Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo

Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty


Wanita dan kecantikan tidak dapat dipisahkan . Memiliki kulit bersih, bebas jerawat serta cerah berseri seri  semestinya menjadi impian kaum wanita khususnya. Dalam pasaran kini terdapat pelbagai jenis produk kecantikan mahupun produk makanan tambahan yang bertujuan untuk menjaga kecantikan serta mencerahkan wajah dan tubuh badan.

Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty

Untuk mendapatkan kulit yang cantik sihat dari dalam, pengamalan suplemen amat penting. Bukan sekadar mengamalkan produk kecantikan untuk luaran, dalaman juga amat penting bangi menyerlahkan lagi kecantikan kulit kita dari dalam.

Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty


Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty

 

Baru-baru ini Cik iena telah mencuba satu produk suplemen untuk kulit yang sihat dan cantik iaitu Crystal Skin dari Rich Beauty. Ianya merupakan suplemen yang diperbuat dari bahan semulajadi penuh berkhasiat untuk kulit kita.   Dengan penggunaan yang konsisten ianya dapat mencantikkan dan merawat kulit dari luar dan dalam agar lebih sihat, menawan dan berkeyakinan.  


Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty



Selain itu ianya juga dikatakan mampu Mengurangkan jerawat, Mengurangkan parut, Mengecilkan pori, Mencerahkan kulit, Mengurangkan kulit berminyak, merawat Kulit kusam dan  Menambah kelembapan kulit disamping menambah glowing pada wajah.

Untuk pengetahuan, Crystal Skin merupakan produk tempatan bumiputra Muslim.  Kesemua bahan Crystal Skin adalah gred AAA,  kilang berstatus Halal dan juga mempunyai akreditasi GMP (Good Manufacturing Practice), HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) dan ISO 22000.  
Produk ini dijamin selamat dan tiada kesan sampingan kerana kandungannya adalah bahan semulajadi dan telah diuji secara klinikal.  

Bahan-bahan ini juga terkenal dengan khasiatnya dan dikawal selia di bawah gred makanan oleh Bahagian Keselamatan Dan Kualiti Makanan di bawah Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM)

Kandungan Crystal Skin


Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty

 

Serbuk jus blackurrant, dekstrosa, kolagen terhidrolisis, asid askorbik, ekstrak tomato, habatus sauda, ekstrak biji anggur, maltodextrin, asid malik, perisa yang dibenarkan dan sucralose.



Bahan Utama Crystal Skin


Bahan Utama Crystal Skin


Tomato Kristal     –  Anti-oksidan terkuat, kurang jeragat & melindungi dari kerosakan sinar matahari
Habbatus Sauda – Anti-radang, kurangkan jerawat & membunuh kuman
Vitamin C    -  Melindungi sel & menjaga kulit agar sihat
Collagen    - Tambah keanjalan kulit & cegah kedutan
Ekstrak Biji Anggur    -  Anti-oksidan, membunuh kuman & membantu penyembuhan luka
Jus Blackcurrant    -  Anti-oksidan & menguatkan system pertahanan badan


Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty

 


Manfaat Crystal Skin

  1. Merawat masalah kulit
  2. Mengurangkan jerawat
  3. Mengurangkan parut
  4. Mengecilkan pori5
  5. Memutihkan kulit
  6. Mengurangkan muka berminyak
  7. Kulit kurang kusam dan glowing
  8. Menambah kelembapan kulit

 

Kadar Vitamin C Dalam Crystal Skin.

Untuk pengetahuan kadar vitamin C untuk 1 sachet crystal skin adalah 300mg. Maklumat ini tiada di kotak pembungkusan tapi Cik iena tanya pada team Crystal Skin.

Biasanya kalau makan suplemen Cik iena perlu tau kandungan vitamin sebab Cik iena ada ambil Vitamin lain juga. Kalau kandungan vitamin C tinggi Cik iena perlu stop pengambilan vitamin C lain.

Dalam sehari badan kita cuma boleh mampu menyerap maximum 2000mg  vitamin C. Jadi pada yang amalkan suplemen lain perlu alert akan kandungan vitamin C termsebut mahupun mineral lain yang terdapat dalam suplemen tersebut. Pastikan tidak lebih dos sehari yang diperlukan.


Kulit Lembab dan Glowing Dengan Crystal Skin Dari Rish Beauty

Cara Pengambilan  Crystal Skin

Minum 1 sachet Crystal Skin yang dicampur dengan 150ml air sebelum sarapan.

Untuk kesan yang optima 

  1. Elakkan minuman yang berkafein,beralkokol dan berkarbonat untuk mendapat keberkesan  yang  lebih baik.
  2. Minum 2 -3 liter air putih setiap hari utk mempercepatkan proses keberkesanan Crystal Skin.
  3. Amalkan gaya hidup sihat seperti tidak merokok, menjaga pemakanan, mengurangkan makanan berminyak dan bersenam dengan kerap.

 

Harga Crystal Skin

1 Kotak Harga Tawaran RM69            Harga Biasa RM89 (DISKAUN 23%)
2 Kotak  Harga Tawaran RM132         Harga Biasa RM178 (DISKAUN 26%)
3 Kotak Harga Tawaran  RM187         Harga Biasa RM267 (DISKAUN 30%)
4 Kotak Harga Tawaran  RM230         Harga Biasa RM356 (DISKAUN 35%)
 

Nota : 1 Kotak mengandungi 15 sachet bersamaan untuk 15 hari pengambilan.

 

PERCUMA 1 KOTAK CRYSTAL SKIN JIKA TIADA RESULT 

Menariknya Crystal Skin untuk anda cuba kerana ianya menawarkan sesuatu yang amat berbaloi bagi Cik iena. Sekiranya tiada kesan semasa penggunaan 1 kotak Crystal Skin , pihak Rish Beauty menawarkan pemberian sekotak Crystal Skin untuk anda. 

 

 

PERCUMA 1 KOTAK CRYSTAL SKIN JIKA TIADA RESULT

 

Tawaran berani dari Rich Beauty pastinya memberi jaminan bahawa produk ini bagus dan cik iena yakin sedikit sebanyak pasti akan memberi kesan kepada anda. Jadi bagi Cik iena ianya berbaloi untuk anda cuba.

Untuk terma dan syarat percuma 1 kotak Crystal Skin jika tiada result anda boleh rujuk laman web mereka yang cik iena lampirkan dipenghujung artikel.


Review Crystal Skin dari Rish Beauty

Secara am nya kesan bagi setiap individu dalam pengambilan suplemen adalah berbeza mengikut antibodi dan juga gaya kehidupan seseorang. Cik iena berkongsi berdasarkan review dari Cik iena yang merupakan penggemar kafein.


Review Crystal Skin dari Rish Beauty

 

Untuk meninggalkan kafein sememangnya agak sukar namun semasa pengambilan suplemen ini Cik iena jarakkan waktu pengambilan kafein sekurang kurangya 4 jam dari pengambilan suplemen dan hadkan hanya sekali sehari sahaja pengambilan kafein.

Untuk 10 sachet pengambilan bagi Cik iena masih terlalu awal untuk berkongsi  review . Setakat ini kesan yang dapat cik iena rasakan adalah kulit lembab dan glowing. Dari segi tekstur kulit memang kelihatan licin kerana cik iena tidak mempunyai masalah jerawat kecuali semasa datang bulan. Memandangkan Cik iena tiada masalah jerawat jadi kesan suplemen untuk kulit licin dan lembab itu nampak.


Review Crystal Skin dari Rish Beauty

 

Bila kulit licin dan lembab pastinya akan menaikkan efek glowing pada wajah. Bila kulit lembab dan glowing dan kita kenakan solekan ianya akan menyerlahkan lagi solekan. Ini yang Cik iena suka bila amalkan suplemen. Kulit akan lembab dan akan menampakkankesan yang cantik jika bersolek. Almaklumlah Cik iena memang gemar bersolek.

Untuk kesan pencerahan setakat 9 sachet masih belum nampak hasilnya. Perlu habiskan 2 box bersamaan pengunaan sebulan baru boleh kongsi full review. 


Review Crystal Skin dari Rish Beauty

 

Dari segi rasa, ianya  memang enak rasa grape blackcurrant dan manis . Selepas ambil suplemen ini Cik iena memang tak buat air manis. Tengah hari baru minum kafein selepas minimum 4 jam pengambilan suplemen.

Setakat aritikel ini ditaip tanggal 31 ogos cik iena baru mengamalkan 9 sachet sahaja. Jadi Cik iena berkongsi review setakat 9 sachet pengunaan terlebih dahulu.


Review Crystal Skin dari Rish Beauty
suplemen iena berbeza dari orang lain sebab cara pegambilan. Macam iena dah terbiasa ambil suplemen iena akan shake dalam shaker. Makanya bila kita shake dalam shaker dia akan berbuih. Jangan lupa minum buih sekali okay sebab khasiat pun ada dekat situ. Jangan membazir haha


Beli Crystal Skin Secara online

Anda juga boleh dapatkan produk Crystal Skin secara dalam talian melalui platform


Untuk Maklumat Lanjut

Website      : https://www.rishbeauty.com
Telefon       : +60-11-62000032
Facebook    : www.fb.com/rishbeautyhq
TikTok        : www.tiktok.com/@rishbeautyhq





#rishbeauty #crystalskin #Crystalskinrishbeauty #rishbeautycosmetic #malaysia #beauty #kecantikan #skincare #kesihatan #beauty #kosmetik #perawatanwajah #cantik #makeup #perawatan #kecantikanwajah #pemutihwajah #produkkecantikan #perawatankulit #skincareroutine #cantikalami #pemutihbadan #jerawat #jejaka #wanita #viral #kecantikankulit #pemutih



Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp

Dalam musim pandemik ni memang ramai orang yang berasa risau berada diluar. Dalam pada itu Econsave menawarkan servis untuk membeli barang melalui pesanan di whatsapp. Kita hanya perlu bayar online dan ambil barang di Econsave atau datang bayar di kaunter yang telah di maklumkan dan bawa pulang barang.


Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp

 

Inisiatif ini sedikit sebanyak sangat membantu terutamanya untuk yang sedang mengalami tempoh kuarantin disebabkan Covid-19. TIdak terlepas juga keluarga Cik iena. Baru baru ini Puan Ibunda telah disahkan Positif Covid-19  dan perlu jalankan kuarantin kendiri di rumah. Jadi ahli keluarga lain juga turut di pakaikan gelang dan perlu kuarantin dirumah.

Sebelum ni kami minta tolong sepupu belikan barang dan hantar kerumah. Iena rasa kesian pula dekat mereka. Jadi Cik iena google apa yang patut dan jumpa maklumat yang Econsave menawarkan perkhidmatan ini. Jadi Cik iena cuma perlu minta tolong sepupu ambilkan barang di Econsave dan hantar ke rumah iena. Takde la penat mereka nak cari barang.

Tambah lagi list ayah iena hantar kemain banyak. Risau sepupu ada kerja lain. Nanti terganggu kerja. Jadi untuk anda diluar sana yang taknak keluar boleh guna servis ini dari econsave. Untuk info mereka tidak mengenakan charge tambahan. Kita cuma perlu bayar harga barang sahaja.

Kalau kita sibuk tak cukup masa boleh juga order di whatsapp kemudia datang kaunter bayar dan balik. Jimat masa kita kan. Cuma harap harap pekerja yang ambil barang tu pilih sayur  n lauk yang segar lah.

Kepada Yang nak cuba servis ni berikut Cik Iena kongsikan caranya dan juga pengalaman Cik iena.

 

Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp

Cara Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp

  1. Senaraikan pesanan anda mengikut jenama produk dan kuantiti atau berat.Hantar ke No Whatsapp outlet terdekat
  2. Tunggu Panggilan atau Whatsapp
  3. Bayar Dekat Kaunter Servis atau Bayar Online
  4. Ambil Barang


Contoh Pesanan Ck iena seperti dibawah. Untuk info lebih bagus jika anda nyatakan jenama barang. Contoh sos kimball.

  1. Ikan pelaling 2kg
  2. Ikan tongkol / cencaru 2kg
  3. Ayam 2 ekor
  4. Tahu 5 biji
  5. Tahu telor 5 bungkus
  6. Cili api 1/2 kg 
  7. Telor sepapan
  8. Cili merah besar 300gram 
  9. Rempah tomyam 3 bungkus kecil 
  10. Limau oren 6.biji
  11. Carot 3 biji
  12. Cili sos kimball 1bungkus
  13. Kobis sebiji
  14. Terung biru 1kg
  15. Ikan masin kembong 
  16. Ikan masin sepat
  17. Kentang 1kg
  18. Gula 2kg
  19. Tomato 6 biji
  20. Santan kelapa 3 kotak
  21. Sos tiram 1botol
  22. Teh uncang 1 bungkus
  23. Tepong gandum 2 bungkus
  24. Sabun Glo 1 botol

Kemudian whatsapp pesanan ke nombor talifon econsave berdekatan anda.

 

Nombor Whatsapp Econsave

Econsave Batang kali  +60 19-338 9539
Selanjutnya Boleh rujuk di https://econsave.com.my/whatsapp-order/#dearflip-df_2720/3/

Maaf nak tulis satu satu banyak sangat


Syarat Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp

  1.  Pesanan hendaklah melebihi RM80
  2. Hanya terdapat di cawangan terpilih
  3. Tarikh pesanan sepanjang MCO sahaja
  4. masa Pesanan 9Am hingga 5pm

 

Review Servis Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp

Secara keseluruhannya pekerja yang reply whatsapp sangat membantu. Jika ada barang takde dia akan maklumkan dan cadang barang lain yang sama. Terpulang pada kita nak atau tidak. Kalau pesan melalui whatsapp dan bayar di kaunter mungkin tak sampai 1 jam. 

Macam kes iena bayar secara online jadi perlu pengesahan HQ. Staff perlu keluarkan quotation terlebih dahulu. Cik iena bayar. Bagi resit dan kemudian staff akan call HQ untuk semak samda bayaran sudah diterima atau belum.

Setelah disahkan oleh HQ baru kita boleh ambil barang. Disini jutaan terima kasih Cik iena ucapkan pada makcik iena dan suami sepupu sebab tolong cik iena. Terimakasih Cikros dan Alip, suami kepada bella sepupu iena. 

Risau juga bila mak kene covid-19. Mujurlah mak duduk di Kampung keluarga Abah. Memang ramai saudara disana. Jadi boleh minta bantuan mereka untuk tolong beli barang.

Okay Cik iena konsikan sedikit lepas hantar list mereka cari dan bagi tau apa yang takde. Dan kemudian akan update list dengan harga untuk yang bayar online.

Ikan pelaling 2kg❎
Ikan tongkol / cencaru 2kgm=RM32.51
Ayam 2 ekor=RM30.93
Tahu 5 biji=RM1.95
Tahu telor 5 bungkus=RM3.60
Cili api 1/2 kg =RM14.00
Telor sepapan=RM11.90
Cili merah besar 300gram =RM3.28
Rempah tomyam 3 bungkus kecil =RM8.85
Limau oren 6.biji=RMRM8.34
Carot 3 biji=RM1.61
Cili sos kimball 1bungkus❎
Kobis sebiji=RM5.40
Terung biru 1kg=RM8.83
Ikan masin kembong =RM2.51
Ikan masin sepat=RM9.63
Kentang 1kg=RM2.04
Gula 2kg=RM5.70
Tomato 6 biji=RM4.67
Santan kelapa 3 kotak=RM6.90
Sos tiram 1botol=Rm3.90
Teh uncang 1 bungkus=RM4.9.
Tepong gandum 2 bungkus=RM4.50
Sabun Glo 1 botol=RM4.75

Total : RM 180.70


Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp

 

Selepas dapat List ni perlu tunggu untuk mereka keluarkan quotation dan kita perlu bayar terlebih dahulu. Lepas bayar, screenshoot resit dan mereka akan hubungi HQ untuk semak pembayaran diterima atau belum. Kemudian selepas sahkan bayaran diterima .Dah boleh ambil

 

 

Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp
Thanks Alip

Terima Kasih Alip tolong ambilkan barang dan hantar kerumah paklang. Bawahni pula ayah iena ambil gambar barang dah dapat. Lepas abah cek semua barang nanti iena akan update barang yang staff econsave pilih segar ke tidak


Pesan Barang Di Econsave Melalui Whatsapp


Jadi kepada anda diluar sana jika ada dikalangan family member yang terkena wabak covid tak perlu risau untuk beli barang dapur. Boleh order melalui whatsapp dan boleh minta tolong saudara atau kawan atau jiran untuk ambilkan barang. 

 

Sekian perkongsian Cik iena. Semoga Puan Ibunda segera sembuh dari Wabak Covid-19 ni. 


Nota : Cik iena stay di Kuala Lumpur. Mak , Abah dan familly di Batang Kali . So Cik iena bukan closed contact ya .

 

Terima Kasih Econsave Batang Kali atas perkhidmatan anda. Nanti boleh shopping lagi.







Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

Dalam musim pandemik ni ramai usahawan yang tampil dengan cara kreatif demi kelansungan perniagaan. Antara usahawan yang dapat dikatakan kreatif menampilkan produk yang sangat berguna dan sangat membantu kerja kerja didapur adalah Puan Nur Harfiza Hashim.

 

Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Puan Nur Harfiza Hashim menjalankan perniagaan bahan kisar yang diberikan nama Kitchen Saver. Selain untuk diri sendiri, perniagaan ini juga bertujuan untuk mambantu mereka mereka yang kehilangan pekerjaan dalam meneruskan kelansungan hidup. 

Beliau membuka peluang perniagaan ini buat yang berminat untuk menjadi ejen bagi memasarkan produk bahan kisar ini. 



Bahan Kisar Kitchen Saver

Kitchen Saver menawarkan 9 pilihan produk bahan kisar bernilai RM15 hingga RM18 sebotol yang mana ianya terdiri daripada 


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur
  1. Bawang Putih Kisar
  2. Bawang Holland Kisar
  3. Bawang Besar Kisar
  4. Kunyit Kisar,
  5. Lengkuas Kisar
  6. Serai Kisar
  7. Cili Padi Kisar
  8. Cili Kering Kisar 
  9. Halia Kisar.

 


Istimewanya Bahan Kisar dari Kitchen Saver ini ianya tidak mengandungi pengawet, pewarna dan perisa. Bagi menampilkan kelainan. Pembungkusan produk bahan kisar ini akan bertukar mengikut musim. Sebagai contoh bulan kemerdekaan ini botol produk bahan kisar kitchen saver akan bertemakan bulan kemerdekaan.


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 


Untuk pengetahuan produk bahan kisar Kitchen Saver kini terjual sebanyak 120,000 botol dengan purata 3000 botol seminggu.


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur
Puan Nur Harfiza Hashim

 

Menurut  Puan Nur Harfiza Hashim
 

“Walaupun pandemik ini sering menghantui fikiran hampir setiap dari kita, kami tidak
lupakan ejen yang berdaftar kerana sedar ada diantara mereka yang telah hilang
pekerjaan, tidak mempunyai pendapatan yang cukup”


“Risau dengan khabar berita yang menunjukkan kes bunuh diri semakin meningkat
akibat tertekan dengan kehidupan, kami bukan sahaja memberikan pelbagai tips untuk
menjana pendapatan namun sering kali menitipkan pesanan dan semangat buat
mereka agar tidak mudah berputus asa” 


Bahan Mentah Kisar Pertama di Malaysia


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Kitchen Saver merupakan jenama bahan mentah kisar kasar yang pertama di Malaysia, Kitchen Saver
terus kekal berinovasi dengan mengutamakan kualiti produk untuk terus mendapat kepercayaan pelanggan-pelanggan. 

Untuk makluman anda juga produk bahan kisar dari Kitchen Saver juga  diiktiraf Halal dan menerima
khidmat nasihat serta bekalan bahan mentah daripada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA). 

Selain itu Kitchen Saver turut menerima dorongan daripada pihak Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).
 

Tambah Puan Nur Harfiza Hashim lagi

“Untuk menjualnya secara komersial, kami sentiasa mengutamakan kebersihan dan
kualiti produk. Disebabkan itu, saya selalu menegaskan kepada ejen-ejen agar
menitikberatkan bahawa produk Kitchen Saver tanpa 3P; pengawet,pewarna dan
perisa.
Alhamdulillah setakat ini, segala bahan yang digunakan termasuk air mentah akan
dihantar terelebih dahulu kepada pihak MARDI untuk pemeriksaan dan kelulusan.
Malah pekerja kami yang menguruskan produk juga telah mendapat suntikan Thypoid”


 

Agent Kitchen Saver di perlukan

Di kesempatan itu, Puan Nur Harfiza Hashim turut mengalu-alukan orang ramai untuk mencuba sendiri aneka produk Kitchen Saver dan menjadikan ia sebagai produk wajib ada di rumah.
Dengan Kitchen Saver, masak secara moden, rasa seperti tradisional.


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Kelebihan Dan Manfaat Produk Bahan Kisar Kitchen Saver 

  1. Lebih Jimat Masa
  2. Lebih jimat belanja dapur tanpa pembaziran bahan mentah
  3. Lebih menyihatkan dan selamat untuk digunakan (tiada pengawet, perasa dan pewarna tambahan) 
  4. Bahan bahan mentah yang segar digunakan daripada FAMA
  5. Lebih selamat dimusim PKP tanpa perlu beratur ke kedai
  6. Pemudah cara masak (kisar kasar)
  7. Dapur lebih kemas (siap kisar tunggu ceduk masak je)
  8. Masa bersama keluarga lebih banyak
  9. Peti air tersusun rapi dengan botol kitchen saver
  10. Bertambah Rajin Untuk Memasak

 

Review Bahan Kisar Kitchen Saver

Secara jujurnya sememangnya produk bahan kisar kitchen saver sangan membantu Cik iena dalam urusan memasak harian. Walaupun bekerja dari rumah . Kesibukan sama seperti bekerja dipejabat. Masa untuk memasak Cik iena adalah pada waktu malam sebelum tidur. Kerana Cik iena tak nak ganggu waktu rehat 1 jam bekerja. Masa itu untuk makan dan rehat.

Jadi sebelum tidur pada waktu malam Cik iena akan masak untuk menu masakan tengah hari keesokan hari. Dengan adanya bahan kisar kitchen saver tak perlulah tengah malam Cik iena bising blender bawang and cili untuk memasak.

Tenang jiran Cik iena tidur. Kalau tak malam malam dengar lah bunyi iena mengisar itu ini. Sudah pastinya dengan adanya bahan kisar kitchen saver mempercepatkan lagi kerja memasak Cik iena. 

Kepadaanda diluar sana khususnya wanita bekerja ya yang sibuk bekerja mahupun ibu ibu yang bekerja. Boleh dapatkan produk bahan kisar kitchen saver ini bagi membantu dan memudahkan lagi kerja kerja memasak anda di dapur.

Rating

10/10

 

Resepi Kari Udang Kitchen Saver


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Bahan2- Bahan

  • Minyak sikit
  • Udang
  • Halba campur
  • Bawang Besar Kitchen saver (1 Sudu besar)
  • Bawang putih  Kitchen saver (1 Sudu besar)
  • Halia Kitchen saver (1 Sudu besar)
  • Cili Kering Kitchen saver (2 Sudu besar)
  • Gula melaka(separuh yg bulat)
  • Air asam jawa
  • Serbuk kari ikan(1pek kecil atau 2 sudu besar)
  • Santan 1biji kelapa atau 1 kotak
  • Sayur kacang panjang atau kacang buncis


Cara Memasak


  1. Panas minyak anggarkn je
  2. Masukkn halba campur.
  3. MAsukkan bahan kisar sehingga naik bau
  4. Masukkan cili kering kitchen saver sehingga pecah minyak
  5. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air
  6. Masak sampai pecah minyak
  7. Masukkn air asam jawa
  8. Masukkn air sikit(repeat 3/4 kli nk bagi kari tahan lama)
  9. Masukkn santan,gula melaka kacau jgan tanggal sampai mendidih
  10. Masukkan udang..masukkn perase semua garam gula(gula jgan letak byak sbb dah ade gula melaka,rase dulu)

Video Resepi Kari Udang Kitchen Saver

 




Untuk Maklumat Lanjut

Facebook : https://www.facebook.com/kitchensaverhq
Instagram : https://www.instagram.com/kitchensaverhq
Website : https://kitchensaverhq.com





VT CICA MILD FOAM CLEANSER, TONER PAD AND CAPSULE MASK

 Wanita dan kecantikan berpisah tiada. Produk penjagaan wajah merupakan antara perkara sangat penting dalam kehidupan seseorang bergelar wanita. Kali ini Cik iena nak kongsi pencuci  muka terbaru yang Cik iena cuba dan cik iena sangat suka iaitu  VT Cica Mild Foam Cleanser dari VT Cosmetics.

VT CICA REVIEW

 


Pencuci muka ini sememangnya sangat  bagus kerana ianya dapat beri kelembapan berpanjangan buat kulit iena yg kering.Kandungan CICALIAO + CICAHYALON yang terdapat dalam pencuci ini mempunyai fungsi pembersihan lembut dan tanpa mengeringkan kulit.
Menariknya lagi cleanser ni didatangkan dgn pek 300ml, besar tau. memang tahan lama.

VT Cosmetic


REVIEW VT COSMETICS

 

Untuk pengetahuan VT Cosmetic merupakan jenama dari Korea selatan yg mengeluarkan set penjagaan wajah dan kosmetik dgn menggunakan CICA atau Centella Asiatica Extract sebagai bahan utama.

Centella Asiatica

Centella Asiatica merupakan nama saintifik kepada Daun pegaga. Kita sendiri sedia maklum bahawa daun pegaga sangat banyak manfaat nya.

Ekstrak Centella Asiatica mempunyai manfaat yang baik untuk merawat kulit berminyak atau jerawat, mencerahkan kulit dan meremajakan kulit.Selain VT Cica Mild Foam Cleanser. Cik iena juga guna VT Cica Mild TOner Pad dan VT Cica Capsule Mask. Kedua dua nya juga mengandungi CICA yg sangat bermanfaat untuk kulit.

 

Kebaikan CICA


Antara Kebaikan Centella Asiatica pada kulit adalah:

  1. Meredakan keradangan
  2. Menggalakkan pengeluaran kolagen
  3. Bertindak sebagai ejen antioksida dan mampu meningkatkan penghidratan kulit.
  4. Menenangkan kemerahan kulit
  5. Mengurangkan masalah jerawat
  6. Menguatkan sistem pertahanan kulit (skin barrier)
  7. Menghaluskan liang pori
  8. Mengawal penghasilan sebum
  9. Mengurangkan masalah kulit berminyak
  10. Membaiki tanda penuaan


Kajian mendapati manfaat yang pelbagai ini adalah disebabkan kehadiran sebatian aktif dalam tumbuhan ini seperti Asiaticoside, Madecassoside, Asiatic acid and Madecassic acid. 


VT CICA halal atau tidak ? 

Untuk pengetahuan anda lagi rangkaian produk VT CICA merupakan produk Free alkohol boleh rujuk di incidecoder.com dan cari nama produk. VT CICA halal atau tidak ? Persoalan ini pasti menjadi tanda tanya setiap orang muslim. Produk ini produk korea jadi tiada lagi pensijilan halal di Malaysia. 

Jika diikutkan pada kandungannya adalah alkohol free dan tiada kandungan merkuri yang dilihat. Jadi pada iena ianya selamat digunakan dan bahannya bukan dari bahan haram. Jika iena terlepas pandang mengenai ingridient nya mungin anda boleh kongsi di ruangan komen untuk perkongsian bersama. Pening juga baca ingrident satu satu kan.

 

REVIEW VT COSMETICS

VT Cica Mild Foam Cleanser

Pembersih busa yang mengandungi cicaliao dan cicahylon yang membersihkan pori-pori anda secara mendalam, melembapkan kulit anda dan menjadikan kulit anda terasa lembut. Membantu menghilangkan kekotoran seperti kotoran, minyak dan kulit mati

- Merawat Pori,Menghilangkan kekotoran seperti kotoran, minyak, dan sel kulit mati.
- Memberi perawatan yang menenangkan & melembapkan
- sesuai untuk kegunaan harian
- Sesuai untuk semua jenis kulit

 

Review VT Cica Mild Foam Cleanser

Kandungan VT Cica Mild Foam Cleanser

 Water, Palmitic Acid, Stearic Acid, Cocamidopropyl Betaine, Lauric Acid, Myristic Acid, Potassium Hydroxide, Glycerin, Potassium Cocoyl Glycinate, PEG-90, Glyceryl Stearate, PEG-100 Stearate, Madecassic Acid, Madecassoside, Asiaticoside, Asiatic Acid, Propolis Extract, Centella Asiatica Extract, Sodium Hyaluronate, Lavandula Angustifolia (Lavender) Flower Extract, Monarda Didyma Leaf Extract, Mentha Piperita (Peppermint) Leaf Extract, Freesia Refracta Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Hydrolyzed Hyaluronic Acid, Sodium Acetylated Hyaluronate, Polyquaternium-7, Tocopheryl Acetate, Disodium EDTA, Sodium Chloride, 1,2-Hexanediol, PEG-14M, Acrylates/​C10-30 Alkyl Acrylate Crosspolymer, Butylene Glycol, Ethylhexylglycerin, Sodium Polyacrylate, Fragrance


Review VT Cica Mild Foam Cleanser

Review VT Cica Mild Foam Cleanser

 Cik iena memang suka pencuci muka VT Cica ini sebab ianya banyak busa lembut , mempunyai haruman yang menenagkan dan memberikan kelembapan pada wajah. Bila lepas cuci muka memang terasa segar, kulit rasa bersih bebas dari kotoran dan sebum.

Rating VT Cica Mild Foam Cleanser

10/10

BELI ONLINE DI [VTCOSMETICS] Foam Cleanser 300ml Large Size (Cica/Progloss/Super Hyalon)

VT Cica Mild Toner Pad 

Toner Pad serbaguna yang membantu menyeimbangkan dan melicinkan tekstur kulit sambil mengimbangkannya. Menghidrat dan menguatkan penghalang kulit

 

Review VT Cica Mild Toner Pad

  • Membuang Sel Kulit Mati & Sebum dengan kandungan BHA. 
  • Menjadikan tekstur kulit menjadi halus dengan membuang sel kulit mati & Sebum yang tidak perlu 
  • Toner kelembapan asid dianggap kulit. Pad toner ringan yang membantu mengekalkan kulit licin dengan menawarkan penjagaan keseimbangan pH kulit
  •  Tekstur  Kapas timbul yang bergelombang yang masing-masing sisi berbeza. 
  • Toner pad harian yang membantu melakukan perawatan kulit yang halus dengan mempertimbangkan lekukan pada kulit kerana emboss pad


BHA Green Peeling Pad

Ianya melicinkan kulit dengan cepat dan mudah Kerana mengandungi Betaine Salicylate (BHA) yang mencairkan sel kulit mati yang tidak perlu, sebum, dan sisa badan di liang-liang pori yang medalam seterusnya menjadikan kulit licin dan halus.


Pad Hijau Berasid

    Lampu hijau menghidupkan kulit dengan menggunakan lembaran pad!


Review VT Cica Mild Toner Pad

Embossing peeling pad di kedua-dua bahagian


    Langkah 1: Pengelupasan metikulasi & tekstur kulit lancar berikutan lengkung pada kulit menggunakan sisi embossing .


    Langkah 2: Bekalan kelembapan & kulit menenangkan dengan bahagian belakang licin 

 

Kandungan VT Cica Mild Toner Pad 

Water, Glycerin, Butylene Glycol, Salicylic Acid, Centella Asiatica Extract, Sodium Hyaluronate, Asiaticoside, Madecassoside, Madecassic Acid, Asiatic Acid, Propolis Extract, Artemisia Annua Extract, Hamamelis Virginiana (Witch Hazel) Leaf Extract, Salix Alba (Willow) Bark Extract, Allantoin, Beta-Glucan, Tromethamine, Diethoxyethyl Succinate, Chlorphenesin, Polyglyceryl-10 Laurate, Polyglyceryl-10 Myristate, Ethylhexylglycerin, Dextrin, Gardenia Florida Fruit Extract, Disodium EDTA, Tocopherol, Propanediol, Betaine, Dipotassium Glycyrrhizate, Fragrance, 1,2-Hexanediol


Review VT Cica Mild Toner Pad 

Toner pad yang sangat menarik kerana mempunyai dua permukaan berbeza yang mempunyai fungsi yang tersendiri. Mengandungi BHA yang sangat bagus untuk kulit. Ianya menyerap kedalam kulit secara mendalam bagi mencairkan sel kulit mati yang tidak perlu, sebum dan mengeluarkan segala kekotoran. Boleh lihat di pad tersebut jika ada sisa kotoran di muka. Terutamanya sekiranya selepas bersolek tebal .

Selain pada itu essense pada pad ini sangat banyak. Cik iena suka pakai toner pad ni. Cik iena pakai sehingga ke leher dan selebihnya cik iena sap juga di bahagian tangan. Jika di perah memang banyak essence.


Rating VT Cica Mild Toner Pad 

10/10

BELI ONLINE DI [VTCOSMETICS] [Refill]VT Cica Toner Pad 60ea / dead cell care / skin toner pad type

VT Cica Capsule Mask

Cica Capsule Mask adalah topeng pencuci. Ia membersihkan kulit mati dan sebum. Penambahan ramuan Teh Hijau dan Tanah Liat memastikan kulit anda mengekalkan kelembapan setelah menggunakannya.
 


Review VT Cica Capsule Mask

 

Menjaga Tekstur Kulit Menghidupkan


    Ia membantu bukan sahaja membersihkan pori-pori secara mendalam tetapi juga menjaga kulit dengan sihat dan bertenaga kerana CICALIAO membantu menenangkan kulit.


Membuang Sel Mati dengan lancar


    Teksturnya yang terdapat di dalam tanah liat dilekatkan pada kulit dengan lembut dan membantu merawat kulit dan licin dengan membantu melicinkan tekstur kulit kasar.



Review VT Cica Capsule Mask

Cara Penggunaan

  1.     Setelah mencuci dan menggunakan toner di wajah anda, sapukan topeng secara perlahan ke seluruh wajah
  2.  Biarkan selama 10-15 minit
  3.  Bilas topeng dengan air suam

 

Kandungan VT Cica Capsule Mask

Water, Glycerin, Titanium Oxide (Ci 77891), Kaolin, Caprylic/​Capric Triglyceride, Butylene Glycol, 1,2-Hexanediol, Bentonite, Silica, Cetearyl Alcohol, Cetearyl Octanoate, Centella Asiatica Extract, Bee Propolis Extract, Asiaticoside, Asiatic Acid, Madecassic Acid, Madecassoside, Camellia Sinensis Leaf Extract, Vaccinium Macrocarpon (Cranberry) Fruit Extract, Panthenol, Beta-Glucan, Cinnamomum Camphora (Camphor) Leaf Extract, Portulaca Oleracea Extract, Glyceryl Stearate, Magnesium Aluminum Silicate, Mica (Ci 77019), Montmorillonite, Camellia Sinensis Leaf Powder, PEG-100 Stearate, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/​Beheneth-25 Methacrylate Crosspolymer, Polysorbate 60, Sorbitan Stearate, Dimethicone, Palmitic Acid, Stearic Acid, Cellulose Gum, Parfum, Polyacrylate-13, Xanthan Gum, Tocopheryl Acetate, Ammonium Acryloyldimethyltaurate/​VP Copolymer, Ethylhexylglycerin, Polyisobutene, Artemisia Princeps Leaf Extract, Tetrasodium Pyrophosphate, Polysorbate 20, Sorbitan Stearate, Myristic Acid, Disodium EDTA, Chlorphenesin, Caprylyl Glycol, Chromium Oxide Green, Ci 77492, Ci 77499
 

Review VT Cica Capsule Mask

Cik iena jarang pakai mask jenis clay. Biasanya pakai mask jenis clay dia akan mengeras sekerasnya berbeza dengan  VT Cica Capsule Mask. Clay mask dia tak keras sangat. Masih boleh tergelak besar kalau pakai mask ni. harumannya pula memang menenangkan. Kandungan 1 kapsul tu memang banyak dan cukup untuk satu muka sampai ke leher.


Review VT Cica Capsule Mask

 

Untuk yang muka kecil mungkin boleh jimat guna separuh dan separuh lagi letak dalam fridge guna hari lain pula.


Rating VT Cica Capsule Mask

8/10

BELI ONLINE DI [VTCOSMETICS] VT CICA Capsule Wash off Mask 10ea / Green tea clay mask

 

VT COSMETICS REVIEW

Untuk Pembelian Produk VT Cosmetic secara online boleh dapatkan di Shopee


 

 

 



9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

Probiotik dan Prebiotik adalah istilah yang biasa kita dengar berkaitan sistem pencernaan. Ada yang menganggap bahawa kedua ini adalah sama. Namun untuk pengetahuan anda Probiotik dan Prebiotik adalah berbeza.

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 

PROBIOTICS

PROBIOTICS merupakan bakteria baik dalam sistem pencernaan kita(usus besar). Kehadiran probiotik mewujudkan satu ekosistem pencernaan yang seimbang. Sebagai contoh, mereka mengawal populasi bakteria berbahaya dalam sistem pencernaan kita supaya bakteria berbahaya ini tidak menjadi terlalu “overgrowth” dan memberi kesan yang tak baik pada tubuh.

Ini bermaksud kita harus memastikan yang bakteria “baik” ini tidak kurang/pupus dalam badan kita menerusi diet yang baik. Apabila bakteria baik ini banyak, maka barulah mereka tidak akan membiarkan bakteria jahat menjadi “dominan” atau “naik kepala” dalam tubuh badan kita.

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 


Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), probiotik ialah mikroorganisma hidup yang apabila diambil dalam kuantiti yang cukup, memberi kesan yang baik terhadap kesihatan.
Selain dari susu kultur, probiotik boleh didapati dalam lain-lain jenis makanan yang dijeruk atau ditapai seperti yogurt, keju lembut, jeruk sayur-sayuran dan tempe. Probiotik juga boleh didapati dalam bentuk kapsul sebagai suplemen. 

Banyak kajian telah dan sedang dijalankan untuk menilai manfaat dan keselamatan produk yang mengandungi probiotik terhadap tubuh. Manfaat yang telah diketahui umum ialah meningkatkan kesihatan usus.  


Bakteria jenis Lactobacillus rhamnosus GG dan Lactobacilus casei DN-114 001 telah dibuktikan berupaya mengurangkan keterukan cirit-birit yang disebabkan oleh rawatan antibiotik dan memendekkan tempoh cirit-birit disebabkan oleh jangkitan rotavirus.


Streptococcus thermophilus didapati mampu mengurangkan gejala kembung perut, loya dan muntah akibat kurang toleransi terhadap laktosa (sejenis gula semula jadi dalam susu). Beberapa kajian terhadap Lactobacillus casei Shirota pula mendapati bahawa ia dapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh.


Beberapa kajian lain menilai penggunaan probiotik untuk kesihatan kardiovaskular, mencegah kanser, dan merawat jangkitan vagina. Namun begitu, masih banyak bukti perlu dikumpulkan untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanannya untuk tujuan tersebut.


 

PREBIOTICS

PREBIOTICS pula merupakan karbohidrat yang tidak boleh dicernakan oleh tubuh. ianya  merupakan “makanan” kepada PROBIOTICS . Prebiotik adalah bahan yang menyimpan mikroorganisma berfaedah (bakteria) di dalam kolon sihat anda. Mereka memilih untuk memulakan pertumbuhan satu atau beberapa bakteria yang berbeza di dalam usus besar anda. Dalam bahasa mudah, prebiotik akan membuatkan bakteria baik anda lebih kuat dan sihat supaya mereka dapat melayani anda dengan lebih baik.


Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan


Kedua-dua istilah ini juga boleh merujuk kepada kumpulan makanan. Sebagai contoh, PROBIOTICS juga merujuk kepada makanan yang mengandungi bakteria baik di dalamnya. Biasanya makanan dari kategori PROBIOTICS ini adalah makanan yang sudah diproses, termasuklah yang telah melalui proses penapaian (fermentation).

Manakala PREBIOTICS pula biasanya merujuk kepada makanan yang belum diproses. Ia akan ‘diproses’ sebagai makanan kepada PROBIOTICS bila dah masuk dalam sistem pencernaan kita nanti.
 

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

Bagaimanakah Prebiotik berbeza dengan Probiotik?


Probiotik secara amnya boleh ditakrifkan sebagai apa-apa makanan tambahan bakteria yang positif memberi kesan kepada tubuh anda. Pada asasnya, probiotik adalah bakteria baik yang anda makan untuk meningkatkan kesihatan saluran usus anda. Saluran usus sihat diterjemahkan ke dalam badan yang sihat. Bakteria baik adalah satu bahagian penting dalam halangan usus. Ianya membiarkan nutrien sambil toksin dan patogen keluar.

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 


Sekiranya saluran pencernaan (biasanya dirujuk sebagai usus ) rosak atau uzur, anda tidak akan dapat untuk mengasimilasikan dan menyerap nutrien yang diperlukan oleh badan . Jadi ini akan mengakibatkan badan anda mudah terdedah kepada pelbagai jenis penyakit.

Secara ringkasnya, prebiotik adalah komponen makanan nondigestible (makanan untuk bakteria baik) yang membantu probiotik (bakteria baik) dalam saluran usus anda. Seterusnya ia akan membantu dalam menjaga dan memastikan usus atau sistem pencernaah berada dalam keadaan baik dan sihat. Probiotik dan prebiotik bertindak secara sinergistik untuk menggalakkan kesihatan yang baik.

Jadi sekarang, kita dah boleh nampak beza diantara istilah PROBIOTICS & PREBIOTICS.

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

  1. Seimbangkan ekosistem dalam pencernaan
  2. Membantu penurunan berat badan
  3. Menjaga kesihatan pencernaan
  4. Mencegah dan membantu mengatasi infeksi saluran pernafasan
  5. Menjaga kesihatan kulit
  6. Menurunkan kolesterol jahat dan tekanan darah
  7. Meredakan kemurungan dan kegelisahan
  8. Membantu mengatasi ekzema
  9. Membantu mencegah dan merawat cirit-birit

 

1. Seimbangkan ekosistem dalam pencernaan

Bakteria dan kulat probiotik adalah sesuatu yang diperlukan oleh tubuh kerana salah satu kelebihan probiotik adalah menyeimbangkan ekosistem bakteria dalam pencernaan.
Manfaat probiotik adalah menjaga keseimbangan dan memastikan mikroorganisma yang baik dalam tubuh terus berfungsi dengan baik. Ia juga boleh memberi kesan yang baik pada sistem imun anda.
Ketidakseimbangan mikroorganisma dalam saluran pencernaan berpotensi meningkatkan risiko terkena penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, dan sebagainya.


2. Membantu penurunan berat badan

Berita baik bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, kerana salah satu kelebihan probiotik adalah membantu perjalanan anda dalam mencapai berat badan ideal anda.
Manfaat probiotik dalam penurunan berat badan terbukti melalui penyelidikan yang mendapati bahawa bakteria probiotik Lactobacillus gasseri dapat mengurangkan lemak perut dalam 12 minggu.
Walau bagaimanapun, kajian lanjut mengenai fungsi probiotik mengenai penurunan berat badan.


3. Menjaga kesihatan pencernaan

Manfaat probiotik yang paling terkenal adalah menjaga kesihatan pencernaan yang bermanfaat untuk kesihatan. Probiotik dapat mengekalkan sistem pencernaan yang sihat dengan menyeimbangkan semula ekosistem bakteria di saluran pencernaan. Dalam menjaga kesihatan pencernaan, manfaat probiotik juga dapat menghilangkan gejala sindrom iritasi usus, melawan jangkitan dengan bakteria H. pylori yang dapat memicu barah gastrik, dan mengatasi penyakit radang usus.


4. Mencegah dan membantu mengatasi infeksi saluran pernafasan

Satu kajian menunjukkan bahawa manfaat probiotik adalah untuk mencegah dan merawat jangkitan pernafasan, seperti selsema dan sebagainya.
Pengambilan bakteria probiotik lactobacillus dan bifidobacterium dapat memendekkan tempoh penyakit yang dialami dan mengurangkan kadar ketiadaan akibat penyakit.


5. Menjaga kesihatan kulit

Manfaat probiotik tidak hanya terbatas pada pencernaan, tetapi juga untuk menjaga kesihatan kulit.
Kulat probiotik atau bakteria diketahui dapat merawat jerawat, membantu penyembuhan luka, dan melindungi kulit dari sinar matahari.


6. Menurunkan kolesterol jahat dan tekanan darah

Probiotik didapati menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Selain itu, kelebihan probiotik adalah menurunkan tekanan darah.


7. Meredakan kemurungan dan kegelisahan

Siapa sangka bahawa kesihatan mental juga dapat dijaga dengan memakan jamur atau bakteria probiotik? Pengambilan probiotik berperanan dalam perkembangan otak untuk menghilangkan gejala kemurungan dan kegelisahan.


8. Membantu mengatasi ekzema

Dalam satu kajian, terbukti bahawa susu yang mengandung probiotik dapat mengurangkan gejala eksim pada bayi atau anak-anak, dibandingkan dengan bayi lain yang hanya minum susu biasa.
Di samping itu, kajian lain juga membuktikan bahawa ibu yang menggunakan probiotik semasa mengandung, bayi mereka akan mengelakkan eksim sebanyak 83 peratus dalam dua tahun pertama kehidupan.


9. Membantu mencegah dan merawat cirit-birit

Manfaat probiotik yang cukup popular adalah untuk mencegah dan mengatasi masalah saluran pencernaan, seperti cirit-birit. Perlu diingat, cirit-birit adalah salah satu kesan sampingan penggunaan antibiotik. Ini berlaku kerana antibiotik dapat menstabilkan bakteria baik dan buruk di usus.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa manfaat probiotik dapat menghilangkan cirit-birit kerana kesan sampingan ubat antibiotik.


 


Walaupun probiotik boleh didapati dalam banyak jenis makanan yang sedia ada di rumah, terdapat beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum mengamalkan probiotik untuk tujuan kesihatan.
 

  1. Setiap spesies bakteria mempunyai keupayaan dan manfaat yang berbeza-beza. 
  2. Probiotik perlu diambil dalam kuantiti yang cukup untuk memberi kesan yang mujarab 
  3. Pengambilan probiotik mungkin tidak sesuai untuk beberapa jenis penyakit atau keadaan yang melibatkan sistem pertahanan badan yang lemah seperti seperti HIV/AIDS, dan sebagainya. serta wanita mengandung (perlukan nasihat dari doktor).


Peringatan sebelum mengambil Probiotik.

Siapa yang tak boleh ambil Probiotik?


Secara umumnya, golongan yang paling berisiko mendapat apa-apa jenis jangkitan ialah pesakit kanser, penghidap HIV/AIDS, pesakit yang baru menjalani pemindahan sumsum tulang, dan pesakit yang menjalani rawatan steroid jangka panjang. Golongan ini perlu lebih waspada dengan pengambilan probiotik.

Anda perlu mendapatkan nasihat dokrot sekiranya anda mengalami masalah penyakit pada pankreas, sistem imun lemah atau sindrom usu pendek sebelum mengamalkan probiotik.

Tidak terkecuali juga wanita hamil , menyu anak  dan merancang hamil juga perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu tentang pengambilan probiotik. 


Peringatan Selepas Mengambil Probiotik!

Untuk mendapat manfaat berpanjangan daripada probiotik, ia perlu diambil secara berterusan kerana biasanya jumlah probiotik dalam usus akan berkurangan apabila pengambilannya dihentikan. 

Perlu anda ingat juga probiotik dan prebiotik adalah supplements atau makanan tambahan dan ia bukannya ubat ubatan. Namun dalam pengambilan makanan tambahan ini ada perlu patuh pada kadar dos yang ditetapkan dalam sehari.

Bilakah Waktu Terbaik untuk Mengambil Probiotik?


Waktu terbaik untuk mengambil pil probiotik adalah sebelum tidur. Ini kerana semasa tidur, perut tidak begitu aktif menghasilkan asid. Dengan cara ini, akan ada lebih banyak bakteria probiotik yang bertahan di saluran pencernaan.

Selain itu, kebanyakan orang juga tidak membuang air besar pada waktu malam kerana usus tidak banyak bergerak. Ini membolehkan probiotik bertahan lebih lama, hancur, dan akhirnya menjadi bahagian usus anda.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengambil pil probiotik pada siang hari. Satu kajian dalam jurnal Beneficial Microbes mendapati bahawa waktu ideal lain untuk mengambil pil probiotik adalah 30 minit sebelum makan.

Dalam tempoh ini, pengeluaran asid gastrik rendah sehingga bakteria probiotik dapat bertahan lama di saluran pencernaan. Mengambil probiotik selepas makan sebenarnya mengurangkan keberkesanannya kerana perut aktif mencerna makanan.


Di mana untuk dapatkan makanan tambahan probiotik / supplements prebiotics?

Untuk dapatkan supplement probiotik dan prebiotik anda boleh dapatkan di iHerb. Cik iena sendiri membeli supplements ini di sana. Terdapat banyak pilihan probiotik dan prebiotik. Anda boleh pilih yang terbaik dan yang sesuai dengan anda dengan membaca kandungan dan juga komen komen dari pembeli

Disini Cik iena akan kongsikan probiotik dan juga prebiotik yang cik iena beli untuk mengukuhkan lagi sistem pencernaan Cik iena .

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 

 

Probiotik : LactoBif Probiotics 5 Billion CFU

Terdapat pilihan  

  1. 5 Billion CFU
  2. 30 Billion 
  3. 100 Billion CFU

 

Kadar  Probiotik Yang diperlukan oleh tubuh dalam sehari

Kenapa iena beli  LactoBif Probiotics 5 Billion CFU sebab 10-20 bilion CFU sehari mencukupi untuk menjaga kesihatan imun dan pencernaan (Baca Disini) . Namun sekarang terdapat banyak supplement yang melebihi 50 Billion CFU sehingga 100 Billion. 

Jadi Boleh ambil 2 kapsul sehari untuk dapatkan 10 Billion CFU. Tapi Cik iena cuma ambil 1 Kapsul sahaja untuk permulaan nak amalkan probiotik ni dan iena juga akan ambil Prebiotik untuk beri makanan kepada Probiotik selaku bakteria baik yang ada dalam usus iena. Bagi iena 5 Billion mencukupi kerana iena makan prebiotik untuk beri bakteria baik tu makan.


Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 

Untuk yang tidak ambil prebiotik mungkin boleh amalkan 10-20 billion CFU sehari. Apa-apa pun jika anda ragu boleh dapatkan nasihat doktor anda untuk kadar yang sesuai untuk tahap kesihatan anda.

Prebiotik : Prebiotik Fiber 

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 


Kenapa iHerb ?

Kenapa Cik iena membeli supplements di iHerb kerana mereka menawarkan pelbagai supplements yang diperlukan oleh tubuh dan juga mereka menawarkan harga yang berpatuta. Selain itu terdapat juga harga First Trial yang boleh dikatakan sangat murah.


Kod Diskaun iherb

Istimewa buat pembaca www.ienaeliena.com anda boleh dapatkan diskaun istimewa dengan menggunakan code dibawah semasa checkout. Boleh guna banyak kali walaupun anda memang user iHerb

Diskaun Code : CZC6411




Sumber : 

  1. Facebook  Kementerian Kesihatan Malaysia
  2. sehatq.com
  3. hellosehat.com





Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve