5 Getaway Destinations For “Girls-Only” Holidays!

5 Getaway Destinations For Girls-Only Holidays





Anda semestinya gemar bercuti dengan rakan dan keluarga, tetapi perjalanan yang paling menyeronokkan adalah apabila bercuti bersama sahabat baik wanita anda. Keluar berlibur  dengan teman wanita sememangnya lebih menyeronokkan dan anda pastinya dapat lebih mengagumi dan menikmati keindahan alam semulajadi yang menakjubkan.

Bagi menikmati saat indah bersama teman wanita anda seharusnya meluangkan masa  sekurang-kurangnya sekali dalam seumur hidup untuk bercuti bersama mereka. Bayangkan, bersantai di ladang dengan teman wanita anda dan menikmati minuman menyegarkan dan sebagainya.


Musim percutian akan datang ini, jika anda memikirkan percutian bersama kawan-kawan perempuan anda, maka ini adalah sebahagian daripada beberapa destinasi yang perlu anda pilih untuk dijadikan lokasi percutian anda sambil berehat, menjelajah dan menikmati hari-hari berjemur di pantai.



Untuk merancang percutian yang indah, adalah penting untuk merancang dengan bijak. Maka untuk itu, anda perlu mendapatkan pembantu pakar dari Travel portal yang boleh dipercayai   seperti Klook. Ia merupakan travel portal yang dikenali dan dipercayai di Malaysia untuk membuat pembelian pakej percutian yang menarik pada harga yang berpatutan. 

Jangan lepaskan peluang untuk grab  best travel deals  secara dalam talian, anda juga boleh dapatkan kod diskaun dan voucher di  CollectOffers Malaysia. Di sini, anda boleh mencari kupon dan baucar perjalanan terbaik.

Sama ada anda sedang mencari resort mewah mewah termasuk tempat yang indah untuk berehat bersama atau hanya percutian spa yang meremajakan, di bawah adalah beberapa destinasi popular yang patut dikunjungi bersama teman wanita terdekat anda-



1 # Bali, Indonesia!


5 Getaway Destinations For Girls-Only Holidays



Rasai keseronokan yang menakjubkan dan mengagumi keindahan bakau yang subur, pantai yang menakjubkan, air yang jernih dan tentunya penginapan mewah dengan teman wanita anda menjadi salah satu destinasi pelancongan paling indah di Indonesia, Bali. Walaupun, Bali terkenal sebagai destinasi percutian paling romantis untuk berbulan madu, terdapat banyak perkara yang perlu dilakukan semasa perjalanan geng semua gadis.

Karisma yang tidak dapat disangkal mengenai destinasi yang tenang ini tidak diragukan lagi menarik berjuta-juta pelancong di seluruh dunia, tetapi perjalanan gadis-gadis ke destinasi eksotik ini menyelami keindahan alam semula jadi yang tenang dan memanjakan minda dan badan anda dengan urutan yang menenangkan dan rawatan spa.

Anda dan rakan-rakan anda akan menikmati gaya makan di beberapa pilihan hidangan mewah di Bali. Juga mengalami hari-hari terbaik dalam hidup anda dengan rakan terdekat anda dengan berkhemah dan mendaki gunung-gunung tropika yang padat.


2 # Goa, India!


5 Getaway Destinations For Girls-Only Holidays




Tempat yang ideal untuk berehat dengan tubuh anda dengan urutan yang menenangkan dan rawatan kecantikan mewah, Goa sudah pasti menjadi destinasi pelancongan yang sempurna untuk percutian semua gadis. Menjadi syurga pantai untuk pelancong, terdapat banyak pantai yang ramai dan juga pantai yang belum dijelajahi di mana anda dan teman wanita anda mengambil hari berjemur, menikmati sukan air, mempunyai minuman yang menyegarkan dan sudah tentu berulang-ulang chit-chat. Di samping itu, Goa adalah tempat yang bagus untuk menikmati barang-barang kemas makanan laut dan kedai barang kemas pada harga yang berpatutan.



3 # Gili Island!


5 Getaway Destinations For Girls-Only Holidays




Jika anda dan teman wanita anda suka mengambil gambar dengan latar belakang yang menakjubkan, maka Kepulauan Gili yang terletak di pantai Lombok adalah pilihan yang tepat untuk dipilih. Cuba beberapa aktiviti sukan air yang paling menarik dan menyeronokkan dan pergi hiking, parasailing dan menyelam di sini. Peminat alam semula jadi dalam kumpulan anda pasti akan menjadi terpesona dengan matahari terbit dan matahari terbenam yang suram di sini. Juga, nikmati perubahan cuaca yang paling gila di sini. Selain itu, semua Kepulauan Gili ini merupakan destinasi parti yang paling utama di mana anda boleh mengujakan beberapa parti dan kelab pantai yang paling menghiburkan dan menyeronokkan.


4 # Dubai, United Arab Emirates!


5 Getaway Destinations For Girls-Only Holidays


Untuk menghabiskan percutian yang indah dengan teman wanita anda dengan kemewahan semata-mata dan bercahaya dengan langit mencium bangunan tinggi dan struktur ikonik, maka Dubai adalah tempat yang tepat untuk menjadi. Dubai adalah destinasi percutian ideal untuk padang pasir, kehidupan sub-bandar dan padang pasir, dan jika semua ini tinggi pada senarai anda maka anda harus menjadi pasti. Dapatkan bahagian cerah anda dengan menikmatinya di spa mewah dan berjemur di pantai yang indah buatan manusia.

Jadi kepada anda wanita-wanita diluar sana, senarai diatas  adalah beberapa destinasi popular di seluruh Negara di mana anda dan gadis kegemaran anda boleh menghabiskan masa yang indah bersama-sama dan bersenang-senang. Untuk merancang perjalanan yang mesra bajet, anda boleh layari  Klook discount code, dimana ini akan membantu anda merebut tawaran terbaik dan menikmati penjimatan yang besar. 





Travel ke Hong Kong dengan harga tiket murah

Hong Kong merupakan antara destinasi tumpuan pelancong terutamanya dari rakyat Malaysia khususnya.. Kepada yang pernah mengunjungi Hong Kong pasti percutian mereka meninggalkan kenangan yang indah.


A Symphony Of Lights Hong Kong
A Symphony Of Lights Hong Kong


Jika ada rezeki Insya Allah Cik iena akan ke Hong Kong tapi sebelum tu Cik iena kongsikan sedikit apa yang menarik tentang Hong Kong untuk di kunjungi.


Hong Kong merupakan satu wilayah yang terletak di China. Untuk pengetahuan Hong Kong adalah antara negara yang paling terkenal untuk pelancong. Ini adalah kerana kebanyakkannya fasih berbahasa Inggeris. Jadi mudah untuk para pelancong berkomunikasi berbanding negara China yang lain. Hong Kong juga unik sebab boleh lihat gabungan moden dan klasik. Sebab tu Hong Kong dalam list tempat melawat satu hari nanti.



Antara tempat yang boleh  boleh di lawati semasa di Hong Kong adalah Victoria Peak. Di Victoria Peak, bukan sahaja boleh menyaksikan keindahan landskap di puncak paling tinggi di Hong Kong  malah juga akan dapat melihat pemandangan penuh satu Hong Kong dari atas Victoria Peak.


Selain itu, Disneyland Hong Kong juga merupakan antara tempat yang mesti dikunjungi. Disneyland Hong Kong ni lah yang paling dekat dengan Malaysia. Lebih murah dan dekat berbanding kalau nak ke Disneyland Tokyo, Jepun. Taman tema Disneyland ni sesuai bawak anak anak kecil. Tapi kalau nak lebih cabaran untuk dewasa, boleh lah ke Ocean Park. Ocean Park mempunyai lebih banyak permainan untuk orang dewasa.



Untuk yang kaki shopping, Hong Kong ni banyak tempat yang boleh shopping. Antaranya Ladies Market, Temple Street Market, Sham Shui Po dan Jardin’s Crescent Bazaar. Ada juga yang sesuai dengan barang-barang yang dijual seperti Sneaker Street, Electronics Street, Cat Street, Jade Market, Antique Street dan Flower Market.

Dari review yang baca, rata-rata yang cakap shopping di Hong Kong murah dan berbaloi. Mungkin sebab tu ramai rakyat Malaysia suka melancong ke sana almaklumlah rakyat Malaysia ni memang suka membeli belah.

Hasil carian, ni senarai tempat - tempat menarik lain di Hong Kong yang boleh dilawati:

  1. Victoria Peak
  2. Peak Tram
  3. Museum Madam Tussaud
  4. Sky 100
  5. Avenue Of Stars
  6. A Symphony Of Lights
  7. Promenade Tsim Sha Tsui
  8. Causeway Bay
  9. Tsing Ma Bridge
  10. Tsim Sha Tsui
  11. Dragon’s Back
  12. Repulse Bay
  13. Kowloon Walled City Park
  14. Jumbo Kingdom
  15. Patung Tian Tan Buddha
  16. Po Lin Monastery
  17. Ngong Ping 360
  18. Tai O
  19. Silver Mine Bay Beach
  20. Sunset Peak
  21. Hong Kong Railway Museum
  22. 1881 Heritage
  23. Clock Tower
  24. Stanley Market
  25. Hong Kong Park
  26. Chungking Mansions
  27. Lantau Island
  28. Central Hong Kong
  29. Mong Kok
  30. Lamma Island
  31. Hong Kong Zoological and Botanical Gardens
  32. Hong Kong Space Museum
  33. Victoria Harbour




Travel ke Hong Kong dengan harga tiket murah


Nak travel ke Hong Kong tapi harga tiket mahal? 


Cik iena teringin ke Hong Kong tapi bila Cik iena membuat carian how to book cheap flights to Hong Kong? masih tidak jumpa harga yang murah yang Cik iena inginkan . Cik eina  ni memang seorang yang budgetable . Tapi Teringin sangat pergi ke Hong Kong sebab itu ia adalah antara negara ingin Cik iena kunjungi.

Disneyland Hong Kong
Disneyland Hong Kong


Hasil carian google akhirnya Cik iena terpaku seketika terjumpa Promosi hebat Scoot Promo.  Wah menarik sangat ni. Sekarang boleh lah Cik iena plan untuk kesana. Harga promosi yang ditawarkan memang berbaloi. Bila cik iena tengok website Scoot Airlines tu rupanya Scoot Airlines memang rajin buat promo termasuklah tiket promo ke Hong Kong. Jadi kepada anda yang nak ke Hong Kong juga jangan lupa bukak website mereka cepat.

Nampaknya Cik iena kene lah arrange masa pula untuk kesana. Dari segi harga tiket ke Hong Kong dah ada yang murah di Scoot Airlines  :)








Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning


Apa itu Jaundis atau Bayi Demam Kuning.


Jaundis atau kuning pada bayi banyak berlaku selepas kelahiran. Jaundis adalah warna kekuningan yang kelihatan pada kulit yang disebabkan oleh meningkatnya kadar bilirubin dalam darah. Jaundis bagi bayi ialah jaundis yang berlaku dalam tempoh sebulan selepas bayi lahir.

Mengikut data yang dikeluarkan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) beberapa tahun lepas, hampir 70 peratus bayi yang dilahirkan adalah berisiko menghadapi demam kuning. Statistik ini merupakan peningkatan yang mendadak jika dibandingkan pada sepuluh tahun lepas. 

Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning
Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning



Rawatan tepat daripada doktor perlu diberikan, dan ia tidak sepatutnya dilakukan sendiri di rumah dengan peralatan yang tidak sesuai dan tanpa pemantauan kerana bimbang boleh memudaratkan bayi.
Bayi kuning ini perlu dilakukan rawatan fototerapi dengan kadar yang segera serta berterusan.

Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning
Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning


Kesan paling teruk demam kuning adalah kematian manakala kesan yang paling ditakuti adalah kenicterus (kecacatan otak) jika bacaan kuning tinggi atau terlalu lama.



Demam kuning disebabkan lebihan bilirubin (partikal bewarna kuning dalam saluran darah) yang tidak dapat diproses oleh bayi kerana hati yang belum matang dan berfungsi. Pada kelahiran bayi yang normal, bacaan bilirubin ini akan mula menurun antara umur tujuh hingga sembilan hari dan kemudian akan mencapai bacaan normal selepas sebulan.

Bayi yang menghadapi kuning yang tinggi akan memulakan rawatan pada umur empat atau lima hari selama dua hingga tiga malam. Bacaan bilirubin normal untuk bayi selepas rawatan fototerapi adalah dibawah 200 micro mol per liter pada umur bayi sudah melebihi seminggu. Rawatan fototerapi perlu dilakukan pada hari yang sama jika bacaan bilirubin melebihi 260 micro mol per liter.

Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning
Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning

Melakukan rawatan fototerapi di hospital kerajaan merupakan pilihan yang paling murah namun kekangan untuk mendapatkan tempat dan faktor perlu berulang-alik untuk menyusukan bayi menjadikan pengalaman melakukan fototerapi di hospital kerajaan agak rumit dan menyusahkan.

Kebanyakkan hospital swasta dan segelintir klinik swasta ada menawarkan rawatan fototerapi namun kos perubatan yang agak mahal menyukarkan ibubapa membuat keputusan tambahan dengan keadaan ekonomi yang tidak menentu. 

Masih ramai yang tidak tahu bahawa fototerapi dapat dilakukan dirumah dengan kos yang murah dan tidak perlu bersusah payah menjaga bayi ketika dalam pantang. Dengan RM485 mesin fototerapi akan dihantar terus ke rumah dan mengikut statistik sehingga kini di Pulau Pinang bacaan bayi turun dari 260 micro mol per liter ke 140 micro mol per liter dalam masa tiga malam.


Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning




Home Phototherapy Services (HPS) Sdn Bhd


Home Phototherapy Services (HPS) Sdn Bhd telah beroperasi selama 18 tahun dan telah berjaya merawat lebih 10,000 bayi sakit kuning. Mesin fototerapi yang diberi nama Bluelite dan direka khas serta telah dipatenkan telah mendapatkan pengiktarafan keselamatan dari Sirim Berhad. Syarikat juga mempunyai lesen perniagaan dari Medical Devices Authority (MDA) dan telah dianugerahkan dengan sijil ISO13485.

Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning
Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning



Sewa mesin fototerapi Bluelite



HPS menawarkan pakej sewa mesin fototerapi Bluelite bermula RM395 untuk dua malam. Untuk 4 Hari 3 Malam pula pakej harga ialah RM485  sahaja. Harga termasuk penghantaran dan pengambilan serta penerangan penggunaan. Tilam dan penutup mata juga turut tersedia bersama pakej, ibubapa bayi hanya perlu tunggu dirumah dan terus melakukan rawatan fototerapi dengan serta merta. Caj tambahan dikenakan untuk penghantaran selepas waktu bekerja.  


Review mesin fototerapi Bluelite


Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning



Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning
Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning



Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning
Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning




Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning
Rawatan Fototerapi Di Rumah Untuk Bayi Kuning



Telah terbukti ramai ibu bapa yang gembira dengan hasil rawatan fototerapi dari rumah dengan Bluelite. Kesihatan bayi mereka semakin pulih dan bebas dari jaundis. 


 Kenapa perlu menggunakan mesin fototerapi di rumah dengan Bluelite Malaysia?



✔ anak tak perlu berjauhan dan tinggal di wad hospital

✔ tak perlu banyak berjalan dek luka belum sembuh

✔ boleh bergilir menjaga anak di rumah bersama suami

✔ menyusukan anak dengan lebih selesa

✔jimat tak perlu bayar mahal bil hospital swasta

✔tak perlu stress di hospital kerajaan

✔mudah,selamat dan merupakan satu-satunya syarikat yang mempunyai lesen dari Medical Device Authorities Malaysia.




Kepada anda yang ingin menggunakan  Rawatan fototerapi ini anda boleh menerima special discount dengan Bluelite jika menyatakan kod BLIENA semasa membuat tempahan. Kod BLIENA hanya sah untuk tempahan Bluelite di kawasan Kuala Lumpur, Selangor, Pulau Pinang, Kuantan dan Seremban sahaja ya!


Home Phototherapy Services Sdn Bhd


D513, Kelana Square,
Jalan SS7/26, Kelana Jaya
47300 Selangor.

Telefon: 012 271 1894
Klik Untuk Whatsapp Sekarang!

Instagram: @bluelite_my




Diskaun 15% Swimwear di pinknproper.com

Berenang merupakan salah satu kegiatan yang menyihatkan dan digemari kerana ianya dapat  membuat tubuh lebih segar dan sihat. Bukan hanya itu,  berenang juga dapat menghilangkan stress.


Diskaun 15% Swimwear di pinknproper.com
Diskaun 15% Swimwear di pinknproper.com


Bagi memudahkan aktiviti renang, pemakaian memainkan peranan penting bagi memudahkan pergerakan didalam air dan juga untuk tujuan keselamata. Bagi wanita bukan muslimah amat mudah untuk mencari pakaian renang berbeza dengan wanita muslimah agak sukar dalam mencari pakaian renang muslimah yang tidak kelihatan seksi.

Disini Cik iena ingin kongsikan tempat dimana anda boleh dapatkan pakaian renang muslimah . Terdapat juga pakaian renang lain untuk pilihan.

Muslimah Swimwear Malaysia di pinknproper.com


Baru-baru ini Cik iena telah cuba pakaian renang muslimah dari pinknproper.com. Ianya amat selesa di pakai. Material yang tebal dan cepat kering. Terdapat tali pada bahagian dalam baju untuk di ikatkan pada seluar supaya baju tidak akan terselak didalam air ketika berenang.



PINK N' PROPER Modest Azra Floral Muslimah Swimwear Set
PINK N' PROPER Modest Azra Floral Muslimah Swimwear Set
Set ini didatangkan dengan tudung renang, namun cik iena lebih selesa menjadikan tudung renang sebagai inner dan cik iena selempang shawl di kepala agar tidak kelihatan janggal. Gunakan warna kontra untuk kelihatan lebih cantik dan menarik.

Kepada anda diluar sana yang masih mencari pakaian mandi muslimah atau pakaian renang muslimah / muslimah swimwear anda boleh dapatkan dari pinknproper.com. Selain itu terdapat juga pelbagai jenis pakaian renang lain di pinknproper.com


Diskaun 15% Swimwear di pinknproper.com


Untuk pengetahuan anda boleh dapatkan diskaun 15% untuk kesemua koleksi di pinknproper.com dengan menggunakan code IENA15

KOD DISKAUN : IENA15

Sah sehingga 31 DEC 2019


PINK N' PROPER Modest Azra Floral Muslimah Swimwear Set



PINK N' PROPER Modest Azra Floral Muslimah Swimwear Set
PINK N' PROPER Modest Azra Floral Muslimah Swimwear Set


Top:
- Floral sleeve print swim top
- Includes swim cap
- High neckline
- No cups
- Relaxed fit
- Polyblend

Bottom:
- Solid tone swim bottoms
- High rise
- Regular fit
- Elasticated waistband fastening
- Polyblend

SIZE  : S, M, L, XL

REVIEW PINK N' PROPER Modest Azra Floral Muslimah Swimwear Set




A post shared by Malaysian BloggerπŸ’„πŸ‘ πŸ‘—πŸ‘œπŸ΄πŸΉ (@ienaeliena) on




Lepas kesejukan mandi sungai kita pergi kolam air pans ulu tamu batang kali pula. Belakang cik iena tu kolam air panas, tapi cik iena suka amek pic dekat sini nampak hijau dan langit nan membiru❤❤❤ . Selesa betul cik iena pakai swimwear dari @pinknproper nie . Material tebal berkualiti, cepat kering dan terdapat tali di tepi baju bahagian dalam untuk di ikat pada seluar. Haa kalau terover berenng dalam air tu takde la baju ternaik naik.. Cekci wakkk klu bju ternaik tu.. Nampak la wewoot cetcetπŸ˜‚πŸ˜‚πŸ˜‚ . Wardrobe : @pinknproper #pinknproper . Kepada korang yang mencari pakaian renang boleh dapatkan diskaun 15 % utk kesemua jenis pakaian renang dengan menggunakan code . IENA15 Di www.pinknproper.com . . πŸ“· : @hidellni . #blogger #bloggermalaysia #bloggermy #malaysianblogger #beautyblogger #fashionblogger #swimwear #muslimahswimwear
A post shared by Malaysian BloggerπŸ’„πŸ‘ πŸ‘—πŸ‘œπŸ΄πŸΉ (@ienaeliena) on




A post shared by Malaysian BloggerπŸ’„πŸ‘ πŸ‘—πŸ‘œπŸ΄πŸΉ (@ienaeliena) on






Untuk maklumat lanjut :

Website : https://www.pinknproper.com
Facebook : https://web.facebook.com/PinknProper/
Instagram : https://www.instagram.com/pinknproper/


Opening hours:

Office: 10am - 5pm Mondays - Fridays (Strictly by appointment only)
Online store: 24/7
Customer care: 9am - 6pm

No.39-2, Jalan 10/116B, Kuchai Entrepreneurs Park, Jalan Kuchai Lama, 58200 Kuala Lumpur, W. Persekutuan (Same row as DBKL. By appointment only)


Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve