Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo
Showing posts with label blog tutorial. Show all posts
Showing posts with label blog tutorial. Show all posts

Tutorial Churp Churp For Facebook User

Firstly sory sebab lambat buat tuto nie.Cik iena bz sket.most of my entry kt blog nie dh ditaip awal dan d schedule kan(^_~)

Tuto nie request dr member2 facebook iena wahab & iena eliena

Mula-mula korang kene ada account churp churp dlu..
mana yang takde lagi KLIK SINI UNTUK DAFTAR


Setiap hari korang mesti bukak facebook kan.
So lepas bukak facebook korang kene bukak churp churp jugak
Cik iena memang akan bukak churp churp hari hari untuk tgk campaign baru untuk d share.
kalau nak dpt earning banyak kene lah rajin kan
tapi tak susah pun..
sambil2 on9 fb blh je share2 campaign yg ade

okies..
setiap hari cik iena mmg akn bukak


senang je..korang taip kt browser tu my.churpchurp.com




Untuk tgk campaign baru boleh klik EARN
lepas tu korang klik EARN MORE atau SHARE NOW



lepas klik SHARE NOW tadi ,
page utk campaign yg kita pilih akan keluar.
mcm kt atas nie
scroll bwh sket



okies meh cik iena terangkan siket


untuk pengguna facebook & twitter
better korang set auto sharing..
tick kan ruangan yg berkaitan..

cik iena akan pilih publish ONCE A DAY
huhu hari2 okeyhh
tu pasal la wall cik iena banyak je update kan..

ade je member yg merungut asal on fb je
muke cik iena kua

huhu ade ku kesah..
kalau ade yg berkenan dorang akan klik link tu
kalau xde xpe la kan
kite mencuba je..

lagi pun kite bukan post kat wall orang
kt wall kite

cume ape yg kita post akn keluar kt home fb..
haaa kat sini yg korang kene pandai pilih time untuk d publish kan

korang kene tau kebiasaan nya kawan2 fb korang online pukul berapa..
so bile korang publish je time dorang bukak home fb tu..tentu keluar ape yg korang share ni kan..

tergerak hati dia nk klik
kite gak dpt earn per click

waktu yg cik iena cadangkan :

utk pekerja office dorang besenye
masuk2 opis akan online fb dlu sebelum mulakan keje..
huhu sarapan pagi org ckp(^_~)

lepastu sebelum dan selepas rehat..
sebelum kua rehat..jap jap nk on fb jap
(^_~)
balik pd makan tu pun sblm amek semangat wt keje
bukak fb dlu kan
(^_~)

haa sebelum org balik kerja pun 
org akn bukak fb 

hihihi terpulanglah ikut list friend yg ade kt korang
sama ade bekerja atau student
semua ade time online masing2
(^_~)

nie tips je..



haa yg ni korang blh je copy link ni letak kt blog or email ke..
tak pun klik je icon2 comel yg berkaitan utk korang share dkt platform mane yg korang nak










 yg ni menarik jugak
cik iena selalu jgk send dkt group2 yg ade kt fb..
kalau klik fb send 
kuar yg bwh nie



 kalau korang pilih hantar kt member
dorang akan dpt inbox..
so lg best korang pilih group
haaa sume group yg korang ade kt fb korang tu
korang blh pilih..

kalau pilih group nty dia akn post dkt group..
so semua yg ade dalam group blh tgk link korang share dkt wall group

tapi pandai2 la jgn share semua kt group..
tgk iklan yg rase2 menarik..

tapi rase2 kalau muka tembok tu post je la
hahaha cik iena pun slalu gak wt cmnie
(^_~)




 korang pn blh share through gmail contact..yahooo
mcm2 la
klik je icon comel2 tu
(^_~)

Untuk yang ade blog
korang blh buat blog post tentang campaign tu

contoh utk campaign bwh nie




cik iena post kt blog
tp sebaiknya sebelum post kt blog
korang pergi link yg kite share dlu
baca details supaya senang kite nk buat penerangan ringkas
kalau boleh kt blog entry korang jangan story semua
story siket2 yg menarik je
nak tau details dorang kene klik link yg kite share tu
haa kt situ da dpt earn da

cth blog post cik iena..
xler menarik sgt..




tapi tajuk dia menarik kan
hahahha

cik iena pulak guna networkblog utk auto publish dkt facebook utk ape2 blog post yg cik iena buat..
haa cm bwh nie
kua kt fb



Tips utk blog : 100 perkataan pertama penting untuk menarik minat pembaca
(^_~)

tapi kadang2 kalau cik iena malas
cik iena copy bulat2 je yg churp churp punye
(^_~)
ikut kerajinan laaa

Untuk yg ade blog jgak blh je letak iklan churp churp dekat header blog atau pun sidebar
(^_~)


cth cm atas nie

huhu
kalau bloggers mesti tau cmner nak buat kan
(^_~)



smlm cik iena post gmbr nie kt dua2 acc fb cik iena



so ramai yg inbox bertanya mcm mane nk buat
:)


okiesss sekian tutorial utk hari ini utk kwn2 facebook cik iena yg bertanya

(^_~)














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Blog Tutorial::Blog Paging(halaman Muka surat pada blog)

Paging for blog...

New Blogger Paging


Tutorial ni utk bloggers tambah paging dkt blog..
Senang je..ikut arahan bwh nie mesti jd(^_~).

NOTES:BLOG CIK IENA TAK BLH RIGHT CLICK,SO KALAU NK COPY..
HIGHLIGHT WORDING  LEPASTU CLICK CTRL + C =copy(shortcut utk copy)
1. Login acc blogger korang--> Design --> Edit HTML
2. Click on "Download Full Template" (backup template korang dlu..huhu takot xjd ke kan)
3. Check "Expand Widget Templates"
4. Pastu korang search coding ni kt html --> Search (ctrl+f)



]]></b:skin>
5. Selepas jmp words tu,korang copy & paste coding kt bwh nie dkt atas coding yg korang search td

.showpageArea a { text-decoration:underline; } 
.showpageNum a { text-decoration:none; background:#FAFAFA; 
margin:0 3px; padding:3px; } 
.showpageNum a:hover { background:#FFFCAB; } 
.showpagePoint { color:#333; text-decoration:none; 
background: #FFFCAB; 
margin:0 3px; padding:3px; } 
.showpageOf { text-decoration:none; padding:3px; 
margin: 0 3px 0 0; } 
.showpage a { text-decoration:none; background: #FAFAFA;
padding:3px; } 
.showpage a:hover { text-decoration:none; background: #FFFCAB;
 padding:3px; } 
.showpageNum a:link,.showpage a:link 
{ text-decoration:none; color:#333333; }

CSS code kt atas ni korang blh modify ikut kesesuaian blog korang..tukar la iku color scheme blog korang yer.

6. Kemudian Cari lg coding ni --> Search (ctrl+f)

</body>



7. Copy paste coding bwah nie letak dkat atas yg coding korang search td..

<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;item&quot;'>
<b:if cond='data:blog.pageType != &quot;static_page&quot;'>
<script type='text/javascript'>
var pageCount=8;
var displayPageNum=8;
var upPageWord =&#39;Previous&#39;;
var downPageWord =&#39;Next&#39;;
</script>
<script src='http://blogergadgets.googlecode.com/files/
blogger-page-navi.v1.js'type='text/javascript'/>
</b:if>
</b:if>
Kat sini korang blh tukar dua parameter..
var pageCount=8;
::nie bilangan post yg korang nk display per page (cth 8 post utk 1 page).
var displayPageNum=8;
::nie bilangan page yg korang nk display dalam satu page..(cth 8 page utk 1 page - 1 2 3 4 5 6 7 8 NEXT-)

8. Kemudian cari lg coding nie --> Search (ctrl+f)

'data:label.url'

9. Kemudian korang tukar max-results kpd nombor yg korang dah define dkt var pageCount

<a expr:href='data:label.url + &quot;?&amp;max-results=8&quot;'
 rel='tag'>
Haaaaaaaaa..
Now dah blh save dan view blog
Semoga Berjaya

REPLY (Apa dah jadi dengan NetworkedBlogs by adthnwan.blogspot.com)




Merujuk Entry drpd
~♥ iella ♥~

--->
http://fadthnwan.blogspot.com/2010/10/apa-dah-jadi-dengan-networkedblogs.html

Nie jwpn iena...

klik


http://apps.facebook.com/blognetworks/index.php

klik profile


scroll bwh cari
BLOG I WRITE

klik nama blog yg kite daftar tu


cth iena nye blog iena eliena http://apps.facebook.com/blognetworks/blog/ienaeliena/


klik WIDGET

klik instal widget


nanti follow dia nyer arahan..


iena dah cek..
illa nyer link networkblog http://apps.facebook.com/blognetworks/blog/iellazuwan_lollipop/

iena dh follow illa

klu tgk kt illa nye networkblogs illa blm confirm kn author..

lepas masukkan widget tu dkt blog nti ok lh..



 




sorry illa just simple entry..
tgh bnyk keje..
harap illa paham eyy
:)

Kenapa blog saye tak display 10 post per page seperti yg saya set dkat formatting setting



haha pening tak tgk gambar nie..
nGeeEEE..saket otak tgk kn...

Kenapa entry yg display kat blog iena stakat satu dua post jer walaupun dah set 10 post per page..
kehkeh...
sblm ni mrs weiyda ade tny knp entry iena yg lain2 tak kuar..
iena ingat sb lambat loading ke kuar lambat ke
haha rupo nyer takkan kuar...
almaklumlah budak bru blajar berblogging..haha budak ker..tua suda..

nak tau sb aper sb entry iena tu panjang berjelar..
kalau satu entry kita tu saiz dia besar dan makan masa tuk loading so dlm blog kiter hanya akan display satu atau dua entry sahaja walaupun kiter dah set banyak
so bagi mengelakkan entry kite tak kuar spt yg di ingankan tu
kite tak ley la wat entry yg panjang berjelar n penuh dgn gambar yg iena wat nie..
hahaha lambat ler nak loading

 


"Starting today, we’re rolling out a change that affects how we paginate webpages on Blogger. We will dynamically adjust how much content to send to the browser depending on (a) the amount of HTML on the page being requested (in kilobytes) and (b) the number of images on the page. Users can continue to use “older posts” and “newer posts” navigation elements to see additional posts. "
Nak tau lebih bace kt sini

klik sini











IKLAN












iena nak mintak jasa baik korang




untuk undi iena ley tak







haha muker tak tau malu btul..







hehe ;)







buley la.. buley la erk..







korang ley undi kat blog mrs weiyda














contest number iena 29.SITI FAZLINA







undian anda amat saya harapkan & hargai..

TarIkh Tutup Undian : 25/03/2010











http://honeybee-lovely.blogspot.com/2010/03/sticky-mode-sampai-25032010top-12.html















JIKA RAJIN..SILA KLICK..







Assalamualaikum... atuk ooo atuk

hari ni g jejalan kt blog mrs weiyda..
huhu terperasan la pulak upin ipin yg comel tu..
comel je tgk benda tu..
pastu g ler kt situ..
kunun2 nk right click la..
tetibe kuar suara..
Assalamualaikum... atuk ooo atuk..
haha terkojut den..
best la pulak..cam menarik..
iena pn klik la upin ipin tu..
keluar la blog kt mane nk dapat kan coding tu..
hehe iena pun copy paste ler..
tapi iena ubah kedudukan dia..
owkay korang boleh je klik gambar upin ipin tu..nanti akan link ke blog tu
tp klu nk amek kat sini pun boley..

COPY CODE pastu PASTE dkat Add Gadget->HTML/Javascript


kalau korang nk ubah kedudukan cam iena camnie cara nye..
by default dia da set kan 'top','0px','left','0px'
maksudnye kedudukan dkat atas(top) 0px..atas skali...
kedudukan kiri(left) 0px...sebelah kiri skali..
ni macam kordinat lah..
mcm iena iena ubahkan ke kanan siket dr yg asal..
'left','0px' ..jgn letak 0px...letak la 100px ke 200 px ke..(so dia akan ke kanan sedikit)
so gambar tu akan beralih ke kanan sedikit...
kalau nak letak ke kanan skali
'left','0px' TUKAR 'right','0px'

kalau da nak letak kat bawah skali

'top','0px'
TUKAR 'bottom','0px'

korang kene cube tukar2 kordinat pastu tgk kat blog..
ape jadi..rase nak alihkan kedudukan ..tukar lagi kordinat tu..
sampailah korang puas hati dengan kedudukan upin ipin tu




credit to http://adiwidget.blogspot.com/ AND mrs weiyda






IKLAN



iena nak mintak jasa baik korang



untuk undi iena ley tak



haha muker tak tau malu btul..



hehe ;)



buley la.. buley la erk..



korang ley undi kat blog mrs weiyda






contest number iena 29.SITI FAZLINA



undian anda amat saya harapkan & hargai..

TarIkh Tutup Undian : 25/03/2010





http://honeybee-lovely.blogspot.com/2010/03/sticky-mode-sampai-25032010top-12.html








JIKA RAJIN..SILA KLICK..





Blog Tutorial-Network Blog Facebook

owkay..
selain follower kat blog ni
ade juga gadget lain utk follower..
saper2 yg ader facebook blh lah add gadget ni yer

NETWORK BLOG

klik link atas ni pastu install dlu yer utk yg x install lg


klik allow


pastu akan kuar la page ni

korang kene pilih blog maner yg nk follow..
ni blog yg berdaftar dgn fb..
klu x nk ..g bawah skali klik next..
ahaa iena prefer NEXT jer..

pastu kuar page nie..
ha yg ni mane2 member fb korang yg da ader blog..
korang boley follow..
nk follow klik je follow


pastu kt bawah skali klik NetworkedBlogs Home Page
kuar la page ni
klik register a new blog


pastu page nie kuar..isi la ape yg patot eyy


ni contoh yg iena isi

pastu klik next

page ni kuar..klik next lg


kuar la page nie...ha ni lah step tuk letak kt blog

klik YES


pilih
Use our widget to verify ownership (instant, but some technical skills required)

kuar page nie..

Copy the following HTML code:

ehh sblm tu bukak blog korang dlu..
kat atas tu ade menu customize..
klik customize



klik add gadget


pilih HTML/javascript

copy coding kat fb tadi..pastu klik save


ha pastu nk pastikan ade ke x..
klik la view blog
tgk dah ader


next step g balik kat fb tadi
klik verify widget

pastu klik next



untuk allow facebook publish automaticly any new entry kat blog
klik feed Setting


dkat bhagian Personal Facebook Profile..tick Auto-publish to personal profile
popup new window

Klik ALLOW PUBLISHING -> KLIK ALLOW
pastu boleh klik publish test post..
boleh la tgk kat profile kiter eyy...

owkay..
harap2 korang fahan eyy..
cik suzie klu x paham tanyer iena yer..









JIKA RAJIN..SILA KLICK..





Blog Tutorial- Follower



Apa itu follower?
ahaa..follower tu adalah kiter nyer pengikut lah..
saper2 yg follow kiter akan dapat update lah klu kiter post new entry..

kalau korang nk follow mane blog senang jer..
ader dua cara..

satu..klik follow kat sini..



ataupun dkat atas skali ade menu follow



aha lepastu ikut je step dia..
boleh follow secara private atau public..

klu private nie..org len takkan tau la kiter follow dia..
klu public..org akan tau sb gamba kiter akan kuar kt follower tu
uhuuuu..

xder la print screen lg..
nti klu iena nak mem follow blog org iena print screen n tunjuk kt sini eyy

Sambungan


dah ader org yg nk d follow..
so nie cth dia yer..
kalau kiter belum follow dia lg..
button follow akan ade
klik follow


popup new window

klik follow this blog..

kuar page ni

klik DONE




pastu nanti window tadi akan close sendiri n blog yg kite follow akan d refresh/reload..
kuar lah cmni..
menandakan kiter dah pun menjadi follower dia













JIKA RAJIN..SILA KLICK..





Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve