Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Friday, September 24, 2010

Tag Friends in Your Status and Posts(FACEBOOK)

Salam
this tutorial utk my friend yg tny mcm mane nak tag org dlm status facebook kiter..
kalau iena tulis2 takot x paham
so iena printscreen ler bg memudah kn mber iena tuk faham..
senang jer..
korang2 pun blh buat..
maybe ade yg dh tau cara nya n ade yg belu tahu..
iena cuma nk share sahaja okeh..


Jom Bace


 

Salah satu ciri yang paling popular di Facebook adalah 'tagging', yang memberikan anda keupayaan untuk mengenal pasti dan rujukan orang di dalam status,foto, video dan nota.Ini adalah cara untuk membiarkan orang tahu siapa dan apa yang sedang anda bicarakan.

Sekarang, apabila anda menulis status update dan ingin menambah nama seorang teman untuk sesuatu yang anda posting, hanya memasukkan "@" simbol terlebih dahulu. Apabila anda menaip nama apa yang akan anda ingin rujukan, menu drop-down akan muncul yang membolehkan anda untuk memilih dari senarai rakan-rakan dan sambungan yang lain, termasuk kelompok, peristiwa, aplikasi dan Laman. Dgn pantasnya, anda akan dapat tag rakan-rakan dari aplikasi juga. The "@" simbol tidak akan ditunjukkan di status update diterbitkan atau posting selepas anda menambah tag anda.

Huhu okeh2 jom tgk tutorial bergambar yg iena buat eyhh


mule2 bukak ler profile korang eyy

okeh ni ruangan nk update status

Untuk tag member2 anda..korang taip " @ "
nanti senarai nama rakan2 anda akan keluar..sbg contoh slepas taip" @ " iena taip i ..
so nanti list member yg ade huruf i akan terkeluar..korang leh pilih..atau lebih senang taip je terus nama kawan yg korang nk tag tu..pastu pilih nama dia pada list yg keluar tu

huhu sbg contoh iena wat nama iena sendiri la eyy..ni akaun kedua iena..so iena nk tag main account iena eliena
korang mesti klik pada salah satu nama yg keluar okeh..kalau tak klik situ..tak jd ler tulisan biru tu..
cth iena klik Iena Eliena

so nanti lepas je klik..
status korang akan kuar cmnie..
nama iena eliena tu dh kale biru..ha tu tanda nye berjaya d tag

dan seterus nya taip ler ape2 korang nk taip..
pastu klik SHARE utk post kat FB

haa tu dh jadik dahhh

kasi zoom sket

jom terjah account fb yg iena tag nie..
keluar tak tag nyer nie..
mcm maner kah rupe nye bile kiter tag org..
ape kuar kt page org tu..
lalalalala
ini lah dia yg akn kuar kt page member yg korang tag tu

kasi zoom cket





huhu okehh..
sekian entry utk ari ini
lalala tuan tanah blog sudah baik demam sepenuh nyer
yeahhhh
alhamdulillah....
pasnie bnyk ler entry2 yg akan menyusul

2 comments:

Facebook Comment