Grab The Promo
Grab The Promo

Probiotik Terbaik Untuk Keluarga -GKB

Probiotik dan Prebiotik adalah istilah yang biasa kita dengar berkaitan sistem pencernaan. Ada yang menganggap bahawa kedua ini adalah sama. Namun untuk pengetahuan anda Probiotik dan Prebiotik adalah berbeza. Probiotik merupakan nutrisi terpenting untuk menjaga kesihatan usus kita.  Sebelum Cik iena kongsikan tentang Supplement probiotik Terbaik untuk keluarga, Cik iena kongsikan terlebih dahulu mengenai Probiotik dan Prebiotik.

 
Probiotik Terbaik Untuk Keluarga -GKB

PROBIOTICS

PROBIOTICS merupakan bakteria baik dalam sistem pencernaan kita(usus besar). Kehadiran probiotik mewujudkan satu ekosistem pencernaan yang seimbang. Sebagai contoh, mereka mengawal populasi bakteria berbahaya dalam sistem pencernaan kita supaya bakteria berbahaya ini tidak menjadi terlalu “overgrowth” dan memberi kesan yang tak baik pada tubuh.

Ini bermaksud kita harus memastikan yang bakteria “baik” ini tidak kurang/pupus dalam badan kita menerusi diet yang baik. Apabila bakteria baik ini banyak, maka barulah mereka tidak akan membiarkan bakteria jahat menjadi “dominan” atau “naik kepala” dalam tubuh badan kita.


Menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO), probiotik ialah mikroorganisma hidup yang apabila diambil dalam kuantiti yang cukup, memberi kesan yang baik terhadap kesihatan.
Selain dari susu kultur, probiotik boleh didapati dalam lain-lain jenis makanan yang dijeruk atau ditapai seperti yogurt, keju lembut, jeruk sayur-sayuran dan tempe. Probiotik juga boleh didapati dalam bentuk kapsul sebagai suplemen. 

Banyak kajian telah dan sedang dijalankan untuk menilai manfaat dan keselamatan produk yang mengandungi probiotik terhadap tubuh. Manfaat yang telah diketahui umum ialah meningkatkan kesihatan usus.  


Bakteria jenis Lactobacillus rhamnosus GG dan Lactobacilus casei DN-114 001 telah dibuktikan berupaya mengurangkan keterukan cirit-birit yang disebabkan oleh rawatan antibiotik dan memendekkan tempoh cirit-birit disebabkan oleh jangkitan rotavirus.


Streptococcus thermophilus didapati mampu mengurangkan gejala kembung perut, loya dan muntah akibat kurang toleransi terhadap laktosa (sejenis gula semula jadi dalam susu). Beberapa kajian terhadap Lactobacillus casei Shirota pula mendapati bahawa ia dapat meningkatkan sistem pertahanan tubuh.


Beberapa kajian lain menilai penggunaan probiotik untuk kesihatan kardiovaskular, mencegah kanser, dan merawat jangkitan vagina. Namun begitu, masih banyak bukti perlu dikumpulkan untuk mengesahkan keselamatan dan keberkesanannya untuk tujuan tersebut.


 

PREBIOTICS

PREBIOTICS pula merupakan karbohidrat yang tidak boleh dicernakan oleh tubuh. ianya  merupakan “makanan” kepada PROBIOTICS . Prebiotik adalah bahan yang menyimpan mikroorganisma berfaedah (bakteria) di dalam kolon sihat anda. Mereka memilih untuk memulakan pertumbuhan satu atau beberapa bakteria yang berbeza di dalam usus besar anda. Dalam bahasa mudah, prebiotik akan membuatkan bakteria baik anda lebih kuat dan sihat supaya mereka dapat melayani anda dengan lebih baik.


Kedua-dua istilah ini juga boleh merujuk kepada kumpulan makanan. Sebagai contoh, PROBIOTICS juga merujuk kepada makanan yang mengandungi bakteria baik di dalamnya. Biasanya makanan dari kategori PROBIOTICS ini adalah makanan yang sudah diproses, termasuklah yang telah melalui proses penapaian (fermentation).

Manakala PREBIOTICS pula biasanya merujuk kepada makanan yang belum diproses. Ia akan ‘diproses’ sebagai makanan kepada PROBIOTICS bila dah masuk dalam sistem pencernaan kita nanti.
 

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

Bagaimanakah Prebiotik berbeza dengan Probiotik?


Probiotik secara amnya boleh ditakrifkan sebagai apa-apa makanan tambahan bakteria yang positif memberi kesan kepada tubuh anda. Pada asasnya, probiotik adalah bakteria baik yang anda makan untuk meningkatkan kesihatan saluran usus anda. Saluran usus sihat diterjemahkan ke dalam badan yang sihat. Bakteria baik adalah satu bahagian penting dalam halangan usus. Ianya membiarkan nutrien sambil toksin dan patogen keluar.

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 

Sekiranya saluran pencernaan (biasanya dirujuk sebagai usus ) rosak atau uzur, anda tidak akan dapat untuk mengasimilasikan dan menyerap nutrien yang diperlukan oleh badan . Jadi ini akan mengakibatkan badan anda mudah terdedah kepada pelbagai jenis penyakit.

Secara ringkasnya, prebiotik adalah komponen makanan nondigestible (makanan untuk bakteria baik) yang membantu probiotik (bakteria baik) dalam saluran usus anda. Seterusnya ia akan membantu dalam menjaga dan memastikan usus atau sistem pencernaah berada dalam keadaan baik dan sihat. Probiotik dan prebiotik bertindak secara sinergistik untuk menggalakkan kesihatan yang baik.

Jadi sekarang, kita dah boleh nampak beza diantara istilah PROBIOTICS & PREBIOTICS.

9 Kebaikan Probiotik untuk Kesihatan

 1. Seimbangkan ekosistem dalam pencernaan
 2. Membantu penurunan berat badan
 3. Menjaga kesihatan pencernaan
 4. Mencegah dan membantu mengatasi infeksi saluran pernafasan
 5. Menjaga kesihatan kulit
 6. Menurunkan kolesterol jahat dan tekanan darah
 7. Meredakan kemurungan dan kegelisahan
 8. Membantu mengatasi ekzema
 9. Membantu mencegah dan merawat cirit-birit

 

1. Seimbangkan ekosistem dalam pencernaan

Bakteria dan kulat probiotik adalah sesuatu yang diperlukan oleh tubuh kerana salah satu kelebihan probiotik adalah menyeimbangkan ekosistem bakteria dalam pencernaan.
Manfaat probiotik adalah menjaga keseimbangan dan memastikan mikroorganisma yang baik dalam tubuh terus berfungsi dengan baik. Ia juga boleh memberi kesan yang baik pada sistem imun anda.
Ketidakseimbangan mikroorganisma dalam saluran pencernaan berpotensi meningkatkan risiko terkena penyakit, seperti penyakit jantung, diabetes, dan sebagainya.


2. Membantu penurunan berat badan

Berita baik bagi anda yang ingin menurunkan berat badan, kerana salah satu kelebihan probiotik adalah membantu perjalanan anda dalam mencapai berat badan ideal anda.
Manfaat probiotik dalam penurunan berat badan terbukti melalui penyelidikan yang mendapati bahawa bakteria probiotik Lactobacillus gasseri dapat mengurangkan lemak perut dalam 12 minggu.
Walau bagaimanapun, kajian lanjut mengenai fungsi probiotik mengenai penurunan berat badan.


3. Menjaga kesihatan pencernaan

Manfaat probiotik yang paling terkenal adalah menjaga kesihatan pencernaan yang bermanfaat untuk kesihatan. Probiotik dapat mengekalkan sistem pencernaan yang sihat dengan menyeimbangkan semula ekosistem bakteria di saluran pencernaan. Dalam menjaga kesihatan pencernaan, manfaat probiotik juga dapat menghilangkan gejala sindrom iritasi usus, melawan jangkitan dengan bakteria H. pylori yang dapat memicu barah gastrik, dan mengatasi penyakit radang usus.


4. Mencegah dan membantu mengatasi infeksi saluran pernafasan

Satu kajian menunjukkan bahawa manfaat probiotik adalah untuk mencegah dan merawat jangkitan pernafasan, seperti selsema dan sebagainya.
Pengambilan bakteria probiotik lactobacillus dan bifidobacterium dapat memendekkan tempoh penyakit yang dialami dan mengurangkan kadar ketiadaan akibat penyakit.


5. Menjaga kesihatan kulit

Manfaat probiotik tidak hanya terbatas pada pencernaan, tetapi juga untuk menjaga kesihatan kulit.
Kulat probiotik atau bakteria diketahui dapat merawat jerawat, membantu penyembuhan luka, dan melindungi kulit dari sinar matahari.


6. Menurunkan kolesterol jahat dan tekanan darah

Probiotik didapati menurunkan kolesterol jahat (LDL) dan mengurangkan risiko penyakit jantung. Selain itu, kelebihan probiotik adalah menurunkan tekanan darah.


7. Meredakan kemurungan dan kegelisahan

Siapa sangka bahawa kesihatan mental juga dapat dijaga dengan memakan jamur atau bakteria probiotik? Pengambilan probiotik berperanan dalam perkembangan otak untuk menghilangkan gejala kemurungan dan kegelisahan.


8. Membantu mengatasi ekzema

Dalam satu kajian, terbukti bahawa susu yang mengandung probiotik dapat mengurangkan gejala eksim pada bayi atau anak-anak, dibandingkan dengan bayi lain yang hanya minum susu biasa.
Di samping itu, kajian lain juga membuktikan bahawa ibu yang menggunakan probiotik semasa mengandung, bayi mereka akan mengelakkan eksim sebanyak 83 peratus dalam dua tahun pertama kehidupan.


9. Membantu mencegah dan merawat cirit-birit

Manfaat probiotik yang cukup popular adalah untuk mencegah dan mengatasi masalah saluran pencernaan, seperti cirit-birit. Perlu diingat, cirit-birit adalah salah satu kesan sampingan penggunaan antibiotik. Ini berlaku kerana antibiotik dapat menstabilkan bakteria baik dan buruk di usus.
Beberapa kajian menunjukkan bahawa manfaat probiotik dapat menghilangkan cirit-birit kerana kesan sampingan ubat antibiotik.


 


Walaupun probiotik boleh didapati dalam banyak jenis makanan yang sedia ada di rumah, terdapat beberapa perkara yang perlu anda tahu sebelum mengamalkan probiotik untuk tujuan kesihatan.
 

 1. Setiap spesies bakteria mempunyai keupayaan dan manfaat yang berbeza-beza. 
 2. Probiotik perlu diambil dalam kuantiti yang cukup untuk memberi kesan yang mujarab 
 3. Pengambilan probiotik mungkin tidak sesuai untuk beberapa jenis penyakit atau keadaan yang melibatkan sistem pertahanan badan yang lemah seperti seperti HIV/AIDS, dan sebagainya. serta wanita mengandung (perlukan nasihat dari doktor).


Peringatan sebelum mengambil Probiotik.

Siapa yang tak boleh ambil Probiotik?


Secara umumnya, golongan yang paling berisiko mendapat apa-apa jenis jangkitan ialah pesakit kanser, penghidap HIV/AIDS, pesakit yang baru menjalani pemindahan sumsum tulang, dan pesakit yang menjalani rawatan steroid jangka panjang. Golongan ini perlu lebih waspada dengan pengambilan probiotik.

Anda perlu mendapatkan nasihat dokrot sekiranya anda mengalami masalah penyakit pada pankreas, sistem imun lemah atau sindrom usu pendek sebelum mengamalkan probiotik.

Tidak terkecuali juga wanita hamil , menyu anak  dan merancang hamil juga perlu dapatkan nasihat doktor terlebih dahulu tentang pengambilan probiotik. 


Peringatan Selepas Mengambil Probiotik!

Untuk mendapat manfaat berpanjangan daripada probiotik, ia perlu diambil secara berterusan kerana biasanya jumlah probiotik dalam usus akan berkurangan apabila pengambilannya dihentikan. 

Perlu anda ingat juga probiotik dan prebiotik adalah supplements atau makanan tambahan dan ia bukannya ubat ubatan. Namun dalam pengambilan makanan tambahan ini ada perlu patuh pada kadar dos yang ditetapkan dalam sehari.


Kadar  Probiotik Yang diperlukan oleh tubuh dalam sehari

Kadar Probiotik yang diperlukan dalam tubuh dewasa adalah sekitar  10-20 billion CFU sehari untuk menjaga kesihatan imun dan pencernaan (Baca Disini) . 

Untuk yang tidak ambil prebiotik mungkin boleh amalkan 10-20 billion CFU sehari. Apa-apa pun jika anda ragu boleh dapatkan nasihat doktor anda untuk kadar yang sesuai untuk tahap kesihatan anda.

 

Bilakah Waktu Terbaik untuk Mengambil Probiotik?


Waktu terbaik untuk mengambil pil probiotik adalah sebelum tidur. Ini kerana semasa tidur, perut tidak begitu aktif menghasilkan asid. Dengan cara ini, akan ada lebih banyak bakteria probiotik yang bertahan di saluran pencernaan.

Selain itu, kebanyakan orang juga tidak membuang air besar pada waktu malam kerana usus tidak banyak bergerak. Ini membolehkan probiotik bertahan lebih lama, hancur, dan akhirnya menjadi bahagian usus anda.

Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh mengambil pil probiotik pada siang hari. Satu kajian dalam jurnal Beneficial Microbes mendapati bahawa waktu ideal lain untuk mengambil pil probiotik adalah 30 minit sebelum makan.

Dalam tempoh ini, pengeluaran asid gastrik rendah sehingga bakteria probiotik dapat bertahan lama di saluran pencernaan. Mengambil probiotik selepas makan sebenarnya mengurangkan keberkesanannya kerana perut aktif mencerna makanan.


Di mana untuk dapatkan makanan tambahan probiotik / supplements prebiotics?

Untuk dapatkan supplement probiotik dan prebiotik anda boleh dapatkan di GKB. Terdapat pelbagai Variasi Produk berasaskan Probiotik dengan pelbagai fungsi khusus yang ditawarkan. Anda boleh mengamalkan supplement probiotik mengikut kebutuhan tubuh anda.

Probiotik Terbaik Untuk Keluarga -GKB

Kenapa Cik iena katakan Probiotik terbaik untuk keluarga kerana GKB mempunyai pelbagai jenis supplement yang mempunyai fungsi khusus yang berlainan disamping mempunyai kandungan Probiotik sebagai kandungan utama yang mana kandungan ini sangat bagus untuk usus kita. Setiap orang pasti mengalami masalah kesihatan yang berbeza. Jadi boleh amalkan mengikut keperluan tubuh masing-masing.
 
Probiotik Terbaik Untuk Keluarga -GKB
Probiotik Terbaik Untuk Keluarga -GKB

Produk GKB Membantu menjaga sistem penghadaman dan kesihatan Usus

Baru-baru ini Cik iena telah muncuba produk probiotik daripada GKB. Produk probiotik daripada GKB ini mempunyai pelbagai fungsi khuhus yang tersendiri bagi setiap jenis supplement probiotik.  Antara produk GKB yang mengandungi Probiotik adalah seperti berikut

 1. GKB Probio+ : Untuk Membaiki Usus
 2. GKB Probizymes : Untuk Mengurangkan Gastritis
 3. GKB Lactobacillus Rhamnosus Plus
 4. GKB G-Pro Gold : Untuk Mengurangkan Sembelit
 5. GKB Lactobacillus Plantarum GKM3 : Untuk Mengawal Minyak dan Mengurangkan Kalori

Kelima-lima produk GKB ini mempunyai fungsi khusus yang tersendiri. Anda boleh amalkan produk GKB mengikut kebutuhan atau keperluan badan anda. Ianya sesuai untuk diamalkan oleh seisi keluarga.


1. GKB Probio+ : Untuk Membaiki Usus


GKB Probio+ : Untuk Membaiki Usus
GKB Probio+ : Untuk Membaiki Usus

 

Ia didatangkan dalam pembungkusan berkotak bewarna biru dan dalam bentuk sachet. Setiap kotak mengandungi 30 sachet . Tekstur GKB Probio+ ini isinya berbentuk biji halus silinder .
Rasanya manis-manis masam yang tidak terlalu manis dan tidak terlalu masam. Cara makannya hanya tuang terus ke dalam mulut atau boleh juga di campur dalam jus minuman.
GKB Probio+ ini mempunyai 5 jenis bakteria probiotik yang aktif tau dan terdapat 4 jenis prebiotik yang mana ia dapat membantu dalam proses pencernaan dan mengurangkan sembelit dan juga ciri birit. 

 

GKB Probio+ : Untuk Membaiki Usus
GKB Probio+ : Untuk Membaiki UsusSelain daripada itu, ianya juga membantu dalam proses pencernaan dan penyerapan nutrien daripada makanan seterusnya dapat mengekalkan keseimbangan mikroflora usus serta dapat membantu meningkatkan imuniti tubuh badan anda.


2. GKB Probizymes : Untuk Mengurangkan Gastritis


GKB Probizymes : Untuk Mengurangkan Gastritis
GKB Probizymes : Untuk Mengurangkan Gastritis

 

Ianya didatangkan dalam pembungkusan kotak berwarna ungu dan dalam bentuk sachet. Setiap kotak mengandungi 30 sachet cukup untuk sebulan dan setiap sachet memgandungi 4.5 bilion jumlah bakteria probiotik hidup. Rasa supplement ini manis manis dan sedikit masam tapi tidak terlalu manis dan masam.Supplement ini bagus untuk menngurangkan masalah Gastritis.

Apa tu Gastritis?  Gastritis adalah keradangan perut. Tandanya seperti rasa nyeri ulu hati,mual,muntah dan rasa nyeri di perut.


GKB Probizymes : Untuk Mengurangkan Gastritis
GKB Probizymes : Untuk Mengurangkan Gastritis


Gabungan kedua-dua bakteria ini dapat memberikan perlindungan optimum kepada saluran usus, membantu pencernaan dan penyerapan nutrien daripada makanan, mengekalkankeseimbangan mikroflora usus dan meningkatkan imuniti.

Untuk anda yang mengalami masalah sembelit ringan dan senak perut boleh mengamalkan GKB Probizymes.


3. GKB Lactobacillus Rhamnosus Plus


GKB Lactobacillus Rhamnosus Plus
GKB Lactobacillus Rhamnosus Plus

 

Ia juga didatangkan dalam kotak bewarna pink dan dalam bentuk sachet. Rasanya manis-manis seperti gula-gula. Isinya juga berbentuk biji halus silinder dan mengandungi 30 sachet.

Untuk anda yang mengalami masalah kulit kering dan sensitif anda boleh amalkan  GKB Lactobacillus Rhamnosus Plus ni. GKB Lactobacillus Rhamnosus Plus juga mengandungi probiotik Lactobacillus rhamnosus yang dapat mencegah gastrousus ( radang usus ) seperti usus bocor atau dysbiosis ( ketidakseimbangan mikroorganisma dalam badan )


GKB Lactobacillus Rhamnosus Plus
GKB Lactobacillus Rhamnosus PlusCik iena mengalami masalah kulit kering, memandangkan usia Cik iena 3 series jadi memang tak lari dari masalah kulit kering.Supplement ini sangat sesuai dengan Cik iena kerana dalam usaha menjaka kesihatan usus cik iena juga ingin tampil cantik, kulit sihat dari dalam. Untuk mendapatkan kulit yang sihat dan cantik, Cik amalkan secara konsisten.Hasilnya kulit menjadi lembab dan masalah susah untuk membuang berkurang. Walaubagaimana kesan setiap supplement adalah bergantung pada individu.

Produk ini juga dikatakan dapat membantu mencegah jangkitan alat kelamin wanita,meningkatkan imuniti dan melegakan penyakit berkaitan ketidakseimbangan mikrob.


4. GKB G-Pro Gold : Untuk Mengurangkan Sembelit


GKB G-Pro Gold : Untuk Mengurangkan Sembelit
GKB G-Pro Gold : Untuk Mengurangkan Sembelit

 

GKB G-Pro Gold mengandungi 10 jenis probiotik dan 2 jenis prebiotik. Ianya didatangkan dalam bentuk kapsul.Setiap kapsul  mempunyai 80 bilion jumlah bakteria probiotik hidup yang mana ianya boleh membantu meningkatkan flora usus.


GKB G-Pro Gold : Untuk Mengurangkan Sembelit
GKB G-Pro Gold : Untuk Mengurangkan SembelitProduk ini khas untuk membaiki usus. Untuk anda yang mengalami masalah iritasi usus,cirit birit yang teruk  boleh mengamalkan supplement ini.


5. GKB Lactobacillus Plantarum GKM3 : Untuk Mengawal Minyak dan Mengurangkan Kalori


GKB Lactobacillus Plantarum GKM3 : Untuk Mengawal Minyak dan Mengurangkan Kalori
GKB Lactobacillus Plantarum GKM3 : Untuk Mengawal Minyak dan Mengurangkan Kalori

 

GKB Lactobacillus Plantarum GKM3 ini sangat sesuai untuk anda yang ingin menurunkan berat badan atau yang ingin kurus.
Fungsi-fungsi supplement ini adalah untuk membantu mengurangkan penyerapan kalori, meningkatkan tenaga, membantu sistem penghadaman, meningkatkan kelembapan kulit dan mengurangkan kesan kerosakan kulit yang berpunca dari sinaran UV


GKB Lactobacillus Plantarum GKM3 : Untuk Mengawal Minyak dan Mengurangkan Kalori
GKB Lactobacillus Plantarum GKM3 : Untuk Mengawal Minyak dan Mengurangkan KaloriGKB Lactobacillus Plantarum GKM3 ini juga sekiranya diamalkan pengambilannya secara berterusan, ianya dapat membantu masalah sembelit, masalah kulit kering, mengurangkan kedutan kulit, menganjalkan kulit dan meningkatkan kesihatan.


Supplement ni bagus untuk kurangkan berat tapi disebabkan sekarang Cik iena tengah review slimming treatment jadi Cik iena tak ambil produk ni lagi sebab Cik iena nak tau keberkesanan slimming treatment tu dan kalau makan supplement ini mungkin juga kesan turun berat lebih drastik disebabkan dalam masa sama buat Cik iena ada buat slimming treatment. Nanti orang salah anggap keberkesanannya.

 

Selesai Cik iena buat slimming treatment baru Cik iena cuba produk ini sebab nak tau juga keberkesanannya tanpa amalkan slimming treatment.Kelima-lima supplement ini mempunyai kebaikan yang tersendiri. Anda boleh amalkan mengikut kebutuhan tubuh badan anda.

CIk iena suka dengan GKB Lactobalicilus Rhamnosus Plus kerana selain menjaga usus kita, ianya juga membantu untuk menjaga kulit dari dalam. Kulit lebih lembab dari sebelum ini dan masalah susah nak membuang tu pun beransur baik.

Untuk info, kelebihan utama probiotik GKB adalah dihasilkan dengan teknologi paten lapisan pelindung pelbagai antioksidan dalam bentuk granul. GKB ialah satu-satunya syarikat suplemen kesihatan dengan empat lapisan pelindung untuk probiotiknya, untuk memastikan probiotik berjaya sampai ke usus dengan kadar kelangsungan hidup yang tinggi. Selain itu, probiotik yang bentuk granul probiotik ini juga dapat membantu mengurangkan risiko tercekik, sesuai untuk dimakan terus atau dicampurkan dengan minuman.

Anda di luar sana juga boleh amalkan produk GKB ini, untuk kesihatan perut dan usus anda juga.
Dimana untuk dapatkan Produk GKB?


Untuk pengetahuan produk GKB boleh didapatkan di Farmasi terdekat termasuk Alpro Pharmacy atau boleh buat pembelian secara online di https://mygkb.com


Selain itu anda juga boleh message mereka di akaun sosial media mereka.

Facebook: www.facebook.com/mygkb
Instagram: www.instagram.com/mygkb
TikTok: www.tiktok.com/@gkbmsia
RED ID: 1318211221
GKB 集康宝)
YouTube :https://www.youtube.com/@mygkb01

 GKB Official Selling Platform:

All major pharmacies in Malaysia, including

Central: Alpro Pharmacy, M CARE Pharmacy, Leo Pharmacy         
Melaka: Alpro Pharmacy, Farmasi Big Tree, Farmasi Limbongan, Farmasi Tanjung Minyak        
Penang: Alpro Pharmacy, MEDS & VITS Pharmacy, Pure Pharmacy, NuCare Pharmacy, Bliss Pharmacy, Guan Pharmacy, Island Retail Pharmacy        
Perak: Alpro Pharmacy, HTM Pharmacy        
East Coast: Alpro Pharmacy, Lau & Tan Pharmacy, Farmasi Nazen, Farmasi Ehsan         
Southern: Alpro Pharmacy, The One Pharmacy, You Pharmacy, AcePro Pharmacy        
Sabah: Alpro Pharmacy, LifePlus Pharmacy, Pearl Pharmacy        
Sarawak: Alpro Pharmacy, Trinity Pharmacy, Hometown Pharmacy, Mana Pharmacy

For latest list of pharmacies, please see https://www.mygkb.com/Article/Detail/1188


7 comments:

 1. Saya mengamalkan produk GKB juga. Sangat berkesan untuk menangani masalah sembelit dan perut kembung.

  ReplyDelete
 2. dah banyak review positive produk gkb ni. especially untuk gut health.. kena cuba ni

  ReplyDelete
 3. Wahhh banyak jenis probiotik dari GKB ni. Manfaat amalkan probiotik ni banyak. Paling bagus untuk wanita adalah masalah keputihan, kulit berjerawat dan sembelit. Cuma akak punya dari jenama lain dan kena simpan dalam peti sejuk.

  ReplyDelete
 4. I m taking these probiotics for my gut health and it really helps to improve my digestion

  ReplyDelete
 5. Excited pulak give these prebiotics and probiotics products are try bah! Need this to improve my digestive health bah...

  ReplyDelete
 6. Ohh yes these probiotics are good as SiennyLovesDrawing also just added to her healthy routine for greater gut health. Cheers SiennyLovesDrawing

  ReplyDelete
 7. GKB ni mmg bagus.. remedi untuk mengatasi masalah yg berkaitan dengan usus
  dan perut

  ReplyDelete

Facebook Comment

Related Posts :

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve