Showing posts with label Beads Decoration. Show all posts
Showing posts with label Beads Decoration. Show all posts

Video jahit manik


Simple pearl beads and patch lace decoration , korang pun boleh buat.
Yang penting kene sabar je masa menjahit tu. Kalau tak sabar memang tak jadi lah.
Tengah-tengah jahit benang bersimpul lah, tersalah manik la.
Itu perkara biasa, cik iena selalu alaminya
apa yang penting kene rajin and kene sabar


Gambar baju yang dah siap tak sempat ambil sebab, pagi tu terus bagi baju dekat tuan empunya yang tempah baju tu.
Pic behind the scene hari2 yang sebelum blh tengok dkat link bawah ni
 

Pada yang tak tau macam mana nak matikan benang atau nak simpulkan benang supaya tak tercabut manik2 tu nanti cik iena share video okay
(^_~)




Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

MEMATIKAN BENANG JAHIT MANIK



Sebelum ni cik iena share cara cik iena simpul benang untuk jahit manik, sekarang video ni tunjuk macam mana cik iena mematikan benang untuk jahit manik. Cara lebih kurang dengan simpul benang untuk jahit manik. Insya Allah manik korang tak berterabur.

 
 





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

SIMPUL BENANG JAHIT MANIK


Okay dalam video ni, cik iena tunjuk macam mana cik iena simpul benang untuk jahit manik supaya tak berterabur manik tu . Kene simpul betul2 supaya simpulan tidak terbuka. Kalau simpulan tu terbuka tu yang buat manik tertanggal-tanggal.

Biasanya kalau beli baju yang dah siap manik dorang akan jahit manik tu asal boleh je. Selalu la berterabur manik nye tu.
Kalau manik yang kita tempah kukuh sikit (^_~)

Jom tengok video ni

 https://www.youtube.com/watch?v=0VWxbpe_xX8&hd=1
 
 
Okay dah tau macam mana cik iena simpulkan benang untuk jahit manik, mesti nak tau macam mana cik iena matikan benang tu supaya manik tak tercabut kan.
Hah tunggu next entry pulak 





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Persiapan baju pertandingan 'MISS PETITE' Contest


Pertandingan ini diadakan  bagi menghargai bakat2 model bertubuh genit yang mana ketinggiannya kurang dari 158 cm.

Genit ke cik iena ?
ehh cik iena tak boleh masuk as talent sebab cik iena tak genit
cik iena tinggi daripada syarat. So untuk contest ni cik iena join as Designer sahaja.
Ini merupakan kali pertama cik iena join as Designer.
http://www.ienaeliena.com/2014/11/miss-petite-inspire-2014-sungei-wang.html


Alhamdulillah malam tadi cik iena berjaya siapkan.
Semoga berjaya cik iena . Cik iena dah usahakan yang sehabis baek.






Bersemangat betul cik iena jahit manik sebelum pergi event majalah libur karangkraf
minggu lepas.
Masa yang terluang guna untuk jahit manik.
Ye lah cik iena ni bz kerja hari biasa. balik kerja pun lewat.
Rasa2 ada masa and sesuai untuk menjahit manik,
cik iena akan bawak baju ni untuk dijahit
tempohari cik iena sakit, 
dekat klinik sementara tunggu giliran pun cik iena menjahit manik
nampak tak usaha keras disitu hehe
Semoga Allah Merestui dan Merahmati Usaha cik iena
Aminnn

 







Nota Blog : pertandingan ini akan diadakan esok tapi cik iena tak dapat hadir , pergi kenduri kawen di segamat, johor. Cik iena doakan talent cik iena dapat peragakan baju cik  iena dengan baek. Cik iena tau baju cik iena tak cantek macam designer lain. I'm still newbie dalam bidang rekaan fashion ni. Cik iena just cuba nasib je. Cik iena dah jahit sebaik mungkin . Apa2 pun thanks pada talent cik iena sebab sudi wakilkan cik iena sebab cik iena tak dapat hadir pada hari kejadian.






Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Beads Deco for My Peach Dress



Yeayy baju raye dah siap jahit manik (^_~)
Dress nie beli siap then cik iena as usually tak suka pakai baju yg sama dgn org laen,
so cik iena kasi upgrade siket
Jahit pearl beads bagi berseri2 gituh



Jahitan manik nye very simple
just sepah2 kan je
tapi harus di jahit dengan teliti sb jarak diantara manik cam jauh jugak
Pastikan jahitan kemas supaya tidak terjuntai2 manik nye tu ha



Cik iena guna combination color 
pink ,peach & silver








Tips nk bg baju yg jahit manik berseri2 
gunakan sekurang2 nye 2 warna beads yg berlainan 

Cik iena start jahit manik baju nie 17 hb july 
&
siap pd 23 hb july
hehe lebey kurang seminggu la
Gunakan masa yg terluang tuk jahit manik
normaly selepas subuh cik iena tak tidur,
cik iena jahit manik.
Sebelum jahit manik baju nie
cik iena sambung jahit manik baju biru pink yg tak siap jahit manik masa wedding kazen ari tuh
ahaa baju tu penuh gile manik
(^_~)
baju ni simple je manik nye



kat tangan tak jahit sb manik habis yeayyy
lalalallaaa




Cantik tak cantik tak 
heheh

okies jom layan pic selfie
gegedik berselfie setelah siap d jahit manik
haha
sila abaikan parut budak nakai ye

muka budak tak mandi baru pas sahur
(^_~)

 












Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Merajinkan diri menjahit tempahan jait manik dr member

Wokies cik iena da nk sebulan kot tak jahit2 lg..
Sila rajin kan diri jahit okeyh
Raye cine nie member nak guna baju..
Ouhh idea idea plz come to mama
Haha

Update via blogger droid

Crumble Beads For Puan Zaiton

Crumble Beads untuk Baju Kurung (Tangan Sahaja)






TeSt sHoOt FoR NUR MaGaZiNe(Karangkraf)


Haipp..tetibe je title blog test shoot NUR MAGAZINE kn..hihihi nie pic selepas test shoot da..kt sane x sempat nk curi2 snap pun(^_~)..
Hari Selasa lepas cik iena received phone call dari NUR Magazine(Karangkraf)suruh dtg hari sabtu utk test shoot..wahh hepi giler la cik iena kn..walaubagaimanapun ni bru test shoot je..blm tentu dapat pown kn..ape2 pun tetap suke + hepi sb they all yg call suruh dtg..


masa they all call,cik iena pun tny la ade any syarat ke?
then dia suh bukak fanpage NUR dan LIKE and kat situ ade syaratnye..
rupunye NUR ade publish kt fanpage mengenai test shoot tersebut..
sesiapa pn blh hadir tp mengikut syarat yg d tetapkan..

Syarat yg d tetapkan adalah spt berikut

:Bekerjaya & penampilan menarik
:usia 23-35 tahun
:tinggi 160cm ke atas
:berkeyakinan tinggi


Haaaaaaa so alkisahnye today melaram nk g test shoot NUR ler...
alang2 da mekap tu kn kn..
snap la pic cik iena pakai tudung syria yg cik iena sendiri jahit manik nye
hihihi comel tak manik yg cik iena jahit (^_~)


nie sebenarnya tudung syria lama..
tp cik iena sgt syg baju or tudung2 cik iena..
so cik iena bnyk upgrade tudung & baju la dgn beads/manik..
haaaaaa nampak baru sket..
merelip merelap gituw...


korang2 kalau berminat nk jahit manik cmnie
ley je tempah kt cik iena hokeyhhh
gatai tangan lg nie nk menjahit manik..

now pn tgk jahit manik tudung for customer..
rezeki2...
syukur alhamdulillah (^_~)
yukk layan pic ala2 sengal cik iena yg pantang nmpk kamera nie






















wahh gediks nye cik iena nie yerp
suka benar syok sndri bergambar kn (^_~)

ape2 pn pic nie bukn kt studio karangkraf punye..
ni pic cikai2 dr kamera cik iena jeww..

selepas test shoot cik iena pun shopping buku ler kt karangkraf..
cik iena buku jahitan pakaian wanita + buku mekap + buku dandanan rambut..
cewahhh ade hati nk blaja menjahit pakaian wanita tu...
basic dh ade tp bertahun2 yg lalu..da lupee da...
ni beli buku sb nk asah balik bakat yg ade..cewahhh (^_~)

okiesss masa utk smbg jahit manik tudung customer

S.E.K.I.A.N

Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve