RASA SEPERTI JUTAWAN DI JUALAN BERJENAMA 8.8 SHOPEE INI

KUALA LUMPUR, 6 Ogos 2020 – Shopee telah memperkenalkan ciri baharu yang dinamakan Berjuta Diskaun Berjenama atau Million Dollar Brands Discounts yang akan membolehkan pengguna membeli produk 100% original daripada jenama kegemaran dengan diskaun hebat. Dapatkan pembersih vakum Dyson V7 Fluffy+ yang serba boleh pada hanya RM1,209 berbanding harga sekarang iaitu RM1,899; atau hidangkan masakan istimewa buat keluarga dengan menggunakan Tefal Daily Cook Stewpot with Lid bernilai RM159 yang boleh didapati pada harga RM59 pada 8 Ogos dari 12 tengah malam hingga 2 pagi.




Selain itu, jadilah pemilik Apple Airpods Pro; gayakan warna lipstik baharu oleh MAC Cosmetics, rasa lebih yakin dengan Elizabeth Arden atau dapatkan jam tangan bergaya Cerruti 1881. Portal Berjuta Diskaun Berjenama dapat diakses melalui laman utama Aplikasi Shopee, dan menawarkan tawaran cukup hebat daripada pebagai jenama termasuk Samsung, Seiko, Tomei, JBL, Fjallraven Kanken, Bonia, Levi's, dan banyak lagi.

Tawaran di portal Berjuta Diskaun Berjenama termasuk potongan harga hingga 96%. Tambahan pula, produk yang disertakan tag Shopee Mall dijamin 100% tulen. Sekiranya mana-mana produk ini didapati palsu, polisi Jaminan Produk Tulen Shopee Mall akan digunakan dan Shopee akan mengembalikan wang kepada pelanggan sebanyak dua kali ganda daripada jumlah yang dibayar untuk produk tersebut.

Permainan Shopee

Ciri Berjuta Diskaun Berjenama ini diperkenalkan bersempena Jualan Berjenama 8.8 Shopee. Keseluruhan kempen ini, yang berlangsung dari sekarang hingga 8 Ogos, membawa keseronokan kepada pengguna Shopee yang berpeluang memenangi hadiah bernilai hingga RM88,000 setiap hari dengan bermain Shopee Garden, Flappy Shopee, Shopee Poly, Shopee Link dan banyak lagi.

Super Brand Day

Beberapa jenama juga telah mengambil kesempatan untuk menjalankan Super Brand Day mereka bersama Shopee semasa Jualan Berjenama 8.8 ini. Pengguna boleh menikmati tawaran dan promosi yang diperhebat serta mengambil bahagian dalam pertandingan yang menawarkan hadiah menarik. Jenama-jenama ini ialah Perfect Diary, L'Oreal, realme, Innisfree, Tefal, Bokitta, Enfagrow, P&G, Acer, Universal Traveller, Photobook, Unilever, Skechers, Philips dan Vinda.

Nikmati Penjimatan Lebih Besar

Selain tawaran dan diskaun berjenama, pengguna boleh menikmati tawaran RM8 setiap hari semasa Jualan Kilat Shocking Sale. Pada hari terbesar kempen iaitu 8 Ogos, perbelanjaan minimum untuk pengguna menikmati penghantaran percuma akan direndahkan kepada RM10 dari 12 tengah malam hingga 2 pagi dengan kejutan tambahan sepanjang hari, manakala jenama-jenama akan menawarkan baucar potongan harga 50% yang tidak patut dilepaskan.

My Girls Talk Show

Berehat sebentar daripada membeli-belah dan dapatkan inspirasi melalui rancangan bual bicara  wanita baharu ini. Menampilkan peserta dahulu daripada Miss Astro Chinese International Pageant, rancangan ini bertujuan memperkasakan wanita dalam pelbagai topik dan pengalaman ketika mereka menjalani gaya hidup pantas hari ini. Ketahui dengan lebih lanjut mengenai cara menjadi pembeli atas talian yang bijak; dapatkan tips kecantikan, serta cara mengekalkan hubungan yang sihat dengan menonton Shopee Live pada hari Ahad (9 dan 16 Ogos) jam 8.30 malam dengan ulangan pada hari Sabtu (8, 15 dan 22 Ogos) jam 5.30 petang.

Walaupun pelancaran portal Berjuta Diskaun Berjenama adalah seiring dengan Jualan Berjenama 8.8 Shopee, ciri tersebut akan terus berada di Aplikasi selepas 8 Ogos dengan tawaran dan jenama yang diperbaharui bagi memastikan pengalaman membeli-belah yang menarik dan berpatutan untuk pelanggan.

JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME

 JACK n JILL merupakan antara jenama makanan ringan yang dikenali ramai di Malaysia. Aneka produk keluaran  JACK n JILL sentiasa mendapat tempat dihati rakyat Malaysia.

Bersempena sambutan Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia yang akan datang, JACK ‘n JILL Cream-O telah memulai kemeriahan sambutan kali ini dengan memberikan penghargaan kepada pejuang barisan hadapan negara kita yang ‘Ekstra O-Some’.


JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME

 JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME



Sebagai pembuka tirai, JACK 'n JILL Cream-O telah mengaturkan satu kejutan istimewa untuk barisan penunggang penghantaran yang jasanya tidak ternilai di sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Awal minggu ini, apa yang sepatutnya tugasan harian menghantar makanan kepada pelanggan bertukar luar biasa buat seramai 100 penunggang foodpanda. Setibanya di lokasi masing-masing, mereka terkaget apabila mendapati makanan yang ditempah itu sebenarnya adalah untuk diri mereka! Lebih seronok, mereka juga dihadiahkan dengan  kit terima kasih Cream-O ‘Ekstra O-Some’ yang mengandungi beberapa paket Cream-O yang lazat serta satu set fon kepala Bluetooth untuk memudahkan penghantaran mereka agar selamat dan cekap.


JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME

Sambutan mengenang jasa Cream-O ‘Ekstra O-Some’ akan sampai ke kemuncaknya pada Hari Malaysia dengan satu video penghargaan yang dihasilkan melalui kerjasama dengan penyanyi dan pencipta lagu terkemuka, Ismail Izzani. Di sepanjang bulan Ogos, JACK ‘n JILL Cream-O menyeru semua rakyat Malaysia untuk menyampaikan penghargaan kepada barisan petugas hadapan dengan menghantar gambar diri kreatif bersama nota terima kasih dalam apa jua bahasa. Sebanyak 63 karya akan disenarai pendek dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan yang akan disiarkan pada 16 September 2020. Kesemua penyertaan yang terpilih itu akan diberikan cenderahati edisi terhad serta satu jemputan ekslusif untuk bertemu Ismail Izzani secara dalam talian.




JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME
Audrey Lee, Assistant Brand Manager, URC Snack Foods Malaysia Sdn. Bhd. memberikan kit hadiah




JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME
Cream-O meraikan frontliners food panda riders dengan kejutan 'Ekstra O-some'




JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME
 JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME


“Sejak beberapa bulan kebelakangan ini, sememangnya hebat sekali melihat seluruh rakyat Malaysia menonjolkan semangat kekitaan yang begitu utuh di saat kita mengharungi salah satu cabaran terbesar dalam hidup kita. Pejuang barisan hadapan kami telah memainkan peranan yang sangat penting dan sebagai sebuah syarikat yang telah menjadi sebahagian daripada fabrik Malaysia selama bertahun-tahun, kami diilhamkan oleh dedikasi, pengorbanan dan perkhidmatan mereka. Kempen Cream-O ‘Ekstra O-Some’ adalah cara kita menzahirkan penghargaan kepada pejuang barisan hadapan kita yang bukan sahaja telah mengabdikan diri, malah pada masa yang sama juga telah mendorong semua rakyat Malaysia dari pelbagai lapisan masyarakat untuk sama-sama meraikan semangat kesepakatan, kasih sayang dan perkongsian. Kami berharap orang ramai akan turut serta bersama Cream-O untuk mengenang jasa wira-wirawati negara bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia ini,”


kata Emmanuel B. Puno, Naib Presiden Kanan (SVP) URC Snack Foods Indonesia, Malaysia, Indonesia dan Singapura.



JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME



Biskut sandwic Cream-O adalah pilihan terbaik untuk 'Menjadikan Kehidupan Seharian Anda O-Some' (Make Everyday O-Some). Padat dengan pelbagai perisa krim yang kaya dan enak, setiap gigitan biskut sandwic Cream-O memberikan rasa hebat dan sekaligus menjadikan hari anda lebih meriah. Bersempena Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia, pelanggan-pelanggan di seluruh negara akan menikmati tambahan 15% biskut percuma dalam setiap pek Cream-O 132g dan Cream O-Tart 120g.


SERTAI JACK ‘N JILL CREAM-O DAN ZAHIRKAN PENGHARGAAN ANDA KEPADA PEJUANG BARISAN HADAPAN



JACK n JILL CREAM-O MERAIKAN RAKYAT MALAYSIA YANG EKSTRA O-SOME


Rebutlah peluang untuk karya anda dipilih dan ditampilkan dalam kompilasi video penghargaan khas kami dan menangi sesi pertemuan secara dalam talian eksklusif bersama Ismail Izzani, serta memorabilia bertandatangan:

Langkah 1

Beli JACK ‘n JILL Cream-O dan/atau Magic bernilai RM5 dan ke atas dalam satu resit. Tarikh pembelian sah hendaklah di antara 1 Ogos 2020 hingga 31 Ogos 2020.

Langkah 2
WhatsApp resit, <nama>, <no MyKad> dan gambar anda dengan mesej penghargaan kepada ‘frontliners’

Langkah 3
Jawab soalan dan hantar ke +6011-55001878: “Pek Promosi Cream-O PERCUMA 15% terdapat dalam 4 variasi – Ya/Tidak?”


Untuk Maklumat Lanjut

Facebook : https://www.facebook.com/creamomalaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/creamo_malaysia/
Website : https://www.urc.com.my/



Pengalaman Hiking di Blue Lake Cheras

Buat anda yang gemar mendaki untuk menikmati pemandangan indah diatas Bukit mahupun Gunung pasti anda suka pergi tempat yang cantik yang pernah dimuat naik gambarnya dilaman sosial. Sama juga seperti Cik iena dan kawan-kawan. Cik iena dan kawan-kawan gemar mendaki untuk menikmati pemandangan indah diatas bukit dan merakam foto mahupun vlog untuk kenang kenangan.

Blue lake cheras
Gambar dari kawan kepada kawan yang diambil pada Jun 2020


Baru-baru ini pada 18 July 2020 Cik iena dan rakan-rakan pergi mendaki Blue Lake Cheras yang terletak di Bandar mahkota cheras. Seperti biasa Cik iena kesana kerana Cik iena lihat d instagram ramai yang memuat naik gambar mereka di Blue Lake tersebut.


Blue Lake Cheras Kawasan Larangan
Tak banyak gambar disini sebab kami ingat nak ambil gambar diatas, tak tau pula tak boleh naik. Tapi sempat juga lah selfie semasa menunggu deqnor, norma dan kawan-kawan



Jadi kami pergi kesana untuk menikmati permandangan indah tersebut. Setibanya kami disana jam 8 pagi kelihatan ramai juga pendaki yang melalui jalan tersebut. Cik iena masih lagi menunggu rakan yang belum hadir. Lebih kurang jam 8:50 am selepas semua nya tiba , kami memulakan pendakian.


Blue Lake Cheras Kawasan Larangan
Hanya ada satu gambar masa nak memulakan pendakian, selebihnya video. Nanti Cik iena upload vlog.

Blue Lake Cheras Kawasan Larangan


Selepas lebih kurang 20 minit mendaki menelusuri hutan hutan tiba-tiba kami sampai di satu kawasan yang terdapat papan tanda kawasan larangan serta pagar dawai yang telah diputuskan. Disebabkan kami lihat pagar telah diputus dan ada ruangan masuk yang besar jadi kami sangkakan kawasan ini telah dibuka untuk aktiviti riadah mendaki kerana terlalu banyak gambar yang kami lihat di sosial media.

Jadi kami bertekad meneruskan perjalanan. Lagipun rasa dah 20 minit mendaki, dah nak sampai terukan sahaja. Beberapa minit berjalan kemudian kawan kami dibahagian hadapan didapati bersama kumpulan lain dan seorang lelaki yang mengharahkan kami untuk ke satu kawasan berkumpul dan manyatakan bahawa kami salah jalan dan ingin menunjuk jalan yang betul.

Rupa-rupanya lelaki tersebut adalah person incharge yang menjaga kawasan kuari tersebut. Beliau menerangkan kepada kami mengapa tidak dibenarkan masuk. Memang beliau akui ramai yang masuk ke tempat tersebut dan ada yang beranggapan kawasan ini telah di buka untuk aktiviti rekriasi.

Kami diarahkan untuk pulang dan beritahu pada rakan-rakan bahawa Blue Lake adalah kawasan larangan, sekiranya tertangkap anda akan didenda. Terima kasih sebab tak denda kami dan hanya beri nasihat. Kami akan sampaikan nasihat ini pada kawan-kawan yang ingin mendaki kesini.

Mungkin cadangan Cik iena boleh letak signboard kawasan Larangan di bawah dimana tempat mula-mula pendakian. Jadi orang akan berhenti disitu jika nampak signboard tersebut. Jika dah separuh jalan naik jumpa signboard tambahan pula laluan masuk terbuka luas memang orang akan masuk. Alang-alang dah nak sampai ke destinasi.

Itu cadangan Cik iena dan kawan-kawan jelah. Sedih bila dah sampai atas baru nampak signboard tu.

Kepada yang berkeras nak ke Blue Lake ini anda perlu tahu kenapa mereka melarang anda masuk ke kawasan tersebut. Pertama sekali ianya kawasan persendirian tentulah mereka ada hak untuk melarang orang luar masuk.

Tapi apa yang paling penting mereka larang kita masuk kerana aktivti aktiviti pengeboman yang dijalankan. Sebelum itu Cik iena terangkan apa itu Kuari


Apa itu Kuari ?

Kuari ialah kegiatan atau lokasi perlombongan lubang terbuka bagi mendapatkan batu atau galian, biasanya di kawasan berbukit. 


Asal Tasik Kuari


Hasil perlombongan dan letupan bukit, mengakibatkan jurang dan lubang yang dalam. Ini menyebabkan air bertakung. Kesan warna biru kehijauan adalah pantulan warna langit dan bayangan pokok. Air tasik kuari sangat jernih sebab tindak balas kimia batuan dan tanah kuari serta tiada lagi aktiviti manusia di kawasan berhampiran kerana biasanya kuari ini telah pun ditinggalkan.

Tasik kuari mungkin berkedalaman +-2m ke 20m dari permukaan dalam bergantung pada hujan dan jenis lombong. Air di kuari juga terbentuk dari air mata air atau akuifer. Tebing bukit tinggi dah cukup bahaya sebab takut tergelincir jatuh. Kalau dah jatuh, berdepan pula dengan air dalam. Banyak kes lemas di tasik kuari direkodkan.


Menurut Penjaga kawasan yang kami temui kebiasaannya mereka akan melakukan aktiviti meletupkan kuari. Jadi dikuatiri akan ada yang terletup sekali  dan juga dikuatiri gegarannya membuatkan pendaki yang sedang mendaki tergelincir jatuh. Itu lah sebabnya mereka melarang daripada orang luar masuk ke dalam kawasan kuari.


Sekarang anda dah tau Blue Lake Cheras adalah kawasan larangan dan mengapa dilarang masuk. Jadi pada yang berhajat untuk ke sana boleh lah padamkan hasrat untuk mendaki ke Blue Lake Cheras. Jangan cakap tak pernah ada orang bagi tau ianya kawasan larangan. Cik iena dah kongsi kan dah.

Jika kita lihat gambar yang dimuatnaik di instagram memang mereka tak bagi tau itu kawasan larangan. Pasti ramai tertarik dan teruja ingin ke sana.  Apa-apa pun keputusan ditangan anda. Cik iena cuma nasihatkan agar batalkan hajat untuk kesana kerana faktor keselamatan. Jika mereka membuat aktiviti peletupan/pengeboman tanpa jadual dan mereka terlupa menjaga access masuk orang luar yang selalu menceroboh mungkin akan beri bahaya pada anda.
 Dan jika anda tertangkap anda akan didenda RM1000 seorang bukan satu kumpulan tau. Anda akan didenda setiap seorang RM1000 untuk kesalahan menceroboh. Jangan Cakap Cik iena tak bagi tau ya :)




Alkisah tak dapat Mendaki Blue Lake Cheras


Sebenarnya bukan team kami sahaja yang disuruh turun ada beberapa team lagi dan ada juga yang dah sampai diatas. Mereka sempat berkongsi gambar pada kami. Memang cantik tempatnya. Tapi kami agak musykil juga masa Cik iena mengunggu rakan-rakan yang lain kelihatan ramai juga orang yang naik namun tak kelihatan kelibat mereka turun.


Blue Lake Cheras Kawasan Larangan
Ini gambar selepas turun, selepas kecewa tak dapat naik blue lake lah cerita nya. Selfie dengan sport shawl. Okay yang ni boleh rujuk instagram iena di bawah



View this post on Instagram

Happy weekend guyz😁 Kepada girls kt luar sana yg gemar bersukan atau buat aktiviti riadah yg berpeluh2 tu iena nk kongsi sport shawl yg menarik. Semalam iena pakai EZdry sport shawl dari @mysportshijab. Memang selesa buat aktiviti outdoor guna EZdry Shawl dari @mysportshijab Selain design yang cantik serta trendy ianya juga sangat selesa serta cepat kering. Lepas hiking kene halau tu iena pergi mandi sungai. Shawl ni memang cepat kering tau😍😍 . Almaklumlah founder dia sendiri mmg sport person so mmg dia mmg tau tudung mcm mana utk aktiviti sukan and masuk hutan mcm ni😁😁 Selain tampil cantik, kita juga selesa buat aktiviti bersukan. Haaa siapa cakap sport hijab takde yang cantik.. Iena sendiri terkejut design ni mmg iena suka sangat.. Gegurl sangat kan.. Ade banyak lagi design menarik.. Bukan shawl je.. Bawal and tudung instant pun ada tau. . Ehh terpanjang pulak cerita. Kan minggu lepas iena cakap nk sport shawl kan. Yeayy happy dah jumpa. . So hari ni peegi hiking, iena pakai.. Tapi kan kisah sedih tmpt kmi nk hike tu rupanya kawasan larangan. Dah halfway kene patah balik. Makanya kami pergi sungai tekala😁😁😁 #blogger #malaysianblogger #lifestyleblogger #beautyblogger #fashionblogger #fashion #muslimahsporty #sportshawl

A post shared by Malaysian BloggerπŸ’„πŸ‘ πŸ‘—πŸ‘œπŸ΄πŸΉ (@ienaeliena) on



Blue Lake Cheras Kawasan Larangan



Mungkin mereka dah melepas border dan telah ditangkap dan dikenakan denda. Sebab semasa kami tiba di bawah ada kereta peronda polis masuk. Apa-apapun alhamdulillah kami diberi peluang untuk balik sebab baru half way kan :)



Blue Lake Cheras Kawasan Larangan
Selfie selepas turun, masa tengah bincang nak pergi mana

Selepas kecewa tak dapat meneruskan pendakian. Kami pergi ke tempat lain pula yang boleh mendaki.Kami ke Sungai tekala. Disini cuma mendaki tangga ke air terjun . Cukuplah dapat melepaskan rasa ingin mendaki. Nak ke Broga Hill dah jam 10 agak tidak sesuai. Di Sungai Tekala juga kami jumpa geng-geng yang sama di Blue Lake . Masing-masing masih belum puas mendaki. Perjalanan ke Sungai Tekala dari Blue Lake Cheras memakan masa lebih kurang 30 minit.

Blue Lake Cheras Kawasan Larangan


Sungai Tekala Recreational Park



Sungai Tekala Recreational Park
Sungai Tekala Recreational Park

Sungai Tekala terletak di Semenyih. Bayaran masuk ke Sungai Tekala Recreational Park adalah RM2 dewasa dan RM1 Kanak-kanak. Di sini kemi mendaki anak-anak tangga untuk ke air terjun bahagian atas. Kemudian kami masak dan makan di tepi sungai. Kadang-kadang bila kami hiking memang akan bawa dapur gas kecik dan maggie untuk makan jika ada permintaan.


Sungai Tekala Recreational Park
Sungai Tekala Recreational Park


Sungai Tekala Recreational Park
Sungai Tekala Recreational Park

Sungai Tekala Recreational Park
Sungai Tekala Recreational Park

Sungai Tekala Recreational Park
Sungai Tekala Recreational Park

Sungai Tekala Recreational Park
Selfie dengan adik

Sungai Tekala Recreational Park
Sungai Tekala Recreational Park

Sungai Tekala Recreational Park
Selfie dengan adik ipar

Sungai Tekala Recreational Park
Zai yang rajin memasak. Untung bawa dia hiking atau masuk hutan. then sorang lagi takde dalam gambar.Shah suka bawa makanan banyak2.Memang kenyang dengan adanya Shah :)

Sungai Tekala Recreational Park
Sungai Tekala Recreational Park

Sungai Tekala Recreational Park
Geng adik ipar dan kawan-kawan



Okay mungkin ada yang pelik kenapa adik ipar ikut. Cik iena tau ada yang berkata "takkan tinggalkan anak untuk keluar semata nak berjalan". Adik ipar dah ada baby nak masuk setahun usianya. Memandangkan kami punyai minat yang sama jadi Cik iena rasa tidak salah untuk dia ikut. Apa salahnya  nak ME TIME dengan kakak ipar. Jangan risau kakak Ipar dia pandailah nak jaga adik ipar. Dan anak dia pun memang ada pengasuh yang jaga sebab dia bukan suri rumah. Bekerja sepenuh masa. Mungkin yang suri rumah tu beranggapan tak boleh keluar tinggal anak bla bla.  As long kita pandai jaga diri dan anak kita ada orang jaga dan apa paling penting dapat izin suami itu sudah memadai.Berhentilah membanding banding kehidupan orang. Tak perlu nak membandingkan hidup awak dan hidup orang lan.


OKay done luahan hati sekejap. Khas buat anda yang berfikiran sebegitu  rupa. Siapa makan cili dia terasa pedasnya.





Sungai Tekala Recreational Park
Selfir dengan ex officemate



Sungai Tekala Recreational Park
Aktiviti kali ni ramai gadis gadis, 7 orang . Manakala lelaki 6 orang


Sungai Tekala Recreational Park
BErgambar bersama adik dan adik ipar


 Sekali lagi coretan hati. Baru-baru ni ada yang tidak puas hati antara dalam keluarga kenapa iena rapat dengan norma. Memang susah ya nak jaga hati semua orang. Rapat dengan keluarga sendiri pun salah. Untuk pengetahuan mengapa kami rapat adalah kerana kami duduk berjauhan dari keluarga dan berdekatan sesama sendiri. Jadi tentulah iena selalu berkunjung ke rumah normah bila iena bosan seorang dirumah bujang.


CUba fikir secara logik takkan lah Cik iena nak pergi rumah keluarga lain yang jauh sedangkan ada yang dekat. Mana lebih baik tidak ziarah semua keluarga atau ziarah yang dekat.BAgi iena tiada salah dan dosanya iena kerap kerumah adik lelaki di Bangi. Kita hidup bekeluarga perlu saling mengunjung jika duduk berdekatan. Bukannya duduk berdekatan tapi jarang nak ziarah keluarga sendiri tunggu di panggil di tanya baru datang.


Itu adalah perbezaan kita mengapa ada sikap cemburu. Kerana anda sendiri bukan jenis nak ziarah keluarga yang dekat jadi bila iena kerap ke rumah keluarga yang dekat wujud rasa cemburu dalam hati dan kata iena berat sebelah. Takkan la iena setiap minggu nak ulang alik pergi kerja jauh dari kampung.

Sekarang kan iena 1 week work from home dan 1 week from office. Jika work from home Cik iena akan ke rumah normah. Awak duduk bekeluarga tak bosan la duduk dirumah tak perlu ziarah keluarga terdekat pun. Cik iena ni duduk bujang seorang jadi faham tak perasaan bosan duduk sorang-sorang.


Iena pun tak faham kenapa perlu rasa cemburu sbegini rupa. Hentikanlah sikap membanding banding tu. Bila awak buat macam ni dan fitnah saya tak layan awak saya sangat sakit hati. Fikir lah dengan akal bukan dengan emosi.Hanya kerana cemburu iena selalu pergi rumah adik  ipar di Bangi dia seolah-olah nak melaga-lagakan iena dengan keluarga yang lain dengan mengatakan iena hanya layan adik ipar dan tidak layan dia. Sedangkan diwaktu yang beliau katakan iena tidak layan dia memang ada bukti kukuh lagi benar yang memang iena tengah whatsapp dengan dia.Mungkin dia jenis suka delete message dan lupa yang dia ada msg dengan iena. Walaubagaimanapun harap maaf sebab iena telah screenshoot bukti dan tunjuk pada keluarga supaya tidak salah faham pada iena. Hanya kerana mulut dia, keluarga lain salah anggap. Mujur iena jenis tak delete message whatsapp.Henti hentikan Fitnah keluarga sendiri okay .


Okay done luahan janji takde lagi dalam artikel ni :). Iena luah dekat blog je tau takde meroyan dekat facebook atau status whatsapp (^_~)





Sungai Tekala Recreational Park
Geng Hiking tak jadi kali ni




Selesai mandi dan makan kami makan tengah hari pula di Itik Salai Masthar, Sungai Merab Luar, Kajang. Selepas makan tengah hari dan solat di Surau restoran tersebut kami meneruskan perjalanan pulang :)

Baiklah selesai perkongsian Cik iena mengenai pengalaman mendaki Blue Lake Cheras. Insya Allah kami akan mendaki ke tempat lain pula dan semoga Cik iena rajin berkongsi pengalaman di Blog. Sebelum ni selalu Hiking tapi cuma sekali je tulis, yang lain-lain tak pernah tulis . Penting juga kongsi pengalaman ni supaya orang lain dapat tau keadaan trek macam mana. jadi sebelum mendaki boleh lah mereka prepare mental anad fizikal.



Itik Salai Masthar, Sungai Merab Luar
Itik Salai Masthar, Sungai Merab Luar

Itik Salai Masthar, Sungai Merab Luar
Itik Salai Masthar, Sungai Merab Luar

Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos

Jika mahu diselak kembali, berbakul bakul cacian diterima penyanyi dan ahli perniagaan, Rosma, 35 sejak awal menceburi dunia seni kira kira 17 tahun lalu.


Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos



Kalau zaman media sosial ketika itu sudah sehangat dan serancak kebelakangan ini dek penangan wira papan kekunci, barangkali hal memperlekehkan bentuk fizikal seseorang atau body shaming dilalui Rosma akan jauh lebih teruk dan boleh buat dirinya  jatuh terduduk.

Namun bagi pemilik nama penuh, Rosmayati Sidik yang kini turut memiliki perniagaan KR Successful Sdn Bhd bersama suaminya, Khai sejak tahun 2014 itu semua itu tidak membuatkannya jadi lemah semangat.

Bagi penyanyi gilapan pertandingan realiti Akademi Fantasia pertama itu, tiada pilihan lain untuk jadi kebal.


Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos

“Dek fizikal badan saya tembam pun jadi modal kecaman. Ada saja yang tak kena di mata yang membenci. Pernah ketika terbabit promosi sebuah laman sembang pun, ‘kaw kaw’ fizikal diri saya diperkotak katik.

“Ada komen cakap usia muda tapi badan macam tahap makcik makcik yang ada ramai anak. Gelaran bulat dan debab pun ada dikenakan untuk saya.

“Malah jauh lebih teruk, mempersoalkan saya bercinta dengan Khai (sebelum menjadi suami). Siap cakap badan gemuk, ada hati nak bercinta dengan Khai yang digilai ramai ketika itu. Pendek kata saya ini tak layak berdampingan dengannya,” kata Rosma.


Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos

Kata Rosma yang kini berbadan ramping sekalipun berstatus ibu kepada tiga orang cahaya mata dengan mengamalkan produk minuman detoks, MS SenaRos, semua nista itu tidak langsung menjadi kudis buat dirinya.

“Ada ketika, saya juga manusia biasa yang berperasaan. Sesekali menangis dan memendam rasa kerana dikecam dek fizikal diri.

“Dalam hati pernah terlintas, macam besar sangat ke badan ini? Buruk sangat ke diri saya.

“Tapi kata kata menjatuhkan itulah yang membakar semangat diri. Rosma yang dulu, bukan yang sekarang.

“Sekalipun rezeki saya tidak lagi sepenuhnya dengan menyanyi tetapi sebaliknya berniaga, saya bangga usaha kecil itu membuahkan hasil besar yang boleh dibanggakan,” katanya.

Bagi Rosma memiliki badan ramping dengan berat kini 47 kilogram bukan kerana ingin menunjukkan apa apa kepada mereka yang pernah mencela fizikalnya.

Sebaliknya dilakukan demi kepuasan diri dan paling utama untuk kesihatan.

“Dulu ketika usia remaja, saya bukan jenis yang peduli sangat bab nak cantik atau melawa ini. Masa itu cakap apa sajalah, saya tak kisah. Dah biasa dengan gaya comot.

“Namun sejak menyertai AF1, nak tak nak memang kena jaga ketrampilan. Ikutkan sejak pertandingan itu berat saya naik mendadak hingga mencecah ke 70 kilogram.

“Asalnya dari zaman belum berkahwin, berat badan saya sekitar 48 ke 49 kilogram pun. Masa  jadi artis, saya tak keruan kerana susah pengurusan nak dapatkan tajaan baju,” katanya.

Saat berat badan naik mendadak, Rosma pula tersilap percaturan mengikut diet yang salah dan keterlaluan hingga memakan diri

“Saya tak ada ilmu diet, tapi jenis hentam keromo. Asal dapat turunkan berat badan. Konsep berlagak pandai walhal tak tahu apa apa. Natijahnya pernah sekali saya cemas kala jatuh pengsan gara gara diet tak betul hingga dimasukkan di sebuah hospital.

“Dipendekkan cerita, saya bangkit berdiet dan bersenam dengan betul. Ketika itulah Khai pernah mencetuskan idea untuk saya keluarkan produk pelangsingan sendiri.


Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos

“Saya keluarkan produk pelangsingan sendiri selepas melahirkan anak kedua. Malah turut menjadi testimoni kepada produk sendiri. Mampu berbadan langsing sekalipun sudah ada tiga anak bukan halangan. Semuanya tak mustahil. Zaman belum kahwin saya bergelut dengan isu berat badan. Sedangkan situasi semasa mungkin sebaliknya iaitu berat naik mendadak selepas berkahwin dan ada anak,” katanya.

Ketika ini, Rosma tidak kisah jika ada yang melabelkan dirinya artis sendu atau apa sekalipun.

Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos


“Saya bersyukur diberi kesempatan sementara menumpang glamor dunia artis saat menyertai AF1. Cita cita saya dulu memang salah satu nak jadi artis. Ia jadi kenyataan. Tuhan beri saya rasai nikmat menjadi artis yang diberi perhatian seketika. Itu sudah memadai.

“Sekarang kalau ada yang label saya sendu atau sudah tak popular tak mengapa. Nak kata zaman saya sudah berlalu pun tak kisahlah. Begitulah putaran hidup. Saya akur

“Benar walaupun ada yang anggap saya memiliki suara bagus dan kini sudah berbadan kurus pun bukan jaminan tuah itu akan ada. Kalau sudah tertulis begitu, tiada apa lagi daya kita.

“Ketika pintu dunia seni dilihat tak menyebelahi diri, Allah buka pintu rezeki lain melalui perniagaan. Dunia niaga yang jauh sekali menjadi minat diri selama ini kini mula sebati. Dulu hanya mak saya yang suka berniaga. Kini ia turun kepada saya pula. Dunia nyanyian jatuh tangga kedua. Nombor satu di hati pastinya perniagaan yang saya majukan bersama suami,” katanya.

Sekalipun sudah meletakkan perniagan sebagai keutamaan, Rosma tidak sesekali melupakan nyanyian.

“Minat menyanyi itu takkan berkubur. Ikutkan selama ini ada jemputan menyanyi secara tertutup. Malah saya terus diberi kesempatan menyanyi sebagai artis residen di hotel sepanjang bulan Ramadan.

“Cuma ketika diuji pandemik Covid 19, rezeki menyanyi itu tak banyak. Tapi saya meneruskan survival memajukan perniagaan,” katanya.


Rosma dan Khai berkahwin sejak 26 April 2008.



Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos

Pasangan ini dikurniakan tiga cahaya mata, Muhammad Amzar Danish, 11, Nur Amani Damia, 6, dan Nur Alya Dhania, setahun 3 bulan.




Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos

Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos



Ketika ini produk pelangsingan badan dan detoks MS SenaRos dijual pada harga promosi dengan sebotol berharga RM89. Dua botol pula dijual pada harga lebih jimat RM159


Dulu tembam, kini Rosma kurus dengan MS SenaRos


Sebarang maklumat lanjut boleh rujuk Instagram rasmi @msbykhairosma



PENGALAMAN RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH

Baru-baru ini Cik iena ke Klinik Dr. Bazilah yant terletak di Bandar Baru Bangi. Memandangkan semasa PKPP ni Cik iena sudah mula bekerja seminggu di rumah dan seminggu di pejabat maka Cik iena perlu memakai face mask ketika bekerja di pejabat menyebabkan kulit Cik iena dinaiki jerawat.

PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH


Kebiasaannya Kulit Cik iena hanya akan naik jerawat bila datang bulan, berbeza kali ini disebabkan facemask jerawta mucul dibahagian wajah yang ditutup dengan facemask. Cik iena agak risau juga sebab muka jarang ada jerawat. Jadi Cik iena ke klinik untuk mendapatkan rawatan.

Bersemangat pergi ingatkan teruklah masalah sebab pelik jerawat tiba-tiba naik makin banyak lepastu lambat pula hilang. Tapi apa yang doktor kata jerawat iena tu normal. jerawat nipis. Mungkin kerana facemask yang dipakai terlalu lama, kulit tidak bernafas.

Jika keadaan kulit okay kita buat treatment jerawat kulit akan jadi kering jadi rawatan yang sesuai untuk Cik iena adalah microdermabrasion dan juga whitening peel. So alang-alang dah ada di Klinik Cik iena buat dua rawatan yang dicadangkan oleh doktor.

Kepada anda diluar sana yang ada masalh kulit anda perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu rawatan apa yang sesuai untuk kulit anda. Jangan datang terus request nak buat rawatan itu ini tapi tak tau rawatan tu sesuai atau tidak untuk kondisi kulit kita.


PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH


PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH


Baiklah Cik iena kongsikan vlog semasa Cik iena buat rawatan tapi masa berborak dengan doktor tak beranilah Cik iena record nanti pelik pulak doktor tu dah kenapa nak record-record. Selepas mendapatkan nasihat doktor bila masuk bilik rawatan baru boleh record memandangkan staff klinik tu memang peramah.

PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH


Cik iena tanya dulu lah sebelum record takut kene marah pula nanti kan. Cik iena suka kongsi pengalaman buat rawatan macam ni untuk rujukan anda anda yang ingin lakukan rawatan tersebut tapi tak tau prosuder atau ada rasa khuatir. Jadi anda boleh jadikan vlog ini sebagai rujukan.


PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH


PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH


vlog Pengalaman Rawatan Mikrodermabrasion dan whitening peeling di klinik Dr.Bazilah







Baiklah cik iena kongsikan tentang kedua-dua kedua-dua rawatan yang Cik iena buat ya.



PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH


Apa itu Microdermabrasion?


Microdermabrasion adalah kaedah membuang sel-sel kulit mati (pengelupasan) dengan menyemburkan manik-manik kristal super kecil di permukaan kulit wajah. Rawatan ini juga dianggap dapat mengurangkan kedutan dan garis-garis halus, meratakan warna kulit, mengecilkan pori, merawat jerawat, dan mengurangkan parut jerawat dan bintik-bintik gelap akibat penuaan.

Prosedur ini agak lembut dan tidak menyebabkan parut atau mengubah warna kulit. Prosedur ini juga sesuai untuk semua jenis dan warna kulit. Walau bagaimanapun, tidak begitu berkesan untuk mengatasi masalah yang berlaku pada lapisan kulit yang lebih dalam.




Kebaikan Microdermabrasion


  1. Exfoliate kulit dengan membersihkan lapisan kekotoran atas kulit kusam, tidak bermaya, dan mengelupas, yang seterusnya meningkatkan pengeluaran kolagen
  2. Kulit kelihatan lebih segar
  3. Boleh mengurangkan kedutan dan minimumkan garisan yang halus
  4. Kulit lebih licin dan warna tona kulit yang lebih baik dan cerah
  5. Mengecilkan liang pori
  6. Mengurangkan age spots
  7. Memudarkan parut, dan kulit lebih berseri
  8. Penampilan yang lebih muda




Kebaikan Whitening Peel


  1. Memperbaiki warna dan tekstur kulit serta sekatakan tona kulit untuk kulit yang lebih bersih dan cerah serta merta.
  2. Memperbaiki kulit kusam atau kering.
  3. Mengurangkan kemerahan, parut dan kesumbatan pori pori
  4. Meningkatkan hydration dalam kulit
  5. Meningkatkan pergantian sel untuk kulit yang lebih cerah dan bersih



PENGALAMAN  RAWATAN MICRODERMABRASION DAN WHITENING PEEL DI KLINIK DR. BAZILAH
kulit cik iena selepas rawatan



Kepada anda diluar sana yang ada masalah kulit khususnya boleh lah cuba pergi klinik Dr Bazliah. Cik iena suka pergi Klinik Dr.Bazilah sebab Doktor peramah, staff juga peramah dan ruang klinik yang cantik serta tenang. Sejuk mata memandang.



Untuk Maklumat Lanjut

Email : klinikdrbazilah@gmail.com
Alamat : C-10-G, Plaza Paragon Point, jalan Medan Pusat Bandar 5,
Seksyen 9, Bandar Baru bangi,
43650, Selangor.
Tel : 03-8922 9681



Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve