Review The Yeon Canola Honey skincare

Pernah kah anda mendengar tentang produk penjagaan wajah berasaskan madu ?
Seperti kita sedia maklum madu mempunyai banyak khasiat. Selain untuk kesihatan dalaman ianya juga digunakan utk merawat wajah. Cik iena kongsikan rangkaian skincare dari Korea berasaskan madu yang Cik iena guna sejak bulan july iaitu The Yeon Canola Honey skincare set.


The Yeon Canola Honey skincare
The Yeon Canola Honey skincare
 
Untuk pengetahuan Cik iena telah menggunakan produk ini selama 3 bulan . Walaupun telah 3 bulan menggunakannya kandungannya masih banyak seperti yang anda lihat dalam gambar. Dalam gambar adalah selepas 3 bulan penggunaa. Cik iena rasa mungkin set ini mampu bertahan sehingga 6 bulan. Jadi ianya amat berbaloi untuk anda dapatkan tambahan pula kesan yang sangat mujarab.
 

The Yeon Canola Honey skincare
The Yeon Canola Honey skincare
 

Sepanjang penggunaan set ini wajah Cik iena bersih dan jarang jarang jerawat tumbuh. Jika ada jerawat tumbuh hanya pada musim datang bulan dan ianya cepat kering atau cepat sembuh. Selain merawat wajah ianya juga mampu mencerahkan wajah.

Set ni terdiri dari Canola Honey Essential Serum, Canola Honey Propolis Ampoule dan Canola Honey Glowful Cream
 
The Yeon Canola Honey skincare
The Yeon Canola Honey skincare


Canola Honey Essential Serum


Honey Essential serum diformulasikan untuk mengekalkan keseimbangan sempurna antara minyak semula jadi dan kelembapan pada kulit untuk kulit yang terhidrat dan licin.
Kandungan Madu berfungsi sebagai pelembap semula jadi dan membantu mengekalkan kelembapan kulit. Produk ini adalah serum 3 dalam 1 (toner, esen dan serum) pelbagai fungsi yang terdiri daripada 42% ekstrak madu Canola dan ekstrak Aloe Vera dari Pulau Jeju, ekstrak Brokoli, dan ekstrak Kiwi.
Bahan-bahan yg terdapat dalam serum ini mampu menjadikan kulit lebih sihat dan cantik.


The Yeon Canola Honey Essential Serum
The Yeon Canola Honey Essential Serum

 

Kandungan Canola Honey Essential Serum

HONEY EXTRACT(42%), WATER, BUTYLENE GLYCOL, GLYCERIN, DIPROPYLENE GLYCOL, ALCOHOL, PEG-32, ADENOSINE, PANTHENOL, LACTOBACILLUS/SOYBEAN FERMENT EXTRACT, DIOSCOREA JAPONICA ROOT EXTRACT, TREMELLA FUCIFORMIS (MUSHROOM) EXTRACT, DIPOTASSIUM GLYCYRRHIZATE, BRASSICA OLERACEA ITALICA (BROCCOLI) EXTRACT, ALOE BARBADENSIS LEAF EXTRACT, ACTINIDIA CHINENSIS (KIWI) FRUIT EXTRACT, CITRUS UNSHIU PEEL EXTRACT, PERSEA GRATISSIMA (AVOCADO) FRUIT EXTRACT, CYMBOPOGON SCHOENANTHUS EXTRACT, PORTULACA OLERACEA EXTRACT, PPG-26-BUTETH-26, PEG-40 HYDROGENATED CASTOR OIL, CARBOMER, GLYCERYL ACRYLATE/ACRYLIC ACID COPOLYMER, CERATONIA SILIQUA GUM, DEXTRIN, SODIUM CHONDROITIN SULFATE, ETHYLHEXYLGLYCERIN, PHENOXYETHANOL, POTASSIUM HYDROXIDE, DISODIUM EDTA, FRAGRANCE, CI 19140, CI 14700


Cara Penggunaan Canola Honey Essential Serum

 
Selepas membersihkan wajah dan menggunakan toner, ambil jumlah yang diinginkan dan sapukan ke seluruh wajah. Urut secara  perlahan untuk membantu penyerapan. Di kawasan yang memerlukan rawatan yang lebih intensif, gunakan jumlah yang banyak untuk lebih banyak nutrisi.


Rating Canola Honey Essential Serum

10/10

Canola Honey Propolis Ampoule


Mengandungi 30% ekstrak propolis dan 10% ekstrak madu canola dari pergunungan Pulau Jeju.
Ampul anti-kedut yang sangat lembab dan berkhasiat mengandungi madu dan propolis untuk melembapkan serta menegangkan kulit.
30% ekstrak propolis melindungi kulit dari persekitaran luaran dan membekalkan kulit dengan nutrien serta menegangkan kulit.

 


The Yeon Canola Honey Propolis Ampoule
The Yeon Canola Honey Propolis Ampoule

 


Ekstrak madu Canola dari Jeju mengimbangi kandungan minyak-air kulit. Bahan pelembap semula jadi termasuk asid hyaluronik dan trehalosa dan madu memastikan kelembapan sepanjang hari.
Propolis adalah bahan resin yang berasal dari resin dari pokok dan tumbuhan yang dikumpulkan oleh lebah. Ia terkenal dengan sifat penyembuhannya. Jadi ianya mampu merawat kulit wajah yang bermasalah.

Kandungan Canola Honey Propolis Ampoule

 Propolis Extract, Glycerin, Dipropylene glycol, Water, Honey, Butylene Glycol, Glycereth-26, Sodium Hyaluronate, Adenosine, Lactobacillus/soybean Ferment Extract, Dioscorea Japonica Root Extract, Tremella Fuciformis Extract, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Brassica Oleracea Italica Extract, Citrus Unshiu Peel Extract, Kiwi Fruit Extract, Cymbopogon Schoenanthus Extract, Persea Gratissima Fruit Extract, PEG-60 Hydrogenated Castor Oil, Trehalose, Sodium Polyacrylate, Phenoxyethanol, Ethylhexylglycerin, Disodium EDTA, Fragrance, CI 19140, CI 14700

Cara Penggunaan Canola Honey Propolis Ampoule

Selepas membersihkan wajah dan menggunakan toner serta Canola Honey Essential serum ambil jumlah yang diinginkan dan sapukan ke seluruh wajah. Urut Canola Honey Propolis Ampoule secara  perlahan untuk membantu penyerapan. Di kawasan yang memerlukan rawatan yang lebih intensif, gunakan jumlah yang banyak untuk lebih banyak nutrisi.


Rating Canola Honey Propolis Ampoule

10/10

Canola Honey Glowful Cream


Krim madu pelbagai fungsi yg diformulasikan dengan teknik fluidisasi (komposisi kosmetik lutsinar). Jenis formula kosmetik yang dipatenkan membolehkan kulit terhidrat dengan sempurna dengan mengekalkan keseimbangan antara minyak semula jadi dan kelembapan pada kulit.
Ramuan madu menarik kelembapan udara ke dalam kulit berfungsi sebagai pelembap semula jadi dan membantu mengekalkan kelembapan kulit.


Ekstrak kulit tangerine membantu menjaga lapisan madu dengan melegakan dan mengurangkan pembengkakan kulit.  Ekstrak lidah buaya, ekstrak brokoli, dan ekstrak kiwi menjadikan kulit lebih sihat dan cantik.

 

The yeon Canola Honey Glowful Cream
The yeon Canola Honey Glowful Cream

Cara Penggunaan Canola Honey Glowful Cream

 Sapukan krim ini sebagai bahagian terakhir rutin penjagaan kulit asas.

 

Rating Canola Honey Glowful Cream

10/10

 

Review The Yeon Canola Honey skincare

 

Secara keseluruhannya Cik iena sangat suka produk The Yeon Canola Honey skincare ini kerana ianya sangat sesuai dengan kulit kering Cik iena. Ianya mampu memberi kelambapan optima pada wajah sehingga membuat wajah bberseri glowing lmbut seperti kulit bayi. 

 


Review The Yeon Canola Honey skincare
The Yeon Canola Honey skincare

Selain itu dari penilaian Cik iena ianya juga mampu mencerahkan wajah Cik iena. Cuma Cik iena jenis suka hiking jadi setelah pulang hiking pasti kulit akan gelap semula.  Yang ni masalah hobi sendiri jadi tak boleh salahkan produk. Cik iena pakai memang cerah cuma selepas pulang hiking kulit cik iena memang sangat cepat sunburn. Insya Allah jika teruskan pemakaian akan cerah semula.

 

Tapi semasa artikel ditaip Cik iena stop penggunaan buat sementara kerana Cik iena perlu review produk lain pula. Pastinya Cik iena akan kembali ke skincare ini jika tiada produck review lain kerana skincare ni sememangnya sangat berkesan untuk Cik iena.

 




Sekiranya anda  berminat untuk cuba boleh layari https://t.productlink.io/a062jt3 atau boleh visit instagram @nearndear.my

#nearndear #nearndearmy #nearndearmalaysia #theyeon #koreanskincare #honeyskincare #canolahoney #ienaeliena #malaysianblogger #beautyblogger



CSR Programme - Youth Sustainability


Kita selalu dengar banyak syarikat-syarikat besar membuat program CSR. Kebanyakannya memberikan bantuan dari segi bekalan makanan. Berbeza dengan Ed Mun dan NOBC, program CSR mereka bukan sahaja sekadar memberi sumbangan bantuan bekalan makanan bahkan mereka juga memberikan bantuan lain dalam mempersiapkan golongan muda untuk menjadi pemimpin dimasa hadapan.


Pada masa kini golongan Belia di Malaysia merangkumi sekitar 60% penduduk . Golongan ini merupakan pewaris masa depan negara . Para belia  bakal menjadi pemimpin dan perintis pada masa akan datang.Namun dalam mempersiapkan diri mereka untuk menjadi pemimpin mereka pasti mereka akan menghadapi pelbagai rintangan dan cabaran. Dalam pada itu,  Insight Interior with Ed Mun berusaha untuk memberi inspirasi dan melengkapkan belia untuk mencapai tahap pencapaian diri yang lebih tinggi dengan bekerjasama dengan Nurturing Our Beloved Community (NOBC) untuk memberikan sokongan dalam aspek pembinaan keyakinan asas.

 

CSR Programme - Youth Sustainability  | Collaboration Between Ed Mun and NOBC

Nurturing Our Beloved Community (NOBC)


Berdaftar secara rasmi sebagai Pertubuhan Kebajikan Masyarakat Terbilang Penyayang Selangor (PPM-024-10-27052014) . Ia juga dikenali sebagai Nurturing Our Beloved Komuniti (NOBC) yang mana pertubuhan ini mempunyai visi untuk memelihara dan mendidik masyarakat setempat dan belia untuk mengembangkan gaya hidup yang seimbang dengan memperoleh kemahiran untuk meningkatkan diri daripada kekangan kemiskinan mental dan fizikal. NOBC bertujuan untuk mempromosikan dan memajukan kesejahteraan masyarakat yang kurang bernasib baik, terutama masyarakat yang terpinggir, dengan tidak mengira bangsa, warna kulit atau kepercayaan. Berpegang teguh pada tagline "Let's be the flowers of the garden of humanitarianism." 

 

Dalam kajian pada tahun 2016, syarikat penilaian Wonderlic mendapati bahawa 93% majikan menganggap bahawa kemahiran insaniah sebagai "penting" atau "sangat penting" sebagai faktor untuk bersuara membuat  keputusan. Walau bagaimanapun, kita melihat masalah kemahiran komunikasi, imej dan lain-lain masalah sosial yang timbul dalam kalangan belia masa kini.


Isu-isu ini menjadi kebiasaan dan para belia kita bergelut dengan mereka hari demi hari. Seperti kita lihat dunia berubah dan berkembang dengan kecepatan eksponensial, Ed Mun dan NOBC amat berbesar hati untuk memberikan sokongan bagi menolong belia mengatasi halangan dan terus berada di hadapan .

 

CSR Programme Celebrating Young Achievers


CSR Programme Celebrating Young Achievers
CSR Programme Celebrating Young Achievers



Pada 12 September 2020, Ed Mun dan NOBC telah dijemput untuk memperingati sebuah majlis anugerah untuk Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2019 pencapaian pelajar SJK (T) Ladang Bidor Tahan dan SJK (T) Ladang Bikam. Kedua-dua sekolah ini adalah sekolah vernakular tempatan yang terletak di pinggir bandar Bidor di Perak.


Young Achiever Awards
Young Achiever Awards

 

 

Ed Mun_Award Appreciation.
Ed Mun_Award Appreciation.

Pandemik Covid-19 telah mempengaruhi rakyat di seluruh dunia lebih lebih lagi keluarga yang berpendapatan rendah mengalami tamparan hebat. Sebilangan besar keluarga ini bergantung pada satu ahli keluarga untuk sumber pendapatan keluarga. Sebahagian daripada mereka juga kehilangan pekerjaan kerana kebanyakan dari mereka memperoleh gaji bagi setiap jam dan bukan gaji bulanan.

 

sumbangan barangan keperluan harian
sumbangan barangan keperluan harian

Oleh itu, NOBC dan Ed Mun bersama-sama menyumbang RM 3,000 untuk menghulurkan bantuan. Sumbangan itu disampaikan secara rasmi oleh Ed Mun semasa majlis anugerah yang diadakan di Bidor. Sejumlah 20 keluarga yang mana Masing-masing diberi RM150 untuk membeli keperluan harian keluarga mereka. 

 



Selain daripada itu, sumbangan barangan keperluan harian disediakan seperti nasi, tepung beras, susu pekat, telur, sos cili, sos tomato, keropok krim, pelbagai jenis biskut, marjerin, mi bukan goreng, bihun dan Milo.

 


sumbangan barangan keperluan harian
sumbangan barangan keperluan harian

 

Kerjasama antara NOBC dan Ed Mun ini diharapkan dapat melengkapkan lagi dan mengembangkan belia dengan kemahiran insaniah yang berkesan dan untuk menolong mereka membina keyakinan. Adalah normal untuk menganggap bahawa satu-satunya cara untuk mengecapi kejayaan adalah bermula dari peringkat bawah dan fail. Namun, bagi NOBC dan Ed Mun ini adalah tujuan bagi  mereka untuk melengkapkan para belia pada masa kini untuk bersedia menyelami kemungkinan baru. Menurut mereka lagi , setelah semua memasuki era baru, "The Great Reset", buku peraturan lama tidak lagi berlaku.


CSR Programme - Youth Sustainability  | Collaboration Between Ed Mun and NOBC

 

Tambah  Ed Mun, Pengasas & Pengarah Reka Bentuk Penganalisis Penggunaan Angkasa
(S.U.A)

"Belia adalah pemimpin masa depan, mereka memainkan peranan penting dalam membangun negara dan
membentuk negara. Memandangkan kemahiran yang betul, saya percaya pada mereka dan perubahan yang mereka dapat
bawa. "

Bagi Cik iena ini merupakan inisiatif yang bagus selain membantu golongan golongan yang memerlukan mereka juga membantu golongan muda  untuk memberi inspirasi dan melengkapkan belia untuk mencapai tahap pencapaian diri yang lebih tinggi dan membina keyakinan asas.



 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha

 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha


 Yes, you heard it right, Malaysians’ favourite bubble tea chain Gong Cha and Malaysia’s no.1 e-commerce platform Shopee are back for another round of special drinks. This time, they will be enticing matcha lovers with a whole new series of matcha drinks called the 10.10 Festival Drinks in celebration of Shopee 10.10 Brands Festival.
Brewing for a limited time only, matcha lovers will be treated to three exclusive drinks - Matcha Coffee Latte, Matcha Marble and Matcha Latte which are only available for purchase via the Shopee App from now till 25 October.

 

 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha
Matcha Marble


Matcha Marble


An Instagram-worthy drink thanks to the beautiful marble texture created by the blending and weaving of fine matcha powder into rich milk to form a smooth and silky look. Sweetened to your preference, the drink is topped off with a layer of Gong Cha’s signature creamy milk foam that leaves you wanting for more.



Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha
Matcha Latte
 
 
 

Matcha Latte

Feel refreshed, especially on a hot day, when you take a sip of the iced matcha latte. Psst! We hear that matcha latte has some health benefits! So what are you waiting for?  



Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha
 Matcha Coffee Latte

 Matcha Coffee Latte

 

Who would have thought that matcha and espresso can go hand-in-hand in one drink. The silky fine matcha powder coated with milk and the rich espresso shot create a beautiful layered beverage. If you can't decide between iced coffee and a matcha latte, how about enjoying the best of both worlds at once!

The Gong Cha e-drink series can only be purchased digitally via the Shopee App and redeemed at all Gong Cha outlets nationwide. Get the Shopee x Gong Cha 10.10 Festival Drinks exclusively on Shopee through the Food & Services Vouchers in-app portal from now to 25 October.
Fans can enjoy the drinks at an introductory price of RM10. Save more when you purchase the drinks at RM5 only this October on these special dates: 3, 7, 10, 15, 18, 21 & 24.


The 10.10 Festival Drink is in conjunction with the Shopee 10.10 Brands Festival that is taking place from now to 10 October. The region’s biggest online shopping event for brands like Gong Cha and many more, the Shopee 10.10 Brands Festival is bound to surprise users with greater savings. Enjoy exclusive RM10 deals, free shipping with a minimum spend of RM10 and choose a wide selection of 100% authentic products from favourite brands via the Million Dollar Brands Discounts in-app portal. Users also stand to win prizes, vouchers and Shopee Coins worth up to RM1,000,000 when they play Shopee Games such as Shopee Farm, Shopee Claw, Shopee Poly and more.


What are you waiting for? Visit https://shopee.com.my/gongcha-shopee-series now! 

Yeayy i'm so excited to try.. Previously i have try below flavour.. all delicious 

Matcha Lovers Should Check Out These New Drinks At Gong Cha




Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay | Bayar RM171.01 Worth RM1015 dengan cashback RM66.44

Cik iena ni memang kaki shopping online dan suka memanfaatkan voucher atau discount code yang ada. Hari ni Cik iena nak kongsi macam mana Cik iena dapat jimat lebih kurang 83% dari pada harga asal barangan. Bemaksud Cik iena cuma bayar lebih kurang 17% harga asal barangan dengan tambahan cashback RM66.40

 


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay

 
 

Mesti pening baca kan. Cik programmer memang suka diskaub berganda ganda ni. Kiranya ada dua tempat yang Cik iena dapat diskaun menjadikan keseluruhan amoun yang Cik iena bayar sangat rendah untuk 4 Helai baju.


 Bayar RM171.01 Untuk Barangan Berharga RM1015 dengan pulangan cashback RM66.44

 

Jumlah asal RM1015  Cik iena bayar pada harga RM171.01 sahaja dengan nilai cashback dalam zalora wallet RM66.44 menjadikan harga iena bayar untuk 4 helai baju tersebut adalah RM 105.02  Saja. Berbaloi kan. Haha murah. Cik iena ni memang suka bab penggunaan voucer. Di Zalora Cik iena gunakan promosi SAVEMORE30 .


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay

 Dimana promosi ini kita akan dapat potongan harga sehingga 70% ditambah dengan 30% cashback. Kebiasaannya Cik iena akan sort barang mengikut discount paling tinggi . Jadi untuk melayakkan dapat cashback ni perlu berbelanja RM209. Cik iena cari sampai cukup. 

 

Berikut Cik iena kongsikan apa yang Cik iena beli. Dua yang atas memang Cik iena nak. Selebihnya Cik iena cari ikut range harga untuk cukupkan syarat pembelian RM209 bagi mendapatkan cashback 30%.

 

 

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Harga asal RM549 haa ni memang baju lama so lepas diskaun dapat RM112.90 . Untuk baju ni dapat cashback RM 33.53

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Yang ni memang harga RM62 takde diskaun, iena memang nak sebab t shirt ni tutup buntut hehe. Susah nak cari t shirt tuutp buntut (^_~) . Cashback untuk baju ni RM18.41

 

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Harga asal RM299 , manakala selepas diskaun RM 33.90. Cik iena cari nak cukupkan syarat minimum je. CAshback dapat RM 10.70


 


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Harga asal RM 105, selepas diskaun RM 14.90 dan cashback RM4.43 . yang ni juga untuk cukupkan jumlah minimum


 

Gigih betul cari baju nak cukupkan. Kalau masa iena kurus senang sikit banyak pilihan. Biasanya kalau sales banyak size kecil kecil yang cantik cantik. Bila badan dah chuby chuby ke size M ni. Susah siket nak cari yang cantik dan murah. Uhuu dan Murah ya dan murah. iena suka baju yang harga mahal tapi ada diskaun banyak so jadi murah.

Ouh ya Semasa checkout dibahagian Zalora jangan lupa masukkan code SAVEMORE30 untuk dapatkan cashback 30%. Cik iena lupa screenshoot .


Kemudian apa yang lagi menarik Cik iena guna pula promosi diskaun RM50 dengan pembelian minima RM150 yang membuat pembayaran menggunakan GRABPAY.  Menjadikan Cik iena jimat banyak. Kenapa di Zalora tak ambil discount code lain yang potong terus 45% sebab kalau Cik iena ambil yang tu total amoun nak bayar jadi sikit so Cik iena tak lepas syarat minima pembelian RM150 untuk diskaun RM50 menggunakan grabpay.

 


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
Code FLASHDEAL

 

Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
total akhir iena bayar


Uhuu Cik programmer kan kerja nya buat logic coding ni. Jadi bahagian tolak tambah bahagi darab diskaun ni memang suka. Cik iena takkan lepaskan peluang.  by the way promosi RM50 off bila bayar dengan grabpay tu tamat hari ni 30 September 2020.  Boleh guna Code FLASHDEAL masa checkout dekat grabpay. Yang code SAVEMORE30 iena masuk masa checkout dekat zalora.


Jimat berganda di Zalora dengan Promosi RM50 OFF Grabpay
yang ni dia tak nyatakan kita guna kod diskaun dekat grabpay

 

Kiranya first step masukkan SAVEMORE30 dekat zalora dan kemudian bila pilih grabpay kita masukkan pula code FLASHDEAL. Happy Shopping guyz :)

Tak sabar nak dapat barang . nanti iena update bila dapat :D

 

Jom visit ZALORA

 


 



1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

 Artikel ini Cik iena kongsikan untuk pengetahuan anda anda yang salah faham tentang keakraban Cik iena dengan adik ipar. Cik iena tidak pernah membanding banding banding kan keluarga. Cuma disebabkan kerap melihat insta story Cik iena tentang anak buah, ada lah hamba Allah yang terasa hati mengatakan Cik iena berat sebelah. 

Cik iena bukan jenis nak meroyan hari hari di status facebook mahupun whatsapp nak perli perli orang. Hide status dan perli keep perli. Lepastu ada yang screenshot. ini perkara biasa. Cik iena maafkan. Cik iena takde nak perli banyak banyak kali di facebook mahupun whatsapp. Cik iena cuma luahkan dalam blog Cik iena je  :) Ini Blog iena suka hati iena lah nak luah kan.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?


1 Week Work From Home And  1 Week From Office

 

Sangat sukar untuk buat orang faham. Mengapa banyak story anak buah adalah kerana ketika Cik iena punya jadual work from home. Cik iena akan ke rumah adik di Kajang. Kenapa Cik iena kesana kerana buat masa ini Cik iena tinggal berseorangan di KL sebab deqnor pun tinggal di rumah adik Cik iena di Kajang sebab iena tak boleh hantar dia kerja sebab faktor lokasi kerja yang bertentangan jauh. Tidak sejalan dengan jalan Cik iena ke tempat kerja.


1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?
Peah selalu memenuhi story instagram iena bila work from home

Jika Cik iena hantar adik ke tempat keje, tempoh masa Cik iena sangkut dalam jem dari rumah ke tempat kerja adik dan dari tempat kerja adek ke tempat kerja iena adalah dari dua jam sehingga 3 jam. Ianya sangat memakan masa dan Cik iena selalu sampai lewat di pejabat. maka dengan itu kami membuat keputusan untuk berpindah ke tempat yang lebih mudah adik untuk pergi kerja memandangkan Cik iena kerja di Q sentral dekat dengan pengangkutan awam jadi kami cari lokasi rumah yang dekat dengan pengangkutan awam dan dekat dengan adik. kakak perlu mengalah itu sudah pasti. tak boleh nak pilih lokasi dekat dengan tempat kerja iena.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?
kadang2 malam penat nak masak kami keluar  makan

Disebabkan Kes Cik iena kerap post story anak buah jadi Cik iena rasa sebelah pihak lain salah sangka Cik iena selalu ke rumah adik dan balik rumah KL. Salah tu Cik iena bila work from home seminggu memang Cik iena menumpang di rumah adik. Sebab bosan tau duduk seorang dekat rumah. 

Kalau awak mungkin awak tak bosan awak ade anak dan suami. Saya ni seorang je di rumah. Jadi jika work from home memang akan ke kajang rumah adik. bila jadual work from office baru Cik iena stay rumah KL. Itupun Cik iena akan balik lewat. Bila sampai rumah, mandi rehat dan tidur. Esok terus pergi kerja.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

Kalau kita ni dah menumpang rumah orang tentunya bila masa yang sesuai kita akan berbual, meluangkan masa bersama, bukan menghadap handphone atau memerap dalm bilik atau tidur selalu. Bila kita berbual jadi nampak rapat. Kita ni perlu bersosial dengan orang, lagi lagi kita menumpang rumah orang tu. Jangan diterap dalam diri kalu kemana-mana..ke rumah orang atau bercuti. Duduk layan handphone dan memerap dalm bilik sahaja. Keluarlah bergaul. Sikap kita yang anti sosial ni yang buat kita rasa kita kurang rapat dengan orang. Pendek kata jangan anti sosial. Bila dengan keluarga luangkan masa berborak bukan menghadap handphone 24 jam.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

Susah sebenarnya nak bagi faham orang yang tak faham dan pentingkan diri yang nak perhatian diberikan pada dia 100 % . Kenapa Cik iena ke rumah adik kerana hanya kami sahaja yang duduk berjauhan dari keluarga dan lokasi kami berdekatan. Takkan pula Cik iena time work from home nak pergi rumah adik atau kakak yang dekat dekat rumah Mak. Dekat kampung pendek kata.


Seriously iena memang fade up dah nak jaga hati orang yang tak faham kondisi kita duduk merantau jauh dari keluarga. Menjadi kesalahan ke kita pergi rumah adek sendiri ? kita ni bukan sejenis yang walau keluarga sendiri dekat tapi tak jenguk keluarga. Jarang jarang balik walau jarak sekankang kera.


Iena memang tak boleh duduk rumah seorang di KL. lagipun bahaya perempuan duduk seorang. Sebab tu iena ke rumah adek di Kajang. Tapi Cik iena tak faham kenapa perlu timbul rasa cemburu dan iri hati. Dan merasakan kasih sayang dia dirampas. Kalau macam tu cuba jadi seperti kami duduk jauh merantau dari keluarga dan duduk berdekatan kami. Tentu lah Cik iena juga akan pergi rumah korang.

 


1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?
Adik iena yang lelaki tu

Bila iena keluar sama adik, ada yang berbunyi. Kadang kadang iena dapat job food review memang iena bawa la semua da kebetulan time tu iena menumpang rumah adik. Takkan pula nak ajak keluarga yang jauh di kampung ? Logik masuk akal tak? Bila buat review memang style iena banyak post story dekat instagram. Kalau sikap cemburu ni menebal dalam hati awak tu sasah la iena nak buat kerja ni. Atau munkin awak lupaa iena ni Blogger . Orang panggil untuk buat food review.

 

1 Week Work From Home, duduk Rumah Adik Salah ke?

 

FAHAM TAK SITUAS STRESS TAHAP DEWA IENA MELAYAN KARENAH KELUARGA. KALAU IKUTKAN TAKNAK CERITA KAT BLOG TAPI CIK IENA DAH SAMPAI TAHAP RIMAS KENAPA CIK IENA TAK BOLEH NAK PERGI RUMAH ADIK DI KAJANG. KENAPA PERLU CEMBURU. KENAPA SAMPAI UNFRIEND FACEBOOK. NAMPAK SANGAT AWAK TU TAK BERSIKAP PROFESIONAL. 


KALAU AWAK NAK TAU BILA AWAK BUAT PERANGAI MACAM NI BUAT ORANG RASA ANNOYING DAN FADE UP DAN LETIH NAK JAGA HATI AWAK.  LEPAS NI IENA JAGA HATI IENA JE. SINCE AWAK DAH MULAKAN PEPERANGAN HAHA


Okay sekian luahan. Nasihat pada awak yang sentap tu. Tolong kaji balik tolong fikirkan kenapa saya kerumah adik di Kajang dan kenapa tak kerumah awak... Saya yakin awak ade otak untuk berfikir. Jangan diterapkan sikap penting diri dan sikap mintak semua apa benda mesti  dapat tu dalam diri awak. 

 

Lagi satu saya tak pernah lupa awak fitnah saya. Segala perbualan di whatsapp saya simpan tak pernah delete. Saya bukan macam awak jenis delete whatsapp lepastu lupa apa yang kita message lepastu tersalah cerita sebab message da delete  dan seterusnya menjadikan nya fitnah sebab ianya tidak benar. 

Walau apapun BUKTI telah ditunjuk pada keluarga terdekat dan semua pun tau perangai awak. Jadi kami terpaksa redha lah dengan perangai awak. Kami cuma mampu berdoa awak berubah menjadi yang lebih baik dari sekarang. Tiada siapa yang mampu merubah diri awak kecuali awak sendiri dan berhentilah kondem hidup orang, komen  kehidupan orang dan membanding bandingkan kehidupan orang lain dengan awak.

Kita yang mencorakkan kehidupan kita. Jangan tanamkan rasa cemburu iri hati dengki dalam diri kelak ianya memakan diri. Pepatah ada mengatakan ukur baju di badan sendiri..agituwwwwwwwww


Ahaa lepas nie iena pindah lagi dekat dengan adik sebab lokasi tu dekat tempat keje deknor. Hurmm akan lagi sentap lah mungkin. Pilih rumah dekat dekat dengan keluarga ni senang sebenarnya bila bosan pergi rumah dia. Bila ada masalah boleh minta tolong.  JADI IENA MINTA SANGAT TOLONG FAHAM DAN TOLONG BUANGKAN SIKAP CEMBURU TU. KALAU RASA RASA NAK IENA SENTIASA DEKAT DENGAN KORANG  JE DAN SENTIASA BERI PERHATIAN 100% DEKAT KORANG JE. MAI LAH PINDAH RUMAH DUDUK DEKAT DEKAT IENA, MESTI IENA MENYINGAH RUMAH KORANG KALAU IENA BOSAN.

 

 


 





Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve