Grab The Promo
Grab The Promo
Grab The Promo
Showing posts with label travel blogger. Show all posts
Showing posts with label travel blogger. Show all posts

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Artikel sebelum ini Cik iena tulis tentang Rumah Makan Jejamuran. Kali ini Cik iena kongsikan vlog mengenai Rumah kebun Jamur terbesar di Yogyakarta dimana di rumah kebun jamur inilah sumber jamur yang diperolehi oleh rumah makan jejamuran yang tidak asing lagi di jogja.

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta



Rumah Kebun Jamur


Hasil dari rumah kebun jamur ini digunakan di Rumah Makan Jejamuran yang sangat popular di Jogja. Aneka hidangan masakan yang diitawarkan di rumah makan jejamuran mendapatkan sumber jamur dan juga sayuran lain di sini.

Dengan adanya rumah kebun jamur ini, mereka dapat memnuhi permintaan pelanggan rumah makan jejamuran yang sentiasa dikunjungi pelanggan. Berikut Cik iena kongsikan sedikit gambar semasa Cik iena membuat lawatan di rumah kebun jamur ini dan juga vlog untuk tatapan pembaca.


VLOG  MELAWAT RUMAH KEBUN JAMUR





Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta


Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta




Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta

Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta
Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta


FAM TRIP PASAR MALAYSIA KE BOROBODUR


Untuk update di instagram boleh lihat di #ienaelienajogja
Playlist di Youtube : IENAELIENA X TOURISM INDONESIA

Artikel Berkaitan

Day 1 : 
  1. Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
  2.  Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia
  3. Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta 

DAY 2 :

  1. Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Video Summary sepanjang FAM TRIP

Menjejak Keunikan dan Keenakan Kulinari diJogja





 #jogjaistimewa #jogjaculinary #ftmyborobudur #wonderfulborobudur #wonderfulindonesia #ienaeliena #malaysianblogger #bloggermalaysia #bloggermy #lifestyleblogger #foodblogger #foodie #foodporn #ienaelienatravel #ienaelienajogja


Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo


Assalammualaikum, memandangkan tempoh perintah kawalan pergerakan Cik iena tak boleh keluar jadi Cik iena upload video travel yang masih cik iena belum upload lagi.

Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo


Cik iena kongsikan Sedikit video semasa Cik iena makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo. Menu-menu yang kamimakan adalah menu masakan tempatan di borobodur . Maaf sebab dah lama Cik iena lupa pula nama menu. Now misi nak delete video lama . So Cik iena kongsikan video yanng Cik iena ambil. Walaupun banyak juga video yang hilang Cik iena update yang ade je.


si

Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo


Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo


 Balkondes Ngadiharjo merupakan Guesthouse yang cantik di Desa Magelang semasa percutian FAM TRIP cik iena bersama Ministry of Tourism of the Republic of Indonesia dalam usaha memperkenalkan Kulinari di Borobodur, Indonesia.

Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Balkondes Ngadiharjo Guesthouse yang terletak di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia merupakan lokasi tempat bermalam pertama kami semasa FAM trip ni. Sejujurnya Cik iena sangat teruja bila samai disini. Keadaan yang sangat tenang. Udara yang nyaman.


Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo
Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo


 Artikel Review Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di http://www.ienaeliena.com/2020/04/balkondes-ngadiharjo-guesthouse-di-borobodur.html 



FAM TRIP PASAR MALAYSIA KE BOROBODUR


Untuk update di instagram boleh lihat di #ienaelienajogja
Playlist di Youtube : IENAELIENA X TOURISM INDONESIA

Artikel Berkaitan

Day 1 : 
  1. Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
  2.  Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia
  3. Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta 

DAY 2 :

  1. Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Video Summary sepanjang FAM TRIP

Menjejak Keunikan dan Keenakan Kulinari diJogja




 #jogjaistimewa #jogjaculinary #ftmyborobudur #wonderfulborobudur #wonderfulindonesia #ienaeliena #malaysianblogger #bloggermalaysia #bloggermy #lifestyleblogger #foodblogger #foodie #foodporn #ienaelienatravel #ienaelienajogja







Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia

Assalammualaikum, memandangkan tempoh perintah kawalan pergerakan Cik iena tak boleh keluar jadi Cik iena nak kongsikan video travel yang masih cik iena belum upload lagi. Sebenarnya task wajib yang perlu di buat sudah selesai mengikut perjanjian. Yang selebihnya Cik iena tetap akan publish cuma bila Cik iena ada kelapangan masa untuk update. Almaklumlah Cik iena kerja as programmer so agak sibukk.

Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia


 Sekarang bersempena perintah kawalan pergerakan ni memang banyak masa terluang ketika weekend dan juga di malam hari. Berbeza hari biasa weekend sentiasa sibuk dan weekday sibuk kerja. Jadi mas ani lah Cik iena akan update semua travel log cik iena samada di luar negara mahulpun dalam negara yang cik iena belum kongsikan lagi.

Now Cik iena kongsikan Guesthouse yang cantik di Desa Magelang semasa percutian FAM TRIP cik iena bersama Ministry of Tourism of the Republic of Indonesia dalam usaha memperkenalkan Kulinari di Borobodur, Indonesia.

Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia
Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia

Balkondes Ngadiharjo Guesthouse yang terletak di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia merupakan lokasi tempat bermalam pertama kami semasa FAM trip ni. Sejujurnya Cik iena sangat teruja bila samai disini. Keadaan yang sangat tenang. Udara yang nyaman.


Gabar permandangan Balkondes Ngadiharjo Guesthouse dari atas yang diambil menggunakan dron
Gambar permandangan Balkondes Ngadiharjo Guesthouse dari atas yang diambil menggunakan dron

Gabar permandangan Balkondes Ngadiharjo Guesthouse dari atas yang diambil menggunakan dron
Gambar permandangan Balkondes Ngadiharjo Guesthouse dari atas yang diambil menggunakan dron
 Untuk pengetahuan di sini anda akan dapat tengok view bukit bukau yang cantik. Tapi malangnya semasa kehadiran Cik iena keadaan cuaca tidak mengizinkan. Keadaan cuaca berkabus tebal. Tambahan lagi semasa kehadiran kami malam tersebut kalau tak silap ada gunung berapi baru meletus. Gunung berapi apa Cik iena lupa tapi boleh dikatakan berdekatan. Walaubagaimanapun difahamkan ianya adalah kejadian biasa dan letusan yang berlaku itu tidak membahayakan.

Vlog Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia





Berikut Cik iena kongsikan maklumat yang cik iena google mengenai guesthouse ni ya


Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse


Balkon Ngadiharjo terletak di Magelang dan mempunyai taman. Terdapat teres dan para tetamu boleh menggunakan WiFi percuma dan tempat letak kenderaan peribadi percuma.

Bilik-bilik ini dilengkapi dengan penyaman udara, TV berskrin rata dengan saluran satelit, cerek, tab mandi panas, peralatan mandian percuma dan meja. Di bilik tetamu tetamu terdapat almari pakaian dan bilik mandi peribadi.



Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Bilik Deluxe Double atau Twin dengan Balkoni di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Tetamu di Balkondes Ngadiharjo boleh menikmati sarapan pagi Asia.

Yogyakarta adalah 44 km dari penginapan, sementara Borobudur adalah 2.4 km dari hotel ini. Lapangan terbang terdekat adalah Lapangan Terbang Antarabangsa Yogyakarta, 35 km dari Balkondes Ngadiharjo.



Parking percuma

Saiz bilik 25 m²
2 katil double
Apartmen ini mempunyai ruang makan, peralatan dapur dan microwave.

Dalam bilik mandi anda:

  • Kelengkapan dandanan diri
  • Bidet
  • Tandas
  • Tab mandi atau pancuran mandian
  • Tuala
  • Linen
  • Selipar
  • Tandas berkongsi
  • Tandas tambahan
  • Tisu tandas
Pemandangan:
  • Pemandangan taman
  • Pemandangan gunung
  • Menghadap halaman dalaman
Kemudahan bilik: ​
  • Seluruh unit terletak di aras bawah
  • Tab mandi panas
  • Almari
  • Penutup soket keselamatan kanak-kanak
  • Pembuat teh/kopi
  • Penyaman udara
  • Lantai kayu atau parket
  • Hipoalergenik
  • Kalis bunyi
  • Cerek elektrik
  • Meja kerja
  • Ruang duduk
  • TV
  • Saluran satelit
  • TV skrin rata
  • Saluran kabel
  • Balkoni
  • Teres
  • Perabot luaran
  • Ruang makan luaran
  • Soket dekat dengan katil
  • Rak baju
  • Rak pengering baju
  • Perkhidmatan bangun tidur
Merokok: ​Merokok tidak dibenarkan
 Harga semasa Cik iena google RM136 untuk 1 malam

 Untuk tempahan secara online boleh dilakukan di booking.com
 Cik iena dah lihat gambar di booking.com jangan risau gambar sama macam yang cik iena pergi tau. Berikut Cik iena kongsikan juga gambar yang sempat Cik iena ambil. Cik iena tak dapap ambil banyak sangat sebab sibuk dengan aktiviti dari Ministry of Tourism of the Republic of Indonesia



Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Gambar sewaktu makan malam di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse


Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Gambar ketika bersiar-siar diwaktu petang di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Gambar di pintu masuk Balkondes Ngadiharjo Guesthouse

Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Antara lukisan di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse yang menarik perhatian cik iena

Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Tempat rehat dan makan di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse


Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Gambar ketika sarapan pagi di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse


Balkondes Ngadiharjo Guesthouse
Gambar ketika pertandingan memasak di Balkondes Ngadiharjo Guesthouse




FAM TRIP PASAR MALAYSIA KE BOROBODUR


Untuk update di instagram boleh lihat di #ienaelienajogja
Playlist di Youtube : IENAELIENA X TOURISM INDONESIA

Artikel Berkaitan

Day 1 : 
  1. Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
  2.  Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia
  3. Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta 

DAY 2 :

  1. Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Video Summary sepanjang FAM TRIP

Menjejak Keunikan dan Keenakan Kulinari diJogja




 #jogjaistimewa #jogjaculinary #ftmyborobudur #wonderfulborobudur #wonderfulindonesia #ienaeliena #malaysianblogger #bloggermalaysia #bloggermy #lifestyleblogger #foodblogger #foodie #foodporn #ienaelienatravel #ienaelienajogja



Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan


Berkunjung ke mana-mana negara pastinya kita tidak lepas dari mencuba masakan-masakan tradisi dan masakan-masakan istimewa sesebuah negara itu. Yogyakarta, Indonesia terkenal dengan menu Nasi Gudeg, Nasi Kucing dan Sate Klathak .Namun begitu terdapat juga restoran atau rumah makan yang menawarkan makanan lain yang menarik untuk di cuba. Restoran Yang Cik iena maksudkan adalah Jejamuran.

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan




Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan


Hari pertama Cik iena menjejakkan kaki di Jogja, Cik iena singgah makan tengah hari di Jejamuran.
Jejamuran merupakan Restoran yang terkenal di Yogyakarta. Ianya juga merupakan salah satu tarikan pelancong di Jogja. Jejamuran menawarkan aneka masakan menu tradisional berasaskan Jamur iaitu cendawan dengan aneka bumbu. Jejamuran terletak di Niron, Pandowowahrjo, Sleman, Yogyakarta.

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan




Kali pertama menjejakkan kaki ke dalam restoran ini,Cik iena tercari-cari dimanakah ruang makan restoran ini.Pada bahagian pintu utama restoran ini, satu sudut utama yang mempamerkan lebih 15 jenis cendawan segar berbeza spesies. Cendawan di susun atur menarik dengan blok cendawan digantung dan disusun rapi membolehkan sudut itu dijadikan ruang khas untuk bergambar bagi pengunjung yang datang.

Lebih menarik adalah apabila spesies cendawan yang dipamer terdiri daripada pelbagai warna menghidupkan suasana seperti di kebun cendawan. Ada warna hitam, putih, kuning bahkan jenis tiram bewarna merah jambu paling dilihat istimewa.

Selepas melepasi sudut pameran,  barulah Cik iena nampak ruang belakang restoran yang luas dikhaskan untuk pelanggan menjamu selera. Ruang makan di sini sangat luas dan kelihatan sangat ramai pelanggan masuk ke dalam restoran tersebut.


Keadaaan di sini sangat selesa dan tenang walaupun pelanggan yang datang tidak putus-putus bermula dari jam 9 pagi hingga 9 malam. Selain dari ruang makan, di satu sudut lain, restoran ini lengkap dengan fasiliti lain seperti  ruang main kanak-kanak, tandas , ruang solat dan spa ikan.
 Di sini anda boleh merendamkan kaki anda di dalam kolam spa ikan untuk membuang toksik-toksik dalam badan.



Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Blogger in Action :)



Belum habis Cik iena rasa teruja melihat hiasan dalam restoran, Cik iena dihidangkan dengan beberapa menu popular di situ yang kesemuanya dimasak menggunakan jenis cendawan berbeza. Memandangkan ini merupakan FAM trip oleh Tourism Indonesia jadi pastinya menu-menu adalah yang  dicadangkan oleh pihak meraka.Cik iena dan rakan-rakan tidak perlu pening kepala untuk memilih menu yang hendak dicuba. Kesemua menu yang dipesan memang sangat sedap dan sesuai di sajikan buat pelancong khususnya bagi memperkenalkan kulinari di Jogja.

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Khusyuk betul ya Cik iena ambil gambar makanan :)



Antara menu yang Cik iena dan rakan-rakan cuba adalah


Jamur Sweet and sour, Tumis kankung jamur, Goreng tepung merang, Tumis jamur, KaredokPaket, tahu dan tempe, Tongseng Jamur, Ayam Bakar, Satay Jamur dan Sup Jamur


Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan






Tumis kankung jamur



Masakan Tumis kankung jamur ini kelihatan biasa namun ianya tetap istimewa. Gabungan sayur kankung dan juga cendawan butang yang sedap. Belum pernah lagi Cik iena masak cendawan bersama kankung. Lepasni boleh lah cuba kerana kombinasi keduanya menghasilkan rasa yang enak untuk dimakan.

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Tumis kankung jamur

Goreng tepung merang


Masakan Goreng tepung merang ini juga unik dan sedap. Sesuai dimakan dengan nasi panas dan juga sesau dimakan begitu sahaja seperti snek. Cendawan merang atau di Malaysia di panggil Cendawan Jerami padi yang juga lebih dikenali dengan nama Straw Mushroom di salut dengan tepung istimewa resepi jejamuran dan di goreng . Kebiasaannya di Malaysia kita menggunakan cendawan tiram. Berbeza di Jejamuran mereka menggunakan Cendawan Jerami Padi.


Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Goreng tepung merang


Tumis jamur


Tumis jamur disini juga enak rasanya. Anda boleh memesan jamur pilihan anda untuk di tumis.Antara menu wajib anda cuba di sini.

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Tumis jamur

Karedok


Menu istimewa Karedok, campuran lima sayuran mentah termasuk kobis, kacang panjang, timun dan tauge disiram dengan kuah kacang  . Rasa yang unik dan lazat. Anda harus mencuba menu ini jika ke Jejamuran :)

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Karedok

Paket tahu dan tempe


Paket tahu dan tempe menu simple namun sedap digandingkan bumbu yang enak. Sambal bumbu yang disediakan walaupun pedas tapi sangat lazat dan bakal membuatkan anda makan bertambah nasi.

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Paket tahu dan tempe



Tongseng Jamur


Tongseng Jamur antara menu istimewa disini juga dan anda patut cuba.  Jika di Malaysia tongseng ini dipanggil Kari. Namun kari atau tongseng di Jogja adalah berbeza dengan di Malaysia. Jika di Malaysia ianya lebih pekat dengan rasa rempah ratus berbeza disini kurang rasa rempah ratus dan ianya agak manis.


Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Tongseng Jamur

Ayam Bakar


Menu yang bakal buat anda rasa ingin datang lagi disini. Ayam Bakar disini sedap, ayamnya terasa di marinated dan ianya lembut. Bubmu nya juga enak namun agak pedas buat Cik iena. walaupun pedas ianya sangat sedap membuatkan Cik iena lupa akan kepedasannya dan terus mamakannya walaupun Cik iena berpeluh kepedasan :)


Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Ayam Bakar

Satay Jamur


Satay Jamur antara menu paling Cik iena gemari dan Cik iena sangat mencadangkan anda untuk mencubanya kerana rasanya yang unik dan sangat enak. Tak seperti rasa cendawan. Rasa macam daging pun ada. Ianya menggunakan dua jenis cendawan iaitu cendawan tiram dan cendawan butang yang di marinated bersama rempah dan di padat-padatkan sehingga menyerupai daging. Pada awalnya Cik iena ingat kan daging. Cik iena sangat terkejut bila diberitahu ianya adalah cendawan. Anda wajib cua menu satay cendawan yang pasti membuat anda rasa ingin datang kesini kembali :)


Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Satay Jamur

Sup Jamur


Sup Jamur menu biasa yang kita boleh dapati namun cara masaknya bagus kerana sayurannyatidak terlalu lembik. Adakalanya sup sayur yang dimasak , sayurnya lembik. Berbeza disini ianya rangup dan enak di makan.

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
Sup Jamur





Yang ini Cik iena lupa nama masakannya :) Dan rasanya Cik iena agak ianya sedap. Cik iena tak sempat makan kerana portionnya agak sedikit dan cik iena terlewat untuk ambil jadi mungkin kerana ianya sedap. ianya habis. Kesimpulannya dapat Cik iena katakan mungkin ianya sedap :)

Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan




Berikut Cik iena kongsikan vlog cik iena di Rumah Makan Jejamuran.






Menarik bukan makanan disini? Jadi, sekiranya anda ke Jogja, ini merupakan Restoran yang wajib anda kunjungi. Cik iena amat mencadangkan restoran ini untuk anda cuba masakannya kerana masakannya enak-enak belaka. Anda pasti jatuh hati dengan masakan disini.


Untuk pengetahuan anda,istimewanya lagi rumah makan ini adalah kesemua cendawan yang dimasak disini mahupun sayuran yang digunakan dalam masakan di rumah makan ini diambil dari kebun mereka sendiri. Untuk memenuhi permintaan pelanggan mereka telah membuka kebun sendiri untuk menanam cendawan terutamanya disamping sayuran lain seperti tomato, kankung , cili dan sayuran lain.

Nanti Cik iena akan kongsikan juga video kebun cendawan mereka yang cik iena lawati selepas menikmati masakan enak di Rumah Makan JEjamuran.


Menu Rumah Makan Jejamuran


Menu Rumah Makan Jejamuran

Menu Rumah Makan Jejamuran

Menu Rumah Makan Jejamuran

Menu Rumah Makan Jejamuran

Menu Rumah Makan Jejamuran

Menu Rumah Makan Jejamuran

Menu Rumah Makan Jejamuran

Menu Rumah Makan Jejamuran



Waktu Operasi Rumah Makan Jejamuran


Sabtu    9am–9pm
Ahad 9am–9pm
Isnin    9am–9pm
Selasa    9am–9pm
Rabu    9am–9pm
Khamis    9am–9pm
Jumaat    9am–9pm


Alamat : Jl. Pendowoharjo No.RT.01, RW.20, Niron, Pandowoharjo, Kec. Sleman, Kabupaten Sleman, Daerah Istimewa Yogyakarta 55512, Indonesia






FAM TRIP PASAR MALAYSIA KE BOROBODUR


Untuk update di instagram boleh lihat di #ienaelienajogja
Playlist di Youtube : IENAELIENA X TOURISM INDONESIA

Artikel Berkaitan

Day 1 : 
  1. Jejamuran Tawar Aneka Menu Berasaskan Cendawan
  2.  Balkondes Ngadiharjo Guesthouse di Borobodur, Magelang, Central Java Indonesia
  3. Rumah Kebun Jamur - Kebun Jamur Terbesar di Yogyakarta 

DAY 2 :

  1. Makan tengah hari di Balkondes Ngadiharjo

Video Summary sepanjang FAM TRIP

Menjejak Keunikan dan Keenakan Kulinari diJogja




 #jogjaistimewa #jogjaculinary #ftmyborobudur #wonderfulborobudur #wonderfulindonesia #ienaeliena #malaysianblogger #bloggermalaysia #bloggermy #lifestyleblogger #foodblogger #foodie #foodporn #ienaelienatravel #ienaelienajogja





Powered by Jasper Roberts - Blog

Archieve