Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo
Showing posts with label make up tips. Show all posts
Showing posts with label make up tips. Show all posts

6 Easiest Make Up Tips


 


Ramai wanita menganggap bersolek kadang-kala agak melecehkan. Ini mungkin benar namun dengan mempelajari beberapa makeup tricks anda tidak perlu menjadi professional makeup artis untuk dapatkan solekan yang menarik. Malah ada tips solekan yang tidak memerlukan anda menghabiskan masa sehingga berjam-jam lamanya. Cukup sekadar beberapa minit sahaja. 

Di bawah ini cik iena senaraikan antara 6 easiest make up tips for women yang anda boleh pelajari dan amalkan setiap hari atau setiap kali anda bersolek

1. Pemakaian maskara bawah mata yang kemas




Antara yang paling melecehkan tentang makeup ialah pemakaian maskara. Jika anda mengalami masalah ini, anda tidak lagi perlu risau tentang kesan-kesan mascara pada bahagian kulit di bawah mata anda kerana ianya dapat dielakkan dengan menggunakan sudu plastik seperti gambar di atas. Ianya juga dapat berikan impak bulu mata yang tebal dengan pemakaian maskara yang lebih tebal.
Selain tips diatas untuk mendapatkan kesan bulu mata yang melentik dan tebal tanpa menggunakan kos yang besar. Sebelum anda mengenakan bulu mata anda dengan pelentik bulu mata, anda panaskan terlebih dahulu dengan pengering rambut atau pun iron steamer, kemudian anda lentikkan bulu mata dan anda kenekan maskara. Kesan lentikan ini lebih cantik dan lentikan nya lebih tahan lama seolah anda memakai bulu mata palsu. Tetapi awas kerana pelentik bulu mata anda akan panas. Hati2 ketika menggunakannya (^_~)



2.  Cara pemakaian pemerah pipi mengikut bentuk muka 





Mengelakkan penggunaan pemerah pipi yang terlalu tebal adalah lebih mudah jika anda tahu cara memakai pemerah pipi yang betul bergantung kepada jenis bentuk wajah anda. 


3. Teknik menggaris 'eye liner' dengan kemas




Gaya solekan mata ‘cat eye’ sedang popular buat masa ini . Namun masih ramai wanita di luar sana yang tidak yakin dengan pemakaian 'eye liner' kerana kuatir akan comot . Untuk itu anda boleh menggunakan tips ini bagi memastikan "Eye Liner" anda tidak kelihatan comot. Anda boleh menggunakan tape seperti gambar diatas untuk memastikan solekan 'eye liner' dan pembayang mata anda tidak comot.Ianya juga dapat memastikan keseimbangan pada bahagian kedua-dua mata anda.


4.  Melembutkan maskara yang kering




Ada masanya maskara akan menjadi keras dan agak clumpy namun ini dapat dielakkan dengan menambahkan satu hingga dua titis eye drop untuk melembutkan cecair maskara!


5.   Homemade lips exfoliate



Untuk mendapatkan gaya bibir yang anda mahukan selepas memakai lipstick agar kelihatan lebih menyerlah anda harus exfoliate bibir anda terlebih dahulu. Gunakan berus gigi bersama gula dan minyak kelapa untuk homemade lips exfoliate untuk tujuan scrub.

6.  Mata Bundar dan besar




Untuk mendapatkan gaya mata agar kelihatan lebih besar dan menyerlah gunakan white pencil untuk dapatkan ilusi mata lebih besar. Jika anda lihat pada gambar di atas anda akan dapat lihat sendiri perbezaan yang cukup ketara. 






Nota Blog : Mudahkan  Tips and trick make up diatas .  



iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Tips Memakai Mascara


1. Pastikan anda duduk dalam keadaan selesa dengan menongkat siku di meja.

2. Tarik garis dikelopak mata dari bahagian dalam mata sehingga hujung mata di bahagian luar.
Ini memudahkan anda memakai celak sehingga ke bahagian bulu mata.

3. Gunakan celak dengan cara menarik dari hujung kelopak mata bahagian bawah.

4. Untuk mata besar,gunakan celak bermula daripada kelopak mata bahagian tengah dan jika anda memiliki mata yang kecil,gunakan celak daripada hujung mata.

5. Bagi penggunaan celak yang sempurna, buka sikit mulut anda ketika memakainya supaya otot-otot mata kelihatan dan menegang serta memudahkan cara pemakaiannya.

Sumber: Metro

********************************

If cik iena pakai mascara memang cik iena akan buka mulut + angkat kening supaya otot-otot mata menegang.Ianya memudah kan kita untuk memakai mascara
(^_~)
kalau cik iena nk bulu mate super duper lentiks + tebal + panjang
cik iena akan pakai mascara berus nipis dulu bagi panjang(MAC)
kemudian cik iena pakai plak mascara berus lebat + melengkung(maybelline)
perghh..huhu tak payah pakai bulu mate palsu
lebat suda..panjang n lentik gituh
hahah tp jgn la pakai tebal bergumpal2 pulak yer





♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Maskara Dan Fungsinya



Maskara Serlakahkan Penampilann anda dengan berfungsi melebatkan ,memanjangkan dan melentikkan bulu mata.

1. Melebatkan Bulu Mata


Jika anda inginkan bulu mata lebih tebal pilih maskara yang agak tebal dan penuh.
Ini akan  membuatkan semakin banyak cairan maskara menempel pada bulu mata.

2. Memanjangkan bulu mata


Bagi yang ingin memanjangkan bulu mata pilih berus berukuran kecil dan berbulu tebal.
Maskara jenis ini berfungsi mencapai bulu mata sehingga kekawasan akar bulu mata.

3. Menjadikan bulu mata lebih lentik


Untuk mendapatkan bulu mata lentik tanpa menggunakan penyepit bulu mata.
Gunakan maskara yang berusnya sedikit bengkok.Mascara jenis ini boleh mencapai ke setiap helai bulu mata termasuk yang pendek dan kemudian mengangkatnya menjadi lebih lentik


*********************************

korang pakai mascara ape?
cik iena ade ke tiga2 jenis mascara diatas
cik iena guna mascara jenama MAC,Maybelline,Silky Girl,Elianto & Lancome
huhuhu FAV mascara Maybelline..







♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

MAKE UP MERUBAH BENTUK WAJAH


keindahan dari make up adalah make up dapat merubah bentuk wajah anda. Make up tidak dapat membuat wajah yang gemuk menjadi kurus tapi dapat membuatnya kelihatan lebih kurus. Aplikasi yang betul dari pencerah wajah dan corak dapat memberikan hasil yang menakjubkan.

Disini diberikan beberapa panduan dalam menggunakan make up untuk mengubah bentuk wajah anda.


Wajah Panjang:
Gunakan foundation yang kehitaman pada dahi dan dagu anda dengan mengkombinasikannya dengan pencerah wajah pada bahagian wajah yang lain.
 
 

Wajah yang bulat:
Gunakan make up atau faundation yang berlawanan dari panduan sebelumnya (wajah yang panjang).
Gunakan foundation yang lebih terang pada dahi dan dagu anda dengan mengkombinasikannya dengan bahagian wajah yang lain dengan warna yang lebih gelap.
 




Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

SOLEKAN UNTUK CANTIK SEMULA JADI


Solekan ini akan mencantikan anda lebih ringkas dan semula jadi tanpa solekan yang keterlaluan. Solekan ini sangat sesuai diaplikasikan pada semua jenis kulit, terutama jika anda memiliki kulit sawo matang. Solekan ini sesuai untuk kerja pada setiap hari. Dengan solekan yang tidak berlebihan, anda akan terlihat cantik semulajadi. Beginilah mengaplikasikan solekan semulajadi pada wajah anda yang boleh dicuba.

Warna Make Up Natural

Berikut warna-warna pilihan untuk make up anda yang telah disesuaikan dengan warna kulit Anda dan untuk menciptakan kesan semulajadi pada wajah anda:

Kulit Kuning Langsat
Alas bedak dan bedak tabur, pilihlah yang warnanya sama dengan warna kulit anda. Jika anda ingin kelihatan lebih putih, gunakan alas bedak yang warnanya lebih cerah sedikit. Manakala pewarna pipi pilihlah warna pink seperti baby pink dan pewarna mata, Sebaiknya disesuaikan dengan warna pada perona pipi.

Sawo MatangPilih alas bedak asas dan bedak tabur yang warnanya sama dengan warna kulit. Pewarna pipi, gunakan warna karamel yang akan menyegarkan wajah anda. Perona mata pula aplikasikan warna-warna yang manarik seperti warna coklat atau orange. Lipstik, Pilihan warna pink atau coklat akan menambah daya tarikan.

Kulit Berwarna CoklatAlas bedak, gunakan yang warnanya sesuai dengan warna kulit anda. Jangan campurkan dengan alas bedak lain yang warnanya lebih muda. Perona mata, Pilih yang berwarna muda seperti warna biru muda atau abu-abu. Perona pipi, Sesuaikan dengan perona mata, atau warna yang lebih cerah. Lipstik, cukup gunakan lip gloss agar penampilan tetap ringan dan membuat bibir kelihatan mempesona.

Anda perlu pastikan make up anda adalah dari bahan yang berkualiti, ia untuk kesihatan kulit anda. Kulit yang sihat akan mudah diatur dan kulit yang cantik akan membanggakan si pimiliknya.





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Reader Request - Eyeshadow Tips

Salam..haluu sumer..
lame iena x update blog
mlm nie nak menunaikan permintaan my blog reader n also my fb friend..
hahaa my friend request wt entry mcm mane iena mekap kasi eye shadow tak berterabur & ape yg iena letak bwah mate tu..
my friend bace my entry mengenai photoshoot dkt tmn bukit jalil
ade pic iena mekap model
so dia tny ape yg iena letak bwah mate model tu..
okiess kasi tgk gmbr yg d maksudkn tu dlu eyhh


haaa ape yg bwah mate tu yer
itu bedak tabur(loose powder)
kiter letak bedak tabur bawah mata supaya sisa2 eyeshadow yg jatuh tak terlekat pada kulit kiter...
lepas abes mekap mate ,kite kene buang bedak tabur tu
haaa klu nk buang ade berus yg d khas kan tau..
haa gune berus yg camnie


gune berus spt d atas utk buang bedak tabur yg d letak td tau
nti xder la bwah mate kiter berkilat2 dgn sisa2 eye shadow yg terjatuh..
haa my friend ade lg tny..
iena pakai berus aper..
hehehe nie ha siap amek gambo lg tau..






haa nie lah berus conteng2 iena
nie pun rase tak cukup lg..
nak tambah lg berus eyeshadow..


lepastu iena ade janji nk wat entry pasal jenis2 berus n kegunaan nyer
so sorry dear mlm nie tak sempat
sb iena tak bukak buku lg..
takut terbagi info yg salah..
hehe kene study dlu..eheheh tp dont wory
iena pasti akn buat..
nie pn bnyk entry tertangguh..uhuhu..
adehh iena nie penulis tak bertauliah
tp nk gak menulis kt cini..
okiess..
later iena buat yer pasal jenis2 berus dan kegunaan nyer
if ade nk tny ape2 ..tny jer..iena suke org bertanye
iena suke sharte2 ilmu
bile kita share ilmu..bile kita ajar org..kiter akan lebih ingat benda tu..
hehehe nie ler konsep study yg iena gune mase kt kolej dlu..
ahahaha jgn kedekut ilmu okeh
;)

ehhh nk tunjuk gak pic hasil mekap d atas



EYE BROW










EYE BROW







CARA KENING DI BENTUK DAN MAKE UP NYA..







Cara kening sepatutnya terletak...







Jenis-jenis kenig ...





BLUSHER & LIPSTICK










BLUSHER



Cara meletakkan blusher di pipi dan penyapuannya...







LIPSTICK



Penyapuan lipstik di bahagian bibir....




Antara bentuk wajah-wajah kita










Antara bentuk wajah-wajah kita semua....

SIMPLE MAKE UP TIPS :



Generally women are symbol of beauty but it is important for women to more beautify herself. Every woman wants to look beautiful that too in public places. But not everyone have time to go to parlors to beautify them and especially working women's run short of time while getting ready to office. So that women's don't have time to go and find best beauty parlor. So here I provide you some easy tips to a simple makeup to get ready to office or parties. Why want to go to parlors you can quickly and easily finish off your makeup in home with less time.

Simple Home made make up tips :

1.) Before starting your makeup you should clean your face thoroughly. Use your soap or face wash gel to wash your face.

2.) After washing dry your face with a soft towel.

3.) Cleanse your face using some gentle cleansers. By cleansing your face you can remove the dead skin cells from the surface of the skin and it helps to clean the dirt deep inside the pores. But while selecting a cleanser you have to be very careful. Go for gentle facial cleansers that are suitable for all skin types.

4.) After cleansing wash your face with water and dry your face.

5.) Apply a suitable toner. Opt astringent toner to close your pores which normally opens after cleansing. Apply little amount of toner to the cotton sponge and rub evenly on your face. Leave it until pat dry.

6.) When the skin is cool and moist apply a gentle moisturizer which is suitable for your skin type. For example if your skin is oily use oil free moisturizer. Moisturizer helps to keep your face hydrate and moist.

7.) If you are using any eye cream apply that first.

8.) If you have any issues in your face like dark spots, age spots, acne mark, or hyper pigmentation you can use a concealer. But concealer should be a lighter shade than your foundation. Select a concealer that suits the color of your foundation.

9.) Now apply foundation. There are two types of foundation one is liquid type and one is cream type. You can select the one which will work best for your skin type. The women with dry skin can go for cream foundation. Be careful while selecting the color of the foundation that will match your skin tone. Take little foundation in your finger tips and apply in your forehead, chin, cheeks and nose carefully and blend it evenly in your face or you can use sponge to blend.

10.) Use powder. Powder is not only useful for coating but also helps to set the concealer and foundation. It also helps the foundation and concealer to stand longer. You can use pressed or loose powder as per your convenience. But give a even finish you can also use a brush to apply powder evenly.

11.) You have to start with eye shadows for your eyes. Select a perfect eye shadow which matches your skin tone and dress. Take a soft eye shadow brush and wipe it lightly in the one which you have selected and gently sweep on your eyelids.

12.) The next step is to apply eyeliner. Now we can get a eyeliner with a thin brush that is more convenient to use and give a good finish.

13.) Next after applying the eyeliner is to apply the mascara to the upper and lower lashes. You can get mascaras in all shades. But black is the color that suits everyone and all types & colors of dresses.

14.) Blush your cheeks it is much important. It makes your cheeks and your face bright. Select a natural color or light color like the color of your palm to blush your face.

15.) As final steps of your makeup process we are going to finish it off with the lips. While selecting a lipstick we should be careful that the lipstick should suite the skin makeup, your outfit and your skin tone. Use lip gloss it helps to protect your lips soft and to give a shining finish to your lips.

16.) It you need apply a lip liner suitable for your lipstick after applying the lip gloss. But use a lip liner if your lips are thin.

This is very simple make up method, any one can follow this easily, but the think is you should select the suitable beauty products that suited for your skin type. If you have any queries about beauty, makeup or want to choose best products then you can post your questions into my inbox or sms me... I'll try my best to help and give some good tips on that matters...TQ...






Eye Makeup - by Bau Mist Shop










PERALATAN TEPAT MENGELUARKAN HASIL YG INDAH
Antara cara pemakaian eyeshadow yg betul....
Dan alatan yg digunakan dgn tepat...
Bakal mengeluarkan hasil yg begitu indah sekali..








BERUS EYE SHADOW
Cara pemakaian eyeshadow dan berus2nya yang berkaitan utk pemakaian yg betul








TEKNIK EYE SHADOW







KOMBINASI TONE EYE SHADOW
Teknik Eyeshadow dan cara penyapuan serta kombinasi tone warna yg bersesuaian...

PENYAPUAN HIGH LIGHT & SHADING










PENYAPUAN HIGH LIGHT & SHADING
PENYAPUAN UTK MELETAKKAN WARNA2 BERIKUT KHAS UTK MEMBENTUK WAJAH IDAMAN....

HIGH LIGHT - warna putih dan seumpama dengannya

SHADING - warna bersesuaiaan dgn kulit


Applying makeup is an art. If you understand your face type and spend time applying your makeup you are sure to perfect this art. Makeup requires foundation, concealer, blush and powder. Choose the colours and brands that suit you best.Foundation is the first thing to apply on the face.This evens out any lines and pigmentation giving the skin a clean and smooth look. Foundation must be applied minimally and in a downward direction. This will make your facial hair appear less.

The next would be a concealer. This must always be lighter than your skin colour. This is best used in case of dark circles. Dab it around the eyes and rub gently so that it is well blended.

If you use powder then apply very little with a special powder brush. Powder is necessary for blending the makeup together, therefore needs to be applied lightly. Do not apply a very light shade, even if you are fair skinned. It should blend well with your skin tone. A compact powder is much easier to use than a loose powder, so make sure you buy the correct one.

Blusher is amongst the last things you would need to apply. This would be the finishing touch of your makeup. The correct way to apply blusher is to start from below the cheek bone and move towards your ear till you reach your temples. Blusher will give a glow to your skin. After doing your cheeks rub any remain from the blusher on your nose and forehead.

Blusher needs to be applied in such a way that it should enhance your features. If you have high cheek bones use a shade darker than your skin tone. Blusher can help in widening a thin nose and shortening a long nose. If you spend enough time in doing your makeup you will get quicker and better at it.

The trick is in understanding what suits you best and working accordingly. After you apply makeup always carry your blush and lipstick with you for that last minute finishing touch just before you reach. Water proof makeup is always a better option. Yuou always can try DERMA COLOR RANGE OF PRODUCT BY KRYOLAN. All you need to do is to lightly dab your face with tissue to remove any traces of perspiration.








PENYAPUAN FOUNDATION YG HARUS DITEKANKAN

bahagian muka pada gambar yg d gelapkan perlu di titik beratkan pemakaian foundation .Fokus kn pemakaian foudation pada kawasan tersebut... dan hasilnya nanti kulit nampak gebu dan flawlesss...

maksud nye kat sini yg kawasan gelap tu lh kite kene lebih kn sket foundation drpd kwsn lain tappii..jgn lupe blend..jangan bercapuk suda ;)


sedikit info yg iena tau..
HIGHLIGHT -
Guna atas batang hidung nak bagi hidung nampak mancung .mcm yg iena slalu wt kt idung iena tu..huhu.
Letak Atas cheekbone nak bagi pipi korang nampak gebu..
meletop-letop gtuw.
Kat maner yang korang nak bagi nampak terbonjol-bonjol tuh bolehla guna highlight.

SHADING -
Kat maner korang nak nampak tenggelam plak guna shading.. Agak-agak dagu berlapis tiga ker kita sorokkan. Agak-agak hidung kembang ker kita slimkan.. Agak-agak pipi tembam ker kita cengkungkan.
Ha. Kan comel... Tak payah susah-susah nak nak suntik botoks ke ape..huhuhu






LOWER EYELINER TIPS & FOUNDATION TIPS










LOWER EYELINER TIPS
Cara ini biasa cik iena praktiskan. Selepas lukis eyeliner yg dikehendaki di bawah mata, cik iena akan blend dgn eyeliner brush. Supaya nampak smooth & blending..CUBA TAU !!






FOUNDATION TIPS
Macam cara nk cari kaler foundation yg sgt sesuai dgn kulit muka anda?? JGN CUBA DITANGAN !!! Cuba calit di tulang rahang (jaw) sedikit. Pastu pegi la jalan2 bawah matahari. Dlm beberapa minit, klu foundation tu blend dgn kulit anda, maka itu la foundation anda. So, patah balik pegi la beli foundation tu !!!
;)



SMOKEY EYES







































Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve