Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo

Voucher Photobook Apps www.qoo10.my Tak Valid


Disepanjang cik iena beli-beli voucher. Pertama kali dapat Voucher yang tidak Valid iaitu daripada www.qoo10.my . memandangkan cik iena memang suka beli voucher photobook jadi cik iena perlu tulis di blog supaya cik iena blacklist dari membeli voucher photobook dari www.qoo10.my.
Cik iena beli pada 1 september 2015. Kebiasaannya cik iena akan buat photobook di hujung-hujung tarikh tamat. Hari ni 31 disember 2015 tarikh akhir tuk print photobook maka cik iena pun buat. Selesai buat album,masuk voucher code dapat message code tak valid.
Huh sakitnya tuh di sini, nasib baik dua je voucher photobook dari www.qoo10.my
Voucher Photobook  Apps www.qoo10.my Tak Valid
Okay memandangkan www.qoo10.my telah melukai hati BETA, BETA mahu blacklist dari shopping di http://www.qoo10.my/ 
sekian untuk makluman

Haaa lepas ni beli voucher photobook kat lazada je
meh klik




Nasib baik lah voucher yg tak valid ni cik iena takde share kat fb








iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Kek Marble Kukus


Kek marble kukus merupakan  kek yang mudah  untuk disediakan.  Kek ini digemari golongan veteren.  Enak dihidang bersama minuman bersusu.



kek marble kukus
 

Bahan bahan

  • 1 cawan mentega
  • 3/4 cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • 1/4 cawan susu pekat
  • 1/4 cawan serikaya (kalau tak ada boleh tambah 1/4 susu pekat lagi)
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu kecil esen vanilla
  • Sedikit pewarna merah, hijau, coklat dan kuning
Cara Cara

1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur
satu persatu dan pukul sebati.
2. Masukkan susu pekat serikaya dan esen vanilla. Kacau rata
dan masukkan tepung gandum bercampur serbuk penaik.
3. Bila sebati bahagikan kepada 4 bahagian dan letak pewarna
pada setiap adunan.
4. Sendukkan selang seli kedalam loyang yang telah dilengser
dengan margarin.
5. Tutup loyang dengan aluminium foil dan kukus selama 1 jam
atau sehingga masak.
6. Sejukkan dahulu sebelum dipotong



Sumber : www.facebook.com

Nota Blog :  Cik iena update di blog resepi ni untuk rujukan puan ibunda yang suka memasak , yang suka share resepi kat facebook tapi bila cari balik tak jumpa. Jadi bagi memudahkan puan ibunda , cik iena copy di blog senang untuk cari semula :)




iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


RESEPI KEK KEJU LEMON


Kek keju atau Cheese Cake semakin menjadi pilihan untuk santapan harian mahupun sebagai kek sambutan hari jadi atau hari-hari istimewa lain. Kek keju Lemon adalah kek keju yang patut anda cuba.
 
 
RESEPI KEK KEJU LEMON
 


Bahan-Bahan:
250 gm mentega
1 paket biskut marie – dipatahkan dan dikisar hancur
250 gm cream cheese
1 1/4 tin susu pekat
2 biji buah lemon – ambil jusnya
Buah lemon untuk hiasan
.
Cara Membuat:
.
1. Mentega dimasukkan dalam kuali dan dicairkan. Kemudian,masukkan biskut yang dikisar tadi dan digaul hingga sebati.
.
2. Selepas itu, masukkan adunan tersebut ke dalam loyang yang dialas dengan aluminium foil.
.
3. Padatkan adunan tadi dalam loyang dengan menggunakan gelas yang digolek atas adunan tersebut. Biarkan sementara.
.
4. Masukkan cream cheese dalam mixer bersama susu pekat serta jus lemon. Kisarkan hingga adunan sebati dan berbentuk cream.
.
5. Akhir sekali,masukkan adunan tersebut ke dalam adunan biskut dalam loyang tadi.
.
6. Hiaskan dengan susunan buah lemon/parutkan kulit lemon dan dihiaskan di atas permukaannya.
.
7. Ratakan ia dan disimpan dalam peti sejuk 3-4 jam. Hidangkan.
.










Sumber : https://www.facebook.com/KongsiKongsiResepi

Nota Blog :  Cik iena update di blog resepi ni untuk rujukan puan ibunda yang suka memasak , yang suka share resepi kat facebook tapi bila cari balik tak jumpa. Jadi bagi memudahkan puan ibunda , cik iena copy di blog senang untuk cari semula :)



iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


KEK LAPIS CRAKER BERKRIM


Gabungan Nestum dan milo beserta cream cheese dan sos karamel membuat kek lapis creaker berkrim ini enak  dan lazat penuh berkrim pasti menjadikannya ia di sukai ramai.
 
 
KEK LAPIS CRAKER BERKRIM
 
Bahan-Bahan:
Setengah cawan Nestum
Sedikit serbuk koko @ Milo
Susu Pekat @ Sos Karamel
250gm Cream Cheese
75gm Butter
Setengah cawan gula
1 Pek Cream Cracker – 40 keping
2 cawan susu – rendaman biskut
.
Cara Membuat:

.
1. Masukkan cream cheese, butter serta gula di dalam bekas dan pukul hingga sebati. Rendam biskut jangan terlalu lembik dan susun di dalam loyang.
.
2. Sapukan sebatian cream cheese tadi sehingga rata keatasnya. Jangan terlalu tebal. Kemudian tuangkan susu pekat atau sos karamel. Dilayangkannya agar nipis untuk melekatkan serbuk nestum dan milo.
.
3. Kemudian taburkan serbuk nestum atau milo atau kedua-duannya. Ulang langkah tadi hingga habis. Kemudian masukkan ke dalam peti sejuk. Hidang semasa ia sejuk.
.
P/S: Kek ini amat sedap sekiranya diletakkan sos karamel dan ditabur dengan serbuk nestum disetiap lapisannya. Sesuai juga disajikan untuk menu minum petang anda bersama keluarga. Mudah dan simple sahaja untuk menyediakannya


Sumber : https://www.facebook.com/KongsiKongsiResepi

Nota Blog :  Cik iena update di blog resepi ni untuk rujukan puan ibunda yang suka memasak , yang suka share resepi kat facebook tapi bila cari balik tak jumpa. Jadi bagi memudahkan puan ibunda , cik iena copy di blog senang untuk cari semula :)


iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


LEMON BLUEBERRY CHEESE BARS


Rasa Cheese yang di gandingkan dengan blueberry pasti membuat anda teruja .



LEMON BLUEBERRY CHEESE BARS
 
 
Bahan-Bahan:
.
Base –
110g butter, di cairkan
200g digestive biscuits
100g oreo di hancurkan, optional
50g almond flakes, di panggang
2 sb brown sugar
.
Filling –
500g cream cheese
30g butter
129g gula kaster
1 biji parutan kulit lemon
1 biji jus lemon
30g tepung jagung, di ayak
300ml UHT whipping cream
4 biji telur
150g blueberry pie filling
.
Cara Membuat:
.
Buat Base –
1. Satukan semua bahan2 base. Gaul rata.
2. Sediakan loose base tin bersaiz 9′. Masukkan adunan base dalamnya & tekan rata.
3. Simpan dalam peti sejuk sementara membuat filling.
.
Buat Filling –
1. Pukul cream cheese & butter hingga lembut.
2. Masukkan gula, parutan kulit lemon, jus lemon & tepung jagung. Pukul hingga sebati.
3. Kemudian, masukkan whipping cream. Pukul hingga pekat. Masukkan pula telur sedikit demi sedikit. Pukul sebati.
4. Keluarkan loose base tin berisi base tadi, tuang 1/2 adunan filling dalamnya.
5. Guna sudu, masukkan blueberry pie filling atas filling cheese tadi. Tuang pula baki adunan filling perlahan2 hingga habis.
6. Bakar kek guna kaedah water-bath pada suhu 160 C selama 1 jam atau hingga kek masak.
7. Sejukkan sepenuhnya baru di simpan dalam peti sejuk selama 6 jam atau semalaman
.
 
 
 
Nota Blog :  Cik iena update di blog resepi ni untuk rujukan puan ibunda yang suka memasak , yang suka share resepi kat facebook tapi bila cari balik tak jumpa. Jadi bagi memudahkan puan ibunda , cik iena copy di blog senang untuk cari semula :)






iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve