Grab The Promo
Grab The Promo

Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)


Beriadah bersama keluarga sememangnya aktiviti yang menarik dan aktiviti yang dapat mengeratkan lagi sillaturrahim sesame keluarga. Baru-baru ini Cik iena dan keluarga serta adek beradik mak dan anak cucu mereka beriadah bersama-sama di Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR).


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



Tempat ini agak menarik untuk dikunjungi penduduk setempat dan yang berhampiran. Kolam yang agak besar dan luas serta cantik. Terdapat juga gelongsor yang disediakan seperti taman tema air yang lain. Cuma ianya hanya gelongsor biasa .


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
keluarga bergambar di main entrance  Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



Namun tetap dapat memberikan keseronokan jika anda menghabiskan masa bersama keluarga di sini. Namun secara peribadi bagi Cik iena kolam ini agak bahaya untuk kanak-kanak kerana airnya agak dalam. Bukan seperti kolam taman air  lain yang kedalaman seperti laut, bermula dari cetek ke yang  lebih dalam.


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



Kanak- yang bermandi di kolam utama perlu pengawasan dari orang dewasa. Jangan lupa bawa pelampung untuk anak-anak anda. Walaubagaimanapun terdapat kolam kecil untuk anak-anak kecil anda Cuma jika ramai pengunjung, kolam kanak-kanak akan penuh.

Cik iena cadangkan datang pada sebelah pagi kerana kurang pengunjung pada sebelah pagi. Apa yang Cik iena dapati selepas jam dua petang, pengunjung semakin ramai berbanding sebelah pagi. Kalau datang pagi, tak perlu berebut toilet .


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



Semasa Cik iena di sana , agak mendukacitakan terdapat dua gelongsor di kawasan air yang tidak berapa dalam yang sesuai untuk kanank-kanak di tutup. Jadi kanak-kanak terpaksa ke gelongsor lain yang lebih tinggi dan lebih dalam airnya. Agak bahaya jika tiada pengawasan orang dewasa.


Tiada life guard di Bukit Beruntung Golf & Country Resort


Apa yang Cik iena perhatikan life guard tidak kelihatan. Atau mungkin mereka tidak memakai uniform. Jadi sila pastikan anda awasi anak-anak anda. Terutama jika mereka bermandi di kolam utama yang airnya agak dalam untuk kanak-kanak.


Tidak dibenarkan membawa makanan luar


Disini anda tidak dibenarkan untuk membawa makanan luar . Tapi Cik iena bawa je makanan ringan dan apa yang Cik iena perhatikan ramai juga pengunjung lain yang bawa. Pihak resort  tidak cek beg. Maksud di sini pandai-pandai lah sorok. Kalau jelas kelihatan tentu akan di tahan.


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



Cik iena cadangkan bawa lah makanan dan sorok. Sebab makanan agak kurang di jual disini. Tak banyak pilihan lagi-lagi untuk anda yang kuat makan seperti Cik iena haha. Tapi jika anda bawa makanan , disarankan agar pandai-pandai bersihkan dan buang ya. Jangan lah buat sepah pula.

Tiada Syarat Pakaian Renang di Bukit Beruntung Golf & Country Resort


Dari segi pakaian , disini tidak seperti kolam renang sesetengah hotel atau resort yang mewajibkan kita memakai pakaian renang. Di sini anda boleh pakai T-Shirt biasa, kain batik pun lepas (mak saya pakai kain batik haha)




  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



Jadi kebebasan pakaian memang best. Cuma pastikan naik gelongsor jangan sampai pakaian tersangkut ya. Pastikan pakaian anda sesuai jika nak naik gelongsor yang berpusing atau tinggi. Bahaya jika tersangkut.

Kadar Kebersihan kawasan kolam renang


Bagi Cik iena kawasan persekitaran  tidak beberapa bersih tapi ok lah dengan bayarannya. Pihak golf club perlu pertingkatkan lagi kebersihan tempat di sini. Walaubagaimanapun kolam ok sahaja . Semasa kedatangan Cik iena air kolam bersih dan jernih.

Tandas dan tempat persalinan


Agak sedikit kotor bagi Cik iena. Perlu pertingkatkan lagi kebersihan supaya pelanggan berasa selesa dan akan datang lagi untuk mandi manda.


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  bilik persalinan . maaf tak ambil yang dalam..tak comel hehe



Tiada pondok istirehat



  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)


Dinasihatkan untuk membawa tikar serta payung kerana disini tiada kawasan pondok rehat. Anda akan duduk bersepah sepah di mana-mana bahagian yang kosong. Family cik iena bawa tikar. Kalau ada meja kerusi untuk lepak pun hanya sikit sahaja. Siapa cepat dia dapat.


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
Mcm ni la keadaannya, lepak merata. jadi bawa tikar ok



  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
angin agak kuat disini agak bahaya duduk di bawah payung..tiba2 jatuh


Tiada loker


Disini juga tiada loker. Jadi anda perlu menjaga barangan anda sendiri. Pastikan ada ahli keluarga yang menjaga barang ketika semua ahli keluarga lain mandi. Bergilir-gilir jaga. Untuk family kami tiada masalah kerana ada baby kecil. Jadi sentiasa ada orang yang jaga.

Kemudahan lain di Bukit Beruntung Golf & Country Resort


Selain kolam renang terdapat kemudahan lain untuk orang awam seperti CAfe, BAdminton Court dan Bowling Alley. Kemudahan lain untuk ahli pula adalah Tennis court, Gym, Snooker room,  dan Driving range untuk golf la haha.

Baiklah sekian perkongsian Cik iena. Dah lama rasanya tak kongsi cerita dengan keluarga. Asyik kongsi review produk review makan, reiew itu ini je kan haha

Pada yang berminat untuk membawa keluarga ke sini boleh la datang ya. Tapi jangan lah expect kolam renang gah seperti Hotel 5 Bintang. 

Harga Kemasukan Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort

  
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
Tiket masuk

 Dewasa RM 16
   Kanak-kanak RM 10
   Waktu Operasi : 9 am Sehingga 6 pm (setiap hari)


Gambar di  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
kaunter membeli tiket masuk   Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)




  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)


  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
  Kolam Renang Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)

kawasan parking Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
Kawasan Parking Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)



kawasan parking Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
kawasan parking Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)


Bukit Beruntung Golf & Country Resort (BBGCR)
Anak buah dan adik bonsu cik iena


Untuk maklumat lanjut rujuk laman web dan sosoal media mereka.

Website : http://www.bbgcr.com.my
Instagram : https://www.instagram.com/_bbgcr/
facebook : https://web.facebook.com/Bukit-Beruntung-Golf-Country-Resort-355966531171556/?ref=br_rs

Alamat : Bukit Beruntung Golf & Country Resort
Lot 1994 , Bandar Bukit Beruntung ,48009 Rawang , Selangor
03 6028 1888
03 6028 1843

TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Dewasa kini, barangan Pre-Loved semakin menjadi pilihan ramai.Apabila anda berbelanja di kedai yang menjual barangan pre-loved seperti Jalan Jalan Japan atau kedai bundle yang lain, wang anda mampu membeli barangan lebih dari anda jangkakan.


 Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Cik iena di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya



Rata-rata, produk yang ditawarkan lebih murah dan  sangat mampu milik.Justeru itu ianya membolehkan anda menjimatkan wang untuk perbelanjaan penting yang lain yang semakin lama semakin meningkat harini.


Jalan Jalan Japan




 Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
 Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Jalan Jalan Japan merupakan kedai pre-loved barangan Jepun yang terbesar di Malaysia.Ia dibuka melalui kerjasama antara Bookoff Corporation Limited, Koike Malaysia Sdn Bhd, Koike Corporation Limited dan Bok Marketing Sdn Bhd.





Percaya atau tak dlm beg plastik tu jumlah kesemuanya RM99.20 sahaja . Ada 34 helai baju , 6 pasang kasut, 2 aksesori kimono, dan 2 mainan. Haaa betulllll tau.. Wokay ni,cik iena nk share.., tadi cik iena shopping dekat @jalanjalanjapanmy . . Untuk pengetahuan hari ni satu beg beso tu, total kene byr RM99.20 je tau.. Banyak gila barang japan pre loved yg sempat cik iena grab tadi..haha walaupun rushing nak pergi event dkt klcc td kan.. Menyempat je cik iena muatkan 34 helai baju dalam 3 plastik beg dekat Tapau Event Jalan jalan japan. . Haaa kalau nak tau tapau event ni korang cuma perlu beli beg plastik dan muat kan seberapa banyak baju dalam plastik tu.Satu plastik RM 5 , 3 plastik RM 10.. So tadi cik iena amek 3 plastik.. Yeayy shoping tanpa tengok price tag wakk.. Hahahah sampai mak iena penat la tadi..actually iena boleh muatkan lebih dr 34 helai tapi mak da tak larat..kahkahkah habis kecik iena gulung baju n buang angin plastik.. Nanti cik iena share video keje gile cik iena muatkan 34 helai baju dlm 3 beg plastik. Size beg plastik tu tak beso mana pn. Wokay nty iena edit video ye.. Pening ni nak jadi kan seminit๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚๐Ÿ˜‚ Pepaham la kalau iena da bebel kan..banyak la kene cut video tu haha. #jalanjalanjapan #jalanjalanjapanmy #ienaeliena #blogger #bloggermy #malaysianblogger #bloggermalaysia #lifestyleblogger
A post shared by Malaysian Blogger๐Ÿ’„๐Ÿ‘ ๐Ÿ‘—๐Ÿ‘œ๐Ÿด๐Ÿน (@ienaeliena) on


Bookoff merupakan rangkaian dari Jepun dengan 800 kedai di seluruh dunia dengan pengalaman 27 tahun dalam perniagaan penggunaan semula (preloved item). Ianya beroperasi pada jam 10 pagi sehingga 10 malam.


 Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Cik iena di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya


Selain menjual pelbagai barangan pre-loved, Jalan jalan japan juga menganjurkan beberapa promosi yang menarik dan sangat istimewa. antaranya adalah TaPauSub / Tapau Event.



TaPauSub / Tapau Event




TaPauSab  yang juga dikenali dengan Nama Tapau Event adalah acara jualan bulanan akhir bulan yang diadakan pada setiap hari sabtu di penghujung bulan bermula 27 Oktober 2018. Untuk pengetahuan anda, TaPauSab hanya  diadakan di dua cawangan Jalan-Jalan Japan iaitu di One City,Subang Jaya dan juga di 1 Shamelin Mall, Cheras.


TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya





TaPauSub membenarkan anda membeli-belah pakaian tanpa runsing akan tanda harga. Anda hanya perlu memilih pakaian yang anda suka dan memuatkannya di dalam plastik yang telah anda beli.
Harga yang ditetapkan adalah

  • RM 5 untuk 1 Plastik Bag
  • RM10 untuk 3 Plastik bag


TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Syarat nya cuma beg plastik anda tidak boleh pecah. Anda boleh muatkan sebanyak mana pun baju yang anda pilih asalkan ianya muat didalam plastik dan tidak pecah.  Disini Cik iena ingin kongsikan pengalaman Cik iena semasa di TaPauSub yang mana Cik iena berjaya memuat kan 34 helai baju didalam 3 beg plastik yang berharga RM10 sahaja.bermakna disini Cik iena dapat membeli 34 helai baju pre-loved dengan harga RM10 sahaja.






34 Helai baju dengan Harga RM10 di TaPauSub Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya




Menarik bukan ? Cik iena dapat membeli 34 helai baju pre-loved dengan harga RM10. Dimana setiap sehelai baju jatuh pada harga lebih kurang RM0.30 . Sangat berbaloi tau . Tapi kalau anda inginkan baju yang cantik-cantik atau lebih banyak pilihan anda perlu hadir awal.


TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya


Pengalaman Cik iena semasa di TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya beberapa minggu yang lepas sangat menyeronokkan walaupun agak penat memilih baju . Cik iena tiba awal sebelum jam 10 .




Tapi ada lagi yang awal dari Cik iena. Cik iena pun terfikir kenapa ramai orang yang beratur tapi kedai belum buka. Rupanya di sebabkan TaPauSub ni . Kalau Cik iena tau. Cik iena akan datang sebelum mereka datang demi mendapatkan baju yang lebih cantik dari mereka :)



TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Setibanya Cik iena di pintu masuk Jalan Jalan Japan, cik iena dapatkan plastik terlebih dahulu, disini anda cuma perlu dapatkan berapa helai plastik yang anda inginkan . Bayaran anda perlu lakukan di kaunter pembayaran selepas anda membeli belah .



Jadi anda berhak untuk tambah bilangan plastik dan sebagainya asalkan plastik anda tidak koyak. Selepas mendapatkan plastik, Cik iena mula memilih pakaian yang terdapat didalam raga yang disediakan.


TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya


Raga-ini akan disusun di pintu masuk Jalan Jalan Japan .Anda boleh rujuk video perkongsian Cik iena semasa Cik iena berada di TaPauSub Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya. Anda boleh tonton video untuk melihat bagaimana keadaan TaPauSub yang cik iena maksudkan.






TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya



TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya



TaPauSub Tips


  1. Hadir awal , sebelum jam sepuluh supaya anda jadi yang terawal untuk memilih baju yang cantik
  2. Ambil bakul untuk barangan yang bakal anda pilih
  3. Ambil plastik kaunter yang disediakan
  4. Anda perlu memilih sebanyak mana baju yang anda inginkan.
  5. Pergi ke ruangan lipat kain
  6. disini anda perlu membuat tapisan baju yang betul-betul anda perlukan
  7. Gulung baju kecil-kecil kemudian masuk ke dalam plastik
  8. Sebelum memasukkan baju gulungan seterusnya. Buang angin yang terdapat didalam plastik dan begitulah seterusnya
  9. sekiranya masih ada ruang. Dapatkan lebih lagi baju.


TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Tips Memuatkan Baju Yang Banyak di dalam Sekeping Plastik


  • Buang angin dalam plastik setiap kali anda ingin meletakkan gulungan baju yang baru
  • Gulung sekecil-kecilnya
  • tekan plastik perlahan-lahan untuk membuang angin(boleh rujuk video cik iena) - kalau kasar-kasar nanti pecah ok


TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
TaPauSub di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya



5 OOTD TaPauSub di Jalan Jalan Japan


Berikut meruppakan antara 5 ootd pakaian dari TaPauSub di Jalan Jalan Japan yang berjaya cik iena beli . Kalau nak ootd semua meletup blog nak loading. jadi Cik iena cuma kongsikan 5 helai sahaja okay.




OOTD TaPauSub Jalan Jalan Japan
OOTD TaPauSub Jalan Jalan Japan



Kepada anda penggemar Pre-Loved diluar sana. Jangan lepaskan peluang keemasan ini . TaPauSub  Jalan Jalan Japan diadakan Sekali setiap bulan pada Hari sabtu penghujung bulan  di dua cawangan Jalan Jalan Japan iaitu One City,Subang Jaya dan juga di 1 Shamelin Mall, Cheras.


Dibawah merupakan gambar hasil barangan yang cik iena beli di  Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya. Jumlah keseluruhan  RM99.20 sahaja .  terdapat 34 helai baju yang cik iena beli dari Tapau Event. 6 pasang kasut, 2 aksesori kimono, dan 2 mainan  dari Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya.



TaPauSub Jalan Jalan Japan
Hasil kautan TaPauSub  dan Jalan Jalan Japan 



Gambar di Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya




Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya



Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya


Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya


Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya



Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya


Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya




Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya
Jalan Jalan Japan Skypark One City, Subang Jaya

Jalan Jalan Japan


Level 1A (Block A) Sky Park @ One City,
Jalan USJ 25/1A, 47650 Subang Jaya, Selangor.
Tel: +603-8601 5852 / +6012-322 2106
Operating Hours: 10.00am to 10.00pm daily


Facebook: www.facebook.com/JalanJalanJapan.Malaysia/
Instagram : https://www.instagram.com/jalanjalanjapanmy/
Website :http://jalanjalanjapan.com.my

Things you should know about commercial titled residences


Things you should know about commercial titled residences


Are you planning to buy a commercial property in Malaysia but cannot decide if commercial property is a good investment plan? Real estate agents get asked whether a commercial or a residential property is a good investment plan. A commercial property typically refers to retail buildings, office buildings, warehouses, industrial buildings, apartment buildings and mixed building where it can be a mixture of retail, office or apartment. SoVo units are also considered as commercial property. Many people have been asking what is SoVo. SoVo, also known as small office, virtual office is unit that can only be used for commercial purposes. This guide will list down the advantages and disadvantages of investing in a commercial property in Malaysia.


A) Positive reasons to invest in commercial property


i) High returns on investments


The best reason to invest in commercial property over residential property is the higher income potential. Commercial property will normally have an annual return on investments between 6% and 12%. In addition, the price of commercial properties can increase by double in a short time (3 to 6 years) as compared to residential properties where it would normally take between 7 years to 10 years. This however, is large depending on the area of the property.

ii) Longer lease


Commercial tenancy will have a longer lease between 2 years and 10 years, whereas residential tenancy will turn over every 6 months to 12 months maximum, which is considered short as compared to a commercial tenancy. This is due to business commitment that the tenants have committed to as they spent a huge sum in renovating the shops for business purposes, hence, a longer lease.


iii) Well-maintained property


Renovation is needed to suit the business needs of the tenants, therefore, tenants will be spending a huge sum in renovating the shops to maintain the store image. After all, it is important to look presentable to attract the customers’ interests. Hence, the property owner and the commercial tenants will have their interests aligned: the owner will be able to maintain the property’s quality and the tenants will be able to attract more customers.

iv) Tenants


It is common to have tenants that are from large companies or corporations whereas the tenants for residential properties are typically individuals. With such big companies or large corporations, you can worry less on late rental payment as they are more reliable and tend to avoid the breaching of tenancy agreement.

v) Furnishing


Tenants for residential properties will normally request or prefer a fully furnished unit whereas tenants for commercial properties prefer an unfurnished unit because they tend to refurbish and decorate the unit accordingly. This will then save the owner a lot of furnishing and renovation costs.


B) Negative reasons to invest in commercial property



i) Bigger capital


You will need to fork out a big initial capital as compared to residential property for 2 reasons: commercial properties are more expensive and lower loan financing from the bank. With bigger initial investment spent on a residential property, you can only the gain in revenue will outweigh the gain in cost.

ii) Higher outflow


The percentage of tenant quitting the rent will be higher than the tenant quitting the lease in a residential property. This is largely depending on the demand in rental yields. If the location of the commercial property is not located in a hotspot area, the risk will be even higher.

iii) Higher interest rate with stricter lending condition


Obtaining a commercial property loan is typically much harder than obtaining a loan for residential property. Even if you manage to secure a commercial property loan from the bank, the percentage of loan secured is much lower as compared to the loan obtained for residential properties where it can go as much as 90% loan financing. In addition, the interest rate of bank loan for commercial property is typically higher as compared to residential home loan.

iv) Commitment


Owning a commercial property will demand a longer time spent on management as you will be dealing with more tenants as compared to a residential property where you deal with lesser tenants. You will be dealing with multiple leases, maintenance issues, public safety and so on.

v) Risky


Commercial properties generally have more public visitors as it is intended for commercial use. Therefore, you risk getting damages on your property easier as there are many people in a commercial property as compared to a residential property. There are some risks that can happen unexpectedly such as car accidents, or spray paint on the buildings. These changes in infrastructure are unexpected and unavoidable. Besides, the rental yields depend solely on the supply demands. That being said, more populations will increase the number of tenants in a commercial property for business purpose. However, this is very unpredictable as there is a possibility of lesser rental yields that result in longer vacancy phase. Although commercial properties will have a longer lease of 2 years to 10 years, once the lease ends, it will take a longer time to find a tenant. That being said, you will then need to cover all cost on your own.

In conclusion, commercial property in Malaysia can be a good investment option as well as commercial properties can offer a more rewarding income but with more risks. Whether or not to invest in commercial properties in Malaysia is depending on your property investment portfolio and how much risk you are willing to take. Make sure you weigh the pros and cons to make the best real estate investment decision that is suitable for you.






Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve