Blog Tutorial-How to create blog

Hye..
mlmnie iena nk wat entry mcm mane tuk create blog..
memandangkan ramai jugak member fb iena yg berminat nk buat blog cm iena..
hehe..
so klu nk jawab bnyk kali soklan cm ne nk wat blog tu cm lecah la plak kn citer benda yg same
so..mlm nie iena wat tutorial utk anda2 d luar sane yg belum ade blog & berminat nk buat blog..

owkay mule2 g daftar dlu kat sini

tekan sini yer

klik create a blog




lpastu akan kuar page nie




ha pastu isi la form ni eyy..
d isi klik CONTINUE

step 2- name kn blog anda



mcm bese lah da isi klik CONTINUE..

haa..pastu choose template



dah tu CONTINUE lagi

Your blog has been created!



klik start blogging



haa..nie ruangan tuk masukkan entry..
korang wat la entry yg pertama..
pastu klik publish post



untuk view ape yg korang tulis..
klik view post..



ahaaa nie lah view dia..
ni blog yg baru d buat..
masih tak cantik lagi..
step seterus nyer..
korang kene lah mekap2 sket blog ni..
dkat atas skali sebelah kanan klik CUSTOMIZE



kat sini lah korang nk mekap2 blog korang
korang leh ADD GADGET..
korang gak boleh alih2 tempat gadget tu...
just drag n drop je..
mudah kan..

klu korang klik add a gadget
new window akan kuar
korang leh pilih gadget2 yg d sediakan



ahaa cam malas lak nk menerangkan sume gadget yg ader..
next time iena story eyy...

lpastu nie penting gak tau..
mencantiks kan blog dgn background yg comel2...
eheee..

korang leh g website ni
cari lah design yg korang suker..
lepastu ikut je arahan dia..
nanti dia akan ajar nk letak coding kat maner..
:)
http://www.thecutestblogontheblock

WoOps..

Entry tambahan..

so sorry..blog yg iena create mlm td yg utk tutorial tu ..iena guna email lain..tp luper lak email tu adalah alternatife email iena..

kehkeh..

so...pagi ni bukak blog ..

tgk blog bru buat tu masuk dlm account yg blog iena eliena...

patut lah rase mcm ade step yg kurang..

but dont wory..step nyer lebih kurang sama..

cume lepas isi borang yg mule2 tu

blogspot akan mintak verification number..

woopsss..verification number ni dia tak anta kat email tau..

dia akan bg dua options..

1.SMS...2.VOICE CALL..

ahaa iena prefer VOICE CALL sb dia akan terus call..

klu SMS kadang2 lambat..

tapi kene dengar betul2..dia speaking English tau..

ahaa agak2 x reti BI tu guna la SMS yer..

:)



JIKA RAJIN..SILA KLICK..







0 comments:

Post a Comment

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve