Travel Log : Arriving at Incheon International Airport -> Airport Railroad & City Airport Terminal - South Korea



Throwback blogpost  
(^_~)
2 November 2013 My First time menjejakkan kaki ke korea.
 
Setibanya di airport cik iena kene tahan sebab demam.
Haishh lama la jugak dia tahan, kene isi borang itu ini.
Biasalah nak masuk negara org kene la ikut prosuder dia kan.

Masa cik iena pergi musim luruh
autumn in my heart gituh
(^_~)
setibanya di sane suhu dalam 13°
 

Pukul 8.20 KST.
perbezaan masa kat korea
Malaysia cepat dua jam
if kt korea pukul 8.20 AM
kat malaysia
dalam  10.20 AM
lebey kurang mcm tu lah
(^_~)

Perjalanan dari malaysia ke korea memakan masa 7 jam setengah




  

Selepas selesai cik iena kene cek itu ini di sebabkan demam.
Kami pun memulakan tugasan masing2

Kami pergi tanpa travel agent,
pergi sendiri je.
So memang kene berdikari & semua nye uruskan sendiri la

Nasib baek lah boss pernah pergi korea kan
adelah pengalaman.

If korang pergi korea
Perkara pertama perlu buat
hahah pergi sewa modem dulu kat airport okeyh

ia nya bagi memudahkan kite berinteraksi dengan team kita.
sewa lah dua ke 3 modem
satu modem blh share dalam 3 orang 
and make sure jgn berjauhan dari si pemegang modem.

if tak beli modem kalau korang nk beli simcard korea n subscribe data plan pon boleh
Tapi lagi tinggi la kos sebab setiap org kene beli kan
So kami prefer sewa modem sahaja

Hah itu pasai la time tu cik iena sentiasa update cik iena kat mane
terus upload kat fb
cik iena pun bijak
cik iena pegang modem tu lalalalalalalla

selesai sewa modem tu
mulakan perjalanan okeyh
takde naek2 bas mcm dgn travel agent
ni sendiri je
naek subway 
kalau kat malaysia panggil LRT and komuter


dorang punye tren mmg banyak and serabut gile la kan
sure pening punya lah

LRT kat malaysia nie ada

Aliran kelana Jaya
&
Aliran Ampang

Kat Korea 
ahahah
ada lima aliran if tak silap

errr berpinar mata tgk map dia
setiap station pulak exit dia bukan satu bukan dua
memang banyak exit
mcm tuk ke hotel cik iena (Hyundai Residence)
dkat Dongdaemun Cultural Park station ,
kene ikut exit 6
if tak silap lebih dari 6 exit lah

Then korang kene sentiasa alert setiap station
jangan sampai terlepas

almaklumlah 
bahasa korea n english jauh beza bunyik nye

tulis laen
sebutan laen
haha

Then tren kat airport tu kemain la jauh nun d bawah tanah.
if kat malaysia cik iena rasa escalator kat dang wangi n masjid jamek tu da panjang da tu,
jauh ke bawah tanah kan.

tren kat korea berganda2
masa nk naek tu, dua tiga ecsalator yg panjang dr kt malasysia tu la kena redah dulu kan
masa tu ekpresi muka sangat jakun

haha ape ade hal
kat korea meh
xde org kenal
muka teruja 
lalalallaaaaaaaa

Lagi Satu,
if nak pergi korea korang kene tau serba sedikit bahasa korea
sebab orang korea tak pandai cakap English

Huh memang macam ayam dgn itik lah masa nk tawar menawar kat market

cik iena pulak bukan lah kaki tgk cerita korea kan..
tau yg basic2 je la








next blogpost cik iena sambung story eyh
last skali cik iena share full Itinerary kami
blh la korang buat rujukan
bagi yg berniat nak ke korea  
(^_~)
 



 





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com


0 comments:

Post a Comment

Powered by Jasper Roberts - Blog