Showing posts with label Dari Dapur Cik Iena. Show all posts
Showing posts with label Dari Dapur Cik Iena. Show all posts

Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang

Memandangkan akaun instagram kene block dari like,comment dan posting jadi iena banyak buat video content untuk youtube. Tunggu queue nak upload je semuanya.Kalau buat video content dekat instagram tak dapat payment kan. kalau buat dekat youtube boleh dapat komisyen. 

Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang





Satu dari youtube sendiri dan satu lagi cik iena dapat dari productlink . Boleh baca dekat sini kepada yang berminat nak earn commision macam cik iena .

Jadi hari ni Cik iena nak kongsikan Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang dari Cik iena. Sebenarnya bahan tak cukup sebab barang dapur nak habis. Iena masak apa yang ada je. 

Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang


 Bahan-bahan Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang untuk dua orang makan



Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Bahan-bahan Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang

  1. 1/4 ekor ayam 
  2.  ulas bawang merah kecil (dikisar Kering)
  3. 3 ulas bawang kecil (dikisar kering)
  4. 30 biji Cili api (dikisar kering)
  5. Dua batang Serai (diketuk)
  6. 1 biji kentang ( size besar)
  7. 1 keping Asam Keping
  8. Daun kunyit (Di hiris macam bunga rampai) - tapi iena tak guna sebab takde
  9. Kunyit hidup (dikisar dengan bawang ) tapi iena tak guna sebab takde
  10. Serbuk kunyit (kalau dah guna kunyit hidup tak perlu) 
  11. 1 Kotak kecil santan (Cik iena guna santan KARA)
    Resepi Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
    Ayam MasaK lemak Cili Api dengan Kentang
Cara-cara memasak boleh tonton video :)





Beli Baju raya di https://bit.ly/zaloraraya20 (Trusted seller-iena biasa beli dekat sini.Beli harini esok dapat) Beli Electric Oven di https://t.productlink.io/a611m7 Beli Mixer di https://t.productlink.io/a611m8 Beli Air fryer di https://t.productlink.io/a611ma Beli Microwave di https://t.productlink.io/a611mc

Resepi Shitake Mushroom


Bersempena Perintah Kawalan Pergerakan ni, Cik iena mua tnaik video masakan kegemaran Cik iena. Kebiasaannya Weekday adik yang akan masak sebab Cik iena work from home. Jadi hanya weekend Cik iena berkesempatan untuk memasak.


Resepi Shitake Mushroom
Resepi Shitake Mushroom



 Disebabkan menu macam ni jarang orang masak jadi Cik iena nak kongsikan resepi Cik iena khusus buat anda yang gemar makan cendawan shitake ini.Mungkin ada yang suka makan Shitake tapi tak tahu macam mana nak masak Shitake ni. Jadi Cik iena kongsikan supaya anda juga boleh masak shitake sendiri di rumah.



Resepi Shitake Mushroom


Resepi Shitake Mushroom


Bahan-bahan ( 2-3 org makan )
  • 5 ulas bawang putih
  • 10 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong dua
  • 1 Batang Cili merah di potong memanjang
  • 10 biji cili kering- gunting halus-halus
  • Daun kuchai
  • Cili benggala hijau+kuning+merah
  • Brokoli
  • Carrot
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap manis cap udang(kicap favorite)
  • Ajinamoto-secukup rasa
  • Sedikit minyak untuk menumis
  • Sedikit air

    Resepi Shitake Mushroom
    Bahan-bahan Shitake Mushroom

     

Cara-cara Memasak Shitake Mushroom


  1. Tumis bawang putih dan cili kering sehingga naik baunya.
  2. Masukkan cendawan dan sedikit air kemudian tunggu 2-3 minit
  3. Masukkan pula sos tiram, kicap manis dan cili benggala. Biarkan mendidih. .
  4. Akhir sekali, masukkan sayur brokoli dan carrot yang telah di celur dengan air panas dan daun kuchai. 
  5. Seterusnya letak ajinamoto, kalau suka masin boleh tambah sedikit garam tapi kalau Cik iena memang tak tambah garam sebab sos tiram ada rasa masin dan dah letak kicap manis. Tapi mungkin ada yang pemasin, boleh letak sedikit garam.
  6. Kemudian terus padam api dan hidang kan. Sebab apa terus padam api sebab iena dah celur dulu sayur brokoli dan carrot. Iena tak nak warna dia jadi tak cantik bila lama masak dengan sos tiram. Sebab tu gambar sayur iena cantik je segar.




Video Cara-cara Memasak Shitake Mushroom 





Macam mana? senang jer kan nak masak. Cik iena memang suke sangat makan cendawan shitake ni. Kebiasaannya kalau Cik iena makan sizzling yee mee mesti taknak ambil ayam. Cik iena akan tukarkan ayam kepada shitake mushroom.


Resepi Shitake Mushroom
Ni lah meu makan tengah hari iena hari ke 18 PKP. Dah bosan sangat buatlah video memasak :D



Kalau anda semua nak tau Cendawan Shitake ni boleh menurunkan tahap kolestrol. Jadi ianya juga digunakan untuk tujuan perubatan cina. Cendawan ini mempunyai kandungan antioksida yang tinggi. Boleh baca di http://www.ienaeliena.com/2010/02/cendawan-shiitake-turunkan-tahap.html







Nak Beli Hand Sanitizer and face mask ? Blh beli sini https://t.productlink.io/a16fcn [Ready Stocks] Instant Hand Sanitizer 120ML / 250ML / 500ML / 800ML / 1LITER, Alcohol 75% READY STOCK FACE COVER MASK MEDICAL 10 PCS LIMITED STOCK https://t.productlink.io/a16fco Bioion Germ-Free Deo-Sanitizer :https://t.productlink.io/a16fcp [READY STOCK] Alcohol based Instant Hand Sanitizer :https://t.productlink.io/a16fcq Disposable Poly Glove : https://t.productlink.io/a16fcr Goggles Clear Eye Protection Glasses : https://t.productlink.io/a16fcs Surgical face mask : https://t.productlink.io/a16fct




Curry Cheese Baked Macaroni


Curry Cheese Baked Macaroni


Makanan barat citarasa melayu, resepi hentam-hentam cik iena . Sumber inspirasi Qaseh Baked Macaroni  cik erna halyani . Sedap pulak habis semuanya licin okay . Tapi pada yang berdiet tak boleh ler makan . Kaya dengan Cheese. Membuak-buak lemak tu nanti haha

 

Bahan-Bahan nya


Cendawan butang

cendawan butang


Bawang merah, bawang putih, cili api


Bawang merah, bawang putih, cili api


Mix Vege


Mix Vege
Mix Vege

Isi Ayam


isi ayam


Makaroni 

Makaroni


Rempah Kari

Rempah Kari


Tomato puree


Tomato puree


Cara-cara 


Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili api


Tumiskan bawang merah, bawang putih dan cili api


Kemudian masukkan isi ayam

Kemudian masukkan isi ayam


Masukkan rempah kari dan tomato puree ,cendawan dan mix vege
TUmis sehingga pecah minyak


   Masukkan rempah kari dan tomato puree


Masukkan makaroni
Gaul sehingga rata

Masukkan makaroni

Gaulkan sehingga rata, letak sedikit garam dan ajinamoto secukup rasa


Gaulkan sehingga rata

Boleh dimakan selepas siap di goreng

Tapi cik iena bakar kan bersama sos cheese 

Untuk buat sos cheese

Panaskan susu segar bersama cheese, di kacau supaya cheese tidak bergumpal
cik iena guna slice cheese je

kemudian masukkan makaroni dan sos cheese dalam bekas
bakar dalam oven,

Nak lebih cheezy cik iena letak kepingan cheese seperti gambar pertama
yang bawah ni cik iena letak cheese yg disagat 
(^_~)

Kedua-duanya sedap

Penggemar cheese mesti suka


Curry Cheese Baked Macaroni


iena eliena



Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Sambal tempe & kentang & masak lemak ikan tongkol daun pudina

                
 
ouhh i like tempe..
masak tempe lg..aritu sambal berempah..ni sambal cili api plak
 
 
super pedas okeyh
pastuh masak plak masak lemak ikan tongkol daun pudina
 
memang pedas
(^_~)
 
Tapi kan cam pelik je masak lemak ni letak daun pudina
mcm pernah makan mak masak
so saje try haha
hentam jela
masak penuh kasih sayang
sedap
lalalallalaaa
syok sndri
 
Maap la yer wahai enchek officemate
arini pedas2 pulak lauknye
 
wokies nk g kojer da
daaaaaa
 
 





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Ouh masakan bujang

Smlm kepenatan layan anak sedara n g kenduri smp mlm..huhu arini bgn lewat..so masak nasi goreng bujang je la..
Ouh enchek officemate maap la yer
Arini menu nasi goreng je..
Haha otw dlm tren pn blh update blog kan..
Okiess nk smp opis daa
Slmt bkerjaa ;)

Sambal Tempe nak makan dengan lauk apa yang sesuai yer ?


 
Teringin nak makan sambal tempe. So today cik iena masaka sambal tempe dengan masak lemak telur with taugeh,broccoli & carrot. haa tapi sambal tempe ni laen siket. Cik iena da modify sebab tempe de mcm da tak berapa nak fresh.
So nk bg hilang rasa tak fresh nyer tuh cik iena buat la sambal tempe ikan bilis berempah.. Hamboii nama bukan main panjang kan (^_~) 
sama je mcm sambal tempe biasa 
cuma nye cik iena letak daun kari & rempah kari sikit (^_~)
 
 
 
 sedap hokeyhh haha puji diri sendiri je la 
nk tunggu officemate puji ntah bile tah haha 
 then cik iena tak tau la tempe nk masak dengan ape 
kombinasi yang sesuai kalau ikut cik iena makan sambal tempe je pon da ok
 tapi ni kan masak tuk enchik officemate sekali 
so macam kesian plak kalau nak masak sambal tempe jer 
 
 
 
cik iena hentam je la buat masak lemak telur with taugeh broccoli & carrot.. Alkisah nye nk letak telur n taugeh je tapi lepas beli lauk..balik rumah tengok ade broccoli n carrot.. cam membazir je kalau tak masak kan.. haha letak la sekali biar warna warni siket masak lemak tuh baru ceria macam org yg masak haha (^_~)
 okeyhh sudah
 sudah
 sudah tiba masa nak pergi kejer
 daaaaaaaaaaaaaaa 
 
Selamat bekerja
(^_~)





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Ikan Kembung Masak Kicap & Sayur Bayam


Okies Today cik iena masak ikan kembung masak kicap & sayur bayam
untuk bawak bekal g kerja (^_~)
 
 
ahaa rajin betulkan masak bawak bekal
haha mcm biasa gambar kat atas tu kasi edit nak upload kat instagram
hihi ini sebagai notifications utk officamate 
yang harini cik iena masak n bawak bekal
so jangan makan kat luar
kite makan sama2
auchh sweet kan
haha
perasan (^_~)
haa ni amek gambar nie siap2 letak dlm tupperware nk bawak pergi kerja teros
haha tupperware pon kale pink 
nyumm nyumm cam lapar pulak tengok
kat rumah food deco kemain cantek
sampai office tunggang terbalik dah
(^_~)
eyhh
jangan luper sayur tau
haha cik iena wajib ade sayur kalau nk makan
  
nyummyy bayam merah
okies
selamat bekerja semua
(^_~)





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Butter Prawn & Broccoli Oyster With Carrot

Morning (^_~) 
 
 
 
Okies skrg nk merajinkan diri meng update blog yg setahun lebey bersawang nie
wat masa nie tak de idea nk tulis ape
cik iena tulis je la menu2 yg cik iena masak bawak bekal g kojer
 
ahaa kedeks kan..tak mo mkn luar sebab mahal
sanggup masak n bwak bekal
hahaha yeayyy sungguh jimat
 
kerja kt tengah2 KL nie
sumenye mahal
haha perlu berjimat hokeyh
 
so today cik iena masak

Butter Prawn & Broccoli Oyster With Carrot

aha first time masak butter prawn tau
err cik iena buat butter prawn nye telur/floss mula2 tak jadik
hangit okeyh
 
nah tgk
 

 
haha hanget okeyh..
pastuh dengan tekun nye buat sekali lagi (^_~)
 
Taraaaaaaaa
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
V
 
 
 



ok la siket dari yg tadi kan hanget

telus/floss nie nak tabur kat butter prawn lepas masak 
(^_~)

meyhh tgk gambar yg dah ditabur kat butter prawn


nyummyyy
sedap okeyh
ouhh syok sendiri
enchek officemate la jadi mangsa cik iena
tukang rase masakan2 cik iena
haaa nie plak sayur nye
 
Broccoli Oyster With Carrot
 
 
Alhamdulillah
Rezeki Allah.. dapat masak arini :)

tengah hari nanti panaskan kt opis n makan dgn officemate
(^_~)

wokiesss
daaaaaaaaaa
nak pergi kojer
(^_~)

Selamat Bekerja cik Programmer :)





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Jom Sarapan Jemput Jemput




Morning all !!
aishh makin kuat mkn niehhh..
lapo pepagi..jom mkn jemput2..
jemput makan naaaaaa
nie buat sndri okeyh

(^_~)


Jom tgk cmner cik iena masak
mood hepi2 nk snap pic sambil masak
ahaha gewdik owner blog nie
sape jd housemate pening la jd tukang amek gambo nty








okies mule2 hiris bawang + potong dadu ubi kentang
jgn lupe cuci yer


haa nie ikan bilissssss


campurkan ikan bilis td dgn bawang n kentang yg dh d hiris


letakkn sedikit garam....



masukkn air secukupnya


gaul bg rata supaya garam td hancur dlu


masukkan tepung gandum



gaul hingga sebati yer





panaskan minyakk


masukkn adunan tepung yg di bancuh td


taraaaa da ciap..
hihihi menu sarapan simple..
lalalalla malas nk masak meriah2 pg2 nie

happy monday blues (^_~)
selamat bekerja yaaaaaaa
thanks to all yg wish my bday smlm ;)
yeay im miss aprilfool











Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve