Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo

Ku Milikmu




Kuberdoa
Dengan jiwa dan tubuhku
Setiap hari sepanjang hidupku
Dengan nafasku
Aku berjanji pada-Mu
Untuk hidup hanya untuk-Mu
O Allah!
Kau bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu

Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

O Allah!
Kubersyukur pada-Mu
Walau kata tak sanggup ungkapkan
Kau buatku,
Mampu lawan keraguan
Dan tegar hadapi tantangan
Hanya Engkau
Sanggup bangkitkan jiwaku
Cahaya-Mu terangi hatiku
Dan hidupku,
Kupersembahkan pada-Mu
Ku milik-Mu
Ku milik-Mu

Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku

Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua
untuk-Mu [x2]
Dan tiada satu pun dapat bersaing dengan-Mu di hatiku
Cinta, hidup, siang, malam, harta, doa semua untuk-Mu


Kini kutahu rasanya
Hidup dalam cahaya kasih-Mu
Kini kutahu rasanya
Menemukan damai di hati
Seandainya semua tahu
Indahnya mengabdi pada-Mu
Seandainya semua tahu
Kasih-Mu lepaskan belenggu
Bebaskanku, kuatkanku


Lirik Lagu Maher Zain - Ku Milikmu

(^_~)
cik iena suka sgt lagu nie
dlm keter asyik dgr cd Maher Zain je


jom layanzz








Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Tutorial Churp Churp For Facebook User

Firstly sory sebab lambat buat tuto nie.Cik iena bz sket.most of my entry kt blog nie dh ditaip awal dan d schedule kan(^_~)

Tuto nie request dr member2 facebook iena wahab & iena eliena

Mula-mula korang kene ada account churp churp dlu..
mana yang takde lagi KLIK SINI UNTUK DAFTAR


Setiap hari korang mesti bukak facebook kan.
So lepas bukak facebook korang kene bukak churp churp jugak
Cik iena memang akan bukak churp churp hari hari untuk tgk campaign baru untuk d share.
kalau nak dpt earning banyak kene lah rajin kan
tapi tak susah pun..
sambil2 on9 fb blh je share2 campaign yg ade

okies..
setiap hari cik iena mmg akn bukak


senang je..korang taip kt browser tu my.churpchurp.com




Untuk tgk campaign baru boleh klik EARN
lepas tu korang klik EARN MORE atau SHARE NOW



lepas klik SHARE NOW tadi ,
page utk campaign yg kita pilih akan keluar.
mcm kt atas nie
scroll bwh sket



okies meh cik iena terangkan siket


untuk pengguna facebook & twitter
better korang set auto sharing..
tick kan ruangan yg berkaitan..

cik iena akan pilih publish ONCE A DAY
huhu hari2 okeyhh
tu pasal la wall cik iena banyak je update kan..

ade je member yg merungut asal on fb je
muke cik iena kua

huhu ade ku kesah..
kalau ade yg berkenan dorang akan klik link tu
kalau xde xpe la kan
kite mencuba je..

lagi pun kite bukan post kat wall orang
kt wall kite

cume ape yg kita post akn keluar kt home fb..
haaa kat sini yg korang kene pandai pilih time untuk d publish kan

korang kene tau kebiasaan nya kawan2 fb korang online pukul berapa..
so bile korang publish je time dorang bukak home fb tu..tentu keluar ape yg korang share ni kan..

tergerak hati dia nk klik
kite gak dpt earn per click

waktu yg cik iena cadangkan :

utk pekerja office dorang besenye
masuk2 opis akan online fb dlu sebelum mulakan keje..
huhu sarapan pagi org ckp(^_~)

lepastu sebelum dan selepas rehat..
sebelum kua rehat..jap jap nk on fb jap
(^_~)
balik pd makan tu pun sblm amek semangat wt keje
bukak fb dlu kan
(^_~)

haa sebelum org balik kerja pun 
org akn bukak fb 

hihihi terpulanglah ikut list friend yg ade kt korang
sama ade bekerja atau student
semua ade time online masing2
(^_~)

nie tips je..



haa yg ni korang blh je copy link ni letak kt blog or email ke..
tak pun klik je icon2 comel yg berkaitan utk korang share dkt platform mane yg korang nak










 yg ni menarik jugak
cik iena selalu jgk send dkt group2 yg ade kt fb..
kalau klik fb send 
kuar yg bwh nie



 kalau korang pilih hantar kt member
dorang akan dpt inbox..
so lg best korang pilih group
haaa sume group yg korang ade kt fb korang tu
korang blh pilih..

kalau pilih group nty dia akn post dkt group..
so semua yg ade dalam group blh tgk link korang share dkt wall group

tapi pandai2 la jgn share semua kt group..
tgk iklan yg rase2 menarik..

tapi rase2 kalau muka tembok tu post je la
hahaha cik iena pun slalu gak wt cmnie
(^_~)




 korang pn blh share through gmail contact..yahooo
mcm2 la
klik je icon comel2 tu
(^_~)

Untuk yang ade blog
korang blh buat blog post tentang campaign tu

contoh utk campaign bwh nie




cik iena post kt blog
tp sebaiknya sebelum post kt blog
korang pergi link yg kite share dlu
baca details supaya senang kite nk buat penerangan ringkas
kalau boleh kt blog entry korang jangan story semua
story siket2 yg menarik je
nak tau details dorang kene klik link yg kite share tu
haa kt situ da dpt earn da

cth blog post cik iena..
xler menarik sgt..




tapi tajuk dia menarik kan
hahahha

cik iena pulak guna networkblog utk auto publish dkt facebook utk ape2 blog post yg cik iena buat..
haa cm bwh nie
kua kt fb



Tips utk blog : 100 perkataan pertama penting untuk menarik minat pembaca
(^_~)

tapi kadang2 kalau cik iena malas
cik iena copy bulat2 je yg churp churp punye
(^_~)
ikut kerajinan laaa

Untuk yg ade blog jgak blh je letak iklan churp churp dekat header blog atau pun sidebar
(^_~)


cth cm atas nie

huhu
kalau bloggers mesti tau cmner nak buat kan
(^_~)



smlm cik iena post gmbr nie kt dua2 acc fb cik iena



so ramai yg inbox bertanya mcm mane nk buat
:)


okiesss sekian tutorial utk hari ini utk kwn2 facebook cik iena yg bertanya

(^_~)














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

KAKI JADI INDAH MENARIK

Ketika kita melihat seorang wanita yang berpakaian indah, rias wajah menawan, perhiasan yang memukau, tapi tumit kakinya terlihat pecah-pecah dan berwarna hitam, tentu kekaguman kita jadi pudar. Malah boleh merubah persepsi kita terhadapnya.

Perlu ditegaskan, penampilan tidak hanya dilihat dari wajah dan busana. Kaki yang indah dan terawat juga turut mengindahkan penampilan. Tetapi seringkali ramai yang melupakan rawatan kaki, kerana dalam fikiran telah tertanam kata-kata bahawa tidak seorang pun akan melihatnya. Pendapat itu kesilapan besar. Biasanya, setelah orang melihat muka, maka pandangan akan terarah kepada bahagian-bahagian lain, termasuk rambut, kuku dan kaki. Kalau tumit kaki pecah-pecah, jika berdandan sehari suntuk agar berpenampilan menarik, musnah sama sekali. Ibarat nila setitik rosak susu sebelanga. Hanya karana tumit kaki pecah-pecah, akan merosakkan penampilan keseluruhannya.
Merawat kaki, sebenarnya tidak susah dan boleh dilakukan sehari-hari, ketika mandi, antaranya :
• Bersihkan kaki sampai ke hujung dan celah-celah jari kaki.
• Kulit yang mengeras, kasar dan kehitaman yang terdapat di tumit dan lutut, dapat dihilangkan dengan menggosoknya.
• Pergunakan batu apung atau yang sesuai dengannya akan meluruhkan kotoran dan lapisan kulit yang sudah mati. Sehingga tumit dan lutut menjadi lebih bersih. Selain rawatan kaki sehari-hari, Anda juga dapat memanjakan bahagian ini dengan perawatan rutin mingguan.
• Bersihkan sisa-sisa cat kuku, jika memakainya. Kemudian, rendamkan kaki ke dalam besen dengan air hangat dan cairan sabun.
• Gosok jari-jari kaki dan tumit dengan menggunakan sikat atau batu apung. Bilas menggunakan air suam dan keringkan. Kuku dan kulit yang mati, dapat dirapikan dengan menggunakan gunting.
• Setelah itu, oleskan krim pelembab (hand and body lotion), mulai dari jari-jari sampai ke bahagian lutut, Urut ke arah atas, terutama pada bahagian betis, untuk merangsang kerja otot dan membantu peredaran darah.


note: selalu cik iena pakai losyen pakai letak je..
hurmm lepas nie kene urut ke arah atas(^_~)





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

KHASIAT AIR KELAPA

AIR kelapa bukan sahaja sebagai air minuman penghilang dahaga terutamanya ketika musim panas. Tetapi, sebenarnya buah kelapa memiliki banyak khasiat dan nilai gizi makanan yang hebat. Hasil kajian mendapati kelapa mempunyai banyak faedah terutamanya apabila diproses dan diolah dengan betul dan baik. Selain diminum, air kelapa juga boleh diproses sebagai nata de coco, ais krim, dan minuman kesihatan (energy drink).

Hasil kajian juga mendapati air kelapa kaya dengan potasium (kalium). Selain mineral, air kelapa juga mengandungi gula (antara 1.7 hingga 2.6 peratus) dan protein (0.07 hingga 0.55 peratus). Selain itu kandungan komposisi gizi itu air kelapa juga berpotensi dijadikan bahan produk perusahaan desa.

Jika di Filipina, air kelapa diproses untuk pembuatan minuman, jelly, alkohol, cuka, dan nata de coco. Manakala di negara kita air kelapa digunakan untuk minuman (air kelapa muda) dan bahan asas pembuatan produk nata de coco. Lebih istimewanya air kelapa juga boleh dimanfaatkan untuk bahan perubatan tradisional dan perawatan kecantikan.

Tidak kurang hebatnya juga isi buah kelapa muda cukup baik untuk dimakan terutamanya bagi kanak-kanak yang menderita kekurangan gizi makanan (nutritional deficiency).

Air kelapa memiliki cita rasa yang isitimewa di samping itu, air kelapa juga mempunyai banyak kandungan gizi di dalamnya terutama mineral yang sangat baik untuk tubuh manusia. Selain itu unsur karbon dalam air kelapa berupa karbohidrat sederhana seperti glukosa, sukrosa, fruktosa, sorbitol, dan inositol. Unsur nitrogen pula terdiri dari protein seperti asam amino, alin, arginin, alanin, sistin, dan serin. Kajian dapati kadar asam amino air kelapa lebih tinggi berbanding asam amino dalam susu sapi.

Selain karbohidrat dan protein, air kelapa juga mengandungi unsur mikro berupa mineral yang diperlukan dalam tubuh. Mineral tersebut di antaranya kalium (K), natrium (Na), kalsium (Ca), magnesium (Mg), ferum (Fe), cuprum (Cu), fosfor (P), dan sulfur (S). Lebih menariknya dalam air kelapa mempunyai berbagai vitamin. Seperti vitamin C dan berbagai asam seperti, asam nikotinat, asam pantotenal, dan asam folat. Vitamin B kompleks yang dikandungnya antara lain niacin, riboflavin, dan thiamin.

Sarat khasiat
Kelapa atau nama saintifiknya Cocos nucifera ini juga dikenali dengan nama “Wonder Food”. Ia dipanggil disebabkan banyak kandungan nutrisi di dalam buah kelapa itu diperlukan oleh tubuh kita.

Di beberapa negara kelapa merupakan buah yang berkait dengan mitos dan budaya malah dipanggil buah ajaib kerana perananya sangat penting dalam berbagai ritual keagamaan dan adat. Dalam upacara keagamaan Hindu, kelapa dipanggil "Tree of Heaven" kerana kelapa dipercayai dapat membawa kekuatan, kesihatan, umur yang panjang dan kedamaian.

Kandungan mineral yang terkandung dalam kelapa juga mempunyai protein berkualiti tinggi iaitu baik untuk pertumbuhan dan memperbaikan sel-sel dalam tubuh. Airnya dikenali sebagai air mineral dan merupakan minuman penyegar. Kandungan gula yang terdapat pada air kelapa pula senang diserap oleh tubuh. Air kelapa juga merupakan tonik yang terbaik untuk menjaga kesihatan tubuh kita.

Air yang terdapat dalam buah kelapa cukup untuk memenuhi keperluan tubuh iaitu vitamin C dalam sehari. Seperti yang kita ketahui, walaupun kandungan nutrisi yang terkandung dalam air kelapa tinggi, namun ia bersifat isotonik. Air kelapa mudah memiliki komposisi mineral dan gula yang sempurna sehingga mempunyai keseimbangan elektrolit yang sempurna sama dengan cairan tubuh manusia. Oleh itu, komposisi mineral yang terkandung dalam air kelapa juga mempunyai potensi besar untuk dikembangkan sebagai minuman isotonik.

Penggunaan air kelapa telah dipratikkan semenjak dulu lagi kerana orang tua-tua sering memberi kelapa muda hijau ketika menderita demam atau campak. Mereka yakin dengan air kelapa mampu menurunkan panas dalam tubuh. Ketika demam, air kelapa dan air putih diminum secara berselang seling untuk mengurangi panas dan rasa sakit.

Minuman air kelapa muda dan memakan isinya dapat meredakan mulut kering, demam, penyakit diabetes. Selain itu, minum air kelapa muda dipercayai boleh membuang racun dalam darah. Namun perlu diketahui terlalu banyak minum air kelapa muda menyebabkan sedikit rasa lemas.

Bagi yang memiliki gangguan pada tulang, disarankan tidak mengambil air kelapa secara berlebihan. Selain itu, kepercayaan dulu juga disarankan ibu yang sedang mengandung perlu kerap minum air kelapa muda. Air kelapa ini dipercayai dapat membersihkan janin di dalam rahim dan memudahkan kelahiran bayi, menjadi bersih, tiada kurap dan sebagainya.

Air kelapa juga dikenal pasti sebagai ubat tradisional kuno yang sangat berkesan membasmi berbagai jenis cacing di dalam usus. Malah, ia juga sangat baik diminum pada waktu pagi sebelum mengambil makanan lain. Air kelapa berkesan untuk pesakit yang menderita gastrik.

Di samping itu, air kelapa juga berkhasiat dalam penyembuhan sakit colitis, luka, cirit-birit, disentri, dan buasir. Air kelapa juga dapat mengatasi kerosakan sistem saluran pecernaan seperti mengurangkan gas, mual, dan sakit perut. Selain itu air kelapa yang ditambah madu, sangat baik untuk diminum ketika hendak tidur dan berkesan untuk mereka yang menghidap batuk kering.

Bagi pesakit kolera, campuran jus jeruk nipis dan air kelapa cukup perkesan untuk penyembuhan. Air kelapa bersifat diuretic sehingga sesuai untuk mengobati kerosakan pelbagai penyakit lain.


notes : cik iena suka air kelapa (^_~)






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

SOY KOLLAGEN DAN VITAMIN C BANTU KULIT TEGANG

Collagen + Vitamin C sesuai untuk golongan berusian 30-an.
Kulit lesu, kering dan tiada tanda keanjalan pada wajah menunjukkan berkurangnya penghasilan semula jadi kolagen. Seiring peningkatan usia terutama mereka yang menjangkau usia 30-an, otot semakin lemah, tulang kehilangan kalsium bahkan penuaan mengisi tempatnya. Kepentingan kologen amat ketara kerana ia terdapat diseluruh badan termasuk kulit, otot dan tulang sehingga ada yang menyifatkannya sebagai "batu-bata" yang menjadi asas kulit, otot, tulang serta rangka yang sihat.

Orang asia amat mementingkan struktur kulit putih, cantik dan menarik. Pemutih turut menjadi elemen penting dalam penghasilan produk. Cuaca yang agak panas juga membuatkan kita sering memikirkan produk yang mampu menjadikan kulit kekal putih. Selain itu, ia menitik beratkan soal pengurangan kedut pada kulit, oleh itu amalan berterusan dengan meminum kolagen soya akan membantu mengurangkan garis halus yang menghiasi muka, mata, leher dan tempat tertentu. Disamping penghalusan kulit, kombinasi vitamin C membantu mencantikkan rambut, kuku serta menghilangkan pigmentasi pada kulit.

Tubuh yang sihat bukan bersandarkan kepada minuman produk kesihatan semata-mata. Gabungan minuman berkenaan bersama aspek penjagaan kesihatan yang lain termasuk amalan pemakanan seimbang, minum air dan rehat mencukupi disamping aktiviti riadah bakal membawa perubahan diri termasuk memperoleh bentuk badan bersesuaian.




Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve