Grab The Promo
Grab The Promo

Beware at Petrol StationSyarikat Minyak telah mengeluarkan amaran tentang kemalangan yg melibatkan percikan api daripada telefon bimbit(h/p) semasa mengisi minyak petrol. Anda perlu mengetahui bahawa: 

Telefon bimbit boleh memulakan percikan atau nyalaan api h/p yang di hidupkan daripada mod OFF atau menerima panggilan mampu menyediakan tenaga yang mencukupi untuk memulakan percikan dan seterusnya penyalaan api. 

Telefon bimbit di larang digunakan semasa mengisi petrol, di stesen petrol dan tempat� yg menunjukkan tegahan penggunaanya. Telefon bimbit di larang digunakan atau mesti di OFF sekiranya berada di kawasan bahan� mudah terbakar atau mudah meletup atau di tempat terdapatnya tegahan pengunaan
h/p 

Kesimpulan yg boleh di buat : Empat Langkah Pengisian Petrol yg paling selamat:1. 
Matikan enjin kenderaan 

2. 
Jangan merokok ( curut, paip dsb) 

3. 
Jangan gunakan t/b - tinggal di dlm kenderaan atau OFF 

4. 
Jangan masuk semula ke dalam kenderaan ketika mengisi petrol 

Pegawai Institut Peralatan Petrolium ( PEI), berusaha dengan kempen untuk mencuba memberi kesedaran kepada orang ramai tentang bahaya daripada kesan " elektrik statik" di stesen petrol.
6 tahun yg lepas Syarikatnya telah membuat penyelidikan terhadap 150 kes tentang masalah ini. 

Keputusan penyelidikan yang beliau lakukan adalah amat memeranjatkan : 

1) Daripada 150 kes, hampir keseluruhannya adalah pengguna wanita. 

2) Hampir keseluruhan kes melibatkan individu masuk semula ke dlm kenderaan semasa mengisi petrol. Bila kembali semula ke tanki untuk meletakkan pump, api mula menyambar. Ini adalah di sebabkan kesan elektrik statik ( elektro-statik) 

3) Kebanyakanya memakai kasut bertapakkan getah. 

4) Hampir keseluruhan kaum lelaki tidak akan masuk semula ke dalam kenderaan semasa mengisi petrol sehinggalah petrol selesai diisi. Sebab itulah kes yang melibatkan kaum lelaki amat kurang. 

5) Jangan menggunakan t/b semasa mengisi petrol. 

6) It is the vapors that come out of the gas that cause the fire, when connected with static charges. Petrol yg meruap itu penyebab utama kebakaran apabila bertembung dengan elektro statik. 

7) There were 29 fires where the vehicle was re-entered and the nozzle was touched during refueling from a variety of makes and models. Some resulted in extensive damage to the vehicle, to the station, and to the customer. Terdapat 29 kes yang mana elektrostatik menjadi punca apabila pengguna masuk semula ke dalam kenderaan semasa sedang mengisi petrol yg mana muncung pam bersentuhan dengan badan kenderaan. Sesetengah kes telah menyebabkan kerugian yang besar kepada pengguna dan pengusaha petrol. 

8)Manakala 17 kes dikenal pasti punca kebakaran melibatkan sebelum, semasa dan selepas penutup tangki kenderaan di buka. 

Pihak Pegawai Institut Peralatan Petrolium ( PEI) menggesa semua pengguna JANGAN masuk semula ke dalam kenderaan semasa sedang mengisi petrol. 

Sekiranya anda betul-betul KECEMASAN dan perlu masuk semula kedalam kereta semasa mengisi petrol, sila pastikan ketika keluar dari kenderaan, tangan anda MENYENTUH BADAN KERETA YANG BERASASKAN LOGAM untuk menyah-caskan elektrostatik dari badan anda sebelum anda menyentuh pam petrol. 

Seperti mana peringatan awal, PEI, bersama-sama dgn beberapa syarikat pengeluar yg lain sedang berusaha utk memberi kesedaran kepada orang ramai mengenai bahaya elektro statik. 

Anda boleh melayari lama web 
http://www.pei.org/ 

Tolong sampaikan pesanan ini kepada SEMUA ahli keluarga yang tercinta dan rakan taulan, terutamanya kepada mereka yang membawa kanak� di dalam kenderaan. Jika berlaku, kanak� mungkin tak sempat bertindak pada ketika itu. 

Bertindak sebelum kena, tiada penyesalan akhir selepas tragedi berlaku.

 

Okies untuk itu jom tengok video kejadian yg berlaku di stesyen minyak nie untuk dijadikan iktibar buat semua..


Video Credit to tubelawak fb

Source Credit to
http://virtualfriends.net/article/articleview.cfm?AID=15600 (huhu artikel ni 6 thn yg lepas..so thats y ade perkataan 6 thn yg lepas..huhu xsempat nk cari info lain..rase nye info yg ni pun cukup kn.. )0 comments:

Post a Comment

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve