Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Tuesday, May 5, 2015

Sambal Hitam Makteh


Sambal Hitam Makteh



Sambal Hitam merupakan Sambal yang popular di negeri Pahang Darul Makmur. Dan kini ia semakin dikenali di seluruh negeri. Amat sedap di makan dengan nasi panas, bubur , roti dan cekodok .Ia juga boleh di buat sebagai paste nasi goreng mahupun meehun goreng.

Cik iena merupakan penggemar sambal hitam dan cik iena sangat menggemari resepi sambal hitam makteh . Rasa dia memang sedap . Pertama kali cik iena memakan sambal hitam adalah dari resepi sambal hitam makteh cuma orang yang memasak nya lain. Makcik cik iena iaitu maksue

Semua saudara mara kalau datang rumah maksue suka makan sambal hitam ni. Arwah nenek iena pun suka sangat makan sambal hitam ni. Haa sekarang cik iena tak payah tunggu raya nak makan sambal hitam makteh kat rumah maksue. Now anak saudara maksue iena iaitu kak aida anak kepada makteh dah komersialkan sambal hitam makteh. Yeayy dah ade di jual secara online .Kalau nak COD pun boleh tapi area KL je lah (^_~)





Sambal Hitam Makteh

Sambal Hitam Makteh 


Bahan2


Belimbing Buluh, Ikan Bilis, Minyak Masak, Bawang Merah, Cili Padi dan Garam

Sesuai Dimakan Ketika


  • ~Travel 
  • ~Camping 
  • ~Masa2 sesak - tengah2 bulan takde bajet nak beli lauk 
  • ~Hari2 biasa, nak nak time hujan dgn nasi panas. Fuhhh ~Di mane2 sahaja lah makan dgn pizza pon sedap 😅😅

Sesuai Makan Dengan


  • ~Nasi 
  • ~Bubur 
  • ~Roti 
  • ~Cekodok 
  • ~Sebagai paste nasi goreng 
  • ~Macam2 lah sume makanan boleh try makan dgn sambal ni😅
 
Ketahanan

  • ~Luar peti ais - 5 hingga 7 hari 
  • ~Dalam peti ais - berbulan2
Keistimewaan Sambal Hitam Makteh adalah hanya menggunakan ikan bilis gred A dan minyak masak baharu sahaja



Sambal Hitam Makteh



Sambal Hitam Makteh



Sambal Hitam Makteh


Nah Sambal Hitam makteh

Sambal Hitam Makteh
Makan dengan nasi panas je pun dah okay
ni cik iena kat pejabat.
turun tapau nasi n sayur je
(^_~)
Sambal Hitam Makteh

Harga Sambal Hitam Makteh


Biasa

  • 100 g RM 6
  • 200 g RM 10
  • 500 g RM 23
  • 1 Kg RM 45

Petai & Bunga kantan

  • 200 g RM 12
  • 500 g RM 28
  • 1 Kg RM 55
Kepada yang berminat boleh whatsapp kak Aida
 0123385548
 atau message di facebook
Norhaida Mohd Arshad


Harga Sambal Hitam Makteh


Sambal hitam cik iena dah habis . Nak cuba yang sambal hitam petai & kantan pulak . Kalau petai cik iena tak pernah cuba lagi. sambal hitam kantan pernah . Maksue juga yang masak . Resepi keluarga yang sama. memang sedap. Makteh tu adalah kakak kepada bekas suami maksue cik iena (^_~)





Nota Blog : Cik iena pandai je masak sambal hitam ni belajar dari maksue .  Tapi belimbing buluh rebus tu yang susah nak dapat . Selalu kirim pada saudara yang pergi temerloh (^_~)
Kalau nak rebus sendiri belimbing tu masih belum berpengalaman . Kene belajar dengan kak aida lah lepas nie (^_~)

iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

No comments:

Post a Comment

UBER PROMO CODE - IENA

UBER PROMO CODE - IENA