Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Thursday, February 11, 2016

Aiskrim Gulung Monzeter Premium Fried Ice Cream


  Aiskrim gulung atau lebih di kenali dengan Fried Ice Cream di Thailand kini terdapat di malaysia. jika sebelum ini perlu ke Langkawi mahupun Thailand untuk memakan Aiskrim gulung tersebut , Kini ianya boleh di dapati di Kuala Lumpur .
 
 
Aiskrim Gulung Monzeter Premium Fried Ice Cream

Sebelum ini cik iena pernah makan aiskrim ini di Chiang Mai Thailand. Ababila video yang di muatnaik cik iena mendapat banyak view dan ramai yang bertanya di mana untuk dapatkan aiskrim ini di Malaysia. Cik iena mula mencari tempat di mana aiskrim ini di jual di Malaysia. 
Daripada yang cik iena google aiskrim ini di dapati di Langkawi. Tapi jauh sangat cik iena nak pergi kan.
Ada kawan yang kata di Nu Sentral, cik iena pergi tapi aiskrim tersebut sememangnya menggunakan teknik yang sama Fried di atas kuali leper yang sejuk cuma aiskrim tersebut tidak di gulung.

Jadi cik iena teruskan lagi misi, sehinggalah terjumpa Aiskrim tersebut.
Sebenarnya banyak je tempat yang kawan-kawan bagi tahu ada. Tapi cik iena tak da masa nak pergi terjah betul ke tidak hehe. Sehinggalah cik iena jumpa di time square. Masa tu baru lepas makan di boatnoodle . ahaa tempat kegemaran cik iena tu.
Okies jemput tonton video blogger gediks nie 
(^_~)
gediks ngan henset sendiri je :D
 
 
Aiskrim Gulung Thai di Monzeter Premium Fried Ice Cream Berjay...
Akhirnya cik iena jmp jugak aiskrim gulung yg pernah cik iena makan di Chiang Mai Thailand Di Malaysia,[http://bit.ly/aiskrimGulungThai]Sebelum ni cuba di Nu Sentral tapi tak sama [http://bit.ly/freshyfreeze]yg ni baru sebijik aiskrim gulung thai yg cik iena makan (^_~)Location : LG-18 | Monzeter Premium Fried Ice Cream Berjaya Time Square [Besebelahan Jipangi Ice Cream & Berdekatan Guardian]www.ienaeliena.comwww.instagram.com/ienaeliena
Posted by ienaeliena.com on Wednesday, February 10, 2016


Aiskrim Gulung Monzeter Premium Fried Ice Cream
ehh nak possing depan kedai ni, pekerja kat sini baik baik dan peramah tau

Aiskrim Gulung Monzeter Premium Fried Ice Cream
menu aiskrim yang anda boleh pilih

Aiskrim Gulung Monzeter Premium Fried Ice Cream
menu aiskrim yang anda boleh pilih

Aiskrim Gulung Monzeter Premium Fried Ice Cream
Nahhhh promosi istimewa, dapat aiskrim free tu. cik iena suka auchhhhhhh

Aiskrim Gulung Monzeter Premium Fried Ice Cream
okay jemput terjah fb dan ig mereka untuk tgk gambar ice cream yg menari tertarik the boomm



Nyummyyyyyyyy sedap tau. Cik iena and adik memang penggemar ais krim. Sedap aiskrim gulung kat sini tak manis potong kaki habaq hang. hehe makan banyak pun tak risau . Tapi harus pandai pilih kombinasi perasa dan sebagainya supaya tak manis tahap potong kaki lah. Cik iena cuba flavour Vanilla + Strawbery + Bluebery + Chocolate Cream . Kombinasi yang sangat sedap dan tak manis sangat. Just Nice :)

Lokasi : LG-18 | Monzeter Premium Fried Ice Cream Berjaya Time Square [Besebelahan Jipangi Ice Cream & Berdekatan Guardian]



iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Thursday, February 4, 2016

Shaklee Malaysia Mengumumkan Pelantikan Presiden Baru


Helen Lam sebagai Presiden, Shaklee Malaysia


Baru-baru ini, Shaklee Malaysia telah mengumumkan perlantikan Helen Lam sebagai Presiden Shaklee Malaysia. Beliau  menyertai syarikat tersebut sejak Januari 2016

Sebelum ini, Helen telah pun bergiat aktif di dalam bidang industri Jualan Langsung melangkaui 20 tahun menerajui bahagian Pemasaran & Jualan di syarikat multinasional.
 “Bukan mudah mencari seorang pengurus eksekutif yang mempunyai latar belakang dan pencapaian di dalam industri ini, dengan minat yang amat mendalam membantu memberi impak positif kepada kehidupan orang lain”, ujar Roger Barnett, CEO kepada Shaklee Corporation.
Tambah beliau lagi, “Kami amat bertuah dengan kehadiran Helen yang mahu menjadi sebahagian daripada keluarga besar Shaklee dalam membantu rakyat Malaysia untuk hidup lebih sihat dan mempunyai kehidupan yang lebih baik.  Kami amat teruja untuk melihat perubahan besar terhadap perniagaan Shaklee di Malaysia, tambahan pula kehadiran Helen sebagai Presiden, tentunya akan lebih mengeratkan jalinan hubungan perniagaan kita di dalam keluarga besar Shaklee”.

Helen mempunyai pengalaman yang cukup luas sebagai Pengurusan Eksekutif dengan rekod pencapaian cemerlang, berganding erat bersama para pengedar, bagi memacu pertumbuhan yang stabil dalam jangkamasa panjang, di dalam industri jualan langsung. Sepanjang penglibatan beliau, Helen telah berkareer secara meluas di seluruh Asia Tenggara untuk pertumbuhan kedua-dua pasaran bakal dan sedia ada.

Tahniah Helen Lam, semoga Shaklee lebih berjaya :)

Untuk Maklumat Lanjut

Website : www.shaklee.com.my
Facebook : www.facebook.com/shakleeproductsmalaysia
Instagram : www.instagram.com/shakleeproductsmalaysia/

Untuk Pembelian Online juga kini anda boleh dapatkakn produk Shaklee di Lazada http://bit.ly/buyOnlineShaklee




Baru-baru ini, Shaklee Malaysia telah mengumumkan perlantikan Helen Lam sebagai Presiden Shaklee Malaysia. Beliau ...
Posted by ienaeliena.com on Wednesday, February 3, 2016


iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Sihat dan Kurangkan Berat dengan BLESS TeaTox




BLESS TeaTox dihasilkan dari gabungan bahan semulajadi yang diadun khas untuk tujuan detoks iaitu  Menyahtoksin dan mengeluarkan sisa-sisa yang tidak diperlukan oleh tubuh dari dalam usus kita.


Sihat dan Kurangkan Berat dengan BLESS TeaTox

 

Detoks sangat penting untuk:

  •  membersihkan usus
  •  membuang toksin di dalam badan
  •  melancarkan proses pencernaan
  •  membantu buah pinggang untuk menapis darah
  •  meningkatkan keberkesanan fungsi hati dan hempedu
  •  membuang bahan buangan dari pundi kencing
  •  mambantu menurunkan berat badan



APA ITU DETOKS



Detoks adalah proses pembersihan usus dengan mengeluarkan toksin, lemak , lendir serta sisa-sisa yang tidak diperlukan oleh tubuh dalam badan melalui proses pembuangan air besar.

Dengan pembersihan usus ini, barulah badan kita dapat menyerap nutrisi daripada makanan pada tahap yang optimum. Kerana itulah detox sangat penting sebelum kita mengambil apa-apa supplemen supaya tahap penyerapan nutrisi berada pada tahap yang terbaik


Kebanyakkkan daripada kita tidak mengetahui bahawa pembersihan usus yang sempurna adalah amat penting untuk mengembalikan kesihatan badan kita ketahap yang seimbang serta dapat membantu menambah tenaga kita ketahap yang lebih baik.

KENAPA PERLU DETOKS


Tahukah anda bahawa Kebanyakan penyakit berpunca daripada usus.

Perut Punca Segala Penyakit


Sabda Rasulullah saw :
"Perut manusia itu tempat segala penyakit, manakala pencegahan itu pokok dari segala pengubatan" (Riwayat Ad-Dailami)



Maka dengan itu amatlah penting bagi kita untuk melakukan pembersihan usus iaitu Detoks. Sepertimana juga kenderaan yang kita guna hari-hari yang mana ianya perlu di servis untuk memastikan ianya dapat berfungsi dengan baik. Begitu juga dengan usus kita. "usus kita ibarat enjin kereta". Jika tidak di servis ianya akan mendatang kan masalah.


Sihat dan Kurus Dengan Bless TeaTox

Dalam kehidupan seharian sudah pasti banyak makanan yang kita makan sehinggakan ianya boleh mendatangkan bahaya pada tubuh badan kita . Ada juga diantara kita yang mengalami masalah penghadaman iaitu masalah sembelit dan sukar membuang air besar. Ini amat membahayakan kerana sisa-sisa yang tidak di perlukan serta toksin dalam usus kita boleh memudaratkan kesihatan kita dan mendatangkan pelbagai penyakit .



Kenapa sistem penghadaman penting? 


Jika sistem penghadaman tidak dijaga dengan betul akan membawa kepada gejala-gejala berikut:

  • Penambahan berat badan
  • Masalah gastrik
  • Perut Buncit
  • Kanser Usus
  • Masalah makanan tidak hadam
  • Sistem imun yang lemah
  • Kurang selera makan

Masalah kesihatan lain jika usus bertoksik

  • Arthritis-sakit sendi dan sengal-sengal otot.
  • Kuku dan rambut rapuh
  • Tekanan darah meningkat
  • Kelemahan mental-daya ingatan dan tumpuan yang lemah
  • Peredaran darah kurang baik-tangan dan kaki sejuk
  • Kerap kali sembelit atau cerit berit
  • Mengidam makanan
  • Kerap pening-pening lalat dan sakit kepala
  • Kesakitan pada leher dan bahu
  • Gejala putus haid-terasa putus haid
  • Mudah marah dan murung
  • Rendah tenaga syahwat
  • Haid tidak menentu
  • Rasa loya, betis dan kaki bengkak
  • Masalah kulit-jerawat, akne, eczema


6 punca penyebab penyakit dari perut


1. Cara pemakanan seharian yang tidak sistematik.

2. Terlalu berlebihan semasa makan.

3. Tidak berwaspada dengan makanan dan minuman yang dihinggapi serangga.

Sabda Rasululluh s. a. w, maksudnya: “Jika ada seekor lalat jatuh ke dalam tempat minuman yang akan kamu minum, maka celuplah keseluruhan tubuh lalat tersebut ke dalam minumanmu tadi kemudian angkatlah (buanglah) lalat tersebut. Kerana sesungguhnya pada salah satu sayapnya mengandung ubat dan pada sayap yang lainnya mengandung penyakit.” (Riwayat Abu Hurairah)

4. Tidak cermat semasa meneliti isi kandungannya.

5. Kurang kesedaran dalam menjaga kebersihan diri.


Justeru itu amatlah perlu untuk kita membuat pembersihan usus iaitu detoks bagi memastikan kita bebas dari penyakit yang membahayakan.


Bagaimana Bless TeaTox Dapat Membantu Anda?



Sihat dan Kurangkan Berat dengan BLESS TeaTox



Bless TeaTox dapat membantu :-

  •     Membersihkan kolon.
  •     Membunag toksin di dalam badan.
  •     Melancarkan proses pencernaan.
  •     Membantu buah pinggang untuk menapis darah.
  •     Meningkatkan keberkesanan fungsi hati dan hempedu.
  •     Membuang bahan buangan dari pundi kencing.

Bahan-Bahan Dalam Bless TeaTox 

 



Gabungan bahan semulajadi yang diadun khas untuk tujuan detoks. Menyahtoksinkan dan mengeluarkan sisa dari usus kita. Bahan-bahan semulajadi yang terpilih :-



Sihat dan Kurangkan Berat dengan BLESS TeaTox
serbuk Bless teatox


  •     Ekstrak teh hijau.
  •     Ekstrak limau.
  •     Ekstrak epal.
  •     Psyllium Husk.
  •     Germa Gandum.

Cara Pengambilan Bless TeaTox


Cara Pengambilan Bless TeaTox



Kelebihan Lain Detoks


  •     Mengurangkan kanser usus.
  •     Meningkatkan keberkesanan sistem penghadaman.
  •     Membantu sistem/proses pembuangan dengan lebih teratur.
  •     Membantu masalah sembelit.
  •     Meningkatkan tenaga.
  •     Memperbaiki kadar serapan nutrisi.
  •     meningkatkan daya fokus.
  •     Permulaan yang baik untuk menguruskan berat badan.
  •     Meningkatkan kesuburan.
  •     Mengekalkan keseimbangan pH dalam darah.
  •     Meningkatkan kesihatan secara total.


Okay panjang lebar cerita cik iena. Untuk pengetahuan cik iena mengalami masalah sembelit. Masalah ni sememangnya membuat cik iena tak selesa. mana takna berhari-hari tak membuang, perut rasa tidak selesa. Rasa buncit, eh bukan rasa tapi memang buncit. Sungguhpun cik iena kurus, perut berlipat-lipat. Alhamdulillah selepas mengamalkan Bless teaTox perut cik iena tidak lagi buncit dan cik iena dapat membuang air besar dengan mudah. Tak perlu risau lagi hari ni dah membuang ke belum.

Sihat dan Kurangkan Berat dengan BLESS TeaTox



Cik iena telah mengamalkan Bless TeaTox dan kesannya amat memberangsangkan untuk sistem penghadaman dan pencernaan cik iena. Bila cik iena makan je, beberapa minit mesti nak cari toilet. Walaupun nak ke toilet tapi proses pembuangan tu tak sakit tau. normal je. Just bagi hint nak membuang. Kalau tak bagi hint tu payah la pulak kan.



Selepas mengamalkan Bless TeaTox selama tiga hari berturut, berat badan cik iena berkurangan sebanyak 2 kilo. Jadi kepada anda yang berhajat untuk mengurangkan berat badan  Bless TeaTox
amat sesuai untuk anda. Cik iena amalkan Bless TeaTox sebab masalah sembelit yang cik iena alami sejak kecil lagi . Bila berat berkurang ni cik iena makan lagi banyak sebab cik iena taknak hilang berat badan  dan cik iena tak perlu risau tak boleh membuang dah. Cuma cik iena kurangkan pengambilan Bless TeaTox kepada seminggu dua kali untuk mengelakkan cik iena kurus melengkung haha.




Sihat dan Kurangkan Berat dengan BLESS TeaTox


Untuk Mengetahui lebih lanjut Tentang Bless TeaTox Sila Layari www.blessmania.com

Sebelum ni cik iena ada meminum teh orang kampung untuk atasi masalah sembelit ni. Ya Ampun kalau lambat berterabur lah nak oi. Berkesan tapi perut memulas-mulas. Sakit ya amat. Cik iena minum beberapa kali je dah stop sebab tak tahan sakit perut dia terus nak keluar. Kalau Bless Teatox ni boleh buat dialog "Sabar Ye Nak " sambil usap-usap perut,  hahah boleh hold2 hold dulu nak buang ke tidak sebab tak sakit. Tapi better buang lah kan cuma nak bagi tau kat sini Bless Teatox punya pembuangan air besar tu secara semulajadi. takda paksa-paksa kene pergi toilet cepat. Itu kesan pada cik iena lah.

Kalau anda nak tahu keberkesanan nya pada tubuh anda boleh lah beli secara online di www.blessmania.com/bc/beli-online.php

Atau boleh juga beli dari cik iena . Kalau beli online di blessmania lagi untung lah sebab penghantaran percuma tau. Cuma minimum pembelian adalah dua botol.



Sihat dan Kurangkan Berat dengan BLESS TeaTox


 HARGA BLESS TEATOX


Sebotol 150gram - RM120
untuk 2 botol RM240 RM180 + Keahlian percuma







iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Wednesday, February 3, 2016

Free 25 pcs of 4R Photo Print from Photobook Malaysia


Hai korang Qoo10  berbesar hati nak bagi percuma  25 keping gambar 4R dari Photobook Malaysia. Jom jangan lepaskan peluang ini okay. Cik iena memang peminat tegar Photobook ni. Selalu beli voucher photobook. Haa kalau free ni lagi lah laju kan. Jom jangan lepaskan peluang ni.


Free 25 pcs of 4R Photo Print from Photobook Malaysia


Mengikut description hanya mobile apps user je boleh guna. Tapi cik iena beli guna laptop je ni boleh haha . So ape lagi moh kita. Klik Link ni Free 25 pcs of 4R Photo Print from Photobook Malaysia


Wokay cik iena nak sambung kerja.hahah
cik iena dah beli dua akay sebab cik iena ada dua account facebook
yeayyy dah ada 50 keping gambar 4R percuma tak termasuk yang sebelum-sebelum ni sangat banyak haha
Tetamu yang datang rumah muntah darah tengok album and photobook gamba cik iena je..lalallala
ada kita kisah ahahaha..
dok upload kat facebook and instagram je bukan boleh simpan jadi kenangan kan
so kita print kan dia
jom jangan lepaskan peluang
okay bye
kerja time
(^_~)
 





iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Sunday, January 31, 2016

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House


Tahukah anda Yis diperkaya dengan unsur organik yang meremajakan kulit serta  mengandungi Vitamin B Dan banyak vitamin lain untuk mendapatkan kulit yang sempurna dan juga membantu penyembuhan jerawat dan luka.
 

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

Kebaikan yis untuk kulit

Yis mengandungi Vitamin B Dan banyak vitamin lain untuk mendapatkan kulit yang sempurna dan juga membantu penyembuhan jerawat dan luka.
1. Untuk membersihkan kulit
  • Letakkan satu sudu yis dalam secawan air dan kacau sehingga campuran menjadi tekstur tebal. Sapukan campuran ini pada kulit anda dan biarkan selama 15 minit, jangan risau jika anda mendapati yis kering di atas kulit .Yis membantu untuk menghilangkan zarah debu. Selepas ianya kering,  basuh muka anda dengan air suam.

2. Merawat Jerawat
  • Yis merupakan bakteria baik yang berfungsi untuk membunuh bakteria yang berkaitan dengan jerawat. Ia juga menggalakkan pengeluaran beberapa sel-sel darah putih, yang membantu untuk membersihkan masalah kulit dan memastikan ia sihat.
  • Masukkan satu sudu madu dan satu sudu jus lemon, serta yis dalam 3 sudu besar air suam.
  • Letakkan yis dan lemon ,campur bahan-bahan tersebut  kemudian Sapukan campuran pada muka anda sebagai face mask sehingga kering dan lap muka anda, jangan lupa elakkan dari terkena bahagian mata.
  • Dengan mengulanginya setiap hari, jerawat anda akan berkurangan

3. Menanggalkan sel kulit mati
  •  Letakkan yis dengan susu tepung dan air mawar sebagai masker selama 30 minit dan kemudian basuh dengan air suam.

Bagi memudahkan lagi kita mendapat khasiat daripada yis ini,  CharleneK Beauty House telah memperkenalkan Masker berasaskan Yis iaitu TST Yeast Mask yang bertujuan untuk merawat kulit wajah kita supaya lebih sihat, cantik, dan berseri tanpa jerawat serta masalah pori-pori terbuka.


TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House


Mudah sahaja anda hanya perlu menyapu yeast mask tersebut pada wajah lebih kurang 20 minit dan kemudian bilas. Masker ini digunakan dua atau tiga kali seminggu  sebagai perawatan tambahan. Sekiranya inginkan kesan yang cepat anda boleh menggunakan setiap malam.


TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House



Cik iena sendiri telah mencuba selama tiga hari berturut-turut pada permulaan dan hasilnya kulit lebih lembut, lembab, anjal dan kulit lebih berseri daripada biasa. Kini cik iena menggunakan Yeast Mask ini dua hari sekali . Kulit akan lebih anjal serta lembut ,gebu dan licin,


TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House



Tak sabar rasa nya nak kulit cerah berseri-seri ahaa. Tapi cik iena punya skin memang susah nak cerah. Cepat sun burn T_____T . Hasil nya sekarang yang jelas adalah kulit licin sangat , flawless gituh. Bila pakai make up memang cantik kalau kulit licin. Senang nak Apply make up .

Okay jom cik iena ceritakan serba ringkas mengenai TST Yeast Mask ini.

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

 


TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

 


Yis  diperkaya dengan unsur-unsur organik yang meremajakan sel-sel dan menyediakan nutrien untuk peremajaan, merangsang pertumbuhan sel-sel manakala mengukuhkan penembusan nutrien, sel-sel dipertingkatkan penyerap.


TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House

TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House


TST Yeast Mask by CharleneK Beauty House


Okies kepada yang berminat nak cuba Yeast Mask ini boleh whatapps 012 - 693 8205
Retail Price (RRP) RM: 288 (Free Postage)
Untuk mendapatkan diskaun sebanyak 10%   ( RM260) sila mention nama iena (^_~)

Instagram :  http://www.instagram.com/charlenek_beauty_house


sumber : Benefits yeast for skin






iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Saturday, January 30, 2016

Pakej Diskaun Melancong Dalam Negara



Tahukah anda terdapat pelbagai tempat-tempat yang popular dan menarik di Malaysia dan terdapat masih banyak produk-produk pelancongan yang belum diterokai atau dikenali oleh rakyat malaysia khususnya.
 
 MITA Tourism Fair 2016
 
 
 
Kebanyakan rakyat Malaysia gemar ke Luar negara tanpa mereka sedari di  Malaysia masih terdapat banyak tempat untuk mereka terokai.  Disini cik iena menyokong penuh usaha MITA Tourism Fair atas usaha inisiatif mengumpul serta mengajurkan acara Himpunan Pengiat Industri Pelancongan di Malaysia di mana sekarang giat berlansungnya MITA Tourism Fair 2016.
 
Untuk pengetahuan MITA Tourism Fair 2016 sedang berlansung di Kuala Lumpur Convention Centre. Terdapat pelbagai pakej percutian dalam negara yang di tawarkan oleh pelbagai Agensi dengan harga yang berpatutan.
 
Kepada anda yang meracang untuk ke taman negara cik iena cadangkan anda untuk dapatkan pakej diskaun 50% ke Taman Negara di booth HAN Travel & HAN Rainforest Resort .
Jemput baca cerita cik iena di HAN Rainforest Resort Taman Negara http://www.ienaeliena.com/2016/01/kenali-taman-negara-malaysia.html

 Jangan lupa hadir tau, cik iena tak dapat hadir atas urusan kerja hari ini ada job mekap tunang dan esok cik iena menyahut cabaran MITA Tourism fair bercuti di dalam negara. Memandangkan isnin cuti jadi cik iena mengambil peluang untuk bawa keluarga bercuti di dalam Negara ‪#‎MITA2016‬ ‪#‎GoDomestic‬ ‪#‎DekatJe‬

MITA Tourism Fair 2016

 
 
Tarikh : 29-31 Januari 2016
Masa : 9.00 Am - 9.00 PM
Lokasi : KL Convention Centre
 
 
 

Nota Blog : sebelum keluar rumah , update blog sekejap..hahah Maaf cik iena sangat sibuk sekarang. Sibuk kerja di pejabat almaklum lah dah bertukar boss.. huhu Banyal pending blog post ni ahhh..nk g holiday lagi ..huhu okayyyy daaaaaaaaaaa jgn lupa ‪#‎MITA2016‬ ‪#‎GoDomestic‬ ‪#‎DekatJe‬






iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Cara Mudah Hilangkan Jerawat

Cara Mudah Hilangkan Jerawat


Jerawat merupakan masalah kulit yang biasa dialami oleh kaum wanita dan lelaki terutama golongan remaja akil baligh dan dewasa. Jerawat akan muncul apabila minyak/sebum, bakteria dan sel kulit mati menyumbat liang roma pada kulit muka.

Jerawat juga boleh terbentuk disebabkan oleh jangkitan bakteria akibat penyakit, alahan atau salah penjagaan kulit . Kebiasaanya jerawat akan meninggalkan bekas-bekas luka atau parut.

Pasti ramai yang tidak suka akan kehadiran jerawat di raut wajah anda. Untuk menghilangkan  jerawat tersebut terdapat 6 cara mudah yang boleh anda ikuti.

6 Cara Mudah Hilangkan Jerawat


1. Minum banyak air - Salah satu cara mudah untuk membantu anda menghilangkan jerawat adalah dengan meminum air masak dengan kuantiti yang banyak. Ini kerana air amat berkesan untuk membuang toksin berbahaya dalam badan seseorang. Pastikan anda meminum sekurang-kurangnya 8 gelas air setiap hari.


2. Bawang putih - Bawang putih adalah amat mujarab untuk membantu mengecutkan jerawat yang baru tumbuh. Caranya adalah dengan hancurkan bawang putih tersebut kemudian lumurkan pada bahagian muka yang ditumbuhi jerawat. Selain daripada itu, ada juga pakar berpendapat bahawa sekiranya rawatan ini dilakukan secara konsisten, ia dapat membantu membersihkan dan melindungi liang-liang muka anda daripada dijangkiti oleh bakteria.


3. Menjaga pemakanan - Pemakanan juga sebenarnya mempengaruhi kulit seseorang untuk ditumbuhi jerawat. Elakkan daripada mengambil makanan yang mengandungi kandungan minyak, gula dan lemak yang tinggi. Makanan ini termasuk kek, kuih, coklat, pizza, makanan segera dan makanan yang diproses. Mengamalkan makanan sihat seperti memakan sayur-sayuran, buah-buahan dan daging tidak berlemak seperti tuna, dada ayam dapat membantu untuk mengatasi masalah ini.


4. Aspirin (ubat demam) - Walaubagaimana cantik pun kulit seseorang remaja itu, pasti akan mengeluarkan jerawat sekali-sekala. Tips untuk anda mengurangkan kemerahan dan mengecutkan jerawat yang baru tumbuh itu adalah dengan hancurkan sebiji aspirin (ubat panadol adalah disyorkan) dan lembabkan ia dengan sedikit air. Kemudian sapu campuran tadi ke kawasan yang ditumbuhi jerawat, biarkan selama beberapa minit, kemudian bilas dengan menggunakan air bersih. Ulangi prosedur ini sehingga jerawat anda mengecut dan hilang.


5. Ubat gigi - Sebelum tidur, letakkan ubat gigi pada bahagian yang ditumbuhi jerawat, biarkan ia mengering sehingga keesokan harinya. Kemudian bilas muka anda. Ini adalah kerana ubat gigi mampu mambantu untuk menghidrasikan(mengeringkan) jerawat dan ia juga mampu untuk menyerap minyak pada wajah.


6. Minyak zaitun - Cara ini adalah cara turun temurun yang diamalkan sejak zaman nenek monyang lagi. Dan ramai juga telah bersetuju bahawa cara ini adalah berkesan. Campurkan satu sudu besar minyak zaitun dengan 4 sudu garam, kacau sebatian untuk beberapa minit, sapu pada bahagian wajah anda yang ditumbuhi jerawat, biarkan seketika, kemudian bilas wajah dengan menggunakan sabun pencuci muka.

6 cara diatas mudah untuk di lakukan akan tetapi adakalanya bagi yang kesuntukan masa atau yang sibuk mungkin ianya akan memakan masa anda. Jadi cik iena nak kongsi serum yang mampu mengecutkan jerawat, menghilangkan jerawat serta memudarkan parut jerawat . 
Sebelum ini cik iena ada menggunakan petua bawang putih bagi mengecutkan jerawat. Kedengaran mudah tapi kalau silap langkah jadi macam cik iena,  boleh baca kisah cik iena dengan jerawat dan bawang putih http://www.ienaeliena.com/2014/07/review-petua-mengecutkan-jerawat.html
Akibat terletak lama bawang putih kulit jadi melecur. Memang diakui petua ni berkesan cuma cik iena terletak lama sangat.  Haa ni bagi memudah kan cik iena dan kawan-kawan semua cik iena nak kongsi produk terbaru yang cik iena cuba ni namanya Refinity Acne Hydrogel . Ianya berkesan untuk anda mengecutkan jerawat dan memudarkan parut jerawat.

Refinity Acne Hydrogel


Cik iena akan gunakan serum ini bila terasa jerawat nak membiak. Makanya jerawat pun tak jadi nak beranak pinak, jerawat tersebut kering dan hilang selepas sapu serum tersebut. Untuk kesan yang lebih cepat kene rajin letak serum ni pada jerawat kita.  Okay jom cik iena kongsi lebih lengkap tentang serum ni.

Refinity Acne Hydrogel

Refinity Acne Hydrogel merupakan produk anti-jerawat yang dirumus khas dari bahan semulajadi oleh Ahli Farmasi Malaysia, mampu mengatasi masalah jerawat dengan pantas. 


acne hydrogel

acne hydrogel
Pantas Bertindak

Formulasi Acne Hydrogel FOKUS pada rawatan jerawat dan bekas jerawat bagi menjadikan wajah anda kembali licin bersih berseri.

Senang & Mudah

Hanya sapu 2 kali sehari dan tunggu hasilnya. Cepat meresap dan kering tanpa rasa kesan minyak.
Sesuai Untuk Kulit Sensitif

Tidak seperti produk lain di pasaran, Acne Hydrogel diperbuat dari bahan herba Asli yang sangat efektif dalam rawatan jerawat dan bebas dari bahan kimia. Oleh itu, ia sangat sesuai untuk semua jenis kulit termasuk kulit sensitif.

Pengiktirafan

Diluluskan oleh Kementerian Kesihatan Malaysia (NOT151105679K) dan Persatuan Pengguna Islam Malaysia (PO-BMF-PPIM01407). Diyakini halal dan dijamin keberkesanannya.
98% Pengguna Berpuas Hati
Hampir 10,000 botol dijual setiap bulan dan hampir kesemua pengguna berpuas hati dengan kesannya. Setiap hari kami menerima testimoni positif dari pengguna.

bagaimana acne hydrogel berfungsi


Salix Alba Extract bertindak 3 kali lebih berkesan dengan menghapuskan Staphylococcus aureus dan Propionibacterium, iaitu dua bakteria yang menjadi punca pembentukan jerawat.

Selain itu, ia juga akan mempercepatkan proses pemulihan kulit dengan cara memudarkan kesan jerawat seperti parut dan kedutan sekaligus mencantikkan struktur kulit.

Disebabkan Acne Hydrogel dirumus dari bahan semulajadi, ianya sangat sesuai digunakan oleh mereka yang mempunyai kulit yang sensitif kerana tiada kesan sampingan akan dirasai.


Cara Penggunaan Acne Hydrogel


Bersihkan muka dan keringkan . Kemudian, sapukan sedikit Refinity Acne Hydrogel pada kawasan berjerawat. Gunakan setiap pagi dan malam atau sekerap yang diperlukan.

Cara Penggunaan Acne Hydrogel
ahaa seketui je pun jerawat tp memang kepochi cik iena ni, seketui pun tak suke, mesti nak buat sesuatu nak halau si jerawat tu (^_~)
 Psttt oily nye muka haha, okay ni cik iena pakai pelembab muka dulu tapi tak  pakai bedak. Biasanya cik iena akan pakai pelembab dulu kemudian baru sapu Acne Hydrogel ni sebabnya kalau Pakai Acne Hydrogel dulu kemudian pakai pelembab ahaa mau berangin satu muka cik iena. Acne hydrogel ni rasa berangin-angin bila kita sapu kat jerawat. Selepas pakai pelembab dan sapu Acne Hydrogel ni baru cik iena dap dap compact powder sikit :)

Cara Mudah Hilangkan Jerawat
ahaa cantiknye lighting kat depan, dalam bilik gelap haha, kasi selfie lagi



Okay untuk maklumat lanjut mengenai Acne Hydrogel ni boleh layari http://www.refinity.com.my/

 Acne Hydrogel










iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Wednesday, January 27, 2016

Taman Negara Night Jungle Walk


Taman Negara Night Jungle Walk


Salah satu aktiviti yang boleh dilakukan di Taman Negara adalah Night Jungle Walk . Dimana anda berpeluang berjalan di dalam hutan hanya menggunakan lampu suluh untuk menikmati suasana di hutan dan juga binatang-binatang di waktu malam.


Taman Negara Night Jungle Walk
bergambar bersama rakan blogger sebelum ke night jungle walk



Taman Negara Night Jungle Walk
bergambar bersama rakan blogger dan media sebelum ke night jungle walk




Sebelum meneruskan perjalanan ke hutan, kami di beri penerangan ringkas di resort terlebih dahulu.
Kami di kehendaki membawa lampu suluh untuk di gunakan semasa di dalam perjalanan nanti.




Taman Negara Night Jungle Walk
yeayy lampu suluh cik iena yang comel



Night Jungle Walk
Rakan blogger dan media bersedia dengan lampu suluh masing-masing


 Kami  di bahagikan kepada beberapa kumpulan. Setiap pengunjung yang menyertai aktiviti ini akan di bahagikan di dalam kumpulan kecil supaya mudah untuk di kawal dan mudah juga untuk kita melihat binatang-binatang pada waktu malam.



Taman Negara Night Jungle Walk
wefie di dalam hutan :)

Taman Negara Night Jungle Walk



Jika bernasib baik, anda dapat melihat sendiri binatang liar seperti rusa, babi hutan dan binatang kecil lain yang merayau-rayau di Taman Negara menjelang tengah malam hingga ke awal pagi.


Night Jungle Walk
cik iena bergambar bersama Tapir yang di jaga di sini



Taman Negara Night Jungle Walk
Wah berani nya kak aida pegang Tapir :)

Cik iena sempat merakamkan video pada awal perjalanan kami di dalah hutan tersebut. Maaf tak dapat rakam sehingga habis kerana cik iena mengalami masalah melatah yang teruk. Cik iena risau handphone jatuh dan rosak.  Gambar pun cik iena tak ambil. Walaupun kene sakat dengan kawan-kawan tapi memang best berjalan di waktu malam dalam hutan ni. Penat juga melatah okay. sampaikan handphone cik iena terjatuh dan tercalar. bagi mengelakkan kerosakan teruk cik iena buat keputusan untuk tidak ambil gambar dan video haha.

Untuk gambar lain boleh refer pada rakan blogger yang turut serta iaitu kak Elly http://cleffairy.com/jungle-night-walk-in-taman-negara/

Video Night Jungle Walk - Taman Negara




Selain daripada itu anda juga boleh menyertai kegiatan safari malam untuk melihat haiwan liar di kawasan yang disediakan dengan bantuan pemandu pelancong dan petugas perhilitan.








untuk info lanjut boleh layari: -www.rainforestresort.net

RELATED POST





iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com