Grab The Promo
Grab The Promo

MENGENAL HATI BUDI LELAKI


Dalam persahabatan, segelintir pendapat mengatakan bergaul dengan lelaki sebenarnya lebih mudah berbanding bersahabat dengan golongan Hawa. Mungkin kerana lelaki itu sifatnya mudah bertolak ansur, lebih telus dalam persahabatan atau lebih berterus-terang dan tidak menyimpan perasaan terhadap sesuatu perkara.


Namun dalam soal cinta dan perhubungan serius yang menyangkut soal hati, bagaimana? Seperti kata ahli sosial, jika anda pandai menelusuri hati lelaki, sebenarnya jalan menuju kebahagiaan lebih mudah. Jika anda ingin mencari cinta sejati, anda sendiri harus mengenali hati dan keperibadian mereka supaya hubungan itu lebih mudah.
14 perkara yang bersangkutan dengan golongan Adam supaya anda lebih peka mengenai beberapa perkara mengenali mereka. Jika ia sesuai dijadikan panduan, terimalah ia dengan hati terbuka.

Jika sebaliknya, anggaplah ia sebagai pengisi bahan bacaan anda di masa terluang.

1. Jika anda bertanya lelaki: “Adakah anda cintakan saya?” selepas setahun perhubungan, mereka akan menjawab “Ya, saya cintakan awak”. Tetapi hakikatnya, mereka masih ada beberapa jawapan lain untuk soalan itu seperti A. “Ya, rasa-rasanyalah” B. “Mestikah saya berkata begitu supaya anda rasa senang hati?” C. “Bergantunglah apa maksud cinta pada pandangan awak” D. “Penting sangatkah?” dan E. “Siapa, saya?”

2. Anda tidak perlu meminta pendapat jujur mengenai diri anda dan anda tidak payah minta dia memberi pujian anda kekasihnya atau gadis paling menarik di dunia ini. Ini kerana apabila terlihat perempuan cantik di hadapannya, dia mungkin merenung hingga terbeliak biji mata.

3. Ada sesetengah lelaki tidak suka aturan hidupnya dirancang kerana baginya, biarlah takdir yang menentukan. Keadaan jadi lebih teruk jika pasangan cuba merancang segala tindakannya. Jika lelaki pilihan anda tidak gemar kehidupannya ditentukan, kaji dulu tabiatnya sebelum anda mengutarakan sebarang cadangan.

4. Lelaki tidak suka dipaksa atau diubah.

5. Lelaki yang gemar merokok pasti mendapatkan habuannya sebatang dua setiap kali selepas makan.

6. Setiap kali anda marah atau naik angin dengan si dia, dalam fikirannya lebih cenderung memikirkan: “Oh, dia ini pasti datang bulan.” sedangkan lelaki tidak sedar dirinya dimarahi kerana perangai atau tingkah lakunya sendiri yang menyakitkan hati.

7. Lelaki tidak berapa suka membincangkan isu pertengkaran dengan pasangannya. Jika dia mahu duduk berbincang, ia hanya sebentar dan dengan segera mahu menutup perbincangan. Beberapa hari berikutnya, dia akan buat-buat lupa.

8. Ada tiga perkara yang boleh membuat lelaki tertekan iaitu duit, kuasa dan seks.

9. Jangan buat lawak bodoh mengenai lelaki di hadapan kawan atau keluarganya. Ada lelaki cepat tersinggung dan menganggap ia satu penghinaan besar malah mungkin satu percubaan mensabotaj nama baiknya.

10. Lelaki cuma suka lafazkan ‘I love you’ pada peringkat awal perhubungan. Apabila perhubungan sudah menjadi semakin intim lelaki lupa untuk mengucapkannya semula sehingga wanita yang terpaksa memberi 10,000 jenis isyarat supaya dia tidak lupa dia masih dan perlu mencintai si wanita.

11. Lelaki suka jika pasangannya bergaya cantik, popular dan menarik perhatian waktu berjalan bersama. Tetapi jika ada lelaki lain yang tertarik dengan teman wanitanya, dia akan menyalahkan wanita dulu kerana katanya “Awak yang kuat melayan”.

12. Jangan kritik muzik, kereta, pasukan bola, motosikal, topi keledar atau apa saja yang menjadi kegemaran mereka.

13. Jangan kritik cara mereka berpakaian, menyapu gel rambut atau menyikat rambut.

14. Lelaki tidak suka diberikan tekanan pada fasa awal perhubungan. Jika dia melarikan diri apabila terserempak dengan keluarga atau sahabat handai anda, maafkanlah dia kerana dia sebenarnya masih belum yakin sepenuhnya


Sumber : azhaan.com

Nota Blog : Untuk rujukan cik iena nie, cik iena dalam tempoh mengenal hati budi anak pakcik yahya (^_~) Awakkk da hampir setahun saya menyelam hati budi awak. Awak special dari lelaki lain yang saya kenal. Walaupun awak pendiam dan pemalu tapi saya tak tau mana datangnya kekuatan untuk terus  bersabar dan terus memahami awak hahaha Hope Persahabatan kita kekal :)iena elienaThanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com


2 comments:

 1. Macam mana nak menarik phtian lelaki yang jenis pmalu atau pdiam nie masa mula2 bkwn? Dan macam mana nak tahu dia selesa atau tak bkwn dgn kita?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kalau lelaki jenis pemalu dia memang takkan suuarakan apa dihati dia dengan sendirinya.. Kita yang perlu cari tau..
   kalau nak tarik perhatian dia..kita kene tau apa yang dia suka..
   contoh kalau dia suka makan nasi ayam..mungkin boleh ajak dia keluar makan nasi ayam..
   mungkin boleh bagi tau ada nasi ayam sedap kat kedai sekian sekian ..jom kita cuba nak..
   tapi untuk wanita yg jenis pendiam mungkin sukar utk mulakan gerakan ni hehe
   kalau kita betul2 suka lelaki tu takde salah pun kalau kita yang ajak keluar..
   kita usaha untuk tarik perhatian dia
   selebihnya kalau kita da berkawan dengan dia..dia tak bagi respon positif ..tak pe
   Yakin Lah Allah dah aturkan yang terbaik untuk kita..ini mungkin hanya persinggahan untuk kita belajar..
   apa2 pun kalau kita betul2 sukakan orang tu..kita berterus terang supaya tiada hati yang tersakiti kelak..jangan pendam lama-lama nanti makan diri..

   Delete

Facebook Comment

Related Posts :

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve