Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Monday, May 7, 2012

WHI - Beg dan kasut untuk kesihatan(7/5/12)

WHI - Beg dan kasut untuk kesihatan(7/5/12)


Tahukah anda bahawa pemakaian beg tangan bagi wanita juga mempengaruhi kesihatan si pemakai.
Tekanan yang kuat daripada beg tangan anda boleh menyebabkan tulang dan badan anda sakit2 dan lenguh2 sendi.Berat beg tangan yang disarankan adalah kurang atau sama dgn 10 % daripada berat badan anda.Bagi memastikan berat beg tangan anda tidak melebihi berat yg disarankan,dinasihatkan seminggu sekali anda luangkan masa untuk melihat barang2 yg tidak perlu didalam beg tangan di keluarkan.


WHI - Beg dan kasut untuk kesihatan(7/5/12)



Pasti sudah ramai sudah mengetahui tentang bahaya berkasut tumit tinggi. Sekiranya anda gemar memakai kasut tumit tinggi pastikan anda tidak memakai dalam tempoh yang lama dalam sehari.Menurut Dr. Tunku Nor Taayah Tunku Zubir sekiranya anda ingin memakai kasut tumit tinggi yang melebihi 2 inc,anda digalakkan memakai selama 2 jam dalam sehari.Pemakaian dalam tempoh yang lama sangat bahaya dan pastikan anda membuat regangan kaki setiap hari jika anda memakai kasut tumit tinggi.
Kasut tinggi yang boleh dipakai setiap hari adalah kasut tinggi  <= 2 inc.

Selain daripada faktor ketinggian tumit,pemilihan kasut yang sesuai juga amat penting untuk kaki kita.
Pastikan anda memilih kasut yang sesuai dengan saiz kaki anda dan bentuk kaki anda.Setiap orang mempunyai bentuk dan saiz kaki yang berlainan. Sebagai contoh sekiranya kasut yang anda pakai longgar(kelebaran kasut tidak sesuai-maksudnya kaki anda kurus[atau sebaliknya]) ini tidak baik untuk kesihatan anda.Ianya dapat menjejaskan kesihatan.


Kaki amat penting dalam kesihatan kita,sekiranya kaki anda sakit,ianya akan merebak ke tubuh badan seterusnya menyebabkan banyak penyakit yang timbul.Oleh itu marilah sama2 kite menjaga kesihatan kaki kita.

************************************************************

Opss tetibe skema plak cik iena nie..ini sudutan dari wanita hari ini(7 mei 2012)
Nie kesimpulan dari yg cik iena tengok lah..nk taip sebijik2 dia ckp xblh laaa..
rase cm wat karangan plak kan..

Cik iena nie penggemar kasut tinggi  dr kecil lg..
sblm nie cik iena suka sgt pakai heels ..asal kuar je mmg pakai heels lah..
kalau ade photoshoot atau fashion show lagi la pakai heels..minimum 5 inc (^_~)
tp now da jarang pki heels sb encik tunang rendah dr cik iena..hihi
cik iena da ler tgi
165 cm without heels..hahah bile pki heels lg la tgi..
so now cik iena pakai heels bile cik iena ade photoshoot & fashion show jer

ops sabtu nie ade fashion show kat De Palma In Shah Alam
berkasut tumit tinggi lg la yer cik iena oit..
yeayyy jalan kucing (catwalk)







Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

11 comments:

  1. Saya tengah belajar pakai wedges:)
    Saya dah vote untuk hari ni:)

    ReplyDelete
  2. hye ! kita dah vote Cik Iena untuk hari ini :)

    ReplyDelete
  3. ^^ akk . :D akk sihat tak ?
    ala . comey kasut heel tu . :D
    ain pkai kasut heel . tapi kadang2 segan takut orang ckp ain overr

    ReplyDelete
  4. akak sehat je yunk:)
    hihi beselah mulut org xblh nk tutup(^_~)
    same gak akak pn suke pki heels
    ade la yg ngutuk budget diva
    hahahha

    ReplyDelete
  5. bajet diva ? cili je mulut diaorang tu . hehehe . ragam manusia
    pkai heel sbb nmpak tinggi ^^ :D

    ReplyDelete
  6. hihi btl tu..
    tp akak mmg da tinggi
    cume bile pki heels tu rase cm lg confident..hihihih
    kalau ade fashion show memang kene berlagak diva masa catwalk kt atas pentas(^_~) haha

    ReplyDelete
  7. hahaha . untung la orang tu dapat buat fashion show .
    hehehe . untung la jugak akk tinggi . hehehe .

    ReplyDelete

Facebook Comment