Tips menjaga keselamatan tayar



aha...cik iena kiter ni biler tayar dah botak baru lah terhegeh2 nk bace tips menjaga keselamatan tayar..
haha..bese lah tu..
tadi search2 pasal tayar.. terjumpa lah tips nie..
walaupun korang dah tau..nak post entry gak kat blog nie
hehe..
jom layan









SELAIN enjin dan brek, tayar adalah antara komponen terpenting dalam sesebuah kenderaan. Kedegilan dan kecuaian menjaga dan menukar tayar yang tidak berbunga boleh mengundang masalah di jalan raya.
Owhh iena tak degil..nak tukar dah..tp bru berniat..hehe
 



Tayar memainkan peranan penting ketika membrek dan mesti tahan lasak untuk menangani tekanan itu serta permukaan jalan yang ada kalanya tidak rata. Tayar juga mesti memberi keselesaan ketika mengambil selekoh dan kawalan stereng dalam apa juga keadaan. Lazimnya, pengeluar tayar utama di negara ini sentiasa menyediakan tips keselamatan tayar kepada pemandu. 



Berikut adalah antara beberapa panduan berguna:



• Segera tukar tayar jika bunganya sudah haus. Tayar begini mudah tergelincir, terjejas akibat kesan membrek dan kurang sensitif dari segi cengkaman. Dalam keadaan jalan basah, kenderaan mungkin terbabas dan menyukarkan kawalan pemandu.hurmm tayar keter iena dah botak cket..kene tuka da

• Pemilihan tayar memang penting untuk keselamatan, keselesaan, kawalan dan ekonomi. 

Membrek dengan mengejut boleh menyebabkan tayar tergelincir. Periksa tekanan tayar sekurang-kurangnya dua kali sebulan, ketika tayar dalam keadaan sejuk. Pengeluar juga menekankan keutamaan mengekalkan tekanan tayar.haha sb tu post entry kat fb nk tny pendapat org tayar ape yg owkay

• Jangan memandu dalam keadaan tayar rosak. Tukar atau perbaikinya secepat mungkin. takot..tanak drive klu tayar rosak

• Segera baiki tayar tidak normal. Biasakan memeriksa tekanan, penjajaran dan pusingan tayar. Elakkan tabiat buruk ketika memandu seperti memandu terlalu laju, membrek secara mengejut dan mengambil selekoh secara berbahaya. haha iena ingat tips nie..jgn nak pecut jerk..kn da cepat botak tayar kete

• Pastikan tayar gantian sentiasa dalam keadaan baik dan boleh digunakan serta memiliki tekanan angin mencukupi aha..xreti nk cek..rase nye ok2 je kot.

• Jangan gabungkan tayar dengan jejari dan tayar tanpa jejari. Pada kelajuan tinggi, keadaan itu menyebabkan gangguan kestabilan kenderaan yang mengakibatkan hilang kawalan serta kecederaan serius. owh..akan ku ingat

• Sentiasa pastikan skru tayar dipasang dengan betul dan tidak terlalu ketat. Mustahil dapat membuka skru tayar dengan pembuka tayar biasa sekiranya ia terlalu diketatkan dengan mesin pembuka tayar udara.tak pernah sentuh la pulak..haha

• Jangan biarkan tayar lebih muatan. Carta berat dan tekanan angin biasanya terpapar di tempat mengisi angin di mana-mana stesen minyak. Tayar hanya mampu menampung muatan maksimum jika ia memiliki tekanan angin maksimum. tak berani gi pam sendiri..takot pecah..haha

• Jangan pasang tayar yang sudah digunakan sesuka hati melainkan anda tahu sejarahnya. Ia bermakna, anda bertuah sekiranya kakak anda menghadiahkan satu set tayar kerana beliau ingin membeli tayar baru aha snang jer..jangan beli tayar secondhand..huhu




aha tips ni credit to :http://kakikereta23.blogspot.com








JIKA RAJIN..SILA KLICK..







0 comments:

Post a Comment

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve