Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Wednesday, September 22, 2010

Opsss Darah Aper Nie..

This week iena x bpe sehat..
bese lah musim raye ni..
makan mcm2..minum ais..
mcm2 la saket dtg..
isnin mlm iena mmg demam..
pastu selase selesema n panas badan sket..
balik keje..
tgh tgk Epilog Syurga Cinta..
sambil bace diari..
tibe2..
tippp..
haha bunyik ape tuh..
darah menitik da...

ouwwwwwwww
hidungku berdarah..
mule2 tu rileks la kn..
sb sblm ni time skolah2 dlu penah kene
demam kn ..badan panas..
panas dalam sb tu berdarah hidung..
pastu tetibe cam air paip kuar darah tu..
hahaha cuak giler..
first org yg d talifon..
my mummm...call sambil nangis2 sb sedih saket sorang2..
mak tny bnyk x darah..
iena jawab banyak la mak..klu x kakngah mesti x kol..
mak suh g klinik ajak si tunangan nyer si mael..
iena ckp tanak...
mak suh baring dulu n tuam ais kt kepala..
sebelum ni kene pn wt cm tu baring dulu pastu nti darah benti
iena nk tuam ais pn..kt umh tu kami x wat ais..
adeh..
so iena baring jerk la..
hahahah giler steady iena siap snap pic lg..
tp muke nangis ler..seram gak tgk darah tu


lepas baring kejap jer..darah mengalir keluar jugak..
makin banyak...
mengalir ler kat tepi pipi smp telinga..
ya allah time nie la gelabah giler
call mak x dpt..
call adek iena..
dia dgr suara gelabah iena..
pastu dia dgr iena beckp..
hahh bnyk nye darahhh..ape nk buat nie
yallahhh..
adek iena pn lg ler risau..dia suh ajak mael g klinik..
iena ckp tanakkk..
ko ni degil la..
call ambulans karang..
hehe pastu iena pn call ler si mael ni..
terus dia dtg amek iena g klinik..
hahah yg sebenarnye cik iena nie takot g jmp doktor..
lalalala kalau demam pun biar baik sndri je
hakhakk ubat2 pn mak yg bekal kn sb mak slalu g kelinik
so bile balik kg..mak akan bg ni ubt tahan saket,ni ubt demam,ni ubt selesema..
ngeh ngeh..nk harap iena g klinik..tunggu saket yg x blh tahan bru nk g..
hahaha lawak nyer semalam..
g klinik juge iena dek hidung berdarah yg terlampau nie..
otw g klinik mak n ayah iena call jerk..
risau..ank ppuan dia ni ha slalu saket2 skrg tp x suke g klinik.. mcm2 saket la..
paling teruk resdung..lalalal..mcm2 alergik nyer..kene habuk cket jer dah selesema + saket tekak + bersin2..
apetah lg klu kene bulu kucing....
ni kan pulak idung berdarah..takot ade kaitan ker..
lalala
mase nak jalan dr parking ke klinik pun dah terhuyung hayang..
sampai En.Ismail kene papah iena jugak ler..
sebab nyer jadi pitam tgk darah yg banyak tu..
tuala yg iena pegang tu pun penuh darah..
doktor agak terkezut gak ler tgh darah mak aiii bnyk nyer...
penuh tuala..
doktor tny knp blh berdarah ade jatuh ke..
xder iena ckp..cume demam n selesema jer
oouhh ni sb panas dalam nie
doktor kater yer..
jgn risau ni perkara biasa tambah2 musim perayaan nie..
lalalalaaa ok la..cool sket iena..
pastu doktor suh picit hidung kt atas..pastu bwh tulang idung tu tuk hentikan pendarahan..
iena pn picit la dlm 2 minit..
doktor suh lepas...
pastu slurpppppp
lalalal terkeluar lah darah beku yg sangat banyak dan besar dan scary..
sampai iena menangis lagi..
haaaaaa takot...aper tuh(iena yg ckp)
doktor : jgn panic..nie darah beku saje..xde ape2..
iena : ni bukan ulat resdung ke..
alamaklumlah bnyk benor nengok video tah ape2 tah kat fb tu ha..
doktor : ehhh bukan...ni darah beku...ulat resdung lain..bukan mcm nie

ya allah klu korang kt tmpt iena pn mesti takut n terkezut sb darah nyer agak besoooo
mcm strow beso yg mkn ABC tu..pastu panjang..
eww yerkkkk
so scary...
darah terlampau bnyk sampaikan plastik sampah kene letak kt riba iena..
tuk buang tisu2 penuh darah..
pas tgk darah beku yg so scary tu + darah x henti2 lg..
doktor pun suh masuk bilik rawatan kt blakang..
ya allah lg ler iena takot..
da la takot jmp doktor..
seram sejuk den..
nurse suh baring..
pastu doktor kate jangan baring..
kalau hidung berdarah tak boleh baring...
duduk tegak..
pastu kemam ais sambil tuam ais dekat kepala...
hidung jgn tutup dgn tisu..
biarkan darah mengalir..
kt riba iena letak plastik sampah ler...
ewww geli darah mengalir tanpa d kesat dgn tisu or kain..
lama gak ler dlm 15 minit cm tu bru darah stop ..
pastu done..
doktor kate kalau berlaku pendarahan yg banyak mcm nie lg lepas balik dr klinik nie
kene dtg klinik lg...tu tanda nya ade saket lain tu..
auhhh takot nye..
alhadulillah lah xder aper2..
darah siket2 je..
saki baki darah yg tgl..

pastu doktor pesan next time kalau hidung berdarah..

1) first jangan panik...

Keadaan panik akan menyebabkan denyutan nadi dan tekanan darah meningkat. Ia akan memburukkan lagi keadaan.
ahahahahaa

2) pastu doktor kate jangan baring (kita perlu berada dalam keadaan duduk dan sedikit tunduk ke hadapan)

3) Picit bahagian hadapan hidung dengan menggunakan ibu jari dan jari telunjuk dan tunggu selama lima minit.(bernafas melalui mulut)

4) Leletakkan sedikit ais yang dimasukkan dalam plastik atau bungkusan kain pada bahagian dahi.

5) kemam ketulan ais (Proses ini dapat menyejukkan bahagian dalam mulut serta rongga hidung dan ini dapat membantu proses pengecutan salur darah (vasokonstriksi))


Sekiranya setelah membuat kesemua step d atas dan darah masih mengalir..
anda2 di nasihatkan supaya bergi berjumpa doktor..

NAK BACA DETAILS TENTANG HIDUNG BERDARAH NIE CLICK LER SINI

thank a lot doktor!!!
Thanks juge kepada Si Tunanganku..En Ismail dan Adek ku DEQNOR,mak n abah..
sayang korang..

lalalala..
okehhh...
rase nye da panjang iena story nie
eppsss...
ahahaha sempat ajer iena snap pic tuala yg penuh darah..
eww yewwwwww



haha banyak giler kn..
bg korang x tau la siket ke bnyk
sb ni la first time iena kene darah yg terlampau cm nie
menitik ler kat laintai bilik tu ha..
kene mengemop..
handbag pun kene basuh sb kene darah juge..

okehhh..
harap2 pas ni x kene lg la cmnie
so scared!!!

7 comments:

  1. Kak iena... Kak iena dah ok tak?? Ciannye.. banyak sgt nih darah nye... Take Care Kak iena... :(

    ReplyDelete
  2. lagi info tentang hidung berdarah di SIHAT SELALU - Hidung Berdarah

    ReplyDelete
  3. en armouris.. iena dh bace ur komen yg kasi ur link tu
    thanks yer utk link tu
    tp rase nyer isi nyer sama dan sebijik..seketul sebulat..org kate copy paste ler..
    iena pn amek dr blog sumone tapi iena ade tulis source from mane..
    so mane2 tipu mane2..curik entry mane2 iena x tau eyy
    iena kalau amek hasil tulisan org iena akan sertakan link org tu..
    source from mane
    tp yg dr blog kamu tu sebijik ler pulak..tp xde tulis source dr mane..
    so kalau tu dr awk nye blog sory ler sb sy amek dr blog org len dan ade link nye juge sy bg..harap maklum..

    ReplyDelete
  4. take care dear, gerun lak tgk byk darah cengitu.dlu kecik2 pnh jgak idong berdarah, ingt seleseme ke pe..sbb demam. tp xde la byk sngt cam ni.huhu

    ReplyDelete
  5. iena, tgk lepas ni trafik blog tinggi tak I dah letak recent post kat DramaMelayuDotCom

    ReplyDelete
  6. syarifah : thanks dear..
    faz : hehe tq faz letak blog iena kt dramamelayu.com..
    traffic naik..nuffnang tak tidur2 pun..sentiasa keluar je iklan nuffnang..thanks faz..btw congrats eyy dapat baby ke tiga..
    hehe hero2 semua nya kn..

    ReplyDelete

Facebook Comment