Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog



ZTE Blade V7 Lite Only RM 499

Flash Plus 2 2GB/16GB RM599 | 3GB/32GB RM729 Lazada Malaysia
Lazada Malaysia

cosmoderm

Friday, July 29, 2016

How to Navigate Kuala Lumpur and Not Look Like a Tourist


Apabila anda melawat negara lain, salah satu perkara pertama yang ramai orang mahu lakukan adalah mengelakkan kelihatan seperti seorang pelancong. Sambil mengakui anda bukan seorang tempatan adalah baik, ia lebih stereotaip pelancongan yang menjadi keliru dengan konsep dan hilang yang perlu dielakkan. Bukan sahaja ini terbuka anda sehingga kecurian berpotensi, tetapi ia juga akan menghalang anda daripada melihat beberapa bahagian lebih menarik bandar destinasi anda. Penduduk tempatan tidak menghargai pengunjung yang tidak mengambil notis daripada mereka, jadi salah satu perkara yang terbaik yang boleh anda lakukan adalah untuk melihat, dan bukannya komen, sekurang-kurangnya dalam beberapa hari pertama perjalanan anda. Selain pendekatan ini, anda juga boleh mengambil langkah-langkah lain untuk memastikan bahawa perjalanan anda untuk Malaysia adalah memperkaya, salah satu pengalaman yang baik hati. Berikut adalah beberapa cara untuk membuat jalan anda melalui Kuala Lumpur seperti orang tempatan.


How to Navigate Kuala Lumpur and Not Look Like a Tourist


1. Figure Out What You Want to See in Advance


Terdapat pelbagai jenis aktiviti yang perlu dilakukan dan laman web untuk melihat pengunjung ke Kuala Lumpur. Time Out menonjolkan 101 perkara yang perlu dilakukan di KL apabila anda melawat, yang terdiri daripada minuman dan pencuci mulut bar tradisional untuk campuran yang jelas budaya dan hiburan boleh didapati di destinasi seperti Muzium Kesenian Islam Malaysia. Oleh itu, salah satu perkara yang terbaik yang boleh anda lakukan terlebih dahulu perjalanan adalah untuk melihat dalam talian dan melihat apa yang menarik minat anda. Menggunakan masa dengan bijak semasa dalam perjalanan, tidak kira tempoh lawatan anda, adalah apa yang menetapkan pelancong selain kasual dan benar penetap jet dunia. Penyelidikan dalam talian dan melihat bahagian kepentingan KL anda. Cari acara semasa yang akan berlaku semasa lawatan anda. Ini adalah jenis pendekatan proaktif yang akan membuat pengalaman anda semua lebih bermakna, berbanding dengan hanya melangkah keluar dari kapal terbang atau kereta api dan mengharapkan keseronokan untuk muncul.

2. Menyewa Rumah daripada menyewa hotal


Keindahan abad ke-21 adalah bahawa anda tidak lagi perlu berpuas hati dengan apa sahaja hotel mahal anda. Panduan perjalanan memberitahu anda untuk menempah. Pada hari ini dan umur, sebahagian besar pelancong merancang untuk jangka panjang, melawat tempat baru selama beberapa bulan untuk teroka. Tanpa mengira masa perjalanan yang dirancang anda, walaupun, mencari PropertyGuru Malaysia untuk sebuah apartmen untuk disewa di KL adalah cara yang baik untuk memintas mentaliti hotel dan bergerak terus ke pendekatan yang mengasyikkan. Banyak hartanah di Malaysia, termasuk Kuala Lumpur dan tempat kerja lain, boleh disewa untuk masa yang singkat. negara ini mengalu-alukan pengunjung dan warga asing yang ingin meneroka dan melabur. Oleh itu, anda pasti untuk mencari banyak penyenaraian yang akan memenuhi keperluan anda dengan harga yang berpatutan. Bukan itu sahaja, tetapi jika anda menempah apartmen untuk perjalanan anda, dan bukannya bilik hotel yang kecil, anda juga akan mempunyai akses kepada kemudahan-kemudahan lain seperti dapur yang lengkap dan perkhidmatan dobi. Dalam jangka masa panjang, ini sebenarnya dapat menjimatkan sedikit wang.

3. Apa yang perlu anda Jangkakan Apabila Anda berada disana


Panduan kasar menyifatkan KL sebagai mish-mash gaya seni bina dan kawasan-kawasan perumahan, dengan pelbagai kemudahan yang ada enklaf yang berbeza dan tapak ditemui dalam setiap satu. Secara umumnya, ia adalah sebuah bandar yang sangat selamat, yang popular di kalangan pelancong, dan menjadi tuan rumah kepada kubu membeli-belah, hiburan, dan pilihan tempat makan. Oleh itu, jangan takut untuk meneroka dan pergi tak biasa. Salah satu petunjuk paling jelas bahawa anda seorang pelancong yang tidak tahu apa yang mereka lakukan adalah apabila anda berpegang semata-mata dengan mercu tanda popular dan tarikan. Jika anda mahu pengalaman luas yang penuh dengan apa KL tawarkan, maka anda pasti perlu memilih beberapa kawasan yang berbeza, atau bahkan mendapatkan cadangan daripada jiran sementara anda jika anda menyewa sebuah apartmen. Jika anda mahu berkelakuan seperti tempatan, maka cara terbaik untuk meneruskan adalah untuk meminta penduduk tempatan sebenar mana hendak pergi dan apa yang perlu dilihat.

4. Tahu Cara Dapatkan dari sini ke sana


Salah satu muslihat yang terdedah ialah untuk kedua-dua, dan juga detail mengecewakan, adalah bagaimana untuk mendapatkan dari satu tempat ke tempat lain. Nasib baik untuk warga asing, terdapat banyak mod pengangkutan di KL. Sebagai sebuah bandar yang besar dan juga sebagai ibu negara ini, terdapat banyak cara untuk melakukan perjalanan di sekitarnya, termasuk taxies, transit massa, dan kereta persendirian. Terdapat dua lapangan terbang yang juga dihubungkan dengan bandar, jadi terbang masuk atau keluar adalah mudah. Merancang keluar laluan anda terlebih dahulu adalah dinasihatkan. Kuala Lumpur adalah salah satu bandar yang paling ramai penduduk dan kosmopolitan di Asia, berkhidmat sebagai ibu negara Malaysia dan hab perdagangan dan percutian. Sama ada anda merancang untuk melawat selama sebulan atau hujung minggu, dan bergantung kepada di mana anda datang dari, ada sesuatu di bandar ini untuk semua orang. Anda akan dilakukan dengan baik untuk mengelakkan hotel terlalu mahal, dan melekat dengan penginapan tempatan serta nasihat daripada penduduk tempatan tentang di mana untuk pergi.





iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


read more

Tuesday, July 26, 2016

Affiliate vs Dropship


Affiliate bermaksud perkenalkan pelanggan untuk dapatkan produk/servis dari pihak tertentu dengan komisen/keuntungan yang dah ditetapkan. Manakala Dropship bermaksud menjadi wakil jual produk/servis untuk dapatkan keuntungan yang ditetapkan oleh diri sendiri.


Affiliate vs Dropship

Antara buat bisnes secara affiliate dan dropship, mana satu lebih menguntungkan?


Disini cik iena mengambil Contoh Lazada Affiliate kerana cik iena sendiri merupakan salah seorang dari Lazada Affiliate. Seperti yang anda nampak iklan-iklan di blog cik iena kebanyakan nya adalah dari Lazada Affiliate.



LAZADA AFFILIATE VS DROPSHIP


Affiliate Dropship
Definisi Anda perlu gunakan link khas untuk 'hantar' orang  ke website sebuah syarikat. Jika dia sekadar lihat sahaja memang ianya tidak akan menjana income buat anda tetapi jika  dia membeli dan menjadi customer barulah anda mendapat komisen daripada transaksi pembelian tersebut.

Anda lebih kepada memperkenalkan sahaja dengan harapan orang yang Anda  'hantar' melalui link affiliate korang jadi customer pihak yang tertentu.
Tak seperti affiliate marketing, anda perlu buat web/blog sebelum menjual sesuatu  produk/servis dari pihak tertentu. Anda akan menjadi wakil syarikat atau pihak tertentu untuk memperkenalkan dan menjual produk/servis tu seolah-olah anda yang punya.
Kelebihan Anda tidak perlu risau proses pembayaran dan penghantaran. Tak perlu risau mengenai  customer service kerana pihak yang menjual yang bertanggungjawab sepenuhnya.

Anda cuma perlu Perkenalkan customer untuk mereka dan terima komisen bagi setiap jualan.

Keuntungan bagi sesuatu produk telah di tetapkan.

Jika anda berjaya menjual barangan yang bernilai ribuan ringgit, anda akan mendapat lebih banyak komisyen.

Lebih besar jumlah jualan anda lebih tinggi nilai keuntungan.

Terdapat pelbagai jenis barangan/perkhidmatan yang boleh anda jual.

Terdapat sistem yang mana anda boleh memantau trafik pengguna klik pada pautan/link yang anda kongsi atau promote.

Terdapat pelbagai jenis penghantaran dan pembayaran yang boleh di pilih sendiri oleh pelanggan

Jika affiliate marketing, komisennya sudah ditetapkan awal-awal oleh company.

Keuntungan hasil dropship pulak berdasarkan apa yang anda tetapkan.

Contohnya harga tudung dari syarikat A RM49 termasuk penghantaran, Anda meletakkan harga jualan sebanyak RM69 di blog mahupun laman sosial anda.

Jika and mahu untung lebih , anda letakkan harga yang tinggi. Jika anda inginkan jualan yang laris letak harga yang rendah.

Selain daripada itu anda juga boleh buat kelainan  contohnya letak harga RM75 dan dapat  free gift atau dapat diskaun kalau beli lagi banyak.


Andaikata customer puas hati dengan produk atau servis dropship anda, berkemungkinan besar dia akan jadi repeat customer anda.

Dalam bisnes dropship, anda tidak perlu affiliate link tapi web/blog atau laman sosial anda  sendiri untuk menjadi rujukan customer berulang.

Jika customer itu ingin  mengajak kenalan mereka membeli produk/servis yang sama, merka akan rujuk web/blog/laman sosial anda juga.

Inilah kelebihan dropship berbanding affiliate.

Dari segi bayaran pula biasanya on the spot. Terima bayaran dari customer dulu kemudian baru purchase dari company dropship anda. Dari segi penghantaran pun dibuat sepenuhnya oleh company dropship. Senang kan?
Kelemahan Lepas dapat jual, korang terus dapat duit on the spot? Mana-mana syarikat yang buat affiliate dengan korang biasanya ada tempoh tertentu sebelum bagi komisen. Mungkin setiap bulan atau dah capai target RM100 dan seumpamanya.

Kalau customer yang sama nak beli lagi sekali atau nak memperkenalkan produk/servis yang dia pernah beli melalui link affiliate korang, berkemungkinan BESAR dia takkan cari link affiliate korang lagi. Terpaksalah korang cari lagi customer baru sebab susah dapatkan repeat customer kalau guna affiliate link.


Contoh display link affiliate ashadee


Contoh display link affiliate lazada

Sesetengah orang pulak sebelum klik link tertentu dia akan rollover dulu link tu nak tengok ada tak display affiliate link. Kalau ada, berkemungkinan dorang takkan klik sebab terasa macam diambil kesempatan plak suruh beli produk/servis tertentu. Silap-silap pembaca tu taip je perkataan lazada atau ashadee dekat google untuk tengok produk/servis tu secara direct.
Masalah Penghantaran

Timbul masalah bila customer sendiri minta CoD (Cash on Delivery). Sebagai agen dropship, biasanya barangan yang hendak dijual tiadadalam simpanan anda jadi mustahil anda boleh membuat perkhidmatan CoD.

Masalah ini timbul andaikata anda dan serious customer tinggal berdekatan dalam satu daerah.

Contohnya agen dropship dengan customer sama-sama orang JB sedangkan produk dari KL. Customer pula nak CoD sebab lagi senang katanya. Hah macam mana?

Masalah Kualiti

Tidak dapat menjawab berkenaan produk tertentu kerana diri sendiri tidak pernah guna. Agen dropship sendiri pun tidak tahu sejauh mana keberkesanan produk yang hendak dijual.

Jika boleh nak pinjam sekejap produk tertentu dari company dropship tapi masalahnya jauh. Bayangkan agen dropship di Kedah tapi produk di Selangor kan susah tu.

Takkan masa mula-mula  anda nak buat bisnes anda terpaksa beli semua jenis produk dari company dropship untuk test kualiti produk satu demi satu. Anda bukannya pekerja bahagian Quality Control mereka.

Takkan anda nak minta company dropship hantar produk tu kat tempat anda terlebih dulu untuk anda sendiri check sebelum anda sendiri hantar kepada customer? jika  customer tinggal berdekatan dengan rumah anda ianya mudah akan tetapi jika jauh ??

Masalah Penipuan

"Lepas bayar nanti confirm ke barang tu sampai?"

"Mana tahu lepas bayar barang tak sampai sebab saya pernah terkena."

"Macam mana saya nak tahu ini bukan scam?"

"Bayar separuh dulu boleh?"

Disebabkan segelintir peniaga online yang buat masalah habis peniaga online yang jujur lagi amanah tercalar sekali. Bukan senang nak dapatkan kepercayaan customer yang pernah ditipu.

Masalah Perkhidmatan Pelanggan

Andaikata pihak dropship anda bermasalah, anda pun turut ikut bermasalah. Barang lambat sampai, tiada tracking number untuk follow up, barang dihantar tidak mengikut permintaan pelanggan dan lebih teruk kalau company dropship lepas tangan je.

Anda  sendiri terpaksa jadi customer service percuma untuk syarikat dropship . jadi memang anda yang dipersalahkan  dahulu jika timbul masalah pada produk/servis.


 Nampak tak perbezaan antara keduanya . Kenapa cik iena kongsi dengan anda sebab cik iena rasa anda juga perlu tau jika ada cara lain untuk menjana pendapatan tanpa mengeluarkan modal dan tanpa risiko yang tinggi.

Kenapa Lazada Affiliate ?

Sebenarnya banyak affiliate lain tapi ini diantara yang sangat cik iena percayai kerana telah banyak transaksi dari lazada affiliate dan ianya nampak lebih berkembang pendapatannya berbanding Affiliate lain. Ada antaranya yang senyap sepi terus dan web not found . 

Jadi amatlah penting untuk kita memilih affiliate yang sesuai supaya kita juga tidak tertipu.
Baru baru ini cik iena telah memenangi dua contest dari lazada affiliate .

Ini juga adalah kebaikan untuk lazada affiliate kerana. Lazada akan mengadakan pertandingan buat sesiapa yang menyertai lazada affiliate berdasarkan terma dan syarat yang telah di tetapkan. Alhamdulillah cik iena telah memenangi Voucher RM100 (walaupun sikit bagi anda tapi bernilai bagi cik iena) dan sebuah smartphone ZTE Blade V7 Lite

Affiliate vs Dropship

Affiliate vs Dropship


Siapa yang boleh menyertai Lazada Affiliate?


Jika sebelum ini hanya blogger atau anda yang mempunyai website yang boleh membuat lazada affiliate ini. Sekarang anda juga boleh menjana pendapatan seperti kami di laman sosial anda seperti facebook, instagram, twitter dan sebagainya .

Anda cuma perlu kongsi link produk yang anda rasa rakan di dalam friend list anda ada kebarangkalian untuk beli. Sebagai contoh jika anda sudah berkahwin dan mempunyai ramai friend list yang sudah berkahwin . Anda boleh kongsikan mengenai barangan anak-anak mahupun barangan dapur serta perabot mahupun barangan perhiasan rumah.

Sekiranya anda seorang blogger potensi anda untuk menjana pendapatan lebih tinggi jika anda rajin membuat review sesuatu produk dan anda masukkan sekali pautan/link affiliate anda. Ini adalah salah satu cara yang cik iena buat sehingga boleh menjana pendapatan dengan Lazada Affiliate.
 

Okay kepada yang berminat. Anda boleh email cik iena atau anda boleh tinggalkan email anda di ruangan komen dan cik iena akan sampaikan niat anda untuk menyertai program affiliate ini kepada pihak yang berkenaan. Anda tidak perlu risau kerana ianya bukan MLM. Cik iena tak dapat upah macam MLM pun. Cik iena cuma nak kongsi dengan anda bagaimana anda boleh menjana pendapatan lain seperti mana yang cik iena dapat ..


Ada diantara rakan yang meminta cik iena mengajar lazada affiliate. Maaf buat masa ni cik iena sangat sibuk. Insya Allah jika ada masa terluang cik iena akan ajar :)


     
 



iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


read more

Saturday, July 23, 2016

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran










Baru-baru ini, Innergie telah melancarkan pengecas gadget inovasi terkini dengan keistimewaan ‘smart crossover charging solution’ pada 20 Julai 2016 untuk dipasarkan di pasaran seluruh Malaysia. Cik iena berpeluang menghadiri Majlis perlancaran ini dan mendengar sendiri penerangan tentang produk-produk Innergie yang sememangnya sangta mengujakan. Jutaan Terima Kasih di ucapkan kepada +Bro Framestone  diatas undangan ke Majlis perlancaran yang cukup meriah dan bermanfaat ini.

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran


Innergie merupakan Jenama keluaran Delta .Ia menyediakan solusi terbaik kepada umum dengan peralatan pengecas terbaharu di pasaran yang efektif, pantas, dan selamat untuk memenuhi keperluan mengecas pelbagai gadget seperti smartphone, tablet dan laptop.

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innovasi teknologi masa kini membuatkan perlunya kita memiliki pengecas portable yang mampu mengecas gadget dengan efektif, cepat, selamat dan lebih banyak dalam satu masa. Justeru itu, Innergie telah melancarkan 3 jenis produk yang mampu memenuhi keperluan ini  iaitu PowerGear ICE 65 (travel adapter), WizardTip (attachable super-speed USB charging connector), dan LifeHub Plus (charging hub).

Mr. Derrick Ho selaku Pengarah Innergie SEA
Mr. Derrick Ho selaku Pengarah Innergie SEA
Menurut Mr. Derrick Ho selaku Pengarah Innergie SEA, beliau menjelaskan bahawa idea ‘smart crossover product’ dapat membantu memenuhi keperluan masa kini dengan memudahkan orang ramai terutama anda yang sering 'outstation' atau pun melancong. Innergie direka dengan rekabentuk yang ‘compact and elegence’, serta ringan agar mudah dibawa ke mana sahaja.

Ms.Claire Wang, Global Director of Innergie Business.
Ms.Claire Wang, Global Director of Innergie Business.



Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran


Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran



PowerGear ICE 65 merupakan adapter laptop universal dengan ‘interchangeable plugs’ yang boleh  disuai padankan dengan grid kuasa elektrikal di 150 buah negara seluruh dunia. Ia merupakan keperluan yang sangat ideal buat ‘kaki travel’ mahupun mereka yang menggunakan gadget secara maksima dalam sesuatu masa.


PowerGear ICE 65
PowerGear ICE 65


Ianya sangat berguna buat anda kerana dapat mengurangkan bebanan anda jika ingin membawa laptop adaptor ketika ke pejabat mahupun out station atau ke luar negara.PowerGear ICE 65 sangat sesuai dibawa kemana-mana kerana rekaannya yang cantik dan kecil serta mudah di bawa kemana-mana.

WizardTip
WizardTip


WizardTip pula boleh disambungkan bersama PowerGear ICE 65, menjadi port USB untuk mengecas ‘mobile device’ anda. Bermakna sekiranya dalam masa yang sama anda mengecas laptop anda, anda juga boleh mengecas talifon bimbit anda mahupun powerbank dengan pantas seperti LifeHub Plus/Charger original phone anda.

LifeHub Plus
LifeHub Plus
LifeHub Plus pula menawarkan kepelbagaian dalam solusi mengecas 3 gadget sekaligus dalam satu masa. Direka dengan ‘built-in smart chip’ yang dapat mengenalpasti jenis ‘device’ yang anda cas dan menyelaraskan kuasa pengecas mengikut kesesuaian setiap gadget dengan selamat pada setiap 2.4A USB port yang disediakan. Cik iena sendiri telah mencuba LifeHub Plus , untuk review sila baca di Innergie LifeHub The Best USB Charging Hubs

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran


Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran

Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran


Sempena pelancarannya baru-baru ini, Innergie telah menawarkan 'Traveler’s Power Pack' iaitu kombinasi ketiga-tiga produk (trio) dengan satu set harga menarik dalam kuantiti terhad. Pembeli terawal berpeluang mendapatkan PowerGear ICE 65 (single UK plug) bersama WizardTip dan LifeHub Plus dengan diskaun 20% pada harga RM 325.60 (harga sebenar RM 407.00), atau belian PowerGear ICE 65 (single UK plug) dan percuma WizardTip bernilai RM 39.00 dengan harga RM 209.00.   (SILA KLIK PADA PAUTAN NAMA PRODUK UNTUK PEMBELIAN DI LAZADA)


Kepada anda yang berminat untuk dapatkan Traveler’s Power Pack ianya boleh dibeli secara online di LAZADA dan rangkaian ‘retailer’s outlets’ yang terlibat. Kesemua produk Innergie mempunyai ‘original-manufacturer warranty’, ‘environment-friendly GreenSense power conservation technology’ dan ‘InnerShield power protection safety design’. 

Sila rujuk gambar di bawah untuk senarai rangkaian ‘retailer’s outlets’



senarai rangkaian ‘retailer’s outlets’
senarai rangkaian ‘retailer’s outlets’



Untuk Maklumat lanjut tentang produk Innergie sila layari: www.myinnergie.com




Innergie PowerGear ICE 65, WizardTip Dan LifeHub Plus Kini Di Pasaran
Bersama rakan blogger yang turut sama hadir pada majlis perlancaran ini








iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


read more

Friday, July 22, 2016

Makan Makan Raya dengan Aplikasi MyUMobile

Sangkaya Ice Cream

Sempena Musim Perayaan Aidilfitri , U mobile dengan kerjasama Maven Communications telah menganjurkan satu kempen yang di panggil  'Makan-Makan Raya' yang membolehkan pelanggan menikmati promosi istimewa daripada enam jenama F & B  iaitu Sangkaya, Sweet Hut, Fish & Co, Caffe Bene dan Yoshinoya & Hanamaru .

Istimewa buat pelanggan U Mobile anda cuma perlu memuat turun / download aplikasi MyUMobile  untuk menikmati diskaun hebat ini .


Muat Turun Dari Google Play : http://bit.ly/myUmobileAndroid
Muat Turun Dari App Store : http://bit.ly/myUmobile



Langkah mudah untuk menikmati diskaun: 


  Langkah mudah untuk menikmati diskaun:
  Langkah mudah untuk menikmati diskaun:


Langkah 1

Pastikan langganan U Mobile anda adalah aktif & daftar sebagai ahli U Card melalui aplikasi MyUMobile.

Langkah 2

Daftar masuk aplikasi MyUMobile untuk melihat ganjaran U Card & baucar anda.

Langkah 3

Nikmati tawaran hebat diatas dengan memaparkan skrin baucar MyUMobile di cawangan F&B yang terpilih.

Rebut peluang untuk menikmati percutian 3 Hari 2 Malam di Mango Tree Place, Pulau Pinang bernilai RM1,550*


Langkah mudah untuk menang percutianke Pulau Pinang  


 
Langkah mudah untuk menang percutianke Pulau Pinang
Langkah mudah untuk menang percutianke Pulau Pinang 

Langkah 1
Muat turun aplikasi MyUMobile & daftar masuk ke akaun anda.
Langkah 2
Tambah nilai atau bayar bil minimum RM50 melalui aplikasi MyUMobile.
Langkah 3
SMS ke 28128 untuk menyertai peraduan ini.



Tempoh Promosi : 1 Julai 2016 Hingga 31 Julai 2016


Menarikkan promosi yang sedang hangat berlansung dari U Mobile . Beruntung pengguna U Mobile, download apps boleh dapat diskaun hebat dari beberapa F & B terpilih.


Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile


Sempena kempen ini, baru baru ini U mobile dengan kerjasama Maven Communications dan Ketchup telah mengadakan satu majlis exclusive foodie festival pada 16 dan 17 Julai 2016 di mana cik iena telah di jemput sama untuk memeriahkan majlis ini. Akan tetapi cik iena hanya berkesempatan hadir pada 16 Julai 2016.

Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile


Untuk itu cik iena akan kongsikan sedikit pengalaman cik iena pada majlis tersebut dan apakah makanan yang telah cik iena cuba semasa exclusive foodie festival tersebut.

Exclusive Foodie Festival 


Untuk tarikh 16 julai 2016 kami telah membuat kunjungan ke 3  jenama F & B  iaitu Sangkaya, Sweet Hut dan Fish & Co , Cik iena berkesempatan untuk menyertai ketiga-tiga lokasi ini .


Destinasi Pertama : Sangkaya

Sangkaya merupakan restoran yang menjual pencuci mulut yang berasaskan kelapa. Sebelum ini cik iena pernah cuba cendol dan signature coconut ice cream . Kedua-dua memang menepati cita rasa cik iena.


Destinasi Pertama : Sangkaya

Pada pukul 11 pagi kami berkumpul di Sangkaya Jalan Alor . Disini kami di sambut baik oleh pihak Sangkaya Jalan Alor. Kami di hidangkan dengan beberapa hidangan dari sangkaya. 




Sangkaya Durian Cendol


Pada majlis ini cik iena berpeluang merasa Durian Cendol yang sangat Sedap . Kalau tak percaya boleh tengok hasilnya :)

Cik iena memang penggemar durian . Tahun ni Durian di Dusun cik iena tak berapa menjadi buahnya jadi tak merasa lagi lah makan durian .

Alhamdulillah dapat juga makan Durian tau. Cendol Durial lagi. Memang sedap. Ada tiga ulas durian dalam cendol ni. Durian yang di gunakan pula Durian D24 . Memang sedaplah durian ni.



Sangkaya Durian Cendol
Sangkaya Durian Cendol

Sangkaya Durian Cendol
Sangkaya Durian Cendol

 Buat anda yang ingin merasai kelazatan Durian Cendol ini, menu ini cuma ada di Sangkaya Jalan Alor tau. Berdekatan dengan bukit bintang dan time square. Durian Cendol ini akan di jual sehingga musim durian habis. Jadi anda semua perlu cepat-cepat terjah Sangkaya Jalan Alor untuk merasai keenakan Durian Cendol ini.



Sangkaya Ice Cream( Original + tea + green tea)
Sangkaya Ice Cream( Original + tea + green tea)


 Selain Durian Cendol, cik iena juga sempat rasa 2 lagi perasa  aiskrim di sangkaya ni . Biasanya cik iena makan yang original(coconut) tapi kali ini cik iena cuba perasa Tea dan Green Tea . Boleh tahan rasa nya tapi cik iena tetap suka original flavour :) dan perasa tea pun cik iena suka . Green tea cik iena tak minum jadi cik iena rasa pelik lah bila makan aiskrim green tea.


Sangkaya Ice Cream( Original + tea + green tea)
Sangkaya Ice Cream( Original + tea + green tea)

Sangkaya Ice Cream( Original + tea + green tea)
Sangkaya Ice Cream( Original + tea + green tea)

Sangkaya Durian Cendol


Destinasi Kedua : Fish & Co



 Fish & Co
Welcome to Fish & Co

Selepas menikmati hidangan dari Sangkaya kami meneruskan perjalanan ke Fish & Co yang terletak di Pavilion. Lokasinya dengan Sangkaya tidak berapa jauh. Kami berada di Fish & Co sekitar jam 12.30 tgh hari untuk menikmati hidangan tengah hari pula.



 Fish & Co
possing dengan tulang ikan  Fish & Co :)


Sementara menunggu hidangan di siapkan cik iena sempat berbual-bual bertukar pendapat bersama rakan blogger yang lain terutama buat rakan blogger yang baru di kenali .Mereka sangat peramah walaupun berlainan bangsa.

Cik iena suka dengan blogger yang tidak sombong dan bertegur sapa sesama blogger tanpa mengira kaum dan sebagainya. Seharusnya itulah contoh yang terbaik yang harus di tunjukkan dikalangan blogger.   Setelah berborak dan bertukar pendapat cik iena dan rakan blogger sempat mengambil gambar di sekitar Fish & Co .


 Fish & Co
Dekorasi yang cantik juga membuatkan anda berasa seronok menikmati hidangan makanan anda di sini :)

 Fish & Co
Suka betul cik blogger dengan tulang ikan Fish & Co ni

Fish & Chips
Fish & Chips

Ini bukan merupakan kali pertama cik iena makan di Fish & Co.  Seperti biasa Fish & Co masih mengekalkan keenakan makanan nya. Hidangan Fish & Chips ini memang enak untuk di nikmati . Rasa ikan yang sedap, tidak berbau yang hanyir yang meloyakan tekak gituw.

Untuk pengetahuan cik iena memilih jika makan ikan . Fish & Chips di sini berbeza dengan Fish & Chips di restoran western di luar sana. Cik iena suka Fish & Chips di sini sebab dia tak berbau hanyir tak rasa hanyir lah .


Soup of the day
Soup of the day

starters
starters


bergambar bersama rakan blogger yang lain
bergambar bersama rakan blogger yang lain



Destinasi Ketiga : Sweet Hut

Selepas menikmati hidangan di Fish & Co kami ke Sweet Hut Kuchai lama berhampiran Giant Cheras Selatan.  MEngikut itinerary sepatutnya kami berada di sini pada jam 2.30 . Akan tetapi pada hari tersebut hujan jalan yang sesak bertambah sesak. Jadi cik iena lewat sampai . Tapi Alhamdulillah cik iena dan rafzan tomomi berjaya menyahut cabaran makan makan raya untuk ke tiga-tiga tempat yang di senaraikan.


kami masih menerukan misi makan makan raya kami
kami masih menerukan misi makan makan raya kami

Walaupun rakan blogger dari sangkaya dan fish & co tidak mengikuti kami ke destinasi berikutnya , kami masih menerukan misi makan makan raya kami dengan blogger baru yang lain. Wahh meriah tau cik iena sangat suka blogger-blogger cina yang peramah . Kali ini kami berdua je blogger malay .

Tapi tak rasa kekok sebab mereka semua tak sombong . Itu sangat penting untuk dunia blogger. Dont sombong-sombong okay .

 Okay sambung cerita destinasi seterusnga Sweet Hut . REstoran ini menjual pelbagai jenis dessert yang cantik cantik dan sedap sedap. Cik iena pasti anda akan teruja dengan dekorari makanan yang cantik dan rasa yang enak.





Sweet Hut



Di sini cik iena cuba pelbagai jenis Dessert. Maaf cik iena tak dapat nak ingat semua nama


Sweet Hut : Durian Crepe
Sweet Hut : Durian Crepe
 Durian Crepe ni memang sangat sangat sedap . MEmang tak cukup satu kalau makan . Opss peminat durian memang macam nie.


Sweet Hut : Durian Ice Cream With Jelly
Sweet Hut : Durian Ice Cream With Jelly
 Durian Ice Cream With Jelly memang sesuai buat penggemar durian . Rasa durian yang sangat pekat likat . Tapi cik iena lupa tanya dia guna durian apa :)


Sweet Hut

Yang ni cik iena lupa nama tapi memang super duper sedap ice cream vanila tu dengan oreo, ditambah lagi dengan caramel tu . Memang gabungan yang sangat sedap untuk di nikmati. Ini antara yang paling cik iena gemari di sini. Makan banyak pun tak Muak.


Sweet Hut : Bubur Pulut Hitam
Sweet Hut : Bubur Pulut Hitam

Sweet Hut

Yang tengah-tengah tu larva cake . Di hidangkan panas-panas. Memang sedap.


Sweet Hut : waffle
Sweet Hut : waffle

Sweet Hut : waffle

Sweet Hut

Ini memang cik iena suka . Seharian makan banyak. jadi sangat sesuai makan dessert ni. Betik :)



Sweet Hut

Yang ni pun cik iena tak ingat nama yang pasti mesti sedap sebabnya cik iena tak sempat rasa lagi dah habis. Sedap sangat lah tu T______T.  Nasib baik banyak makanan lain lagi. Di Sweet Hut ni lah cik iena makan puas-puas sebab destinasi akhir kan tambahan pula sebelum sampai sini hari hujan. Cik iena jadi krik krik lapar.




Sweet Hut : egg tart
Sweet Hut : egg tart
 Egg tart di sini memang sangat istimewa. Ianya di hidangkan panas-panas. Maknanya bila ada order baru mereka akan masak . Berbeza dengan egg tart di kedai bakery dah siap di masak :)

Bila makan bibir melecur sebab tak tau ianya baru di masak. Sememangnya telur nya sangat panas. Berbeza tau makan yang baru masak dengan yang dah lama masak .


Sweet Hut



Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile



Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile


Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile

Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile

Best tau makan dessert dekat Sweet Hut ni . Banyak lagi dessert yang ada di sini. Tak mampu nak cuba semua. Kadang-kadang rasa sayang je nak makan tau sebab dekorasi makanan nya cantik cantik. tapi kalau tak makan rugi pula . Jadi tempat ni sesuai sangat lah nak bawa girl friend anda (kenyit mata sikit) .   Kalau bawa makan berat-berat nanti girl friend gemuk marah . Haa bawa makan dessert pun ok .



Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile
bersama rakan blogger






Makan Makan Raya dengan Aplikasi U Mobile
bersama rakan blogger baru yang sangat peramah. Sebenarnya ini kali kedua berjumpa tetapi macam dah kawan lama je. Suka sangat dengan blogger macam ni , merendah diri, tak sombong, peramah & ceria


Okies menarik kan makanan makanan di lokasi terpilih untuk kempen U Mobile ni. Beruntunglah pengguna U mobile . Download apps je dah boleh dapat diskaun untuk restoran terpilih. Bukan itu sahaja, berpeluang pula memenangi percutian 3 hari 2 malam ke pulau pinang.

Jika anda pengguna U Mobile. Jangan lepaskan peluang ini okay .


Untuk mengetahui lebih lanjut tentang diskaun diskaun yang bakal anda perolehi sila layari http://www.u.com.my/promo/makan-makan-raya



iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


read more