Grab The Promo

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Ini atrikel throwback sebab CIk iena nak clearkan gambar and all the video . Actually tak banyak gambar banyak video. Jadi Cik iena juga akan kongsikan video vlog Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya.


Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
Bergambar bersama abang bomba yang lama peah queue nak ambil gambar



Ini merupakan pengalaman kedua ke perarakan merdeka. Sebelum ini di Dataran Merdeka . Kali ini di Dataran Putrajaya. Jika di dataran Merdeka CIk iena tidak keluar seawal di Dataran Putrajaya. Walaupun gerak dari rumah adik  di Bangi. Tetap perlu keluar awal ya.

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
Tangga Putrajaya Steps sebelah pagi



Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
Jalan menuju ka masjid putra



Kami keluar awal jam 5 pagi. Jalan ke pputrajaya dah sesak, dan banyak jalan yang tutup. Memandangkan banyak jalan tutup jadi kami Parking di Taman Putra Perdana jam 5.30 am. Kami perlu berjalan menuruni tangga Putrajaya Steps di Presint 1 untuk ke Dataran Putrajaya Presint 3. Untuk makluman terdapat 250 anak tangga perlu kami turun dan daki masa pulang nanti.


Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
traffic light di tangga putrajaya steps

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
traffic light di tangga putrajaya steps

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
traffic light di tangga putrajaya steps

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
Tangga putrajaya steps

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
Tangga putrajaya steps

 

Sampai di bawah perlu melintas lampu isyarat menuju ke Masjid Putra Presint 1. Kemudian teruskan berjalan lagi sampai lah ke Dataran kehakiman dan seterusnya ke Dataran Putrajaya. Kami berhenti dekat PErsiaran perdana berdekatan Banggunan Kementerian keewangan. Kami sapai disitu sekitar jam 6.27 am . Bila berjalan dengan budak ni susah sikit banyak ragam banyak iklan banyak hentian.


Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
6.40 am bergambar sementara berehat dan menunggu perarakan

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya
6.55 AM

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya



Untuk hari tersebut 6862 Step pergi dan balik, 4.71 km berjalan pergi balik . Untuk yang ada anak kecil dinasihatkan fikir banyak kali nak pergi. Orang sangat ramai. If anak da boleh berjalan sendiri ok. If still baby atau setahun dua macam tak berapa sesuai. Kesian juga dekat baby tu.  

Actually kedudukan iena duduk tu tak berapa cantik nak amek gambar or video perarakan sebab sangat jauh. The other side just nice lalu depan mata. Dari side iena walaupun iena dapat berdiri dekat palang kat depan iena perlu zoom utk amek video. Kesemua video zoom. Jadi kualiti nya tak berapa ok la. Video kalau tak zoom baru cantik.  Bukan sahaja zoom, cik iena guna tripod buat macam selfie stick cik iena hulur selfie stick sedepan yang mungkin. Pendek kata jauh sangat lah. Kecik je nampak dorang haha

Untuk info bahagian iena ni kira da penghujung ye, beberapa ratus meter depan tu dah bersurai perarakan. Yang berkenderaan masuk  simpang kiri. Yang tanpa kenderaan akan terus. Dan untuk info lagi dekat hujung hujung ni tiada skrin besar hahaha.

Tahun depan please buat screen besar sampai hujung jalan  perarakan. Kesian kami dihujung tak tau apa terjadi ni main stage. Komen jujur lah.

Dari segi kebersihan sewaktu keberadaan Cik iena disitu sehingga lebih kurang jam 10.50 , keadaan di persekitaran CIk iena masih bersih. Sediih betul tengok yang tular di sosial media keadaan kotor selepas perarakan. Ni geng yang lepak lama yang balik lambat.

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya



Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya

Pengalaman ke Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya




Balik dari Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya ayah peah demam. Adik lelaki Cik iena. Dia tak berapa aktif , tak suka ikut iena hiking jadi otot2 dia tak bersedia jalan sejauh itu dan perlu mendaki tangga. Macam orang tua pula tengok  dia daki tangga.

Untuk anda anda yang jarang workout dinasihatkan jangan parking  sejauh ini sebab anda pasti akan sakit otot atau demam selepas tu. Untuk yang biasa workout dan hiking takde masalah sebab otot otot dah lembut dah bersedia gituh.

Okay jom totnton VLog Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya dari Cik iena

VLog Perarakan Merdeka 2023 di Dataran Putrajaya dari Cik iena



 

 Macam mana korang nak pergi ke tahun depan?  iena rasa iena ok tapi adik lelaki and perempuan iena dah surrender awal taknak pergi dah tahun depan katanya. Apa apa pun tunggu tahun depan lah mana tau berupah pulak keputusan dorang kan.






Dokumentari Shopee Rai Lokal Dilancarkan di Shopee Super Awards 2023

Dokumentari “Shopee Rai Lokal”  telah dilancarkan pada 14 Disember 2023 di Shopee Super Awards 2023, yang dilangsungkan di Majestic Hotel, Kuala Lumpur. Filem ini membawakan kisah tiga penjual tempatan yang telah menembusi halangan dalam talian dan mencipta kejayaan di e-dagang.

Penjual pilihan dalam dokumentari Shopee Rai Lokal bersama keluarga dan kakitangan mereka
Penjual pilihan dalam dokumentari Shopee Rai Lokal bersama keluarga dan kakitangan mereka




“Filem ini merupakan warkah cinta buat usahawan tempatan,” kata Ketua Pemasaran, Kenneth Soh. “Kami mahu membawakan kesedaran kepada pengguna tempatan bahawa di belakang setiap kedai dalam talian, terdapat ramai tanggungan dan komuniti yang disokong oleh penjual, dan dokumentari ini merupakan bukti kecerdasan, daya tahan, dan nilai murni mereka.”


"Shopee Rai Lokal'' mempertontonkan cabaran dan kejayaan yang membawa inspirasi dalam perjalanan penjual dalam mencari ceruk perniagaan dalam talian mereka. 

Filem ini mempertengahkan temubual bersama

  1. Edward Wong dari HomeDecoStore
  2. Felicia Tan dari Mamami Shoppe
  3. Mohd Zaid dari Lampu Cherita


Mereka berkongsi kisah peribadi mereka dalam menembusi halangan, bermula secara kecil-kecilan sehingga mencipta kejayaan dengan sentiasa berkembang dalam bidang masing-masing.

Dokumentari ini julung-julung kalinya dilancarkan oleh Shopee di Malaysia, ianya diterbitkan dengan kolaborasi bersama Khairil M. Bahar, pengarah filem indie yang terkenal dengan filem

  1. Ciplak (2006)
  2. Relationship Status (2012)
  3. Cuak (2014)
  4. Kickflip (2020)


Filem Khairil ini telah dipersembahkan di pelbagai festival filem, televisyen, dan rangkaian penstriman. 


“Dengan perkongsian dokumentari ini, kami berharap ianya dapat memberi inspirasi kepada yang lain untuk mencapai impian dalam talian mereka. Kami juga memudahkan rakyat Malaysia untuk membeli lokal dengan meraikan penjual terbaik dan menceritakan kisah mereka,” kata Soh. |


Shopee Super Awards 2023 merupakan anugerah industri e-dagang terunggul yang dilangsungkan secara tahunan di Kuala Lumpur, dimana acara ini mempamerkan hubungan sinergi antara komuniti dalam talian dalam memacu keterangkuman ekonomi dalam e-dagang dan peranan Shopee sebagai platform yang membolehkan pemacuan ini. 

Majlis ini yang turut dihadiri oleh Ainul Aishah, Ceddy Ang, Dato' Jovian, Dato' Siti Nurhaliza, Dolla, Neelofa, Nuex Rosli, Zoey Rahman, dan ramai lagi meraikan kejayaan 100 jenama kegemaran, penjual tempatan dan bakat hebat dalam mencapai peningkatan jualan cemerlang dalam talian.


Pemenang anugerah cemerlang dalam e-dagang dengan mengambil bahagian dalam program peningkatan kemahiran Shopee, menyertai kursus percuma di Shopee Universiti, berhubung kenal dengan penjual lain di Shopee Seller Summit, menggunakan Shopee Marketing Solutions, mengambil bahagian dalam kelas pendidikan pempengaruh percuma, bertukar idea di Shopee House, dan mengembangkan jenama mereka melalui Shopee Live. 

Edward Wong dari HomeDecoStore


Edward Wong dari HomeDecoStore
Edward Wong dari HomeDecoStore



Edward Wong
, pengasas HomeDecoStore, terpanggil untuk menceburi bidang perniagaan apabila beliau terpaksa berhenti kerja sebagai instruktor penerbangan disebabkan pandemik COVID-19. Edward belajar sendiri setiap cara untuk mengendalikan perniagaannya. Edward meneroka pelbagai usaha niaga dalam talian sebelum menemui peluang unik apabila beliau bekerjasama dengan Pembantu E-dagang, Asmanissa Kamaruzaman: mini sejadah. 

Edward Wong (kanan) pengasas HomeDecoStore bersama Pembantu E-Dagangnya, Asmanissa Kamaruzaman semasa strim Langsung Shopee mereka
Edward Wong (kanan) pengasas HomeDecoStore bersama Pembantu E-Dagangnya, Asmanissa Kamaruzaman semasa strim Langsung Shopee mereka

 

Cara Edward berhubung dengan pelanggan dalam Shopee Live melangkaui halangan budaya, membolehkan beliau untuk mengintegrasikan citarasa pelanggan kepada rekaan sejadahnya sambil menghormati sensitiviti agama. HDS Sejadah Muka telah menjadi produk terlaris HomeDecoStore dengan pesanan pukal diterima sehingga 10,000 helai dalam dua ke tiga minggu sesuai untuk majlis istimewa seperti kenduri. Buat Edward, sejadah merupakan penghargaan simbolik buat kepelbagaian budaya dan tradisi Malaysia. 


“Saya mahu menunjukkan bahawa graduan baharu juga berusaha untuk mencapai kerjaya jangka panjang dengan bergantung kepada kuasa pemasaran dalam talian. Namun, kami masih dalam kategori penjual yang kurang dihargai berbanding syarikat terkemuka. Saya berharap kami mencetus perbincangan yang lebih meluas tentang bagaimana pengusaha tempatan

Felicia Tan dari Mamami Shoppe

Felicia Tan dari Mamami Shoppe
Felicia Tan dari Mamami Shoppe


Pada 2008, Mamami Shoppe ditubuhkan sebagai sebuah penghormatan kepada arwah ibu Felicia Tan yang juga dikenali mesra sebagai "Mama," yang menanam penghargaan mendalam terhadap gaya hidup sihat kepada keluarganya. Diinspirasikan oleh tunjuk ajar Mama, Felicia memulakan misinya untuk berkongsi gaya hidup sihat menyeluruh kepada komuniti yang lebih meluas. 

Percubaan Mamami Shoppe menyertai e-dagang pada 2017 merupakan peristiwa penting dalam perjalanan perniagaan Felicia. Dengan kewujudan di Shopee, syarikat ini mencipta akses kepada  khalayak yang lebih meluas, membolehkan Felicia berhubung dengan pengguna yang mementingkan kesihatan dari seluruh Malaysia. Trajektori pertumbuhan syarikat ini digalakkan oleh cadangan mulut ke mulut positif pelanggan setia mereka. Terkini, Mamami Shoppe mengambil 50% pekerja wanita dan telah membawa impak positif kepada sara hidup lebih kurang 30 penduduk tempatan, 20 pembekal tempatan, dan tanggungan mereka.


“Dalam kehidupan masyarakat sekarang, sukar untuk kita mendengar cerita tentang tiga penjual tempatan, bukan? Saya rasa bertuah kerana pasukan Shopee yang penuh empati mendekati kami dan memperceritakan kisah perjalanan kami dalam perubahan perniagaan dari tradisional ke digital. Kami tidak menyediakan apa-apa, cuma bercerita kepada mereka dan mereka menemui keistimewaan kami,”
kata Felicia Tan, pengasas dan pemilik Mamami Shoppee.


“Saya bersyukur kerana disokong oleh keluarga tercinta yang membolehkan saya berkembang dalam perniagaan yang hanya bermula dari rumah dalam saya menyeimbangkan kesibukan perniagaan dan hubungan keluarga. Terkini, kami telah berkembang sehingga memiliki enam gudang, dan kami berharap untuk terus berkembang kepada peluang baharu di Amerika Latin dan Timur Tengah pada masa hadapan,” tambah Felicia.




Mohd Zaid dari Lampu Cherita
Mohd Zaid dari Lampu Cherita (kanan)



Setelah sembilan tahun mencari tujuan kerjaya sebenarnya, Mohd Zaid dari Lampu Cherita sentiasa memberanikan diri dan tidak berputus asa setelah beberapa kali mencuba untuk berniaga dalam talian sebelum menemui ceruk perniagaannya dalam mencipta lilin. Didorong oleh pemerhatian beliau yang menyaksikan rakyat Malaysia berbelanja ratusan ringgit untuk lilin pewangi, dan tiada pilihan yang lebih mampu milik dalam pasaran, Mohd Zaid mengasaskan Lampu Cherita. Dengan sokongan keluarga dan dua perkerja sambilan, mereka mencipta khas tuang tangan secara teliti 50 ke 100 lilin setiap hari dari rumahnya di Kajang. 

Walaupun Mohd Zais hilang inventori berharga disebabkan banjir dan kekangan wang yang memaksanya untuk beroperasi dari rumah, beliau kekal bersemangat, berinteraksi dengan pelanggan di Shopee sambil mengumpul maklum balas, dan mengambil pesanan khusus di Shopee Live. Tambahan lagi, beliau juga aktif berinteraksi dan menyokong penjual lain sebagai ahli Shopee Bintang.

“Ianya merupakan kuasa penceritaan. Saya mengambil masa beberapa tahun berfikir tentang kenapa perniagaan yang saya mulakan gagal sambil saya bekerja di Astro sebelum menemui ceruk perniagaan dalam talian dengan lilin. Saya telah mengalami banjir yang merosakkan inventori saya dan terpaksa menggunakan wang simpanan untuk bangun kembali. Saya faham erti menggunakan strim langsung dan penceritaan dalam talian untuk menempuhi masa sukar. Ianya merupakan impian saya di mana setiap rumah di Malaysia dipenuhi dengan bauan wangian lilin Lampu Cherita,”

kata Mohd Zaid, pengasas Lampu Cherita.

Shopee Rai Lokal merupakan sebuah siri kisah asli yang diceritakan dalam pelbagai saluran untuk meraikan penjual tempatan dan meningkatkan kesedaran untuk membeli lokal. Ianya merupakan sebahagian daripada komitmen Shopee untuk memacu keterangkuman pasaran yang lebih meluas dan menggunakan teknologi untuk membantu membina komuniti.













The Lemuni , Janda Baik Pahang

The Lemuni merupakan antara Kedai Makan yang dikenali di Janda Baik, Pahang. Kedai makan yang menawarkan menu kampung dengan  dekorasi suasana kampung yang cukup indah dan tenang. Walaubagaimanapun harga makanan ini boleh dikatakan mahal dan portion nya juga sangat sedikit. 

 

The Lemuni , Janda Baik Pahang


The Lemuni , Janda Baik Pahang
Bergambar bersama rakan

 


The Lemuni , Janda Baik Pahang
Sedang mengambil ulam ulaman dan sambal untuk set lunch

 

Pada sebelah pagi menu yang ditawarkan adalah menu buffet berharga RM45 per pax. Tengah hari pula menu set. Tiada pilihan ala carte untuk waktu pagi mahupun tengah hari. Menu ala carte hanya bermula jam 4 petang keatas.

Maaf semasa keberadaan disini Cik iena tak sempat ambil gambar banyak kerana sibuk berborak bersama rakan-rakan dan ada diantara rakan-rakan yang terkesima dengan harga jadi Cik iena tak sampai hati nak beria pergi sekitar kawasan ini untuk ambil gambar. Nanti nampak macam Cik iena seorang je enjoy pergi tempat ni. Walaupun hati memberontak rontak nak pusing pusing ambil gambar kan haha

 

The Lemuni , Janda Baik Pahang
The Lemuni , Janda Baik Pahang

The Lemuni , Janda Baik Pahang
The Lemuni , Janda Baik Pahang

The Lemuni , Janda Baik Pahang
The Lemuni , Janda Baik Pahang

The Lemuni , Janda Baik Pahang
Pintu masuk The Lemuni , Janda Baik Pahang

The Lemuni , Janda Baik Pahang

The Lemuni , Janda Baik Pahang

 

Dari segi price Cik iena ok sahaja asalkan tempat tu meet my criteria. Banyak tempat Cantik untuk bergambar. Tapi memandangkan Cik iena datang bersama rakan -rakan dan bukan semuanya sama citarasa. Jadi Cik iena tidak lah beriya pergi ambil gambar di kawasan sekitar.

Jadi hanya ini sahaja gambar yang ada. Tapi memang tempat ni susasana sangat cantik lagi lagi makan di bawah rumah tu. Kampung Vibes sangat tau.  Boleh tonton reel cik iena untuk lihat makanan yang kami pesan.


Cik iena cuma ambil gambar menu untuk makan tengah hari untuk rujukan. Untuk menu lain tak ambil. Kalau owner kedai panggil suruh review baru kene ambil semua gambar menu. Tapi memandangkan Cik iena datangsendiri makan dengan kawan kawan CIk iena ambil yang berkaitan sahaja.

Berikut untuk harga makanan sebagai rujukan anda juga ok


HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang
HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang

HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang
HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang

HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang
HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang

HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang

HArga Makanan The Lemuni , Janda Baik Pahang

 Jumlah harga kami makan 13 pax versi order berjimat RM413 .  Ambil set 4 pax tu dua set kemudian tambah nasi putih dan tambah 1 jug air teh o. Sebab air yang dia bagi tak cukup menampung 13 pax sebab order 8 pax kan. Cik iena ingatkan ya portion makanan disini sangat sedikit. Jadi sebenarnya apa yang kami order sangat tidak cukup untuk 13 pax. Kemudain tambah dua telur dadar. Jadi kalau dia tulis 4 Pax. Ianya sekadar cukup untuk mengalas perut 4 pax tanpa lebihan makanan. Kalau yang makan tu jenis suka makan bertambah. Ianya sangat tidak mencukupi.Sangat berbeza portion makanan kedai lain yang agak banyak untuk harga macam ni. Sampai KL memasing cari makan lagi sebab lapar. Terpaksa makan sikit dekat The Lemuni sebab portion sikit tak seperti kedai lain yang kebiasaannya order untuk 4 pax akan ade lebihan makanan jadi boleh ambil 4 pax makan untuk 5 atau 6 pax. Sangat berbeza tau. SKIT. Banyak kali highlight ni haha.  Jangan cakap cik iena tak Habaq naaaaaa.

Info dibawah yang cik iena dapat dari instagram @thelemuni pada november 2023

Buffet Sarapan
Jumaat, Sabtu & Ahad sahaja

Makan Tengahari

Khamis, Jumaat, Sabtu, Ahad & Isnin.

Buffet Hi Tea

Jumaat, Sabtu & Ahad sahaja

TUTUP

Selasa & Rabu

𝑭𝒐𝒓 𝒓𝒆𝒔𝒆𝒓𝒗𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏, 𝒑𝒍𝒆𝒂𝒔𝒆 𝒇𝒊𝒍𝒍 𝒖𝒑 𝒎𝒆𝒏𝒖 𝒇𝒐𝒓𝒎 𝒊𝒏 𝒕𝒉𝒊𝒔 𝒍𝒊𝒏𝒌👇
https://wasep.me/the-lemuni






Kuch Kuch Hota Hai Short Drama & Dance

 

Kuch Kuch Hota Hai Short Drama & Dance


Baru baru ini Cik iena ada buat persembahan drama pendek dan tarian dari filem hindustan Kuch Kuch Hota hai. Persembahan ini sempena Annual Dinner Ionnex . Kebiasaannya semasa Annual Dinner memang akan ada persembahan daripada Staff.

Jadi tahun ini ada dua persembahan tarian Bollywood dari Staff. Salah satunya dari kumpulam Cik iena. Kami Committee Buffed Club . Buffed Club ni macam persatuan lah dekat sekolah sekolah. Persatuan yang handle aktiviti inddor dan outdoor untuk Staff.

Sebelum Cik iena berkongsi cerita lebih panjang untuk tulis artikel mengenai Majlis Annual Dinner ni Cik iena kongsi terlebih dahulu Video persembahan dari kami.

 




Untuk info pakaian yang kumpulan Cik iena gayakan adalah dari Saimika Trends Brickfields .Harga rental adalah bermula dari RM100 hingga RM500 . tetapi ada diantara rakan Cik iena yang dapat diskaun rental baju RM50 sahaja.


SAIMIKA TRENDS (BRICKFIELDS)


No 257-2 floor, Jalan Tun Sambanthan, Brickfields, 50470 Kuala Lumpur, Federal Territory of Kuala Lumpur

SAIMIKA TRENDS (RAWANG)

B3A, 2, Jalan Rawang, Pusat perniagaan reef 2, 48000 Rawang, Selangor

For Both Outlet
Phone: 012-241 7175
Monday Closed
Tuesday 11 am–8 pm
Wednesday 11 am–8 pm
Thursday 11 am–8 pm
Friday 11 am–8 pm
Saturday 11 am–8 pm
Sunday 11 am–8 pm

Solekan pula dari Pinky Shero Global By Amber Chia


Credit Video to Sam (Mohd Zulhijrah)

First Song
Yeh Ladka Hai Deewana By Jatin-Lalit, Udit Narayan, Alka Yagnik

Second Song
Kuch Kuch Hota Hai By Jatin-Lalit, Udit Narayan

Third Song
Ladki Badi Anjani Hai By Jatin-Lalit, Kumar Sanu, Alka Yagnik

Fourth Song
Saajanji Ghar Aaye By Jatin-Lalit, Kumar Sanu, Alka Yagnik, Kavita Krishnamurthy

Thing to remember

Persembahan kedua daripada team Megan. Berbeza dengan team iena buat drama and tarian. selama 7 minit ++ . Mereka cuma buat tarian 2 minit sahaja.



Wokay nanti Cik iena sambung cerita mengenai Annual Dinner tahun ni yang mana Cik iena terlibat dari awal sampai akhir tanpa pengsan. Tahun sebelum ni CIk iena memang terlibat dari awal tapi penghujungnya pengsan sebab terlalu penat urus event dengan lokasi dewan dan bilik hotel yang jauh.





Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve