Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo

Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS

Bulan ramadhan sinonim dengan bazaar ramadhan. namun disebabkan pandemik covid-19 yang melanda dunia masa kini, bazar ramadhan tidak boleh lagi beroperasi bagi melindung masyarakat daripada terkena jangkitan Covid-19 dan juga bagi memutuskan rangkaian Covid-19 itu sendiri.

Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS


Sehubungan dengan itu kerajaan negeri selangor mengambil inisiatif untuk membangunkan portal yang dapat membantu masyarakat selangor untuk menikmati hidangan juadah ramadhan sama seperti ramadhan tahun sebelum-sebelum ini di satu platform yang dinamakan Platform Selangor atau lebih dikenali dengan nama PLATS.


Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS



Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS



PLATS adalah platform e-bazar yang telah dilancarkan oleh Menteri Besar Selangor Incorporated (MBI) bagi menyediakan juadah Ramadan di seluruh Selangor. PLATS merupakan inisiatif kerajaan negeri dalam membantu peniaga bazaar Ramadan yang tidak dapat menjalankan aktiviti berniaga di kawasan terbuka ekoran daripada penutupan bazaar Ramadan di seluruh Malaysia pada tahun ini.





Dengan menggunakan konsep E-kitchen, PLATS berfungsi sebagai platform bagi pengumpulan pesanan tempahan sahaja. Tiada sebarang aktiviti memasak akan dijalankan melalui platform ini. Hanya pesanan dalam talian sahaja dibenarkan dan pastinya pembelian secara terus ( walk in ) juga sama sekali tidak dibenarkan.

Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS


Semua e-Kitchen yang berdaftar akan mematuhi jarak sosial yang telah ditetapkan kerajaan dan amalan kebersihan yang ketat sementara peniaga juga perlu mendapat suntikan pelalian tifoid seperti yang digariskan dalam Prosedur Operasi Standard(SOP) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) dan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT).




Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS



E-Kitchen PLATS beroperasi di 12 kawasan sekitar Selangor. Untuk pengetahuan pada masa ini  PLATS sudah mula beroperasi di Bangi, Shah Alam, Salak Tinggi, Semenyih, Bandar Utama dan Ampang.Untuk makluman anda akan ada lagi lokasi tambahan untuk E-kitchen ini.Pengumuman akan dibuat apabila PLATS beroperasi di lokasi-lokasi lain.

Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS


Segala makanan yang anda pesan di E-Kitchen PLATS akan dihantar oleh rakan penghantaran seperti Grab, Mr. Speedy, Zepto Express dan MatDespatch mengikut lokasi anda.

Kini anda diluar sana tidak perlu lagi risau untuk mendapat makanan juadah berbuka puasa yang pastinya terjamin kualiti dan kebersihannya. Tak perlu rasa takut makanan yang akan anda dapat itu tidak seperti yang disangkakan. Seperti kita sedia maklum terdapat banyak perkongsian di sosial media yang mengatakan tentang ada juadah yang mereka beli secara pesanan di whatsapp tidak seperti yang digambarkan.

Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS




Di  E-Kitchen PLATS setiap peniaga akan memastikan makanan yang dijual mengikut apa yang telah  di iklankan. Sekiranya anda mendapat pesanan seperti yang tidak sama seperti yang dijual,anda boleh membuat laporan kerana peniaga semua telah berdaftar dan pihak pengurusan E-Kitchen PLATS akan menjalankan tugas mereka untuk membuat siasatan dan mengambil tindakan.

Berbeza jika anda membuat pesanan melalui individu yang menjual di whatsapp mahupun laman sosial lain. Tiada jaminan untuk segala pembelian anda. Jadi adalah lebih baik sekiranya anda membeli dengan peniaga-peniaga yang berdaftar dan juga yang pastinya peniaga yang mengikut SOP kementerian kesihatan malaysia.


Antara makanan yang anda boleh dapati di E-Kitchen PLATS adalah seperti ayam percik, kambing, murtabak, nasi kerbau, cendol, air asam boi, nasi lemak,karipap , aneka kuih muih,bubur caca, bubur jagung dan banyak lagi.


air kedondong asam boi
air kedondong asam boi

Ayam penyet
Ayam penyet

Bubur chacha
Bubur chacha

Bubur jagung
Bubur jagung

Cendol
Cendol

kari kambing
kari kambing

Karipap
Karipap

Aneka kuih muih
Aneka kuih muih

Lamb
Lamb

Murtabak
Murtabak

Nasi kerabu
Nasi kerabu

Nasi lemak
Nasi lemak

onde onde


Ini antara juadah yang ada di E-Kitchen PLATS. Ada banyak lagi yang ada, anda boleh layari sendiri
https://www.plats.com.my/




Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS




Lokasi E-Kitchen PLATS


Berikut Cik iena kongsikan antara lokasi-lokasi yang terdapat di  E-Kitchen PLATS Untuk maklumat yang lebih lanjut serta tambahan lokasi sila layari https://www.plats.com.my/


1. Untuk Warga Bangi


Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS

  1. e - Kitchen Seksyen 7 Bangi
  2. e-Kitchen Jalan 7/7C Bangi
  3. e-Kitchen Bangi Golf Resort



2. Untuk Warga Shah Alam


  1. e-Kitchen Seksyen 14 Shah Alam
  2. e-Kitchen Presint Alami Seksyen13 Shah Alam

3. Untuk Warga Salak Tinggi



Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS

e-Kitchen Taman Dahlia Salak Tinggi

4. Untuk Warga Semenyih



Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS

e - Kitchen Bandar Rinching Semenyih

5. Untuk Warga Bandar Utama


Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS



e-Kitchen Bandar Utama

6. Untuk Warga Ampang



Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS

  1. e - Kitchen Kampung Melayu Ampang
  2. e-Kitchen Pandan Indah Ampang


Tempahan di E-Kitchen


Terdapat dua cara tempahan iaitu di E-Kitchen PLATS itu sendiri ataupun menerusi aplikasi Grab.

Cara Membuat Tempahan di  E-Kitchen PLATS




Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS


1. Layari  , klik E-kitchen berhampiran lokasi anda


2.  Kemudian akan popup website untuk anda membuat tempahan, klik start order


3.  Pilih menu yang ada di E-kitchen tersebut dan klik order


4.  Untuk checkout klik gambar bakul/troli dibawah


5.  Paparan rumusan tempahan akan keluar dan klik checkout. Untuk pengetahuan kos penghantaran adalah RM8 tidak kira walau anda beli 1 item. jadi lebih baik beli banyak. Mungkin boleh berkongsi dengan jiran :)


6.  Kemudian Request delivery


7.  Isi maklumat yang diperlukan dan kemudian tekan confirm

Cara Membuat Tempahan di  E-Kitchen PLATS






8.  Tempahan anda telah diterima, kemudian akan popup whatapp message seperti dibawah




9.  Tekan butang send dan pesanan anda akan dihantar


10. Selepas itu pihak PLATS akan membalas pesanan anda dan menghantar pautan untuk anda membuat pembayaran melalui online banking sama seperti online shopping platform yang lain.




Cara Membuat Tempahan di  E-Kitchen PLATS

Juadah Ramadhan di hujung Jari E-Kitchen PLATS
anda boleh lihat invoive melalui link di whatsapp

11. Selepas pembayaran dibuat, PLATS akan beritahu vendor makanan yang dipesan oleh pelanggan, dan pada pukul 3.30pm, mereka akan mulakan penghantaran.






Cara Buat Tempahan Grab e-Kitchen Bazar

Kalau melalui Grab rasanya ramai yang dah tau jadi Cik iena tulis secara general saja ya.
  1. Buka aplikasi Grab melalui telefon dan tekan menu Grab e-Kitchen Bazar
  2. Lihat info tentang Grab e-Kitchen Bazar dan klik Order Now
  3. Pilih e-Kitchen Bazar berdekatan dengan rumah anda
  4. Klik pada juadah makanan yang ingin dipesan
  5. Klik pada Add to Basket
  6. Klik Place Order untuk membuat pesanan dan tunggu notifikasi penghantaran makanan



Kepada anda di luar sana rakyat selangor yang ingin mendapatkan aneka juadah berbuka puasa anda boleh membuat pesanan di www.plats.com.my

MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang

Bulan puasa ni adakalanya kita nak gantung kuali makan masakan luar kan. Cik iena nak kongsi promosi berbaloi-baloi untuk anda semua. Sepanjang bulan ramadhan Marrybrown menawarkan menu Berbolai Puasa pada harga cukup berpatutan. Diskaun sehingga 40% tau! Murah sangat harga tau dengan apa yang ditawarkan.

MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang



kalau anda bijak membeli anda boleh dapat harga serendah RM9 seorang. yang ni anda perlu tak away di Marrybrown berdekatan lah sebab promosi yang ni buy 1 free one hanya sah untuk take away.

MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang


Okay Cik iena kongsi lebih lanjut antara promosi yang ada ya.

  1. Berbaloi Puasa Family Meals 
  2. Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 (for takeaway only) 
  3. Berbaloi Puasa Istimewa Ramadan 


1. Berbaloi Puasa Family Meals 


Berbaloi Puasa Family Meals
Berbaloi Puasa Family Meals
Promosi berbaloi Puasa Family Meal ini ditawarkan untuk tempahan melalui penghantaran dan juga 'take away'. Promosi ini berlangsung dari 27 April sehingga 23 Mei 2020. Terdapat 3 set hidangan yang ditawarkan iaitu:-

  1. Berbaloi A Pada Harga RM24.90
  2. Berbaloi B Pada Harga RM49.90
  3. Berbaloi C Pada Harga RM79.90




Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi A




Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi A
Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi A




4pcs Chicken, 6pcs Chicken Nuggets, 1 French Fries (L), 1 Cheesy Wedges, 2 Coke (R)

Price From RM24.90
net Price RM43



Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi B



Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi B
Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi B


5pcs Chicken, 12pcs Chicken Nuggets, 2 Nasi Lemak MB, 2 French Fries (L), 1 Cheesy Wedges, 1 Coke 1.5L

Price From RM49.90
net Price RM75


Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi C



Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi C
Berbaloi Puasa Family Meals  : Berbaloi C


6pcs Chicken, 12pcs Chicken Nuggets, 4 Nasi Lemak MB,  2 French Fries (L), 1 Veggie Salad (L), 1 Cheesy Wedges, 1 Coke 1.5L

Price From RM79.90
net Price RM103.30

Semua harga dikenakan cukai Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) 6% dan berbeza-beza berdasarkan lokasi dan caj penghantaran.

2. Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 (for takeaway only) 


Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 (for takeaway only)
Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 (for takeaway only)

Promosi Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 menawarkan hidangan yang cukup popular dan sentiasa menjadi pilihan pelanggan Marrybrown. Antaranya seperti Bubur Ayam MB, Cheesy Wedges, 6 pcs Chicken Nuggets, Chicken Sausage Burger dan Mushroom Soup.

Untuk pengetahuan promosi ini terhad kepada 3 penebusan untuk satu transaksi. Hanya ditawarkan untuk pembelian secara "Takeaway" sahaja. Promosi ini berlangsung dari 27 April sehingga 23 May 2020

Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Cheesy Wedges


Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Cheesy Wedges
Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Cheesy Wedges

10 pieces Cheesy wedges RM5.90

Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Chicken Sausage burger 


Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Chicken Sausage burger
Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Chicken Sausage burger
RM4.50

Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Chicken Nugets


Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Chicken Nugets
Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Chicken Nugets
  •  6 pieces Chicken nuggets RM7.50
  • 6 pieces Chicken nuggets RM13.90

Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Bubur Ayam


Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Bubur Ayam
Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Bubur Ayam
 Bubur Ayam Single RM6.50

Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Mushroom Soup 


Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Mushroom Soup
Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 Mushroom Soup
Mushroom Soup RM4

Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 French Fries



Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 French Fries
Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1 French Fries

  • Regular Fries RM3.90
  • Large Fries RM5.20
  Semua harga dikenakan cukai Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) 6%.

Terma dan Syarat  Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1

  1. Penebusan terhad kepada tiga (3) tawaran untuk setiap transaksi.
  2. Tempoh promosi bergantung kepada budi bicara penganjur tanpa sebarang notis pemberitahuan.
  3. Penebusan hanya sah di cawangan Marrybrown yang  terpilih sahaja.
  4. Menu promosi mungkin berbeza mengikut lokasi.
  5. Tidak sah dengan diskaun, tawaran atau promosi yang lain.
  6. Sementara stok masih ada.



MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang






3. Berbaloi Puasa Istimewa Ramadan 



Promosi Berbaloi Puasa Istimewa Ramadhan hanyalah untuk pembelian melalui penghantaran sahaja. di mana kita akan mendapat 2 set MB Combo Meals hanya daripada harga RM20 sahaja. Antara didalam set promosi Istimewa Ramadhan seperti Nasi Lemak MB Combo x2 @RM20, MB Hotouch Burger Combo x2 @RM20 dan MB Lucky Plate Combo x2 @RM22.

Promosi untuk pembelian penhantaran ini bermula dari 29 April - 23 Mei 2020.

Berbaloi Puasa Istimewa Ramadan
Berbaloi Puasa Istimewa Ramadan




2 Nasi Lemak MB Combo Hanya RM20



2 Nasi Lemak MB Combo Hanya RM20
2 Nasi Lemak MB Combo Hanya RM20



2 MB HotTouch Burger Combo Hanya RM20


2 MB HotTouch Burger Combo Hanya RM20
2 MB HotTouch Burger Combo Hanya RM20

2 MB Lucky Plate Combo Hanya RM22


2 MB Lucky Plate Combo Hanya RM22
2 MB Lucky Plate Combo Hanya RM22


  Semua harga dikenakan cukai Cukai Jualan dan Perkhidmatan (SST) 6% dan berbeza-beza berdasarkan lokasi dan caj penghantaran.

Terma dan syarat Berbaloi Puasa Istimewa Ramadan:


1. Promosi hanya sah untuk pesanan melalui Foodpanda, GrabFood, MB Delivery, BiteRider dan DeliverEat (https://marrybrown.com/mb-delivery/)
2. Pihak Penganjur berhak untuk melanjut atau menamatkan tempoh promosi pada bila-bila masa tanpa sebarang notis terlebih dahulu.
3. Terhad kepada restoran MB yang terpilih sahaja.
4. Barang promosi atau konfigurasi mungkin berbeza mengikut lokasi.
5. Tidak sah dengan promosi, tawaran, baucar atau diskaun yang lain.
6. Sementara stok masih ada.


MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang



Menarikkan promosi Marrybrown ni. Mana yang rumah berdekatan tu Cik iena rasa berbaloi untuk pergi Marrybrown boleh grab dua promosi iaitu  Berbaloi Puasa Family Meals  dan Berbaloi Puasa Buy 1 Free 1. Tapi sebelum pergi marrybrown pastikan anda semak dibawah dahulu adakah Marrybrown yang anda ingin pergi tidak menawarkan perkhidmatan take away ini.

Marrybrown yang tidak menyediakan perkhidmatan take away di Musim PKP


1) MB JPO
2) MB Today's Mall
3) MB Forest City
4) MB Tanjong Balau
5) MB Genting Skyavenue
6) MB Genting Grand
7) MB GPO
8) MB Sunway Lagoon
9) MB IRDKL
10) MB Langkawi Underwater World
11) MB Greentown
12) MB Zoo Taiping
13) MB Afamosa
14) MB Midvalley Southkey
15) MB Kuala Lipis
16) MB Aeon Kulai
17) MB KKIA
18) MB KLIA
19) MB KLIA2
20) MB Toppen
21) MB Bukit Gambir
22) MB Ayer Hitam
23) MB Nilai
24) MB Mydin Meru
25) MB Kipmart Tampoi
26) MB Today's Market
27) MB Teluk Kemang
28) MB Dungun
29) MB Penang Sentral
30) MB Sarikei
31) MB Sibu
32) MB LIA
33) MB Arau
34) MB Bagan Serai



Pembelian Marrybrown Melalui Khidmat Penghantaran


Kalau yang mana rumah jauh tu boleh beli Marrybrown melalui perkhidmatan penghantaran makanan yang tersedia. Terdapat 5 Cara untuk anda membuat pesanan iaitu di

  1. MB Deliivery
  2. Foodpanda
  3. Grabfood
  4. Biterider
  5. DeliverEat
Pembelian Marrybrown Melalui Khidmat Penghantaran
Pembelian Marrybrown Melalui Khidmat Penghantaran





Untuk pengetahuan kesemua khidmat penghantaran ini bergantung kepada lokasi anda. Anda boleh semak terlebih dahulu samada ada penghantaran di buat ke kawasan perumahan anda. Dan perlu diingati bahawa kos penghantaran adalah berbeza mengikut kawasan.

Untuk pembelian boleh klik https://marrybrown.com/mb-delivery/



 
Pembelian Marrybrown Melalui Khidmat Penghantaran


 Menarik bukan tawaran daripada Marrybrown. Ada tawaran untuk take away dan juga penghantaran dimana dua-duanya amat berbaloi untuk anda dapatkan. Jangan lupa ya berbuka puasa bersama Marrybrown. Pasti berbaloi-baloi.


Marrybrown berbaloi family meal berbaloi A dan  berbaloi buy 1 free 1 Jadi Pilihan Cik iena


Untuk promosi berbaloi puasa ini Cik iena memilih berbaloi  puasa family deals berbaloi A untuk dua orang makan dan juga yang buy one free one.


MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang

Kebetulan hari ni Cik iena shopping groceries di Giant ulu klang dan Village grocer melawati mall jadi Cik iena singgah Marrybrown melawati mall. Jadi dapatlah Cik iena grab promosi istimewa buy 1 free 1 . Untuk buy 1 free 1 Cik iena pilih Chicken Sausage Burger dan Bubur nasi Ayam.

Pengalaman Membeli Makanan di Marrybrown Semasa Perintah Kawalan Pergerakan fasa 4


Ini merupakan pengalaman yang agak menarik. Jarang-jarang sekali keadaan sekitar Melawati mall itu sunyi. Kebiasaannya ramai pengunjung tapi kali ini sunyi. Cuma ada orang yang membeli groceries di Village Grocer dan rider-rider grabfood dan foodpanda.


MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang


Di Restoran Marrybrown memang kelihatan agak suram kerana banyak bahagian ditutup, nanti anda boleh lihat dalam vlog yang akan Cik iena upload kemudian. Di sini terdapat dua lorong, satu untuk rider grabfood dan foodpanda dan satu lagi untuk pesanan take away dari pelanggan.

Sebelum membuat pesanan dan melihat menu anda perlu memakai hand sanitizer yang disediakan. Untuk membuat pesanan pula anda tidak perlu ke kaunter, mereka letakkan meja dan disitu diletakkan menu-menu yang ada untuk pilihan anda. Untuk pengetahuan untuk pembelian take away ini hanya tunai sahaja diterima. Semasa ambil pesanan dan bayar juga akan ada staff yang menjadi perantara diantara anda dan juruwang.




MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang


Untuk pesanan Cik iena , jumlah keseluruhan cuma RM37.80 sahaja. Banyak juga yang Cik iena pesan sebenarnya. Masa berbuka tak sempat pun habis semua. Simpan untuk sahur sekali. Memang banyak lah untuk dua orang makan tapi Cik iena jenis suka grab promosi yang ada. Promosi buy 1 free 1 tu memang tergoda sangat. Kalau tidak di stopkan oleh adik, Cik iena mungkin pesan banyak lagi.


MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang


Secara keseluruhannya Cik iena berpuas hati dengan perkhidmatan di Marrybrown. Pekerja semua memakai mask dan menjaga jarak sosial. Selepas membuat pesanan juga pelanggan di minta duduk dahulu dan perlu pastikan jarak antara pelanggan yang lain jika ada.



MarryBrown Berbaloi Puasa Serendah RM9 Seorang


Selepas pulang dari melawati mall, setibanya di rumah Cik iena terus mandi.  Lepastu barulah update blog dan ambil gambar. Sebab tu baju lain ya tapi pada hari yang sama sej sebenarnya. Nanti boleh tonton dua vlog cik iena untuk hari ni di Channel youtube Cik iena. seronok berjalan jalan lengang mall kosong.




Untuk Maklumat Lanjut

IG: https://www.instagram.com/marrybrownmy/
FB: https://www.facebook.com/MarrybrownMalaysia/
Website: https://marrybrown.com/
Delivery: https://marrybrown.com/mb-delivery/





Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve