Pengalaman pertama bersama sukarelawan2 dalam membantu golongan gelandangan


Semalam cik iena ade buat entry mengenai gelandangan.Kwn cik iena ajak join hari jumaat tp cik iena tergerak hati nak pergi jugak hari khamis.Pengalaman pertama bersama sukarelawan ni memang best sgt.Hati rase tersentuh tgk golongan gelandangan ni secara life.Seblum ni tgk dkt TV je.Kali nie depan mata sendiri.Pelbagai jantina ade.Bukan sahaja lelaki,perempuan,pondan pun ade.

Fist time cik iena pergi rumah gelandangan nie memang mengalir terus air mata tgk keadaan dorang.
Walaupun aktiviti ni habis dalam pkl 1.30 pagi dan agak penat tapi cik iena akan join jugak untuk malam nie..

okiess jom cik iena cerita lagi disepanjang waktu cik iena berada d sana 
(^_~)



Bersiap sedia yeayy


Peaceee


ehhh jangan lupe pakai seat belt okeyhh



otw g masjid jamek KL


Masjid ni terletak btl2 blakang stesyen LRT masjid jamek


Setelah sampai d masjid jamek,sukarelawan baru diberi penerangan ringkas mengenai aktiviti2 yg akan dijalankan..

cik iena dan tunang adalah salah seorang drpd sukarelawan baru tersebut..
Dalam membantu golongan2 gelandangan nie
ade pekara yg boleh dan tidak boleh kita laku kan

DO's and DON'T's


Golongan gelandangan merupakan golongan yang sensitif.
Kita perlu ingat mereka juga tidak diminta untuk dilahirkan menjadi golongan gelandangan.
Setiap manusia telah ditentukan takdir hidup mereka oleh Allah Swt.

Kita tidak seharusnya menghina golongan gelandangan.Mereka juga punya hati dan perasaan.
Ketika berada bersama2 golongan gelandangan perkara yang tidak boleh kita lakukan adalah
DILARANG MENGAMBIL GAMBAR
bukan tak blh amek gmbr..boleh tp jgn guna flash dan jika budak baru diharap sangat supaya tidak mengambil gmbr sebab golongan gelandangan sgt sensitif.Dia tgk muka baru dia tak kenal nanti dia marah kita ambil gambar.

ANDA PERLU TAHU
ada diantara golongan gelandangan ini masih punya keluarga dikampung.
mereka bimbang kalau kita ambil gambar mereka dan terlepas pada keluarga dan sanak saudara dikampung akan mendatangkan masalah pada mereka.
Ada diantara mereka yng berhijrah ke KL untuk bekerja.

Walaubagaimanapun gaji yg mereka dapat tidak cukup untuk menampung kos sewa rumah.Disebabkan itulah mereka terpaksa menjadi gelandangan kerana mereka tidak mampu menyewa rumah mahupun bilik,tambahan lagi setiap bulan mereka perlu menghantar wang pada keluarga dikampung.

SEDIH SANGAT DENGAR TAU.WALAUPUN MEREKA GELANDANGAN TAPI MASIH INGAT KELUARGA DIKAMPUNG.
keluarga mereka tak tau pun mereka nie tidak mempunyai tempat tinggal di KL.
Pakaian mereka smart je ..pakai kemeje + slack dan bergalas kan beg..
SEDIH TERHARU..
anda2 diluar sana yg bekerja dan berkemampuan memberi duit pada keluarga anda iaitu ibu bapa anda.Berilah mereka Wang da kasih sayang selagi mereka masih ada..
terharu sgt tau
korang jangan lah pandang rendah golongan gelandangan nie

Selain itu ade lagi yang korang tak boleh buat.Jangan sesekali bertanya "KENAPA JADI GELANDANGAN" .
soalan ini sgt sensitif..
berbual lah dgn mereka secara baik tanpa mengguris perasaan mereka .Bila mereka dh lama kenal dan percaya dgn kita,dgn sendirinya mereka akan bercerita..

Opss okeyhhh lepas briefing..

cik iena pu memulakan tugas membungkus2 makanan dan menyediakan makanan d meja dpn..
Sementara para sukarelawan memasak dan menyediakan makanan,para gelandangan yang hadir tidak dibiar begitu sahaja.

Ada aktiviti telah diaturkan untuk mereka..
Untuk hari khamis,aktiviti utk mereka adalah "WAYANG PACAK"
pihak sukarelawan akan menyiarkan movie2 yang terbaru dan bersesuaian untuk mereka.

Bukan korang je nak tgk movie tau..mereka ni pun minat jugak nk tgk tapi dgn keadaan mereka mereka tak boleh la nk g pawagam kan.
So dikesempatan ini pihak NGO membuat segmen nie supaya para gelandangan dapat berhibur dgn menonton movie.

Setelah makanan siap .tibe la masa untuk mengagihkan kepada gelandangan.
Cik iena dpt rasa pengalama memberi makanan kepada gelandangan.
Dsini lah mcm2 jenis gelandangan ade..

Lelaki,perempuan ,maknyah...pelbagai agama.
Cik iena terkejut sgt..ramai jugak Pakwe handsome yg jadi gelandangan
opsss cuci mate kejap..
serius ade dua tiga org nie smart giler la..
handsome sgt..mcm model..

Tu la mcm2  golongan gelandangan nie..
ye la tak semua nasib kita nie indah2 je..
Kita tak tau ape bakal terjadi kelak.

Opss menyempat cik iena snap gmbr
yg nie dh nk setel dah agih makanan kat masjid




snap dr jauh..hp je..
time nie ramai gelandangan da balik






Setelah selesai mengagih makanan..
kami buat persiapan untuk pergi mengagih makanan kepada gelandangan2 yg berada di bawah jambatan dan disekitar KL.





Opss Sebelum beredar..
sukarelawan sempat berkumpul dan amek gambar..
jom layanzzz


huhu apesal cik iena tegak cmtu..hahahha




yeayy mereka adalah sukarelawan



opss im not ready yet




Cik iena bersama "UMMIE" , encik 2nang dan sukarelawan lain



Yeayyy we r happy doing this 
(^_~)
anda bile lagi nak join..
:)


yeayy bergambar bersama Pak Hamid
Org kuat kiter

hahahah besaunye pisau..
tudung hitam nie bday girl



sory cik iena tak ingt semua nama lg


Happy Birthday !!!


hahah excited nye cik iena tepuk tgn
tgh nyanyi lagu besday
(^_~)


Our lovely Ummie..
org kuat kite..wife pak hamid


bday girl kene buli

Bersama fm dan kak anne org kuat kite gak nie

fm nie chinese tau..
bagus btl dia join aktiviti nie
tabik spring kat fm..



heHeh encik 2nang pon nk bergambar jugak


Setelah posing2 
masa utk bergerak utk mengagihkan makanan kepada gelandangan2 di luar..

Masa nie lagi sedey tau..
tadi gelandangan dtg kt kite..kt masjid..
ibarat dia dtg rumah kita..

kali nie kita yang datang rumah gelandangan.
Sedih sgt cik iena tgk sampai mengalir air mata..
tgk dgn mata sendiri
dorang tidur bawah jambatan..
berlapikkan kotak..

ade yang ade anak..
ade yg tidur tepi jalan,kaki lima..
ade yang tidur duduk pun ade..
Ya Allah cik iena bersyukur sgt dgn kehidupan cik iena sekarang..
Semoga allah memberikan perlindungan buat mereka semua..

Nie group cik iena..
nie tgh kumpul2kan makanan yg tinggal..
makanan nie perlu dihabiskan..
kami kene pusing2 KL cari golongan gelandangan
(^_~)





Masa dkt rumah gelandangan cik iena tak boleh nk amek gmbr ..
kite kene hormat dorang..
begitulah pak hamid ckap.
Nanti dah lame kt sini dan dh biasa dgn gelandangan nie..
bru boleh amek gambar
(^_~)



Okies sekian story smlm
mlm nie cik iena pun akan dtg jugak
mlm nie aktiviti d masjid lain siket.
kalau tak hujan maybe ade game ..

Okies
Selamat Berhujung minggu semua !!!

Pada  yang berminat untuk menyertai aktiviti sukarelawan nie boleh email cik iena yer
nty cik iena akn bg contact number person incharge..
tak boleh nk publish kt sini..

Nak join jadi sukarelawan boleh.
Nak Beri Sumbangan pun Boleh.

email me ya

iena@ienaeliena.com





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


7 comments:

  1. ara : best..nak join ?
    if stay area KL blh la join..leh ajak en afiq (^_~)

    ReplyDelete
  2. budak kurang celik IT . ahaha . gelandangan tu apa? tertanya2 la kak iena . *jangan gelak ok . hehehe

    ReplyDelete
  3. Macammana nk join aktiviti ni...sy nk daftar kat mana

    ReplyDelete

Facebook Comment

Related Posts :

Powered by Jasper Roberts - Blog