Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Saturday, April 28, 2012

Feeds Homeless 27Apr2012



Program Agihan Makanan kepada homeless tetap dijalankan seperti biasa
walaupun terdapat perhimpunan bersih didataran merdeka.
Para sukarelawan bertungkus lumus menyediakan makanan untuk diagih kepada homeless.
Pelbagai dugaan yang dilalui kerana pada mlm ini agak sukar dengan kehadiran
pengikut2 perhimpunan bersih.
Ada diantara mereka yang igat bahawa makanan yang disediakan adalah untuk ahli perhimpunan bersih.
huhuhu 
pocikk mokcikk oittt
nie utk homeless laaaa
walaupun makcik pokcik sibuk berpolitik..
volunteer2 1 charity tetap meneruskan program agihan makanan kepada homeless.
Antara yang menjadi mangsa perhimpunan ini adalah homeless
kesian mereka hilang arah tuju
tambahan lagi NGO lain  yg selalu dtg memberi makanan kepada homeless ada yg tidak hadir kerana risau akan keselamatan mereka.
Akan tetapi volunteer drpd 1 charity tetap meneruskan misi ini.
Syukur alhamdulillah dgn keizinan allah semuanya berjalan lancar.
(^_~)
"Allah sentiasa melindungi mereka2 yg berbuat baik"

Okies jom tgk pic yg d ambil oleh abg naga..

cik iena x dtg mlm nie sb
cik iena volunteer baru..
kak enn bg tahu valunteer yg kurang dari 3 bulan penglibatan
dinasihatkan agar tidak hadir bg mengelakkan sebarang kesulitan
(^_~)


volunteer sibuk menyediakan makanan





volunteer basuh pinggan ..hihi
rajinnnn..bakal menantu sape la nie
(^_~)

makanan utk midnite run



get ready ..
midnite run


Lokasi 1

Difahamkan kesemua volunteer menggunakan motor utk midnite run
bagi mengelakkan kesesakan lalu lintas
(^_~)


lokasi 2


Lokasi 3

Volunteer mengejut homeless utk memberitahu mereka membawa makanan



Begini lah keadaan mereka



Sedihkan T__T


Lokasi 4
Mereka Volunteer yg hebat
(^_~)


Kak suri berbual dgn mereka


Lokasi 5




Lokasi 6



Lokasi 7





APAKAH PERASAAN ANDA MELIHAT MEREKA BEGINI?






Lokasi 8



Lokasi 9


Lokasi 10




Ops ade banyak lg gambar
cik iena amek siket2 je
kalau nk tgk lg
blh tgk kt fb abg naga

Okies cik iena difahamkan malam nie akan ade program khas utk gelandangan
Insyaallah cik iena akan hadir
(^_~)



"Untuk makluman sahabat sekalian.. Atas cadangan senior 1CHARiTY.. Mlm ni kami rancang akn buat program khas utk gelandangan(homeless).. Sbb kami dh fikir, berdasarkan pengalaman 'himpun' yg lalu.. Ramai sahabat2 homeless ni yg turut jd mangsa keadaan.. Mereka amat kelaparan & brd dlm keadaan yg sadis akibat menerima tempias dari tindakan 'himpun' tahun lalu.. Oleh itu, kami merayu kpd sahabat2 yg brd di luar sana utk turut bersama menyertai kami dlm mghulurkan bantuan kemanusiaan agar kita sama2 dpt mbantu golongan (homeless) yg amat memerlukan ini.. Kami akn mulakan program slps mahgrib ygmana kami akn memasak nasi & lauk di perkarangan Masjid Jamek seterusnya diagih2kan kpd mereka (homeless).. Kepada sahabat yg mpunyai masa terluang kami ingin menyeru.. Ayuhlah wahai sahabat sekalian.. Bantulah kami utk mbantu mereka.. Barakallahu Lakum..."
















Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
read more

Khasiat Bawang Putih Yang Tersendiri

Bawang putih bukan sekadar penyedap masakan. Malahan ia berkhasiat untuk kesihatan manusia. Khasiatnya telahpun diketahui pada tahun 5000 sebelum Masihi berdasarkan tulisan-tulisan purba orang-orang Babylon, Greek, Roman dan Mesir.Orang-orang Mesir purba percaya memakan bawang putih setiap hari untuk mendapatkan tenaga dan ketahanan badan.

 Pekerja yang membina piramid juga dikatakan banyak memakan bawang putih. Orang-orang Greek pula menggunakannya untuk memulihkan penyakit typhus dan dysentary iaitu penyakit berak darah serta mengelakkan jangkitan bakteria dan gangrene pada luka semasa perang.
Para saintis pula mendapati bahawa bawang putih mengandungi alliin, terbitan sejenis asid amino. Apabila ditumbuk atau dihancurkan bawang putih akan mengeluarkan sejenis enzim yang dipanggilallinase yang akan menukarkan alliin kepada allicin iaitu sejenis antibiotik yang mengandungi tindakan antibakteria yang bersamaan dengan 1 % penisilin. Oleh itu bawang putih sesuai digunakan untuk merawat luka-luka. Memakan bawang putih dengan kadar yang tetap akan memberi perubahan yang besar kepada pesakit jantung aterosklerotik. Ianya juga dikatakan boleh mengurangkan tekanan darah kerana metilalil trisulfat yang terdapat pada bawang putih berfungsi mengembangkan dinding pembuluh darah. Kajian juga menunjukkan bahawa bawang putih menipiskan platelet darah dengan menghalang pengumpulan darah. Oleh itu serangan jantung dapat dielakkan. Bawang putih juga agen anti kulat. Ia berkesan untuk merawat jangkitan kulat yang sering dihadapi oleh ahli-ahli sukan di bahagian kaki mereka (Candida albicans). Ianya juga berkesan mengelakkan jangkitan 20 % kulat lain.


Satu kajian di China menunjukkan bawang putih berkesan untuk menyembuhkan penyakit Cytococcol Meningitis, iaitu sejenis penyakit radang otak yang berbahaya. Bawang putih juga boleh menyembuhkan penyakit selsema dan demam selsema. Allicin yang bertindak menghalang tindakan bakteria di dalam saluran pernafasan. Dengan ini masalah hidung tersumbat dan influenza boleh diatasi. Bawang putih juga kaya dengan protein, vitamin A,C, tiamin dan galian-galian surih seperti tembaga, zink , kalsium,potassium, sulfur, germanium dan selenium.

Kegunaan bawang putih yang lain:


  • Membuang angin
  • Menambah dan mengawal selera makan
  • Mengurangkan sakit gigi,gusi dan gigi yang longgar
  • Merawat batuk dan batuk kering  
  • Merawat selesema
  • Merawat sakit telinga  
  • Menghalau serangga
  • Merawat bisul dengan menuamnya


Jom manfaatkan khasiat bawang putih!

Sumber










Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
read more

Friday, April 27, 2012

Day 3 : With 1 Charity Volunteer & Homeless(26 april 2012)


Sedang menyediakan makanan 
midnite run for homeless
cik iena suka midnite run nie
tp utk ari kamis xdpt join midnite run
hahah sibuk tlg volunteer membasuh pinggan..
lepas tu g ke depan
dorang dh gerak dah
hahah xdpt la ikut..

just tlg2 yg kt masjid jer
(^_~)

ops cik iena tak keluarkan kamera pn kali nie
bz meyhh
rase mcm kekurangan volunteer je..
gmbr yg ade amek kt fb volunteer je.

Ape yg special utk aktiviti homeless utk arini ialah ade doktor volunteer yg dtg
untuk membuat pemeriksaan kesihatan

time nie lah homeless nie baru dapat jmp doktor..
bru dapat ubat..




kt bwh nie kak Enn
kesian dia ..kuali terjatuh kt kaki dia
kuali besar yg kite tgk org masak kuey teow goreng bnyk2 kt pasar mlm tu..
perghh berat tu..
bengkak kaki dia + luka
nasib baik ade doktor..




yg bwah tu ..baju oren
tu doktor volunteer

video pn xsempat nk amek
ade yg nie je
hihi
menyempat je amek video doktor tgh merawat homeless
(^_~)



Kenalan baru cik iena
ketika d masjid jamek



his name "Ben"


very peramah kooo
suka buat lawak
(^_~)



Today hari jumaat cik iena tak pergi sebab
our senior tak bagi newbie join sebab nye
kan hari sabtu ade
BERSIH
so agak bahaya lah utk yg newbie cm cik iena nie

so insyaallah minggu depan khamis dan jumaat cik iena akan hadir
if takde aral melintang.

Aktiviti 1 Charity bersama homeless ini diadakan setiap minggu pada hari khamis dan jumaat
bertempat di masjid jamek KL
kepada anda yg berminat untuk menjadi volunteer
bolehlah hadir 
pada pkl 9.00 mlm.

Banyak pengalaman yg korang blh belajar kt sini
disamping dapat ramai kenalan.









Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
read more

Ku Milikmu




Kuberdoa
Dengan jiwa dan tubuhku
Setiap hari sepanjang hidupku
Dengan nafasku
Aku berjanji pada-Mu
Untuk hidup hanya untuk-Mu
O Allah!
Kau bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu

Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

O Allah!
Kubersyukur pada-Mu
Walau kata tak sanggup ungkapkan
Kau buatku,
Mampu lawan keraguan
Dan tegar hadapi tantangan
Hanya Engkau
Sanggup bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Dan hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu

Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua
untuk-Mu [x2]
Dan tiada satu pun dapat bersaing dengan-Mu di hatiku
Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua untuk-Mu


Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku


Lirik Lagu Maher Zain - Ku Milikmu

(^_~)
cik iena suka sgt lagu nie
dlm keter asyik dgr cd Maher Zain je


jom layanzz








Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
read more

Tutorial Churp Churp For Facebook User

Firstly sory sebab lambat buat tuto nie.Cik iena bz sket.most of my entry kt blog nie dh ditaip awal dan d schedule kan(^_~)

Tuto nie request dr member2 facebook iena wahab & iena eliena

Mula-mula korang kene ada account churp churp dlu..
mana yang takde lagi KLIK SINI UNTUK DAFTAR


Setiap hari korang mesti bukak facebook kan.
So lepas bukak facebook korang kene bukak churp churp jugak
Cik iena memang akan bukak churp churp hari hari untuk tgk campaign baru untuk d share.
kalau nak dpt earning banyak kene lah rajin kan
tapi tak susah pun..
sambil2 on9 fb blh je share2 campaign yg ade

okies..
setiap hari cik iena mmg akn bukak


senang je..korang taip kt browser tu my.churpchurp.com




Untuk tgk campaign baru boleh klik EARN
lepas tu korang klik EARN MORE atau SHARE NOW



lepas klik SHARE NOW tadi ,
page utk campaign yg kita pilih akan keluar.
mcm kt atas nie
scroll bwh sket



okies meh cik iena terangkan siket


untuk pengguna facebook & twitter
better korang set auto sharing..
tick kan ruangan yg berkaitan..

cik iena akan pilih publish ONCE A DAY
huhu hari2 okeyhh
tu pasal la wall cik iena banyak je update kan..

ade je member yg merungut asal on fb je
muke cik iena kua

huhu ade ku kesah..
kalau ade yg berkenan dorang akan klik link tu
kalau xde xpe la kan
kite mencuba je..

lagi pun kite bukan post kat wall orang
kt wall kite

cume ape yg kita post akn keluar kt home fb..
haaa kat sini yg korang kene pandai pilih time untuk d publish kan

korang kene tau kebiasaan nya kawan2 fb korang online pukul berapa..
so bile korang publish je time dorang bukak home fb tu..tentu keluar ape yg korang share ni kan..

tergerak hati dia nk klik
kite gak dpt earn per click

waktu yg cik iena cadangkan :

utk pekerja office dorang besenye
masuk2 opis akan online fb dlu sebelum mulakan keje..
huhu sarapan pagi org ckp(^_~)

lepastu sebelum dan selepas rehat..
sebelum kua rehat..jap jap nk on fb jap
(^_~)
balik pd makan tu pun sblm amek semangat wt keje
bukak fb dlu kan
(^_~)

haa sebelum org balik kerja pun 
org akn bukak fb 

hihihi terpulanglah ikut list friend yg ade kt korang
sama ade bekerja atau student
semua ade time online masing2
(^_~)

nie tips je..



haa yg ni korang blh je copy link ni letak kt blog or email ke..
tak pun klik je icon2 comel yg berkaitan utk korang share dkt platform mane yg korang nak










 yg ni menarik jugak
cik iena selalu jgk send dkt group2 yg ade kt fb..
kalau klik fb send 
kuar yg bwh nie



 kalau korang pilih hantar kt member
dorang akan dpt inbox..
so lg best korang pilih group
haaa sume group yg korang ade kt fb korang tu
korang blh pilih..

kalau pilih group nty dia akn post dkt group..
so semua yg ade dalam group blh tgk link korang share dkt wall group

tapi pandai2 la jgn share semua kt group..
tgk iklan yg rase2 menarik..

tapi rase2 kalau muka tembok tu post je la
hahaha cik iena pun slalu gak wt cmnie
(^_~)




 korang pn blh share through gmail contact..yahooo
mcm2 la
klik je icon comel2 tu
(^_~)

Untuk yang ade blog
korang blh buat blog post tentang campaign tu

contoh utk campaign bwh nie




cik iena post kt blog
tp sebaiknya sebelum post kt blog
korang pergi link yg kite share dlu
baca details supaya senang kite nk buat penerangan ringkas
kalau boleh kt blog entry korang jangan story semua
story siket2 yg menarik je
nak tau details dorang kene klik link yg kite share tu
haa kt situ da dpt earn da

cth blog post cik iena..
xler menarik sgt..




tapi tajuk dia menarik kan
hahahha

cik iena pulak guna networkblog utk auto publish dkt facebook utk ape2 blog post yg cik iena buat..
haa cm bwh nie
kua kt fb



Tips utk blog : 100 perkataan pertama penting untuk menarik minat pembaca
(^_~)

tapi kadang2 kalau cik iena malas
cik iena copy bulat2 je yg churp churp punye
(^_~)
ikut kerajinan laaa

Untuk yg ade blog jgak blh je letak iklan churp churp dekat header blog atau pun sidebar
(^_~)


cth cm atas nie

huhu
kalau bloggers mesti tau cmner nak buat kan
(^_~)



smlm cik iena post gmbr nie kt dua2 acc fb cik iena



so ramai yg inbox bertanya mcm mane nk buat
:)


okiesss sekian tutorial utk hari ini utk kwn2 facebook cik iena yg bertanya

(^_~)














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
read more