Grab The Promo
Grab The Promo

5 Sebab Anda Gagal Mengurangkan Berat Badan


Berikut adalah 5 sebab ramai yang gagal dalam usaha mereka untuk merealisasikan impian kurangkan berat badan.:
 1. Kita tidak sukakan perubahan: Tiada siapa yang sukakan perubahan- contohnya menukar sarapan lazat yang telah anda nikmati selama bertahun-tahun. Its hard to break habits...lagi2 sekiranya perubahan itu drastik kepada cara pemakanan dan gaya hidup. Walaupun untuk jangka masa pendek anda rela dengan perubahan itu, ramai yang gagal untuk jangka masa panjang kerana bosan. 

  Nasihat saya? Lakukan perubahan dengan perlahan-lahan or make changes one at a time. As you adjust to those changes, continue on making changes. Yang penting adalah progress dan perubahan untuk jangka masa panjang.
 2. Tiada kesabaran: kita semua inginkan hasil yang cepat.....tetpai ingat: Mungkin ia telah mengambil masa 5-10 tahun untuk menambahkan berat badan anda, tapi kebanyakan orang ingin perbubahan dalam masa 12 minggu? Walaupun tak mustahil tetapi ia tidak praktikal sama sekali.

  My advice? Sabar lah wahai manusia :) Bukan tak boleh melakukannya dalam 12 minggu tetapi kebanyakkan daripada kita semua tidak mempunyai disiplin dan ilmu pengetahuan untuk menjayakannya. Jika anda berjaya sekali pun, macamana pula dengan amalan pemakanan dan senaman selepas itu. Biar masa yang panjang pun takpe, yang penting anda amalkan perubahan itu sepanjang hayat.
 3. Matlamat tidak realistik: Ini berpunca kerana terlalu banyak menonton TV atau muka depan sesebuah majalah. Ramai yang ingin kelihatan menarik seperti model. Adakah ini munasabah ? Tentu sekali dan ia selera masing-masing. Cuma ia akan mengambil masa.

  Nasihat saya? Fikir apa yang pariktikal. Carilah matlamant yang serasi dengan kehidupan, umur dan gaya hidup anda. Mulakan dengan matlamat sederhana, pastikan anda menjayakan matlamat itu dan teruskan usaha anda.
 4. Tiada panduan: Sama seperti memandu dalam gelap tanpa peta ( panduan ). Ramai yang tiada panduan diet dan senaman dan dengan itu, menyerahkan kejayaan dan matlamat kepada nasib.

  Nasihat saya? Anda memerlukan panduan. Kalau tiada ahli keluarga atau kawan yang sesuai, dapatkan panduan daripada orang yang berkelayakkan, panduan buku, internet ataupun ebook saya seperti Panduan Kurangkan 5kg Dalam 5 Minggu.
 5. Kurang pengetahuan: Ini lebih kurang sama dengan "tiada panduan". Anda perlukan ilmu pengetahuan asas yang kukuh untuk mengawal "nasib" berat badan dan kesihatan anda. Ini bukan soal nasib. Sesetengah orang menunjungi gim hari2 tetapiu masih gagal dalam usaha mereka untuk mencapai azam mereka. Kenapa? Kerana tiada know-how dan melakukan perkara di gim yang bercanggah dengan matlamat mereka.Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


0 comments:

Post a Comment

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve