Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Friday, February 13, 2015

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015


FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
 
Alhamdulillah , aktiviti semalam berjalan dengan lancar walaupun hari hujan pada awal nya .
Malam tadi ramai kehadiran sukarelawan baru . Pelbagai ragam manusia kalau ramai ni. Tapi selagi tak menyentuh hati cik iena, cik iena boleh terima . Ada keadaan dimana ia nya membuat cik iena sangat marah.Tapi kemarahan itu bukan datangnya dari sukarelawan baru . Dari sukarelawan lama yang menegur secara tidak berhemah dan pakai terjah melulu tanpa memastikan tuduhan nya adalah benar . Nak tau cerita tengok gambar sampai bawah. hehe Menu pada hari tersebut adalah kari sotong , sayur bayam dan jelly .
 
FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
selfie dengan adik cik iena sebelum makanan sampai


FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
ketibaan makanan, tugas sukarelawan untuk hidangkan buat gelandangan

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
para sukarelawan yang baik hati

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
para sukarelawan yang baik hati

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
kari sotong untuk di hidang

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
sayur bayam untuk di hidang

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
selfie dengan sarah, sahabat sukarelawan yang lemah lembut baik hati

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
juadah buat gelandangan

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
juadah buat gelandangan

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
sukarelawan menyusun juadah buat gelandangan


FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
sukarelawan beratur untuk memberi makanan kepada gelandangan, mohon perhatian yang tak puas hati dengan adik cik iena, gambar  yang menampakkan homeless ini diambil tanpa menggunakan flash dan diambil oleh cik iena, bukan adik cik iena. Senior volunteer tersebut bermati matian menuduh adik cik iena. serkap jarang tuduh and tak nak mintak maaf .mempertahan kan benang yang basah. Tidak menunjukkan bukti bahawa adik cik iena yang ambil gambar.Tidak menunjukkan muka voluntter baru yang cakap adek cik iena yang ambil gambar homeless pakai flash

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
sukarelawan beratur untuk memberi makanan kepada gelandangan, mohon perhatian yang tak puas hati dengan adik cik iena, gambar  yang menampakkan homeless ini diambil tanpa menggunakan flash dan diambil oleh cik iena, bukan adik cik iena. Senior volunteer tersebut bermati matian menuduh adik cik iena. serkap jarang tuduh and tak nak mintak maaf .mempertahan kan benang yang basah. Tidak menunjukkan bukti bahawa adik cik iena yang ambil gambar.Tidak menunjukkan muka voluntter baru yang cakap adek cik iena yang ambil gambar homeless pakai flash

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
gambar ini diambil menggunakan flash oleh adek cik iena yang dituduh mengambil gambar homeless menggunakan flash, sepanjang adek berada d situ mlm td dua kali dia ambil kan gmbr cik iena d tempat sama, tapi gambar pertama tak jadi, gelap. so bukak flash dan ini gambar kedua. Dimanakah tuduhan tak berasas senior volunteer tersebut. dalam gambar ni tiada gambar homeless. yang belakang tu semuanya adalah volunteer atau dalam bahasa melayu sukarelawan.

rakan sukarelawan yang baik hati,

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
rakan sukarelawan yang baek hati

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
selfie dengan adik

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015
selfie lagi dengan adik and kak zuli, senior volunteer yang baek hati
 Seperti biasa cik iena akan balik awal sebab naik LRT . haa nak tau kenapa cik iena marah sangat.
Masa balik menuju ke LRT ade seorang "SENIOR VOLUNTEER" yang datang terjah terus marah adik cik iena tanpa bertanya terlebih dahulu . Terus melontarkan tuduhan tanpa usul periksa .
Dia tuduh dengan yakin dan pasti bahawa adik cik iena ambil gambar homeless menggunakan flash .
Tuduhan yang tidak berasas. Kalau tuduh cik iena , ada kemungkinan sebab cik iena ni suka bergambar . Mungkin tak perasan ter ade flash.Tapi setelah ditengok gambar memang takda dan cik iena nak tunjuk bukti kakak tu tak nak. Jawapan dia kalau nak gadoh akak taknak. Saya bukan nak gaduh, saya nak tunjuk bukti yang adik saya tak bersalah .
25 tahun saya hidup dengan adik saya, tentulah saya kenal dia. Dia tak suka bergambar macma kakak nye ni ha . Gambar dalam henset dia takde sekeping pun gambar aktiviti malam tadi . Tapi secara jujur dia ada snap gambar cik iena yang berlatarbelakangkan sukarelawan  dua keping. Satu tak guna flash dan satu guna flash sebab bila amek gamba first tanpa flash gelap. so bukak flash. Itu sahaja yang adek ambil. Demi Nama Allah . Yang laen cik iena ambil .Tapi ade dua keping gambar nampak homeless yang diambil tanpa menggunakn flash dan tak nampak pun muka nya dengan jelas.
Cik iena cuma ambil gambar untuk update aktiviti cik iena dekat blog. Blogger memang suka ambil gambar tapi cik eina tau batasan. Lagipun cik iena join since tahun 2012 . Cik iena tau homeless tak suka gambar mereka diambil . Dan cik iena dah brief dekat adik cik iena . Untuk pengetahuan akak "SENIOR VOLUNTTER" adek cik iena bukan kali pertama datang . Dia pernah datang tapi time tu akak takde . Dan untuk pengetahuan "SENIOR VOLUNTEER" malam tadi ramai volunteer baru yang ambil gambar gunakan flash . Saya nampak tapi saya tak suka marah2 orang . Pada saya mereka orang baru, nak tegur ada cara . Saya memang takde nk komplain2 eh awak salah.. itu ini tak boleh .
Saya sedar siapa diri saya  "NEW VOLUNTEER " kan. Saya ingat message akak yang menyatakan saya sukarelawan baru.Saya tak kisah sebab nak buat kebajikan tak menetapkan syarat yang senior je boleh yang juior tak blh. Asal hati iklhlas kan. Yes saya mmg junior akak. Tapi jangan perkecilkan saya kak . Saya tau hak saya . Saya ada hak untuk bersuara. Dan akak takde hak nak meninggi suara dekat semua orang . Kan lebih baik cakap penuh kesopanan kelembutan .

Cik iena terkilan sangat . tapi malam tadi ada senior voluntter lain redakan cik iena . Mengikut apa yang dimaklumkan bukan iena seorang mengalami benda yang sama oleh "SENIOR VOLUNTEER" tersebut . Jadi bersabarlah kita datang niat iklas nak tolong kerana Allah, bukan kerana "SENIOR VOLUNTEER" tersebut .

Thanks kak sebab faham kenapa iena melawan semalam . Kita ada hak untuk marah sekiranya kita dimalukan . Kita hanya perlu Respect pada orang yang Respect kita . Jadi sekiranya kita nak orang hormat kita, kita perlu hormat orang terlebih dahulu.

Okay dah habis sesi luahan perasaan . Susah betul kawan dengan orang yang sentiasa menganggap diri dia betul nie. Tak nak mitak maaf sedangkan kita dah cakap kita tak buat benda tu .Tetap nak menegakkan benang yang basah .

Okay nak belanja gambar sebelum pergi program ni,
cik iena makan  dekat Foodcourt Nu Sentral dengan sarah and adik
cer tengok takde nye gambar adik
kalau dia sebelah cik iena, cik iena akan selfie kan gamba dia
kalau dia nk selfie mmg tak la

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015


Rancangan asal Nak dinner dekat MCD area masjid jamek je dengan kakak "SENIOR VOLUNTEER"
tapi tak jadi sebab kakak tu ade hal dan hari hujan
hujan lebat sangat.
cik iena nak pergi masjid utk solat magrib pun sangat lebat
jadi kami decide solat di NU Sentral and makan dekat sana je

FEED THE HOMELESS PROGRAMME 12 FEBRUARY 2015


Nota Blog : Khamis depan cuti raya cina, cik iena balik kampung jadi x dapat join. Minggu berikutnya pun tak dapat join  sebab dah janji dengan officemate nak main badminton. Officemate dah perli cik iena asyik bercharity je .Bila nak ikut dorang main badminton. Sekali sekala ikut la Sport Club office nye aktiviti . Maka nya cik iena kene pergi la. Kalau tak pergi kene denda belanja dorang makan . Apa2 pun terima kasih buat rakan2 sukarelawan laen yang bagi nasihat pada cik iena tentang kejadian semalam . "JANGAN JADIKAN DIA PUNCA CIK IENA TAK BERCHARITY, KITA PERGI KERANA ALLAH, JANGAN PENDAM DALAM HATI"
okay lepas ni dah luahkan, baru puas. Dah tak pendam . Begitulah jadinya bile jolok sarang tebuan kan. Kumpul punya lama sekali meletop huhu
Maaf ye akak "SENIOR VOLUNTEER" sebab saya berkasar, saya pertahankan adik saya yang tidak bersalah . Semua orang ada hak untuk pertahankan diri bukan merelakan diri untuk diperlekeh kan. DAN SAYA BERHAK UNTUK BERCERITA LUAHAN HATI SAYA DEKAT BLOG SAYA. AS U KNOW I AM BLOGGER , SO U SHOULD THINK FIRST BEFORE DO SOMETHING TO SOMEONE CALLED BLOGGER (^_~)
Sekian Nukilan cukup panjang hari ini. Diari seorang blogger .





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

No comments:

Post a Comment

Facebook Comment