Showing posts with label food review. Show all posts
Showing posts with label food review. Show all posts

Nikmati Keenakan Masakan Authenthic Vietnam di Rasa Viet

 
Masakan Vietnam merupakan antara salah satu tarikan pelancong ke Vietnam. Makanan istimewa Vietnam diproses dengan menggunakan ramuan dan rempah khas, membuatkan masakan Vietnam mempunyai rasa yang unik . 
 
Nikmati Keenakan Masakan Authenthic Vietnam di Rasa Viet

 

Masakan Vietnam sangat digemari oleh individu yang mengamalkan diet rendah kalori, kerana kandungan utama masakannya adalah menggunakan sayur-sayuran, daging lembu, ayam dan bahan-bahan lain yang tidak akan membahayakan tubuh badan kita.
 

Nikmati Keenakan Masakan Authenthic Vietnam di Rasa Viet
 
 
Buat penggemar masakan Vietnam, kini anda tidak perlu khuatir kerana anda akan dapat menikmati masakan Authentic Vietnam yang lazat di Rasa Viet by Xin Chao yang terletak di The Sphere Bangsar South. Baru-baru ini Cik iena sendiri sempat menikmati keenakan rasa masakan authentic Vietnam di Rasa Viet.
 

Nikmati Keenakan Masakan Authenthic Vietnam di Rasa Viet
 
 

Rasa Viet by Xin Chao

 
Rasa Viet menyajikan Masakan Vietnam dengan pelbagai rasa dari Wilayah Utara, Tengah dan Wilayah Selatan.Menu yang terdapat di rasa Viet adalah Menu Seimbang yang Lazat, dengan pilihan Vegetarian / Vegan yang Unik. Jadi sekiranya anda mahupun rakan atau keluarga anda yang vegan atau vege anda boleh lah berkunjung ke rasa Viet.
 
Rasa Viet menawarkan Makanan Vietnam yang Berkhasiat, Tradisional, Inovatif serta yang paling penting adalah Rasa Viet tidak menggunakan MSG. Restoran ini terletak di The Sphere Bangsar South. Untuk pengetahuan Restoran ini menawarkan masakan Halal Vietnam. Untuk info Halal boleh rujuk di https://www.rasaviet.com/about-halal. 


Rasa Viet by Xin Chao
 

Rasa Viet by Xin Chao
 
 
Baru baru ini Cik iena berkesempatan mencuba sendiri keenakan masakan vietnam di rasa Viet bersama keluarga. Antara menu yang Cik iena cuba tempohari adalah 
 

Rasa Viet by Xin Chao
Menu appetizer di Rasa Viet
 

  • Manggo salad Prawn RM15.60
  • Assorted Spring Roll platter RM25
  • Grilled Beef in Betel Leaf RM13.90
  • DIY Wrap Sizzling Pancake RM23.90
  • Rice Noodle Soup- Pho
  • Steamed Chicken Pho RM17.20
  • Smocked Duck Pho RM20.40
  • Prawn Pho RM24.50
  • Classic Beef Pho Steak. Meatballs RM 22.80
  • Traditional Caramel Puding RM5.90
  • Drip Coffee With Milk RM9.90
  • Boiled Lemongrass Ginger RM8.90

Rasa Viet by Xin Chao


Menariknya lagi Restoran Rasa Viet ini adalah dekorasi hiasan dalaman dan luaran restoran itu sendiri. Setibanya anda di pintu masuk restoran ini anda pasti akan merasakan seolah olah anda berada di Vietnam. Sejurus melangkah kedalam restoran anda akan merasakan suasana yang sangat tenang . Dekorasi restoran ini sangat sesuai untuk anda yang suka bergambar, yang suka makan di tempat yang cantik serta instagramable.
 

Rasa Viet by Xin Chao
 

Ada diantara kita yang gemar makan di tempat yang cantik dan ada juga yang tidak kisah akan dekorasi kedai makan tetapi kisah akan rasa masakan di sesuatu kedai tersebut. Di Rasa Viet anda tidak perlu risau kerana kedua dua ciri adalah selari. Di Restoran rasa Viet, selain dekorasi restoran yang cantik, makanan disini juga sedap dan pasti akan membuatkan anda jatuh cinta pada masakan Authentic Vietnam.
 

Rasa Viet by Xin Chao
 

 VLOG DI RASA VIET THE SPHERE BANGSAR SOUTH




Berikut Cik iena kongsikan review mengenai kesemua menu yang Cik iena telah cuba di Rasa Viet baru baru ini.


Manggo salad Prawn


Ini merupakan pertama kali Cik iena makan manggo salad dari Vietnam. Kebiasaannya makan manggo salad kelantan atau thailand.Pasti ada perbezaan antara kedua manggo salad ini.
Manggo salad Vietnam menggunakan sos ikan dari Vietnam. Rasanya berbeza dengan sos ikan thailand. Sos ikan thailand agak masin berbanding sos ikan Vietnam.

Manggo salad Prawn
Manggo salad Prawn


Uniknya lagi manggo salad dsini ianya dimakan bersama keropok udang yang rangup menjadikan rasanya sangat unik dan pasti membuatkan anda jatuh cinta akan keenakan kombinasi rasa keropok tersebut bersama manggo salad.Kandungan undang nya juga sangat banyak . Memang sangat puas hati bila makan manggo salad disini.

Manggo salad Prawn
Manggo salad Prawn


Untuk menikmati keenakan manggo salad tersebut pasti ada cara makan yang betul, untuk tatacara makan yang betul anda boleh tonton vlog Cik iena di atas. Harga untuk Manggo salad Prawn adalah RM15.60.






Assorted Spring Roll platter



Assorted Spring Roll platter

Assorted Spring Roll platter

 
Assorted Spring Roll platter terdiri daripada summer roll, Fried roll, Fried netted roll Mayonnaise prawn, Fried netted roll sweet potato & yam. Platter ini sememangnya sangat sesuai untuk anda nikmati bersama keluarga tercinta. Aneka spring roll yang enak pasti membuatkan hati anda tergoda akan keenakan masakan vietnam yang sememangnya enak lagi unik.

Assorted Spring Roll platter

Assorted Spring Roll platter


Sejujurnya Cik iena baru tau bahawa summer roll vietnam sebenarnya dimakan bersama peanut sos dan bukan sos cili mahupun sos ikan. Sebelum ini, Cik iena pernah makan vietnamese roll tapi dimakan bersama kuah cili yang dicampur dengan sos ikan.
 

Assorted Spring Roll platter
Summer roll
 

 
Apabila makan summer roll disini memang terasa sangat sedap kombinasi spring roll dengan peanut sos pasti membuat anda tergoda akan rasa uniknya. Tidak kurang hebatnya juga keenakan kedua dua jenis fried netted roll iaitu Mayonnaise prawn dan  sweet potato & yam. Kedua-dua fried netted mempunyai keenakan yang tersendiri. 
 

Assorted Spring Roll platter

Assorted Spring Roll platter

 
 
Apa yang Cik iena suka mengenai fried netted ni sudah pasti isi nya dan juga yang pasti tepung yang menyalut isi tersebut. Tepung salut tersebut dalam bentuk jaring jaring yang rangup. Walaupun dah sejuk sedikit masih tetap rangup.


Assorted Spring Roll platter ini dijual pada harga RM25.


Grilled Beef in Betel Leaf


Antara menu yang Cik iena gemari juga. Cik iena sebenarnya memang tak makan daging sangat. Agak memilih dalam memilih menu daging kerana dari kecil Cik iena tak makan daging, cuma bila dah dewasa Cik iena cuba makan juga.
 

Grilled Beef in Betel Leaf

Grilled Beef in Betel Leaf
 

Ada diantara masakan daging yang Cik iena tak boleh makan. Sebenarnya bergantung pada cara masakan juga. Kalau daging tak rasa hanyir dan berbau Insya Allah Cik iena boleh makan.
Sejujurnya agak takut untuk mencuba risau tak menepati citarasa . Almaklumlah Cik iena tak makan daging sangat. 
 
Berbeza dengan masakan daging lain, Beef daun kaduk di Thai Viet sememangnya sangat sedap dengan rasa unik menyelerakan.Cik iena rasa bila dia balut dengan dau kaduk, rasa daging tu jadi lagi sedap dan lain dari yang lain.
 

Grilled Beef in Betel Leaf

Grilled Beef in Betel Leaf
 


Cara makannya juga amat penting untuk memastikan anda dapat rasa kesemua kombinasi bahan yang ada untuk hidangan itu yang menjadikannya lebih enak sehingga membuatkan anda teringat akan menu ini selepas pulang kerumah.
 

Untuk cara memakan menu ini pastinya anda perlu tonton vlog Cik iena. Banyak pula Cik iena buat video kan sebab cik iena berasa teruja mencuba menu authentic Vietnam. Sebelum ni Cik iena cuma pernah cuba noodle soup sahaja.Kali ini banyak juga menu Vietnam yang cik iena cuba lantas membuatkan Cik iena mula jatuh hati pada masakan authentic vietnam.

Untuk pengetahuan Grilled Beef in Betel Leaf ini dijual pada harga RM13.90
 
 

DIY Wrap Sizzling Pancake


DIY Wrap Sizzling Pancake
DIY Wrap Sizzling Pancake
 
 
Menariknya lagi di rasa Viet anda sendiri boleh membuat Sizzling Pancake . Hidangan ini adalah untuk dua orang. Untuk membuat DIY Wrap Sizzling Pancake ini mereka akan sediakan rice paper, sayur sayuran dan pancake serta dua kuah sos ikan .
 
DIY Wrap Sizzling Pancake
DIY Wrap Sizzling Pancake
 
DIY Wrap Sizzling Pancake
DIY Wrap Sizzling Pancake
 
Untuk cara cara membuat Sizzling pancake ini anda boleh rujuk vlog Cik iena. Seronok dapat cuba sendiri balut sizzling pancake ni. Bila buat sendiri kita boleh letak banyak mana sayuran yang kita suka. Cik iena memang gemar makan sayur jadi memang banyak sayur yang diletak. Selepas balut sizzling pancake dan makan, memang sedap pancake dia. Cik iena suka pancake yang rangup serta campuran sayuran tersebut buat rasa sizzling pancake tersebut bertambah unik dan enak pastinya.
 

DIY Wrap Sizzling Pancake
DIY Wrap Sizzling Pancake


 
DIY Wrap Sizzling Pancake ini dijual pada harga RM23.90
 
 
 

Rice Noodle Soup- Pho

 

Rice Noodle Soup- Pho
Rice Noodle Soup- Pho
 
 
Untuk pengetahuan, Mi sup Pho Vietnam merupakan antara 20 hidangan terbaik dunia oleh buku panduan perjalanan Lonely Planet menurut agensi berita Vietnam (VNA). Di Rasa Viet Cik iena dan keluarga cuba empat jenis Pho iaitu  Steamed Chicken Pho, Smocked Duck Pho, Prawn Pho dan Classic Beef Pho Steak Meatballs.
 
 

Steamed Chicken Pho RM17.20

 

Steamed Chicken Pho RM17.20
Steamed Chicken Pho RM17.20

Steamed Chicken Pho RM17.20
Steamed Chicken Pho
 
 
 

Smocked Duck Pho RM20.40

 

Smocked Duck Pho RM20.40
Smocked Duck Pho RM20.40

Smocked Duck Pho RM20.40
Smocked Duck Pho
 
 

Prawn Pho RM24.50

 

Prawn Pho RM24.50
Prawn Pho RM24.50

Prawn Pho RM24.50
Prawn Pho
 
 
 

Classic Beef Pho Steak. Meatballs RM 22.80


Classic Beef Pho Steak. Meatballs RM 22.80
Classic Beef Pho Steak. Meatballs RM 22.80
 
 
Classic Beef Pho Steak. Meatballs RM 22.80
Classic Beef Pho Steak. Meatballs 
 
Untuk noodle soup Cik iena makan ayam tapi dalam masa yang sama Cik iena rasa kesemua noodle soup. Untuk kesemua jenis noodle soup setiap kuah mempunyai rasa yang berbeza, bermaksud mereka tidak menggunakan kuah yang sama. 
 

Rice Noodle Soup- Pho
Rice Noodle Soup- Pho

 
 
 
Seperti kita sedia maklum ada kedai yang menggunakan kuah sup yang sama cuma isi yang lain sebagai contoh kuah adalah sup daging tetapi isi yang digunakan adalah ayam atau pun daging.berbeza dengan rasa viet, kesemua kuah noodle soup mempunyai rasa yang berlainan .
 
Rice Noodle Soup- Pho
Rice Noodle Soup- Pho
 
 
Kesemuanya dimasak berasingan bermaksud jika beef noodle soup, mereka akan memasak kuah sup dari daging, begitu juga dengan ayam mahupun itik. Jika soup udang pula mereka akan memasak soup menggunakan kulit udang itu sendiri. Jadi kesemua soup menampilkan rasa yang berlainan menjadikan menu menu noodle soup disini sangat unik dan authentic.
 
 
Rice Noodle Soup- Pho
 
Rasa Noodle soup disini menjadi lebih enak dengan adanya dua bahan di dalam gambar diatas. Dalam sudu sebelah kiri adalah cili potong bersama sos ikan vietnam kalau tak silap Cik iena manakala didalam mangkuk kecil sebalah kanan terdapat 3 sos yang sedap bila dimakan bersama noodle soup. Kalau nak tau bagaimana cara orang Vietnam makan  Pho atau noodle soup ni boleh tonton vlog Cik iena ya. Jika ikut cara orang Melayu kuah cili ni dicampurkan dalam kuah sup. Berbeza dengan cara orang Vietnam mereka makan secara berasingan. Jadi perlu tonton vlog Cik iena :)





Traditional Caramel Puding 

 

Traditional Caramel Puding
 

Wanita dan dessert sememangnya tidak dapat dipisahkan. Walaupun dah banyak makan pasti akan ada ruang untuk makan dessert. Puding caramel di rasa viet sememangnya sangat sedap. Berbeza dengan puding caramel di tempat lain, disini puding caramelnya tidak terasa hanyir. Susah nak gambarkan, anda perlu cuba sendiri puding caramel disini. Satu suapan cukup untuk membuatkan anda jatuh cinta.

Traditional Caramel Puding ini dijual pada harga RM5.90


Drip Coffee With Milk

Ini merupakan pertama kali Cik iena cuba Vietnam Coffee. Hirupan pertama cukup membuat hati Cik iena tertawan dengan keenakan Kopi Vietnam ini. Cik iena yakin penggemar kopi akan menyukai kopi ini. Adik Cik iena yang tidak suka kopi pun suka akan kopi vietnam ini.

 

Drip Coffee With Milk
Drip Coffee With Milk

 

Rasa unik kopi ini sememangnya sukar digambarkan. Anda perlu cuba sendiri Kopi Vietnam ini di rasa Viet. Walaupun kandungan susu yang digunakan 1/3, selebihnya 2/3 adalah kopi namun rasa kopi dia tetap lemak berkrim . Memang sedap sampaikan Cik iena dan norma minum dua gelas seorang.


Drip Coffee With Milk
Drip Coffee With Milk

 

Drip Coffee With Milk ini dijual pada harga RM9.90.

 

Boiled Lemongrass Ginger

Sekiranya anda suka minum air halia anda pasti suka Boiled Lemongrass Gingerdari rasa Viet. Cik iena pastinya suka akan Boiled Lemongrass Ginger di sini. Jika dirumah Cik iena memang gemar buat air halia dan lemon. Kadangkala di luar Cik iena gemar pesan air serai. Kali ini pertama kali Cik iena cuba air serai dan halia . Kombinasi kedua dua serai dan halia sangat sesuai dan sedap. Mungkin lepas ni Cik iena boleh cuba buat sendiri dirumah.


Boiled Lemongrass Ginger RM8.90
Boiled Lemongrass Ginger

 

 

Boiled Lemongrass Ginger dijual pada harga RM8.90 


Nikmati Keenakan Masakan Authenthic Vietnam di Rasa Viet

Macam mana? menarik bukan masakan Vietnam ? Kepada anda diluar sana khususnya buat penggemar masakan Vietnam mahupun anda yang menggemari masakan sup. Boleh lah cuba aneka sup di rasa Viet. Selain itu banyak juga menu menarik lain untuk anda cuba di rasa Viet


Nikmati Keenakan Masakan Authenthic Vietnam di Rasa Viet
Thank Racheal sebab suggest Vietnam Restaurant yang awesome ni dan suggest menu yang sedap sedap dekat rasa Viet. Selalu tengok Racheal makan dekat rasa Viet terliur tengok

 

Kepada anda yang ingin mencuba keenakan  Masakan Authenthic Vietnam anda boleh berkunjung ke Rasa Viet The Sphere Bangsar South. Untuk maklumat lanjut

Alamat : Unit No. G-3A, Level Ground, The Sphere, 59200 Kuala Lumpur
 

 




Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras

Kedai Ayamas, Cik iena yakin ramai yang mengenai jenama Legend ini. Tapi disini Cik iena ingin berkongsi pengalaman Cik iena bersama teman teman makan malam di salah sebuah Kedai Ayamas di Taman Suntex Cheras. Walaupun dunia sedang hangat dilanda pandemic covid namun kehidupan seharian perlu diteruskan.
 

Makan di Kedai Ayamas Bersama Teman
 
 
Cik iena memang work from home jadi bila dah lama work from home agak bosan juga. Sekali sekala Cik iena ajak kawan-kawan pergi beriadah atau makan namun masih mengikup SOP ya. Kalau terperap dirumah pun boleh menyebabkan kemurungan kan lagi lagi yang tinggal bujang seperti Cik iena dan rakan-rakan pejabat.
 
Jadi baru-baru ini Cik iena bersama rakap pejabat keluar makan malam di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras. Lokasi restoran terletak berdekatan MRT Taman Suntek menjadikan ianya sangat mudah diaksess oleh sesiapa sahaja walaupun pengguna kenderaan awam.
 
Sebelum Cik iena kongsikan pengalaman makan malam di Kedai Ayamas taman Suntek, Cik iena ceritakan terlebih dahulu mengenai Kedai Ayamas.


KEDAI AYAMAS

Kedai Ayamas merupakan kedai berkonsep moden yang menjual produk-produk berasaskan ayam yang mana ianya dikendalikan oleh Ayamas Shoppe Sdn Bhd, anak syarikat kepada KARA Holding Sdn Bhd yang merupakan juga anak syarikat milik penuh Johor Corporation.
  
Kedai Ayamas  adalah kedai pertama yang memperkenalkan konsep penjualan ayam segar HALAL & TOYIBBA serta produk-produk sejuk beku yang  lain seperti sosej, burger dan nugget dalam suasana yang moden, bersih dan selesa. Dengan tagline "More Than Just Chicken", KEDAI AYAMAS juga menawarkan pelanggan produk makanan “Ready-To-Eat” seperti Nasi Briyani Bukhara Ayam, Nasi Ayam Bulgogi, Nasi Kari Hijau Ayam Thai serta pelbagai jenis produk-produk berkaitan seperti rempah ratus, sos dan pelbagai jenis minuman.
 

#bringbackmemories Makan di Kedai Ayamas Bersama Teman
 

Kedai Ayamas menekankan 3 aspek utama iaitu 3H iaitu “Healthy, Hygenic and Halal”.Untuk pengetahuan , terdapat 61 rangkaian Kedai Ayamas di seluruh negara yang terdiri daripada 33 kedai yang dikendalikan oleh Ayamas Shoppe Sdn Bhd dan 28 kedai yang dikendalikan oleh Pemegang Lesen melalui Program Perlesenan KEDAI AYAMAS.
 

Produk-produk  Ayamas dibekalkan dari kilang yang telah mendapat akreditasi jabatan veterinary dan Kedai Ayamas sentiasa memastikan pematuhan terhadap syarat-syarat pensijilan Halal JAKIM. Produk Ayamas dijamin halal oleh JAKIM dan mematuhi keperluan badan statutori dan undang-undang Malaysia. Ayam panggang ayamas diperap daripada bahan-bahan segar,berkualiti dan semestinya di jamin HALAL dan TOYIBBA sejak 1988 lagi


 
Selain Kedai Ayamas, mereka juga terlibat dalam aktiviti perniagaan borong dengan pembekalan ayam segar dan produk sejuk beku HALAL kepada pengedar dan kedai makanan dan minuman lain di seluruh Malaysia.


KONSEP KEDAI AYAMAS

1. KEDAI - menjual makanan yang dimasak, ayam mentah, pelbagai makanan sejuk beku dan menyediakan ruang untuk makan yang terhad. Fokus pada bawa pulang.

2. KIOS - menjual makanan yang dimasak dan menu adalah terhad. Lebih fokus pada bawa pulang.

3. RESTORAN - menjual makanan yang dimasak dan pilihan menu yang lebih banyak. Tetapi tidak menjual ayam mentah dan makanan sejuk beku. Menyediakan ruang yang luas untuk makan direstoran.

Kedai Ayamas taman suntek



Makan di Kedai Ayamas bersama Teman di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras

Lokasi Kedai Ayamas Taman Suntex terletak berdekatan MRT Taman Suntek .Lokasi ini amat mudah untuk diakses oleh sesiapa sahaja mahupun and ayang menaiki kenderaan awam. Daripada MRT Taman Suntex anda hanya perlu jalan kaki untuk ke Kedai Ayamas Taman Suntek.
 

Kedai Ayamas taman suntek
 
 
Bagi anda yang menaiki kenderaan sendiri pula terdapat banyak parking dikawasan Kedai Ayamas. Semasa kehadiran Cik iena Cik iena parking betul betul hadapan kedai. Dua lagi sahabat Cik iena datang ke sini menariki MRT.
 
 Sebelum Cik iena kongsikan antara menu yang Cik iena cuba Cik iena ceritakan terlebih dahulu menu-menu utama di Kedai Ayamas.



MENU UTAMA DI KEDAI AYAMAS 

Ayam panggang Kedai Ayamas merupakan tarikan utama yang didatangkan dengan tiga rasa yang unik. Terdapat 3 jenis pilihan ayam panggang iaitu ‘Golden, Pepper dan Percik”.


Golden- rasa asli ayam panggang dengan rasa manis madu

Ayam Panggang Golden
Ayam Panggang Golden
Pepper- diperap dengan lada hitam terbaik dan segar untuk memberikan rasa pedas-pedas yang menyengat

Ayam Panggang Pepper
Ayam Panggang Pepper
Percik- Dipanggang dengan sos percik tradisional yang kaya dengan perapan santan, serai, halia dan menjadi kegemaran masa kerana rasa aromatiknya yang unik.


Ayam Panggang Percik
Ayam Panggang Percik



KEUNIKAN AYAM PANGGANG KEDAI AYAMAS

 Ayam panggang dimasak sempurna dengan perapan rempah ratus dan ayam mentah berkualiti tinggi dan dimasak menggunakan combi-oven yang berkualiti untuk menghasilkan rasa tradisional yang tak jemu untuk dinikmati bersama keluarga. Kualitinya terjamin serta pastinya Halal dan Toyibba.


Ayam Panggang Golden, Pepper dan Percik
Ayam Panggang Golden, Pepper dan Percik

HIDANGAN LAIN DI AYAMAS

Kedai Ayamas juga menyediakan ayam panggang secara berkala (LIMITED TIME OFFER) untuk jangka masa tertentu. Jadi anda dapat merasai pelbagai jenis rasa istimewa ayam panggang. Selain itu Kedai Ayamas juga menyediakan pelbagai aneka pasta seperti spaghetti bolognaise, carbonara dan oglio olio, menu untuk kanak-kanak (kids meal), snackers, ayam mentah, produk sejuk beku seperti sausage, nugget dan burger, dan lain lain produk yang sesuai untuk dinikmati bersama keluarga

 

Nikmati Keenakan Ayam Panggang  di Kedai Ayamas

Antara menu yang Cik iena dan rakan rakan cuba di Kedai Ayamas Taman Suntex adalah Ayam panggang Golden, pepper dan percik. Selain itu kami juga mencuba menu lain seperti topinos, muffin, mini pie, sardin rools, curry puff, ayam goreng dan biskut mentega.


Makan di Kedai Ayamas Bersama Teman
Antara menu yang Cik iena makan bersama teman teman di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
 
Ayam panggang Golden , Pepper dan PErcik masing masing mempunyai keunikan rasa yang tersendiri. Walaubagaimanapun ketiga tiga jenis ayam panggang ini sememangnya sedap berasa dan juicy. Memang terasa perapan ayam tersebut.
 

Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Dinner bersama teman teman di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
 
 
Antara ketiga jenis ayam panggan ini, Ayam panggang yang menjuarai carta top hati Cik iena adalah ayam panggang percik.  Untuk Adik Cik iena iaitu Deqnor dan juga rakan pejabat Cik iena iaitu naja, masing masing mempunyai citarasa yang sama seperti Cik iena dengan memilih Percik sebagai perasa ayam panggang pilihan kami. Berbeza dengan rakan pejabat Cik iena iaitu Zai, beliau lebih menggemari Ayam panggang Golden.
 

Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Dinner bersama teman di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras

Jadi anda bagaimana pula? setiap orang pasti mempunyai citarasa yang berbeza namun ketiga tiga jenis ayam pannggan ini sememangnya sangat sedap dan juicy. Tekstur ayam yang lembut walaupun dibahagian isi tetap rasa perapan ayam tersebut.
 

Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Ayam Goreng Kedai Ayamas yang sedap, rangup, juicy,lembut dan pedas
 
 
Selain daripada ayam panggang, Ayam goreng Kedai ayamas juga sedap, rangup garing dan pedas. Sememangnya menepati citarasa orang Malaysia yang sukakan pedas.

Antara menu lain yang Cik iena gemari juga adalah topinos yang dijual disini. Cik iena yakin dan pasti penggemar cheese pasti akan suka topinos. Tidak terlepas juga sardin rolls disini juga sedap beserta muffin serta mini pie. Curry puff disini juga tidak kurang hebatnya lagi sedap jika dijamu ketika masih panas. Biskut mentega yang di jual di Kedai Ayamas ini juga sangat sedap, Cik iena sendiri sempat beli untuk bawa pulang.


Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Curry Puff dan sardin rolls

Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Mini Pie, Muffin dan Topinos
 
Untuk pengetahuan menu menu yang ditawarkan disetiap cawangan Kedai Ayamas adalah berbeza mengikut lokasi berdasarkan permintaan pelanggan. Di Kedai Ayamas Taman Suntek tidak terdapat menu Western seperti Kedai Ayamas lain. Nampaknya lepas ni Cik iena perlu ke Kedai Ayamas lain untuk menikmati hidangan western dari Kedai Ayamas yang dikabarkan sedap oleh rakan-rakan Cik iena yang pernah mengunjungi Kedai Ayamas.
 

Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Biskut mentega dari kedai Ayamas yang wajib anda beli kerana ianya sememangnya sedap.
 



Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
SET MEAL FOR 1
 
 
Secara keseluruhannya pengalaman makan malam di Kedai Ayamas taman Suntek memang menyeronokkan, disamping menikmati aneka hidangan yang lazat. Staff disini juga peramah dan tidak sombong untuk menjawab pertanyaan pertanyaan Cik iena mengenai Kedai mereka.  Berikut Cik iena kongsikan gambar menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras yang sempat Cik iena ambil.
 



Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras

Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras

Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras




 


Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras

 
 
Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras


Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
Antara Menu di Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
 

 

Bukan setakat makan malam di Kedai Ayamas Cik iena juga sempat membeli makanan sejuk beku dan biskut mentega dari Kedai Ayamas . Cik iena memang suka beli makanan sejuk beku kerana penyediaannya sangat mudah. Bila sibuk masak Cik eina akan sarapan makanan sejuk beku . Mudah sahaja hanya masuk dalam air fyer dan cik iena boleh sambung kerja . bila dah berbunyi ceketing dah boleh makan.
 

Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
 
 
Sepanjang keberadaan Cik iena disana cik iena dapati sangat ramai pelanggan yang walk in untuk take away ayam panggang Ayamas. Rider rider penghantaran makanan juga kerap masuk ke Kedai Ayamas. Dalam keadaan sekarang sangat ramai yang membuat pilihan untuk membuat pesanan melalui Grab mahupun food panda. 





VLOG DINNER BERSAMA TEMAN DI KEDAI AYAMAS TAMAN SUNTEK CHERAS



 

PROMOSI DI KEDAI AYAMAS

  • “15th and 30th offer” menawarkan harga Diskaun istimewa untuk Ayam Panggang . RM24.90 untuk Golden and Pepper Roaster manakala RM25.90 bagi percik roaster
  • Promosi “Thursday special” bermula dengan harga RM15.50 bagi 1 set hidangan lengkap
  • Promosi sepanjang hari seperti “Set Jimat” yang menawarkan harga set nasi ayam dan air mineral dengan harga RM11.50 sahaja


KHIDMAT PENGHANTARAN

Selain menawarkan makanan di restoran, Kedai Ayamas juga menyediakan perkhidmatan penghantaran melalui grab food dan food panda

Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras

KEDAI AYAMAS BRINGBACKMEMORIES & MAKANSAMASAMA CAIMPAIGN

 





Kedai Ayamas telah berada di pasaran lebih 30tahun. Bermula dengan hanya menghidangkan 1 menu iaitu Golden  Roaster, kini terdapat 2 lagi pilihan rasa ayam panggang yang menjadi kegemaran seluruh rakyat Malaysia iaitu Pepper Roaster & Percik Roaster.  Kedai Ayamas juga kini menawarkan pelbagai variasi menu yang sesuai dengan permintaan semasa seperti spaghetti bolognaise, carbonara dan oglio olio, menu untuk kanak-kanak (kids meal) &  snackers ( sardine roll & chicken pie ). 
 
 


Kedai Ayamas Taman Suntek Cheras
 


Selama lebih 30 tahun ini, pasti pelbagai kenangan anda bersama Kedai Ayamas. Terus mencipta kenangan bersama Kedai Ayamas dengan kongsikan gambar anda menikmati hidangan Kedai Ayamas dan hashtag #bringbackmemories #makansamasama. 2 pemenang bertuah akan dipilih setiap minggu untuk menerima voucher tunai bernilai RM50. Kempen akan berlansung selama 10 minggu bermula dari 19 October 2020 sehingga 30 December 2020. 


LAIN-LAIN PERKHIDMATAN KEDAI AYAMAS

Selain dari perkhidmatan-perkhidmatan diatas Kedai Ayamas juga mempunyai perkhidmatan lain iaitu  Penjualan secara borong dan Francise.

Bagi anda yang berminat untuk mengambil barangan secara borong dari Kedai Ayamas Sila hubungi talian berikut untuk maklumat lanjut berkaitan belian secara borong. Tertakluk kepada terma dan syarat yang telah ditetapkan.
 
  1.  Mr Hisham-+60 19-323 0478
  2. Mr Ricky- +60 12-387 4133
  3. Mr Ganesh- +60 19-371 5121
  4. Mr Khairudin - +60 19-277 1785
  5.  Puan Khadijah - +60 19-661 6159
FRANCISE juga merupakan salah satu perkhidmatan yang ditawarkan.KEDAI AYAMAS sememangnya berdaftar dengan KPDNHEP sebagai pemberi Francais di bawah nama KEDAI AYAMAS. Kepada anda yang berminat sila hubungi talian dibawah untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai perniagaan Francais KEDAI AYAMAS.
 
  1. Mr Iswazi - +60 19-267 6200
  2. Mr Zulhilmi - +60 13-393 2465

Untuk maklumat lanjut mengenai Kkedai Ayamas Ikuti mereka di FB , INSTAGRAM & YOUTUBE 
Instagram : @kedai_ayamas


Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve