Hari Kedua Bersama Sukarelawan "1 Charity" (20 April 2012)


Hari kedua cik iena bersama sukarelawan "1 Charity" dalam usaha membantu golongan gelandangan agak kurang sibuk kerana kehadiran pelajar2 dari UIA telah banyak membantu.Seramai 40 org pelajar UIA hadir untuk sama2 membantu dalam aktiviti ini.Mereka juga telah memberi sumbangan dari segi makanan.Dimana makanan pada malam itu disumbangkan oleh para pelajar UIA dan dimasak sendiri oleh mereka bersama2 sukarelawan yang lain.

Difahamkan pelajar UIA ini adalah dari kelab "sendi community service" UIA.
Pada hari khamis ,sementara sukarelawan memasak..asktiviti yg disediakan untuk para gelandangan adalah wayang pacak.Berbeza pula pada hari jumaat.Aktiviti yg disediakan adalah Kelas Agama,belajar Mengaji dan juga permainan Tradisional-Congkak.

Jom tgk gambar..
nie gambar yg student UIA ambil..




Opss muke penat 






















Okies nie pulak video yg sempat cik iena record gune hp :)





Kehadiran para gelandangan pada hari jumaat agak kurang jika dibendingkan pada hari khamis.
Menurut Pak Hamid sebelum ini ramai gelandangan yg hadir tetapi disebabkan baru2 ini ada upacara Pertabalan Diraja.Maka Pihak DBKL telah menangkap para gelandangan dan dibawa kerumah kebajikan.
Alhamdulillah moga2 mereka lebih selamat disana.

Setelah selesai aktiviti di masjid.
Pihak sukarelawan '1 Charity'  dan Student UIA mula bergerak untuk operasi pengagihan makanan kepada para gelandangan di jalanan.
Kali nie cik iena ikut group lain pulak.
Kami pergi jalan pasar 

Kali nie pengalaman berbeza dari khamis.
Di jalan pasar kebanyakan dari gelandangan adalah china.

Mereka sungguh gembira dengan kehadiran kami..
Happy sangat2 cik iena tgk dorang cakap terima kasih dan melambai2 ..
"Bye Bye..Terima kasih"

Terharu + happy

Semoga mereka selamat disana yer
(^_~)

okies bwh ni dr kamera cik iena plak.
siket je gmbr
xbnyk









Video Briefing sblm memulakan tugas utk mengagih makanan kpd gelandangan dijalanan.




Selesai mengagih mkanan kpd gelandangan dlm pkl 2 setengah pagi..
waaaa ngantuksnyer cik iena..
Lepas tu bese lah..
dorang lepak minum dlu
pkl 3 lebey smp umah..
dlm kul 4 pg bru tidur..

Keesokan harinye cik iena ade photoshoot dgn butik mama & ada charity program dkt rumah anak2 HIV(POSHe Homes) cheras.
Pihak Butik mama msg hari jumaat pagi inform suruh dtg photoshoot new collection butik mama..
waa bestnyeeee..terima kasih puan Aina,Kak Mysha & team butik mama sb percaya kan cik iena..

Walaupn sabtu pg ade job dgn butik mama..cik iena tetap dtg jugak utk aktiviti charity nie..
sb rase rugi klu xdtg..
sebenarnye bile join aktiviti kerja amal nie
mcm2 kiter blh belajar..

Rezeki pun bertambah2.

Okiesss
Happy Monday Blues
(^_~)

Selamat Bekerja !!




Pengalaman Pertama Bersama Sukarelawan '1 Charity'

Maksud Gelandangan






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)


2 comments:

  1. alhamdullilah .. sekurang-kurangnya mereka dibantu dan itu dah memberi seribu makna kpd mereka . moga cik iena dan yg lain dirahmati ..

    ReplyDelete

Facebook Comment

Related Posts :

Powered by Jasper Roberts - Blog