Survey Harga Gubahan Hantaran (FRESH FLOWER)


Wah excited nye g survey harga yer..
cik iena sgt suka fresh flower..mase merisik aritu pn guna all fresh flower..
so on my e-day n wedding pn nk guna fresh flower..
mcm nk tempah je sb klu nk wt sndri cm bz kn..
klu nk ikutkn cik iena mmg pandai je cuma takot xcukup mase...
so g la survey2 dlu kn..
hurmm fresh flower deco ni xramai yg buat..
so nk survey harga tu mcm susah la kn nk jmp bnyk tempat..
cik iena jmp satu tempat nie..
hihi nie har ganye
siap amek gmbr tuh..huhu
hurmm leh thn:)

1 dulang gubahan hantaran = rm120
and yg simple 1 dulang hantaran RM80
sireh junjung RM200
hihi harga ni for deco sahaje tau
brg2 hantaran atas tu sndri punyer la kn:)


9 dulang dlm pic ats nie RM 1040

hihihi cik iena kene simpankn budget tuk hantaran deco je lebih kurang RM1000
huhuhu duit owh duit...

tp xper cantik punyer pasal kn..
pelamin pun harus fresh flower
hahaha maap la yer inchik bakal suami
cik iena suka fresh flower
huhuhu hantaran mahal sket la ye..hahahahha werkkk :p

jom2 cuci mate cket tgk fresh flower nye deco yg cik iena google









:)



 

 

ღ♥Jom Baca Latest 20 Entry By Cik iEna♥ღ

Cup cakes dari allcupcakestory.blogspot.com yg tak comel(tidak memenuhi citarasa yg d inginkn)

Assalammualaikum,salam berbloging dr cik iena.wah title blog post cm marah je kn.




Iyer cik iena sgt marah ,xpuas aty n bengang gile dgn satu blogshop yg jual cupcakes.




Alkisah nye gini,utk majlis merisik cik iena,cik iena n inchik lurve nk wt cup cakes jd buah tgn.cm hantaran la kn.kami g la cari kt kdai cake tp malangnyer kebanyakn kdai cake xde cupcakes.sb besenye cupcake ni home made kn.yg kmi pegi lnsg xde la display cupcakes.ade satu kdi ni dia ckp blh pilih gmbr dr katalog.tgk la kn.ingtkn katalog hasil keje dia,rupenye. Buku cupcakes.siap ade resepi lg tau..tny harga rm2.8 sebiji.ok la kn tp kami xbpe yakin dia blh wt mcm dlm katalog tu sb tu buku punye.bukan hasil kerja dIa.ade kdai lg satu lak display xde gmbr pn xde.so cmne nk tempahkn.

So kami pn blogwalking la.tibe2 tejumpe design comel cantek sgt wlupn simple.
http://allcupcakestory.blogspot.com/2010/12/engagement-cupcakes.html
minat design nie..


we all pun contact lh owner blog..
nk tmpah..
we all siap lukis lagi nk bg tau owner blog tu placement tuk cup cakes tu..then dia cume perlu ikut placement tu dan tambah deco ikut kreativiti dia sndri
tapi malang nyeeeee
dia cuma tiru sebijik sebijan mcm gmbr yg kami buat without any deco
mase tempah tny harga sama mcm dlm blog ke..dia senyap xreply
time nk amek cup cake tu dia ckp RM45
perghhhhhhh jatuh rm5 sebijik
tapi rupa cup cakes tu tak cantek
tak seperti yg di inginkan...basic design yg kami sndri lukis :(
sgt frust tau..tak menghargai customer btol
tak pikir panjang lansung..kami bru merisik..if dia wt betul2 tentu utk tunang n kawen kmi akn amek dia kn
hurmmm da jd mcm nie mmg tak la kn...
teruk giler
da la dia suh adek dia yg pas kt bwh..
kami tny kenapa harga tak sama..dia jawab "TAK TAU TANYA KAKAK"
hurmm stupid btl...
pastuh dpt duit xde nye nk say thanks kt customer pon padahal kite da byr dia
bese klu kite beli ape2 kt mane mesti penjual ckp terima kasih kan
hah nie lansung xder...

mmg xpuas aty

meh cini nk tunjuk siket basic design yg kami anta..siap lukis tu + email + hasil yg tidak memuaskan

Nie yg kami lukis tuk placement ayat & lain2







nie email yg dhantar
jelas dinyatakan disitu "SELEBIHNYA UNTUK LAGI MENARIK BUAT LAH IKUT KRATIVITI U,YANG PENTING TEMA FB ,SUSUNAN DAN KALE TEMA"



huh...
saya sangat frust sb yg dpt sebijik sebijan dlm desing withaout tambahan ape2 yg menunjukkan ke kreatif an dia


|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|

|
|
|
|


tengok !!!!!!!
basic desing yg d lukis kn..
takde ikut yg tulis dlm email mintak selebihnya ikut kreativiti dia utk mencantikkan cup cake tu
huwaaaaaaaaa burok..xsukeeeee
memandangkan majlis esoknye mmg xsempatla nk tempah laen kn
terpakse amek wlupn tak suka













hurmm pastu box dia pon HODOHHHHHHHHHHHHHHH

kt blog dia,dia bg org lain box yg cantek
kt kami sgt super duper hodoh plus harga yg sgt mahal utk design cap ayam simple giler tu
kt tempat lain mcm nie Rm2.50 ke RM3 je sebijik
kami dh survey tny tmpt laen sblm blog ni d post
ahad lepas pun cik iena attend kelas buat kek dkat batang kali

tunjuk kt cikgu dia pun ckp ni simple design ..harga around RM2.50 to RM3
tanya member pon same
huh menyesal menyesal..
moh sini tgh dia tulis harga kt blog dia murah je dr harga yg dia charge kami
sebelum dia tuka harga kami print screen dlu


























HUh hati sgt panas tau x..
pic cupcakes hodoh yg dia buat tuk kami xder nye nk masuk blog die
tgk update blog dia yg org laen nye yg testimoni ok dia masukn plak kn
cup cake hodoh kami yg dia buat xde plak nk ltak kn
sn ape sb kami xpuas aty kan..
so org laen tentu xsuke ak kn

owne blog cupcake pilih kasih

mmg hati panas sgt la
da la cupcake nye foundant dia cair..
kale melekat kt gigi
tulisan pon terputus..blm bg kt pihak lelaki lg..bru dpt da putus..
sgt nipis..
huh cik iena bertambah saket ati tgk blog dia
dia masukkn cupcake org laen yg dia buat cantek
box pon cantek
kami punye box murahhhhhhhh
cup cake hodoh dgn harga RM 5 sebiji
kami sendiri pick up kt rumah
tiada delivery
super duper cekik darah !!!!!!!!!!
mengambil kesempatan
ko x knal cik iena lg kn
salah org la beb
huh memandang kn cup cakes nye huduh..cik iena terpakse letak deco manyak kasi cun
nie pic selepas cik iena add fresh flower




hihihi chantek kn..tp cup cake tu tak cantek

PESANAN TUK OWNER CUP CAKE TU JGN LA NK PILIH KASIH SGT
BUAT CUP CAKE ORG LAIN CANTEK2..

BOX PON CANTEK KAN..YG TESTIMONI OK LETAK KT BLOG
YG CUP CAKE HODOH XNK PLAK LTAK KN
SANGAT PILIH KASIH
BLOG WALKING NYE CUSTOMER PON ADE ATI DAN PERASAAN GAK TAU

HUH MMG SALAH ORG LA KN..
IKUT SUKA ATI CIK IENA LA NK TULIS APE NIE BLOG CIK IENA

SEGALA BUKTI ADA KT KAMI ..

EMAIL YG KAMI ANTA SUH IKUT KRATIVITI SNDRI UTK NMPK LG CANTK JELAS TERANG N NYATA..

CUME ORG TU WAT TAK KESAH SB CUSTOMER BLOGWALKING KAN

HUH D BAGI NYE BETOL2 MCM YG D LUKIS TANPA MENUNJUKKN KREATIVITI SNDRI NK CANTEKKAN + HARGA SUPER DUPER MAHAL RM 5 SEBIJI UTK CUPCAKE YG HARGA DLM RM2.50 ke RM3
SEMOGA ALLAH MENURUNKAN BALASAN SETIMPAL BUAT KAMU !!!!!!!!


insyaallah for our engagement & wedding cup cakes will b sponser by
meltingbites.blogspot.com/
hihihi tersenyum lebar kejap ade org nk sponser(^_~)
mekasih bnyk2 yer meltingbites.blogspot.com/

haaa cik iena nk citer sket tentang meltingbites.blogspot.com/.
meltingbites.blogspot.com/ ni bukan kat KL tau
dkat Penang..cik iena sgt terharu n sgt appreciate them sb sanggup sponser & turun KL nty for our engagement & wedding..
hihihi ter baek la meltingbites.blogspot.com/
insyaallah soon meltingbites.blogspot.com/ akn d buka d area KL katenya..Tapi masih dalam perbincangan...
jom kiter tgk sket hasil2 dr meltingbites.blogspot.com/


























































heheh adehhh penat la copy2
ape kate terjah je blog dorang
ade bnyk lg pic

meltingbites.blogspot.com/



hahaha cik iena penat sudaaa
masa utk mkn..
wokiesss sebelum nk fullstop nie
kasi tunjuk sket intro pic merisik




wll update soon :)

daaaaaaaaaaaaaaa




Kenal Kenal with family si dia



Wahh tajuk entry berani mati..
hahaha iyepp cik iena mau kawen suda..
jeng jeng jeng..siapakah gerangan org nye'biarlah rahsia yerp
tgu invitation je(^_~)

Perkenalan kami agak singkat..
huhu kunun la dlm ati cik iena xmo kawen da kunun2 frust lepas putus tunang..
tp tah cam mane..kalau dah jodoh kn..
auhh tersangkut juge..

cik iena telah dilamar oleh sidia pada bulan puasa yg lepas..
bukan lamar as girl friend tau..
first time dlm se umur hidup..kawan lamar as a wife
hhuhu terus lamar nk amek jd wife
terkezut beruk laa..btoi x dia nie..
bercinta tidak..terus2 nk wt bini kn..
tibe2 terbuka plak pintu ati ni nk terima kn..
ade je kwn yg lain suke kt cik iena
dan cik iena pon ade siket2 suke la
cume nye cik iena kn ppuan
xmo suke lebey2..
dorang pn x bg tau ape perasaan dorang kt cik iena
hurmm bile si dia da melamar bru la ade yg gitu2..
so agak suda terlambat
cik iena tak sanggup nk lukakn hati org yg terlebey dlu melamar cik iena..
huhuhu
pendek kate..korang2..gentle man sket tau..
"jgn tunggu lama2..nty d kebas org"
hahah weng weng sudaaa..

wokiesss secara rasminye cik iena akn d lamar oleh family si dia pada bln oktober ini:)
wahh serammm sejuk..cepat nyeee..

Dua minggu lepas si Dia telah pun berkenalan dgn my family..
hihihi pandai amek ati bakal mak mertua yer..
kire pass la tu..da kamcing da dgn mak cik iena..
minggu lepas plak time cik iena berkenal kenalan dgn family si dia..
hihi rase terharu sgt family si dia dtg dr jauh from kelantan..

berdebar2 la jugak
kot2 speaking kelantan ke
huh terkedu2 nk jwb nty
alhamdulillah semuanya berjalan dgn lancar..
opss cik iena x amek le pulak pic kan
haaa ni pic cik iena la yg time cik iena g jumpa family si dia..



hihihi simple jer
kang make up over2 terkezut pulak kang
terus kene reject(^_~)


wokies...
sekian entry utk ari ini..
nty cik iena story mory lg about persiapan our wedding
huhuhu excited giler si dia
hihihi cik iena pn tumpang excited gak ler(^_~)




cik iena terjah org nk mintak payment


Assalammualaikum sumer.
Lame btl cik iena xupdate blog kn.da besawang da..hehe nk story cket kt kwn2.mlm td cik iena g terjah umh mber yg tak byr payment cik iena.

Cik iena mmg bengang tahap dewa dgn dia.awl bln 7 yg lpas cik iena mekap wedding customer dia.da la jauh kt sg buaya.d sebabkn mber cik iena x amek pn deposit.percaya la sgt kt mber kn.ye la kununnye sama2 make up artist tau la,paham la..tp smp skrg xdpt payment.

Banyak janji yg dia buat tp semua dusta belaka.lepas abes mekap ,cik Iena call tny payment dia ckp nty dia jmp cik iena.seminggu berlalu dia x call juge cik iena.cik iena call dia pn x akt..msg pn x reply..smp la suatu saat dan ketika cik iena call pki no opis dia akt plak.terkedu dia.mintak la payment kn.dia ckp sory dia bru blk dr singapore nty dia byr payment cik iena.
Gile punye org xkn la lansung xblh sms kn.nmpk sgt nk mengelak.

Cik iena pn tgu la.saba je.smp la bln puasa dia still x call.iena call mintak payment .byk kali call dia x akt smp la cik iena msg dia ckp ayie ni knp klu xde duit nk byr ckp xde duit,iena ni berkeperimanusiaan juga.tak la kejam.pastu bru dia reply dia ckp sory dia bru lepas kene rompak.cik iena pn pcaye je.cik iena ckp xpela cik iena bg dia mase tuk byr smp sblm raye..

Dia janji nk byr sehari sblm raye tp dia tipu jugak.tgu2 xdpt2.pastu dia ckp xsempat msk duit.esk lepas semayang raye dia bank in duit..ya allah bersabar je la.smp saat dan ketika ternyata dia tipu lg.tak gune nye mber.lpas pd tu cik iena call n sms mmg xde feedback lansung.ya allah saketnye hati.bile call pki no lain dia akt,dgr suara trus letak.sialan punyer org.

Haaa alkisahnye mlm td cik iena g la terjah umh dia kt bndr bru selayang.dia xde kt umh.ayah n adek dia ade.ayah dia terkejut la ade org dtg kn.cik iena. Cerita la dr a smp z.ayah dia terkejut la.ayh dia pn xtau dia kene rompak.ha nmpk sgt tipu kn.

Cik iena dh amek no tpn ayah dia dan dah save kordinat gps umh dia.hehe kpd sesape yg dhamba allah tu ade berhutang n xbyr,blh mintak kt cik iena no ayah dia n kordinat umh dia..

Beberape minit pas blk dr umh dia.dak tu pon msg ckp duit iena besok mlm.ha naknenye mlm ni la kn.klu dia tipu lg mmg cik iena g terjah lg la.tunjuk msg yg dia anta kt cik iena..

Okies dh abes luahkn perasaan yg lame terpendam.
Terima kasih inchik lurve n adek2 sb teman cik iena g cari umh hamba allah tu..

Pasni klu dia xbyr gak mmg g report police la






KHASIAT BUAH DELIMA



Di dalam al Quran, terakam indah firman Allah yang bermaksud,

"Di dalam kedua- duanya (syurga) juga terdapat buah- buahan serta pohon Kurma dan Delima”.

(Surah Ar Rahman : Ayat 68)

Allah menyebut buah delima (rumman) sebanyak 3 kali di dalam ayatNya untuk menunjukkan betapa hebatnya penciptaan Allah itu dan ia juga disebut sebagai buahan daripada syurga.

Delima (POMEGRANATE) merupakan tanaman buah-buahan yang berasal dari Iran. Namun ia sudah tersebar di daerah Mediteranian. Malah kebelakangan ini juga  ia sudah mudah ditemui di Asia Tenggara . Tanaman ini mudah tumbuh di hampir semua iklim, namun ianya lebih subur di dataran rendah sehingga ketinggian 1.000 m dari paras laut.Ia juga boleh tumbuh subur di tanah gembur kering.

Terdapat tiga jenis delima, iaitu delima putih,delima merah dan delima ungu. Namun yang paling dikenal sebagai ubat adalah delima merah. Sejak dahulu kala, delima sememangnya sudah dimanfaatkan sebagai minuman segar dan menjadi ubat penyembuh pelbagai penyakit. Seluruh bahagian tumbuhan delima ini boleh dimanfaatkan sebagai ubat. Mulai dari kulit kayu, kulit akar, kulit buah, daun, biji dan bunganya. Untuk penggunaan kulit akar, biasanya dikeringkan dahulu. Sementara pengolahan kulit buah bolehdigunakan secara segar atau setelah dikeringkan.

Khasiat delima ini memang luar biasa banyaknya. Kulit buah delima digunakan untuk pengubatan sakit perut, masalah membuang air besar yang  mengandung darah dan lendir (disentri), diarea kronis, perdarahan seperti buasir berdarah, muntah darah, batuk darah, perdarahan rahim, perdarahan rektum, prolaps rektum, radang tenggorok, radang telinga, dan keputihan (leukorea).

 

Kulit akar dan kulit kayu digunakan untuk masalah cacing, terutama cacing pita(taeniasis), batuk, diarea. Manakala bunga pokok delima digunakan untuk penyembuhan radang gusi,perdarahan dan bronkhitis.

Buahnya boleh juga dimanfaatkan suntuk menurun berat badan, masalah cacing,sariawan, tenggorokan sakit, suara parau, tekanan darah tinggi , sering kencing,rematik (artritis), perut kembung. Biji-bijinya juga dipakai sebagai ubat penurun demam, batuk, keracunan dan masalah cacing.

Berdasarkan penelitian, kulit akarnya yang banyak menyimpan senyawa-senyawa alkaloid, antara lain pelletierin. Senyawa ini berguna untuk pengubatan masalah cacing. Sementara tumbukan buah atau seduhannya berguna untuk menghentikan cirit birit atau disentri. Air rebusan bunganya boleh dijadikan alternatif pereda sakit gigi.

Selain alkaloid, dalam kulit akar, kulit batang dan buah, terkandung zat penyamak. Zat ini berkhasiat untuk mengecilkan puri-puri, antiseptik dan hemostatik yang baik untuk keputihan.

Jus buah delima pula dipercayai mampu mengurangkan penyakit jantung dan penumpukan lemak. Selain itu, delima mengandung antioksidan yang luar biasa tinggi. Oleh disebabkan itu, ia juga boleh dimanfaatkan untuk menangkis serangan radikal bebas. Segelas jus buah delima mengandungi  asam citric, asam malat, glukosa, fruktosa, maltosa, vitamin A dan C, mineral (kalsium, fosforus, zat besi,magnesium, natrium dan kalium) dan tanin. Manfaat lain, oleh kerana kandungan alkaloid pelletierine yang terdapat dalam delima ini menyebabkan kelumpuhan cacing pita,cacing gelang dan cacing kremi. Kulit buah dan kulit kayu juga  digunakan untuk pengubatan .

Dari sudut kesihatan dan kecantikan, buah delima diakui kaya dengan anti oksida. Kandungan gula di dalamnya mampu bertindak sebagai bahan skrub untuk menyingkirkan sel-sel kulit mati. Hasilnya kulit akan kelihatan segar dan muda selalu.Istimewa untuk kaum hawa anda juga boleh mencuba untuk membuat skrub biji delima sendiri di rumah.

Bahan-bahan skrub biji delima

½ cawan biji delima

½ cawan gula putih

2 sudu besar minyak (boleh gunakan minyak zaitun, sayuran, avokado atau bunga matahari).

2 titik pati minyak (pilihan)

Cara-cara membuat skrub biji delima

Di dalam mangkuk kecil, gaul biji delima dan gula. Tekan bahan-bahan tersebut menggunakan bahagian belakang sudu. campurkan minyak dan kacau rata.

Biji-biji delima akan mengeluarkan haruman segar apabila dihancurkan tetapi tidak salah jika anda ingin tambah pati minyak haruman kegemaran.

Urut bahan skrub tadi pada kulit perlahan-lahan. Resipi ini cukup untuk urutan keseluruhan badan. Lebihan skrub boleh disimpan dalam bekas kedap udara di dalam peti sejuk untuk tempoh sebulan.

Selain untuk kecantikan, delima juga enak  jika dicampurkan dalam  teh yang mempunyai khasiat unik untuk kesihatan. Buah delima sememangnya dikenali untuk membantu kardiovaskular dan mendapatkan tekanan darah yang seimbang. Ia juga mengandungi sumber vitamin menakjubkan.

Teh delima boleh dibuat dengan menggabungkan jusnya dan teh segar yang dibuat sendiri di rumah.

Cuci bersih biji-biji delima dan tapis sebelum dikisar sehingga hancur. Berhati-hati kerana kesan delima sukar untuk dihilangkan.

Tapis bahan tersebut sehingga mendapatkan jusnya. Untuk mendapatkan rasa segar dan melegakan cuba campur jus delima ke dalam teh chamomile. Anda juga boleh cuba mengabungkan jus tersebut dengan pudina atau ekstrak serai.

Keluarkan uncang teh atau tapis minuman tersebut sebelum diminum. Terpulang kepada anda untuk mencampur sebanyak mana jus delima ke dalam minuman. Ia bergantung juga kepada teh yang anda pilih.Sebiji buah delima berukuran sedang boleh menghasilkan setengah gelas jus delima.

Seandainya Anda ingin menyimpan jus untuk pemakaian jangka panjang, bolehdisimpan dengan proses tertentu. Caranya, jus dibekukan dan disimpan dalam bekas kedap udara. Jus boleh disimpan di dalam peti ais dan boleh bertahansampai beberapa minggu.



Walaubagaimanapun pada masa kini jus delima telah mula dipasarkan dan mendapat sambutan hangat kerana kepelbagaian khasiat yg terdapat pada jus delima tersebut.Terdapat syarikat yang mengeluarkan jus delima organic yang di import dari turkey,di mana buah delima yang digunakan untuk menghasikan perahan jus asli ini bebas dari menggunakan sebarang bahan kimia yang boleh memudaratkan dan member kesan yang buruk pada kesihatan.Jus Delima ini juga merupakan perahan jus delima yang asli dan tiada unsur-unsur bahan tambahan yang lain.

Secara kesimpulannya memang tidak dapat dinafikan bahawa “raja buah yang sebenarnya adalah DELIMA dan bukannya DURIAN” kerana kepelbagaian khasiat yang terdapat pada DELIMA .Khasiat-khasiat yang terdapat pada sephon pokok delima daripada akar,batang.pokok,bunga sehingga ke buah dan biji delima sangat banyak dan member kebaikan kepada kesihatan kita.

 



http://www.facebook.com/deliciouslyorganic

Kandungan : 100% Jus Delima Asli (Organic)

tidak dibuat daripada ekstrak atau pekatan, tidak dicampur dengan bahan pengawet, bahan tambahan, pewarna, tiada gula yang ditambah dan tidak ada air yang ditambah dalam prosespembuatan berteknologi tinggi.

Isipadu : 1000ml per botol (RM 89.00)

Penggunaan : cukup sekadar (15-30)ml setiap kali

Pantang: tiada pantang larangan

Saiz hidangan 154 gram delima

Water: 124.69 g Calories: 105 Protein: 1.46 g Carbohydrates: 26.44 g Fiber: 0.9 g Sugars: 25.52 g Total Fat:0.46 g Saturated Fat: 0.059 g Monounsaturated Fat: 0.071 g Polyunsaturated Fat: 0.097 g Cholesterol: 0 mgCalcium: 5 mg Iron: 0.46 mg  Magnesium: 5 mg  Phosphorus: 12 mg Potassium: 399 mg Sodium: 5 mg Zinc:0.18 mg Vitamin C: 9.4 mg Thiamin: 0.046 mg Riboflavin: 0.046 mg Niacin: 0.462 mg Pantothenic Acid: 0.918 mg Vitamin B6: 0.162 mg Vitamin B12: 0 mcg Folate: 9 mcg Vitamin A: 166 IU Vitamin E: 0.92 mg Vitamin K:7.1 mcg Phytosterols: 26 mg beta Carotene: 62 mcg beta Cryptoxanthin: 0 mcg Lycopene: 0 mcg Lutein and Zeaxanthin: 0 mcg

 


Hubungi : En.Nahri ((+60)19 979 7070)




Sumber maklumat:

USDA National Nutrient Database for Standard Reference








ARTIKEL INI JUGA CIK IENA HANTAR KEPADA WARISAN CHANTEQ ONLINE MAGAZINE UNTUK TUGASAN PENULISAN BAGI FINALIS PENCARIAN GADIS WARISAN

Untuk Melihat Artikel yg dihantar klik--> http://warisanchanteq.com/petua-kecantikan-skrub-biji-delima/

LIKE My Artikel utk mengundi cik iena bagi memenangi Karya Terbaik didalam Pertandingan Karya & Penulisan 2011


Comment My Artikel



Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve