Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Wednesday, February 17, 2010

Mamat Korea utk Cik Erna



my friend teringin nak berkawan dgn mamat korea
kehkeh mamat korea yang cumel2..
hurmm kebetulan ex schoolmate yg jumpa aritu keje dgn company korea
so ader la kenalan korea...
tp x ler ramai pn sb ramai yg da balik korea..
so cik erna..
stakat nie ader sorang lah..
nama dia dae yaob...bebelit ler lidah ko nak panggil nanti..
tp org malaysia panggil david jer..kehkeh
nie jer la gmbr yg ade



dia xde fb plak..
nanti da dpt no tpn n email dia aku inform ko owkay
kehkeh..
haaaa to all readers yg lain2..
klu ade pakwe2 korea yg cumel2 yg suke berkawan dgn org malaysia
g tau la eyy...
leh ler kenalkan dgn cik erna kiter nie..





huhu..
sekian...
jgn marah eyy naaa..
kehkeh

Gula Bakal Berwajah Baru

---------- Forwarded message ----------



From: My friend

Date: Fri, February 12, 2010 10:28:28 PM

Subject:Fw: Fwd: Gula Bakal Berwajah Baru
To: all reader


Kalo la kuar gmbr cam ni,..mmg x lalu nak minum…

nk wat mcm amaran kat kotak rokok tu ker..aiyokk nie mesti idea lelaki nie..
geram la tu kat kotak rokok ade amaran camtu..
pastu cadangkn wat kat plastik gula pulak..
kan gula nie selalu perempuan yg uruskan..
yela aktiviti rumahtangga kt umah..
nk wat air...masak sume ppuan yg uruskan..
kehkehhh ampehh tolll..
eee yekkkkkkkkkkkk


Rampasan Minyak Pelincir, Minyak Gear,Minyak Brek – Semuanya Tiruan

---------- Forwarded message ----------



From: My friend

Date: Fri, February 12, 2010 12:28:28 PM

Subject:Fw: Rampasan Minyak Pelincir Tiruan...

To: all reader

 


Rampasan Minyak Pelincir, Minyak Gear,Minyak Brek – Semuanya Tiruan








Bt 17

Jalan Rawang

Selangor

5 Feb 2010



Syabas kepada anggota polis dari IPD Gombak, kerana pada asalnya, serbuan dilakukan untuk kes lain, tetapi akhirnya menemui yang lebih besar.



Tangkapan dilakukan di dalam kilang ini bagi kes berkaitan dengan dadah, tetapi anggota polis merasa curiga barangan di dalam kilang lalu menghubungi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan Gombak untuk kepastian.



Dan siasatan dilakukan bersama peguam dari sebuah syarikat minyak tersohor dan mengesahkan, semua barangan di dalam kilang di Batu 17 Jalan Rawang ini adalah barangan tiruan.




Ketika saya tiba di kawasan kilang ini, anggota penguatkuasa KPDNKK sedang melakukan siasatan dan pengiraan bfrangan yang dirampas.






Namun, ada satu halangan untuk saya membuat liputan apabila seorang lelaki (dari firma guaman) yang mewakili sebuah syarikat minyak, menghampiri saya.




Lelaki itu -”U siapa?”

Saya – “Kenapa? Ada apa masalah?”

Lalu saya menunjukkan tag nama saya.

Lelaki itu – “U tidak boleh ambil gambar. Company kita tak benarkan.”

Saya sebenarnya dah mengagak kejadian begini akan berlaku kerana telah banyak kali mengalaminya.

Lelaki itu – ” Tolong jangan ambil gambar. Ini policy kami, kami tidak mahu customer lari, sales kami jatuh sebab u kasi keluar ini kes.”

Saya – “Maaf, saya tak boleh ikut kata u, sebab ini hal pengguna. Masalah customer lari, bukan masalah saya, saya mewakili pengguna. U ingat saya tak kena marah dengan orangramai, sebab buat berita, tapi tak mau tunjuk apa barangnya. Lebih baik saya balik?”

Lelaki itu kemudian membuat beberapa panggilan telefon, tak taulah apa yang diadukannya.

Lelaki itu – ” Kita boleh kautim. U ambik gambar, tapi ini produk u kasi tutup nama. Berapa, 500 bole(RM)?

Saya – ” Sori, u mau bayar saya satu juta pun, saya tak mau.”

KPDNKK -” Macam inilah.U jangan ganggu dia ok? Apa-apa hal, u cakap dengan kita punya bos. Timbalan Pengarah on the way. Dia buat dia punya kerja, u buat u punya kerja. Ini hal pengguna, kena tipu.

Sebenarnya, saya dah terfikir untuk SMS rakan di SPRM untuk buat sesuatu, tapi hold dulu, kerana mungkin dia bergurau mengenai tawaran itu. Tapi jika dia cuba ulangi lagi, rasanya dah lain jadinya berita ini…




Kilang haram ini dipercayai telah beroperasi kira-kira setahun lalu.


Pekerjanya hanya seorang – lelaki yang ditangkap polis bersabit kes nakortik.



Dialah yang membuka, mengunci kilang, mengisi, mengepam, membungkus minyak, melekat label.




 Itu dakwaan dia, yang menurutnya, tauke hanya datang sekali-sekala memberikan arahan.



Beribu-ribu liter minyak pelincir pelbagai kelikatan yang diisi di dalam berbagai tong dan tangki ditemui.



Tidak cukup di dalam, minyak juga ada di luar bangunan, dan ada pula 2 stor menyimpan barangan seperti botol.



Tuirut ditemui beribu-ribu botol kosong, kotak, penutup botol,pelekat/label pelbagai jenama minyak pelincir, dari yang murah sehinggalah yang berharga ratusan ringgit sebotol.



Dan ianya kemudian diisi mengikut formula yang telah ditetapkan ke dalam botol-botol pelbagai jenama minyak pelincir di negara ini.



Ada minyak pelincir, minyak brek, minyak gearbox dan macam-macam minyak lagi termasuk yang dikeluarkan Proton.




Tiada apa bezanya pembungkusan/botol dengan yang asli – semuanya sama (hampir sama?), kecuali yang membezakannya ialah mungkin kelikatan/warna minyak di dalam botol itu.





Dan ianya hanya mungkin diketahui tiruan setelah pengguna menggunakannya, di mana mungkin cepat mengalami kerosakan pada enjin atau enjin tidak berkuasa seperti yang didakwa pengeluar.




Menurut Penolong Pengarah Kanan KPDNKK Selangor, Zakaria Tamby Chik, siasatan awal pihaknya mendapati minyak ini diedarkan ke seluruh negara.





Beribu-ribu bengkel seluruh negara dipercayai menggunakan minyak ini kerana harganya yang murah dari harga sebenar.





Rampasan ini bernilai kira-kira setengah juta ringgit.







Kelemahan pihak pengeluar asal ialah, mereka mungkin tiada ciri keselamatan atau seperti hologram untuk mengelakkan pengguna tertipu membelinya.





Itulah sebabnya mungkin arahan diberikan kepada pihak guaman supaya media tidak dibenarkan menyiarkan apakah produk yang ditiru.





Jadi, jika anda menghantar kereta anda untuk diservis ke bengkel, sebaiknya anda beli sendiri minyak yang dijual di stesyen minyak kemudian baru beri pada mekanik.







Tidak dinafikan, memang ada bengkel tidak mengetahui minyak yang dijual kepada pelanggan adalah tiruan, tetapi kebanyakannya MEMANG mengetahui ia adalah tiruan…







Jadi, adakah benar, saya melakukan kesalahan menyiarkan entry/berita sebegini semata-mata sebagai peringatan kepada kita semua?







Dan juga, mungkin anda telah mendapat sedikit gambaran bagaimana wartawan juga menghadapi risiko untuk disaman jika menyiarkan sesuatu tanpa asas yang kukuh






 

CREDIT TO ONDSCENE




JIKA RAJIN..SILA KLICK..



Tuesday, February 16, 2010

Cloth 'd' Nz Giveaway Winner








Surprise!!!!!
taraaaaaaaaaaaaaa
im one of the winner...
dapat baucer RM 10



kehkeh mmg sesuai utk iena yg suke shopping online nie
Thanks a lot kpd pihak penganjur..
:)


My entry about this contest : klik sini

Winner announcement : klik sini



JIKA RAJIN..SILA KLICK..




Jejak Kasih with Ex-Schoolmate SMKSM







hari isnin 15 feb 2010,
iena g kuar jumpa ex schoolmate mase kat smksm dlu
g jumpa nenie,ummie n suzie..
nenie da penah jumpa..
ummie n suzie mmg da lame sangat taj jumpe since dorang pindah skolah
ummie pindah skolah masa nak masuk form 5
suzie plak mase nak masuk form 4..
rindu sgt kat dorang
ummie n suzie masih macam dulu
kuat bercakap..
membebej jer..hehe cume yg lain nyer
suzie da berisi sket
yer la org da kawen..hati senang
hehehe..
ummie n suzie da kawen..
iena n nenie je single lg kt situ
haha biler citer pasal kawen
gelok beso ummie n suzie..yerla org berpengalaman la katekan
kehkehkeh
kami g umah ummie kat kepong..
wah cedap nyer ummie masak laksa..

haha lapar nyer puan suzie kiter




nenie : opss amek gamba aku ke nie




haha apela yg wat nenie tergelak cmtu




peace...laksa ummie cedappp




nenie,suzie,ummie,iena




nenie,suzie,ummie,iena




nenie,suzie,ummie,iena




Ummie & iena




Suzie & iena




Nenie & iena










JIKA RAJIN..SILA KLICK..




Monday, February 15, 2010

Yanadzul Giveaway : Win Aivee Emart Toy & Mystery Gift



Yanadzul Giveaway : Win Aivee Emart Toy & Mystery Gift



Sila klik pada gambar dibawah skali untuk ke blog tuan rumah





Contest julung ini ditaja oleh cik Aivee dari Aivee Emart http://aivee-emart.blogspot.com/ Pihak aivee telah sudi untuk menaja hadiah contest ini.

Ape yg perlu anda buat utk join giveaway ni


1. Add Yanadzul dan Aivee Emart di blogroll/bloglist anda.DONE!!



2. Wajib menjadi follower Aivee Emart.DONE!!


3. Copy banner Contest @ Giveaway di atas pada sidebar blog anda. DONE!!


4. Membuat simple review mengenai contest ini diblog anda dengan tajuk Yanadzul Giveaway : Win Aivee Emart Toy & Mystery Gift (jangan lupa link balik ke entri ini).DONE!!

5. Entri boleh dalam English atau Malay. malay

6. Dalam entri itu pastikan anda mention dan link ke Yanadzul Giveaway : Win Aivee Emart Toy & Mystery Gift dan Aivee Emart (no link back will be disqualified). DONE!!

7. Bila dah siap, tinggalkan komen di entri contest ini. DONE!!

8. Boleh menghantar lebih dari satu penyertaan.(ini bermakna sesiapa saja boleh jadi pemenang..walaupun tak pandai mengarang..:P)
9. Terbuka kepada sesiapa yang punyai blog @ website

10. Pemenang akan dipilih secara random melalui random.orgharap2 bertuah la yer


kalau korang bertuah..korang akan dapat..








Elephant musical pull softtoy dr Carter's x 1 pemenang

Harga RM39.00



dan cik aivee telah berbesar hati menghadiahkan lagi hadiah misteri kepada 3 orang pemenang.




3 x pemenang hadiah misteri



>>Inilah hadiah misteri yang dimaksudkan <<





1 keychain exclusive Aivee & 1 Oriental Pouch x 3 pemenang



"SELAMAT MAJU JAYA"
So aper lagi jomlah join..

Sila klik pada gambar untuk ke blog tuan rumah









JIKA RAJIN..SILA KLICK..