Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Powered by Jasper Roberts - Blog

Wednesday, April 27, 2016

Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan





Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan

Beberapa minggu yang lepas cik iena berkesempatan meluangkan masa bersama rakan blogger dan Pakar Dermatologi serta Pakar Bedah Pemindahan Rambut iaitu Dr Ruban Nathan di Klinik beliau yang terletak ni Menara UOA Bangsar.


Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan
Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan

Kehadiran para bloggers di sambut baik oleh pihak Dr Ruban Nathan. Selain memberi penerangan tentang servis-servis yang di tawarkan terutamanya tentang pemindahan rambut (Hair Transplant) , kami juga dibawa melawat kawasan sekitar Klinik untuk melihat sendiri peralatan peralatan yang di gunakan di Klinik Tersebut .


Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau
Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau

Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau
Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau
Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau
ehh tuan punya blog nak selfie sambil sambil Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau

Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau
Dr Ruban menunjukkan sebahagian dari peralatan yang di gunakan di klinik beliau
Dr Ruban Nathan merupakan seorang Doktor yang sangat peramah dan mudah mesra serta suka berkongsi pengalaman. Terdapat pelbagai perkara yang kami belajar dari perkongsian Dr Ruban Nathan . Sebelum cik iena meneruskan tentang Servis-servis yang di tawarkan disini terutama Hair Transplant, terlabih dahulu cik iena perkenalkan siapa Dr Ruban Nathan.

Dr. Ruban Satkuna Nathan
Dr. Ruban Satkuna Nathan

Dr. Ruban Satkuna Nathan

  • MBBCh (Ire) FRCP (UK) DipDermSc (UK) FAAD (USA) A.M. (Mal)
  • Diplomate of The American Board of Laser Surgery
  • Dermatologist - Derm & Laser Surgeon - STD Specialist
  • ISHRS - International Society for Hair Restoration Surgery
  • AAHRS - Asian Association Hair Restoration Surgeons
  •     Honorary member of the Harley Street Group International
  •        
  •     Member – ISHRS - International Society Hair Restoration Surgery
  •        
  •     Member AAHRS – Asian Association of Hair Restoration Surgeons



2010 - Member of Asian Association of Hair Restoration Surgeons
2006 – FRCP(UK) – Fellow of the Royal College of Physicians (Edin)
2005 – Member of the Academy of Medicine Malaysia
2004 – Diplomate of the American Board of Laser Surgery
1995 – Diploma in Dermatological Sciences (Cardiff)
1994 – MRCP(UK ) - Member of the Royal College of Physicians (Edin)
1989 – MBBCh - Royal College of Surgeons in Ireland (National University of Ireland)
Since 1996

  • - co-director of the Nathan Skin & Laser Centre, KL, MALAYSIA.
  • - Consultant Dermatologist Pantai Cheras Medical Centre
  • - Visiting Consultant Assunta Hospital
  • - Visiting Consultant Sunway Medical Centre 

Untuk Mengetahui Lebih Lanjut tentang Dr Ruban Nathan sila layari  http://drruban.com/doctors-cv.html



Dr Ruban Sedang menerangkan tentang Hair Transplant
Dr Ruban Sedang menerangkan tentang Hair Transplant



   
Antara topik utama yang menjadi perbincangan kami adalah mengenai  Hair Transplant  . Secara umumnya ramai di kalangan kita yang mengalami masalah keguguran rambut . Begitu juga dengan cik iena. Walaubagaimanapu rambut gugur itu adalah normal . Cuma jika jumlah rambut gugur yang terlalu banyak dan menyebabkan kebotakan perlu diatasi  Khususnya buat Lelaki dan juga wanita yang tidak bertudung . Tidak kurang juga buat wanita yang bertudung, anda juga perlu menjaga rambut anda untuk suami anda tak gitu :)



Kebanyakan kita suka mengambil jalan mudah dengan mengambil ubat-ubatan yang di jual yang belum tentu menjaminkan kesan yang bagus . Ramai juga diantara kita tertipu dengan perkhidmatan-perkhidmatan yang menawarkan servis rawatan rambut yang menjanjikan bahawa rambut anda akan tumbuh lebat dan cantik tetapi malangnya itu hanyalah omongan kosong.

Cik iena kerap mendengar rakan-rakan menyatakan tentang Yun Nam Hair
Care yang dikatakan tidak mampu menyelesaikan masalah mereka. Segala iklan yang keluar hanya testimoni yang berjaya . Tidak semua diantara kita sesuai dengan ubat-ubatan atau rawatan yang di berikan . Ramai juga diantara kenalan yang tidak berjaya mendapatkan hasil yang di inginkan setelah membuat rawatan di Yun Nam .


Hasil daripada penerangan dari  Dr Ruban Nathan disini cik iena ingin mencadangkan kepada rakan-rakan mahupun anda yang membaca nukilan cik iena ini adalah lebih baik jika anda melakukan proses pemindahan rambut yang mana ianya akan menggunakan rambut asal anda sendiri yang dipindahkan ke bahagian rambut yang botak. Ia nya pasti akan membuahkan hasil jika dibandingkan dengan rawatan-rawatan lain yang menggunakan herba atau sebagainya yang mana tidak menjanjikan 100% hasil yang anda iginkan.

Okay jom baca tentang pemindahan rambut atau Hair Transplant ni.


Hair Transplant Surgery


Hair Transplant adalah suatu teknik pemindahan rambut dari kawasan rambut yang lebat ke kawasan rambut yang mengalami kebotakan dari orang yang sama. Pada umumnya kawasan kepala yang berambut paling lebat dan relatif yang tidak mengalami proses kebotakan adalah bahagian belakang, bahagian tersebut sentiasa dijadikan sebagai penderma rambut untuk proses Hair Transplant ini . Kaedah pemindahan dilakukan dengan teknik mini-micrograft atau follicular unit transplantation, sehingga hasil akhir selepas rambut tumbuh akan sangat mendekati semulajadi / natural.








1. Mengapa keguguran rambut berlaku?

Selain daripada bentuk genetik atau lazim, terdapat sebab-sebab autoimun iaitu Alopecia Areata dan Lupus.

Berjangkit menyebabkan seperti Kerion / jangkitan kulat dan yang berkaitan dengan negeri-negeri penyakit seperti Anemia, gangguan tiroid seperti Hipertiroidisme / Hypothyroidism, Kemoterapi, pos kehamilan atau pos berjangkit (seperti denggi) yang dikenali sebagai Telogen Effluvium dan Sindrom Ovari Polycystic.

2. Adakah terdapat sebarang faktor risiko lain yang perlu dilihat?


Faktor faktor lain termasuk lah faktor-faktor gaya hidup seperti merokok, tekanan, kurang senaman dan masalah dengan tidur



3. Apakah pilihan rawatan yang sama untuk alopecia?


Ubat seperti Finasteride adalah ubat oral yang amat berkesan untuk menghalang terjadinya alopecia.
Di samping itu Minoxidil sangat berguna . Tambahan pula, sudah menjadi kelaziman bagi kita untuk menngambil  makanan tambahan Biotin dan Zink. Tetapi adalah di nasihatkan untuk berunding dengan doktor kulit atau Transplant pakar bedah rambut sebelum mengambil sebarang ubat atau makanan tambahan.


4. Bagaimana keberkesanan  makanan tambahan (supplements) dan ubat dalam merawat keadaan ini?


Ubat berfungsi dengan baik - Finasteride mengekalkan folikel yang sedia ada dan meningkatkan ketumpatan juga. Makanan tambahan (supplements) belum dikaji kesannya tetapi di cadangkan untuk mengambil Biotin atau zinc.

5. Di dalam keadaan tertentu, adakah seseorang  akan disyorkan untuk menjalani pemindahan rambut?


Pemindahan rambut adalah perlu bagi mereka yang mengalami masalah  botak  dan mempunyai  kawasan penderma baik pada bahagian rambutnya, janggut mahupun bulu dada (rambut biasanya dituai di belakang kulit kepala). Walaupun kawasan penderma adalah kekurangan, janggut atau kawasan dada kini boleh digunakan sebagai kawasan penderma juga.

Rambut yang  hilang dari peristiwa trauma, seperti terbakar atau kemalangan kenderaan motor boleh dipindahkan juga. Sesetengah lelaki dan wanita sering meminta pemindahan kosmetik untuk meningkatkan ketumpatan kening mereka atau membuat janggut atau goatee. Ini juga akan menghasilkan keputusan yang baik juga.


6. Apa yang seseorang boleh harapkan dari satu  sesi pemindahan rambut? Jelaskan mengenai proses dan juga  kos purata rawatan ?


Prosedur ini dilakukan sepenuhnya di dalam keadaan anda di bius.

Pertama sekali,  kawasan penderma akan dituai. Ini mengambil masa 30 minit ke beberapa jam bergantung sama ada ia adalah dengan Follicular Unit Transplantation (FUT) atau Follicular Unit Pengekstrakan (FUE).

Jika dilakukan dengan proses  FUE, seluruh kulit kepala akan dicukur sebelum memulakan pemindahan prosedur pembedahan.

Sebaliknya jika dilakukan dengan proses FUT, hanya jalur minimum dituai dan pesakit boleh kembali bekerja lebih cepat, seperti dalam beberapa hari.

Graph cantuman tersebut di sediakan dan disimpan dalam plat sejuk. Selepas bius diberikan pada kawasan penerima pada bahagian atas kulit kepala, kawasan atau belahan yang dicipta untuk cantuman rambut berkenaan akan dimasukkan rambut oleh  pasukan jururawat pemindahan. Proses ini mungkin mengambil masa beberapa jam bergantung kepada kepakaran pasukan dan bilangan cantuman.
Kos rawatan ini bergantung kepada perundingan.


7. Apakah salah faham yang biasa mengenai Hair Transplant ini yang mungkin menghalang orang daripada menjalani prosedur ini?


Salah faham timbul kerana ada yang menyangkakan bahawa proses ini menyakitkantetapi ianya adalah sebaliknya kerana sesiapa yang menjalani prosuder ini sudah pastinya akan di bius. Selain itu ada juga yang membayangkan parut yang lebih buruk daripada yang sebenarnya. Semua yang anda perlukan adalah sekitar 1 cm panjang rambut untuk menutupinya.

8. Apakah nasihat untuk individu yang bergelut dengan alopecia?


Jangan menganggap terapi lain yang belum lagi di buktikan oleh kajian yang ianya boleh di percayai dan jangan buang masa berharga serta wang ringgit anda ke pusat yang bukan merupakan medical hair theraphy atau spa sebaliknya pergi ke Medicah hair Theraphy centre yang sepatutnya untuk mengatasi masalah anda.

Untuk pengetahuan anda makanan tambahan atau supplements hanya sekadar terapi sahaja sebaliknya pemindahan rambut atau hair transplant terbukti berjaya. Dengan rambut yang akan bertahan seumur hidup!



before and after - hair transplant
before and after - hair transplant

before and after - hair transplant
before and after - hair transplant



Hair Graft_1
Hair Graft_1

before and after - hair transplant
before and after - hair transplant



Okay anda dah baca mengenai Hair Transplant kan. Jadi kepada anda yang mempunyai masalah rambut botak boleh lah berkunjung ke Klinik Dr Ruban Nathan. Selain rambut, anda juga boleh membuat hair transplant pada janggut, bulu dada dan kawasan-kawasan yang anda inginkan rambut/bulu tumbuh. Untuk pengetahuan anda ada dikalangan artis yang hadir ke klinik tersebut untuk mendapatkan Jambang yang awesome. Ouh nama Artis kami tak boleh nak dedahkan . Maaf ya.

Selain daripada jambang atau janggut. Ada juga kaum lelaki yang meminta untuk membuat rambut ala-ala artis korea dan sebagainya. Semuanya bisa di atur tau. Sebelum menanam rambut Doktor terlebih dahulu akan melukis bentuk rambut yang pelanggan mahukan.  Rambut yang di tanam juga sangat kemas dan tidak menampakkan ianya rambut yang di tanam. Ia di tanam secara teliti agar nampak semulajadi.


Selain daripada hair Transplant terdapat banyak lagi perkhidmatan lain di sini diantaranya Laser Hair Removal  , Vitiligo, Co2 Fractional Laser Resurfacing .


Co2 Fractional Laser Resurfacing
Co2 Fractional Laser Resurfacing

Laser Hair Removal
Laser Hair Removal

Vitiligo
Vitiligo

 servis yang di sediakan oleh klinik Dr Ruban

Banyak juga servis yang di sediakan oleh klinik Dr Ruban ni tau . Selain daripada itu kami juga berkesempatan melihat sendiri Dr Ruban membuang lipoma pada badan salah seorang blogger yang turut serta . 

Untuk pengetahuan anda Lipoma adalah benjolan lemak yang tumbuh secara lambat di antara kulit dan lapisan otot. Lipoma bisa bergerak atau bergeser jika ditekan dengan jari secara perlahan-lahan dan terasa lunak. Ketika ditekan, lipoma biasanya tidak menyebabkan rasa sakit.

Okay jemput tonton video ni ye, secara lansung cik iena rakam tau. Depan mata hehe


Nampaknya ramai juga berminat lihat video macam ni kan, total view mencecah 32,000. Wah banyak juga tu terkejut cik iena. Mesti ramai yang tak tau kan benjolan-benjolan di tubuh badan kita tu sebenarnya mengandungi lemak yang mana ianya kelihatan seperti nanah apabila di buang. Eee yewww geli tau. Siapa yang ada masalah Lipoma ni pun boleh datang Klinik Dr Ruban Tau :)

iena tak sabar nak pergi klinik Dr Rubans nak buat Co2 Fractional Laser Resurfacing. Nanti iena kongsi pengalamamn iena pulak untuk Co2 Fractional Laser Resurfacing tau
(^_~)



Gambar Cik iena dan rakan blogger di Klinik Dr Ruban :)


Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan
Cik iena bersama Dr Ruban.


Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan
Bersama rakan blogger Dilla dan ayue

Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan
Bersama rakan blogger , dilla

Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan
ehhhh cik iena nak possing depan klinik :)

Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan
ahahah tuan empunya blog memang suka possing, possing kat dalam klinik pulak :)

Bloggers Evening with Esteemed Dermatologist and Hair Transplant Surgeon - Dr. Ruban Nathan
ehh wefie dengan ayue dan dilla pulak






Untuk Maklumat Lanjut Sila Layari 


Atau anda boleh datang terus ke Klinik

Dr. Ruban's Skin & Hair Clinic

(+ Nathan Skin Clinic)


Unit 2-3A & 2-5 Level 2
Menara UOA Bangsar
No 5, Jalan Bangsar Utama 1
59000 Kuala Lumpur

Tel : 03-22840557, 03-22822388
Fax : +603 - 2092 5008
email : info@drruban.com


Pantai Cheras Medical Centre


Suite #7, Consultants floor, grd flr
No 1 Jalan 1/96a, 56100 Kuala Lumpur
Tel : 03-9145 2888


Sunway Medical Centre

5th floor OPD,
Jalan Lagoon Selatan, Bandar Sunway,
46150 Petaling Jaya, Selangor
Tel : 03-7491 1472


Waktu urusniaga

Waktu urusniaga
Waktu urusniaga



iena eliena
Nukilan,

iena eliena
Instagram : @ienaeliena
Twitter : @ienaeliena
Email : iena@ienaeliena.com


No comments:

Post a Comment

Facebook Comment