Grab The Promo
Showing posts with label Iena Eliena. Show all posts
Showing posts with label Iena Eliena. Show all posts

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2


 
Terima kasih tindak terhingga kepada Bullyn Collections Dan En. Min diatas jemputan untuk photoshoot koleksi terbaru daripada Bullyn Collections . Kerjasama buat kali kedua dengan Bullyn Collections dan kali ketiga dengan Encik Photog En Min. Okay ada empat orang lagi photog yang terlibat iaitu Nasrun abang jepun kite, abg yusri, aswad and nipon .

Okay sebelum tidur cik iena nak share pic yang sempat cik iena snap dari Enchik Photog.. En Min
Maaf pada yang message dan wassap ada diantara nya cik iena tak dapat reply message . Penat sangat.
Lagipun kalau time photoshoot memang kene fokus. Tak boleh asyik tengok-tengok handphone nanti takot terhilang mood ke. Ini yang enchik photog2 share lah bila model asyik pegang-pegang handphone sekali bila nak shoot muka jadi hilang mood. Gambar dah jadi tak bermaya. Cik iena walaupun gelak-gelak bila photog bercerita cik iena bukan jenis masuk telinga kanan keluar telinga kiri. Cik iena akan aplikasikan (^_~)

Okay Jemput layan
 
Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2

Behind The Scene Photoshoot Songket Bullyn Collections V2
 
 
 
VIDEO CREDIT TO NASRUN
 
Lepas habis photoshoot tadi hidung dah sreeeeetttttttt sreeeeeetttt
ouh selesema melanda
 
Actualy dah demam pun hari sabtu selepas mandi sungai.
Tapi memandangkan esok nya hari ahad cik iena ade photoshoot
cik iena memang telan ubat banyak la.
Tak sampai 4 jam telan ubat lagi
haha
nak sihat punya pasal
sebabnya cik iena tak suka menyusahkan orang
cancel job last minute
kesian dorang tau.
Atitude itu perlu jaga, tak boleh nak sesuka hati cancel .
(^_~)
Alhamdulillah berkat telan ubat banyak2 and tidur awal.
Cik iena bangun dengan sihat.
cuma habis photoshoot sakit balik lah.
Takpe makan ubat lagi.
Jangan terlajak tidur sudah
 


Thanks again untuk semua yang terlibat
Selamat Malam.
Semoga Cepat Sembuh cik iena





Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

KAIN SONGKET - Tenunan tradisional masyarakat Melayu

Kain songket

Kain songket adalah hasil tenunan tradisional masyarakat Melayu yang sangat bernilai. Kebiasaannya pembuatan songket ini diketuai oleh kaum perempuan. Ia banyak dihasilkan di Malaysia terutamanya di bahagian Pantai Timur Semenanjung clan di negeri Sarawak. Sejarah bermulanya penggunaan songket ini tidaklah diketahui dengan pasti, tetapi dipercayai ia merupakan satu warisan yang berasal daripada istana atau ada
kaitannya dengan kesultanan Melayu, khususnya sebelum sistem
pemerintahan tradisional beraja, kecuali di Malaysia, dihapuskan oleh penjajah Barat

Istilah songket adalah berasal daripada perkataan Melayu, menyungkit menggunakan benang gimpal (emas clan perak). Ia bukanlah kaedah membuat kain atau kain secara sulam kerana penghasilan motif dibuat sebagai hiasan pada kain dilakukan semasa proses tenun. Proses menghasilkan kain songket melibatkan proses menyungkit benang gimpal pada benang loseng. Ini bermakna benang pakan emas diselitkan pada
benang biasa (kapas clan sutera) bagi menghasilkan motif pada songket .

Proses menenun kain songket bermula dengan gerak kerja untuk menenun kain daripada benang. Benang yang sudah sedia dicelup dengan warna-warna tertentu clan sudah dilerai dari bundalannya ke dalam cuban akan dialani kepada kek, iaitu digulung ke pasung clan dimasukkan ke gigi
jentera tenunan benang kekuntuk menjadi kain. Proses tenunan untuk menenun benang menjadi kain itu dipanggil mengarat. Sambil mengarat benang itu tukang tenun akan menyungkit susunan benang pada bahagian-bahagian yang telah dipastikan terlebih dahulu dan melancarkan benang emas bagi mencipta motif tertentu dalam pembikinan songket. Dalam konteks tradisi agung Melayu (fhe Malay great tradition) pemakaian songket melibatkan status pemakainya dan pemakaiannya pula penuh simbolik sebagai simbol adat istiadat dan pantang larang. Melalui catatan daripada himpunan teks sastera Melayu lama, kita boleh menemui kelangsungan tamadun berpakaian dan reka bentuk pakaian
tradisional Melayu. Misalnya di dalam teks Sejarah Melayu, Hikayat Hang Tuah, Misa Melayu dan beberapa teks lain.

Di dalam teks tersebut terdapat catatan tentang kisah atau ruang lingkup kehidupan di istana, perhubungan diplomatik dan perdagangan, perkembangan kebudayaan dan adat istiadat yang dilambangkan melalui penganugerahan persalinan kepada mereka yang berjasa dalam bentuk kain songket yang lengkap. Sesungguhnya kemasukan pelbagai budaya mengayakan songket Melayu dan kemasukan Islam mengemaskan lagi keindahannya itu.

Pada awal perkembangan songket ini, berdasarkan maklumat yang didapati daripada hikayat-hikayat lama tadi ia adalah pakaian golongan bangsawan, golongan istana ini menggunakan songket untuk menunjukkan kedudukan dan kebesarannya. Pihak istana sahaja yang dikatakan mampu dan dibenarkan memiliki songket dan mengupah penenun tempatan dan Sumatera bagi menghasilkan corak pilihannya (Selvayagam, 1990).

Rata-rata penggunaan songket ini dikaitkan dengan upacara adat dan perayaan tertentu, paling utamanya ialah pada majlis perkahwinan. Selain itu, ia turut dipakai di majlis atau keraian lain seperti majlis berendoi, berkhatan, dan khatam Al-Quran. Apabila seni telah merakyat, khususnya istana hilang fungsinya sebagai penaung seni, rakyat biasa dibenarkan memakai songket sewaktu majlis perkahwinan, namun fungsi simboliknya masih kekal, lantaran itu pasangan yang berkahwin itu dipanggil RAJA SEHARI


Nota Blog : Cik iena kawen nak pakai songket yeayyy. Cik iena dah plan nak beli dengan Bullyn Collections sebab harga nya sangat berpatutan . Walaupun cik iena tak tau bila nak kawen nya tu and dengan siapa. Cik iena nak beli jugak sebab songket ni baju warisan. Takkan tenggelam dek Zaman .
Nanti cik iena update lagi mengenai Bullyn Collections and gambar-gambar dari encik photographer semasa sesi photoshoot ni.Sibuk bebenar banyak pending blog post T___T

PIC CREDIT KPD Yusri Ibrahim







Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
email : iena@ienaeliena.com

Photoshoot With Butik Mama -MElla













Harga : RM145.00
Deskripsi :
+ Koleksi Eksklusif Bussaina Apparels - JUN 2012
+ Eksklusif Jubah Bussaina
+ Material : Lycra Korea
+ Free size
+ Ukuran inci (Labuh 53-55, Bahu 15, Dada 35-37 -ukur lilit-, Pinggul 44-46 - ukur lilit-)
+ Cutting A-Shape

(Eksklusif design hanya dari Butik MaMa !!!)

** Lengan berbutang dan bahagian bawah jubah dijahit beropol seprti skirt...
** Ropol eksklusif di bahagian dada & bahu jubah
** Koleksi yang sesuai digayakan ke mana jua...

Untuk pesanan sila ke laman web www.butikmama.com.my atau emel ke mama@butikmama2u.com

FACEBOOK : www.facebook.com/pages/Butik-MaMa/

♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Photoshoot With Butik Mama - BTeratai






Harga : RM99.00
Deskripsi :
+ Koleksi Eksklusif Bussaina Apparels - JUN 2012
+ Material : Lycra Korea
+ Blaus Eksklusif Butik MaMa
+ Sesuai dipadankan dengan seluar palazo Butik MaMa atau skirt Eksklusif Butik MaMa
+ Free size (up to L)
+ Ukuran (Labuh 34-36 inci, Bahu 16 inci, Dada 38 inci-ukur lilit-)
+ Berbutang dibahagian depan, lengan bercekak butang
+ sesuai untuk ibu menyusu

(New Eksklusif Design Butik MaMa!)

** Aksesori butang dibahagian lengan adalah sangat eksklusif...
** Jahitan ropol dibahagian dada menyuntik kelainan pada blaus ini...


Untuk pesanan sila ke laman web www.butikmama.com.my atau emel ke mama@butikmama2u.com
















Harga : RM145.00
Deskripsi :
+ Koleksi Eksklusif Bussaina Apparels - JUN 2012
+ Eksklusif Jubah Bussaina
+ Material : Lycra Korea
+ Free size
+ Ukuran inci (Labuh 53-55, Bahu 15, Dada 35-37 -ukur lilit-, Pinggul 44-46 - ukur lilit-)
+ Cutting A-Shape

(Eksklusif design hanya dari Butik MaMa !!!)

** Lengan berbutang dan bahagian bawah jubah dijahit beropol seprti skirt...
** Ropol eksklusif di bahagian dada & bahu jubah
** Koleksi yang sesuai digayakan ke mana jua...

Untuk pesanan sila ke laman web www.butikmama.com.my atau emel ke mama@butikmama2u.com

FACEBOOK : www.facebook.com/pages/Butik-MaMa/

♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~) ♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)

Photoshoot With Butik Mama - MZureen








Harga : RM135.00
Deskripsi :
+ Koleksi Eksklusif Bussaina Apparels - MARCH 2012
+ Eksklusif Jubah Bussaina
+ Material : Lycra Korea
+ Free size ( up to XL)
+ Ukuran (Labuh 53-55 inci, Bahu 17 inci, Dada 34 inci-ukur lilit-, Pinggul 44 inci - ukur lilit-)
+ Cutting A-Shape

(Eksklusif design hanya dari Butik MaMa !!!)

** Design yang sentiasa mendapat tempat di hati penggemar jubah-jubah eksklusif Butik MaMa
** Lengan Dato CT
** Ropol bertingkat di bahagian bawah menjadikan anda kelihatan seperti
"SELEBRITI TERKENAL"!

Untuk pesanan sila ke laman web www.butikmama.com.my atau emel ke mama@butikmama2u.com















Harga : RM145.00
Deskripsi :
+ Koleksi Eksklusif Bussaina Apparels - JUN 2012
+ Eksklusif Jubah Bussaina
+ Material : Lycra Korea
+ Free size
+ Ukuran inci (Labuh 53-55, Bahu 15, Dada 35-37 -ukur lilit-, Pinggul 44-46 - ukur lilit-)
+ Cutting A-Shape

(Eksklusif design hanya dari Butik MaMa !!!)

** Lengan berbutang dan bahagian bawah jubah dijahit beropol seprti skirt...
** Ropol eksklusif di bahagian dada & bahu jubah
** Koleksi yang sesuai digayakan ke mana jua...

Untuk pesanan sila ke laman web www.butikmama.com.my atau emel ke mama@butikmama2u.com

FACEBOOK : www.facebook.com/pages/Butik-MaMa/

♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~) ♥♥ Info Menarik ♥♥














Thanks singgah blog cik iena yer
next time dtg singgah lg yer(^_~)
Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve