CSR Programme - Youth Sustainability


Kita selalu dengar banyak syarikat-syarikat besar membuat program CSR. Kebanyakannya memberikan bantuan dari segi bekalan makanan. Berbeza dengan Ed Mun dan NOBC, program CSR mereka bukan sahaja sekadar memberi sumbangan bantuan bekalan makanan bahkan mereka juga memberikan bantuan lain dalam mempersiapkan golongan muda untuk menjadi pemimpin dimasa hadapan.


Pada masa kini golongan Belia di Malaysia merangkumi sekitar 60% penduduk . Golongan ini merupakan pewaris masa depan negara . Para belia  bakal menjadi pemimpin dan perintis pada masa akan datang.Namun dalam mempersiapkan diri mereka untuk menjadi pemimpin mereka pasti mereka akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Dalam pada itu,  Insight Interior with Ed Mun berusaha untuk memberi inspirasi dan melengkapkan belia untuk mencapai tahap pencapaian diri yang lebih tinggi dengan bekerjasama dengan Nurturing Our Beloved Community (NOBC) untuk memberikan sokongan dalam aspek pembinaan keyakinan asas.

 

CSR Programme - Youth Sustainability  | Collaboration Between Ed Mun and NOBC

Nurturing Our Beloved Community (NOBC)


Berdaftar secara rasmi sebagai Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Terbilang Penyayang Selangor (PPM-024-10-27052014) . Ia juga dikenali sebagai Nurturing Our Beloved Komuniti (NOBC) yang mana pertubuhan ini mempunyai visi untuk memelihara dan mendidik masyarakat setempat dan belia untuk mengembangkan gaya hidup yang seimbang dengan memperoleh kemahiran untuk meningkatkan diri daripada kekangan kemiskinan mental dan fizikal. NOBC bertujuan untuk mempromosikan dan memajukan kesejahteraan masyarakat yang kurang bernasib baik, terutama masyarakat yang terpinggir, dengan tidak mengira bangsa, warna kulit atau kepercayaan. Berpegang teguh pada tagline "Let's be the flowers of the garden of humanitarianism." 

 

Dalam kajian pada tahun 2016, syarikat penilaian Wonderlic mendapati bahawa 93% majikan menganggap bahawa kemahiran insaniah sebagai "penting" atau "sangat penting" sebagai faktor untuk bersuara membuat  keputusan. Walau bagaimanapun, kita melihat masalah kemahiran komunikasi, imej dan lain-lain masalah sosial yang timbul dalam kalangan belia masa kini.


Isu-isu ini menjadi kebiasaan dan para belia kita bergelut dengan mereka hari demi hari. Seperti kita lihat dunia berubah dan berkembang dengan kecepatan eksponensial, Ed Mun dan NOBC amat berbesar hati untuk memberikan sokongan bagi menolong belia mengatasi halangan dan terus berada di hadapan .

 

CSR Programme Celebrating Young Achievers


CSR Programme Celebrating Young Achievers
CSR Programme Celebrating Young Achievers



Pada 12 September 2020, Ed Mun dan NOBC telah dijemput untuk memperingati sebuah majlis anugerah untuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2019 pencapaian pelajar SJK (T) Ladang Bidor Tahan dan SJK (T) Ladang Bikam. Kedua-dua sekolah ini adalah sekolah vernakular tempatan yang terletak di pinggir bandar Bidor di Perak.


Young Achiever Awards
Young Achiever Awards

 

 

Ed Mun_Award Appreciation.
Ed Mun_Award Appreciation.

Pandemik Covid-19 telah mempengaruhi rakyat di seluruh dunia lebih lebih lagi keluarga yang berpendapatan rendah mengalami tamparan hebat. Sebilangan besar keluarga ini bergantung pada satu ahli keluarga untuk sumber pendapatan keluarga. Sebahagian daripada mereka juga kehilangan pekerjaan kerana kebanyakan dari mereka memperoleh gaji bagi setiap jam dan bukan gaji bulanan.

 

sumbangan barangan keperluan harian
sumbangan barangan keperluan harian

Oleh itu, NOBC dan Ed Mun bersama-sama menyumbang RM 3,000 untuk menghulurkan bantuan. Sumbangan itu disampaikan secara rasmi oleh Ed Mun semasa majlis anugerah yang diadakan di Bidor. Sejumlah 20 keluarga yang mana Masing-masing diberi RM150 untuk membeli keperluan harian keluarga mereka. 

 



Selain daripada itu, sumbangan barangan keperluan harian disediakan seperti nasi, tepung beras, susu pekat, telur, sos cili, sos tomato, keropok krim, pelbagai jenis biskut, marjerin, mi bukan goreng, bihun dan Milo.

 


sumbangan barangan keperluan harian
sumbangan barangan keperluan harian

 

Kerjasama antara NOBC dan Ed Mun ini diharapkan dapat melengkapkan lagi dan mengembangkan belia dengan kemahiran insaniah yang berkesan dan untuk menolong mereka membina keyakinan. Adalah normal untuk menganggap bahawa satu-satunya cara untuk mengecapi kejayaan adalah bermula dari peringkat bawah dan fail. Namun, bagi NOBC dan Ed Mun ini adalah tujuan bagi  mereka untuk melengkapkan para belia pada masa kini untuk bersedia menyelami kemungkinan baru. Menurut mereka lagi , setelah semua memasuki era baru, "The Great Reset", buku peraturan lama tidak lagi berlaku.


CSR Programme - Youth Sustainability  | Collaboration Between Ed Mun and NOBC

 

Tambah  Ed Mun, Pengasas & Pengarah Reka Bentuk Penganalisis Penggunaan Angkasa
(S.U.A)

"Belia adalah pemimpin masa depan, mereka memainkan peranan penting dalam membangun negara dan
membentuk negara. Memandangkan kemahiran yang betul, saya percaya pada mereka dan perubahan yang mereka dapat
bawa. "

Bagi Cik iena ini merupakan inisiatif yang bagus selain membantu golongan golongan yang memerlukan mereka juga membantu golongan muda  untuk memberi inspirasi dan melengkapkan belia untuk mencapai tahap pencapaian diri yang lebih tinggi dan membina keyakinan asas.



 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha

 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha


 Yes, you heard it right, Malaysians’ favourite bubble tea chain Gong Cha and Malaysia’s no.1 e-commerce platform Shopee are back for another round of special drinks. This time, they will be enticing matcha lovers with a whole new series of matcha drinks called the 10.10 Festival Drinks in celebration of Shopee 10.10 Brands Festival.
Brewing for a limited time only, matcha lovers will be treated to three exclusive drinks - Matcha Coffee Latte, Matcha Marble and Matcha Latte which are only available for purchase via the Shopee App from now till 25 October.

 

 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha
Matcha Marble


Matcha Marble


An Instagram-worthy drink thanks to the beautiful marble texture created by the blending and weaving of fine matcha powder into rich milk to form a smooth and silky look. Sweetened to your preference, the drink is topped off with a layer of Gong Cha’s signature creamy milk foam that leaves you wanting for more.



Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha
Matcha Latte
 
 
 

Matcha Latte

Feel refreshed, especially on a hot day, when you take a sip of the iced matcha latte. Psst! We hear that matcha latte has some health benefits! So what are you waiting for?  



Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha
 Matcha Coffee Latte

 Matcha Coffee Latte

 

Who would have thought that matcha and espresso can go hand-in-hand in one drink. The silky fine matcha powder coated with milk and the rich espresso shot create a beautiful layered beverage. If you can't decide between iced coffee and a matcha latte, how about enjoying the best of both worlds at once!

The Gong Cha e-drink series can only be purchased digitally via the Shopee App and redeemed at all Gong Cha outlets nationwide. Get the Shopee x Gong Cha 10.10 Festival Drinks exclusively on Shopee through the Food & Services Vouchers in-app portal from now to 25 October.
Fans can enjoy the drinks at an introductory price of RM10. Save more when you purchase the drinks at RM5 only this October on these special dates: 3, 7, 10, 15, 18, 21 & 24.


The 10.10 Festival Drink is in conjunction with the Shopee 10.10 Brands Festival that is taking place from now to 10 October. The region’s biggest online shopping event for brands like Gong Cha and many more, the Shopee 10.10 Brands Festival is bound to surprise users with greater savings. Enjoy exclusive RM10 deals, free shipping with a minimum spend of RM10 and choose a wide selection of 100% authentic products from favourite brands via the Million Dollar Brands Discounts in-app portal. Users also stand to win prizes, vouchers and Shopee Coins worth up to RM1,000,000 when they play Shopee Games such as Shopee Farm, Shopee Claw, Shopee Poly and more.


What are you waiting for? Visit https://shopee.com.my/gongcha-shopee-series now! 

Yeayy i'm so excited to try.. Previously i have try below flavour.. all delicious 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha




Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay | Bayar RM171.01 Worth RM1015 dengan cashback RM66.44

Cik iena ni memang kaki shopping online dan suka memanfaatkan voucher atau discount code yang ada. Hari ni Cik iena nak kongsi macam mana Cik iena dapat jimat lebih kurang 83% dari pada harga asal barangan. Bemaksud Cik iena cuma bayar lebih kurang 17% harga asal barangan dengan tambahan cashback RM66.40

 


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay

 
 

Mesti pening baca kan. Cik programmer memang suka diskaub berganda ganda ni. Kiranya ada dua tempat yang Cik iena dapat diskaun menjadikan keseluruhan amoun yang Cik iena bayar sangat rendah untuk 4 Helai baju.


 Bayar RM171.01 Untuk Barangan Berharga RM1015 dengan pulangan cashback RM66.44

 

Jumlah asal RM1015  Cik iena bayar pada harga RM171.01 sahaja dengan nilai cashback dalam zalora wallet RM66.44 menjadikan harga iena bayar untuk 4 helai baju tersebut adalah RM 105.02  Saja. Berbaloi kan. Haha murah. Cik iena ni memang suka bab penggunaan voucer. Di Zalora Cik iena gunakan promosi SAVEMORE30 .


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay

 Dimana promosi ini kita akan dapat potongan harga sehingga 70% ditambah dengan 30% cashback. Kebiasaannya Cik iena akan sort barang mengikut discount paling tinggi . Jadi untuk melayakkan dapat cashback ni perlu berbelanja RM209. Cik iena cari sampai cukup. 

 

Berikut Cik iena kongsikan apa yang Cik iena beli. Dua yang atas memang Cik iena nak. Selebihnya Cik iena cari ikut range harga untuk cukupkan syarat pembelian RM209 bagi mendapatkan cashback 30%.

 

 

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Harga asal RM549 haa ni memang baju lama so lepas diskaun dapat RM112.90 . Untuk baju ni dapat cashback RM 33.53

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Yang ni memang harga RM62 takde diskaun, iena memang nak sebab t shirt ni tutup buntut hehe. Susah nak cari t shirt tuutp buntut (^_~) . Cashback untuk baju ni RM18.41

 

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Harga asal RM299 , manakala selepas diskaun RM 33.90. Cik iena cari nak cukupkan syarat minimum je. CAshback dapat RM 10.70


 


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Harga asal RM 105, selepas diskaun RM 14.90 dan cashback RM4.43 . yang ni juga untuk cukupkan jumlah minimum


 

Gigih betul cari baju nak cukupkan. Kalau masa iena kurus senang sikit banyak pilihan. Biasanya kalau sales banyak size kecil kecil yang cantik cantik. Bila badan dah chuby chuby ke size M ni. Susah siket nak cari yang cantik dan murah. Uhuu dan Murah ya dan murah. iena suka baju yang harga mahal tapi ada diskaun banyak so jadi murah.

Ouh ya Semasa checkout dibahagian Zalora jangan lupa masukkan code SAVEMORE30 untuk dapatkan cashback 30%. Cik iena lupa screenshoot .


Kemudian apa yang lagi menarik Cik iena guna pula promosi diskaun RM50 dengan pembelian minima RM150 yang membuat pembayaran menggunakan GRABPAY.  Menjadikan Cik iena jimat banyak. Kenapa di Zalora tak ambil discount code lain yang potong terus 45% sebab kalau Cik iena ambil yang tu total amoun nak bayar jadi sikit so Cik iena tak lepas syarat minima pembelian RM150 untuk diskaun RM50 menggunakan grabpay.

 


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Code FLASHDEAL

 

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
total akhir iena bayar


Uhuu Cik programmer kan kerja nya buat logic coding ni. Jadi bahagian tolak tambah bahagi darab diskaun ni memang suka. Cik iena takkan lepaskan peluang.  by the way promosi RM50 off bila bayar dengan grabpay tu tamat hari ni 30 September 2020.  Boleh guna Code FLASHDEAL masa checkout dekat grabpay. Yang code SAVEMORE30 iena masuk masa checkout dekat zalora.


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
yang ni dia tak nyatakan kita guna kod diskaun dekat grabpay

 

Kiranya first step masukkan SAVEMORE30 dekat zalora dan kemudian bila pilih grabpay kita masukkan pula code FLASHDEAL. Happy Shopping guyz :)

Tak sabar nak dapat barang . nanti iena update bila dapat :D

 

Jom visit ZALORA

 


 



1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

 Artikel ini Cik iena kongsikan untuk pengetahuan anda anda yang salah faham tentang keakraban Cik iena dengan adik ipar. Cik iena tidak pernah membanding banding banding kan keluarga. Cuma disebabkan kerap melihat insta story Cik iena tentang anak buah, ada lah hamba Allah yang terasa hati mengatakan Cik iena berat sebelah. 

Cik iena bukan jenis nak meroyan hari hari di status facebook mahupun whatsapp nak perli perli orang. Hide status dan perli keep perli. Lepastu ada yang screenshot. ini perkara biasa. Cik iena maafkan. Cik iena takde nak perli banyak banyak kali di facebook mahupun whatsapp. Cik iena cuma luahkan dalam blog Cik iena je  :) Ini Blog iena suka hati iena lah nak luah kan.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?


1 Week Work From Home And  1 Week From Office

 

Sangat sukar untuk buat orang faham. Mengapa banyak story anak buah adalah kerana ketika Cik iena punya jadual work from home. Cik iena akan ke rumah adik di Kajang. Kenapa Cik iena kesana kerana buat masa ini Cik iena tinggal berseorangan di KL sebab deqnor pun tinggal di rumah adik Cik iena di Kajang sebab iena tak boleh hantar dia kerja sebab faktor lokasi kerja yang bertentangan jauh. Tidak sejalan dengan jalan Cik iena ke tempat kerja.


1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?
Peah selalu memenuhi story instagram iena bila work from home

Jika Cik iena hantar adik ke tempat keje, tempoh masa Cik iena sangkut dalam jem dari rumah ke tempat kerja adik dan dari tempat kerja adek ke tempat kerja iena adalah dari dua jam sehingga 3 jam. Ianya sangat memakan masa dan Cik iena selalu sampai lewat di pejabat. maka dengan itu kami membuat keputusan untuk berpindah ke tempat yang lebih mudah adik untuk pergi kerja memandangkan Cik iena kerja di Q sentral dekat dengan pengangkutan awam jadi kami cari lokasi rumah yang dekat dengan pengangkutan awam dan dekat dengan adik. kakak perlu mengalah itu sudah pasti. tak boleh nak pilih lokasi dekat dengan tempat kerja iena.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?
kadang2 malam penat nak masak kami keluar  makan

Disebabkan Kes Cik iena kerap post story anak buah jadi Cik iena rasa sebelah pihak lain salah sangka Cik iena selalu ke rumah adik dan balik rumah KL. Salah tu Cik iena bila work from home seminggu memang Cik iena menumpang di rumah adik. Sebab bosan tau duduk seorang dekat rumah. 

Kalau awak mungkin awak tak bosan awak ade anak dan suami. Saya ni seorang je di rumah. Jadi jika work from home memang akan ke kajang rumah adik. bila jadual work from office baru Cik iena stay rumah KL. Itupun Cik iena akan balik lewat. Bila sampai rumah, mandi rehat dan tidur. Esok terus pergi kerja.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

Kalau kita ni dah menumpang rumah orang tentunya bila masa yang sesuai kita akan berbual, meluangkan masa bersama, bukan menghadap handphone atau memerap dalm bilik atau tidur selalu. Bila kita berbual jadi nampak rapat. Kita ni perlu bersosial dengan orang, lagi lagi kita menumpang rumah orang tu. Jangan diterap dalam diri kalu kemana-mana..ke rumah orang atau bercuti. Duduk layan handphone dan memerap dalm bilik sahaja. Keluarlah bergaul. Sikap kita yang anti sosial ni yang buat kita rasa kita kurang rapat dengan orang. Pendek kata jangan anti sosial. Bila dengan keluarga luangkan masa berborak bukan menghadap handphone 24 jam.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

Susah sebenarnya nak bagi faham orang yang tak faham dan pentingkan diri yang nak perhatian diberikan pada dia 100 % . Kenapa Cik iena ke rumah adik kerana hanya kami sahaja yang duduk berjauhan dari keluarga dan lokasi kami berdekatan. Takkan pula Cik iena time work from home nak pergi rumah adik atau kakak yang dekat dekat rumah Mak. Dekat kampung pendek kata.


Seriously iena memang fade up dah nak jaga hati orang yang tak faham kondisi kita duduk merantau jauh dari keluarga. Menjadi kesalahan ke kita pergi rumah adek sendiri ? kita ni bukan sejenis yang walau keluarga sendiri dekat tapi tak jenguk keluarga. Jarang jarang balik walau jarak sekankang kera.


Iena memang tak boleh duduk rumah seorang di KL. lagipun bahaya perempuan duduk seorang. Sebab tu iena ke rumah adek di Kajang. Tapi Cik iena tak faham kenapa perlu timbul rasa cemburu dan iri hati. Dan merasakan kasih sayang dia dirampas. Kalau macam tu cuba jadi seperti kami duduk jauh merantau dari keluarga dan duduk berdekatan kami. Tentu lah Cik iena juga akan pergi rumah korang.

 


1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?
Adik iena yang lelaki tu

Bila iena keluar sama adik, ada yang berbunyi. Kadang kadang iena dapat job food review memang iena bawa la semua da kebetulan time tu iena menumpang rumah adik. Takkan pula nak ajak keluarga yang jauh di kampung ? Logik masuk akal tak? Bila buat review memang style iena banyak post story dekat instagram. Kalau sikap cemburu ni menebal dalam hati awak tu sasah la iena nak buat kerja ni. Atau munkin awak lupaa iena ni Blogger . Orang panggil untuk buat food review.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

 

FAHAM TAK SITUAS STRESS TAHAP DEWA IENA MELAYAN KARENAH KELUARGA. KALAU IKUTKAN TAKNAK CERITA KAT BLOG TAPI CIK IENA DAH SAMPAI TAHAP RIMAS KENAPA CIK IENA TAK BOLEH NAK PERGI RUMAH ADIK DI KAJANG. KENAPA PERLU CEMBURU. KENAPA SAMPAI UNFRIEND FACEBOOK. NAMPAK SANGAT AWAK TU TAK BERSIKAP PROFESIONAL. 


KALAU AWAK NAK TAU BILA AWAK BUAT PERANGAI MACAM NI BUAT ORANG RASA ANNOYING DAN FADE UP DAN LETIH NAK JAGA HATI AWAK.  LEPAS NI IENA JAGA HATI IENA JE. SINCE AWAK DAH MULAKAN PEPERANGAN HAHA


Okay sekian luahan. Nasihat pada awak yang sentap tu. Tolong kaji balik tolong fikirkan kenapa saya kerumah adik di Kajang dan kenapa tak kerumah awak... Saya yakin awak ade otak untuk berfikir. Jangan diterapkan sikap penting diri dan sikap mintak semua apa benda mesti  dapat tu dalam diri awak. 

 

Lagi satu saya tak pernah lupa awak fitnah saya. Segala perbualan di whatsapp saya simpan tak pernah delete. Saya bukan macam awak jenis delete whatsapp lepastu lupa apa yang kita message lepastu tersalah cerita sebab message da delete  dan seterusnya menjadikan nya fitnah sebab ianya tidak benar. 

Walau apapun BUKTI telah ditunjuk pada keluarga terdekat dan semua pun tau perangai awak. Jadi kami terpaksa redha lah dengan perangai awak. Kami cuma mampu berdoa awak berubah menjadi yang lebih baik dari sekarang. Tiada siapa yang mampu merubah diri awak kecuali awak sendiri dan berhentilah kondem hidup orang, komen  kehidupan orang dan membanding bandingkan kehidupan orang lain dengan awak.

Kita yang mencorakkan kehidupan kita. Jangan tanamkan rasa cemburu iri hati dengki dalam diri kelak ianya memakan diri. Pepatah ada mengatakan ukur baju di badan sendiri..agituwwwwwwwww


Ahaa lepas nie iena pindah lagi dekat dengan adik sebab lokasi tu dekat tempat keje deknor. Hurmm akan lagi sentap lah mungkin. Pilih rumah dekat dekat dengan keluarga ni senang sebenarnya bila bosan pergi rumah dia. Bila ada masalah boleh minta tolong.  JADI IENA MINTA SANGAT TOLONG FAHAM DAN TOLONG BUANGKAN SIKAP CEMBURU TU. KALAU RASA RASA NAK IENA SENTIASA DEKAT DENGAN KORANG  JE DAN SENTIASA BERI PERHATIAN 100% DEKAT KORANG JE. MAI LAH PINDAH RUMAH DUDUK DEKAT DEKAT IENA, MESTI IENA MENYINGAH RUMAH KORANG KALAU IENA BOSAN.

 

 


 





Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai, Cheras merupakan antara destinasi mendaki bagi penduduk penduduk sekitar Cheras . Jarang kita dengar nama bukit ini. Cik iena sendiri tau apabila hantar adik bekerja di Alam Damai dan selalu nampak orang keluar dari celah celah semak. Maka dengan itu adik bertanya pada rakan kerjanya disitu. Sebab itu lah kami tau lokasi ni.

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

Untuk pengetahuan Bukit Besi Alam Damai , Cheras ini tidak lah tinggi namun masih terdapat trek yang agak curam untuk didaki. Mempunyai ketinggian setinggi 955 Kaki sahaja iaitu 291 meter. Bagi anda yang ingin mendaki disini anda bolah waze OCBC Bank Cheras, Alam Damai.

Anda boleh parking di kawasan OCBC Bank Cheras, Alam Damai dan kemudian anda perlu melintas jalan untuk memulakan pendakian. Jalan masuk adalah sebelum traffic light. Maaf Cik iena tak banyak a mbil gambar trek. Tapi anda boleh rujuk vlog cik iena. Memalui vlog tersebut anda akan nampak dengan jelas dimana jalan masuk untuk ke Bukit Besi Alam Damai Cheras. (VLOG di hujung artikel)

 

Pengalaman Hiking di Bukit Besi Alam Damai Cheras 

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras


 

Walaupun ianya tidak tinggi namun Cik iena dan rakan-rakan enjoy pendakian disini. Ianya memberikan pengalaman yang indah bersama teman-teman. Selain dapat menyihatkan badan pastinya dapat lagi mengeratkan persahabatan gituh. Cik iena memang suka keluar hiking bawa rakan rakan pejabat.

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

Walaupun di pejabat memang dah ada aktiviti bersama rakan pejabat tetapi tetap nak ajak mereka. Memang life Cik iena banyak dengan kawan pejabat . Mereka ibarat keluarga kedua. Kami mula hiking pada jal 8.45 am dan tiba di pit stop pertama lebih kurang 15 minit. Disini terdapat khemah yang hikers dirikan. 

 


Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras
Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

Sebelum sampai di pit stop pertama, anda akan nampak tangki air. Jalan menuju ke tangki air dan kemudian anda ikut jalan ke kiri. Anda perju jalan sedikit dan kemudian akan sampai ke pit stop untuk view yang pertama. Disini anda akan dapat menikmati pemandangan sekitar Cheras.


Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras
Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras

Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras
Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras

Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras
Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras
Gambar pistop pertama di Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bermula dari pitstop pertama ini anda akan nampak dua laluan tetapi sebenarnya ada 3 laluan untuk sampai keatas cuma laluan satu lagi tersorok di laluan sebelah kanan. Kiranya anda perlu masuk laluan kanan terlebih dahulu bila sampai atas sikit akan ada lagi pecahan jalan. Jalan yang terus anda nampak adalah jalan bukit bertali untuk didaki dan ianya boleh dikatakan curam.  Jalan yang mudah ada di sebelah kanan namun semasa naik agak sukar untuk kita nampak jalan ini. Masa turun kami terlalu jalan ini dan ianya sangat mudah.

 


Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

 Laluan lain adalah di sebelah kiri dari pit stop pertama. Dari lokasi pit stop laluan kiri nampak lebih mudah dan mendatar serta mempunyai banyak pokok pokok kecil untuk menghalang pandangan mata anda dari nampak view tinggi yang agak menggayatkan seperti di laluan sebelah kanan.

Kesimpulannya dua-dua laluan ini ada canarannya yang tersendiri. Anda tetap perlu berhati-hati walau dimanapun laluan yang anda pilih. Sekiranya anda cuai anda boleh terjatuh lagi lagi jika cuaca sebelumnya hujan. Jalan agak licin. Jadi apa apa jua jalan yang anda pilih pastikan berhati hati okay.

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

 

Dari pitstop pertama untuk sampai atas memakan masa lebih kurang 15 minit menjadikan keseluruhannya 30 minit. Tapi jika anda pergi weekday atau masa orang tak ramai mungkin akan lebih awal sampai kerana masa Cik iena naik banyak bertembung dengan hikers lain. Jadi kemi perlu berhenti dan beri laluan.

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Untuk lihat trek anda boleh lihat full vlog Cik iena untuk rujukan. Secara keseluruhannya cik iena dapat katakan treknya sangat mudah . Newbie pun boleh pergi. Jadi kalau anda yang baru mula belajar hiking, anda tak perlu risau.trek nya sangat mudah. Nak bawa budak kecil pun boleh. Cik iena pun nampak ada yang bawa budak umur setahun ke dua tahun. Mereka dukung anak mereka berganti ganti.

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

 

 


Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

 

 

Ouh ya untuk pengetahuan, shawl iena pakai dari MySportsHijab
Istimewa untuk my reader and instagram follower ada  special 1 month discount
10% off storewide kat MySportsHijab

From now until 31/10/2020

Click link to order:
Bit.ly/ShopMysportshijab

Enter Discount code waktu checkout:
MSHxIena 

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Bukit Besi Alam Damai Cheras

Untuk yang sebelum ni ada bertanya kasut yang Cik iena pakai boleh dapatkan di https://t.productlink.io/a62e0j.Kalau buka guna phone jika ada apps link akan terus ke apps tapi tak dapat buka page ni . Link akan ke main page . So buka guna laptop atau pun bila link buka apps zalora boleh search Nike Air VaporMax Flyknit 3 Sneakers . Untuk lebih banyak pilihan warna boleh klik https://t.productlink.io/a62e1a
Nike Air VaporMax Flyknit 3 Sneakers
Nike Air VaporMax Flyknit 3 Sneakers . Tapi iena punya warna dia da habis.. tali iena hijau striking dan logo nike kale silver

 


Okay sebelum Cik iena kongsi vlog mendaki Bukit Besi Alam Damai Cheras Cik iena perkenalkan rakan rakan yang turut sama mendaki pada hari tersebut. Mereka merupakan rakan yang selalu ikut Cik iena hiking. Cik iena memang selalu hiking tapi jarang jarang Cik iena kongsi di Blog mahupun youtube atau instagram feed. Kebiasaannya Cik iena hanya post insta story.

 

Rakan Rakan Hiking  Bukit Besi Alam Damai Cheras 26 September 2020

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Deqnor, Yang ni the only adek perempuan Cik iena, Sentiasa ada bila pergi Hiking. Kami dua beradik memang sangat Closed.Dia juga tukang cari dan suggest tempat hiking dan bercuti. Kebiasaannya setahun sekali iena akan pergi Hiking atau buat aktiviti lasak jauh daripada Kuala Lumpur dengan kawan-kawan. Yang mana tempat ni perlu bermalam sekurang kurangnya dua hari. Tahun Ni Insya Allah kami nak ke Perlis .


 

 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Laila , kawan kepada adik iena iaitu deqnor. Tapi iena memang dah kenal dia lama since deqnor masih belajar .Kalau nak tau mana kawan Cik iena dan mana kawan adik. Yang panggil Cik iena dengan nama kakngah tu adalah kawan adik. yang mana panggil Kak iena tu adalah kawan pejabat. haha kenapa kakak? sebab sis terlalu tua untuk mereka mereka..haha kalau bagi tau umur semua terkejut.


Bukit Besi Alam Damai Cheras
Zai , kawan pejabat Cik iena. Antara kawan yang never say no bila Cik iena ajak pergi Hiking :) Dia jugak rajin bawa dapur untuk masak kalau pergi hiking. Kira kami punya Chef la tapi bergantung pada lokasi Hiking. Bukit Besi tak Sesuai nak masak masa (^_~)



Bukit Besi Alam Damai Cheras
Shah, kawan pejabat Cik iena . Antara orang penting jugak ni sebab kalau dia takde kami kekurangan driver haha. Ketua geng MRT Maluri la ni haha..pickup kawan-kawan kat MRT Maluri.Shah kalau pergi hiking atau berkelah bila dia bawa makanan sekali bawa macam kenduri.



Bukit Besi Alam Damai Cheras
Jali, kawan baik kepada Shah. baru kali kedua hiking dengan dia. Kali pertama nampak pendiam sangat. Kali kedua dah okay siket . Cik iena lagi suka kalau kawan bawa kawan sekali pergi hiking. baru meriah ramai orang join kan. Bila hiking ni kita akan sentiasa jumpa kawan baru :)



Bukit Besi Alam Damai Cheras
Ery, bekas rakan pejabat. Sebelum ni kerja sama sama. Then dia berhenti kerja tempat lain but walaupun dah berhenti kami still keep in touch. Keluar makan sama dan keluar hiking sama. Ni kawan yang paling jujur hahaha.. kau jangan sentap keluar dengan dia. Kalau tak okay dia kata tak okay. Kalau jenis sentap sentip sentup memang makan hati. Mula-mula kat pejabat tak geng dengan dia. Dia macam budak have have. Bila sekali ajak keluar lunch terus ngam. Satu kepala rupanya. Weng weng (^_~)


 

Bukit Besi Alam Damai Cheras
Hazim, rakan pejabat Cik iena jugak tapi ini merupakan kali pertama hiking sama dengan Cik iena dan kawan-kawan. Actually Hazim staff baru . Kami baru je tau dia suka Hiking. Jadi lepas ni boleh ajak Hazim sekali :)


Bukit Besi Alam Damai Cheras
Irfan, rakan pejabat Cik iena juga. Yang ni susah nak bergambar sorang-sorang. Cari gambar dia sorang tak jumpa. tanya kawan-kawan takde. Tuan badan pun takde jadi guna gambar ni jelah ye. Irfan ni kalau ajak apa-apa pun on je kalau ade transport. Masalah iena selalunya bila ajak kawan-kawan adalah transport arrangement. Perlu ajak kawan-kawan yang ada kereta dulu kalau nak ajak kawan-kawan yang lain. Kita tak boleh selfish fikir transport sendiri juga. perlu fikir macam mana kawan-kawan lain nak datang juga :)


Sebenarnya ramai lagi kawan yang selalu sertai Cik iena hiking tapi disebabkan kali ni plan last minit sebab iena nak pergi tengok rumah sewa berdekatan bukit besi jadi iena plan nak hiking. tak sangka ada yang nak ikut dan ada juga yang balik kampung and tak available masa tu. 

Insya Allah next hiking akan plan awal-awal dan suruh semua reserved date. Next plan in october adalah sungai pisang (^_~)



 

More picture at https://web.facebook.com/media/set/?vanity=ienaelienadotcom&set=a.1252206881795771

 

 

Vlog Mendaki Bukit Besi Alam Damai, Cheras

 


 

Untuk mendaki di sini ada boleh parking di kawasan berdekatan OCBC Bank Cheras.

OCBC Bank Cheras, Alam Damai
1, 3, 5 & 7, Jalan Damai Niaga 1, Alam Damai, 56000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala

 

Selepas mendaki disini kami pergi makan di WARUNG SIMPLE 2 - Damai Perdana. Nasi kukus disini memang highly recomended. Sedap sangat. 


WARUNG SIMPLE 2 - Damai Perdana

23, Jln Damai Perdana 6/1F, Bandar Damai Perdana, 56000 Kuala Lumpur, Selangor
014-227 4343



Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve