Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo
Showing posts with label info. Show all posts
Showing posts with label info. Show all posts

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

Probiotik dan Prebiotik adalah istilah yang biasa kita dengar berkaitan sistem pencernaan. Ada yang menganggap bahawa kedua ini adalah sama. Namun untuk pengetahuan anda Probiotik dan Prebiotik adalah berbeza.

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 

PROBIOTICS

PROBIOTICS merupakan bakteria baik dalam sistem pencernaan kita(usus besar). Kehadiran probiotik mewujudkan satu ekosistem pencernaan yang seimbang. Sebagai contoh, mereka mengawal populasi bakteria berbahaya dalam sistem pencernaan kita supaya bakteria berbahaya ini tidak menjadi terlalu “overgrowth” dan memberi kesan yang tak baik pada tubuh.

Ini bermaksud kita harus memastikan yang bakteria “baik” ini tidak kurang/pupus dalam badan kita menerusi diet yang baik. Apabila bakteria baik ini banyak, maka barulah mereka tidak akan membiarkan bakteria jahat menjadi “dominan” atau “naik kepala” dalam tubuh badan kita.

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 


Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), probiotik ialah mikroorganisma hidup yang apabila diambil dalam kuantiti yang cukup, memberi kesan yang baik terhadap kesihatan.
Selain dari susu kultur, probiotik boleh didapati dalam lain-lain jenis makanan yang dijeruk atau ditapai seperti yogurt, keju lembut, jeruk sayur-sayuran dan tempe. Probiotik juga boleh didapati dalam bentuk kapsul sebagai suplemen. 

Banyak kajian telah dan sedang dijalankan untuk menilai manfaat dan keselamatan produk yang mengandungi probiotik terhadap tubuh. Manfaat yang telah diketahui umum ialah meningkatkan kesihatan usus.  


Bakteria jenis Lactobacillus rhamnosus GG dan Lactobacilus casei DN-114 001 telah dibuktikan berupaya mengurangkan keterukan cirit-birit yang disebabkan oleh rawatan antibiotik dan memendekkan tempoh cirit-birit disebabkan oleh jangkitan rotavirus.


Streptococcus thermophilus didapati mampu mengurangkan gejala kembung perut, loya dan muntah akibat kurang toleransi terhadap laktosa (sejenis gula semula jadi dalam susu). Beberapa kajian terhadap Lactobacillus casei Shirota pula mendapati bahawa ia dapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh.


Beberapa kajian lain menilai penggunaan probiotik untuk kesihatan kardiovaskular, mencegah kanser, dan merawat jangkitan vagina. Namun begitu, masih banyak bukti perlu dikumpulkan untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanannya untuk tujuan tersebut.


 

PREBIOTICS

PREBIOTICS pula merupakan karbohidrat yang tidak boleh dicernakan oleh tubuh. ianya  merupakan “makanan” kepada PROBIOTICS . Prebiotik adalah bahan yang menyimpan mikroorganisma berfaedah (bakteria) di dalam kolon sihat anda. Mereka memilih untuk memulakan pertumbuhan satu atau beberapa bakteria yang berbeza di dalam usus besar anda. Dalam bahasa mudah, prebiotik akan membuatkan bakteria baik anda lebih kuat dan sihat supaya mereka dapat melayani anda dengan lebih baik.


Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan


Kedua-dua istilah ini juga boleh merujuk kepada kumpulan makanan. Sebagai contoh, PROBIOTICS juga merujuk kepada makanan yang mengandungi bakteria baik di dalamnya. Biasanya makanan dari kategori PROBIOTICS ini adalah makanan yang sudah diproses, termasuklah yang telah melalui proses penapaian (fermentation).

Manakala PREBIOTICS pula biasanya merujuk kepada makanan yang belum diproses. Ia akan ‘diproses’ sebagai makanan kepada PROBIOTICS bila dah masuk dalam sistem pencernaan kita nanti.
 

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

Bagaimanakah Prebiotik berbeza dengan Probiotik?


Probiotik secara amnya boleh ditakrifkan sebagai apa-apa makanan tambahan bakteria yang positif memberi kesan kepada tubuh anda. Pada asasnya, probiotik adalah bakteria baik yang anda makan untuk meningkatkan kesihatan saluran usus anda. Saluran usus sihat diterjemahkan ke dalam badan yang sihat. Bakteria baik adalah satu bahagian penting dalam halangan usus. Ianya membiarkan nutrien sambil toksin dan patogen keluar.

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 


Sekiranya saluran pencernaan (biasanya dirujuk sebagai usus ) rosak atau uzur, anda tidak akan dapat untuk mengasimilasikan dan menyerap nutrien yang diperlukan oleh badan . Jadi ini akan mengakibatkan badan anda mudah terdedah kepada pelbagai jenis penyakit.

Secara ringkasnya, prebiotik adalah komponen makanan nondigestible (makanan untuk bakteria baik) yang membantu probiotik (bakteria baik) dalam saluran usus anda. Seterusnya ia akan membantu dalam menjaga dan memastikan usus atau sistem pencernaah berada dalam keadaan baik dan sihat. Probiotik dan prebiotik bertindak secara sinergistik untuk menggalakkan kesihatan yang baik.

Jadi sekarang, kita dah boleh nampak beza diantara istilah PROBIOTICS & PREBIOTICS.

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

  1. Seimbangkan ekosistem dalam pencernaan
  2. Membantu penurunan berat badan
  3. Menjaga kesihatan pencernaan
  4. Mencegah dan membantu mengatasi infeksi saluran pernafasan
  5. Menjaga kesihatan kulit
  6. Menurunkan kolesterol jahat dan tekanan darah
  7. Meredakan kemurungan dan kegelisahan
  8. Membantu mengatasi ekzema
  9. Membantu mencegah dan merawat cirit-birit

 

1. Seimbangkan ekosistem dalam pencernaan

Bakteria dan kulat probiotik adalah sesuatu yang diperlukan oleh tubuh kerana salah satu kelebihan probiotik adalah menyeimbangkan ekosistem bakteria dalam pencernaan.
Manfaat probiotik adalah menjaga keseimbangan dan memastikan mikroorganisma yang baik dalam tubuh terus berfungsi dengan baik. Ia juga boleh memberi kesan yang baik pada sistem imun anda.
Ketidakseimbangan mikroorganisma dalam saluran pencernaan berpotensi meningkatkan risiko terkena penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, dan sebagainya.


2. Membantu penurunan berat badan

Berita baik bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, kerana salah satu kelebihan probiotik adalah membantu perjalanan anda dalam mencapai berat badan ideal anda.
Manfaat probiotik dalam penurunan berat badan terbukti melalui penyelidikan yang mendapati bahawa bakteria probiotik Lactobacillus gasseri dapat mengurangkan lemak perut dalam 12 minggu.
Walau bagaimanapun, kajian lanjut mengenai fungsi probiotik mengenai penurunan berat badan.


3. Menjaga kesihatan pencernaan

Manfaat probiotik yang paling terkenal adalah menjaga kesihatan pencernaan yang bermanfaat untuk kesihatan. Probiotik dapat mengekalkan sistem pencernaan yang sihat dengan menyeimbangkan semula ekosistem bakteria di saluran pencernaan. Dalam menjaga kesihatan pencernaan, manfaat probiotik juga dapat menghilangkan gejala sindrom iritasi usus, melawan jangkitan dengan bakteria H. pylori yang dapat memicu barah gastrik, dan mengatasi penyakit radang usus.


4. Mencegah dan membantu mengatasi infeksi saluran pernafasan

Satu kajian menunjukkan bahawa manfaat probiotik adalah untuk mencegah dan merawat jangkitan pernafasan, seperti selsema dan sebagainya.
Pengambilan bakteria probiotik lactobacillus dan bifidobacterium dapat memendekkan tempoh penyakit yang dialami dan mengurangkan kadar ketiadaan akibat penyakit.


5. Menjaga kesihatan kulit

Manfaat probiotik tidak hanya terbatas pada pencernaan, tetapi juga untuk menjaga kesihatan kulit.
Kulat probiotik atau bakteria diketahui dapat merawat jerawat, membantu penyembuhan luka, dan melindungi kulit dari sinar matahari.


6. Menurunkan kolesterol jahat dan tekanan darah

Probiotik didapati menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Selain itu, kelebihan probiotik adalah menurunkan tekanan darah.


7. Meredakan kemurungan dan kegelisahan

Siapa sangka bahawa kesihatan mental juga dapat dijaga dengan memakan jamur atau bakteria probiotik? Pengambilan probiotik berperanan dalam perkembangan otak untuk menghilangkan gejala kemurungan dan kegelisahan.


8. Membantu mengatasi ekzema

Dalam satu kajian, terbukti bahawa susu yang mengandung probiotik dapat mengurangkan gejala eksim pada bayi atau anak-anak, dibandingkan dengan bayi lain yang hanya minum susu biasa.
Di samping itu, kajian lain juga membuktikan bahawa ibu yang menggunakan probiotik semasa mengandung, bayi mereka akan mengelakkan eksim sebanyak 83 peratus dalam dua tahun pertama kehidupan.


9. Membantu mencegah dan merawat cirit-birit

Manfaat probiotik yang cukup popular adalah untuk mencegah dan mengatasi masalah saluran pencernaan, seperti cirit-birit. Perlu diingat, cirit-birit adalah salah satu kesan sampingan penggunaan antibiotik. Ini berlaku kerana antibiotik dapat menstabilkan bakteria baik dan buruk di usus.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa manfaat probiotik dapat menghilangkan cirit-birit kerana kesan sampingan ubat antibiotik.


 


Walaupun probiotik boleh didapati dalam banyak jenis makanan yang sedia ada di rumah, terdapat beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum mengamalkan probiotik untuk tujuan kesihatan.
 

  1. Setiap spesies bakteria mempunyai keupayaan dan manfaat yang berbeza-beza. 
  2. Probiotik perlu diambil dalam kuantiti yang cukup untuk memberi kesan yang mujarab 
  3. Pengambilan probiotik mungkin tidak sesuai untuk beberapa jenis penyakit atau keadaan yang melibatkan sistem pertahanan badan yang lemah seperti seperti HIV/AIDS, dan sebagainya. serta wanita mengandung (perlukan nasihat dari doktor).


Peringatan sebelum mengambil Probiotik.

Siapa yang tak boleh ambil Probiotik?


Secara umumnya, golongan yang paling berisiko mendapat apa-apa jenis jangkitan ialah pesakit kanser, penghidap HIV/AIDS, pesakit yang baru menjalani pemindahan sumsum tulang, dan pesakit yang menjalani rawatan steroid jangka panjang. Golongan ini perlu lebih waspada dengan pengambilan probiotik.

Anda perlu mendapatkan nasihat dokrot sekiranya anda mengalami masalah penyakit pada pankreas, sistem imun lemah atau sindrom usu pendek sebelum mengamalkan probiotik.

Tidak terkecuali juga wanita hamil , menyu anak  dan merancang hamil juga perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu tentang pengambilan probiotik. 


Peringatan Selepas Mengambil Probiotik!

Untuk mendapat manfaat berpanjangan daripada probiotik, ia perlu diambil secara berterusan kerana biasanya jumlah probiotik dalam usus akan berkurangan apabila pengambilannya dihentikan. 

Perlu anda ingat juga probiotik dan prebiotik adalah supplements atau makanan tambahan dan ia bukannya ubat ubatan. Namun dalam pengambilan makanan tambahan ini ada perlu patuh pada kadar dos yang ditetapkan dalam sehari.

Bilakah Waktu Terbaik untuk Mengambil Probiotik?


Waktu terbaik untuk mengambil pil probiotik adalah sebelum tidur. Ini kerana semasa tidur, perut tidak begitu aktif menghasilkan asid. Dengan cara ini, akan ada lebih banyak bakteria probiotik yang bertahan di saluran pencernaan.

Selain itu, kebanyakan orang juga tidak membuang air besar pada waktu malam kerana usus tidak banyak bergerak. Ini membolehkan probiotik bertahan lebih lama, hancur, dan akhirnya menjadi bahagian usus anda.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengambil pil probiotik pada siang hari. Satu kajian dalam jurnal Beneficial Microbes mendapati bahawa waktu ideal lain untuk mengambil pil probiotik adalah 30 minit sebelum makan.

Dalam tempoh ini, pengeluaran asid gastrik rendah sehingga bakteria probiotik dapat bertahan lama di saluran pencernaan. Mengambil probiotik selepas makan sebenarnya mengurangkan keberkesanannya kerana perut aktif mencerna makanan.


Di mana untuk dapatkan makanan tambahan probiotik / supplements prebiotics?

Untuk dapatkan supplement probiotik dan prebiotik anda boleh dapatkan di iHerb. Cik iena sendiri membeli supplements ini di sana. Terdapat banyak pilihan probiotik dan prebiotik. Anda boleh pilih yang terbaik dan yang sesuai dengan anda dengan membaca kandungan dan juga komen komen dari pembeli

Disini Cik iena akan kongsikan probiotik dan juga prebiotik yang cik iena beli untuk mengukuhkan lagi sistem pencernaan Cik iena .

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 

 

Probiotik : LactoBif Probiotics 5 Billion CFU

Terdapat pilihan  

  1. 5 Billion CFU
  2. 30 Billion 
  3. 100 Billion CFU

 

Kadar  Probiotik Yang diperlukan oleh tubuh dalam sehari

Kenapa iena beli  LactoBif Probiotics 5 Billion CFU sebab 10-20 bilion CFU sehari mencukupi untuk menjaga kesihatan imun dan pencernaan (Baca Disini) . Namun sekarang terdapat banyak supplement yang melebihi 50 Billion CFU sehingga 100 Billion. 

Jadi Boleh ambil 2 kapsul sehari untuk dapatkan 10 Billion CFU. Tapi Cik iena cuma ambil 1 Kapsul sahaja untuk permulaan nak amalkan probiotik ni dan iena juga akan ambil Prebiotik untuk beri makanan kepada Probiotik selaku bakteria baik yang ada dalam usus iena. Bagi iena 5 Billion mencukupi kerana iena makan prebiotik untuk beri bakteria baik tu makan.


Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 

Untuk yang tidak ambil prebiotik mungkin boleh amalkan 10-20 billion CFU sehari. Apa-apa pun jika anda ragu boleh dapatkan nasihat doktor anda untuk kadar yang sesuai untuk tahap kesihatan anda.

Prebiotik : Prebiotik Fiber 

Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 


Kenapa iHerb ?

Kenapa Cik iena membeli supplements di iHerb kerana mereka menawarkan pelbagai supplements yang diperlukan oleh tubuh dan juga mereka menawarkan harga yang berpatuta. Selain itu terdapat juga harga First Trial yang boleh dikatakan sangat murah.


Kod Diskaun iherb

Istimewa buat pembaca www.ienaeliena.com anda boleh dapatkan diskaun istimewa dengan menggunakan code dibawah semasa checkout. Boleh guna banyak kali walaupun anda memang user iHerb

Diskaun Code : CZC6411




Sumber : 

  1. Facebook  Kementerian Kesihatan Malaysia
  2. sehatq.com
  3. hellosehat.com



KITKAT CHOCO BANANA INSPIRED BY ILLUMINATION’S MINIONS

KITKAT merupakan antara jenama coklat yang terkenal di Malaysia. KITKAT tidak terlepas dari sentiasa mengeluarkan perasa perasa coklat terbaru bagi menambat hati pelanggan setianya. Terbaru KITKAT Memperkenalkan edisi terhad KITKAT Choco Banana dalam kerjasama dengan Illumination's Minions, dari salah satu francais animasi paling berjaya sepanjang masa. 

 

KITKAT CHOCO BANANA

KITKAT CHOCO BANANA INSPIRED BY ILLUMINATION’S MINIONS





KITKAT CHOCO BANANA

Seperti kita sedia maklum Minions dikenali sememangnya suka akan pisang. Inilah yang menjadi inspirasi gabungan coklat dan makanan lazat dengan pisang oleh KITKAT. Nikmati setiap gigitan wafer renyah KITKAT, digabungkan dengan rasa perisa pisang yang tersendiri, semuanya terbungkus coklat susu KITKAT halus yang enak.


KITKAT CHOCO BANANA

 

 

Kehadiran KITKAT baru ini dengan pembungkusan yang sangat menarik yang menampilkan Minions yang sangat diminati ramai. Pembungkusan edisi ini menunjukkan Minions nakal: Dave, Kevin, Stuart, Phil dan Carl.


KITKAT CHOCO BANANA



KITKAT Choco Banana hadir dalam persembahan produk: beg 4-Finger dengan rekaan empat unik untuk meningkatkan pengalaman percutian anda, dan Multipack yang mengandungi lima keping 2-Finger dengan dua reka bentuk asli untuk dipilih untuk dikongsi dan dinikmati bersama rakan dan keluarga.


KITKAT CHOCO BANANA



Bukan itu sahaja. Untuk pengetahuan Terdapat juga barangan eksklusif KITKAT x Minionsmer untuk anda dapatkan dimana ianya terdiri daripada Limited edition LED keychain serta sarung dapur fungsional funyet yang terdapat dalam dua reka bentuk.


KITKAT x Minionsmer
KITKAT x Minionsmer

 

KITKAT CHOCO BANANA

Ini pastinya merupakan pelengkap yang hebat untuk pengembaraan memasak bagi penggemar KITKAT yang mungkin dijelajahi dengan KITKAT Choco Banana. Untuk pengetahuan kedua item ini adalah  GIFT WITH PURCHASE yang anda secara dalam talian di Kedai Rasmi KITKAT Lazada dan Shopee dan kedai runcit terpilih.

https://invol.co/cl58dvb


KITKAT CHOCO BANANA

 

KITKAT Lazada Flagship Store: https://www.lazada.com.my/shop/kitkat-official-storeKITKAT 

Shopee Flagship Store: https://shopee.com. my / kitkat.os

Selain dimakan begitu sahaja KITKAT CHOCOBANANA ini boleh juga dibuat pencuci mulut. Berikut KITKAT kongsikan dua resepi yang boleh anda cuba.



KITKAT CHOCO BANANA

 


KITKAT PEANUT BUTTER CHOCO BANANA FREEZE CAKE


KITKAT PEANUT BUTTER CHOCO BANANA FREEZE CAKE
KITKAT PEANUT BUTTER CHOCO BANANA FREEZE CAKE



KITKAT CHOCO BANANA MILKSHAKE


KITKAT CHOCO BANANA MILKSHAKE
KITKAT CHOCO BANANA MILKSHAKE

Kedua dua resepi ini boleh ditonton di KITKAT MALAYSIA #EasyRecipeasy Recipes

 

KITKAT CHOCO BANANA

UNTUK MAKLUMAT LANJUT

Facebook : www.facebook.com/KitKatMalaysia
Instagram : www.instagram.com/KitKatMalaysia

Have a break, Have a KITKAT!

#KITKATMalaysia

#KITKATChocoBanana

#KITKATEasyRecipeas



Refurbished Desktop Laptop Murah di APR Electronics and Services

Zaman sekarang ni sememangnya komputer atau kamputer riba menjadi keperluan bagi kita tidak kira golongan pengguna. Bahkan kanak kanak sekolah juga amat memerlukan komputer pada masa kini. Dalam pandemik Covid yang melanda dunia sekarang ini , Sesi Pengajaran Dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) memang sedang giat berlansung.

 

Refurbished Desktop Laptop Murah di  APR Electronics and Services

 

Malahan kebanyakan syarikat juga bekerja konsep work from home dan sememangnya memerlukan komputer riba dirumah. dalam keadaan ekonomi sekarang pastinya agak membebankan jika ingin membeli komputer yang baru.

Jadi refurbished laptop sangat mendapat sambutan bagi mengurangkan kos perbelanjaan dalam meneruskan kehidupan seharian. Disini Cik iena ingin berkongsi tempat dimana anda boleh membeli refurbished laptop atau laptop second hand mahupun komputer yang masih lagi bagus.

Anda juga boleh trade in komputer anda dapatkan di APR Electronics and Services Sdn Bhd melalui APR’s Buyback Programme mereka. Bukan sahaja komputer. Talifon pintar juga anda boleh dapatkan disini.

 Jom Cik iena kongsikan mengenai APR Electronics and Services Sdn Bhd  dan APR’s Buyback Programme dari mereka.



APR ELECTRONIC SERVICES SDN BHD



APR’s Buyback Programme

APR Electronics and Services Sdn Bhd Merupakan sebuah syarikat komputer riba dan PC yang telah diperbaharui yang telah berkecipung dalam industri ini selama 20 tahun yang lalu. Merupakan anak syarikat APR Capital Holding dan kini merupakan salah satu daripada syarikat peranti elektronik terbesar di Malaysia. APR Electronic Services menyediakan perkhidmatan kepada pelbagai pelanggan di Penang, Kuala Lumpur, Johor, Malaysia , Pattaya, Thailand dan Sydney, Australia .

APR Electronic Services menawarkan servis  Buyback (Pembelian Balik) / dan Trade In Services(Perdagangan Dalam Perkhidmatan) .Reusing ,Menggunakan semula (Menjadikan komputer riba berpatutan untuk rakyat Malaysia pada harga yang berpatutan. 

Dengan kerjasama dengan salah satu kolej teknikal dan pusat pembaikan yang terbesar di China, mereka bukan sahaja menjual bahagian pengganti tetapi menyediakan khidmat memperbaiki juga. APR Electronic Services juga mempunyai pasukan juruteknik komputer riba yang terlatih dan diperakui untuk membaiki komputer riba dan notebook seperti jenama Asus, HP, Acer, Dell, Toshiba dan banyak lagi. Untuk makluman mereka juga membaiki perkakasan IT buat  rakan luar dengan AIG, Courts, Harvey Norman, One Care Global & pelbagai MNCs. 


APR
menawarkan penyelesaian pembelian balik dan pertukaran untuk semua pelanggan dan rakan mereka  dari semua syarikat, sekolah, bank atau pembekal dengan sumber yang dapat dikesan.Semua perkakasan yang tidak dapat dipasarkan semula akan dikitar semula - di rumah - dengan semua perakuan dan perakuan pelupusan yang berkaitan.

APR akan membaik pulih dan memasarkan semula 95% peralatan terpakai yang mereka beli dan memanjangkan jangka hayat perkakasan dan mengurangkan pelupusan sampah.

APR juga menawarkan pembelian balik dengan menawarkan penyelesaian bagi hasil. APR mengambil perkakasan, mengumpulkan dan mengaudit sebagai standard. Perkakasan kemudian disimpan di gudang selamat kami, diiklankan dan dijual ke pangkalan pelanggan antarabangsa .

 

APR Electronic Services juga dalam kerjasama dengan penjual dan pengedar untuk memenuhi keperluan pelanggan mereka. Matlamat utama adalah untuk menyediakan satu penyelesaian IT pada harga yang berpatutan, membekalkan apa yang penting kepada pelanggan dan rakan kongsi.

 


 

 

Untuk maklumat lanjut mengenai APR’s Buyback Programme boleh rujuk di   https://apr-es.com/buyback-program/



KELEBIHAN APR ELECTRONIC SERVICES


Antara kelebihan APR Electronic Services adalah mereka mempunyai makmal yang besar untuk kerja kerja pembaikan. Mereka juga telah menghantar beberapa pekerja sepenuh masa ke China untuk belajar, mengamalkan kemahiran memperbaiki alat elektonik tersebut. Setiap produk yang dijual juga dikawal oleh QC Department dan setiap tempahan akan tiba di tangan pembeli seawal 7 ke 14 hari. APR Electronic Services juga merupakan satu satunya syarikat elektronik  di Malaysia yang menyediakan perkhidmatan pinjaman sementara peranti kepada para pelanggan apabila peranti mereka dibaiki atau tuntutan waranti.

APR Electronic Service juga telah Membaik pulih lebih daripada 180,000 peranti IT selama 20 tahun. Bekerjasama dengan Acer, Toshiba, Dell dan Intel menjadikan mereka sebuah syarikat pelupusan IT yang berpengalaman, profesional & beretika.


APR CUSTOMER



Rata rata kesemua pelanggan mereka amat berpuas hati dengan perkhidmatan mereka. Jadi kepada anda diluar sana yang ingin mendapatkan komputer mahupun smartphone refurbished pada kualiti terbaik dengan harga berpatutan anda boleh lah dapatkan di APR .

 

Refurbished Desktop Laptop Murah di  APR Electronics and Services

 



Untuk Maklumat Lanjut 

Website : https://apr-es.com/

Anda juga boleh dapatkan pelbagai peranti IT yang baru mahupun refurbish  pada harga yang berpatutan di techmurah.com

datamatrix

 

Tempat Online Terbaik Untuk Membeli Vitamin di iHerb

Dalam masa musim pandemik Covid-19  ni memang ramai yang sibuk mencari vitamin untuk keperluan diri sendiri dan keluarga bagi meningkatkan sistem imunisasi untuk mencegah dari terkena virus Covid-19 yang semakin mengganas.

Tempat Online Terbaik Untuk Membeli Vitamin di iHerb

 

VITAMIN C merupakan nutrisi penting bagi meningkatkan imunisasi tubuh dan kita digalakkan  untuk makan buah-buahan serta sayur-sayuran kerana ia kaya dengan vitamin tersebut. 

Disini Cik iena ingin mencadangkan tempat online terbaik untuk anda membeli Vitamin iaitu di iHerb Bukan sahaja vitamin yang terdapat di iHerb malahan terdapat pelbagai lagi supplements untuk kesihatan, kecantikan mahupun kawalan berat badan serta rangkaian produk penjagaan wajah yang rata rata mendapat review yang baik dari pelanggan pelanggan mereka.

Harga yang ditawarkan juga dikatakan murah menjadikan ramai juga orang membeli secara pukal disini tidak terlepas juga Cik iena. Cik iena juga ambil kesempatan untuk membeli lebih vitamin termasuk supplements untuk kecantikan kulit dan juga vitamin untuk tingkatkan sistem imunity.

 

Tempat Online Terbaik Untuk Membeli Vitamin di iHerb

IHerb.com

iHerb adalah syarikat runcit yang menawarkan vitamin, suplemen pemakanan, dan pelbagai produk mesra alam.

Syarikat ini telah beroperasi sejak tahun 1996, dan menawarkan penghantaran berpatutan (kadangkala percuma) ke seluruh dunia.

iHerb dianggap sebagai salah satu kedai dalam talian terbesar di dunia yang menjual produk semula jadi, dengan pilihan 1,200 jenama dan lebih dari 35,000 produk.

Di antara sebilangan besar jenama ini, terdapat nama-nama terkenal seperti Weleda, Solgar, Munchkin, Twinings, Avalon, dan Tiger Balm.

 

Caj Penghantaran iHerb

Malaysia - Penghantaran Percuma ke Malaysia dengan harga USD $ 40 + Pesanan
Indonesia - Penghantaran Percuma ke Indonesia dengan harga USD $ 40 + Pesanan

 

Tempat Online Terbaik Untuk Membeli Vitamin di iHerb

Berikut Cik iena kongsikan antara produk yang cik iena telah beli

  1. California Gold Nutrition, Gold C, Vitamin C, 1,000 mg, 60 Veggie Capsules
  2. California Gold Nutrition, CollagenUP, Marine Hydrolyzed Collagen + Hyaluronic Acid + Vitamin C, Unflavored, 16.37 oz (464 g)
  3. California Gold Nutrition, Vitamin C Gummies, Natural Orange Flavor, Gelatin Free, 90 Gummies
  4. California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules
  5. California Gold Nutrition, L-Glutathione (Reduced), 500 mg, 120 Veggie Capsules 

Kesemua produk yang Cik iena beli adalah produk yang i Herb Brands, Produk Best Seller dan iTested product. 


iTested product dari iHerb


Untuk memastikan kepercayaan dan keyakinan terhadap i Herb Brands, iHerb telah melaksanakan iTested program. iTested menilai Jenama i Herb sebagai sebahagian daripada komitmen mereka untuk menyampaikan produk yang memenuhi standard kualiti yang tinggi. 


iTested product dari iHerb
iTested product dari i Herb




Apabila produk mempunyai logo iTested, ini bermaksud ia telah dinilai oleh makmal pihak ketiga bebas yang memberikan maklumat neutral dan tidak berat sebelah menggunakan kaedah ujian saintifik.

Setiap produk yang telah iTested akan menyertakan laporan yang Disahkan iTested. Anda boleh melihat laporan iTested Verified untuk setiap produk dengan mengklik pada pautan iTested Verified di halaman produk. Laporan ini akan memberikan perincian ujian yang berlaku dan hasilnya.

iTested product ini sangat pentingbagi i Herb untuk memastikan Kualiti dan Keaslian produk  agar anda dapat membeli Jenama i Herb dengan kepercayaan dan keyakinan. 


Kepada anda diluar sana yang tercari cari Vitamin C pada harga yang berpatutan anda boleh dapatkan di i Herb. Namun dalam mengamalkan Vitamin C anda perlu lah amalkan dalam jumlah yang doiperlukan sahaja. Jangan ambil Vitamin C terlalu banyak kerana ianya boleh memudaratkan kesihatan anda juga.

 

Kesan vitamin C secara berlebihan

Berikut adalah beberapa kesan sampingan pengambilan vitamin C secara berlebihan atau dalam dos tinggi.

1. Menyebabkan masalah pencernaan


Masalah pencernaan seperti cirit-birit adalah kesan sampingan paling biasa terutamanya jika seseorang itu mengambil vitamin C dalam bentuk tablet.

Gangguan itu boleh berlaku jika anda mengambil vitamin C lebih daripada 2,000 miligram (mg) sekaligus.

2. Zat besi berlebihan


Vitamin C berperanan untuk menyerap zat besi daripada sayur-sayuran dan kajian mendapati, penyerapan zat besi meningkat sehingga 67 peratus ketika seorang dewasa mengambil 100mg vitamin C.

Bagi individu yang mempunyai masalah seperti hemochromatosis iaitu kadar zat besi dalam tubuh berlebihan dan akan melekat pada organ seperti jantung, pankreas dan sendi. Jadi anda harus berhati-hati dengan suplemen vitamin C

3. Meningkatkan risiko batu karang


Lebihan kandungan vitamin C yang dikeluarkan daripada tubuh sebagai oksalat iaitu garam asid oksalik yang terbentuk sebagai hasil sampingan dalam berbagai-bagai tisu tumbuhan dalam air kencing.

Namun dalam beberapa situasi, oksalat ini akan membentuk sebagai kristal yang pada akhirnya menjadi batu karang. Pengambilan vitamin C berlebihan berpotensi meningkatkan jumlah oksalat dalam urin sekaligus menyebabkan pembentukan batu karang.

Kajian mendapati, pengambilan vitamin C sebanyak 1,000 mg oleh orang dewasa dua kali sehari selama enam hari akan meningkatkan peratusan oksalat sebanyak 20 peratus.

Medical News Today pula melaporkan, orang dewasa dinasihatkan untuk mengambil minimum 90mg vitamin C sahaja bagi kaum lelaki manakala minimum 75mg (perempuan) setiap hari.

Berikut adalah tahap Maksimum pengambilan vitamin C berdasarkan usia seseorang;
 

  • 400mg : 1-3 tahun
  •  650mg : 4-8 tahun
  • 1,200mg : 9-13 tahun
  • 1,800mg : 14-18 tahun
  • 2,000mg : 19 tahun dan ke atas

Manakala menurut Kajian i Herb Dos yang dicadangkan untuk Vitamin C untuk dewasa  adalah:

  • Kapsul / Tablet Vitamin C - 250 mg hingga 2,000 mg sehari
  • Serbuk Vitamin C- 250 mg hingga 2,000 mg sehari
  • Vitamin C Gummies - 250 mg hingga 2,000 mg sehari


Tempat Online Terbaik Untuk Membeli Vitamin di iHerb

iHerb Rewards Program | Program Ganjaran

Di penghujung artikel Cik iena kongsikan sedikit mengenai produk yang Cik iena beli di i Herb mana tau anda juga berkenan nak beli sama. Tambahan lagi banyak benefit juga jika anda membeli di i Herb. Anda juga boleh sertai rewards program didalam i Herb. Sekiranya anda mencadangkan rakan rakan anda membeli disini dan mereka membeli menggunakan referal code anda. Anda akan dapar komisyen daripada pembelian rakan anda tersebut.

Bagi Cik iena program seperti ini agak menarik tambahan lagi sekrang memang sangat ramai orang akan beli supplements seperti vitamins. Vitamins menjadi keperluan pada masa kini untuk kita meningkatkan sistem imunisasi badan dalam mengangani wabak Covid-19.

 

Tempat Online Terbaik Untuk Membeli Vitamin di iHerb

Faedah Program Ganjaran:


Semua rujukan akan mendapat potongan 5% dari pesanan mereka menggunakan kod rujukan anda.
Anda akan mendapat komisen 5% dalam Kredit Ganjaran dari setiap pesanan pelanggan yang ada, atau Kredit Ganjaran $ 5 jika rujukan adalah pelanggan baru. Dapatkan komisen tambahan 10% dalam Kredit Ganjaran untuk sebarang pembelian produk Jenama i Herb.

Cara Capai Program Ganjaran (SHOP SHARE EARN)

SHOP, Belanja dahulu: Anda mesti menjadi pelanggan i Herb terlebih dahulu untuk menyertai i Herb Rewards. Selepas pembelian pertama anda, anda akan mendapat Kod Ganjaran atau pautan anda sendiri.

SHARE
, Kongsi: Kongsi pautan Ganjaran atau kod anda dengan semua orang yang anda kenal melalui teks, media sosial, e-mel dan banyak lagi.

EARN, Dapatkan: Dapatkan komisen 5% atau $ 5 dalam Kredit Ganjaran apabila pembelian dibuat setelah mengklik pautan Ganjaran anda atau ketika kod Ganjaran anda dimasukkan semasa pembayaran. Selain itu, dapatkan komisen 10% tambahan dalam Kredit Ganjaran untuk sebarang pembelian produk Jenama i Herb dengan Ganjaran Super ! Tawaran Super Rewards ini adalah sebagai tambahan kepada komisen 5% atau $ 5 yang sudah anda peroleh dari setiap pembelian rujukan .


Tempat Online Terbaik Untuk Membeli Vitamin di iHerb

iTested Produk dari iHerb Yang Cik iena beli

 

Cik iena kongsikan antara produk yang cik iena beli di i Herb yanga mana pada Ck iena ianya dijual pada harga yang murah berbanding dengan di pasaran Malaysia. Selepas ni memang i Herb akan jadi tempat untuk Cik iena dapatkan vitamin dan supplements untuk Cik iena dan keluarga.

Anda juga boleh baca maklumat lengkap mengenai vitamind dan supplements di website mereka beserta review dan Q&A untuk rujukan anda. Kali Ni Cik iena cuma kongsi maklumat dari website mereka. Selepas menggunakannya CIk iena akan review di lain artikel.

 

California Gold Nutrition, Gold C, Vitamin C, 1,000 mg, 60 Veggie Capsules
California Gold Nutrition, Gold C, Vitamin C, 1,000 mg, 60 Veggie Capsules

California Gold Nutrition, Gold C, Vitamin C, 1,000 mg, 60 Veggie Capsules

  • Sesuai untuk Vegan & Vegetarian
  • Diformulasikan untuk Mengandungi: Tanpa Gluten, Tanpa GMO, Tanpa Soya
  • Dihasilkan di Kemudahan yang didaftarkan (Disahkan) cGMP pihak ketiga
  • 100% Gold Guarantee

 


California Gold Nutrition, Gold C, Vitamin C, 1,000 mg, 60 Veggie Capsules
California Gold Nutrition, Gold C, Vitamin C, 1,000 mg, 60 Veggie Capsules

California Gold Nutrition Gold C ™ Vitamin C adalah USP Grade L-Ascorbic Acid dan diuji dengan kualiti tiga kali ganda untuk memastikan bahawa ia memenuhi atau melebihi standard kualiti yang ketat.

Harga RM 21.62

Beli di California Gold Nutrition Gold C™, 1000 mg



California Gold Nutrition, CollagenUP, Marine Hydrolyzed Collagen + Hyaluronic Acid + Vitamin C, Unflavored, 16.37 oz (464 g)
California Gold Nutrition, CollagenUP, Marine Hydrolyzed Collagen + Hyaluronic Acid + Vitamin C, Unflavored, 16.37 oz (464 g)

California Gold Nutrition, CollagenUP, Marine Hydrolyzed Collagen + Hyaluronic Acid + Vitamin C, Unflavored, 16.37 oz (464 g)

  • Peptida Kolagen Sumber Laut + Asid Hyaluronik + Vitamin C
  • Sokongan yang Ditingkatkan untuk Rambut, Kulit, Kuku, Sendi & Tulang yang Sihat *
  • Bioavailable • Tidak berperisa • Bukan Bovine
  • Peptida Kolagen Ikan yang Dihidrolisis secara Enzimatik
  • Diformulasikan untuk Mengandungi: Tanpa Gluten, Tanpa GMO, Tanpa Soya
  • Dihasilkan di Kemudahan yang didaftarkan (Disahkan) cGMP pihak ketiga
  • 100% Gold Guarantee

 

Kolagen, Asid Hyaluronik dan Vitamin C semuanya mempunyai hubungan dengan kesihatan dan kesejahteraan sistem muskuloskeletal. Kolagen adalah protein struktur utama yang terdapat di seluruh badan dan menyediakan infrastruktur penting, di dalam dan di luar. Hyaluronic Acid adalah komponen tisu penghubung dan dapat menyediakan matriks cecair untuk pelinciran sendi, penghidratan kulit dan pembaikan. Vitamin C berperanan dalam penghasilan kolagen dan membantu perlindungan antioksidan. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan nutrien ini secara berkala dapat memberi tubuh asas asas yang dapat membantu menyokong sendi, tulang, kulit, rambut & kuku yang sihat. 


California Gold Nutrition, CollagenUP, Marine Hydrolyzed Collagen + Hyaluronic Acid + Vitamin C, Unflavored, 16.37 oz (464 g)



California Gold Nutrition CollagenUP mempunyai peptida kolagen bukan sumber biologi, Marine Sourced Collagen dengan Asid Hialuronik bukan sumber haiwan dan C. C. Kolagen Ikan yang diproses khas dihidrolisis secara enzimatik (dipecah) menjadi peptida asid amino komponen berat molekul rendah untuk membantu memastikan optimum penyerapan dan ketersediaan bio.

Harga RM151.34

Beli di California Gold Nutrition CollagenUP

 


California Gold Nutrition, Vitamin C Gummies, Natural Orange Flavor, Gelatin Free, 90 Gummies
California Gold Nutrition, Vitamin C Gummies, Natural Orange Flavor, Gelatin Free, 90 Gummies

California Gold Nutrition, Vitamin C Gummies, Natural Orange Flavor, Gelatin Free, 90 Gummies

  • Perisa Jingga Asli
  • Sesuai untuk vegetarian
  • Diformulasikan untuk Mengandungi: Tanpa Gelatin, Tanpa Gluten, Tanpa GMO, Tanpa Soya
  • Dihasilkan di Kemudahan yang didaftarkan (Disahkan) cGMP pihak ketiga
  • 100% Gold Guarantee


Vitamin C adalah nutrien penting yang menyokong kesihatan imun, kulit dan tisu penghubung serta perlindungan antioksidan. 


California Gold Nutrition, Vitamin C Gummies, Natural Orange Flavor, Gelatin Free, 90 Gummies



California Gold Nutrition Vitamin C Gummies adalah gelatin dan bebas gluten dan merupakan kaedah mencuba yang baik bagi orang dewasa dan kanak-kanak untuk menambahkan Vitamin C ke dalam makanan mereka. 

Harga RM38.91

Beli di California Gold Nutrition Vitamin C Gummies



California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules
California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules

California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules

  • Sokongan Sistem Imun
  • Mengandungi 4 bahan utama: Vitamin C, Vitamin D, Zink dan Selenium.
  • Lindungi Sistem Kekebalan Anda dengan Vitamin & Mineral yang Dipelajari secara Klinikal *
  • Dihasilkan di Kemudahan yang didaftarkan (Disahkan) cGMP pihak ketiga
  • Diformulasikan untuk Mengandungi: Tanpa Gluten, Tanpa GMO, Tanpa Soya
  • 100% Gold Guarantee



California Gold Nutrition Immune 4 membantu melindungi kesihatan anda dengan memberikan sokongan imun tambahan ketika anda sangat memerlukannya. Ia diformulasikan dengan kombinasi empat Vitamin dan Mineral yang dikaji secara klinikal untuk membantu meningkatkan sistem kekebalan tubuh yang sihat. 


California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules
California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules



Vitamin C - Antioksidan yang meningkatkan fungsi sel darah putih dan pengeluaran tubuh sendiri untuk meningkatkan sebatian yang diketahui membantu melawan virus dan bakteria.

Vitamin D - Memainkan peranan penting dalam meningkatkan tindak balas sistem imun ketika dicabar, dan dapat membantu melindungi dari jangkitan pernafasan.

Zink - Apabila tahap zink rendah, fungsi imun keseluruhan merosot, terutamanya aktiviti sel darah putih yang penting dalam memerangi bakteria dan virus yang menyerang.

Selenium - Memainkan peranan penting dalam memperkuat kesihatan imun, terutama fungsi kelenjar timus, "kawalan utama" sistem kekebalan tubuh. 


California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules
California Gold Nutrition, Immune 4, Immune System Support, 180 Veggie Capsules

 

 

Harga RM45.40

Beli di California Gold Nutrition Immune 4

 


California Gold Nutrition, L-Glutathione (Reduced), 500 mg, 120 Veggie Capsules 

  • Menyokong Proses Detoksifikasi Sihat *
  • Menyokong Kesihatan Selular & Fungsi Imun *
  • Diformulasikan untuk Mengandungi: Tanpa Gluten, Tanpa GMO, Tanpa Soya
  • Dihasilkan di Kemudahan yang didaftarkan (Disahkan) cGMP pihak ketiga
  • 100% Gold Guarantee


Glutathione adalah antioksidan yang diteliti dengan baik yang memainkan peranan penting dalam proses detoksifikasi yang sihat, melindungi sel dari kerosakan radikal bebas, menjaga kesihatan sel dan menyokong fungsi kekebalan tubuh secara keseluruhan. * Bentuk yang dikurangkan telah dikaji untuk ketersediaan bio.

California Gold Nutrition L-Glutathione (Dikurangkan) boleh didapati dalam kapsul sayuran.

Harga RM151.34

Beli di California Gold Nutrition L-Glutathione (Reduced)
 

Diskaun iHerb

Gunakan code dibawah untuk dapatkan diskaun ketika checkout.
CZC6411


Untuk Maklumat Lanjut

Shop now at https://www.iherb.com/?rcode=CZC6411
Instagram - https://www.instagram.com/iherb
Twitter - https://twitter.com/iherb

Vlog Pengalaman Dos Pertama Vaksin COVID-19 Astrazeneca di WTCKL

Cik iena kongsikan Vlog Pengalaman Dos Pertama Vaksin COVID-19 Astrazeneca di WTCKL. Untuk info Temujanji Cik iena pada 20 Jun 2021 Ahad jam 10 pagi- Station 2 WTCKL. Memandangkan Cik iena pergi naik public transport jadi Cik iena keluar dari rumah jam 8.10 pagi.Cik iena naik kereta dan parking di Station MRT Taman connought.

 

Vlog Pengalaman Dos Pertama Vaksin COVID-19 Astrazeneca di  WTCKL

 Untuk ke WTCKL, kita perlu turun di station LRT PWTC aliran sentul timur . Jadi dari MRT Taman connought Cik iena tukar train di MRT Maluri. Sampai di MRT MAluri Cik iena perlu berjalan ke LRT MAluri untuk ambil train ke Station LRT PWTC. Jangan risau sampai sana, memang ada direction untuk ke pusat temujanji vaksin. Atau boleh je tengok vlog Cik iena. Untuk pengetahun Cik iena sampai di main entrance WTCKL jam 9.30 pagi. Dari entrance sampai ke tempat cucuk vaksin memang ngam ngam pukul 10 pagi waktu janji temu. Jadi memang just nice kalau korang tiba di main entrance setengah jam sebelum tarikh temujanji. Dalam video Cik iena cuma tak rakam bahagian pendaftaran dan consultation dengan doktor serta semasa suntikan kerana tidak dibenarkan. Tapi bergantung pada doktor juga. Ada juga youtuber yang boleh rakam Cik iena tengok vlog di youtube.

 

 


 

 

 Cik iena cuma rakam dibahagian yang dibenarkan sahaja.. Secara keseluruhan pengalaman pertama vaksin AZ memang berjalan lancar. Masa isi borang semua ada yang guide jadi tidak perlu risau. Hanya ikut arahan yang telah diberikan dan semuanya akan berjalan dengan lancar. Semasa sebelum suntikan doktor akan tunjukkan dos vaksin yang akan diberikan iaitu 0.5 ml bagi setiap seorang. Untuk info satu botol vaksin yang iena tunjuk dalam video tu menurut doktor dos itu utk dikongsi. Satu botol boleh dalam 10 orang kalau iena tak salah lah. Sebab masa tu tak boleh record apa doktor cakap. Yang pasti untuk memudahkan doktor akan sukat siap siap 0.5 ml dan letak dalam setiap picagari. Jadi kerja suntikakn lebih lancar dan cepat. kalau nak buat satu satu depan kita akan memakan masa juga. Jadi bagi mempercepatkan proses vaksinasi doktor buat macam tu. Semasa suntikan diberi pada Cik iena memang tak rasa apa apa lansung. Rasa kene gigit semut pun tidak. Tiba-tiba dah siap suntik dan doktor tunjuk jarum tu dibuang. Mungkin sebab sebelum ni Cik iena selalu ambil darah jadi dah tak takut jarum dan tak de rasa gementar takut mengigil. Mungkin lah. Sebab beberapa tahun lepas Cik iena ada masalah kesihatan dan memang kerap pergi hospital ambil darah. Jadi munkin dah lali. Jarum ambil darah lagi besar kan hehe..


Vlog Pengalaman Dos Pertama Vaksin COVID-19 Astrazeneca di  WTCKL

Baiklah, info tambahan untuk semua sebelum datang ambil vaksin pastikan kita dah makan terlebih dahulu ya. Dan kalau takut rasa bosan boleh bawa kudap kudapan. Ini yang cik iena baca di blog orang tapi untuk Cik iena tak perlu pun. Cik iena bawa je tapi tak makan pun sebab memang sekejap sangat proses. Selepas vaksin tu pun dia cuma monitor 15 minit sahaja untuk tengok kesan kesan awal. Ada handset, cek sosial media. 15 minit berjalan dengan sangat pantas. Kemudian selesai boleh lah bergambar di tempat yang disediakan dan kita boleh balik. Ouh ya menurut doktor kesan akan dirasa selepas sehari. Mungkin kita akan rasa demam, pening, mengigil , sakit sendi, loya, bengkak kelanja limfa,dan lain lain kesan sampingan. 

 

 

Vlog Pengalaman Dos Pertama Vaksin COVID-19 Astrazeneca di  WTCKL
 
 

 

Namun sekiraya ada kesan lain seperti Kesukaran bernafas ,,Pembengkakan muka, bibir dan tekak , Denyutan jantung yang sangat cepat , Ruam teruk timbul di seluruh badan , Merasa pening dan lemah tubuh badan Anda mesti pergi berjumpa doktor segera.


BOLEHKAH BERSUKAN SETELAH AMBIL VAKSIN ?

Masa consultation Cik iena lupa nak tanya . Jadi selepas vaksin, Cik iena google je lah sebab iena memang hari hari workout.

Jawapannya Ya kita boleh bersukan selepas vaksin sekiranya keadaan kesihatan kita mengizinkan. Sekiranya rasa kurang sihat kita tak boleh teruskan kerana risau badan tak boleh nak bertindak balas dengan vaksin. Bagi badan berehat dulu untuk berikan masa pada sistem imun badan untuk membina daya tahan terhadap virus covid-19.

Kesan-kesan sampingan ini biasanya akan hilang selepas sehari dua dan mungkin akan menjejaskan sedikit sebanyak kemampuan anda untuk melakukan aktiviti harian termasuk berlari atau bersenam. Tetapi ini bukanlah sesuatu yang buruk kerana kesan-kesan sampingan ini menunjukkan yang sistem imun badan anda sedang bertindak balas kepada vaksin.

 

Setakat artikel ditaip jam 4:13 pm masih tiada kesan kesan yang Cik iena rasa. Mungkin esok baru rasa. Jadi petang ni boleh lah workout macam biasa :)

 

PERSEDIAAN SEBELUM VAKSINASI 

  1. Bawa kad pengenalan
  2. Handphone yang anda daftar mysejahtera
  3. Makan beberapa jam sebelum ambil vaksin.
  4. Bawa pen untuk isi borang
  5. Pakai pakaian yang sesuai buat wanita bertudung khususnya

 

TIPS PAKAIAN WANITA MUSLIMAH UNTUK VAKSINASI

Cik iena kongsikan labih mudah jika pakai blazzer, jaket,atau cardigan dengan t-hirt berlengan pendek dibahagian dalam kerana semasa suntikan kita cuma perlu jatuhkan sedikit bahu cardigan atau blazzer atau jaket  dan kemudian tarik baju lengan pendek di bahagian dalam ke atas sedikit untuk suntik. Sangat mudah. Berbanding jika pakai lengan panjang besar nak tarik dari bawah sampai atas dah banyak nampak aurat tangan kita kan :)

Tambahan dalam satu kawasan tu ada dua doktor dan dua penerima vaksin dan juga tiada pintu ya. Orang lalu lalang boleh nampak. Jadi amat penting bagi wanita muslimah diluar sana mengenakan baju yang sesuai untuk mengambil vaksin .


KESAN VAKSIN SELEPAS 24 JAM ?

Pada keesokan hari ketika baru bangun tidur baru Cik iena rasa demam. Rasa tak larat bangun and tangan yang disuntik bahagian kiri sangat sakit. CIk iena makan panadol setiap 4 jam bagi mengurangkan demam.

Alhamdulillah keeseokan hari iaitu pada hari kedua sembuh sepenuhnya. Cik iena dah tiada demam. Cuma bahagian tangan yang disuntik ada rasa lenguh sedikit sahaja. Dan hari kedua selepas vaksin Cik iena kembali aktif rope skipping. Cik iena cuma cuti skipping sehari sahaja kerana demam.

Hari ketiga hilang rasa sakit di tangan tersebut dan kehidupan harian seperti biasa sihat walafiat dan boleh menneruskan aktiviti rope skipping harian yang sering Cik iena lakukan.

 




 

 

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve