Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo
Showing posts with label RESEPI. Show all posts
Showing posts with label RESEPI. Show all posts

Bahan Kisar Kitchen Saver Mudah Kerja Dapur

Dalam musim pandemik ni ramai usahawan yang tampil dengan cara kreatif demi kelansungan perniagaan. Antara usahawan yang dapat dikatakan kreatif menampilkan produk yang sangat berguna dan sangat membantu kerja kerja didapur adalah Puan Nur Harfiza Hashim.

 

Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Puan Nur Harfiza Hashim menjalankan perniagaan bahan kisar yang diberikan nama Kitchen Saver. Selain untuk diri sendiri, perniagaan ini juga bertujuan untuk mambantu mereka mereka yang kehilangan pekerjaan dalam meneruskan kelansungan hidup. 

Beliau membuka peluang perniagaan ini buat yang berminat untuk menjadi ejen bagi memasarkan produk bahan kisar ini. 



Bahan Kisar Kitchen Saver

Kitchen Saver menawarkan 9 pilihan produk bahan kisar bernilai RM15 hingga RM18 sebotol yang mana ianya terdiri daripada 


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur
  1. Bawang Putih Kisar
  2. Bawang Holland Kisar
  3. Bawang Besar Kisar
  4. Kunyit Kisar,
  5. Lengkuas Kisar
  6. Serai Kisar
  7. Cili Padi Kisar
  8. Cili Kering Kisar 
  9. Halia Kisar.

 


Istimewanya Bahan Kisar dari Kitchen Saver ini ianya tidak mengandungi pengawet, pewarna dan perisa. Bagi menampilkan kelainan. Pembungkusan produk bahan kisar ini akan bertukar mengikut musim. Sebagai contoh bulan kemerdekaan ini botol produk bahan kisar kitchen saver akan bertemakan bulan kemerdekaan.


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 


Untuk pengetahuan produk bahan kisar Kitchen Saver kini terjual sebanyak 120,000 botol dengan purata 3000 botol seminggu.


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur
Puan Nur Harfiza Hashim

 

Menurut  Puan Nur Harfiza Hashim
 

“Walaupun pandemik ini sering menghantui fikiran hampir setiap dari kita, kami tidak
lupakan ejen yang berdaftar kerana sedar ada diantara mereka yang telah hilang
pekerjaan, tidak mempunyai pendapatan yang cukup”


“Risau dengan khabar berita yang menunjukkan kes bunuh diri semakin meningkat
akibat tertekan dengan kehidupan, kami bukan sahaja memberikan pelbagai tips untuk
menjana pendapatan namun sering kali menitipkan pesanan dan semangat buat
mereka agar tidak mudah berputus asa” 


Bahan Mentah Kisar Pertama di Malaysia


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Kitchen Saver merupakan jenama bahan mentah kisar kasar yang pertama di Malaysia, Kitchen Saver
terus kekal berinovasi dengan mengutamakan kualiti produk untuk terus mendapat kepercayaan pelanggan-pelanggan. 

Untuk makluman anda juga produk bahan kisar dari Kitchen Saver juga  diiktiraf Halal dan menerima
khidmat nasihat serta bekalan bahan mentah daripada Lembaga Pemasaran Pertanian Persekutuan (FAMA). 

Selain itu Kitchen Saver turut menerima dorongan daripada pihak Institut Penyelidikan dan Kemajuan Pertanian Malaysia (MARDI).
 

Tambah Puan Nur Harfiza Hashim lagi

“Untuk menjualnya secara komersial, kami sentiasa mengutamakan kebersihan dan
kualiti produk. Disebabkan itu, saya selalu menegaskan kepada ejen-ejen agar
menitikberatkan bahawa produk Kitchen Saver tanpa 3P; pengawet,pewarna dan
perisa.
Alhamdulillah setakat ini, segala bahan yang digunakan termasuk air mentah akan
dihantar terelebih dahulu kepada pihak MARDI untuk pemeriksaan dan kelulusan.
Malah pekerja kami yang menguruskan produk juga telah mendapat suntikan Thypoid”


 

Agent Kitchen Saver di perlukan

Di kesempatan itu, Puan Nur Harfiza Hashim turut mengalu-alukan orang ramai untuk mencuba sendiri aneka produk Kitchen Saver dan menjadikan ia sebagai produk wajib ada di rumah.
Dengan Kitchen Saver, masak secara moden, rasa seperti tradisional.


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Kelebihan Dan Manfaat Produk Bahan Kisar Kitchen Saver 

  1. Lebih Jimat Masa
  2. Lebih jimat belanja dapur tanpa pembaziran bahan mentah
  3. Lebih menyihatkan dan selamat untuk digunakan (tiada pengawet, perasa dan pewarna tambahan) 
  4. Bahan bahan mentah yang segar digunakan daripada FAMA
  5. Lebih selamat dimusim PKP tanpa perlu beratur ke kedai
  6. Pemudah cara masak (kisar kasar)
  7. Dapur lebih kemas (siap kisar tunggu ceduk masak je)
  8. Masa bersama keluarga lebih banyak
  9. Peti air tersusun rapi dengan botol kitchen saver
  10. Bertambah Rajin Untuk Memasak

 

Review Bahan Kisar Kitchen Saver

Secara jujurnya sememangnya produk bahan kisar kitchen saver sangan membantu Cik iena dalam urusan memasak harian. Walaupun bekerja dari rumah . Kesibukan sama seperti bekerja dipejabat. Masa untuk memasak Cik iena adalah pada waktu malam sebelum tidur. Kerana Cik iena tak nak ganggu waktu rehat 1 jam bekerja. Masa itu untuk makan dan rehat.

Jadi sebelum tidur pada waktu malam Cik iena akan masak untuk menu masakan tengah hari keesokan hari. Dengan adanya bahan kisar kitchen saver tak perlulah tengah malam Cik iena bising blender bawang and cili untuk memasak.

Tenang jiran Cik iena tidur. Kalau tak malam malam dengar lah bunyi iena mengisar itu ini. Sudah pastinya dengan adanya bahan kisar kitchen saver mempercepatkan lagi kerja memasak Cik iena. 

Kepadaanda diluar sana khususnya wanita bekerja ya yang sibuk bekerja mahupun ibu ibu yang bekerja. Boleh dapatkan produk bahan kisar kitchen saver ini bagi membantu dan memudahkan lagi kerja kerja memasak anda di dapur.

Rating

10/10

 

Resepi Kari Udang Kitchen Saver


Bahan Kisar Kitchen Saver MemudahKan Kerja di Dapur

 

Bahan2- Bahan

  • Minyak sikit
  • Udang
  • Halba campur
  • Bawang Besar Kitchen saver (1 Sudu besar)
  • Bawang putih  Kitchen saver (1 Sudu besar)
  • Halia Kitchen saver (1 Sudu besar)
  • Cili Kering Kitchen saver (2 Sudu besar)
  • Gula melaka(separuh yg bulat)
  • Air asam jawa
  • Serbuk kari ikan(1pek kecil atau 2 sudu besar)
  • Santan 1biji kelapa atau 1 kotak
  • Sayur kacang panjang atau kacang buncis


Cara Memasak


  1. Panas minyak anggarkn je
  2. Masukkn halba campur.
  3. MAsukkan bahan kisar sehingga naik bau
  4. Masukkan cili kering kitchen saver sehingga pecah minyak
  5. Masukkan serbuk kari yang telah dibancuh dengan air
  6. Masak sampai pecah minyak
  7. Masukkn air asam jawa
  8. Masukkn air sikit(repeat 3/4 kli nk bagi kari tahan lama)
  9. Masukkn santan,gula melaka kacau jgan tanggal sampai mendidih
  10. Masukkan udang..masukkn perase semua garam gula(gula jgan letak byak sbb dah ade gula melaka,rase dulu)

Video Resepi Kari Udang Kitchen Saver

 




Untuk Maklumat Lanjut

Facebook : https://www.facebook.com/kitchensaverhq
Instagram : https://www.instagram.com/kitchensaverhq
Website : https://kitchensaverhq.com



Resepi Kuah Kacang Mak

Memandangkan Raya kali ni Cik iena beraya bujang sahaja tanpa familly tercinta disebabkan PKP 3.0 yang kerajaan umumkan. Jadi Cik iena nak kongsikan resepi kuah kacang dari puan ibunda yang cik iena buat masa hari raya pertama. 

Resepi Kuah Kacang Mak

 

Sejujurnya ini kali kedua masak kuah kacang sendiri tanpa bantuan mak lah. Semua buat sendiri. Sebelum ni biasanya persiapan masakan raya mak yang buat. Cik iena cuma tolong tolong potong-potong bahan atau tukang kacau sahaja. 


Resepi Kuah Kacang Mak
Menu raya orang bujang

 

Mak kira suri rumah lah bila iena da bekerja. iena tak bagi mak abah kerja. Mak abah dan arif iena dan adik beradik lain yang tanggung.

Kali pertama iena masak kuah kacang ni masa zaman beljar dulu dulu. Kami buat open house, tetamu lebih kurang 100 orang dan masa tu iena ditugaskan untuk masak kuah kacang. AJK open house , setiap sorang akan masak menu raya. iena pilih masak kuah kacang sebab tu je yang iena confident buat haha.

So raya kali ni Cik iena masak kuah kacang dan deqnor masak rendang ayman. Okay Cik iena kongsikan resepi dekat blog supaya Cik iena tidak lupa suatu hari nanti nak masak boleh baca dekat blog sendiri.Salah satu iena tulis sebab resepi kan lain lain. Bila iena dah berjumpa dengan orang itu ini resepi jadi lain nanti. Sebelum ni Cik iena pernah duduk dengan makcik. Adakalanya masakan iena lebih kepada gaya makcik iena sebab. Masa duduk dengan makcik yang iena selalu masak.

 


Resepi Kuah Kacang Mak
Kuah kacang mak makan dengan nasi impit sedap :)

 

Duduk rumah sendiri mak masak. Manja kan. Duduk dengan makcik iena kena masak sebab makcik keje dan anak anak dia kecil. So iena yang kene masak untuk anak anak makcik. Jadi banyak dari cara masakan iena lebih ikut gaya makcik iena. Nak masak untuk anak dia kene ikut selera masakan mereka la kan.

Resepi Kuah Kacang Mak


Resepi Kuah Kacang Mak ( untuk 5 orang makan)


Resepi Kuah Kacang Mak
Bahan asas masakan

 

  1. 200 gm kacang tanah
  2. 30 biji cili kering yang tak kerinting( cili kering yang tak kerinting ni tak pedas sangat)
  3. 1 biji bawang merah besar
  4. 5 ulas bawang putih
  5. 1inci halia
  6. 1/2 inci lengkuas
  7. Sedikit belacan
  8. 2 sudu besar udang kering
  9. gula merah
  10. 3 batang serai
  11. daun limau purut
  12. 2 keping asam keping 
  13. 1 sudu teh Serbuk kunyit

  14. Resepi Kuah Kacang Mak

Bahan Kisar Kuah Kacang Mak

Kisar bawang putih, bawang merah, halia, lengkuas , cili kerinng, belacan dan udang kering serta sedikit serbuk kunyit

 

Resepi Kuah Kacang Mak
kacang tanah yang digoreng tanpa minyak

Cara Masak Kuah Kacang Mak

  1. Goreng kacanng tanah tanpa minyak , kemudian buang kulit kacang tanah dan kisar kacang tanah. Tapi Cik iena tak kisar halus kacang tanah tu. Biar ada ketul ketul acang tanah tu baru rasa sedap. Kalau halus patah selera :D
  2. Panaskan minyak kemudian tumus serai yang telah diketuk terlebih dahulu.
  3. Kemudian masukkan kesemua bahan kisar dan asam kepingserta daun limau purut
  4. Selepas tumis sehingga pecah minyak masukkan pula kacang tanah yang telah di blender tidak berapa hancur. Masukkan sedikit air jika perlu.
  5. Tumis sehingga pecah minyak sekali lagi, masukkan perasa, garam, gula merah . Yang ni masuk secukup rasa tau. Kuah kacang ni sedap kalau manis. IEna suka masak guna gula merah sebab manis dia berlemak. Sedap lain macam :) Lepastu warna kuah kacang akan jadi lagi cantik berkilat


Resepi Kuah Kacang Mak
tunggu sampai pecahminyak buat kali kedua lepas masuk kacang tanah yang dikisar baru tutup api

 

 

Okay sekian perkongsian resepi. Tak terfikir nak kongsi dekat blog so tak ambil gambar atau video  masa masak pun. Lagipun tengah mood sedih beraya di perantauan tanpa mak ayah tercinat T_____T

 

Gambar Raya Pertama Cik iena


 

Video Cara Masak Kuah Kacang

Selepas seminggu iena masak sekali lagi kuah kacang,iena ada record video boleh tonton video dibawah





Resepi Tomyam Ala Thai Sedap Macam Restoran Thai

Berikut Cik iena kongsikan Resepi Tomyam Ala Thai Sedap. Cik iena sememangnya penggemar tomyam. Jadi Cik iena akan cuba pelbagai tomyam paste dan cara memasak tomyam. Now Cik iena nak kongsikan respi tomyam yang cik iena dah olah dan yang selalu cik iena masak di rumah dengan menggunakan tomyam paste favourite cik iena.

Resepi Tomyam Ala Thai Sedap Sama Macam Restoran Thai


Bahan Bahan Tomyam


Resepi Tomyam Ala Thai Sedap
 Tomyam Ala Thai
 
  • 6 Ekor Udang
  • 4 Ekor sotong
  • Sedikit Isi Ayam
  • Sebiji Bawang Holand 
  • 5 Ulas Bawang Putih
  • Bunga Kubis
  • Lobak Merah
  • Cendawan
  • 2 Biji Tomato
  • 10 Helai Daun limau purut
Resepi Tomyam Ala Thai Sedap
Bahan bahan Tomyam Ala Thai


Bahan Hiris Dan ketuk

  • 3 Batang Serai
  • Halia ( lebih kurang sebesar ibujari perempuan x 2)
  • Lengkuas (Lebih kurang sama banyak dengan halia) 
  • 4 rumpun Akar Daun ketumbar
  • 3 Biji Cili Api merah (kalau suka pedas boleh tambah lagi)

Resepi Tomyam Ala Thai Sedap
akar daun ketumbar, halia,lengkuas dan serai . Akar daun ketumbar perlu dibersihkan kemudian ketuk sedikit untuk dapatkan extra aroma dan rasa. Halia,lengkuas dan serai di hiris dan kemudian diketuk sedikit juga untuk mendapatkat extra aroma dan rasa

Resepi Tomyam Ala Thai Sedap
Cili api merah yang di belah dua tapi tidak sampai putus dan kemudian di ketuk. Daun limau purut pula dibuang tulang bahagian tengah.
 
  • 2 Sudu Besar Tomyam paste jenama Peace
  • 2 Sudu Besar Thai Cili Paste
  • 2 Sudu Besar Sos ikan thai
  • 1 Biji jus perahan Limau nipis
  • Setengah Cawan Susu cair  (75ml)
  • 5 Cawan air (750ml)
  • Daun ketumbar dihiris


Resepi Tomyam Ala Thai Sedap
Dua sudu besar tomya m paste dan dua sudu besar thai chili paste

 

Resepi Tomyam Ala Thai Sedap
2 sudu besar sos ikan dan 1 biji air perahan limau nipis
 

Resepi Tomyam Ala Thai Sedap
75ml susu cair untuk sukatan 750 ml air (kalau suka lebih creamy boleh lebihkan susu cair
 

Untuk pengetahuan cawan yang cik iena guna Cik iena dah sukat jumlah kandungannya untuk 1 cawan adalah 150ml

 

 Sudu besar yang Cik iena guna pula lebih besar dari sudu biasa kita jumpa dekat kedai makan. Boleh rujuk gambar dibawah. Sudu besar yang paling kanan. Dua sudu lagi sebelah kiri. Standard size dekat kedai makan biasa kita jumpa. Kesimpulannya anda boleh je lebih atau kurangkan paste ikut citarasa masing masing. Cik iena cuma bagi kuantiti anggaran. Sebab bukan semua orang biasa masak dan tau banyak mana nak guna untuk memasak.


Resepi Tomyam Ala Thai Sedap Sama Macam Restoran Thai


Tomyam paste Sedap 

 

Sebelum Cik iena kongsikan cara memasak Cik iena kongsikan terlebih dahulu tomyam paste yang Cik iena gunakan. TOmyam paste ni memang highly recomended tau. Memang sedap. Cik iena sekali cuba dah suka tomyam paste ni kerana ianya sememangnya sedap.

 



Peace Brand Thai Tom Yum Paste 

 

Peace Brand Thai Tom Yum Paste


Peace Brand Thai Tom Yum Paste

 

Jenama Peace ni merupakan jenama dari thailand dan anda tak perlu risau kerana ianya halal. Selepas Cik iena google tentang jenama ini. Ada blogger yang tulis mengatakan bahawa jenama ini adalah jenama yang selalu kedai makan gunakan. Patutlah sedap.

Selain dari memasak cara yang Cik iena guna selalu. Cik iena juga pernah cuba masak tanpa guna bawang,serai,cili api memang sedap. Cik iena pernah masak tanpa bawang , serai, daun limau purut,cili,lengkuas,halia. Rasa nya sedap juga boleh tahan. Cik iena cuma gunakan tomyam paste,cili paste, susu cair, sos ikan dan air perahan limau dan kemudian bahan isi seperti sayur dan seafood. Tetap sedap walaupun tanpa bahan asas yang cik iena sebut tadi. 

Untuk pengetahuan anda lagi tomyam paste ini dah sedia masam, tak perlu tambah asam jawa tetapi Cik iena guna jus perahan limau nipis kerana aroma dan rasa jus limau nipis itu memang sedap. Kalau tak percaya boleh cuba bezakan. Lepas padam api semua baru letak jus perahan limau nipis. Limau nipis tau bukan limau kasturi atau lemon.

Sekiranya anda ingin membeli secara online boleh beli di Tomyam Paste


Resepi Tomyam Ala Thai Sedap


Maepranom Brand Chili In Oil For Tom Yum

 

Maepranom Brand Chili In Oil For Tom Yum
Maepranom Brand Chili In Oil For Tom Yum

Maepranom   juga merupakan jenama dari Thailand. Jenama ni memang Cik iena tau sering diguna di kedai kedai makan. Cik iena sendiri pernah lihat . Sebelum ni masa pergi rantau panjang kelantan pun Cik iena banyak nampak jenama ni dan orang orang yang menjual memang cakap ini jenama yang kedai makan selalu guna. Kalau tak silap ada tomyam paste dan chili paste. tapi Cik iena tak jumpa tomyam paste. Cik iena jumpa Chili paste je sebab tu Cik iena cuba beli tomyam brand peace diatas.

Untukpengetahuan chili paste ni tak pedas, jadi anda perlu tambah cili api seperti yang cik iena nyatakan dalam bahan-bahan tomyam diatas.Untuk tahap kepedasan Cik iena, Cik iena cuma perlu tambah 3 biji cili api merah. Sekiranya anda suka pedas perlu tambah lebih. Level kepedasan Cik iena memang kurang pedas ya. Orang lain kata tak pedas, bagi iena dah pedas.

Untuk jenama ini juga ianya adalah halal.

Sekiranya anda ingin membeli secara online boleh beli di Thai Chili Paste



Cara Masak Tomyam ala Thai

Cara Masak Tomyam ala Thai

 

 Memandangkan bahannya sangat banyak jadi kalau cik iena tulis panjang. jadi Anda boleh rujuk video cara masak yang telah Cik iena rakamkan. Cuma Cik iena nak ingatkan sukatan air boleh ditambah tetapi perlu tambah tomyam paste ,thai chili paste ,sos ikan dan perahan limau nipis.

 


Cara Masak Tomyam ala Thai

 

Untuk pengetahuan Cik iena tinggal berdua sahaja dengan adik jadi kuantiti masakan ni untuk dua orang makan tapi kami boleh makan dua kali iaitu tengah hari dan juga malam. Kadang kadang ada lebih sekali makan untuk keesokan hari. Ouh ya tomyam ni kalau dibiar semalaman ianya lagi sedap tapi jangan lupa letak dalam peti ais sebab ade kandungan susu cair takut basi.


Cara Masak Tomyam ala Thai

 

Jadi kesimpulannya kuantiti resepi ini untuk 5 orang makan. Untuk kandungan bahan bahan ni Cik iena tak menggunakan garam kerana cik iena telah gunakan sos ikan. Sos ikan sendiri dah masin dan Cik iena biasanya makan dengan spagethi jadi kuah tak perlu masin sangat. Jika anda makan dengan nasi perlu tambah sedikit garam.

 

Cara Masak Tomyam ala Thai



Video Cara Masak Tomyam Ala Thai







Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap

Bila PKP 2.0 dah mula ni, hujung minggu memang tak boleh keluar. Jadi bila Cik iena bosan seorang dirumah kalau Cik iena takde job product review nak ambil gambar Cik iena buat video masakan.Kali nie Cik iena nak kongsi Video cara memasak Lala Masak Kam Heong mudah dan Sedap.


Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap
Lala Masak Kam Heong

 


 

Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap 


Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap
Lala Masak Kam Heong

Resepi ini Cik iena olah mengikut citaraasa Cik iena. Cara masakan ni Cik iena rasa lebih mudah jika kita masukkan bahan bahan rempah dan segala sos satu persatu ke dalam kuali.


Bahan Bahan Lala Masak Kam Heong (Untuk 700 gm to 1 Kg LaLa) 

 

 

Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap
Bahan bahan Lala Masak Kam Heong

Bahan Hiris

  • Sebiji Bawang Merah Besar
  • 5 Ulas bawang putih
  • 2 Inci halia
  • 4 Biji Cili Padi Merah

 

  • 700 gm ke 1kg Lala
  • 25 gm Udang kering ( ditumbuk tapi tak halus)
  • 25 gm lobak masin yang telah digoreng
  • Setangkai Daun Kari ( Banyak pun takpa)

 

Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap
Rempah Lala Masak Kam Heong

Bahan Rempah

  • 2 Sudu Besar Rempah Kari Ikan
  • 2 Sudu Besar Sos Cili
  • 2 Sudu Besar Kicap Cair
  • 1 Sudu Besar Kicap Pekat
  • 2 sudu Besar Sos Ikan

 

Maaf udang kering tiada dalam gambar sebab masa ni terlupa satu bahan. Udang kering direndam , ditos airnya kemudian ditumbuk tapi tidak halus atau hancur.

 

Cara Memasak Lala Masak Kam Heong

Pertama sekali sebelum mula sediakan bahan lain. Bersihkan Lala terlebih dahulu kemudian randam dengan garam beserta serbuk kunyit selama 10 minit untuk menghilangkan bau lala.


Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap
 Lala yang telh dibersihak dan direndam dengan garam dan kunyit

 

Kemudian hiris kesemua bahan tumis yang cik iena nyatakan diatas iaitu bawang merah besar, bawang putih, halia dan cili padi merah. Bawang merah besar cik iena bahagi dua, satu untuk tumis dan satu letak di penghujung masakan. Boleh rujuk video masakan Cik iena di bawah.

Untuk bahan rempah, satukan kesemua bahan rempah diatas dan kacau sebati seperti yang Cik iena tunjuk dalam video.

Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap
Bahan bahan tumis

 

Tumis kesemua bahan hiris tadi sehingga naik bau termasuk daun kari dan udang kering. Selepas naik bau dan garing masukkan bahan rempah yang telah disatukan sebelum ini.

Gaul sebati rempah dan bahan tumis kemudian tunggu rempah kering sedikit, masukkan Lala yang telah direndam dan dibersihkan tadi. Kacau rata , tunggu sehingga lala masak dan kemudian boleh tutup api.

 


Resepi Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap
Lala Masak Kam Heong

 

Untuk hiasan boleh letak daun kari tapi Cik iena kehabisan daun kari. Yang ada ni pun yang dah kering. Musim PKP ni Cik iena tak keluar rumah selalu. Keluar beli groceries 2 minggu sekali. Jadi kene pandai pandai nak masak apa. Biasanya mula mula Cik iena akan masak sayur yang cepat layu , masak lauk seperti ikan, ayam,udang,sotong. Bila semua lauk dah habis Cik iena akan masak ikan bilis atau kentanng atau dry shitake mushroom.


Video Cara Masak Lala Masak Kam Heong Mudah Dan Sedap




Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang

Memandangkan akaun instagram kene block dari like,comment dan posting jadi iena banyak buat video content untuk youtube. Tunggu queue nak upload je semuanya.Kalau buat video content dekat instagram tak dapat payment kan. kalau buat dekat youtube boleh dapat komisyen. 

Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang





Satu dari youtube sendiri dan satu lagi cik iena dapat dari productlink . Boleh baca dekat sini kepada yang berminat nak earn commision macam cik iena .

Jadi hari ni Cik iena nak kongsikan Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang dari Cik iena. Sebenarnya bahan tak cukup sebab barang dapur nak habis. Iena masak apa yang ada je. 

Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang


 Bahan-bahan Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang untuk dua orang makan



Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Bahan-bahan Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang

  1. 1/4 ekor ayam 
  2.  ulas bawang merah kecil (dikisar Kering)
  3. 3 ulas bawang kecil (dikisar kering)
  4. 30 biji Cili api (dikisar kering)
  5. Dua batang Serai (diketuk)
  6. 1 biji kentang ( size besar)
  7. 1 keping Asam Keping
  8. Daun kunyit (Di hiris macam bunga rampai) - tapi iena tak guna sebab takde
  9. Kunyit hidup (dikisar dengan bawang ) tapi iena tak guna sebab takde
  10. Serbuk kunyit (kalau dah guna kunyit hidup tak perlu) 
  11. 1 Kotak kecil santan (Cik iena guna santan KARA)
    Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
    Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Cara-cara memasak boleh tonton video :)





Beli Baju raya di https://bit.ly/zaloraraya20 (Trusted seller-iena biasa beli dekat sini.Beli harini esok dapat) Beli Electric Oven di https://t.productlink.io/a611m7 Beli Mixer di https://t.productlink.io/a611m8 Beli Air fryer di https://t.productlink.io/a611ma Beli Microwave di https://t.productlink.io/a611mc

Resepi Shitake Mushroom


Bersempena Perintah Kawalan Pergerakan ni, Cik iena mua tnaik video masakan kegemaran Cik iena. Kebiasaannya Weekday adik yang akan masak sebab Cik iena work from home. Jadi hanya weekend Cik iena berkesempatan untuk memasak.


Resepi Shitake Mushroom
Resepi Shitake Mushroom



 Disebabkan menu macam ni jarang orang masak jadi Cik iena nak kongsikan resepi Cik iena khusus buat anda yang gemar makan cendawan shitake ini.Mungkin ada yang suka makan Shitake tapi tak tahu macam mana nak masak Shitake ni. Jadi Cik iena kongsikan supaya anda juga boleh masak shitake sendiri di rumah.



Resepi Shitake Mushroom


Resepi Shitake Mushroom


Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong dua
  • 1 Batang Cili merah di potong memanjang
  • 10 biji cili kering- gunting halus-halus
  • Daun kuchai
  • Cili benggala hijau+kuning+merah
  • Brokoli
  • Carrot
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis cap udang(kicap favorite)
  • Ajinamoto-secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit air

    Resepi Shitake Mushroom
    Bahan-bahan Shitake Mushroom

     

Cara-cara Memasak Shitake Mushroom


  1. Tumis bawang putih dan cili kering sehingga naik baunya.
  2. Masukkan cendawan dan sedikit air kemudian tunggu 2-3 minit
  3. Masukkan pula sos tiram, kicap manis dan cili benggala. Biarkan mendidih. .
  4. Akhir sekali, masukkan sayur brokoli dan carrot yang telah di celur dengan air panas dan daun kuchai. 
  5. Seterusnya letak ajinamoto, kalau suka masin boleh tambah sedikit garam tapi kalau Cik iena memang tak tambah garam sebab sos tiram ada rasa masin dan dah letak kicap manis. Tapi mungkin ada yang pemasin, boleh letak sedikit garam.
  6. Kemudian terus padam api dan hidang kan. Sebab apa terus padam api sebab iena dah celur dulu sayur brokoli dan carrot. Iena tak nak warna dia jadi tak cantik bila lama masak dengan sos tiram. Sebab tu gambar sayur iena cantik je segar.




Video Cara-cara Memasak Shitake Mushroom 





Macam mana? senang jer kan nak masak. Cik iena memang suke sangat makan cendawan shitake ni. Kebiasaannya kalau Cik iena makan sizzling yee mee mesti taknak ambil ayam. Cik iena akan tukarkan ayam kepada shitake mushroom.


Resepi Shitake Mushroom
Ni lah meu makan tengah hari iena hari ke 18 PKP. Dah bosan sangat buatlah video memasak :D



Kalau anda semua nak tau Cendawan Shitake ni boleh menurunkan tahap kolestrol. Jadi ianya juga digunakan untuk tujuan perubatan cina. Cendawan ini mempunyai kandungan antioksida yang tinggi. Boleh baca di http://www.ienaeliena.com/2010/02/cendawan-shiitake-turunkan-tahap.html







Nak Beli Hand Sanitizer and face mask ? Blh beli sini https://t.productlink.io/a16fcn [Ready Stocks] Instant Hand Sanitizer 120ML / 250ML / 500ML / 800ML / 1LITER, Alcohol 75% READY STOCK FACE COVER MASK MEDICAL 10 PCS LIMITED STOCK https://t.productlink.io/a16fco Bioion Germ-Free Deo-Sanitizer :https://t.productlink.io/a16fcp [READY STOCK] Alcohol based Instant Hand Sanitizer :https://t.productlink.io/a16fcq Disposable Poly Glove : https://t.productlink.io/a16fcr Goggles Clear Eye Protection Glasses : https://t.productlink.io/a16fcs Surgical face mask : https://t.productlink.io/a16fct




Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve