Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah


Dunia hujung jari ni memang mudah kan. Semuanya sekarang kita boleh lakukan secara dalam talian. Boleh lakukan sendiri . Kali ini Cik iena kongsikan Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah. Setiap tahun Cik iena memang akan renew sendiri di Etiqa .

Jadi tahun ini pun Cik iena pastinya akan renew di Etiqa. Jom Cik iena kongsikan bagaimana untuk renew secara online. Anda boleh buat sendiri je. Sebelum ni kereta Cik iena pernah accident. Mudah saja nak Claim sebab semua dokumen online. Jadi Cik iena email sahaja dokumen yang dperlukan.

Berikut Cik iena kongsikan screenshoot cara-cara Cik iena renew insurans di Etiqa Takaful.



Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
iena pilih Motor Takaful with Shariah compliant plan







Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
Macam iena memang guna insurans dari sini jadi iena just masuk no kereta, dia ada record. Pada yang belum pernah perlu klik New car with no plate number


Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
Pilih Sum Covered



Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
klik add bank account





Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
isi akaun back details untukdapat cashback bila kita tak claim




Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah



Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
iena ambil windscreen coverage


Windscreen ni kalau taknak ambil pun takpe.Untuk pengetahuan windscreen ni untuk cermin depan kereta kita. Biasakita bawa kereta ada risiko batu-batu lori jatuh ke. kalau pecah boleh claim, atau bila accident pecah boleh claim. Amount berapa kita nak pilih tu terpulang. Ikut jenis kereta sebenarnya. Kalau kereta mahal lagi mahal lah kan. Kalau kereta iena murah je . Kalau ikutkan jumlah default value dia letak RM800 tapi memandangkan tengah sengkek ni, dah masa untuk major service kereta ni pula, datang serentak.So Iena buat minimum value je RM400 . lagi pun setakat ni tak pernah pecah lagi. Harap-harap tak pecah lah.


Kalau takde budget kalau tak ambil pun takpe, cuma kalau berlaku apa-apa cermin pecah, insuranse tak cover lah.

Kalau iena tersalah info mohon perbetulkan di ruangan komen ya. nanti iena update. yelah perempuan bukan tau sangat pasal kereta ni. tau pakai je :)



Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
tanda bahagian declaration



Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
Pilih payment method


Untuk pelanggan baru sebelum buat pembayaran pastikan Engine No dan Chassis No serta beberapa maklumat lain adalah betul . Macam iena memang pelanggan Etiqa jadi semua detail dah betul masa mula-mula iena buat. Walau apa-apapun perlu semak juga E Cert yang kita dapat betul atau tidak.




Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
selesai bayar




Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
Boleh download E certificate dan dokumen lain di sini atau dalam email



Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
Dokumen-dokumen renew insurans


Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
iena tunjuk contoh E certificate tapi bukan full, dia panjang lagi


Cara Renew Insurans Kereta Online Dengan Mudah
Pihak etiqa juga akan email details.


Haa mudah je kan nak renew insurans kereta. Tapi lepas tu jangan lupa renew roadtax pula. Biasa kalau kita renew dengan agen mereka akan buat sekali renew roadtax. Tapi harga akan jadi lagi mahal lah. Kalau kita buat sendiri lebih mudah. Nanti Cik iena akan kongsikan macam mana Cik iena renew roadtax secara online pula ya.






0 comments:

Post a Comment

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve