Farewell Lunch For Officemate at Nando's Nu Sentral

Macam sedih je bunyi awal tahun 2020 sudah 3 orang rakan pejabat yang berhenti meniggalkan Syarikat. Kebiasaannya memang iena akan aturkan farewell lunch atau dinner untuk kawan pejabat yang nak berhenti. Kalau iena tau awal iena akan pilih tarikh awal-awal. Kalau bagi tau lewat, kalau Cik iena free Cik iena join. Kalau tidak Cik iena tak join sebab Cik iena selalu sibuk attend event.


Farewell Lunch For Officemate


Nak dijadikan cerita semalam Cik iena baru je tau salah seorang rakan nak berhenti dan last day adalah pada hari ini 14 januari 2020 hari selasa. Cik iena agak terkejut. Kebetulan masa kawan bagi tau tu cik iena sibuk ada kerja sebelah malam so memang takde masa nak message kawan-kawan bagi tau nak buat farewll. Jadi Cik iena serahkan pada rakan pejabat yang lain.

Tiba hari ini , rancangan awal nak buat malam. Memandangkan salah seorang rakan tak dapat join malam. Jadi kami buat waktu makan tengah hari. Disebabkan sangat last minit Cik iena serahkan pemilihan tempat makan pada rakan-rakan.

Serius Cik iena rasa tua sikit. Rasa macam dah tak sama pemikiran dengan golongan muda ni. Kalau dulu Cik iena buat farewell kebanyakan rakan pejabat sangat concern tentang pemilihak restoran. Kalau boleh mereka nak yang level sederhana. Yang tidak terlalu mahal. BAru-baru ni kami ada buat farewell boleh tahan juga lokasi pilihan anak-anak muda ni.

Untuk Cik iena, Cik iena tak kisah tapi ada segelintir kawan-kawan yang saving. Benda tu perlu ambil kira juga. Tapi Cik iena ni as long korang dah kata sepakat pilih kedai tu Cik iena ok. Tapi rata-raya taste budak-budak muda ni kedai yang mahal juga la.

Hari ni lokasi pilihan mereka Nando's. Sepanjang 8 tahun bekerja disini hanya level boss dan manager sahaja yang belanja staff makan farewell di Nandos. Kalau kawan-kawan tu sekadar yang keluar makan dalam kumpulan kecil tu adalah. Kebiasaannya lokasi farewell sesama rakan pejabat tempat biasa-biasa sahaja dan harga mampu milik sebab nanti hanya akan ada seorang perlu dulukan duit untuk  membuat pembayaran bagi memudahkan urusan pengiraan.

Kalau bayar sorang-sorang bagi duit tu boleh tapi agak serabut. Cik iena ikutkan sahaja lah Nando's. Katanya ada promosi Buy 2 Free 1. Tapi hanya boleh guna sekali sahaja. Selesai makan semua. Ambil gambar. Bila sampai pejabat macam biasa Cik iena akan masukkan jumlah duit makan dalam formula kiraan farewell lunch or dinner yang selama 8 tahun Cik iena buat.

Cik iena agak terkejut bila salah seorang datang bayar makanan dia sahaja. Rupanya Teori mereka Buy 2 Free 1...Bahagian FREE 1 itu untuk yang diraikan. Jadi yang lain tak perlu kongsi bayar untuk yang diraikan. Pada Cik iena itu tidak betul. Lagi menjadi tidak patut apabila isu ini dipersoalkan di depan yang diraikan.  Cik iena sampai cakap jangan cakap pasal duit. Makan dulu. Kita memang dah ada format pengiraan.

Farewell Lunch For Officemate at Nando's Nu Sentral
Promosi Buy 2 Free 1 =  (RM22.90*2)/3 = RM15.30  . Harga tak termasuk air

 

Andaikata menggunakan konsep Buy 2 Free 1, yang percuma tu bagi pada yang diraikan. Jadi yang belanja yang diraikan adalah yang bayar kos Buy 2 itu. Bukan semua orang yang turut sama sertai farewell lunch tu. Logik kan apa yang Cik iena cakap.

Cik iena tau ada yang cakap kau makan lebih bayar lah lebih.Lebih kurang macam tu lah. Salah tu apa yang korang anggap. Itu sebenarnya adalah reward untuk kawan yang willing to ambil pakej Buy 2 Free 1 . Pakej tu consider mahal lagi dari set luch yang kebanyakan kawan-kawan lain ambil. MEmang ada dua side Dish Tapi set mereka tiada air. jika tambah air jadi mahal juga. Masa nak decide siapa ambil set tu pun masing-masing macam tak nak.Masing-masing Nak ambil set lunch yang lebih murah.

Farewell Lunch For Officemate at Nando's Nu Sentral
Promosi lunch set yang kebanyakan rakan pejabat ambik


Berikut Cik iena kongsikan format pengiraan. Jika diikutkan yang amek promosi buy 2 Free 1 tu bayar lebih mahal dari yang lain tau. tapi dia punya side dish ada dua lah.

FORMAT PENGIRAAN FAREWELL LUNCH OR DINNER


Farewell Lunch For Officemate at Nando's Nu Sentral



Kebanyakan rakan ambil set lunch. Kami asing dua meja sebab terlalu ramai 15 orang. Jadi table lagi satu Cik iena tak masukkan pengiraan tetapi Cik iena bahagikan jumlah semua yang join untuk kongsi bayar makanan yang diraikan.



Farewell Lunch For Officemate at Nando's Nu Sentral









Sebenarnya iena jarang tulis pasal makan-makan dengan kawan di blog. Tapi kali ni nak kongsi luahan hati iena sedikit. Sejujurnya sangat kecewa terutama bila Cik iena minta duit pada salah seorang rakan yang tiba-tiba dia tanya kenapa dia perlu bayar dengan nada suara yang tinggi. IENA adalah seorang perempuan. nampak kuat di luar tapi iena ada hati dan perasaan. Sangat sedih diperlakukan begitu.

Sedih sangat sedih sepanjang 8 tahun bekerja, sepanjang iena arrange dulukan duit untuk bayar makan farewell dinner or lunch. Sekali dalam seumur hidup ada yang persoalkan kenapa dia perlu bayar dengan nada yang tinggi. KALAU KORANG ANGGAP YANG PERCUMA ITU UNTUK YANG DIRAIKAN. KORANG TAK BAYAR APA-APA UNTUK YANG DIRAIKAN. JADI UNTUK APA MAKAN-MAKAN TU ?? BUKANKAH UNTUK KITA RAIKAN DIA. SEBAB DIA LAST DAY. KITA BELANJA DIA MAKAN.

Kalau ada yang taknak bayar bahagian korang untuk bayar yang diraikan tu tak pe just bagi tau iena. iena
aku taknak bayar iena, aku tak setuju cara pengiraan tu.

 Cakap elok-elok dan iena okay untuk bayarkan part korang yang taknak bayar tu sebab biasanya buat apa-apa pun. makan-makan ke beli hadiah kawen ke. Memang iena sentiasa akan jadi orang yang akan cukupkan duit tu.

Cuma, perlu ingatlah. Kalau korang berkira buat kawan macam tu. KARMA. One day u will get the return . Dan mungkin masa farewell lunch korang nanti kawan2 lain buat benda sama. Bagi yang free dekat korang.

Cuba jangan pentingkan diri sendiri dan cuba letakkan korang di tempat yang diraikan tu. Dia akan terasa tau. Kenapa dorang nak bagi aku yang free.Kenapa dorang berkira. JAGA LAH SIKIT HATI KAWAN. Jangan terlalu pentingkan diri.

Kalau berkira sangat jangan pilih tempat makan mahal. Dulu kami buat Farewell, WARISAN tu dah kira mahal dah.  okay ini untuk rujukan kawan-kawan iena pernah tulis sekali jelah farewell di warisan. tapi lepas pada tu memang selalu buat di warisan dan selalu memang iena akan dulukan duit iena. kalau tak cukup farhan akan tolong topup..

Dalam group artikel bawah ni semua nya ok dan faham konsep farewell lunch or dinner yg kawan-kawan pejabat buat. Cuma tanggal 14 jan 2020 adalah yang persoalkan KENAPA AKU PERLU BAYAR !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

RM22.80 sahaja yang diraikan tu punya kos makan. Bahagi dengan 14 orang yang join makan-makan. Bukan banyak pun RM1.60 seorang sahaja.BUKAN AKU SURUH BAYAR DUIT MAKAN UNTUK AKU PUN.  AKU NI CUMA NAK MUDAH KAN KORANG JE DULUKAN DUIT AKU TUK BAYAR , AKU TAK DAPAT APA2 PUN. BOLEH TENGOK FORMAT PENGIRAAN AKU TU. AKU BUKAN SELFISH!!

http://www.ienaeliena.com/2017/03/warisan-nu-sentral-menawarkan-servis.html


SEKIAN LUAHAN UNTUK HARI NI. HARAP ADIK ADIK OFFICEMATE BARU FAHAM KONSEP FAREWELL LUNCH OR DINNER. KITA TAKDE SPONSER DEK. BOSS KITA TAK SPONSOR.KITA GUNAKAN DUIT SENDIRI JE UNTUK RAIKAN KAWAN KITA.

Kalau rasa-rasa nak join makan sekali tapi taknak bayar bahagian yang diraikan tu just PM tepi je cakap taknak bayar. Biar iena sedekahkan untuk korang. So tak perlulah memalukan iena bila iena pergi kutip duit korang cakap taknak bayar dan persoalkan kenapa aku perlu bayar.


UCAPAN AKAK UNTUK EHSAN


Walaupun kita jarang berbrak dan bila keluar lunch sama-sama tu boleh dikira haha. Akak nak wish Semoga Ehsan Lebih berjaya ditempat kerja baru nanti. Insya Allah Rezeki Ehsan akan lebih banyak di tempat kerja baru nanti.




New Store Carnival di myNEWS

Selain melancarkan aplikasi myNEWS untuk kemudahan dan reward bagi pelanggan sedia, myNEWS juga telah melebarkan sayapnya dengan membuka cawangan-cawangan terbaru. Bagi menghargai pelanggan-pelanggan setia myNEWS. Pihak myNEWS mengadakan kempen istimewa sempena pembukaan dua outlet baru mereka.

New Store Carnival di myNEWS
New Store Carnival di myNEWS



New Store Carnival


Untuk menyertai ini mudah sahaja anda hanya perlu hadir ke dua cawangan terpilih iaitu Bandar Seri Putra Kajang dan Taman Connaught Cheras.


New Store Carnival di myNEWS
Klik poster kempen di dalam apps


Kemudian Scan QR Code yang di promosikan oleh promoter di cawangan tersebut ataupun anda boleh terus cari di applikasi myNEWS  dan klik menerusi aplikasi.

New Store Carnival di myNEWS


Selepas anda Klik Collect Now kemudian pergi ke bahagian myCOUPONS . Di bahagian tab Active akan keluar kempen New Store Carnival dan anda boleh scan qr code untuk tebus Maru Hot Latte dan Maru Bakes. Mudah sahaja.

New Store Carnival di myNEWS
klik myCOUPON untuk tebus


Untuk pengetahuan kempen ini terhad kepada 100 pelanggan pertama.


New Store Carnival di myNEWS
New Store Carnival di myNEWS



New Store Carnival di myNEWS
New Store Carnival di myNEWS

Dua Cawangan Yang Terlibat untuk kempen New Store Carnival



Bandar Seri Putra Kajang
NO. 16 (GF), JALAN SERI PUTRA 1/4, BANDAR SERI PUTRA, 43000 KAJANG, SELANGOR.


Taman Connaught Cheras
NO. 4-G, JALAN MENARA GADING1, TAMAN CONNAUGHT, 56000 CHERAS, KUALA LUMPUR.

Tarikh Promosi

Promotion Period: 9 January 2020 - 17 January 2020





Wheel of Fortune for Freebies


Selain daripada kempen New Store Carnival percuma LAtte dan Maru Bakes, anda juga berpeluang menyertai  Wheel of Fortune for Freebies dengan berbelanja minima RM10 di myNEWS.

Anda berpeluang menang pelbagai hadiah seperti berikut
  • Loyalty Card Worth RM10
  • Power Bank
  • Recycle Bag 
  • USB Light
  • Bottle Opener
  • Floridina - Fruit juice
  • Hotwheel Casing
  • Spin Again - Magnolia Glass .


Wheel of Fortune for Freebies di myNEWS
Wheel of Fortune for Freebies di myNEWS

Promosi Wheel of Fortune for Freebies ini diadakan di dua lokasi terpilih iaitu Bandar Seri Putra Kajang dan Taman Connaught Cheras pada 13-17 jan 2020 jam 8 pagi sehingga 7 malam.  Mudah sahaja bukan. Berbelanja minima RM10. Kebiasaannya Cik iena berbelanja di myNEWS memang akan lebih dari RM10. Jadi boleh lah sertai.

Dua Cawangan Yang Terlibat untuk kempen Wheel of Fortune for Freebies



Bandar Seri Putra Kajang
NO. 16 (GF), JALAN SERI PUTRA 1/4, BANDAR SERI PUTRA, 43000 KAJANG, SELANGOR.

Taman Connaught Cheras
NO. 4-G, JALAN MENARA GADING1, TAMAN CONNAUGHT, 56000 CHERAS, KUALA LUMPUR.

Tarikh Promosi Wheel of Fortune for Freebies

Promotion Period: 13 January 2020 - 17 January 2020
Time : 8 am to 7pm






Buy 1 Free 1 Onigirazu


Buy 1 Free 1 Onigirazu di myNEWS
Buy 1 Free 1 Onigirazu di myNEWS

Istimewa buat penggemar Onigirazu. Kini ada promo Buy 1 Free 1

  • Tuna Mayo
  • Nasi Lemak
  • Spicy Cheesy Chicken


Buy 1 Free 1 Onigirazu di myNEWS
Buy 1 Free 1 Onigirazu di myNEWS


Promosi sah dari 6 hingga 19 jan 2020




Maru Soft Serve Buy 4 Free 1 Promo


Khas buat anda penggemar aiskrim juga boleh dapatkan percuma satu Maru Soft icecream dengan pembelian 4 Maru soft ice cream. Jadi boleh la kongsi dengan member2 beli ice cream ni.  Ataupun anda boleh beli setiap hari satu ice cream dan dapatkan 1 stamp, kumpul sehingga 4 stamp dan anda akan dapat percuma 1 ice cream.


Maru Soft Serve Buy 4 Free 1 Promo di myNEWS
Maru Soft Serve Buy 4 Free 1 Promo di myNEWS


Maru Soft Serve Buy 4 Free 1 Promo di myNEWS
Maru Soft Serve Buy 4 Free 1 Promo di myNEWS
Tarikh Promosi :  01/01/2020 - 31/01/2020
Promosi ini sah di 157 cawangan myNEWS terpilih . Sila lihat pada Kempen Page di aplikasi my NEWS

Maru Soft Serve Buy 4 Free 1 Promo di myNEWS
Maru Soft Serve Buy 4 Free 1 Promo di myNEWS





Stand a Chance to win 2020 myNEWS POINTS


Menarik lagi selain promosi dekat atas ni, dgn pembelian RM20 keatas pd bln januari 2020 korang boleh menang 2020 myNEWS point.. Wahh banyak tu point.. Cik iena harap Cik iena dapat menang 2020 points :)

Stand a Chance to win 2020 myNEWS POINTS di myNEWS
Stand a Chance to win 2020 myNEWS POINTS di myNEWS

New Store Carnival di myNEWS
New Store Carnival di myNEWS


Download Aplikasi my NEWS


Kepada anda diluar sana jangan lupa untuk memuat turun aplikasi myNEWS ke talifon bimbit anda untuk nikmati promosi istimewa myNEWS.




 Untuk maklumat lanjut sila rujuk pautan dibawah :

Website : http://www.mynews.com.my
Facebook :https://www.facebook.com/myNEWSMalaysia
Instagram :https://www.instagram.com/mynews_my








The Everly Putrajaya Hotel | Junior Suite Review

Mencari penginapan yang selesa pada harga yang berpatutan sememangnya antara aspek penting yang perlu diutamakan ketika hendak bercuti terutamanya bersama keluarga tercinta. DIsini Cik iena ingin kongsikan pengalaman Cik iena menginap di The Everly Putrajaya pada tanggal 6 Oktober 2019.

Review The Everly Putrajaya Hotel


Junior Suite The Everly Putrajaya Hotel


Percutian singkat kami sekeluarga kali ini, kami memilih bilik Junior Suite di The Everly Putrajaya yang mana ianya boleh memuatkan 2 dewasa. Tapi masa percutian ni Cik iena bersama ibu dan juga adek perempuan dan lelaki. Menjadikan jumlah dewasa 3 orang dan kanak-kanak seorang.

Review The Everly Putrajaya Hotel


Cik iena pilih bilik ni kerana biliknya agak besar dan mampu menampung kami 4 beranak. Dimana pada masa ini kami request 1 extra bed. Masa ni Deqnor tidur dekat extra bed. Katil dalam bilik ini pula bersaiz king jadi ianya boleh memuatkan 2 dewasa dan satu kanak-kanak.

Terdapat ruangan solek, ruangan berehat dan terdapat juga shower, heater serta bath tab. Keadaan tandas yang besar serta sangat selasa dan bersih.



Review The Everly Putrajaya Hotel

 Cik iena kongsikakn sedikit gambar di bilik hotel serta di kawasan persekitaran hotel termasuk swiming pool dan cafe. Cik iena juga kongsikan vlog semasa Cik iena berada di  Junior Suite The Everly Putrajaya Hotel  untuk perkongsian bersama anda. Semoga ianya dapat membantu dalam memberi panduan buat anda memilih lokasi penginapan tempat percutian anda.

Review The Everly Putrajaya Hotel


Review The Everly Putrajaya Hotel


Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel


Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel


Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel



Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel


VLOG THE EVERLY PUTRAJAYA REVIEW




Room Rate The Everly Putrajaya Hotel


Junior Suite - RM 475 PER NIGHT.  ( WITHOUT BRREAKFAST)
Government Rate- RM 365 ( WITHOUT BRREAKFAST)


Buffet Sarapan pagi di The Everly Putrajaya Hotel


Sekiranya anda menempah bilik hotel disini anda akan dapat 2 pax Buffet Sarapan pagi untuk dewasa. Jika ada tambahan pax. RM40 per pax dikenakan. Menu Sarapan pagi di sini sangat pelbagai. Berbaloi untuk harga RM40 per pax. Ruang makan juga sangat besar dan selesa.



Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel


Swimming Pool di The Everly Putrajaya Hotel


Suasana di swimming pool pada siang hari dan malam kedua-duanya cantik. Swimming pool yang bersih dan selesa. TErdapat pool untuk kanak-kanak juga disediakan. Sebelum Cik iena Check out dan selepas sarapan , Adik Lelaki Cik iena dan isteri serta anaknya datang melawat kami. Jadi kami berehat di dalam bilik dan juga mandi di swiming pool bersama.

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel

Review The Everly Putrajaya Hotel


Memandangkan bilik Junior suite ni luas memang selesa kami sekeluarga berkumpul seketika berborak sesama adik beradik. Adik Cik iena datang melawat sebab rumah dia berdekatan hotel. Alang-alang datang sekali bawa mandi pool, mana tau nanti boleh Honey Moon sekali lagi dekat sini ke kan :)



Selain swimming pool terdapat keudahan lain seperti Gym dan sewa basikal.



Review Junior Suite The Everly Putrajaya Hotel 


Secara keseluruhannya review mengenai Junior Suite The Everly Putrajaya Hotel 10/10  Kerana Cik iena sangat puas hati dengan kondisi bilik, kemudahan-kemudahan lain dan juga layanan pekerja disini. Selain daripada itu makanan buffet sarapan pagi juga mempunyai banyak pilihan . Terdapat pelbagai jenis pilihan masakan yang anda boleh lihat dalam vlog cik iena.


Review The Everly Putrajaya Hotel


Rating The Everly Putrajaya Hotel

10/10










HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung

HSA Trading Capital Bhd. merupakan pengeluar dan pemborong produk muslim serta pengeluar produk makanan berjenama Sherwanis yang mana Syarikat ini akan membuka pasar raya mini sulung mereka di Ampang pada bulan depan iaitu Januari 2020.

HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung
Pengasasn HSA Trading Capital Bhd dan juga Pengasas Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Datuk Muhamad Ridwan Safrizal ketika ditemubual di Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Taman Melawati, Kuala Lumpur


HSA membawa maksud Hidayah Seluruh Alam . Nama ini dipilih oleh pengasas untuk membawa jenamanya mendekati para pengguna di Malaysia khususnya.

Menurut Pengasas syarikat, Datuk Muhamad Riduwan Safrizal , pasar raya yang bakal dibuka itu diberi nama sebagai HSA Cheaper Mart . Pasaraya ini  akan mula beroperasi di Ukay Perdana. Beliau berkata, pasar raya itu merupakan penjenamaan semula Sherwanis Mart yang sebelum ini memiliki 10 rangkaian di selatan tanah air.


HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung
Pengasasn HSA Trading Capital Bhd dan juga Pengasas Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Datuk Muhamad Ridwan Safrizal ketika ditemubual di Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Taman Melawati, Kuala Lumpur





HSA Cheaper Mart Bakal Dibuka di Ukay Perdana  pada 5 Januari 2020



HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung




Untuk pengetahuan, HSA Cheaper Mart akan dibuka pada 5 Januari 2020 dan ketika ini kerja-kerja operasi berada pada peringkat akhir untuk memuatkan premis ini dengan pelbagai barangan keluaran muslim dan menaikkan papan tanda perniagaan.

Harapan  Pengasas HSA Cheaper Mart, dengan pembukaan sulung ini hasil penjenamaan daripada Sherwanis Mart, syarikat sudah bersedia mengorak langkah untuk menawarkan produk dan perkhidmatan kepada masyarakat.

HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung
Pengasasn HSA Trading Capital Bhd dan juga Pengasas Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Datuk Muhamad Ridwan Safrizal ketika ditemubual di Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Taman Melawati, Kuala Lumpur



Menurut Datuk Muhamad Riduwan lagi,

 Pembukaan premis itu menelan kos melibatkan kira-kira RM80,000 itu sebagi platform terbaik buat syarikat perusahaan kecil dan sederhana (PKS) di negara ini.Jelas beliau, pengusaha PKS dan syarikat baharu boleh merebut peluang itu untuk mempromosi dan menawarkan produk buatan sendiri kepada penggunaan.


HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung


HSA Cheaper Mart masih mengekalkan konsep sama seperti pasar raya mini yang berjenama popular di seluruh negara namun mereka memiliki strategi yang tersendiri. Tarikan utama kepada penggunaan adalah harga yang ditawarkan lebih rendah daripada jenama lain serta ianya menempatkan pelbagai produk buatan usahawan Muslim di bawah satu bumbung.

HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung


Setiap pasar raya mini akan menawarkan kira-kira 10,000 pelbagai jenis barangan dan 60 peratus HSA Cheaper Mart juga akan menawarkan pelbagai produk Sherwanis yang terkenal dengan rempah kari, kicap, jus minuman yang telah berada di pasaran sejak tahun 2007 di lebih 7,000 kedai pelbagai saiz di seluruh negara khususnya di bahagian Tengah serta Selatan seperti Melaka


HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung


Selaras dengan permintaan pelanggan sedia ada, HSA Cheaper Mart merancang untuk memperluaskan pasarannya secara berperingkat sehingga 200 cawangan di seluruh negara.
Bagi mencapai sasaran itu , syarikat akan mengadakan promosi bergerak dan taklimat perniagaan di Johor, Melaka dan Selangor dalam masa terdekat untuk memberi penerangan mengenai perancangan masa depan jenama pasar raya mini tersebut.

Datuk Muhamad Riduwan  juga turut menyusun strategi buat para usahawan yang mahu mengembangkan perniagaan masing-masing di bawah payung HSA Cheapest Mart. Menurut beliau

“Saya percaya kepada konsep berkongsi rezeki dengan membantu usahawan bumiputera untuk terus berjaya selain membimbing mereka meningkatkan daya saing selain mencari peluang untuk mendapatkan dana pembiayaan pengembangan perniagaan,” ujarnya.

Sementara itu, kepada usahawan yang berminat memasarkan produk mereka di bawah rangkaian HSA Trading Capital Bhd. termasuk di 7,000 kedai runcit, boleh menghubungi talian 0194008966/0139272499 (Pentadbiran) – MalaysiaGazette


Salasilah HSA Trading Capital Bhd



Semasa sesi interview Pemilik HSA Cheaper Mart iaitu Datuk Muhamad Riduwan Safrizal, beliau berkongsi cerita mengenai jatuh bangun beliau didalam dunia perniagaan ini. Pengalaman jatuh bangunnya sebanyak empat kali sehingga pernah membawa diri tinggal di dalam kereta di perkarangan Masjid Sultan Abu Bakar, Johor Bahru merupakan kisah mengenai kehidupan beliau.

Beliau yang merupakan pengasas jenama produk Sherwanis dan Pengerusi HSA Trading Capital Bhd terpaksa membawa diri ke JB dari Melaka, pusat operasi perniagaannya sebelum ini dengan menjadikan kereta sebagai ‘rumah tumpangan’ selama sebulan selepas mengalami kerugiaan jutaan ringgit dalam perniagaan gara-gara ditipu rakan niaganya.

Gara-gara kesempitan wang dan kelangsungan hidup, beliau yang ditemani isterinya,Datin Nurul Aiza, menjadikan rumah Allah sebagai motivasi untuk beliau bermuhasabah diri selain ditemukan dengan seorang sahabat yang memberi galakan dan motivasi untuk berniaga semula.

“Saya kembali ke Melaka, mencagarkan kereta sedia ada untuk mendapatkan modal semula bagi memproses rempah ratus hasil daripada formulasi sendiri yang sebelum ini berjaya menaikkan jenamanya di pasaran Tengah dan Selatan Malaysia.
“Perniagaan kembali berjalan secara berperingkat-peringkat dan saya berjaya membangunkan empayar bisnes yang punah sebelum ini dengan mengaut keuntungan yang baik,” jelasnya ketika ditemui pada sesi temubual di sini baru-baru ini.
Beliau sebelum ini membangunkan perniagaannya menjual produk rempah ratus di negeri Melaka dengan memiliki rangkaiannya tersendiri selain kilang prosesan produk. Sebahagan daripada produk rempah yang popular di jual di lebih 7,000 rangkaian peruncitan di pasaran


HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung


Namun, setiap usahawan yang berjaya, pastinya tetap diuji tuhan untuk menjadikan mereka lebih matang dalam menghadapi cabaran getir dalam dunia perniagaan.

“Dalam perniagaan lalu, saya pernah memakai kereta mewah Ferrari, memiliki aset jutaan ringgit dan sebanyak empat kali juga saya di uji jatuh, namun saya berkeyakinan terhadap kekuatan Solat Dhuha, Surah Al-Waqiah dan Ayat seribu dinar mampu membantu menyelesaikan masalah.
“Ajaibnya doa dan bersedekah walaupun hanya RM1 sehari, menjadi antara kunci kejayaan saya untuk kembali bangkit daripada kesusahan lalu,” jelasnya.

Bina Pusat Tahfiz di Taman Melawati



Menariknya lagi mengenai pemilik HSA Trading Capital ini bagi merealisasikan hajatnya untuk terus melakukan amal jariah, Datuk Muhamad Riduwan telah melabur sebanyak RM2.8 juta untuk membeli sebuah banglo di Taman Melawati untuk dijadikan pusat tahfiz dan pusat pembelajaran agama secara percuma kepada orang ramai.

TERKINI : Buka Akademi Tahfiz Percuma “Usahawan Beli Banglo RM2.8 Juta”


HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung
Antara juadah yang dihidangkan yang menggunakan rempah ratus keluaran HSA semasa sesi temubual bersama media di Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Taman Melawati, Kuala Lumpur


Rakan media turut dibawa melawat banglonya itu selain bekesempatan solat berjemaah dan menikmati hidangan makan tengahari yang dimasak oleh isterinya menggunakan rempah ratus keluaran syarikat.


HSA Cheaper Mart Tawar Aneka Produk Usahawan Muslim Bawah satu Bumbung
Bergambar bersama rakan blogger semasa sesi temubual di Akademi Huffaz International Islamic Assyakirin, Taman Melawati, Kuala Lumpur


Peluang perniagaan dibuka kepada umum



Kepada Usahawan-usahawan diluar sana yang berminat memasarkan produk di bawah rangkaian HSA dan di 7,000 outlet runcit di seluruh negara, anda boleh menghubungi di talian 019-400 8966 atau 013- 927 2499.







Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve