Showing posts with label info. Show all posts
Showing posts with label info. Show all posts

Daftar vaksin COVID-19 menerusi Aplikasi MySejahtera

Seperti yang anda sedia maklum Vaksin Covid-19 telah pun tiba di Malaysia. Untuk orang awam pendaftaran vaksin COVID-19 ini boleh dilakukan menerusi aplikasi MySejahtera.

Untuk makluman, Vaksin bagi individu normal berumur di atas 18 tahun akan diedarkan dari 20 Mei hingga Februari 2022.Walaubagaimanapun anda perlu mendaftar telebih dahulu untuk mendapatkan tarikh janji temu.

Wanita hamil,  Ibu Menyusui,  Wanita yang merancang untuk hamil,  dinasihatkan untuk tidak mengambil vaksin buat masa ini. ..

Cara daftar vaksin covid-19

Kepada anda yang tidak mempunyai rangkaian internet untuk update di aplikasi MySejahtera anda boleh mendaftar di Klinik Kesihatan terdekat.Berikut Cik iena kongsikan Cara mendaftar Vaksin Covid-19 melalui aplikasi MySejahtera.

 

 

Daftar vaksin COVID-19 menerusi Aplikasi MySejahtera

 

Daftar vaksin COVID-19 menerusi Aplikasi MySejahtera

 
Pertama sekali anda perlu update aplikasi MySejahtera terlebih dahulu kemudian anda boleh meneruskan proses pendaftaran vaksin covid-19.
 
 
Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
Buka aplikasi MySejahtera dan klik button close diatas sebelah kanan



Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
Klik Covid-19 Vaccination icon



Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
klik vaccine for nama anda



Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
sahkan maklumat anda


Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
kemudian klik NEXT



Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
Click here button untuk menjawab soalan tentang diri anda yang berkaitan pengambilan vaksin, soalan kesihatan


Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
submit soalan yang telah dijawab


Okay dah selesai daftar sebagai penerima Vaksin Covid-19. Seterusnya anda perlutunggu tarikh untuk temujanji yang akan dimaklumkan menerusi aplikasi MySejahtera. Rujuk Langkah 2  Proses Vaksinasi Covid-19 dibawah untuk langkah seterusnya selepas anda dapat tarikh temujanji.


Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera
anda boleh dapatkan maklumat mengenai vaksin dengan klik covid-19 vaccine information


Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera

Contoh maklumat vaksin di aplikasi MySejahtera. 


Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera

Daftar vaksin COVID-19 menerusi MySejahtera

Dua rajah datas adalah screenshoot dari aplikasi MySejahtera. Berikut Cik iena tulis info yang di screenshoot.


MAKLUMAT VAKSIN COVID-19 BAGI PENERIMA VAKSIN


APAKAH BAHAN-BAHAN YANG TERKANDUNG DALAM VAKSIN COVID-19 PFIZER-
BIONTECH?


Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech adalah jenis mRNA di mana bahan utama adalah mRNA,
lipid, gula, garam.


Perincian kandungan vaksin adalah seperti berikut: mRNA, lipids ((4-
hydroxybutyl)azanediyl)bis(hexane-6,1-diyl)bis(2-hexyldecanoate), 2 [(polyethylene glycol)-
2000]-N,N-ditetradecylacetamide, 1,2-Distearoyl-sn-glycero-3-phosphocholine, and
cholesterol), potassium chloride, monobasic potassium phosphate, sodium chloride, dibasic
sodium phosphate dihydrate, and sucrose.


APAKAH YANG PERLU SAYA MAKLUMKAN KEPADA PETUGAS KESIHATAN SEBELUM MENERIMA SUNTIKAN VAKSIN COVID-19 PFIZER-BIONTECH?


Maklumkan kepada petugas kesihatan sekiranya anda:
• mempunyai sejarah alahan yang teruk;
• mengalami masalah pendarahan (bleeding disorder) seperti Haemophilia,
Idiopathic Trombhocytopenic Purpura (ITP) dan sebagainya;
• sedang dalam rawatan ubatan pencair darah;
• sedang mendapat rawatan yang merendahkan sistem imun badan;
• sedang mengandung atau merancang untuk hamil;
• sedang menyusukan bayi; atau
• telah menerima vaksin COVID-19 daripada jenama yang lain


BAGAIMANA VAKSIN COVID-19 PFIZER-BIONTECH DIBERIKAN?


Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech akan diberikan secara suntikan ke dalam otot seperti di
otot bahu. Anda akan menerima sebanyak dua (2) dos vaksin dalam selang masa tiga (3)
minggu (21 hari). Anda hendaklah menerima kedua-dua dos bagi memastikan perlindungan
optima. Bagaimanapun, vaksin ini tidak memberi jaminan untuk melindungi semua orang
daripada jangkitan COVID-19.


APAKAH KESAN SAMPINGAN VAKSIN COVID-19 PFIZER-BIONTECH?

Vaksin ini adalah selamat dan kesan sampingan yang telah dilaporkan adalah ringan dan

bersifat sementara. Kesan sampingan ringan yang kerap dilaporkan adalah seperti berikut:
• sakit di tempat suntikan;
• penat (tiredness);
• sakit kepala;
• sakit otot;
• menggigil;
• sakit sendi;
• demam;
• pembengkakan di tempat suntikan;
• kemerahan di tempat suntikan;
• loya;
• merasa tidak sihat;
• pembengkakan kelenjar limfa; dan
• kesan-kesan sampingan yang mungkin akan dilaporkan dari semasa ke
semasa
 

 

Walaupun sangat jarang berlaku, ada kemungkinan Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech boleh
menyebabkan reaksi alahan yang teruk. Gejala alahan yang teruk biasanya berlaku dalam
tempoh beberapa minit hingga satu jam setelah menerima Vaksin COVID-19 Pfizer-
BioNTech. 


ADAKAH VAKSIN COVID-19 PFIZER-BIONTECH SELAMAT PENGGUNAANNYA DI MALAYSIA?


Ya, vaksin ini selamat digunakan kerana ia telah berdaftar dan telah diluluskan oleh
Bahagian Regulatori Farmasi Negara (NPRA) pada 8 Jan 2021 untuk penggunaannya di
Malaysia. Pihak Food and Drug Administration (FDA) telah membenarkan penggunaan
Vaksin COVID-19 Pfizer-BioNTech sebagai langkah kecemasan untuk mencegah COVID-19
dalam kalangan individu berumur 16 tahun dan ke atas di bawah Penggunaan Kecemasan
Kebenaran (EUA). Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah memperakui bahawa vaksin
COVID-19 Pfizer-BioNTech boleh digunakan bagi tujuan kecemasan pada 31 Disember 2020.


Ia juga telah diluluskan oleh pihak berkuasa kesihatan di USA, UK, negara-negara Eropah,
Israel dan Singapura. Malah sebanyak 48 negara telah memperakui penggunaan vaksin ini.




Proses vaksinasi COVID-19

Proses vaksinasi bagi mereka yang mendaftar secara dalam talian mahupun manual adalah sama merangkumi 18 langkah.

Bagaimanapun, bagi individu yang menerima vaksin jenis satu dos, langkah vaksinasi tamat pada Langkah 9 dan Sijil Imunisasi Vaksin Covid-19 Digital akan diberikan manakala penerima vaksin jenis dua dos proses tamat di Langkah 18.

Berikut adalah proses vaksinasi COVID-19:


Langkah 1 : Pendaftaran secara dalam talian (MySejahtera dan di www.vaksincovid.gov.my) atau secara manual (talian hotline, fasiliti klinik kesihatan dan program bantuan)

Langkah 2 : Terima tarikh janji temu

Langkah 3 : Hadir ke Pusat Pemberian Vaksin (PPV)

Langkah 4 : Saringan suhu dan gejala

Langkah 5 : Daftar kod QR dan semakan identiti

Langkah 6 : Konsultasi dan mengisi borang kebenaran

Langkah 7 : Terima suntikan dan sahkan penerimaan vaksin (Dos 1)

Langkah 8 : Pemerhatian selama 30 minit selepas suntikan.

Langkah 9 : Terima kad vaksin dan Sijil Imunisasi Vaksin Covid-19 (bagi penerima jenis vaksin satu dos)

Langkah 10 : Pemantauan kesan advers susulan imunisasi (AEFI) Covid-19

Langkah 11 : Terima tarikh janji temu (suntikan dos kedua)

Langkah 12 : Hadir ke PPV

Langkah 13 : Saringan suhu dan gejala

Langkah 14 : Daftar kod QR dan semakan identiti

Langkah 15 : Terima suntikan dan sahkan penerimaan vaksin (Dos 2)

Langkah 16 : Pemerhatian selama 30 minit selepas suntikan

Langkah 17 : Terima Sijil Imunisasi Vaksin COVID-19 Digital dan kemas kini kad vaksin (bagi daftar manual)

Langkah 18 : Pemerhatian kesihatan diri untuk sebarang kesan sampingan

Individu yang mengalami kesan sampingan suntikan boleh membuat laporan di fasiliti kesihatan terdekat, aplikasi MySejahtera dan di portal laporan ConSERF NPRA di www.npra.gov.com.

 

Daftar vaksin COVID-19 menerusi Aplikasi MySejahtera

 

 

Sudahkan anda mendaftar sebagai penerima vaksin covid-19?

Cik iena yakin ada diantara anda yang anti vaksin. Terpulang pada diri sendiri nak ambil atau tak. Tapi apa yang perlu anda tau, Vaksin ni bukan sahaja penting untuk diri sendiri tapi juga untuk orang yang kita sayangi . LINDUNG DIRI LINDUNG SEMUA .

 

Sumber :  https://www.vaksincovid.gov.my/

Menang Proton X50 SUV dengan sertai Peraduan NESTLE Niu Year

Bersempena dengan Tahun Lembu yang bakal tiba, Nestlé ingin menyampaikan kesejahteraan menerusi Peraduan Nestlé Niu Year di mana rakyat Malaysia berpeluang memenangi hadiah-hadiah lumayan bernilai lebih RM900,000!

 

Peraduan NESTLE Niu Year

 

Dengan hanya membuat pembelian produk Sedia Untuk  Diminum (RTD) Nestlé  seperti minuman dalam tin, botol dan pek UHT terpilih bernilai RM5 sepanjang tempoh peraduan dari 8 Januari hingga 8 Mac 2021.

Untuk pengetahuan 8 peserta bertuah akan berpeluang memenangi Hadiah Utama berupa SUV Proton X50 serba baharu. Terdapat lapan buah kereta untuk dimenangi dan setiap kereta bernilai RM79,000! Di samping itu, hadiah wang tunai mingguan sebanyak RM2,888 dan RM888 akan diberikan kepada 16 pemenang hadiah sagu hati tempat pertama dan 240 pemenang hadiah sagu hati tempat kedua.  

Peraduan NESTLE Niu Year

 

Menurut Cik April Wong selaku  Pegawai Eksekutif Perniagaan - Ready-to-Drink, Nestlé (Malaysia) Berhad berkata, 

“Untuk membantu membangkit semangat dan meringankan beban rakyat Malaysia pada masa yang sukar ini, kami ingin mengalu-alukan ketibaan tahun yang membawa sinar harapan dan berkongsi tuah dengan menghadiahkan ganjaran lumayan kepada rakyat Malaysia! Sambil mengorak langkah ke tahun baru dan mengeratkan hubungan dengan orang-orang tersayang menerusi Peraduan Nestlé Niu Year, seisi keluarga boleh menikmati rangkaian produk kami yang sedia untuk diminum semasa menyambut perayaan. Kami berharap peraduan ini sedikit sebanyak dapat membawa keceriaan dan keriangan sempena sambutan Tahun Baru Cina.” 


Peraduan NESTLE Niu Year

Menarik juga kan contest iJom sertai Peraduan NESTLÉ Nîu Year dan korang berpeluang peluang memenangi Proton X50 1.5 Standard, Hadiah Wang Tunai dan Komputer Riba HP!
.
Tempoh Penyertaan 8 January - 8 March 2021


Cara Penyertaan Peraduan NESTLÉ Nîu Year

 
Peraduan NESTLE Niu Year

Langkah 1: Beli produk minuman NESTLÉ® Sedia Untuk Diminum bernilai RM5. Sila rujuk senarai produk yang turut serta. Setiap Pembelian RM5 = 1 Peluang Kemenangan

Langkah 2: Setiap Bukti Pembelian HANYA layak untuk 1 penyertaan WhatsApp sahaja.
 Hantarkan penyertaan anda Melalui Aplikasi WhatsApp

Tuliskan Nama Penuh, Nombor Kad Pengenalan dan Emel (jika ada) di atas resit asal bercetak.
Ambil 1 gambar yang lengkap dan jelas dan WhatsApp ke 018-228 6836.
 

PERHATIAN: Pastikan WhatsApp yang dihantar hanya mengandungi 1 gambar resit SAHAJA. Pastikan gambar resit dan maklumat adalah jelas dan boleh dibaca.


Hadiah Peraduan NESTLE Niu Year

  • Hadiah Utama8 X Proton X50 SUV (4 Pemenang Setiap bulan)
  • Hadiah Mingguan Pertama2 Pemenang X 8 Minggu - RM2888 wang tunai
  • Hadiah mingguan kedua30 Pemenang X 8 minggu- RM888 wang tunai


Nota: Penganjur AKAN menghantar laporan perakuan penerimaan bagi penyertaan WhatsApp yang diterima. Peserta MESTI menyimpan Bukti Pembelian asal untuk pengesahan Pemenang dan penebusan Hadiah.

 

Untuk mendapatkan maklumat lanjut tentang Peraduan Nestlé Niu Year dan butiran cara penyertaan dalam peraduan Huat ini, sila layari https://www.dearnestle.com.my/event-and-happening/peraduan-nestle-rtd-niuyear

Untuk Maklumat Lanjut Mengenai Nestle

Instagram : @nestle.malaysia


#nestle #nestlemalaysia
#ienaeliena #blogger #malaysianblogger #lifestyleblogger #food #foodporn #kakimakan #sukamakan #foodie #foodstagram #foodblogger



Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics

 

Seperti yang kita sedia maklum Bobbi Brown merupakan jenama barangan kosmetik yang terkenal dikalangan make up artist dan juga penggemar make up. Selain menawarkan aneka rangkaian produk kosmetik, Bobbi brown juga menawarkan rangkaian produk penjagaan wajah.

 

Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics
Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics

 


Hari ni Cik iena nak kongsi promosi menarik dari Bobbi Brown yang anda tak patut lepaskan kerana harganya agak murah berbanding harga asal. Cik iena pun tak beli mekap harga mahal mahal sangat ni. Sekali sekala je beli kalau mengidam sangat nak pakai.

 


Jadi alang alang ada promosi menarik ni Cik iena kongsikan dengan pembaca blog. 


Extra Lip Tint Duo (Buy 1, Gift 1) pada harga RM132 (worth RM264)

 

Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics

 

Ini antara promosi menarik yang anda perlu grab  dimana harga asal adalah RM264 dan kini dijual separuh harga iaitu RM132 sahaja dan anda akan dapat lagi 1 Lip tint Jadi anda akan dapat seperti dalam gambar diatas. Harga untuk satu lip tint Bobbi Brown ni sahaja RM264 . Jadi memang berbaloi baloi beli pada separuh harga dan dapat lagi 1 Lip tint :)



Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics

 

 

Review Extra Lip Tint Duo

Secara keseluruhannya Cik iena suka pakai Lip Tint dari Bobbi Brown ni. Ianyasangat Lightweight, sheer and ultra-moisturizing.
 


Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics

 

Formula Lip Tint ini mempunyai semua kelebihan lip balm dan ditambah dengan warna penambah warna yang memberikan yang terbaik di bibir.Gabungan Minyak Zaitun, Avokado, dan Jojoba yang berkhasiat menghaluskan dan melembutkan bibir serta-merta dan dari semasa ke semasa, mengurangkan penampilan garis-garis halus sambil memberikan penampilan yang lebih sihat dan bertenaga pada bibir .

 

Cara Penggunaan Extra Lip Tint Duo


Cara nak guna lip tint ni ada dua, anda boleh pakai macam tu sahaja seperti lip balm dan juga di pakai bersama lipstick kegemaran korang dimana warna lipstick kegemaran korang akan jadi lebih lembut dan cantik.

Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics


Apa yang best pakai lip tint ni macam Rawatan spa yang memanjakan kulit bibir anda dan merawat bibir agar lebih sihat dan cantik.

 

Promosi LipTint Bobbi Brown Cosmetics

Antara promosi lain yang menarik di Bobbi Brown

 • Buy one Extra Lip Tint, get one FREE + FREE Full-sized lipstick
12-2am deals 3 Feb: Free Mini Cream Shadow Stick with every order
Worth RM71 + Free lipstick (worth RM106)



• All Day Deals:
- 3 Feb Only
- Free Lipstick (worth RM106) with every order
- Extra Brow Pencil (worth RM165) with RM250+ order
- Save up to 50%

 

Untuk promosi terkini layari Bobbi Brown Cosmetics


Germ Killer Pembasmi Kuman berasaskan Air Selamat Untuk Seisi Keluarga


Germ Killer Pembasmi Kuman berasaskan Air  Selamat Untuk Seisi Keluarga



 


GK merupakan rangkaian produk pembasmi kuman berasaskan air yang dirumuskan untuk kegunaan persekitaran dan peribadi.Untuk pengetahuan produk GK dihasilkan  adalah untuk membersihkan dan membasmi kuman permukaan atau tangan persekitaran, dengan berkesan menghilangkan kuman berbahaya.Ianya merupakan jenama daripada Singapura dan kini telah meluaskan pasarannya di Malaysia.


Germ Killer Produk Pembasmi Kuman berasaskan Air

 


GK adalah singkatan daripada perkataan “Germ Killer”, produk pembasmi kuman nombor satu yang dipercayai sebelum ini berjenama Mr McKenic. GK kini menjadi rangkaian produk pembasmi kuman dengan falsafah yang sama.



 Secara teknikal, pembasmi kuman dengan tuntutan keberkesanan 99.9% akan mengurangkan 1,000,000 mikro-organisma menjadi 1,000. Produk GK, diperakui keberkesanan hingga 99,9999%, akan mengurangkan 1,000,000 mikro-organisma kepada hanya 1.


Germ Killer Surface (GK Surface)



Ini bermaksud GK melakukan pekerjaan yang jauh lebih unggul dalam menghilangkan mikro-organisma berbahaya dan ini sangat penting kerana fakta mengatakan dalam masa lapan jam, satu bakteria pada kain lembap dapat berlipat ganda menjadi enam juta.


Germ Killer Pembasmi Kuman berasaskan Air  Selamat Untuk Seisi Keluarga



WATER BASED FORMULA


Setiap produk GK  mempunyai formula berasaskan air eksklusif yang memenuhi penggunaan khusus. Formulasi ini sangat selamat di semua permukaan dan tidak berbahaya bagi pengguna akhir.

GK  menggunakan campuran sebatian amonium kuarter (QUATS) sebagai bahan aktif utamanya. QUATS adalah agen kuman yang cepat bertindak dan tidak beracun kepada manusia atau haiwan. Jadi ianya sangat sesuai untuk anda yang bekeluarga yang mempunyai anak kecil.

Antara produk GK adalah :-

  1. GK Air
  2. GK Surface
  3. GK Concentrate
  4. GK Hand Sanitiser

 

Best Of The Best Family Products and services

Best Of The Best Family Products and services

 

Untuk pengetahuan produk GK telah dinobatkan sebagai PARENTS BEST OF THE BEST  2016 FAMILY PRODUCT AND SERVICES.



GK AIR, GK SURFACE & GK CONCENTRATE TESTED >= 99.99% EFFECTIVE AGAINST SARS-COV-2 (covid-19Virus)


Germ Killer Pembasmi Kuman berasaskan Air  Selamat Untuk Seisi Keluarga

Untuk makluman anda lagi pada 19 Januari 2021,  Vance Chemicals Pte. Ltd. ("Vance Chemicals") telah mengumumkan bahawa produk pembasmi kuman  GK Air, GK Surface dan GK Concentrate  telah terbukti secara ilmiah> 99.9% berkesan dalam mematikan virus SARS-CoV-2. (sumber - www.einpresswire.com)

 

Berikut Cik iena kongsikan 4 Prodak Germ Killer yang Cik iena gunakan dalah kehidupan seharian Cik iena.

 

GK Air

GK Air
GK Air


GK Air  mempunyai sifat bakteria spektrum luas yang dapat membunuh 99,9999% bakteria. Ia meningkatkan kualiti udara dalaman dengan memusnahkan bakteria penyebab bau secara aktif di sumbernya. Produk ini memperkenalkan kesegaran seketika dan berterusan ke persekitaran anda.
Ianya boleh di sembur dalam rumah dan juga kereta. Boleh juga digunakan untuk membuang bau busuk yang seperti bau rokok, bau sampah dan sebagainya. 


Germ Killer Air - GK AIR
Germ Killer Air - GK AIR

GK Air Effective Against

  • Gram-negative bacteria (P. Aeruginosa)
  • Gram-positive bacteria (Staph. Aureus)
  • SARS-CoV-2 

Kegunaan GK Air

  1. Kitchen Odours - Untuk menghilangkan bau makanan setelah memasak.
  2. Dustbin - Untuk mengurangkan kuman dari tisu semasa tempoh selesema.
  3. Kereta - Membuang bau yang kurang menyenangkan dan membunuh bakteria
  4. Ruang tamu, bilik dan tandas -  Membuang bau yang kurang menyenangkan dan membunuh bakteria


Review GK Air


Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur ke bilik tidur

 

Untuk pengetahuan ini antara produk yang kerap Cik iena gunakan dirumah. Semburan ini selamat digunakan dan ianya tidak mudah terbakar. Tambahan lagi ianya mempunyai harumah teh hijau yang wangi dan mampu menyegarkan udara dipersekitaran.


Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur ke bilik tidur
 

Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur ke ruang tamu, tempat yang selalu Cik iena habiskan masa jika work from home. Cik iena gemar duduk di ruang tamu berbanding bilik walaupun work station Cik iena dalam bilik :)
 
 
 

Kebiasaannya Cik iena akan semburkan GK Air di ruang yang selalu Cik iena habiskan masa seperti di ruang tamu dan juga bilik tidur.  Cik iena juga semburkan di dapur belakang jika bau sampah kuat.

 


Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur ke ruang tamu
 
 
Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur ke bilik tidur

 

Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur di ruang makan kerana ini ruang laluan Deknor kalau balik dari kerja untuk masuk bilik. Cik iena ni takut dia lain macam. Deqnor kerja dekat site, sekarang seperti kita dengar banyak kluster tapak pembinaan , jadi bila deqnor balik kerja iena akan semburkan di kawasan laluan Deqnor. Deqnor tak dibenarkan duduk atau singgah mana-mana kawasan rumah  kalau balik dari kerja, dia kene terus masuk bilik dan mandi.

 
Sekrianya anda mempunyai penghawa dingin anda boleh semburkan di penapis penghawa dingin jadi udara yang keluar akan ditapis dari bakteria merbahaya dan anda juga akan dapat nikmati haruman teh hijau yang nyaman.

 

Tidak terhad kegunaan didalam rumah sahaja , Cik iena juga gunakannya untuk sembur di dalam kereta. Sekiranya Cik iena keluar untuk membeli groceries Cik iena akan bawa untuk sembur di dalam kereta.




Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur ke Shopping bag sebelum bawa naik kerumah
 
 

Germ Killer Air - GK AIR
Cik iena gunakan GK Air untuk disembur dalam kereta untuk bunuh bakteria dan juga hilangkan bau. baru lepas belibarang basah ada sedikit bau so kene sembur.
 
 
 
 

GK Surface

GK Surface

GK Surface
GK Surface


GK Surface  mengandungi formula pelbagai tindakan yang membersihkan dan membasmi kuman dalam satu langkah mudah. Dengan tindakan bakterisida dan virucidal spektrum luas yang membunuh 99.9999% bakteria, produk ini mudah digunakan dan siap digunakan tanpa perlu pencairan.

Ianya mampu melindungi permukaan dari kuman sehingga 24 jam kesan anti-mikrob. Selain membasmi kuman ianya juga menghilangkan bau dan berfungsi melawan pertumbuhan cendawan . Ianya selamat digunakan setiap hari di pelbagai permukaan, termasuk kain.
Istimewanya GK Surface ini lagi ianya sangat harum dengan haruman bunga yang menyegarkan.

GK Surface boleh digunakan untuk membersihkan  meja, pintu,tombol pintu, lampu dan mana mana tempat yang anda kerap sentuh. 


Germ Killer Surface (GK Surface)
Germ Killer Surface (GK Surface)
 

GK Surface Effective Against

  • Gram-negative bacteria (P. Aeruginosa)
  • Gram-positive bacteria (Staph. Aureus)
  • MRSA
  • HFMD
  • H1N1 Influenza A
  • Human Coronavirus
  • Mould & mildew
  • SARS-CoV-2 
 

Kegunaan GK Surface

  1. Kitchen Cabinets and Appliances-digunakan untuk  membersihkan bahagian luar peti sejuk, kabinet, ketuhar gelombang mikro dan perkakas lain
  2. Kitchen Sink - Setelah membersihkan sink dapur, lap dengan Lap GK Surface untuk membasmi kuman. Atau bersihkan dan nyah cuci sink dapur dengan satu langkah mudah dengan GK Surface.
  3. Counter Top - Lap tumpahan kecil dengan  GK Surface . Membasmi meja dengan beberapa penyemburan cepat GK Surface.
  4. stove top - Membasmi kuman di meja dengan beberapa penyemburan cepat GK Surface.
  5. Refridgerator - Gunakan GK Surface Wipes setiap hari untuk membersihkan dan membasmi kuman kawasan yang sering disentuh seperti pemegang pintu peti sejuk, dan juga untuk membersihkan tumpahan kecil di dalam peti sejuk.
  6. Sink -  untuk membersihkan tumpahan dari ubat gigi atau solek. Buang kuman dengan GK Surface  seminggu sekali.
  7. Toilet flush - Membasmi tandas dengan GK Surface seminggu sekali.
  8. Toilet Bowl - Basmi kuman di bawah permukaan mangkuk tandas dengan GK Surface . GK Surface  mempunyai muncung khas yang membolehkan anda menyembur secara terbalik.
  9. Bath Tub - Semburkan dan lap dengan GK Surface  untuk mengelakkan kulat dan cendawan tumbuh.
  10. Shower Doors/Shower Curtains - Semburkan dan lap dengan GK Surface  untuk mengelakkan kulat dan cendawan tumbuh.
  11. Keyboards & Phones - Semburkan GK Surface ™ke kain / tisu dan lap papan kekunci & telefon untuk membasmi kuman.
  12. office desk/work sation - Semburkan dan lap meja dengan GK Surface  untuk membasmi kuman meja.
  13. Foodcourt table - Lap tempat berminyak dengan Lap GK Surface
    Singkirkan meja dengan beberapa semburan cepat GK Surface .
  14. Baby seats - Keluarkan tempat duduk bayi (kerusi tinggi) dan meja dengan Lap GK Surface .
  15. Gyms – Equipment - Lap peralatan pengendali dengan Lap GK Surface sebelum dan selepas digunakan. Atau semburkan dan lap pemegang peralatan dengan GK Surface  sebelum dan selepas digunakan.
  16. Exercise Mat- Lap tikar dengan Lap GK Surface  sebelum dan selepas digunakan.
    Atau semburkan dan lap tikar latihan dengan GK Surface  sebelum dan sesudah digunakan.
  17. Supermarkets Trolleys / Baskets - Lap pemegang troli / bakul dengan GK Surface  Wipes.
  18. Baby Changing Table - Lap meja ganti ke bawah dengan Lap GK Surface sebelum meletakkan bayi di atas meja.Sekiranya menggunakan tikar ganti, lap tikar ganti dengan GK Surface  setelah menukar bayi, sebelum menyimpan tikar.


Review GK Surface


Untuk pengetahuan, GK Surface juga antara produk Germ Killer yang banyak Cik iena gunakan. Terdapat banyak tempat yang Cik iena boleh aplikasikan GK Surface untuk membasmi kuman. Selain dapat membasmi kuman ianya juga mampu mencegah pertumbuhan cendawan pada permukaan kayu .

 


Germ Killer Surface (GK Surface)
Cik iena gunakan GK Surface untuk lap meja makan selepas selesai makan
 
 

 

Jadi produk ini sangat berguna selain untuk membasmi kuman. Tambahan lagi haruman bunga dari GK Surface ini pasti membuatkan anda tergoda. Kebiasaannya yang kita tau produk pembasmi kuman mempunyai bau yang alkohol yang kuat dan ianya merupakan haruman yang kita tidak gemari. berbeza dengan GK Surface ianya harum dan anda akan berasa selesa apabila menggunakannya.

 


Germ Killer Surface (GK Surface)
Cik iena gunakan GK Surface untuk lap permukaan luar rak kasut serta tombol pintu yang cik iena sentuh selepas cik iena masuk ke dalam rumah
 
 
 
 

 

Kebiasaannya Cik iena akan semburkan dan lap GK Surface di meja makan, dapur, peti ais, tombol pintu, work station dan almari kasut. Ini antara barangan yang kerap Cik iena sentuh. Jadi Cik iena sanitized dengan GK Surface.

 

 


Germ Killer Surface (GK Surface)
Cik iena gunakan GK Surface untuk sembur di sofa 3 hari sekali
 
 

 

KEmudian Cik iena juga akan sembur pada sofa, kerusi taman di balcony, buaiaan di balcony , kerusi meja makan dan juga tilam serta comforter.

Walaubagaimanapun, Cik iena takde lah buat setiap hari, Cik iena akan lakukan 3 hari sekali atau bila perlu. Bila perlu maksudnya bila ada perasaan ragu ragu contoh jika Cik iena baru balik dari beli groceries atau baru turun ground floor untuk mengambil parcel. Cik iena sanitized jika Cik iena terlupa cik iena ada sentuh sesuatu kawasan atau ada duduk dimana-mana.


Germ Killer Surface (GK Surface)
 
 

 

Biasanya selepas beli groceries Cik iena akan terus kebilik dan mandi. Jika baru balik dari turun ambil parcel, cik iena akan sembur baju Cik iena dan tangan dengan GK Hand Sanitiser. Jika tiba tiba Cik iena rasa macam terlupa buat yang biasa cik iena buat Cik iena akan sanized tempat tempat yang berkemungkinan Cik iena sentuh.



Germ Killer Surface (GK Surface)
Cik iena gunakan GK Surface untuk sembur di kerusi dan meja taman di balcony 3 hari sekali
 
 
 


GK Concentrate

GK Concentrate


GK Concentrate  dapat membunuh 99.99999% bakteria dengan aktiviti bakteria spektrum luasnya. Formula pelbagai tindakannya membersihkan dan membasmi kuman semua permukaan, secara aktif membuang kotoran dan bahan cemar agar permukaan bersih dan bersih.

Produk ini diperakui NSF (National Sanitisation Foundation) dan merupakan produk Label Hijau Singapura.Ianya boleh digunakan untuk mencuci lantai, tandas,baju, mainan anak  dan pelbagai lagi kegunaan yang boleh anda pelbagaikan mengikut keperluan yang bersesuaian.


GK Concentrate
GK Concentrate

 

GK Concentrate Effective Against

  • Gram-negative bacteria (P. Aeruginosa)
  • Gram-positive bacteria (Staph. Aureus)
  • Mould & mildew 
  • SARS-CoV-2 

 

Kegunaan GK Concentrate

  1. Kitchen Towel & Sponge - Bersihkan tuala dapur dan span setiap hari dengan GK Concentrate .
  2. Floor - Gunakan GK Concentrate  untuk membersihkan dan membasmi lantai dapur.
  3. Bath Towels - Tambahkan GK Concentrate semasa bilas terakhir kitaran mesin basuh anda untuk mengurangkan pertumbuhan bakteria pada tuala anda.Sekiranya cucian mempunyai bau, rendam barang cucian dalam larutan GK Concentrate  selama 10 minit sebelum mencuci di mesin basuh.
  4. Potty Training  - Bersihkan dan bilas potty, kemudian semburkan GK Surface  dan lap ke bawah untuk membasmi kuman potty.Atau setelah membersihkan dan membilas, isi potty dengan air dan tambahkan segelas GK Concentrate  untuk membasmi kuman.

 


 

Review GK Concentrate

 

Untuk pengetahuan anda juga GK Concentrate merupakan antara produk GK yang banyak Cik iena guna. Disini Cik iena dah kongsi 3 Produk, ketiga tiganya kerap Cik iena gunakan kerana ianya sememangnya sangat kita perlukan dalam menangani pandemic Covid-19 ini khususnya.


GK Concentrate
GK Concentrate

 

Apa yang Cik iena suka mengenai GK Concentrate ini juga adalah kerana harumannya. Ia mempunyai haruman bunga yang wangi berbeza dengan sebelum ini untuk membasuh pakaian Cik iena gunakan dettol. Dettol baunya agak kuat dan selepas basuh banya akan menjadi pelik dan kurang nyaman.


GK Concentrate
Cik iena gunakan GK Concentrate selepas selesai membasuh baju, proses terakhir..rendamkan baju yang telah dibasuh dengan GK Concentrate selama 10 minit, kemudian keringkan dan sidai

 

 

Bila Cik iena guna GK Concentrate berbeza harumannya lebih menyenangkan kerana ianya merupakan haruman bunga bungaan. Mungkin ada yang pelik kenapa setiap hari Cik iena basuh baju menggunakan cecair pembasmi kuman. Ini adalah kerana adik Cik iena kerja di tapak pembinaan. Seperi kita sedia maklum sekarang banyak kluster tapak pembinaan. Jadi sewajarnya kami risau dan sewajarnya kami membasuh pakaian kami dengan cecair pembasmi kuman.

 

Cik iena gunakan GK Concentrate untuk mop lantai, cik iena gunakan semasa bilasan kedua selepas mop dengan sabun
Cik iena gunakan GK Concentrate untuk mop lantai, cik iena gunakan semasa bilasan kedua selepas mop dengan sabun

 

 

GK Concentrate adalah penyelesaiannya. Selain membasuh baju harian.Cik iena juga gunakan GK Concentrate untuk mengemop lantai, membasuh bilik mandi dan juga membasuh berus serta sponge mekap Cik iena. Bagi anda yang bekeluarga dan mempunyai anak kecil anda juga boleh gunakannya untuk membersihkan barang mainan anak anak anda dari kuman yang merbahaya dengan hanya merendam barangan mainan tersebut bersama GK Concentrate  selama 10 minit


 

GK Concentrate
Cik iena gunakan GK Concentrate untuk membersihkan berus dan sponge make up Cik iena. Selepas membasuh berus dan sponge dengan sabun dan bilas dengan air. Cik iena rendamkan berus dan sponge tersebut bersama GK Concentrate selama 10 minit , kemudian Cik iena keringkan di bawah cahaya matahari



GK Hand Sanitiser


GK Hand Sanitizer
GK Hand Sanitiser


GK Hand Sanitiser  menyediakan cara cepat dan mudah untuk membunuh 99.99999% bakteria di tangan anda apabila sabun dan air tidak tersedia. Formulasi bebas alkoholnya tidak kering dan tidak menjengkelkan walaupun pada kulit sensitif, menjadikannya selamat dan sesuai digunakan setiap hari.
antara benda wajib ada. ianya juga Sesuai untuk korang yg mengalami kulit sensitif. Walaupun takde alcohol, tapi ianya menggunakan bahan aktif benzalkonium chloride (QUATS) dan sangat effektif dalam membasmi kuman. 

 


GK Hand Sanitizer
GK Hand Sanitiser

 

GK Hand Sanitiser Effective Against

  • Gram-negative bacteria (P. Aeruginosa)
  • Gram-positive bacteria (Staph. Aureus)


Kegunaan GK Hand Sanitiser

Tangan - Sekiranya anda berada dirumah , jika anda keluar membuang sampah atau mengambil parcel , bersihkan tangan dengan GK Hand sanitiser. Manakala sekirnya anda berada di luar rumah Bersihkan tangan dengan GK Hand Sanitiser  sebelum makan dan Bersihkan tangan dengan GK Hand Sanitiser setelah menggunakan troli / bakul ketika membeli belah.

 


Review GK Hand Sanitiser

Secara jujurnya untuk tempoh dua minggu cik iena gunakan produk Germ Killer ni, Cik iena jarang menggunakan produk ini kerana Cik iena tidak keluar rumah. Jika dirumah Cik iena lebih prefer untuk membasuh tangan dengan sabun.

Cik iena cuma akan gunakan GK Sanitiser sekiranya Cik iena keluar dari rumah untuk membuang sampah atau atau turun ke bawah mengambil parcel. Masuk je rumah Cik iena akan ambil GK Hand Sanitiser yang cik iena letak di tempat kasut dan Cik iena akan sembur ditangan serta di kunci rumah cik iena dan tombol pintu.

Disebabkan bekasnya agak tidak sesuai untuk di letak dalam beg tangan jadi Cik iena masukkan sedikit GK hand sanitiser ke dalam botol spray kecil untuk Cik iena letak dalam beg tangan yang mana Cik iena kebiasaannya akan gunakan jika Cik iena keluar menjemput adek dari tempat kerja pada hari sabtu. Weekday, adik akan balik sendiri. Hari sabtu Cik iena akan jemput adik sebab bosan juga duduk dirumah. Tapi Cik iena keluar jemput adik sahaja , cuma dalam keluar jemput adik tu ada lah Cik iena singgah isi minyak kereta dan beli air tea life dan makanan ringan lain.

Masa ni Cik iena akan gunakan GK Hand sanitiser yang telah dimasukkan ke dalam botol kecik mudah dibawa kemana mana tadi. Kalau nak dibandingkan kegunaannya dengan produk Germ Killer yang lain tentu banyak beza sebab musim PKP ni memang Cik iena tak keluar rumah tanpa urusan penting. Sepanjang PKP 2.0 ni baru sekali beli groceries. Cik iena memang kurangkan keluar rumah. Bila betul betul barang habis lansung takde nak masak baru keluar. Setakat ni masih ada barang kering dan ready to eat produk review yang iena dapat masih banyak untuk di makan.

Untuk anda yang sering keluar rumah GK Hand Sanitiser ini sangat penting untuk anda semua. 


FREE GIFT | CODE : GKIENA

Istimewa buat anda semua, sekiranya anda membuat pembelian menggunakan code yang diberikan, anda akan menerima hadiah percuma dari pihak Germ Killer. 

Code : GKIENA


Germ Killer Pembasmi Kuman berasaskan Air  Selamat Untuk Seisi Keluarga

Untuk maklumat Lanjut



#staysafewithgk #germkillermalaysia #pembasmikuman
#ienaeliena #lifestyleblogger #malaysianblogger #germkiller

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve