Showing posts with label Gelandangan. Show all posts
Showing posts with label Gelandangan. Show all posts

Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger


Pada 5 Mac yang lepas cik iena berkesempatan menyertai projek kerja amal membantu golongan gelandangan bersama-sama Idea Master iaitu sebuah Syarikat Percetakan yang tidak asing lagi dan juga bersama rakan-rakan blogger dari Hai Blogger di sekitar bandaraya Kuala Lumpur

Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
kesian tegok mereka tidur di kaki jalan. Alhamdulillah cik iena masih ada temptat berlindung

Alhamdulillah program Amal tersebut berjalan dengan jayanya dan kami hampir menghabiskan kesemua makanan serta pakaian yang perlu diagih kan kepada golongan gelandangan. Baki daripada makanan dan pakaian tersebut juga akan di agih kan kepada gelandangan yang mana kawasannya jauh dari kawasan pengagihan kami dengan menaiki kereta . Kawasan pengagihan kami pada malam tersebut hanya di sekitar Masjid Jamek, Petaling Street dan kawasan yang berhampiran kerana kami hanya berjalan kaki untuk mencari lokasi-lokasi gelandangan di kawasan yang berhampiran.
Sebelum meneruskan lebih lanjut tentang perjalanan program kerja amal kami cik iena kenalkan terlebih dahulu  tentang Syarikat Percetakan  Idea Master yang menerajui program ini.

 Idea Master

Merupakan Syarikat pembekal tshirt printing, baju korporat dan cenderamata korporat terbesar di Shah Alam. Ianya ditubuhkansekitar  tahun 2010. Antara produk yang mereka bekalkan ialah tshirt printing, jaket korporat, uniform korporat dan cenderamata korporat seperti mug, pen, towel, keychain, notepad, pendrive dan macam-macam lagi.


Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger

 

Idea Master  mempunyai Kilang mereka sendiri untuk memproses baju-baju dan produk-produk lain. Mereka juga sangat mementingkan kualiti dan juga harga yang berpatutan.
Untuk mengetahui lebih lanjut tentang produk mereka boleh download katalog percuma mereka di www.ideamaster.com.my

Alamat HQ Idea Master: (Khas untuk Cetak Baju, Jaket Korporat dan Baju Korporat)
Idea Master Creation Sdn Bhd,
VG-4 Jalan Plumbum V7/V, Pusat Komersial Seksyen 7,
40000 Shah Alam, Selangor

Alamat Cawangan Idea Master: (Khas untuk Trofi, Medal dan Cenderamata Korporat)
Idea Master Global Sdn Bhd,
No.8A, Jalan Kristal J7/J,
Seksyen 7, 40000 Shah Alam, Selangor

Instagram : @ideamaster2u
Facebook: ideamasterpage
Website : www.ideamaster.com.my

Pengalaman Menyertai Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger


Blogger-blogger berkumpul di sekitar Masjid jamek jam 8 Malam untuk penerangan ringkas dari founder +Hai Blogger! Official

Jam 9 Malam , pihak Idea Master hadir bersama kakitangan mereka yang turut sama melibatkan diri dalam aktiviti kerja amal ini . Pembungkusan makanan dan juga pakaian di urus sendiri oleh pihak Idea Master. Blogger- blogger hanya perlu membantu membuat agihan makanan dan juga pakaian kepada gelandangan .


Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
taklimat ringkas


Sebelum aktiviti di mulakan seperti biasa taklimat ringkas akan di beri . Aktiviti dimulakan dengan bacaan doa dan juga taklimat ringkas. Kami di bahagi kepada 4 kumpulan di mana ke empat-empat kumpulan akan mengagihkan makanan dan pakaian ke tempat yang berasingan.

Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
Kumpulan 1


Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
kumpulan 2

Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
kumpulan 3



Setelah selesai sesi bacaan doa dan taklimat ringkas dan juga pembahagian kumpulan. Kami di kehendaki untuk mengambil makanan dan pakaian untuk setiap kumpulan untuk diagihkan kepada gelandangan.




Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger

Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger

Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger


Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger


Selesai mengambil makanan dan pakaian untuk kumpulan masing masing kami bergerak dengan berjalan kaki untuk mencari gelandangan gelandangan di sekitar Kuala Lumpur.


Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
team cik iena sedang melintas jalan ;)


Untuk pengetahuan semua, ini bukan kali pertama cik iena menyertai aktiviti seperti ini.
Sekitar tahun 2012 cik iena sangat aktif dengan aktiviti membantu gelandangan di sekitar Kuala Lumpur. Cik iena pernah memberi makanan buat gelandangan di bawah-bawah jambatan di sekitar pasar seni dan banyak lagi tempat di sekitar Kuala Lumpur yang pastinya menjadi memori indah cik iena yang mana ianya membuatkan cik iena rasa lebih bersyukur dengan kehidupan cik iena berbanding kehidupan gelandangan-gelandangan yang lain. Untuk membaca tentang aktiviti charity cik iena boleh baca http://www.ienaeliena.com/search/label/Volunteer?m=0

Sila klik older sampai tahun 2012 ye hehe  :)


Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
cik iena sedang memberi makanan pakcik-pakcik diatas, kesian tengok pakck tu muka sedih je







Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
pihak Idea Master sedang memberikan makanan dan pakaian


Pengalaman yang di lalui lebih kurang sama jadi ianya tidak susah bagi cik iena. Gembira rasa hati di dalam kumpulan cik iena orang pertama berjaya menghabiskan makanan untuk di beri pada gelandangan. Mungkin kerana cik iena sudah biasa berhadapan dengan gelandangan. Lagipun setiap minggu pada hari khamis dan jumaat cik iena ade menyertai aktiviti pengagihan makanan buat gelandangan dan golongan memerlukan di belakang masjid jamek.




Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
Tips beri makanan buat gelandangan yang sedang tidur, jangan di kejutkan, just letak di tepi mereka. Takut mereka terkejut dan bertindak agresif semasa terjaga. Biasalah golongan macam ni kadang-kadang kene tangkap . Mereka takut kene serbu nad tangkap. So kita jangan takotkan mereka okay


Walaubagaimanapun aktiviti ini berbeza kerana , kami menyediakan makanan dan gelandangan yang akan datang sendiri. Berbeza dengan pada kali ini kami mencari sendiri gelandangan di kaki lima, di lorong-lorong, untuk memberi makanan.


Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
lokasi pengagihan bank muamalat, ehehhe tempat cik iena buat kerja amal setiap khamis n jumaat malam jika ada kelapangan






Apa yang sangat menyedihkan kan cik iena tatkala melihat orang menyelongkar tong sampah untuk mencari sesuatu. Cik iena tak pasti dia nak cari apa tapi bila di berikan makanan dia kelihatan sangat gembira dan berterima kasih. Rasa tenang dan gembira bila terdengar ucapan terima kasih apabila makanan di beri pada mereka.



Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
sangat sedih tengok uncle ni selongkar tong sampah T_______T


Ada juga yang menyentuh hati cik iena apabila salah seorang gelandangan meminta #travellingberuang yang cik iena bawa, katanya dia kehilangan anak. Ya Allah sedih rasa hati. Tapi cik iena tak boleh berborak lama dengan kakak tu kerana ada lagu tugasan lain yang perlu di buat. Semoga Allah mempermudahkan segala urusan mereka ;)




Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
kesian nya tgk








 cik iena ni memang suka berborak dengan gelandangan .tapi awas tau ada yang tak suka kita tanya banyak. Kita kene tengok tindak balas mereka juga . Ini apa yang cik iena pelajari sejak tahun 2012 cik iena menyertai kerja amal membantu gelandangan. Setiap mereka ada kisah mereka sendiri.

Kebanyakan gelandangan tidak suka gambar mereka diambil. Jadi jika ingin mengambil gambar di sarankan tidak menggunakan flash . Sepanjang aktiviti ini berjalan cik iena tidak mengambil sebarang gambar kerana cik iena sibuk mencari gelandangan untuk di berikan makanan. Fokus sungguh cik iena tau. orang pertama menghabiskan makanan, kemudian bantu kawan-kawan habiskan makanan pulak :)



 Okay selesai memberi makanan kami berkumpul, bergambar dan pulang kerumah. Untuk makanan yang tidak habis di agihkan. Pihak Idea Master akan sambung pengagihan makanan tersebut di kawasan lain di sekitar kuala lumpur dengan menaiki kereta.

Seingat cik iena semasa tahun 2012 cik iena pernah bagi makanan buat gelandangan di kawasan bukit bintang. Dekat time square dengan low yat memang banyak juga gelandangan di situ.


  Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger kesian tegok mereka tidur di kaki jalan. Alhamdulillah cik iena masih ada temptat berlindung
bergambar bersama rakan blogger dan Idea Master

Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
bergambar bersama rakan blogger dan Idea Master




Projek Amal membantu Gelandangan bersama Idea Master dan Hai Blogger
bergambar bersama rakan blogger dan Idea Master

Tahniah di ucapkan kepada Idea Master kerana berjaya menganjurkan program kerja amal seperti ini. Di harap dapat di teruskan seperti biasa program kerja amal seperti ini. Semoga di murahkan rezeki lagi dan semoga perniagaan Idea Master lebih maju dan maju pada masa akan datang. Cik iena percaya dan yakin setiap kebaikan yang kita buat pasti di balas dengan kebaikan .

Tidak lupa juga Terima Kasih Idea Master diatas T Shirt yang di berikan. Memang sangat selesa untuk di pakai. Design pun cantik.. Tapi cik iena tak sempat pakai malam tersebut Almaklumlah perempuan bukan senang nak tukar baju, perlu cari tandas nak tukar baju. Kalau dapat pakai malam tu mesti lagi cantik kan. Sedondon je dengan Team Idea Master.


Gambar Kredit kepada +Hai Blogger!  .Cik iena fokus agih makanan so tak keluarkan handphone untuk ambil gambar semasa aktiviti pengagihan makanan tersebut :)





iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


Day 6: With 1Charity Volunteer & homeless (4 Mei 2012)


Pada hari ini 4 mei 2012 untuk aktiviti pengagihan makanan kepada homeless di masjid jamek lebih meriah daripada biasa dengan kehadiran pelajar daripada IPTA dan IPTS.Ditambah lagi dengan bantuan pakaian yang dikumpulkan oleh pihak 1Charity diberi kepada homeless pada hari tersebut.Makanan yang dihidang kan pada malam tersebut adalah  Mee Soup.
Oleh kerana terlalu ramai volunteer pada hari tersebut jadi cik iena tak ikut midnite run utk mengagihkan makanan kepada homeless dan di jalanan.

Program pengagihan makanan untuk homeless ini diadakan pada setiap hari khamis dan jumaat bertempat di Masjid Jamek Kuala Lumpur.Program akan bermula pada pukul 9 mlm.Volunteer akan mula memasak dan menyediakan makanan pada pukul 9 mlm.1 jam diperuntukkan untuk menyediakan makanan.
Sekitar pukul 10 mlm keatas makanan akan mula di agihkan kepada homeless yg hadir di masjid jamek.
Sementara menunggu makanan siap,aktiviti untuk homeless juga disediakan seperti wayang pacak,kelas belajar al-quran dan sebagainya.

Pada yang berminat untuk menjadi volunteer blh lah hadir pada hari tersebut(^_~)

Entry Berkaitan :
http://www.ienaeliena.com/2012/05/day-5-with-1charity-volunteer-homeless.html






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Day 5: With 1Charity Volunteer & homeless + Street Feeding Video (3 Mei 2012)



Tanggal 3 Mei 2012,syukur alhamdulillah sekali lagi cik iena diberi kesihatan yang baik dan masa yg terluang untuk melibatkan diri dalam program pengagihan makanan buat gelandangan/homeless yang bertempat dimasjid jamek KL.

Pada awalnya kami ade hal tak dapat nak hadir.Berkat keizinan allah semua hal berjaya selesai awal dan kami dapat hadir di masjid jamek untuk sama2 bergotong royong menyediakan makanan buat gelandangan/homeless.

Seperti biasa diperkarangan masjis cik iena tak keluarkan kamera sebab bz buat kerja(^_~)
Malam tadi cik iena rase kembang kempis kejap bile Mummy pas budak2 yang baru first time dtg kt cik iena mintak cik iena tolong tunjukkan kt dorang ape perlu buat..
wahhh teruja !!!
Mekasih Mummy diatas kepercayaan mummy walaupun ini baru hari ke lima cik iena melibatkan diri.
Anda2 diluar sana jemput2 lah datang memberi sumbangan tenaga.Dont wory disini tiada "konsep pilih bulu" opss nie pepatah dari eja..
tu aweks sebelah cik iena..walaupun baru je kenal kami dah rapat okeyh(^_~)

Okies  pic yg ader

Nie menu kite
nasi gorang thai klu xsilap
pic kredit to 
kak irnie

Okies diperkarangan masjid jamek cik iena reord video gune hp jer
pada hari ini ade doktor volunteer dtg


Ade seorang homeless yg perlu dibawa ke hospital

Setelah selesai pengagihan makanan diperkarangan masjid jamek dan selesai mengemas.
Kami mula bergerak utk street feeding
Yeayyy midnite run
cik iena paling suka yg nie
banyak memberi keinsafan..
dapat tgk sendiri keadaan homeless nie
(T__T)


Street Feeding For Homeless 3 Mei 2012(Location 1)


opsss sila lajukan kedepan yer
abaikan kami yg berborak..
hihi cik iena xreti edit lorhhh




Street Feeding For Homeless 3 Mei 2012(Location 2)





Street Feeding For Homeless 3 Mei 2012(Location 3)





Okiesss selesai menghabiskan semua makanan..
kiter berjumpa pada hari jumaat pulak
hihi mlm nie lah tu
insyaallah cik iena akan hadirkan diri



ops menyempat je cik iena snap pic volunteer2 nie



Okiesss otw balik we all singgah down town cheras utk beli
light batton

kesian tgk budak2 naik motor tu ..
bahaya sangat dorang block jalan nk bg we all lalu tapi ade yg tak beri kerjasama ..tak berhentikan kereta
huh bahaya..
risau dibuat nye
so kami beli light batton nie supaya org awal lebih alert










ops beli satu je sb  da xde stock
next time dtg beli lagi
(^_~)






(^_~)
okies semua
daaaaaaa
jumpa malam nie
di masjid jamek KL utk program yg same
9.00PM

"Kami amat mengalu2kan kedatangan volunteer baru"







Entry Berkaitan :







Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Pengalaman pertama bersama sukarelawan2 dalam membantu golongan gelandangan


Semalam cik iena ade buat entry mengenai gelandangan.Kwn cik iena ajak join hari jumaat tp cik iena tergerak hati nak pergi jugak hari khamis.Pengalaman pertama bersama sukarelawan ni memang best sgt.Hati rase tersentuh tgk golongan gelandangan ni secara life.Seblum ni tgk dkt TV je.Kali nie depan mata sendiri.Pelbagai jantina ade.Bukan sahaja lelaki,perempuan,pondan pun ade.

Fist time cik iena pergi rumah gelandangan nie memang mengalir terus air mata tgk keadaan dorang.
Walaupun aktiviti ni habis dalam pkl 1.30 pagi dan agak penat tapi cik iena akan join jugak untuk malam nie..

okiess jom cik iena cerita lagi disepanjang waktu cik iena berada d sana 
(^_~)



Bersiap sedia yeayy


Peaceee


ehhh jangan lupe pakai seat belt okeyhh



otw g masjid jamek KL


Masjid ni terletak btl2 blakang stesyen LRT masjid jamek


Setelah sampai d masjid jamek,sukarelawan baru diberi penerangan ringkas mengenai aktiviti2 yg akan dijalankan..

cik iena dan tunang adalah salah seorang drpd sukarelawan baru tersebut..
Dalam membantu golongan2 gelandangan nie
ade pekara yg boleh dan tidak boleh kita laku kan

DO's and DON'T's


Golongan gelandangan merupakan golongan yang sensitif.
Kita perlu ingat mereka juga tidak diminta untuk dilahirkan menjadi golongan gelandangan.
Setiap manusia telah ditentukan takdir hidup mereka oleh Allah Swt.

Kita tidak seharusnya menghina golongan gelandangan.Mereka juga punya hati dan perasaan.
Ketika berada bersama2 golongan gelandangan perkara yang tidak boleh kita lakukan adalah
DILARANG MENGAMBIL GAMBAR
bukan tak blh amek gmbr..boleh tp jgn guna flash dan jika budak baru diharap sangat supaya tidak mengambil gmbr sebab golongan gelandangan sgt sensitif.Dia tgk muka baru dia tak kenal nanti dia marah kita ambil gambar.

ANDA PERLU TAHU
ada diantara golongan gelandangan ini masih punya keluarga dikampung.
mereka bimbang kalau kita ambil gambar mereka dan terlepas pada keluarga dan sanak saudara dikampung akan mendatangkan masalah pada mereka.
Ada diantara mereka yng berhijrah ke KL untuk bekerja.

Walaubagaimanapun gaji yg mereka dapat tidak cukup untuk menampung kos sewa rumah.Disebabkan itulah mereka terpaksa menjadi gelandangan kerana mereka tidak mampu menyewa rumah mahupun bilik,tambahan lagi setiap bulan mereka perlu menghantar wang pada keluarga dikampung.

SEDIH SANGAT DENGAR TAU.WALAUPUN MEREKA GELANDANGAN TAPI MASIH INGAT KELUARGA DIKAMPUNG.
keluarga mereka tak tau pun mereka nie tidak mempunyai tempat tinggal di KL.
Pakaian mereka smart je ..pakai kemeje + slack dan bergalas kan beg..
SEDIH TERHARU..
anda2 diluar sana yg bekerja dan berkemampuan memberi duit pada keluarga anda iaitu ibu bapa anda.Berilah mereka Wang da kasih sayang selagi mereka masih ada..
terharu sgt tau
korang jangan lah pandang rendah golongan gelandangan nie

Selain itu ade lagi yang korang tak boleh buat.Jangan sesekali bertanya "KENAPA JADI GELANDANGAN" .
soalan ini sgt sensitif..
berbual lah dgn mereka secara baik tanpa mengguris perasaan mereka .Bila mereka dh lama kenal dan percaya dgn kita,dgn sendirinya mereka akan bercerita..

Opss okeyhhh lepas briefing..

cik iena pu memulakan tugas membungkus2 makanan dan menyediakan makanan d meja dpn..
Sementara para sukarelawan memasak dan menyediakan makanan,para gelandangan yang hadir tidak dibiar begitu sahaja.

Ada aktiviti telah diaturkan untuk mereka..
Untuk hari khamis,aktiviti utk mereka adalah "WAYANG PACAK"
pihak sukarelawan akan menyiarkan movie2 yang terbaru dan bersesuaian untuk mereka.

Bukan korang je nak tgk movie tau..mereka ni pun minat jugak nk tgk tapi dgn keadaan mereka mereka tak boleh la nk g pawagam kan.
So dikesempatan ini pihak NGO membuat segmen nie supaya para gelandangan dapat berhibur dgn menonton movie.

Setelah makanan siap .tibe la masa untuk mengagihkan kepada gelandangan.
Cik iena dpt rasa pengalama memberi makanan kepada gelandangan.
Dsini lah mcm2 jenis gelandangan ade..

Lelaki,perempuan ,maknyah...pelbagai agama.
Cik iena terkejut sgt..ramai jugak Pakwe handsome yg jadi gelandangan
opsss cuci mate kejap..
serius ade dua tiga org nie smart giler la..
handsome sgt..mcm model..

Tu la mcm2  golongan gelandangan nie..
ye la tak semua nasib kita nie indah2 je..
Kita tak tau ape bakal terjadi kelak.

Opss menyempat cik iena snap gmbr
yg nie dh nk setel dah agih makanan kat masjid




snap dr jauh..hp je..
time nie ramai gelandangan da balik






Setelah selesai mengagih makanan..
kami buat persiapan untuk pergi mengagih makanan kepada gelandangan2 yg berada di bawah jambatan dan disekitar KL.





Opss Sebelum beredar..
sukarelawan sempat berkumpul dan amek gambar..
jom layanzzz


huhu apesal cik iena tegak cmtu..hahahha




yeayy mereka adalah sukarelawan



opss im not ready yet




Cik iena bersama "UMMIE" , encik 2nang dan sukarelawan lain



Yeayyy we r happy doing this 
(^_~)
anda bile lagi nak join..
:)


yeayy bergambar bersama Pak Hamid
Org kuat kiter

hahahah besaunye pisau..
tudung hitam nie bday girl



sory cik iena tak ingt semua nama lg


Happy Birthday !!!


hahah excited nye cik iena tepuk tgn
tgh nyanyi lagu besday
(^_~)


Our lovely Ummie..
org kuat kite..wife pak hamid


bday girl kene buli

Bersama fm dan kak anne org kuat kite gak nie

fm nie chinese tau..
bagus btl dia join aktiviti nie
tabik spring kat fm..



heHeh encik 2nang pon nk bergambar jugak


Setelah posing2 
masa utk bergerak utk mengagihkan makanan kepada gelandangan2 di luar..

Masa nie lagi sedey tau..
tadi gelandangan dtg kt kite..kt masjid..
ibarat dia dtg rumah kita..

kali nie kita yang datang rumah gelandangan.
Sedih sgt cik iena tgk sampai mengalir air mata..
tgk dgn mata sendiri
dorang tidur bawah jambatan..
berlapikkan kotak..

ade yang ade anak..
ade yg tidur tepi jalan,kaki lima..
ade yang tidur duduk pun ade..
Ya Allah cik iena bersyukur sgt dgn kehidupan cik iena sekarang..
Semoga allah memberikan perlindungan buat mereka semua..

Nie group cik iena..
nie tgh kumpul2kan makanan yg tinggal..
makanan nie perlu dihabiskan..
kami kene pusing2 KL cari golongan gelandangan
(^_~)





Masa dkt rumah gelandangan cik iena tak boleh nk amek gmbr ..
kite kene hormat dorang..
begitulah pak hamid ckap.
Nanti dah lame kt sini dan dh biasa dgn gelandangan nie..
bru boleh amek gambar
(^_~)



Okies sekian story smlm
mlm nie cik iena pun akan dtg jugak
mlm nie aktiviti d masjid lain siket.
kalau tak hujan maybe ade game ..

Okies
Selamat Berhujung minggu semua !!!

Pada  yang berminat untuk menyertai aktiviti sukarelawan nie boleh email cik iena yer
nty cik iena akn bg contact number person incharge..
tak boleh nk publish kt sini..

Nak join jadi sukarelawan boleh.
Nak Beri Sumbangan pun Boleh.

email me ya

iena@ienaeliena.com





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve