Youtuber Jana Income dengan Productlink

Anda youtuber ? Jika anda youtuber anda boleh menjana pendapatan dengan menyertai productlink affiliate.  Jika di youtube ada syarat yang perlu dipatuhi untuk monetize akaun youtube anda untuk menjana pendapatan. Berbeza dengan productlink anda hanya memerlukan akaun youtube sahaja.



Youtuber Jana Income dengan Productlink

Sebagai contoh akaun youtube iena diatas, iena masih memerlukakn 70 jam untuk monetize. Syarat Youtube untuk monetize adalah 4000 jam view dalam masa setahun dan 1000 subscriber. Iena tau bukan mudah untuk dapat kan 4000 jam view lagi-lagi buat youtuber baru. Jadi disini Cik iena ingin berkongsi satu platform affiliate yang tidak mempunyai syarat jumlah subscriber mahupun view iaitu productlink.

Ianya merupakan product daripada involve asia affiliate. Cik iena pada asalnya merupakan involve asia affiliate dan sehingga sekarang masih involve asia affiliate. Kelebihan productlink berbanding involve asia yang cik iena nampak, converstion lebih laju. Mungkin kerana zaman sekarang ramai yang suka menonton video daripada membaca..

Bagaimana sertai Productlink?



Mudah sahaja , pertama sekali anda perlu mendaftar di productlink kemudian anda perlu create productlink dan letak link tersebut pada description video anda di youtube.


Cara untuk create productlink


Berikut Cik iena kongsikan cara untuk anda create productlink.

1. Klik button create productlink  di bahagian atas sebelah kanan.

Klik button create productlink  di bahagian atas sebelah kanan.
Klik button create productlink  di bahagian atas sebelah kanan.

2. kemudian akan keluar form seperti dibawah.


Youtuber Jana Income dengan Productlink


3. Pilih video youtube anda, kemudian copy


Pilih video youtube anda, kemudian copy
Pilih video youtube anda, kemudian copy

4. Paste link youtube video anda di bahagian Choose / Add Video Placement  dan pilih category serta country seperti gambar dibawah.



Paste link youtube video anda di bahagian Choose / Add Video Placement  dan pilih category serta country seperti gambar dibawah.


5. Kemudian anda buka shopee atau lazada, cari produk yang anda nak promote. Sebagai contoh hand sanitizer. Copy url product tersebut




Youtuber Jana Income dengan Productlink


6. Paste link product tersebut di bahagian Add Products dan kemudian tekan button +


Paste link product tersebut di bahagian Add Products dan kemudian tekan button +
Paste link product tersebut di bahagian Add Products dan kemudian tekan button +





7.  Kemudian klik Create link



 Kemudian klik Create link
Kemudian klik Create link


8.  Kemudian akan popup page seperti di bawah dan anda boleh klik copy, kemudian pergi ke video youtube anda dan paste di ruangan description.




Youtuber Jana Income dengan Productlink



Berikut Cik iena kongsikan Video yang cik iena dah letak productlink di youtube.


Untuk pengetahuan, anda boleh gunakan product link yang sama untuk di letak di video-video yang lain . seperti 3 contoh video Cik iena diatas.


VIDEO TUTORIAL DARI PRODUCTLINK



Tips untuk jana pendapatan di Productlink


Sekiranya anda ada buat video review product di youtube, anda boleh create link product tersebut dan paste di ruangan description video tersebut.

Ataupun anda juga boleh create product lain yang sedang viral dan memang orang cari seperti face mask dan hand sanitizer. Anda boleh rujuk video contoh yang cik iena sertakan diatas.

Kongsikan juga product link anda di laman social anda seperti facebook, twitter dan juga instagram.

Youtuber Jana Income dengan Productlink
CONTOH PERKONGSIAN DI FACEBOOK


Sekarang kan ramai yang prefer beli online jadi anda boleh ambil kesempatan ini untuk cari produk-produk yang boleh di beli secara online dan anda create productlink tersebut dan kongsi di youtube mahupun laman social anda.

Selain daripada itu, anda boleh lihat report video anda yang mana mendapat banyak view untuk tempoh masa terdekat , kemudian anda letakkan productlink dalam description video tersebut.

Youtuber Jana Income dengan Productlink
COntoh, iena akan letak productlink di top video

 

 Dari segi berapa persen dapat komisyen tu iena akan update kemudian, Iena dah tanya person incharge tapi mereka tunggu team yang sewajibnya untuk jawab persoalan-persoalan cik iena.


Okay sekian perkongsian Cik iena untuk hari ni. memandangkan ramai yang PM request tutorial. iena buat lah yang simple je sebab iena tengah mood work from home, tengah banyak kerja sekarang ni :D


 Okay jangan lupa daftar di productlink. Antara youtuber pertama cik iena ajak buat affiliate ni adalah broframestone dan cik iena rasa diapun tengah berkobar2 nak buat affiliate ni selepas dia berputus asa tempoh hari hahahaha..iena ni sejenis tak putus asa. iena akan kaji how to earn komisyen dan bila berjaya iena akan ajak kawan sama2 berjaya. Kenapa iena ajak broframestone first sebab dia suka belajar affiliate dari iena. iena dari dulu memang suka affiliate dan sampai sekarang iena buat affiliate.








14 comments:

  1. Menariknyaa, sikit banyak membantu juga penuhi duit tabungkan..boleh cuba ni nanti walaupun youtube Sis tu buat geli-geli je hehehe

    ReplyDelete
  2. wow ilmu yang sangat bermanfaat. boleh lah register productlink nanti, sambil-sambil jana pendapatan hehe

    ReplyDelete
  3. Knowing Iena dia memang rajin bab jana pendapatan cara begini.. semoga terus berjaya.

    ReplyDelete
  4. Thanks sebab share tutorial tu ye. Rawlins terus nak daftar esok walaupun YT sendu.

    ReplyDelete
  5. Kerana ini punya posting ni kita terus mendaftar kat product link tu sebelum ni tak tahu pun hehehe bagus kerana perkongsian berguna time duduk rumah ni hehehe..

    ReplyDelete
  6. oo menarik juga ni. thanks share tutorial ni bolehlah kita buat terus

    ReplyDelete
  7. Nanti akak daftar. Nak kena sit down fokus buat benda ni. Akak ada youtube. Tp content lama tak buat. Rasa nak start balik. Hehhe

    ReplyDelete
  8. dah buat dah.. baru masuk kan beberapa links... dah paste dalam recent youtube dan igstory.. clicks dah naik tapi masih belum ada lagi tekan referral hehhee thanks for sharingggg

    ReplyDelete
  9. ala, berminat nak tahu lebih lanjut. ada juga belajar sikit, tapi tak masuk dalam kepala lagi. kena fokus betul-betul ni :)

    thank u share video tutorial!

    ReplyDelete
  10. Tq iena, aritu kak min nak buat tp tak pandai copy link product now dah baca ni dah faham daa..tqtqtqtq

    ReplyDelete
  11. wow mudahnya untuk Youtuber semua! I tak pernah buat youtube video lg, taktau mana nak start

    ReplyDelete
  12. sekarang ni dah macam-macam cara nak jana income through online. nice sharing!

    ReplyDelete

Facebook Comment

Related Posts :

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve