Grab The Promo
Grab The Promo

MENJAGA MATA ANDA


Dari mata turun ke hati. Kepentingan mata kepada kita terlalu penting kerana ia adalah deria utama bagi aktiviti harian kita. Kehilangan kemampuan mata boleh menimbulkan pelbagai masalah, antaranya low myopia, high myopia dan amblyopia (lazy eye).

otot Cilinary yang mengawal kantat mata menegang sewaktu melihat objek-objek dekat manakala ia akan mengendur sewaktu melihat objek-objek jauh.

Aktiviti-aktiviti melihat objek-objek dekat membuat otot mata ini menjadi penat dan ia boleh menyebabkan mata menjadi rabun. Usia tua turut melemahkan otot mata dan menjadikan penglihatan semakin rabun.

Penjagaan awal adalah penting. Mata perlu sentiasa direhatkan selepas melakukan aktiviti yang melibatkan objek-objek dekat seperti menggunakan komputer, membaca buku dan pelbagai lagi.

Sebagai contoh rehat setiap 45 minit selamat 10 minit sewaktu penggunaan komputer. Rehat dengan tidak lagi melihat komputer atau membaca apa-apa dokumen. Alihkan mata kepada pandangan jauh yang dapat mengendurkan otot mata. Pandangan jauh seperti pokok-pokok hijau, warna-warna bangunan yang jauh dapat melatih mata berehat.

Lain-lain langkah penjagaan mata yang perlu diambil.

Gunakan kaca mata hitam yang disahkan dapat melindungi mata daripada sinaran ultra unggu daripada cahaya matahari yerik. Tidak semua kaca mata hitam boleh melindungi mata ultra unggu, pastikan kaca mata hitam anda disahkan. Pendedahan lama cahaya matahari terik terhadap mata boleh menyebabkan katarak dan lain-lain masalah mata.

Jangan sesekali melihat secara terus matahari. Walaupun dengan penggunaan kaca mata hitam ia masih merbahaya.

Makan makanan berkhasiat dan seimbang. Betacarotene yang kemudian ditukar kepada vitamin A adalah perlu untuk mata. Sayur-sayuran dan buah-buahan yang berwarna kuning dan oren mengandungi betacarotene dan vitamin A sebagai contoh carrot dan oren. terdapat juga pil betacarotene yang boleh dibeli di farmasi. Pastikan ia daripada bahan-bahan tumbuh-tumbuhan dan buah-buahan.

Buah Bilberry didapati dapat mengekalkan kesihatan mata terutama waktu malam. Bilbery bermanfaat untuk mereka yang bekerja melibatkan penglihatan halus dan terperinci seperi pelajar yang kuat membaca, juru terbang, mereka yang tugasan perlukan tumpuan kepada komputer dan pemandu yang bekerja memandu malam.

Sekiranya habuk masuk ke dalam mata. Jangan gosok mata kerana ia boleh menyakitkan mata.

Lakukan pemeriksaan mata apabila menhadaapi masalah membaca atau melihat. Pemeriksaan tahunan perlu dilakukan kepada anda yang berumur 40 tahun ke atas.

Bagi anda yang berumur 60 tahun ke atas, tanyalah doktor anda tentang Age-Related Macular Degeneration (AMD). Ia adalah penyakit yang mengurangkan keupayaan makular pada selaput retina mata. Pengurangan ketajaman mata, visi tumpuan tengah dan AMD merupakan penyakit utama bagi golongan tua.


Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


2 comments:

Facebook Comment

Related Posts :

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve