Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Thursday, October 13, 2016

1,500 Peserta Menyertai Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016


Baru-baru ini pada 9 Oktober 2016 cik iena telah sertai acara larian  Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016 iaitu larian mengenai kesedaran tentang kepentingan pemeriksaan sendiri payu dara ketika mandi bagi pengesanan awal kanser payu dara yang di anjurkan oleh Shokubutsu Malaysia dan disokong sepenuhnya oleh Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NSCM)

 Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
 Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
 
 
Seawal jam 6 pagi cik iena dan rakan rakan telah berkumpul di The Arc, Bandar Rimbayu, Kota Kemuning, Shah Alam. Perjalanan memakan masa lebih kurang 40 minit dari KL Sentral . Cik iena dan rakan-rakan berkumpul di KL Sentral untuk ke lokasi larian bersama-sama . Seawal jam 5 pagi cik iena sudah berada di KL Sentral untuk mengambil rakan rakan yang ingin tumpang kereta cik iena. Cik iena pula bangun seawal jam 3 pagi untuk bersiap . Nak menang Best Dress la katakan, tambahan pula cik iena ni kalau bersiap memang lama. Jadi memang perlu bangun awal.

Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Iena dan rakan blogger Iskandar

Lokasi Larian ini boleh dikatakan jauh bagi cik iena . Bagi mereka yang tidak mempunyai pegangkutan sudah pasti akan menimbukan masalah pada mereka . Tapi orang kata nak seribu daya taknak seribu dalih. Jika waktu subuh boleh sampai dalam masa setengah jam, jika siang hari cik iena rasa takkan sampai dalam masa setengah jam :)


Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016


Hampir 1, 500 peserta berkumpul di awal pagi Ahad yang indah dan cerah termasuklah cik iena dan rakan-rakan untuk menyertai Be My Reason Shower Run bagi menunjukkan tanda sokongan mereka terhadap kempen pemeriksaan sendiri payu dara ketika mandi, bersempena dengan bulan kesedaran kanser payu dara.  
Acara Larian Be My Reason Shower Run ini merupakan sambungan daripada siri jelajah yang telah pun berlangsung tahun lepas. Ia bagi menggalakkan wanita dan lelaki dalam meningkatkan kesedaran tentang betapa pentingnya pengesanan awal dengan melakukan pemeriksaan sendiri payudara ketika mandi. Ini merupakan tahun ke-2, jenama Shokubutsu mengadakan kempen Pengesanan Awal Kanser Payudara, dimana ia adalah berinspirasikan tema mandian, peserta-peserta secara amnya akan dihujani dengan buih-buih serta pancuran air di penghujung larian, selaras dengan objektif utama Kempen yang memfokuskan tentang pemeriksaan sendiri payudara ketika mandi. 

Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016

Selain daripada larian yang menggalakkan peserta untuk berlari dengan orang-orang tersayang, Be My Reason Shower Run turut mengadakan aktiviti riadah lain seperti senaman ringan dan juga pelbagai elemen keseronakkan lain yang dapat dinikmati bersama yang tersayang yang pastinya menjadi sebab utama untuk mempraktis pemeriksaan payu dara sendiri terutamanya ketika mandi ini.

Bercakap di acara Be My Reason Shower Run, Pengurus Pemasaran, Bahagian Produk Penjagaan Diri, Southern Lion Sdn Bhd, Jackie Low berkata,  

“Kami percaya pemeriksaan sendiri payu dara adalah satu amalan yang penting bagi pencegahan awal dalam menyelamatkan nyawa. Mandi adalah masa terbaik untuk melakukan pemeriksaan sendiri payudara, kerana ia tidak memerlukan usaha keras mahupun langkah istimewa. Selain cukup mudah untuk dilakukan, ia juga senang untuk diingati kerana kita semua mandi sekurang-kurangnya sekali sehari!”

 “Kami berharap dengan berlari bersama orang penting dalam hidup kita seperti teman hidup, ahli keluarga dan rakan-rakan, pelari akan lebih bersemangat untuk mempraktis pemeriksaan payudara sendiri bukan saja untuk diri mereka sendiri, malah buat kepentingan orang yang mereka sayangi. Shokubutsu turut mengambil peluang ini bagi meraikan bekas pesakit serta keluarga yang terkesan dengan kanser payudara. Kami faham kesakitan yang dirasai bukanlah sesuatu yang mudah untuk dilalui secara fizikal dan emosi, malah merekalah sumber inspirasi kami mengadakan kempen pencegahan awal kanser payudara ini,”tambah Jackie Low.
Kempen ini disokong sepenuhnya oleh Persatuan Kanser Kebangsaan Malaysia (NSCM) di mana ini merupakan kerjasama kali kedua bersama Shokubutsu. Turut hadir memeriahkan acara adalah aktor terkenal tempatan, Beto Kusyairy yang menyertai larian ini bersama isterinya, Tisha Shahar sebagai tanda sokongan terhadap kempen ini.

Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016

Tisha mengesan ketulan kecil di payudaranya tidak lama dahulu ketika melakukan pemeriksaan sendiri. Mujurlah ia tidak membimbangkan. Sokongan dari Beto banyak membantu beliau melalui tempoh debaran menanti keputusan. Ternyata, pengalaman ini menguatkan lagi kepercayaan mereka tentang pemeriksaan sendiri payudara penting untuk pencegahan awal. Tisha berkata,
“ Saya lebih bimbangkan Beto sekiranya apa-apa yang tidak diingini berlaku ke atas saya. Namun, dialah penyokong utama saya sepanjang tempoh itu. Jadi saya galakkan semua wanita untuk jadikan langkah mudah ini satu rutin.”

Cek bernilai RM 25,000 disampaikan kepada NSCM di acara larian ini bagi menyumbang atas usaha murni NCSM dalam meningkatkan kesedaran dan mendidik pentingnya pemeriksaan sendiri payudara kepada masyarakat. Wang tersebut diperolehi dari RM10 yuran pendaftaran acara larian Be My Reason Shower Run dan juga RM0.10 dari setiap unit pembelian produk krim mandian Shokubutsu yang dijual di setiap pasaraya yang terlibat. Kempen Pink Ribbon Shokubutsu berlangsung dari 1 Oktober 2016 – 30 Oktober 2016.

Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Kami merupakan pemenang best dress yeayy

Bersempena Larian ini juga pihak penganjur memberikan 10 Hadiah buat peserta yang memakai pakaian yang kreatif semasa larian tersebut. Cik iena dan rakan blogger Iskandar telah memenangi kategori tersebut. Alhamhulillah tidak sia sia cik iena ke DIY mencari headband yang sangat comel untuk di pakai . Ada yang tegur cik iena mini mouse :)


Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Berbekalkan showercap, cute headband dan  berus sakti serta seluar pink ini cik iena menang best dress yeayyy


Selain dari 10 hadiah tersebut terdapat lagi banyak cabutan bertuah yang di berikan . Iskandar juga merupakan salah satu nombor yang naik tapi malangnya ketika nombornya di panggil iskandar di tandas jadi dah rugi satu hadiah. Tapi ok juga sebab kereta kami penuh dengan barang barang. Ade hikmahnye kenapa Iskandar terlepas cabutan bertuah tu .

Selepas shower run ini kami bergegas ke food review di 1 Utama tapi sebelum tu kami ke rumah +Bro Framestone  untuk menumpangkan beliau. Cuba bayangkan satu kereta 7 orang . Iena, Iskandar, Halim, Neyra, Bro, dan dua orang puteri bro. Agak ramai kan tapi  lagi ramai masa sebelah pulang dari food review, bertukar orang pula. Walaupun sarat penuh tapi banyak pengalaman menarik antara kami blogger blogger kaki makan ni.

Nah Dah Siap Tulis, Jemput baca sekali www.ienaeliena.com/2016/10/street-churros-1-utama-shopping-centre.html



Video Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016

Gambar Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016


Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016


Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Terima kasih shokubutsu pilih iena sebagai salah seorang pemenang best dress

Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
Goodies bag yang sangat berbaloi baloi dari shokubutsu. Tahun depan jangan lupa join tau

Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
hadiah best dress

Shokubutsu Be My Reason Shower Run 2016
yeayy first time dapat medal..hahah tak pernah join larian pun selain larian merentas desa kat sekolah



Instagram Update : #ienaelienashokubutsu


Untuk informasi lanjut, sila layari laman Facebook Shokubutsu Malaysia di https://www.facebook.com/ShokubutsuMalaysia





iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


No comments:

Post a Comment

Mini Lazada