Maybank2u PHISHING SITE

Opss tetibe nk wat entry arini..nie pasal online banking..

hurmm bnyk sgt hackers..

kat mailbox nie bnyk email from maybank n public bank suh login nk update db ape la..

yg pelik nye iena xde akaun publicbannk..hahhaa

maybank tu ader ler..tp saye tak ler bendul nak buat ape yg hackers nie suruh..

kalau korang dpt email2 cmnie ..terus je wat report k..

takot ade yg tak arif pasal online banking ni tertipu..

tgk ni iena printscreen login dorang..

sama sebijik..URL kt atas tu je lain tau

 

ni link website jahat tu..opss korang jgn cube login plak ye http://www.laptopnotebookscheap.com/pub/verificationsystems/index.html

 

so iena pun g lah website maybank2u nk report phising site nie

 

https://www.maybank2u.com.my/mbb/m2u/common/mbbPhishingReportForm.do?

okeh done dah anta..

dpn msg alert from maybak2u

We thank you for the notification. We will do the necessary to shut down the phishing site as soon as possible. Thank you. Cyber Security eChannels.

huh jahat btul la dorang nie

da tade keje lain ke nk nipu org..

korang2 ati2 tau..

pastikan nak masuk mana2 online banking mesti melalui website dorang yg betul

ataupun link yg korang dah save as fav tu..

jangan sesekali bukak online banking melalui link atau pautan yg d beri didalam email..

sumer tu dusta belaka..

percubaan utk menggodam akaun online banking anda..

dorang akn wat sebijik2 mcm mana2 online banking yg dorang nak..

once korang dah login..dorang akan store korang nye id n password dalam database dorang..

n mana yg lurus bendul g anta TAC cm yg dia mintak tu..

ahahahha abes ler duit dalam akaun korang..

nGeeEE...hati2 yaaaaa ..


eh jap nak copy ape email yg dia anta..
from email janetloft3@aol.com

konon lah from Maybank Secure Server..iena pon boleh wat cmtu lerr..ahahaha jgn salah gune yerp iena..nggEEee..


Maintainence Notice
From:
Maybank Secure Server <janetloft3@aol.com>
Add to Contacts
To:  



 





Dear valued customers, 



We conduct maintenance of our banking channels periodically to ensure maximum efficiency of our services. We would like to inform you that due to a systems maintenance exercise, you are therefore required to update your online banking information.



This is a one-time process and mandatory for all internet banking customers. Simply click on "Service Verify" below to begin update. You will be asked to enter a Transaction Authorisation Code (TAC) to verify your identity. You are therefore advised to have your mobile phone handly.



Service Verify 



To verify the authenticity of this message, click on the verisign logo below



VeriSign 



The Internet Banking Team at Maybank. 


daaaaaa nk smbg kojer ;)



7 comments:

  1. ala ina, yan rasa tetiap ari kot yan dpt email maybank tu. tapi lepas ni, nekad nk report jugak la kat Maybank. Menyusahkan,.....

    ReplyDelete
  2. tu la iena pun bnyk dapat..
    semak plak mailbox..
    report je yan..
    geram ah dorang ni jahattt

    ReplyDelete
  3. kak,,lg 1 cara nk seng tgok phishing niyh..careful dgh URL dye..ada yg sama URL dye sebijik,,tp klu akak nak login..make sure word blakang tuh ada https..tuh tndenye maybank2u yg betol..klu non ado,,slh lah yer..

    so,,careful yerh..
    p/s : sebok jap sebab sya dak e-commerce,,blaja psl bnde2 niyh..saja berkongsi pandangan..

    :)

    ReplyDelete
  4. thanks ain..
    berguna info nie..
    tul gak tu ade yg gune url yg sama
    tapi ain yg https tu adalah secured site..if hackers yg buat phishing site tu ade langgan secured site dgn digicert..kt url dorangpun akn kuar https jgak kn :)
    pendek kata jangan login melalui email...lebih selamat
    :D

    ReplyDelete
  5. hehe..mcam2 skrg ek iena..nsib bek ine tak tekan ke apa..lau ada ribu riban dalam akaun, abis ditelan dek org.. iena rasa ada x email yg ala2 gini suh kite tkar paswod atau verify balik utk akaun airasia?

    ReplyDelete
  6. huhu iena x login pun..just bukak site tu je..
    mmg dh tau da pasal phishing site nie sb iena pun programmer..just nk share dgn yg tak tau je..maybe ade yg da tau n ade yg blm tau :)
    biasa nye mane2 agensi pun takkan email user suruh tukar or verify password melalui link yg d beri dlm email..tapi now ni bnyk sgt yg busuk ati..huhu so just carefull..if nk tukar password ke ape pastikan website tu betul..jgn log masuk melalui link yg d beri dlm email

    ReplyDelete

Facebook Comment

Related Posts :

Powered by Jasper Roberts - Blog