Rumah Biru Yeayy

Golf ala Bloggers - KBBA Blogger's Day Out
Gaya WIN

Golf ala Bloggers - KBBA Blogger's Day Out
Model tersesat Majlis







Tajaan Utama

Kelab Komuniti Taman Tasik Cyberjaya

Cyberview Cyberjaya

Cosmoderm 

Yeos Malaysia

Stamp N Print Enterprise

Natalia

Crazy Crunchy


iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Nando's Art Initiative 2015's Graffiti


 

Nando's Art Initiative 2015's Graffiti

Baru-baru ini, 10 artis grafiti berentap untuk mara ke pusingan akhir pertandingan Nando’s Art Initiative 2015 yang diadakan di Rooftop, Avenue K baru-baru ini.
Cik iena berpeluang menghadiri majlis yang cukup meriah ini . Terima Kasih di atas jemputan pihak Nando's .
Disini mereka mempamerkan aksi bertaraf A dengan menghasilkan karya dalam bentuk imej dan perkataan pada kanvas besar bagi mengambarkan tema ‘Your Art. Your Story.


Sebahagian daripada peserta ada yang semamangnya mengambil bidang seni dan ada juga yang baru berjinak-jinak dalam dunia grafiti.

Pada Tahun lepas, Nandos telah memperkenalkan kategori Graffiti Art dan berjaya menarik 36 penyertaan dari kalangan belia yang terdiri dari berbagai latar belakang pendidikan.
Tahun ini, penyertaan meningkat kepada 56.

Bagaimanapun hanya 10 peserta sahaja dipilih untuk berentap sini sebelum mara ke pusingan akhir.

10 peserta akhir terdiri daripada empat pelajar kolej / universiti dan enam artis muda yang menjadikan Graffiti sebagai jiwa dan kerjaya mereka.

Untuk merebut mahkota kemenangan pertandingan tahun ini, Nando mengadakan aktiviti Graffiti Jam untuk menilai kemahiran seni yang diperlukan untuk menghasilkan karya oleh setiap peserta.

Pada malam ini,

Hanya 4 peserta sahaja terpilih untuk kepusingan akhir sekali gus berebut gelaran juara Grafiti dimana mereka akan terlibat sama di Pusingan Akhir Nando’s Art Initiative 2015 pada 27 May di Publika!

4 Peserta terpilih ke Pusingan Akhir Nando’s Art Initiative 2015 


Nando's Art Initiative 2015's Graffiti
Amirul Shah

Nando's Art Initiative 2015's Graffiti
Chong Hong Shi


Nando's Art Initiative 2015's Graffiti
Mohd Zulfadli

Nando's Art Initiative 2015's Graffiti
Nurul Shahirah


Pusing Akhir Nando’s Art Initiative 2015 bukan sekadar majlis penyampaian hadiah bagi kategori Fine Art, Digital Art dan Graffiti/Street Art sahaja.

Terdapat juga pameran yang akan berlangsung dari 27 Mei hingga 7 Jun bagi karya yang telah menyertai pertandingan pada tahun ini.

Pada majlis ini nanti, Nando’s akan menyampaikan hadiah yang bernilai sehingga RM85,000 kepada kategori-kategori dibawah.

Antara hadiah yang ditawarkan adalah:

Kategori fine art and digital art :
  • Hadiah Utama – Tajaan penuh untuk pameran solo, Wang tunai RM5,000 dan Nando’s vouchers bernilai RM500
  • Naib Juara – Wang tunai RM3,000, Nando’s vouchers bernilai RM500
  • Tempat ke-3 – Wang tunai RM2,000, Nando’s vouchers bernilai RM500
  • Hadiah saguhati (x3) – Wang tunai RM1,000, Nando’s vouchers bernilai RM500
Kategori graffiti / street art :
  • Hadiah Utama – Wang tunai RM5,000 dan Nando’s vouchers bernilai RM500
  • Hadiah saguhati (x3) – Wang tunai RM2,000, Nando’s vouchers bernilai RM500

Gambar disekitar pertandingan berlansung


cik iena bersama peserta pilihan cik iena iaitu Nurul Shahirah
Beliau juga berjaya terpilih untuk ke peringkat seterusnya
Tahniah Nurul Shahirah

Nando's Art Initiative 2015's Graffiti

Nando's Art Initiative 2015's Graffiti


Nando's Art Initiative 2015's Graffiti



Nando's Art Initiative 2015's Graffiti
bersama rakan blogger yang turut hadir




iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST


Dari apa yang cik iena lihat harga makanan di Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang tiada kenaikan, sama sahaja cume seperti biasa GST akan dikenakan pada jumlah bayaran. Untuk tomyam harga berkurang daripada yang sebelum RM 15.90 selepas GST harga RM 14.90 
 
Berikut merupakan menu baru  yang terdapat di Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang
Opss bila nak invite buat food review nie haha
(^_~)

 

Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST

Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST


Yang best nya cik iena datang  Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang,
pekerja di sana masih mengenali cik iena.
Cik blogger yang buat food review tempoh hari ya
(^_~)
 
 

Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST

Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST

Kelainan pada tomyam adalah harga murah seringgit dan sotong yang comel haha
yang lain sama seperti biasa
sedapnye
umphhhhhhhhh
memang menjadi fav cik iena

Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST


Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST
chicken chop bake rice
 
 
Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST


Harga Kungfu Bake Rice Aeon Big Subang Selepas GST
peaceee selfie sikit, pergi weekend muke ade mekap hehe
 
 
 
 

iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Harga Ah Cheng Laksa Selepas GST


Untuk makluman penggemar Ah Cheng Laksa, Selepas GST dilaksanakan harga set meal bagi Ah Cheng Laksa telah berubah dari RM 9.90 kepada RM 11.50 . Untuk makluman harga GST telah di masukkan sekali dalam jumlah tersebut tetapi setelah dikira jika ditambah 6% dari harga asal harganya cuma RM 10.50 tetapi harga setelah GST adalah lebih kadar 6 % GST . Bermakna harga naik dari yang asal dan di ditambah 6% GST  . Terasa GST ni membebankan rakyat . Kenaikan harga ditambah dengan GST . Tak tau lah Tang mana yang PM dan pak2 menteri cakap GST ni tidak membebankan rakyat dan mendapat sokongan rakyat .



Harga Ah Cheng Laksa Selepas GST
macam ustazah pulak haha



Harga Ah Cheng Laksa Selepas GST
harga sebelum GST

Harga Ah Cheng Laksa Selepas GST
harga selepas GST

Harga Ah Cheng Laksa Selepas GST
ehh cik iena tak mekap pun sebab baru balik kerja terus makan sini. if weekday..hari tanpa mekap

Harga Ah Cheng Laksa Selepas GST

Harga Ah Cheng Laksa Selepas GST




Nota Blog : cerita lama dah tapi baru nak update sebab hari ni officemate ajak makan dekat ah cheng laksa avenue k :)


iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Bolehkah Menjawab Salam Daripada Orang Bukan Islam?




Sejak meninggalkan zaman belajar cik iena dah lupa . Hari ni terdengar rakan pejabat dari German jawab talifon dengan memberi Salam . "Assalammualaikum" . Terkejut cik iena dengar .

Okay hukumnya "Harus kita menjawab salam dari seorang yang bukan Islam"

 “Apabila kamu diberi salam oleh ahli kitab jawablah “wa’alaykum” (riwayat Bukhari dan Muslim).

Okay jom baca penjelasan dari e-fatwa.gov.my

ISU:

Apabila orang bukan Islam mengucapkan salam kepada kita, adakah kita boleh menjawab salam tersebut dan apabila orang bukan Islam tersebut bersin bolehkah kita mengucapkan "bless you".
PENJELASAN:

Harus kita menjawab salam dari seorang yang bukan Islam. Ini berdasarkan ayat al-Qur’an yang menyebut :وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ فَحَيُّوا بِأَحْسَنَ مِنْهَا أَوْ رُ‌دُّوهَا ۗ إِنَّ اللَّـهَ كَانَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ حَسِيبًا Maksudnya “Apabila kamu diberi penghormatan dengan sesuatu penghormatan, maka balaslah penghormatan itu dengan yang lebih baik daripadanya, atau balaslah penghormatan itu (dengan yang serupa). Sesungguhnya Allah memperhitungankan segala sesuatu.” (Surah al-Nisa’:86).
Ayat ini merupakan ayat yang umum. Frasa dalam ayat وَإِذَا حُيِّيتُم بِتَحِيَّةٍ, maksudnya “apabila kamu diberi penghormatan”, ia tidak menyatakan إذا حياكم المسلمون , maksudnya “apabila orang Islam memberi penghormatan kepada kamu”, mengkhususkan orang Islam sahaja memberi salam atau penghormatan. Jawapan yang dianjurkan ialah dengan lafaz وعليكم . ini berdasarkan hadis Nabi yang menyebut “Apabila kamu diberi salam oleh ahli kitab jawablah “wa’alaykum” (riwayat Bukhari dan Muslim).
Walaubagaimanapun, orang Islam tidak boleh dahulu memberi salam kepada bukan Islam. Ini berdasarkan sabda Nabi “Jangan memulakan salam kepada Yahudi dan Nasara jika kamu berjumpa salah seorang daripada mereka di jalan (Riwayat Muslim).
Namun seperti saranan Imam Nawawi, orang Islam boleh memberikan ucapan-ucapan yang lain kepada bukan Islam yang menandakan penghormatan seperti selamat pagi, hari yang baik, moga Tuhan berikan kamu kebahagiaan di hari ini dan lain-lain yang seumpamanya. (al-Nawawi, al-Azkar) Dan sekiranya lafaz salam yang diberikan oleh mereka tidak jelas dan bimbang ia merupakan lafaz yang tidak baik seperti “maut atas kamu” (السام عليكم), seperti dilakukan Yahudi kepada Rasulullah s.a.w. dahulu, maka jawablah sekadar “atas kamu juga” (وعليكم) .
Adapun lafaz ‘bless you’ kepada orang bukan Islam yang bersin, sekiranya dilafazkan dalam makna yang umum, adalah diharuskan.
Wallahu a’lam



Nota Blog : Korang jawab phone bagi salam tak ? hehe jangan lupa bagi salam tau . tengok orong German pun bagi salam . malu lah kalau kita sebagai Muslim jawab phone tak bagi salam kan (^_~)



iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com
Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve